Juhannuksen jälkeen tuntui, että vatsa on kaulassa asti. Olo oli tukala. Jussina söin kaikkea mahdollista, yhtenä iltana jopa kolme makkaraa... Muut söivät kaksi...

Tuskin miettisin vatsaa, ellei siihen sattuisi. Vatsani on ollut herkkä jo vauvasta asti. Se on toinen pääni. Pää tarvitsee jaksaakseen lepoa, samaa vaatii ja huutaa vatsa parka. 

Pätkäpaasto oli muotia jo kasariaikoihin. Ei syöty klo 19 jälkeen. Olen aina ollut kiinnostunut ravitsemuksesta ja huomannut, että minulle sopii parhaiten ketovoittoinen ruokavalio.

 Muutama vuosi sitten luovuin leivästä, sillä jo yksi leipä riehaannutti vatsani. Ruis oli pahempi kuin valkoinen vilja. Olen niellyt letkut ja nähnyt sisälleni, diagnoosi: Ärtynyt paksusuoli...siis suoli jota v.....aa.

Ruokatottumuksia on hyvin vaikeaa muuttaa. Se vaatii oivalluksia omasta kehosta ja sen ongelmista.

Mitä tekisit, jos asunnossasi olisi putket tukossa? Tilaisit putkimiehen... Keho on asuntomme ja sen putkisto on joskus pulassa ja tukkeutumassa... Pätkäpaasto toimii putkimiehenä.

Innostuin pätkäpaastoajatuksesta katsottuani Kata Kärkkäisen ja Kirsi Salon Noitarovio videon. Kirsi ja Kata kertoivat asian valaisevasti. Pätkäpaastossa on kysymys ajan antamisesta ruoansulatustoiminnalle.Jos mättää roskikseen kamaa koko ajan, täyttyyhän se. Entsyymiparat häärivät otsa hiessä ja yrittävät pakata tavaraa pehmeään muotoon kohti ohutsuolta, joka on noin seitsemän metriä pitkä, lihasjännityksen vuoksi se on mutkitteleva ja onteloinen, joten matka tuota ahdasta tunnelia pitkin ei ole helppo, eikä nopea.

Olisi hienoa jos ruokatorven suulla olisi sama järjestelmä kuin puhelinvaihteessa... Kaikki linjamme ovat nyt varattuja, entsyymit ovat sulatuspuuhissa, palaa asiaan myöhemmin tai jätä soittopyyntö ja palaamme asiaan, jolloin vatsa ilmoittaa nälästä. 

 

Tukala olo lieveni jo seuraavana aamuna

Tukala oloni ajoi minua kokeilemaan pätkäpaastoa. Lopetin syömisen klo 19 ja tunnustan, ettei minulla ollut edes nälkä. Join teetä, jos kaiho jääkaapille ilmeni. Suosikkini on Rooibos ja vihreä tee. Etuja ilmeni jo seuraavana aamuna, mutta yhden viikon jälkeen huomaan niin monia juttuja, joiden takia tästä tulee elämäntapani.

Tietenkin eteen tulee hetkiä, jolloin syön myöhään ystävieni kanssa, mutta silloinkin voin noudattaa pätkäpaastoa antamalla ruuansulatuselimistölleni aikaa vähintään 12 tuntia.

Linkki Katan ja Kirsin videoon ohessa. Katan videot ovat mielenkiintoisia, maitohappobakteerit yms, puhuttelevat minua. Myös terveysalan puoskarilaki puistattaa... Katan videot olivat ekoja todella innostavia juttuja mitä suomeen tulon jälkeen koin terveysrintamalla.

https://youtu.be/0OVll6eOCX4

 

Heti havaittavat vaikutukset

  1. Aamulla herää virkeämpänä
  2. Vatsakipu on hävinnyt
  3. Vatsan koko on pienentynyt
  4. Aineenvaihdunta on lähtenyt vauhtiin
  5. Ajatus on kirkkaampi
  6. Yöunet ovat syvemmät
 

Tunnen tekeväni oikein jätejärjestelmääni kohtaan, antamalla sille aikaa möyhentää ruokani.  14 tunnin jälkeen tunnen ihanan nälän. Veikkaan, että se on monelle tuntematon tunne. Syömme usein tuntematta nälkää, mieliteon johdattelemana. 

Minulle tuntuu sopivan hyvin 14 tunnin paasto. Se on jo paljon parempi kuin aikaisempi 7 tuntia.

Kun paasto on ohi, annan keholleni smoothien. Olen sillälailla mäntti, etten lue reseptejä. Kehitän omat herkkuni. En tiedä mitä asiantuntijat olisivat mieltä smoothiestani, mutta minulle se maistuu.

Aamun eka ateria on raikas smoothie

Mangoa

Mustikoita

Maca-jauhetta

Kaurahiutaleita

Proteiinijauhetta

Oliiviöljyä

Mantelimaitoa

Auringonkukan siemeniä

Kaikkea ripauttelen ja lorottelen sillai sopivasti, tuntuman mukaan. Marjoja noin 2- 3 dl yhteensä.

Marjoina suosikkini ovat mustikan lisäksi, karpalo ja puolukka. Vaihtelen marjoja mielen mukaan. Mansikasta pidän vähiten. Puolukan ja kirpeiden marjojen lisäksi laitan puolikkaan banaania tuomaan makeutta. Smoothiet ovat luovaa puuhaa... Pähkinöitä laittaisin mielelläni, mutta olen viimeaikoina saanut pari allergiakohtausta...

Elimistöni ei voi hyvin ilman öljyjä. Niitä lisäilen aina smoothieseen tai otan kapselina. Tässä öljy unohtui ja tein sydämen oliviiöljystä. Ajattelen öljyjen toimivan kuten autossa, ne pitävät laakerini, vaihteeni, renkaani ja moottorini liikkuvana. 

Oloni on niin hyvä, että suosittelen pätkäpaastoa kaikille, ainakin kannattaa laskea montako tuntia sinulla on tapana antaa aikaa sulatukselle, ennenkuin laitat uutta suuhun? 

Vatsa on monen naisen ongelmapaikka... Se ei ole pelkkä ulkonäköhaitta, myös jatkuva jomotus tekee siitä sietämättömän. Vatsan V.....s on sitä lajia, että se huutaa tuskaansa ja pullistuu, että se huomattaisiin ja jotain tehtäisiin.

bytheheart<3

iirispiiris

En kerää muumimukeja, mutta olen hullaantunut jättimukeihin, joissa on runsaasti tilaa. Tykkään myös ajatuksesta, että jokaisella juojalla on erilainen muki. 

 

 

Kommentit (4)

Tuuli - Lumo Lifestyle
1/4 | 

Olen mieheni kanssa ollut 5:2-pätkäpaastolla jo kuusi vai olisikohan jo seitsemän vuotta brittitohtori Michael Mosleyn tieteeseen perustuvalla metodilla. Siinä syödään kahdesti viikossa vain 500 kcal päivässä. Ensin jaoimme kaloreita pariin pikku ateriaan, mutta nopeasti huomasimme yhden 500 kcal aterian paastopäivänä olevan paras vaihtoehto; olemme siis 24 h paastolla edellisestä illasta, syömme aterian illalla ja seuraavana päivänä aamiaisen n. 12 h kuluttua. Kulostaa radikaalilta, mutta on helpompaa kuin uskoisi. Nälän tunne tulee jonkun kerran, mutta se myös häviää nopeasti. Vettä pitää muistaa juoda paljon.

iiris
Liittynyt27.9.2015

Kuulostaa hyvältä ja varmaan tuntuu myös, kun olette jo noin kauan viiskakkosella olleet. Olen myös yllättynyt siitä kuinka helppoa tämä on, myös tunne siitä, että pitää huolta itsestään tuntuu hyvältä. Olo on huomattavasti virkeämpi. Herään ennen kellon soittoa ja ehdin vaikka mitä jo aamusta. Kiitos kommentista ja tsemppiä jatkoon:)

Vierailija
2/4 | 

Aloitin pätkäpaastolla, kuuden tunnin ikkunalla, jolla sai syödä siis vain kuuden tunnin ajan. Aika pian siirryin 8 tuntiin ja nyt olen vain tyytynyt pidättäytymään napostelusta ja syömään kevyemmin. Paino oli hiipunut pikkuhiljaa normaalin ylärajoille enkä saanut sitä millään laskemaan, päinvastoin. Nyt muutamassa kuukaudessa paino on laskenut helposti yli 6kg ja vielä muutama kilo jäljellä. Aion jatkossa ylläpitää kevyempää painoani pätkäpaastolla. Sopii minulle!

iiris
Liittynyt27.9.2015

Kiva kuulla kokemuksesi ja pätkiksen toimivuus. Asia on helppo toteuttaa, kun ajattelee sen järkevyyden elimistön toimintoja kohtaan. Pitäähän niille antaa aikaa, etteivät huhki 24/7. Ihanaa kesää ja aurinkoa:)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittaa kuuskymppinen kosmetologi, joka irtisanoo eläkevirkansa, pakkaa laukkunsa ja matkustaa Australiaan löytämään itsensä. Pohdintoja aikuisen naisen unelmista, ihmissuhteista, muodista ja kauneudesta, likinäköisten silmien läpi, suurentavan peilin avulla, mutta silmää iskien.

iris.ekman81@gmail.com

<a href="https://www.blogit.fi/grannynanny/seuraa" target="_blank">
  

 

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram