Joku yskähti pusikossa ja pelko hulmahti lävitseni

Mielessä vilahti otsikot, joissa joku ei palannut kotiin lenkiltään. Sellaista sattuu. Jäin kuvaamaan lähimaastoon ja tuijotin puskaa vihamielisesti. Asensin kasvoille ilkeimmän ilmeeni, jotta puskajussi tietäisi, että täältäkin pesee... Paluureitti yskijän ohitse ei houkutellut, joten valitsin kiertotien, tulipahan askeleita hieman enemmän.

Kiertotiellä tallustellessani mietin pelkoa ja sitä miten voimakas vaikuttaja se ihmismielessä on. Miten osata erottaa väärät pelot oikeista?

Kun pääsin kotiin, puhelimeen kilahti viesti, jossa eräs ystäväni pyysi blogia pelosta ja ajattelin -Sattumaako lie? 

Tässä kuvassa on jotain pelottavaa ja se on naisen silmäpussit ja tietenkin se, että menettäisi kontrollin. Kontrolli suojelee meitä mokaamiselta. Mokaamisen pelko onkin suomalaiselle aikamoinen. - Mokaa kerran päivässä, niin ei se muutaman kuukauden kuluttua tunnu missään.                 

 

Olen pelkuri, mutta rohkea sellainen

Miten näin varovainen, melkeinpä nynny, voikin olla monessa asiassa erittäin rohkea? Kekkasin, että pelko suosii jotain elämisen aluetta ja toisen se jättää rauhaan. Ovelaa... Millä alueella sinun pelkopeikkosi keikkuu? 

 1. Luonnonilmiöihin liittyvät pelot - en pelkää
 2. Eläinkuntaan liittyvät pelot- en pelkää enää
 3. Toimintaan liittyvät pelot- en pelkää
 4. Ihmissuhteisiin liittyvät pelot - pelkään 
 5. Mystisiin asioihin liittyvät pelot - en pelkää
 6. Terveyteen liittyvät pelot - pelot lisääntyvät iän myötä
 7. Lamauttavat alitajuntaiset pelot - ei ole
 8. Elämän hallintaan liittyvät pelot- en pelkää

 

 

Pelot ovat voitettavissa, mutta ensin ne kannattaa tunnistaa

 • Luonnonilmiöihin liittyvät pelot

En voi mennä sanomaan taivaalle, että älä ukkosta, enkä pimeälle, että älä tule... Näiden ilmiöiden syntyyn minulla ei ole osaa ei arpaa, enkä voi niitä poistaa, joten mitäpä niitä pelkäämään.

 • Käärmeisiin, liskoihin, koiriin, hevosiin ja hämähäkkeihin liittyvät pelot

  Kun tajuan, ettei ne kyttää minua, jotta pääsisivät myrkytys/pistospuuhiin, vapaudun pelostani... Ne toimivat ekosysteemissä roolinsa mukaisesti ja puolustautuvat jos matsi tulee...Joten turha minun on niitä pelätä...Kauniitakin ovat.

Jos oudoimpia otuksia näkisi enemmän, ne tulisivat tutummaksi.

 • Tunnemaailman pelot sen sijaan lyövät lekalla arvaamattomissa asioissa

Kaikki Tunnemaailman pelot voidaan niputtaa yhden otsikon alle ja se on riittämättömyyden tunne. Im not enough. Se on niin kattava ihmissuhteissa, että sen alle voidaan luokitella jos jonkinlaista draamaa, kuten mustasukkaisuutta, vihaa, kaunaa, kateutta, pettämistä, petetyksi tulemista, alistumista, narsismia, väkivaltaa...huoh...listaa riittää.

 Eilen katsoin Lady Gagan leffan, 5 foot2 ja hänellä oli ollut sama ongelma ihmissuhteissaan (im not enough)... Uskaltaakseen elää täysillä pitäisi riittää vain itselleen, eikä kenellekkään muulle.

 Tunne riittämättömyydestä toimii kaksipiippuisesti, toiset alisuorittavat ettei pelko pääsisi illalliselle, toiset suorittavat yli ja menestyvät, mutta eivät ole onnellisia huipullakaan, sillä siellä oleminen vasta vaatiikin työtä. Keskitien kulkijat kaiketi ovat tästä pelosta vapaita... 

(Katsoin viikonloppuna myös huikean 4 oscarin leffan jo toista kertaa : Million Dollar Baby ja itkin ihan simona. Tytöllä oli sisua ja halu elää oman näköinen elämä, kylmin kapakala olikin paras ystävä maailmassa, ohjaajana Clint Eastwood ) 

Tässä kyltissä on monta pelon kohdetta. Uskaltaako matkustaa?  Pelkääkö lentämistä? Uskaltaako rakastua? Rakastuminen on monelle helppoa, mutta rakastetuksi tuleminen on pelottavaa. Oletko tunnistanut tämän itsessäsi? Minä olen... 

Suojeleva pelko ennakoi vaaran

Jos, joku juttu mietityttää eikä tunnu omalta ja siihen nousee negatiivisia viboja, on hyvä vaihtaa suuntaa ja jättää nämä asiat/ihmiset/paikat taakse. 

Jos pelkäät kotonasi  päivästä toiseen,kulut sisältä puhki. Varuillaan olo syö sielua. Jos keskität kaiken energiasi pitääksesi ongelmat loitolla, olet aina valpas. Jos elät äkkiarvaamattoman narsistin kanssa, tanssit nuoralla 24/7. Narsistit eivät koskaan muutu. Tämä pelko on viisas ja suojelee sinua. Pelko kehoittaa pakkaamaan laukku ja juoksemaan, kuuntele sitä.

 

Terveyden menetys ja kuoleman pelko

Ei ole järkevää pelätä etukäteen menettävänsä jotain, eikä varautua kuolemansa päivään, ellei huitele jo maalissa. Eräs ihminen kertoi, että on lapsuudesta asti pelännyt sairastuvansa... Hän sairastuikin myöhemmin vakavasti. Tiesikö hän tulevaisuuden vai kutsuiko hän sairauden luokseen, keskittämällä siihen ajatusenergiaa? Olisipa hän voinut elää nuoruusvuodet ilman ajatusta sairastumisesta, eikä olisi raahannut tautia mukanaan jo paljon ennenkuin se puhkesi. 

Ne tunteet joita tunnemme sisällämme, vetävät samankaltaista puoleensa.

Uudet haasteet ovat pelottavia. Tämä kuva on ystäväni mökiltä ja otin sen juuri ennen Australian reissua. Minua pelotti edessä oleva matka, mutta en myöntänyt sitä edes itselleni. Olin enemmänkin innoissani. Into oli suurempi kuin pelko. Suuri tuntematon odotti ja se on oikeastaan hurjan hieno tunne. Pelko ei estänyt minua hyppäämästä uuteen, koska into siivitti minua enemmän.
 

Pelottavaa on jos pelot toteutuvat 

- " Kaikki mihin keskityt, lisääntyy"...

Eli jos keskittyy ongelmaan, niitä tulee lisää samaa laatua.

Varo valittamasta pientä ongelmaa, etteivät jumalat kuule ja lähetä suurempaa...

Esim uikuttamalla rahaongelmista, tilaat rahapulaa itsellesi... Universumissa on vain kaksi napaa, positiivinen ja negatiivinen. Olemme aina jommalla kummalla taajuudella. Voimme itse valita kummalla. Se taajuus jolla olemme vetää puoleensa samaa taajuutta... Rahapula rahapulaa, pelko pelkoa, rakkaus rakkautta, ilo iloa, suru surua. Pelko on värähtelyiltään negatiivinen. Eli vaikka olisimme kuinka positiivareita, mutta pelkäämme jotain, värähtelemme negatiivista.

Saatat siis saada sen mitä pelkäät.

Äitien rooliin kuuluu olla huolissaan ja pelätä, jopa aikuisten lastensa puolesta. Jos ei äitinä pelkää on vähän kuin huono äiti... Hitto soikoon, miten kieroa. Lapsilla on oma tie, ne oppii mokatessaan.Sanon tämän isoin kirjaimin itselleni, sillä olen melkoinen PELKURI tässä genressä. Jos relaan ja annan olla, tuntuu kuin olisin luopunut äitiydestäni - Tässä minulla on työstettävää erityisen paljon.

Kuva on Lorna Brynen kirjasta Voima. Meillä on aina punnittavaa elämässä. Asioiden painoa voi miettiä mielessään. Mikä kannattaa ja mikä ei. Monet pelot ovat hyödyttömiä. Muutamasta on hyötyä. Kun kysyy itseltään, onko pelossa järkeä ja jos vastaus on ei, kannattaa luopua haitallisesta ajatuksesta.
Kaikki minun pelkoni ovat toteutuneet, koska olen pitänyt niitä elossa sisälläni. Kun oivalsin tämän, tartun pelkoajatuksiin heti ja vaihdan ne toiseen ajatukseen. Vedän puoleeni kaikkea mitä ajattelen. Life is my own design.
Ajatus on energiaa ja vetää puoleensa samankaltaista.

Lohduttavaa on, että tunteen voi muuttaa helposti

 

Pelko on tunne. Se on muutettavissa. Voit muuttaa minkä tahansa tunteen, muuttamalla ajatuksesi...Pelko häipyy jos ajattelet...

. minä selviän

. minä osaan

. kaikki on hyvin

. olen turvassa

. minä riitän

. olen terve

 

Vastalause toimii kuin häkä... Sitäpaitsi, mitä järkeä olisi ANTAUTUA PELON VALTAAN jos voi ANTAUTUA SELVIÄMISEN VALTAAN.

Ainut pelko jota kannattaa kuunnella on hengissä selviämisen pelko. Silloin ei saa jäädä odottelemaan nyrkkiä poskeen vaan ON juostava ja lujaa. Muut pelot sitten toteutuvat jos toteutuvat, mutta niihin ei energiaa kantsis etukäteen tuhlata, vai mitä? Saattaahan olla, että ne ohittavat sinut ja liitävät niitä enemmän ajattelevan luo.

Mitäkö ihmissuhteissa sitten pelkään? En pelkää pettymystä, enkä pettämistä, pelkään sitä, että kadotan itseni ja joustan liikaa. En muuta. Olen muuten tilannut universumilta itselleni kumppanin, jännää katsoa kuka se on...  

ByTheHeart <3

iirispiiris 

Poikkiviiva jakaa ajatukset positiiviseen ja negatiiviseen. Pelko on värähtelyiltään negatiivinen.  Esim. minun ei tarvitse olla rakastunut, voidakseni tuntea rakkauden tunnetta. Riittää, kun ajattelen asioita joita rakastan: hengarissa roikkuvaa lempitakkia, kirjoittamista, syömääni ruokaa, hyvää kirjaa, ihanaa leffaa, unohtamatta kehossani asuvaa sielua. Silloin värähtelen korkealla ja saan kivoja asioita osakseni. Vetovoimani on silloin korkeimmillaan. 
 

 

 

 

Kommentit (2)

TM
1/2 | 

Nyt oli kyllä ASIAA, viisaita ajatuksia. Aivan mahtava teksti. Itse ammatikseni terapiatyötä tekevänä haluaisin jakaa nämä ajatusniput aika monellekin asiakkailleni. Ehkä sen teenkin 😊. Olet matkallasi pitkällä 🙏☀️. Sinulla näyttää olevan myös rohkeutta tarttua erilaisiin aiheisiin ja taito tuoda ne tekstissäsi itseäsi/toista ihmistä lähelle. Ilo lukea!

iiris
Liittynyt27.9.2015

Voi kiitos kauniista palautteesta, ihan herkistyn. Jakaa saa miten paljon haluaa ja on aina ihanaa, jos voi olla edes yhdelle ihmiselle maailmassa avuksi:) 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittaa kuuskymppinen kosmetologi, joka irtisanoo eläkevirkansa, pakkaa laukkunsa ja matkustaa Australiaan löytämään itsensä. Pohdintoja aikuisen naisen unelmista, ihmissuhteista, muodista ja kauneudesta, likinäköisten silmien läpi, suurentavan peilin avulla, mutta silmää iskien.

iris.ekman81@gmail.com

<a href="https://www.blogit.fi/grannynanny/seuraa" target="_blank">
  

 

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram