Kirjoitukset avainsanalla hyvinvointi

Ei o elämä eikä mikkään ellei oikkei kirpase välil!

Rakastan sitä tunnetta, mikä tulee kun nousee ylös hyisestä vedestä, ja olo tuntuukin suorastaan taivaalliselta. Lämpö vallitsee kehon ja lähes euforinen tunne saa melkein itkemään. Niin hyvältä musta tuntuu käydä avannossa.

Olen itsessäni huomannut pelkästään positiivisia vaikutuksia, sen ajan mitä olen säännöllisesti talviuintia harrastanut. Siedän kylmää todella paljon paremmin, flunssat ovat jääneet minimiin ja myös henkinen hyvinvointi on parempi. Minulle talviuinti tuo rauhoittumisen ja levollisen olon. Käyn 1-2 kertaa viikossa vähintään, ja nykyisin en edes halua saunoa ilman avantoa. Kotona saunoessa korvaan tämän kylmäsuihkuilla, mutta eihän se tietenkään sama asia ole. 

Ihanne olisi käydä useamminkin, paras olisi jos jokapäivä voisin pulahtaa veteen saunan kera. Kun jonain päivänä vielä muutan pohjoiseen downshiftaamaan, niin asia mistä en tule tinkimään, on ehdottomasti oma ranta. Siellä silloin, haluan ehdottomasti aloittaa päiväni joka aamuisella veteen kastautumisella. 

Saunassa haluaisin olla vain hiljaa. Harmi vain kun avantokansa on yllättävänkin puheliasta sorttia, että harvoin täydelliseen hiljaisuuteen pääsee. Minulle sauna on kuin pyhä paikka, jota ei sanoilla tarvitse täyttää. 

Itse veteen meneminen tapahtuu rauhallisesti hengittäen. Myös siellä vedessä ollessaan pitää muistaa hengittää. Kun on ihan rauhassa, ei edes tunne kylmää. On vain siinä hetkessä. Yleensä pidän kiinni laiturin portaista, harvemmin käyn tekemässä uintivetoja. Vedestä tultaessa, vietän muutaman minuutin nauttien olostani, ennen takaisin saunaan menoa. Se on myös keholle suotavaa äkillisten lämpötilamuutosten takia. Itselläni on alhainen verenpaine, ja toisinaan tunnen pientä huimausta saunasta tultaessa, mutta se menee pian ohi. Toki aina pitää kuunnella kehoa sekä varmistaa kylmäuinnin sopivuus, esim. mahdollisten terveysrajoitteiden takia. 

Talviuintikerran jälkeen on aina ihana jatkaa loppupäivää tietäen, kuinka levollinen ja hyvän mielen tunne säilyy pitkään. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos et vielä ole.

Kuvat ovat joulun talviuinti hetkeltä pohjoisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palasin tänä aamuna omalta lomalta Lapista. Olen aiemmin tainnut mainitakin, kuinka meillä on haaveena tai oikeastaan ajatuksena muuttaa muutaman vuoden päästä pohjoiseen. Ennen kuin tämä ajatus toteutuu, tulee Lapissa käytyä varmasti useampia kertoja vuodessa. Lapissa minua viehättää hiljaisuus, eri vuodenajat, kaunis luonto sekä kiireettömyys. Ei tarvinnut montaa päivää Lapin luonnossa viettää kun itseeni tarttui slow mood, joka toivottavasti vielä pitää pintansa pitkään, ennen kuin kiire ja stressi taas painaa päälle. Lapissa joogasin, retkeilin kävellen sekä maastopyöräillen, saunoin ja kylmäuin. Täydellista! Myös luonto ehti muutaman päivän aikana vaihtua värikkäästä syksystä kauniin talviseen maisemaan.

Juuri ennen kuin yöjunani aamulla saapui asemalle, kirjotin puhelimeeni ylös muutaman muistiinpanon, minkä haluan pitää mielessäni kohti tulevaa. Olen herkästi taipuvainen ahdistukseen, stressiin ja epätoivoon, niin toivon näiden kahdeksan ohjeen auttavan minua keskittymään elää elämääni tässä ja nyt, samalla luoden hyvää ja tasapainoista polkua tulevaisuuteen, erityisesti polkua sinne pohjoiseen.

  • tee (vain) asioita joista nautit
  • älä välitä mitä muut ajattelevat sinusta
  • keskity nykyhetkeen ja pidä mielessäsi tavoitteet
  • joogaa
  • opiskele venäjää (taito, jonka haluan oppia ja josta luulen olevan minulle hyötyä Lapin työmarkkinoilla)
  • pidä huolta terveydestäsi, niin fyysisestä kunnosta kuin henkisestä puolesta
  • syö terveellisesti
  • älä kiirehdi - älä stressaa - älä huolehdi liikaa 

Kommentit (0)

Ostin perjantaina Nanna Mikkosen kirjoittaman kirjan, Vapaudu-polku hyvään elämään, jonka luin hetkessä. Kirja kertoo Nannan huikean tositarinan hänen ihmeellisestä elämästään ympäri maailman. Häkellyin valtavasti ja ihastuin hänen rohkeuteen ja määrätietoisuuteen jolla hän on elämänmatkaansa kulkenut kaikista kivuista ja mielen syövereissä vallanneista demoneista huolimatta. Vaikutuin suuresti Nannan tavasta ajatella ja suhtautua vaikeisiin vastoinkäymisiin, jotka hän on oppinut kääntämään voitoksi elämässään. Tarvitsen itsekin kipeästi sitä ajattelutapaa oman elämäni taistelussa hirviöitäni vastaan ja aion ottaakin tästä kirjasta vinkkejä itselleni.

Jo kirjan nimi "Vapaudu", pysäytti minut välittömästi kaupan kirjahyllyssä. Tunsin miten kirja veti minua puoleensa vaikka en muuten olekaan erityisen hurahtanut näihin self help-kirjoihin. Mutta tämä ei olekaan sellainen. Tämä on koskettava ja aito tarina ihmisestä, joka ihan käsittämättömistä vastaantulevista haasteista huolimatta, taistelee kerta toisensa jälkeen itsensä takaisin jaloilleen ja jatkaa matkaansa sekä lopulta saavuttaa tasapainoisen ja kivuttoman elämän. Siihen minäkin aion pyrkiä. Päivä päivältä kerään itselleni rohkeutta, voimaa ja uskoa että tulen saavuttamaan itseni vielä vapautuneena näistä kahleista, jotka ovat hallinneet ja määrittäneet elämääni ihan liikaa. 

Ole armollinen itsellesi. Anna anteeksi itsellesi uudestaan ja uudestaan. -Nanna Mikkonen

Kommentit (0)

Koska olen tänä syksynä ja talvena kärsinyt poikkeuksellisen paljon kaamoksesta, päätin että aion tehdä viikoittain metsäretken kun muistin miten paljon reippailu luonnon helmassa piristää. Oli sää mikä hyvänsä, retken jälkeen olo on hyvinvoiva, mieli on levollinen ja ulkoilu auttaa aloittamaan tulevaa viikkoa vahvana. Luontoelämys voi olla parituntinen pyrähdys lähimetsiin tai retki kauemmas, jolloin otan eväät mukaan. Se voi tapahtua rauhallisesti kävellen pitkospuilla ja poluilla tai hiihtäen nautiskellen pienestä viimasta kasvoihin. Se voi olla hetki istua kiven päällä kuunnellen omaa hengitystä. Se voi olla reipas ratsastusretki lämpöisillä hevosilla tai seikkailu mikä kestää yön yli nukkuen teltassa tai laavulla. Pääasia että olen ulkona ja metsässä. Siellä tunnen olevani elossa. 

Se tunne mikä tulee kun syöt eväitä nuotion äärellä tai kun hiljaisuus on äänistä kovin. Kun hengität puhdasta ilmaa tai näet silmilläsi kauneudesta kauneimman. Kun huomaat ettet enää murehdi asiaa minkä vuoksi et saanut nukutuksi viime yönä. Kaiken tämän saan meidän rikkauksista suurimmasta, luonnosta. 

Olen tietoisesti alkanut vähentämään ja poistamaan asioita elämästäni, mitkä aiheuttavat huonoa oloa. Esimerkiksi vanhat ihmissuhteet jotka eivät koskaan ole aitoja ollutkaan, tavarat kotona jotka eivät tuo iloa enää, liiallinen sosiaalinen media, syyllisyys asioista joista ei pitäisi. Jokaisesta pudotetusta taakasta elämästäni, huomaan miten vapautuneelta ja vahvemmalta tunnen itseni. Ja se on silloin itsensä arvoista elämää. Kunpa jokainen osaisi pysähtyä tiedostamaan polkua jota kulkee, koska se polku tulee ennemmin tai myöhemmin, määränpäähänsä.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Hengähdys ilmaa.

35-vuotiaan naisen kirjoituksia matkalla kohti uudenlaista ja tasapainoisempaa elämää sekä eheytymistä hylkäämisen tunnelukosta. Blogissa kirjoituksia myös joogasta, meditoinnista ja luonnon voimasta, jotka ovat itselleni tärkeitä henkisen hyvinvoinnin lähteitä.

Rakennetaan yhdessä tasapainoisempi elämä.

Rakkaudella, Nina

hengahdysilmaa@gmail.com

Blogiarkisto