Polvienvälityyny kiemurteli elämääni jo 39 vuotta sitten

 

Luin 39 vuotta sitten artikkelin, jossa Jenkkitohtori suositteli tyynyn käyttöä polvien välissä öisin. Se ehkäisisi selkäkipuja. Idea puraisi minuun ja otin tyynyn käyttööni. Se myös toimi. Aamuisin selkä voi paremmin.

Selkäni oli romu jo nuorena ja kävin sen kanssa läpi melkoisen "tuskafestivaalin ". Astuin linja-autosta huolimattomasti ja viides nikama lipesi sijoiltaan. En pystynyt koukistumaan aamupesulle, enkä kävelemään tuskatta. Öisin oli mahdoton kääntyä kipua tuntematta. 

Fiksu työkaverini tiesi apukeinon ja varasi ajan naprapaatille. En ollut kuullut moisesta manipulaatiosta, mutta päätin kokeilla. Olin valmis vaikka pataan alkuasukasheimon lihaliemeksi, jos pääsisin kivuista.

 

Kuperkeikkailu päätyi betonilattiaan 

 

Kipu jäi naprapaatin hyppysiin yhdellä rusauksella. Syykin heikkoon selkään selvisi.

-  Oletko pudonnut selällesi? Se on saattanut tapahtua jo lapsena...

-   Olen, heinäladossa kävi köpelösti...

Roikuin katon rajassa heinäladossa. Kuperkeikkailin villinä heinältä heinälle. Yhtäkkiä allani ei ollut heinää, vain lattia. Tärähdin betonilattiaan selälleni. Henkeni salpautui.  5 nikama liikahti sijoiltaan. Mummoni juoksi apuun ja varoitti tulevista selkäkivuista ja oikeassa hän olikin.

 

Monien viikkojen kipu katosi kertaheitolla

 

Oli huikea tunne jättää kipu ja kävellä normaalisti. Kun selkäni tervehtyi, päätin huolehtia siitä paremmin. En ole koskaan unohtanut kipuviikkojani, ja minusta tuli kertarysäyksellä selkääni kunnioittava ihminen. Kiitollisuutta tuntien lähdin naprapaatin vastaanotolta.

 

Unikaveri nro 1 = vartalotyyny

 

Nyt vartalotyynyt ovat tulleet kauppoihin. Edistysaskel selän hyvinvointiin!  

Näin mainoksen vartalotyynystä ja kipaisin ostamaan sellaisen. Innostuin siitä, että  saisin vaihtelua polvienvälityynyyni, joka on ollut tavallinen tyyny. 

Hämmästyin miten jättestooralta köriläältä tyyny näytti. Osaisiko sellaisen kanssa nukkua?  

Muutama yö meni totutteluun. Nyt olen sen kanssa hyvää pataa ja se toimii paremmin kuin polvienvälityyny. En nuku enää yksin. Minulla on köriläs vieressäni, se ei pidä ääntä, eikä kuorsaa. Varsinainen unisieppari, jota vasten on turvallista painautua ja antaa unen viedä.

Vartalotyynystä en luovu. Ilman sitä aamu olisi kivulias.

New Zealandin reissullani totesin taas miten tärkeä polvienvälityyny minulle on. En jaksanut hakea respasta toista tyynyä ja aamu oli Helvetistä... Kävely oli tuskaa ja aamupesu hankalaa. Syy oli polvityynyn unohtaminen.

 

Harmitti, etten löytänyt tyynylle tyynynpäällistä... Se on 140 cm pitkä pötkäle. Albiino se ei ole kauan, ilman päällistä, mutta onneksi sen voi pestä. Teen siitä myös nojan itselleni, kun löhöilen sängyssä läppäri sylissäni.
 

Unimaski on petikaveri nro 2

 

Unimaskit näyttävät hienostorouvien hifistelyjutuilta, mutta niillä voi ennaltaehkäistä silmäpussien syntyä. Olen kylkinukkuja. Toisen puolen silmäpussi on suurempi kuin toisen. Jos nukkuisin selälläni, olisin kauniinpi.  Unimaski pitää ohuen ihon paikoillaan, jolloin neste ei keräänny yhtä voimakkaasti poskipäälle.

 Unimaskini on pehmeää samettia, eli miellyttävä iholle. Se pimentää ja uni syvenee entisestään.

 

 

 

Niskakipuja lievittävä tyyny on petikaverini nro 3

 

Liian suuri tai litistynyt tyyny häiritsee nukkumista. Rakkaimmat tyynyni ovat olleet Tempurilta, ne muotoutuvat pään lämmöstä. Nyt hankin tyynyn, joka on suunniteltu niskakivuista kärsivälle ja se tuntuu toimivan.

Olemme erilaisia niskoiltamme ja rakenteeltamme, joten tyynyn valinnassa kannattaa miettiä omaa malliaan. Hyvä tyyny kutsuu uneen, kun siihen uinahtaa, unikellot kilahtaa.

Pidän tyynyn merkitystä suurempana kuin patjan tai peiton...

 

 Muutama yö kuluu harjoitteluun. Tämä tyyny on rentouttanut niskani, uskon ainakin niin. Ostin sen Prismasta. Tyynyn alla oli teksti niskakivuista kärsivälle... 
 

Kauneustyynykään ei ole vitsi...

 

Harmittaa, että omani varastettiin pitkällä lennolla. Toivonkin, että joku suomalainen tyynynvalmistaja innovoi kotimaisen kauneustyynyn. Sen idea on yksinkertainen. Kasvojen painaumien välttäminen. Tyyny ei pidä mitään kaunistavia eliksiirejä sisällään. Kauneustyynyn on kehittänyt joku jenkkiplastiikkakirurgi asiakkailleen... Fiksu mies, oletan. Jos joku tyynyfirma lukee blogiani, tulen mielelläni "asiantuntijaksi"  tyynyn ideointiin mukaan.

 

Hyvien yöunien merkitys on A ja O hyvinvoinnille

 

Pääni on pehkuissa klo 22. Rakastan hyvin nukuttuja öitä ja  inhoan valvomista. Olen tehnyt yötöitä ja kärsinyt kroonisesta unettomuudesta, mutta selvinnyt siitäkin. 

Hyvien yöunien salaisuus on puhdas mieli, jossa ei vaivaa mikään, hyvä tyyny, raikas huone, puhelin äänettömällä ja syvä hengitys. Jos hengitys liikkuu hätäisenä ja hartiat ovat korvissa, uni ei tule.

Jos en saa unta, hengittelen itseni rennoksi ja kuuntelen jotain unettavaa youtubesta.  Jos minulla on yöunta vaivaava ongelma, ratkaisen sen seuraavana aamuna. Kahta yötä en valvo saman ongelman kanssa. Ongelmat on tehty ratkaistaviksi, ei märehdittäviksi. 

  • Uni on onnea.
  • Uni on tasapainoa.
  • Uni on osa hyvinvointia
  • Vartalotyyny on auttanut selkäni hyvinvointiin
  • Niskakipuja lievittävä tyyny on auttanut niskojen hyvinvointiin

 

Jos uni häiriintyy, ihminen ei voi hyvin. Unen laadun eteen on työskenneltävä enemmän aikuisena kuin nuorempana.  

Hyviä unia siskot - Kevät tulee kolisten ( vettä sataen) Zoomaillaan aurinkoa:)

Bytheheart

iirispiiris

 

Kommentit (9)

Typy
1/9 | 

Pötkylä tyynyyn, kuten omaani kutsun, olen löytänyt tyynyliinoja aika ajoin Lidlistä ✌

Mariel
3/9 | 

Totta. Selkä vammaiselle hyvä, omaan vammaan/rakenteeseen sopiva tyyny on välttämättömyys.
Omakin suosikkini on ollut hintava Tempur, koska en enää edes pysty muulla kipujen takua nukkumaan.
Kylki nukkujana olen myös etsiskellyt hyviä ”kauneus” ja vartalo tyynyjä, mutten ole vielä täältä löytänyt.
Mikä kauneustyyny oli suosikkisi?
Ja mistä ja mihin hintaan ostit sen ja Vartalo tyynysi??
Olen Amazoniltakin etsiskellyt, mutta ovat aika hintavia tilata Suomeen kuljetus maksuineen.

Mariel
4/9 | 

So true; vars. selkä vammaiselle hyvä tyyny on välttämättömyys. Tai siis tyynyt ;)
Oma suosikkini ollut jo pitkään Tempur, koska se on ainoa, millä enää pystyn mitenkään nukkumaan selkä kipujen takia.
Olen myös kylki nukkujana etsiskellyt sopivia Kauneus- ja Vartalo tyynyjä, mutten ole vielä täältä kunnollisia löytänyt.
Amazonilta kyllä löytyisi, mutta ovat aika hintavia tilata Suomeen toimitus kuluineen :/
Mistä ostit Kauneus ja Vartalo tyynysi ja mihin hintaan? Ainakin Vartalo Buddy on ilm. ollut hintansa arvoinen :)?

iiris
Liittynyt27.9.2015

Kauneustyynyt ostin ebaylta ja vartalotyynyt ihan Tokmannilta. Kauneustyyny oli jotain 30 e luokkaa ja vartalotyyny vain 19.90... Vartalotyynyjä on varmasti laadukkaampia, tästä on käytössä tullut litteä juuri siitä mistä sen pitäisi tukea, joten ei paras laadultaan

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittaa kuuskymppinen kosmetologi, joka irtisanoo eläkevirkansa, pakkaa laukkunsa ja matkustaa Australiaan löytämään itsensä. Pohdintoja aikuisen naisen unelmista, ihmissuhteista, muodista ja kauneudesta, likinäköisten silmien läpi, suurentavan peilin avulla, mutta silmää iskien.

iris.ekman81@gmail.com

<a href="https://www.blogit.fi/grannynanny/seuraa" target="_blank">
  

 

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram