Kirjoitukset avainsanalla #raha

H E I !

(Huom! Seuraavaa postaus on elämäntilanne riippuvainen ja onnekas olen siinä, että jos saan laitettua joskus säästöön.)

Tänä vuonna mun yksi huolen aihe on ollut raha. Johtuen osittain siitä, että olen ”sijoittanut” tulevaisuuteen ensimmäisen kerran ostamalla osuuden asunnosta. Pieni paniikkihan siitä on välillä tullut. Rauhoittelen mieltäni kertoen itselleni, että se on normaalia. Aivan normaalia ostaa asunto ja olla pienessä paniikissa. Ainahan asunnon voi myydä ja säästöähän tämä periaatteessa on. Olen myös laittanut merkille, että täällä Me Naisissa on julkaistu työhön ja rahaan liittyviä juttuja, ehkä alitajuntani tiesi juuri nyt olevan aika hyvin yksinkertaisille säästämisen keinoille. 

Palataan vielä siihen asunnon ostoon. Mielestäni tilanteeni on itselleni odottamaton. Enkä tästä ole sinänsä uskaltanut kuin joskus haaveilla. Pienestä asti olen toivonut kodilta kahta asiaa: Laminaattilattiaa ja saunaa, en niinkään omistajuutta.  En edes osannut unelmoida lasitetusta parvekkeesta saatikka integroidusta mikrosta. Synnyin lama-aikaan ja vuokra asuminen on tuntunut aina normaalilta. En siis todellakaan pitänyt, enkä edelleenkään pidä tätä asumisenmuotoa itsestäänselvyytenä. Tämän hetkinen asunto on täydellinen juuri tähän hetkeen. Sijoittaminen on säästämistä vaikkakin pankillehan tässä velkaa ollaan. 

 

Oman asunnon myötä olen entistä enemmän alkanut miettimään miten tulen pärjäämään taloudellisesti. Pystynkö matkustelemaan? Entä pystynkö lähtemään sponttaanisti ulos syömään? Mitä jos haluan mennä kampaajalle? Entä jos sairastun ja tuloni tippuvat? Mitä jos haluan sijoittaa rahani johonkin arvokkaaseen hankintaan? Puhumattakaan tulevaisuudesta.

Haluan kertoa, että en ole mikään Roope Setä. Oikeastaan olen peruspalkkainen lähihoitaja. Elämäni  ei ole aina ruusuilla tanssimista tai en voi vannoa ettenkö koskaan käyttäisi ”turhuuksiin” kultarahojani. Toisinaan elämässä on ollut tilanteita, jossa säästäminen on lähes mahdotonta. Tulee yllättäviä menoja ja mielitekoja. Aina kuitenkin säästöön laitan, vaikka toisinaan ne rahat eivät siellä pysykkään. Ainakin näin kesällä se tuntuu aivan mahdottomalta. 

Rahan käyttö moraalini on…noh..sanotaan nyt vaikka että monipuolinen. Elämykset ja kauniit asiat kutsuvat puoleensa ja toisinaan perustelen rahan käyttöäni (itselleni) helpoin perustein. Kolikon kääntöpuolella on kuitenkin turvallisuuden tunne ja muutamat kultarahat säästötililläni tuovat sen. Tästä päätellen opiskeluaikainen turvallisuuden tunteeni on ollut aika lailla usein vaakalaudalla ja rehellisesti laskuja on joskus ollut rästissä :D

Jos haluan säästää se ei tapahdu ajattelematta tai suunnittelematta. En voi ostaa tuosta noin vain mitä vain. Tai ainahan voin, mutta säästäminen ei tällä tavalla yksinkertaisesti onnistu.  Olen kuitenkin huomannut muutamien asioiden vaikuttavan siihen kuinka paljon saan säästettyä. Pienin askelin kasassa voi olla se kuuluisa pahan päivän vara.

K a u p p a k a s s i

Kauppakassi oli minulle ehkä yksi isoimmista askelista. Mielestäni ruokakaupassa käyminen on isolla I:llä Ihanaa. Mitä isompi kauppa sen parempi. Murheet unohtuvat kun saan katsella ja mutustella mielessään kaikenlaisia mieleen herääviä ostoksia. Isossa kaupassa käynti on kuitenkin tähän mennessä enää arjen luksusta. Tilalle on tullut kauppakassi. Ostokset suunnitellusti kotisohvalta. Lupaan, että olen säästänyt varmasti AINAKIN 100 euroa kuukaudessa, koska heräteostokset ovat jääneet.  Lisäksi tässä on myös mahdollisuus säästää aikaa (+parisuhdetta). Tästä voin kiittää puolisoani, joka jaksaa arjen keskellä tehdä kauppakassi tilauksen ja etsiä edullisia ruoka vaihtoehtoja.

Z a l a n d o - k i e l t o

Huono päivä ja huono olo omasta ulkonäöstä. Mikä piristäisikään sen enempää kuin nettikauppojen selaaminen peiton alla. Do not do that! Nopeasti on käynyt niin, että palkka on käytetty ennen kuin se on edes saavuttanut pankkitiliä. Kannatan ehdottomasti pidemmän tähtäimen ostoksia vaikka välillä tuleekin ostettua turhaakin. Pikkuhiljaa tässäkin asiassa voi mielestäni kehittyä.

A l e t

Huonekalujen hankinnoissa kannattaa hyödyntää alennusmyyntejä ja tiesitkö, että Suomessa voi myös tinkiä huonekalujen hinnoissa. Usein sisään ostohinnan ja myyntihinnan välillä rutkasti ilmaa. Kannatan myös kierrättämistä ja huonekalujen entisöintiä! 

K a u p p a k e s k u k s i e n   k i e r t ä m i n e n   k a u a a

Ehdoton nou! Päädyn lähes tulkoon aina ostamaan purnukan rasvaa, pienen ”edullisen” vaatekappaleen tai Punnitse & säästä -kaupan kuorrutettuja pähkinöitä tai Jeren sanojen mukaan jonkun paskan naistenlehden. Vastalause: Mielestäni arjen luksusta! Näin olen pysyn loitolla pääsääntöisesti kauppakeskuksista ja ostoskaduilta. 

P y ö r ä i l y

Jos olet valmis kehittämään itsellesi vahvat reisilihakset, niin se onnistuu samalla kun säästät. Nimittäin bussilippujen hintojen noustessa on oiva mahdollisuus säästää lähes 60 euroa joka kuukausi.

E t u t i l i

Etutili tuo mahdollisuuden helppoon rahan siirtoon omien tilien välillä. Helppous pätee myös siinäkin, että tietenkään rahan sivussa pitäminen ei aina onnistu, kun rahan voi aina siirtää takaisin käyttöön. Itselläni etutilin pitäminen oli ainakin aluksi ikään kuin säästämisen harjoittelemista. Nykyään laitan etutilille hieman yli ajatellun kuukausittaisen säästötavoitteen verran rahaa. Tällälailla jää hieman pelivaraa säästämisen ja kuluttamisen välille.  

A S P   t a i   j o k i n  m u u   v a s t a a v a   s ä ä s t ö t i l i / s a l k k u

Ei sitä edes huomaa, jos tililtä menee suoraan joka kuukausi pieni summa rahaa tilille, josta et saa sitä pois.  Kannatan, tämä säästö tapa on pitkäntähtäimen säästämiseen. 

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole kehua kuinka hyvä säästäjä minä olen. Todellisuudessa olen keskiverto, joka yrittää säästä vähän enemmän kuin todellisuudessa pystyy. Siksipä voi olla, että palaan itse näihin kaikkiin mahdolliseen säästämisen keinoihin, joita olen listannut ja keksin vielä uusia lisää. Puolisoni saa myös 10 pistettä siitä, että on jaksanut kytätä lähes tulkoon kaikki huonekalumme alennus myynneistä. Haluan sanoa, että säästäminen ei ole tylsää ja pienikin kuukausittainen säästö saa hymyn huulille. Ja Säästämisen keinoja on lukuisia, ei vain nämä joita olen itselleni löytänyt. Yksinkertaisesti  voin jo säästää sillä ajatuksella, että hyväksyn asioiden olevan juuri hyvin näin, enkö tarvitse sen enempää, jotta olisin onnellinen. 

Onko sulla mitään hyviä vinkkejä säästämiseen? Kommentoi julkaisun alle vinkkejä niin kokoan syksyllä niistä postauksen!

-  H e i n i 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Onnellisuus voi löytyä pienistä asioista, ajatuksista ja hetkistä. Heini Kaarina –blogia kirjoittaa 25-vuotias ikuinen luonnonlapsi ja kuukautisoireista ajoittain ”hulluksi” tuleva ihmisyksilö.  Ammatiltaan Heini on lähihoitaja  ja tekee töitä ihmisten parissa. 

Blogissa pohditaan elämää askarruttavia asioita kuukautisten ja kauppalistan välillä, mutta ennen kaikkea hyvän elämän eväitä. Blogissa tulee näkymään luontoon ja ruuanlaittoon liittyviä postauksia. Intohimo kohteena ovat pääsääntöisesti gluteenittomat kasvis- ja vegaani herkut. Elämää ilahduttaa Peppi-koira, jonka hännänpää ajoittain vilahtelee blogissa, unohtamatta perhettä ja ystäviä.

Tervetuloa seuraamaan!

miettinenheini@gmail.com