Oletteko seuranneet Moskovan MM-kisoja? Olette sitten varmaan huomanneet, millaisia pulleroita siellä naisten juoksuradoilla pinkoo? Ettekö? Onneksi Iltalehden toimittaja Juha Jaakkonen on. Ihastuttava ingressi Maailman nopeimmat naiset eivät ole tiukkavartaloisia johdattaa Jaakkosen seuraavanlaiseen pohdintaan:Silminnähtävä määrä rasvakudosta! Voisikohan siitä olla hänelle mitään hyötyä, esimerkiksi normaalin hormonitoiminnan ylläpito?


Haluatte varmasti nähdä omin silmin tuon silminnähtävän määrän, joten tässä naisten 100 metrin finaaliin selvinneitä:Juoskaa pullukat! Eka voittaa vuoden jäsenyyden Painonvartijoissa!


Miltä tarkalleen ottaen näyttää tiukka lihaskimppu jos nämä naiset eivät sellaisia ole? Tuskin pikajuoksijoiden tulisi kehonrakentajalta kuitenkaan näyttää, hehän ovat pikajuoksijoita. Eivät sumopainijatkaan näytä telinevoimistelijoilta eivätkä taitoluistelijat koripalloilijoilta. Mitä tulee pikajuoksuun lajina, niin se ei edellytä keveyttä toisin kuin esimerkiksi kestävyysjuoksu. Urheilusta kirjoittavalla toimittajalla luulisi olevan tästä edes jotakin hajua.


Noh, pysytäänpä olennaisuuksissa ja zoomataan hanuriin.Kuuma berberi. Ei kun tähän piti tulla se läskiperse-teksti tarkkana hei.


En tiedä teistä, mutta minua kiinnostaisi kuulla, missä sitä ylimääräistä tarkalleen ottaen on. Ja mihin tarkoitukseen se on ylimääräistä? Maailman juoksuhuipulle pääsemiseen ei selvästikään. Tuskin myöskään kävelyyn taikka istumiseen. Sheikkaamiseen? Ei varmasti. "Sheikkaamiseen"? Äärettömän vaikea uskoa. Iltalehden toimittajan miellyttämiseen? Ilmeisesti.


Koska tuosta kuvasta ei hirveän tarkkaan näe, niin tässä vielä havainnollistava otos Carmelita Jeterin läskeistä:Oikein silmiä särkee. Kuva täältä.


Mainittakoon nyt vielä (vaikka se onkin itsestäänselvää) että on ihan sama onko Jeterissä rasvaa ja minkä verran. Merkitystä on ainoastaan sillä, mihin hän pystyy, ja eikä hänen hanurinsa koko ole kenenkään muun asia. Vaikka maailman nopeimmat naiset olisivatkin pulleroita, niin sillä ei olisi hittojakaan väliä.


Onneksi meillä Suomessa ja Euroopassa on asiat paremmin:Hampurilaisia! Opetelkaa nyt hyvänen aika syömään Jamaikan villit!


Altius! Citius! Fortius! Nämäkin naiset voisivat olla niin paljon parempia jos eivät olisi niin mahdottoman persoja ruoalle. Mutta hehän ovat naisia, hillittömiä viettiolioita. Kaiken lisäksi he ovat epäeurooppalaisia villi-ihmisiä, joilla on vielä paljon opittavaa meiltä sivistyskansoilta. "Perinteisesti kisoissa on ollut tiukemman näköisiä kilpailijoita", ja me eurooppalaisethan sitä paitsi olemme keksineet koko urheilukisat että sillee.


Eikö keitä tarpeeksi? Tässä vielä iloksenne koko juttu:Huomaa, että mikäli haluat kertoa mielipiteesi jutusta kirjoittajalle, tavoitat hänet osoitteesta juha.jaakkonen(at)ilmedia.fi (ja hänen esimiehensä osoitteesta mikko.vienonen(at)ilmedia.fi vesa.parviainen(at)ilmedia.fi. PAHOITTELUT VÄÄRÄSTÄ NIMESTÄ, GOOGLASIN HUONOSTI)


Koska en halua uskoa, ettö kukaan on läpeensä paha taikka urpo, uskon että tässä aivopierussa pyrittiin johonkin sellaiseen pointtiin, että naisurheilijan kroppa näyttää huipputasollakin erilaiselta kuin miehen...ööö eihän tuo itse asiassa ole mikään pointti. Jos metsiä on pakko kaataa siksi, että lehtiin päästään painamaan tyhjänpäiväistä p*skaa, niin voisiko se edes olla harmitonta tyhjänpäiväistä p*skaa seksistisen ja rasistisen sijaan? Tällaisessa asenneilmapiirissä ei nimittäin hirveästi tarvitse ihmetellä, miksi niin iso osa normaalipainoisista nuorista naisista pitää itseään lihavana.


Sitä tässä vaan muistelen, että eikö juuri viime Olympialaisten aikaan kauhisteltu sitä, että huippu-urheilu vie naisilta muodot ja sitä myötä "naisellisuuden". Niin tai näin, aina väärin päin.


Koska maailma tuntuu pyörivän pakaroiden ympärillä, niin kurkataanpa vielä, mitä siinä toisessa iltapäivälehdessä tänään uutisoitiin: Täydellinen takapuoli? Lady Gagan muodokas takamus anteliaasti esillä Hollywoodissa.Täydellinen takapuoli vai ylimääräistä? Kuva täältä.


Sanattomaksi vetää.


 


P.S. Motivaatiosarja jatkuu huomenna!


***


I'm too pissed to translate, sorry.

Kommentit (360)

Yourplaybox
301/360 | 

Katseltuani naisten korkeushyppyä edellisenä iltana (esim. venäläinen voittaja) ja noita juoksijoita, niin onhan ero selvä kuin mikä. Toisaalta fakta on, että tietyille etnisille ryhmille siunautuu enemmän perää kuin toisille, vaikka kuinka olisivat muuten tiukassa kunnossa... verratkaapa vaikka Williamsin siskoksiin (tennis). Lady Gagalla lienee kumipeppu... epäilisin.

miakuusisto
303/360 | 

vai ni :) no, tuosta jutusta saa sitten jotenkin "toisenlaisen" kuvan ?!

no, tuosta ravinnosta, että takuulla näiden naisten jotka omaavat tummemman hipiän, heillä on geeneissään jotain sellaista joka vetää ravinnon ja siitä saadun energian huippuunsa :) ja, voipi olla että kun saa syödä rasvojakin reilusti, siitä saa sellaista polttoainetta jolla pääsee.... :D ! en toki tiiä mitä suomiurheilijat syö kokonaisuudessaan, mutta jos aikoinaan pelkällä läskisoossilla ja voilla & ruisleivällä rämmittiin jossain pirunmoisessa sodassa -42 asteen pakkasissa, ni ehkä sillä ruuan kokonaisuudella sitten on väliä ? en tiiä, mutta tulipa halu vastata :) 

tiiti
304/360 | 

Oli kyllä hirrrrrveäää paskaa koko lehtijuttu. Ehkä seuraavaksi kirjoitetaan mieskuulantyöntäjien rumista so-last-season tukista (meillä suomalaisilla toki uusimmat ja ajanmukaisimmat mallit).

Sivuhuomiona, tykkäsin myös siitä, että suomalaiset (VIISTOISTA PROSSAA RASVAA, HEI) juoksijathan häviää noille ihan 100-0 (varmaan miehetkin, en tiedä), mutta silti ollaan ihan tyytyväisenä neuvomassa ruokavalio-ohjeistusta maailmanennätysnaisille. Mahtavaa. Soittoa Jamaikan valmennustiimistä odotellessa.

sanumaria
305/360 | 

Mietin vaan että ehkä kantsis soittaa noille jamaikalaisille että mitä ne syö, kun ovat niin nopeita. Että jos kalorimäärän tuijotuksen sijaan ottais niitten ruokavalion testiin hetkeksi. Näyttäs toimivan.

Ninan verkkareissa
306/360 | 

Siis jos noi luvut tossa taulukossa olis niiQ rasvaprosenttei eikä sekuntei, nii noi muijat olis paljo tiukempii.

Anna Blue Eyes
308/360 | 

Huippu postaus, ei menny läskiksi (hehe).

phocahispida
309/360 | 

Joo jos tuollaisen suorituskyvyn saa leidejen sapuskoilla niin ruokalistaus mulle heti. Nimim. lähtee liikkeelle kun muut on juosseet sen satasen jo.

Tiinuska / Parempia polkuja
310/360 | 

En kestä :D Mahaan koskee, kun niin naurattaa tuon lehtijutun lukeminen. Aivan kuin aprillipila, tai paremminkin yläasteelaispojan äikän tunnille kirjoittama aine. Voin vaan kuvitella miten tyypille on lamppu syttynyt pään päälle kotisohvalla, kun on kisoja katsonut. Alkanut varmaan heti kynä sauhuamaan :D Pulitzer-ainesta.

Miia_pau
311/360 | 

No huhhuh. Kiitos jutusta, puhut asiaa, vaikka lopputulemana onkin se, että lukijaa vituttaa :D Jotenkin ehkä joskus 50-luvulla saattoi olla ymmärrettävää päästellä tollasta seksististä ja rasistista shaibaa, mutta siis että nykyään. Onneks iltapäivälehdet ei kuulu allekirjoittaneen normaalilukemistoon, räjähtäis varmaan verisuoni päästä aika nopeaan.

_Mirja_
312/360 | 

Jos nuo naiset ovat jonkun silmään löysiä, niin korjatkoon näkönsä. En käsitä miten tuollaista voi ajatella, saati vielä kirjoittaa ja julkaistakin? Ei todellakaan tarvitse ihmetellä jos tavalliset naiset kokevat olevansa ties mistä osasta milloinkin väärän mallisia kun mediassa suolletaan näin paksua sontaa.

Ja vai että eurooppalaiset ovat perinteisesti olleet tiukemmassa kunnossa - no miksihän jutussa myös sivumennen mainitaan, ettei finaalissa ollut ainuttakaan eurooppalaista? Mystinen juttu.

A. Sinivaara
313/360 | 

Hetkinen, miksei se täydellisellä ruokavaliolla ja rasvaprosentilla varustettu suomalainen pikajuoksijanainen ole palkintopallilla? Kysynpähän vaan.

Annaeliisa
314/360 | 

Vaikka en olekaan antropologi, sosiologi tai urheilutieteilijä, väittäisin että jamaikalaisten geeniperimästä johtuen heillä on vain taipumusta kerätä keskivertoa enemmän ns "junkkia trunkkiin". Luultavasti myöskään kisoja varten ei kamalasti dieetata iltalehtien toimittajien silmäniloksi, vaan tankataan polttoainetta tulevaa suoritusta varten.

Laiha mutta hidas
315/360 | 

Ai että rasva naisen vartalossa on taas ollut se asia, joka on saanut "maallikon ajattelemaan". Olisikohan ajattelun taso noussut jos rasvaa olisi ollut enemmän, vai mistä kiikasti. Olisi lukenut juttunsa edes kerran läpi ja miettinyt, että olisiko todella niin, että nuo naiset ovat kisanneet juoksussa eikä rasvaprosentin alhaisuudessa? Ja pitäisikö eurooppalaisille valmentajillekin kertoa se, että se ei muuten ole tiukkuuskisa vaan nopeuskisa, jos kerran eurooppalaisessa valmennuksessa "lähdetään siitä", että rasvaprosentin tulee olla alle 15. Vai onko se todella niin kertakaikkisen mindboggling että naisella voi olla muitakin tavoitteita kuin laihuus?

jkjk
316/360 | 

Kerrassaan shokeeraavaa millaista laatujournalismia Ilta-lehden sivuille painetaan. Olihan tämä taas hyvä esimerkki miksei niitä iltapäivälehtiä kenenkään muunkaan kannattaisi lukea.

nimetön
317/360 | 

Loistava teksti (tämä sinun) ja kylläpä pisti vihaksi tuo IL:n juttu! Mitä hemmetin väliä on millään rasvaprosenteillä, jos ne juoksee kovaa?! Mikä oikeus ylipäätään kenelläkään on arvostella häidän(kään) takapuolia?

Mikko
318/360 | 

Lilyn ulkonäköpaineissa kieriskelevät ikilaihduttavat leidit taas barrikaadeilla... Ei kenelläkään nyt varmaan itse ydinasiaan ole vastaan sanomista, siis siihen alan ammattilaisen mielipiteeseen, että fysiikka näillä naisilla ei ole niin tapissa kuin voisi olla. Juoksussa massalla on suuri vaikutus, jokainen kilo joka ei osallistu voimantuottoon vain hidastaa kiihtyvyyttä. Voi olla, että jossain vaiheessa tuokin asia ottaa Jamaikalaisessa urheilukulttuurissa suuren harppauksen eteenpäin, alkoivathan he esimerkiksi hiljattain kunnolla testata omia urheilijoitaan dopingista.

Chauvin
319/360 | 

No niin feministit, rauhoittukaa. Iltalehden kirjoituksen pointtihan lukee suoraan otsikossa. Toimittaja ihan aidosti pohtii, voisivatko nämä naiset olla suorituskyvyltään parempia. Hän toki pohtii urheilijoiden kehon merkitystä tässä asiassa, mutta ei ota puolella tavullakaan kantaa siihen, onko rasvaton vai rasvallinen persemalli kauniimpi. Jutussa ei katsota Jeteriä niinkään naisena vaan urheilijana. Lukekaa vaikka ihan koko artikkeli muutamaan kertaan läpi ja yrittäkää sisäistää se mitä siihen on kirjoitettu, älkääkä telaketjufemakon tapaan kuvitelko tekstin rivien välissä lukevan mitään miessikojen salaliittoteorioita naisten itsetunnon murskaamiseksi.

Vierailija
321/360 | 

Jaa, että fysiikka ei ole niin tapissa kuin voisi olla. No, taitaa se kuitenkin olla parempi kuin kellään muilla kisaan osallistuneilla, esimerkiksi niillä eurooppalaisilla vähärasvaisilla urheilijoilla. Jamaikalaiset ovat ilmeisesti keskittyneet valmennuksessaan oikeisiin asioihin.

Vierailija
322/360 | 

Juu toki, ja joulupukki tulee taas muutaman kuukauden päästä. Lähikuvia urheilijanaisten pepuistakin julkaistaan ihan vain tieteellisestä mielenkiinnosta.

tiiti
323/360 | 

No nyt on kyllä ainakin meikäläisen persoona ihan täpöllä sisäistetty ja tiivistetty, kiitos tästä.

Musta tuo kommentti rasvaprosentista oli vain turhan suoraviivainen. Kun totta kai massalla on vaikutus kiihtyvyyteen, mutta vaikuttaahan siihen myös voima. Esim. painonnostossa, massa taas on voimaa, joten eikö voisi olla hyvinkin mahdollista, että (liian) alhainen rasvaprosentti taas pienentää voimantuottoa? Mä nyt en ole juoksulajien asiantuntija, mutta voisiko pikajuoksussa pärjäämisestä kyse siis ennemminkin olla rasvaprosentin ja räjähtävän voimantuoton tasapainon yksilöllisestä optimoinnista, ei vain toisen tuomisesta jollekin lukurajalle?

Vierailija
324/360 | 

"Asiantuntijan" oma valmennettava jäi kisoissa heti alkueriin. Kuinka kummassa, jos se rasvaprosentti on niin tärkeä?

Chauvin
325/360 | 

Jos tällaista juttua lähdetään tekemään, niin eikö ole mielestäsi oikein että kuvat julkaistaan asiaankuuluvista kohdista. Jos rasvaa olisi ollut sormissa ja niistä olisi julkaistu kuva, kukaan ei olisi kirjoittanut avautumisblogia. Koittakaas likat nähdä itse itsenne jonain muuna kuin seksiobjekteina.

ps. En usko enää pukkiin olen iso poika jo ;)

Asdfsf
326/360 | 

Nope. Teksti oli ihan huikeeta sontaa alusta loppuun ja jos sä et sitä tajua niin se ei todellakaan johdu siitä että olet mies vaan siitä että olet ihan saatanan tyhmä.

Konsta
327/360 | 

Jaa, että fysiikassa vikaa? Ei taida miellyttää sinunkaan silmiä siis nämä naisurheilijat? Suomalainen, 15% rasvaa, omaava urheilija on sitten nätti katsella?

Ehkäpä sie sitten osaat vastata siihen kysymykseen, että miksei nämä eurooppalaiset, fysiikan tappiin treenanneet juoksijat, eivät pärjänneet näille jamaikalaisille "läskeille"? Miksi yhtään eurooppalaista ei finaalissa näkynyt?
Eurooppalaisillahan pitäisi olla hillittömästi parempi kiihtyvyys, kun ei niitä liikakiloja ole... Kummasti jäivät muiden jalkoihin.

Hem Buggah
328/360 | 

Niin notta sinusta siinä ei ole mitään alentuvaa, seksististä eikä kolonialistista arvostella YLIVOIMAISTA maailmamestaria siitä, että tämä EI NÄYTÄ olevan ihan niin tiukassa kunnossa kuin muut, tai että jamaikalaisten (alkukantaiset) valmennusmenetelmät (ja/tai yksilöllinen/kansallisesti tyypillinen laiskuus?) ovat jollakin tapaa esteenä kehitykselle? Vaikka siis tuloksien perusteella voisi vaikka luulla jamaikalaisten olevan tällä hetkellä maailman parhaita pikajuoksijoita. Hmm.

Jaa, mut mä oonkin tämmönen telaketjuihin sonnustautunut foliokukkahattuinen femakonperkele.

Vierailija
329/360 | 

Eiköhän tällaisen jutun laatimisen alkukimmokkeena ole se, että on saatu hyvä lähikuva pepusta lehteen painettavaksi, ja siihen tarvitaan toki jotain jutuntapaista ympärille oikeuttamaan valokuvan julkaisu.

Hem Buggah
330/360 | 

p.p.s. Media näkee naiset seksiobejkteina. Aina. Sen ansiosta muulla tavalla katsominen on pirun vaikeaa – myös sinulle.

urheilija
331/360 | 

Kukaan ei ole kommentoinut artikkelin mahdollista virhettä. Journalisti olettaa että voittajan rasvaprosentti on yli15%. Mihin tämä oletus perustuu? Takapuolessa olevien lihasten kokoon?! Kirjoittajan suurin virhe on kirjoittaa omia aivoituksia t arkistamatta edes ensin faktaa. Se että kirjoitus on Lisäksi seksistinen ja rasistinen ei paranna herran asemaa kirjoittajien keskuudessa.

Happee
332/360 | 

Miksi pitäisi olla muka vielä parempi kun tämäkin taso riittää ollakseen maailman nopein? Ja ei, en ole feministi, olen oikein tyytyväinen oman kroppaani enkä ole sitä mieltä että naisia ajatellaan aina objekteina.

KL
333/360 | 

Onko mulla silmissä vikaa, kun en näe noilla naisilla läskiä vaan varsin timmit ja isot lihakset?

Hetken aikaa myös luin artikkelin ekaa lainaamaasi pätkää niin, että siinä olisi jotenkin todettu, että tästä näkee ettei läskillä ole ainakaan negatiivista vaikutusta suorituskykyyn. Mutta läskiksi meni se arvaus. Aika tyypillinen "pakko saada lehteen perse"-juttu.

toinen urheilija
334/360 | 

Komppaan edellistä. Rasvaa on huippusprinttereiden pakaroissa saman verran kuin ennenkin, vain itse pakaralihakset ovat kehittyneet. Lajin trendi viime vuosina, pakaralihaksiin keskittyminen: siksi ajatkin ovat parantuneet.

elbis
335/360 | 

ihanaa kun naisia pelkäävät feministettelijät ja tytöttelijät tulivat framille! koittakaas naiset ymmärtää =)) onhan näitä hommia vähän hankala tajuta ku nää on sillain miesten hommia =))

KL
337/360 | 

Tässä vielä esimerkki miessprintterin hävyttömästä rasvaprosentista. Lihakset eivät erotu yhtään paremmin kuin naisillakaan ja perse on suorastaan naismaisen iso! (Oikein silmänilo, jos minulta kysytään.)

http://espn.go.com/espn/photos/gallery/_/id/8136693/image/23/walter-dix-...

Tämä osoittaa entistä paremmin sen että artikkeli on kaikilta osiltaan täyttä sontaa, kun se alkuperäinen teesikin perustuu lihasten näkemiseen läskinä.
toinen urheilija, mielenkiintoista kuulla että tuossa on myös takana treenifilosofian muutos! Olisikohan Suomessakin syytä seurata valmennustrendejä?

Lii
338/360 | 

Fffifi, sä oot timanttia. Voi jos joskus Iltalehtikin yltäisi journalistisessa tasossaan edes jonnekin ... no ... ei pidä olla liian vaativa, sanotaan vaikka 15% tästä. Sekin olisi jo suurvoitto.

styleornot
339/360 | 

Argh, raivostuttavaa :D Onko sitä läskiaihetta pakko vääntää rautalangasta, niiiin on se lihaskin ylimääräistä laardia nykysin! Eihän nuo punkerotkaan juokse kuin maailmanmestaruudesta joten tuosta LIHAKSESTA on selkeästi varmaankin jotakin hyötyä :)

Kolmas Urheilija
340/360 | 

Metsään meni toimittaja, kun lähti maallikkona arvelemaan asioita oikein lehden sivuilla. Reppana ei nyt ole lainkaan tajunnut sitä, että näiden naisten vartalot eivät näytä tavallisten hyväkuntoisten naisten vartaloilta, koska he eivät ole tavallisia hyväkuntoisia naisia. He ovat naisia, jotka ovat koko ikänsä keskittyneet vain yhteen tavoitteeseen: juoksemiseen nopeammin kuin kukaan muu maailmassa. Siihen harjoitteluun nyt vain sisältyy se, että tietyt lihakset kasvavat suhteettoman kokoisiksi muuhun vartaloon nähden ja saattavat "maallikon silmissä" näyttää ns. "ylimääräiseltä". Suomalaisen pikajuoksun ja valmennuksen tasosta kertoo jotain se, että itseään valmentajana pitävä neropatti ei tätä ymmärrä. Uskomattoman tyhmää, epäammattimaista ja yksinkertaisesti huonoa journalismia. Mutta tärkeintähän tässä olikin saada näyttävä takamus lehteen ja siinä onnistuttiin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
341/360 | 

Kiitos kaikille tähän asti kommentoineille, hyvä että tästä puhutaan, ehkä jotain muuttuukin joskus :) Palaan vastailemaan paremmalla ajalla!

Ben
342/360 | 

Mä oon poika ja sovinistikin vielä. Silti olen sitä mieltä kyseinen artikkeli on täyttä paskaa. Jutun kirjoittanut "urheilutoimittaja" osoittaa täydellisen tietämättömyytensä urheilijoiden suorituskykyyn vaikuttavien seikkojen suhteen. Samalla hän saa myös juttuun haastatellun valmentajan vaikuttamaan täydelliseltä idiootilta. Toisaalta, suomalainen pikajuoksuvalmentaja...missä näytöt siitä, että jutussakin mainitut eurooppalaiset/suomalaiset pikajuoksuvalmennusmetodit toimii??? Niin, eihän ne toimi. Suomalaiset pikajuoksijat ovat heikkoja ruipeloita, jotka voimatasojen kehittämisen sijaan keskittyvät rasvaprosentin hiontaan.

ninya
343/360 | 

oiskohan yks syy suomalaisten pärjäämättömyyteen yleisurheilussa, liian kova reeni, liian tiukka ruokavalio, liian kiree roppa ja hitosti liian kireet ja tyhmät ihmiset jotka avaavat suunsa tai laskevat kätensä paperille raapustaakseen jotain älyttömän ärsyttävää ja toki puheenaihetta herättävää sontaa.
antakaa ny hamppari suomalaisellekin urheilijalle, jos ei muuten ni vaikka siks että syövät sitten lohtuunsa ku eivät itte menesty.

Horsti
344/360 | 

Iltapäivälehtien taattuun tyyliin juttu on tietenkin yläastetasoista tekstiä, mutta jos jotain kritisoitavaa haluaa löytää niin eikö se ennemminkin löytyisi itse huippu-urheiluun olennaisena osana kuuluvasta äärimmäisyyksiin ja täydellisyyteen tähtäämisestä? Siinä kontekstissa jonkun lihavan toimittajaukon pohdinta siitä jos kilon rasvaa tilalla olisikin kilo lihasta on aika köykäistä tavaraa.

Siry
345/360 | 

Nyt kun luin ton jutun niin kallistun kuitenkin ehkä sille puolelle että tossa (ainakin yritettiin) sanoa jotain asiaa. Toi zoomauskuva kyllä vaan antaa jotenkin ymmärtää että tossa jutussa arvostellaan vaan naisten muotoja...

anneli
347/360 | 

"Ehkä seuraavaksi kirjoitetaan mieskuulantyöntäjien rumista so-last-season tukista (meillä suomalaisilla toki uusimmat ja ajanmukaisimmat mallit)." Luulenpa että tätä saadaan vielä hetki odotella. Miesurheilijoita ei ihan näin räikeästi esineellistetä.

Hehe
349/360 | 

Iltalehden jutun viestinä on se, että Suomi on jälleen kerran kisojen moraalinen voittaja. Tällä kertaa siitä syystä, että suomalaisten juoksijoiden rasvaprosentti on alle 15.

Paskapaiva
350/360 | 

Ei, vaan suorastaan luokattoman heikko ammattitaito dopingmenetelmissa.

helistin
351/360 | 

Sen kummemmin ottamatta kantaa näyttääkö Jeterin perse isolta vai ei, niin tottahan toi artikkeli oli..
Vai voittiko Jeter kisan?
Eiköhän se oo aika selvää, että jos lihakset pysyisi samankokoisina, eikä vaikuttaisi treeniin jne, niin parisataa grammaa kevyempänä olisi voinut hävitä loppuajasta tuhannesosa tai kaksi. tälläkertaa se olisi vaikuttanut mitenkään, mutta naisten 400m menikin sitten sen verran tiukaksi, että olisi voinut olla merkitystä näillä marginaaliasioilla.

Vierailija
352/360 | 

Massa (läski) ei vaikuta negatiivisesti painonnostossa, sen alla on yleensä niillä urheilijoilla erittäin paljon lihasta. Sensijaan juoksussa ylimääräisestä rasvasta ei ole mitään hyötyä, se hidastaa eikä hyödytä millään lailla juoksijaa.

rasvaprosentti
353/360 | 

Ei ole tuo rasvaprosenttikaan ihan noin yksinkertainen juttu. Voi olla, että ei edes ole näillä euroopan/suomen rimppakintuilla rasvaprosentti niin paljoa alempi, koska noilla muilla tuo lihasmassan osuus voi olla niin paljon suurempi, että rasvan osuus painosta on kuitenkin pienempi. TJMSP...

Vierailija
354/360 | 

Massa (läski) ei vaikuta negatiivisesti painonnostossa, sen alla on yleensä niillä urheilijoilla erittäin paljon lihasta. Sensijaan juoksussa ylimääräisestä rasvasta ei ole mitään hyötyä, se hidastaa eikä hyödytä millään lailla juoksijaa.

Mäitse
355/360 | 

Pakko vielä kommentoida tuota rasvaprosentti asiaa. Olen 38v nainen ja treenaan säännöllisesti. Kävin pari kk sitten mittauksessa ja tulos oli 18%. Painoni tippui vähän rankemman treenin johdosta pari kg ja siihen loppuivat kuukautiset ja energiataso oli varsin alhainen. Tutkin asiaa ja ainakin löytämissäni artikkeleissa perussääntönä suositus, että säännöllisen kuukautiskierron ylläpitämiseksi rasvaprosentin tulisi olla yli 15%. Asian todettiin olevan myös jonkin verran yksilöllinen. Nyt olen saanut nostettua painoa vähän ja energiaa riittää taas. Sprinttimatkoilla juoksija ei nauti lisäravinteita suorituksen aikana (kuten esim. maratonin), joten omilla energiavarastoilla lienee merkityksensä. Toimittaja olisi voinut tutkia vähän enemmän myös fysiologiaa ennen kuin laati artikkelin.

Eeva Kolu
356/360 | 

Ai että, onko väärin vai oikein kun repesin nauruun?

Kun tässä jutussa on vaan jotain niin penteleen SUOMALAISTA. Asiat pitää tehdä oppikirjan mukaan, silloin ne ovat oikein. Vaikka tulokset puhuvat muuta. Mutta kun se ruokavalio ja rasvaprosentti. Kun näin lukee kirjassa. Niin sitten tehdään niin. Ja neuvotaan muitakin. Ihan sama vaikka muut voittaa, me kuitenkin teemme oikein ja täten olemme moraalisia voittajia.

Vode
357/360 | 

Nopeita ne kuitenkin olivat, miksei Eurooppalaiset alle 15% rasvaprosentin omaavat olleet nopeita? Söikö ne väärin?

Ihan vaan tuolta salinnurkasta ajatus: Pikajuoksija tarvii räjähtävää voimaa, paljon. Sitä hankitaan punttisalilla, kasvattamalla lihasta. Lihas kasvaa, kun sitä ruokkii ja jos sen haluu kasvavan isoks ja räjähtävää voimaa tuottavaks, on syötävä todella paljon ylimääräistä energiaa kulutukseen nähden, jolloin väkisinkin tulee rasvaa samalla. Kehonrakentaja laihduttaa rasvan pois kisoja varten näyttääkseen timmiltä. Pikajuoksijalla tuskin pari kiloa ylimääräistä haittaa satasen pyrähdyksellä, jos toisena vaihtoehtona on ennen kisoja dieettaaminen ja samalla vaara kovalla työllä hankitun lihasmassan menetyksestä, puhumattakaan dieetin vaikutuksesta melko tärkeään asiaan: psyykeeseen. Jamaikalaiset on valinneet pienemmän riskin vaihtoehdon ja näemmä myös valinnassaan onnistuneet.

ex-urheilija
358/360 | 

Entisen ex-olympialaismitalistin kisakämppiksenä voin sanoa että kaikilla näillä juoksijoilla on varmasti rasvaprosentti alle 15%. Taitaa olla enemmänkin niin että noissa pakaroissa on sitä voimaa kuin rasvaa. Siihen kun laittaa suomalaisen pikajuoksijan viereen niin % nousee ja on vain niitä piilolihaksia tarjolla... eipä kai ne jutut siitä mihinkään muutu, jo 20v sitten sai urheilla niin että miesohjaajien TV-kamerat oli perseessä kiinni ja katsomosta kuulu huutoja isosta perseestä miesvalkuilta (rasvaprossa silloin joku 12%)...eipä ihme että urheilijoita Suomessa katoaa anoreksian kouriin. Sopisi kiinnittää huomiota siihen mikä saa nämä naiset juoksemaan niin paljon kovemmin kuin pohjolan leidit...

Helga72
360/360 | 

JUURI NÄIN! Katselin satasen alkueriä ja suomalainen osallistujahan oli selvästi alipainoinen ja kas kummaa, hän ei selvinnyt jatkoon... Niin että kannattais sit kuitenkin ehkä vetäistä hampurilainen silloin tällöin niin vois joskus päästäkin välieriin..

Katarina
361/360 | 

Noi mimmit on sekä hyvännäköisiä, naisellisia - että nopeita. Kaihertavatko happamet pihlajanmarjat kirjoittajan alitajunnassa?

Ja miksi hän kuvittelee olevansa oikeutettu arvostelemaan toisten ulkonäköä? Hänen tethävänsä on kirjoittaa juttu, joka myy, vika on yhtälailla työnantajan arvoissa.

Realisti
362/360 | 

Taitavasti närkästytty.
Luetaan vain ne tietyt kohdat eikä kiinnitetä huomiota lainkaan artikkelin aiheeseen tai kokonaisuuteen Sisälukutaidosta nolla pistettä.

Teemu77
363/360 | 

Mieskuulantyöntäjien rasvaprosenteista voisi kyllä kysyä. Varsinkin ylävartalon läski vie varmasti osan ponnistuksen tehosta. Ehkä tehohäviö on pieni verrattuna laihdutuksen mukana häipyviin lihasvoimiin?

Satasen juoksussa massaa kuljetetaan vaakatasossa. Kun vauhti on saavutettu, taistellaan lähinnä ilmanvastusta vastaan. Lisäpainosta (rasva) ei ole sanottavaa haittaa kuin lähtökiihdytyksessä.

Korkeushypyssä massaa pitää nostaa toista metriä yhdellä ponnistuksella, ja maantiepyöräilyn vuoristopäivinä noustaan pystysuunnassa tuhansia metrejä, ts. 1000-1500 kerrosta portaita (siis kerrosta, ei askelmaa). Tuossa alkaa jo 100g ero mukana raahattavan massan määrässä vaikuttaa. Katsokaa huippuluokan vuoristopyöräilijöitä - luuta ja nahkaa, ja lihaksia vain pohkeissa ja reisissä. Ylävartalon lihakset ovat vain painolastia. Paremmuutta mitataan tuotetulla teholla per painokilo.

Tästä näkökulmasta ihan mielenkiintoinen juttu, mutta vastaus jäi vähän kesken. Valmentaja sanoikin, että elimistö toimii paremmin kun on jonkin verran rasvaa. Olisi voinut vielä lisätä, että tasaisella juostessa grammojen viilaus ei ole niin tärkeää. Sitten olisi tärkeämpää, jos satanen juostaisiin ylämäkeen.

Vierailija
364/360 | 

Hahah, harvinaisen tyhmä kysymys huippu-urheilijalle: miksi pitäisi olla vielä parempi?

No jamaikalaisen kandee olla nopeampi vaikka siksi, että voittaisi kilpasiskonsa.
Se, että jamaikalaiset ovat parempia juoksijoita kuin eurooppalaiset siskonsa ei muuta sitä tosiasiaa mihinkään, että skarppaamalla lisää, he voisivat olla vielä parempia. Ihan omaksi ilokseen. Kukaan tämän palstan kommentoijista ei huippu-urheilutason juoksemisesta täysin tietämättömänä osaa sanoa, millaisen työn jamaikalaisjuoksija joutuisi tekemään alentaakseen hieman rasvaprosenttiaan (ja hei, tuloksia varten, ei ulkonäköä!). Jospa he eivät tee asian eteen yhtä paljon kuin eurooppalaiset, mikä olisi heille yksinomaan häpeäksi riippumatta siitä, kuinka monia kisoja he nykykunnolla voittavat.

Antisprintteri
365/360 | 

Lihaksikas perse on hyvän näköinen naisella.

Toke
366/360 | 

"Miksi pitäisi olla muka vielä parempi kun tämäkin taso riittää ollakseen maailman nopein?"

Ihanko tosissasi kysyt HUIPPU-urheilijalta, miksi pitäisi olla vielä parempi? No siksi, kun kilpaurheilussa kilpaillaan ei yksin sijoituksista vaan tuloksista ja jokainen urheilija haluaa parhaat mahdolliset tulokset. Voitto ei yksin riitä.

Itse juttu oli asiaa. Kukaan meistä ei tiedä, miksi jamaikalaisjuoksijattarien rasvaprosentti on korkeampi kuin eurooppalaisilla siskoilla. Se johtuu varmasti geeneistä, mutta se saattaa johtua myös siitä, että asiaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota! Ja tällä ei taas ole mitään tekemistä sen kanssa, että suomalaiset hoikat juoksivat häviävät jamaikalaisille. Jos suomalaisten juoksijoiden rasvaprosentti olisi korkeampi, he häviäisivät vielä enemmän.

Tiedän, että tällaisen looginen ajattelu ylittää tämän postauksen kommentoijien ajatuskyvyn, mutta eihän tyhmyys ole haitta, kunhan pysyttelee omiensa joukossa. "Mitä järkee olla viisaampi, jos näinkin pärjää."

Mitäs te elämäntapaloukkaantujat
367/360 | 

Hei elämäntapaloukkaantujat, vetäkää internetpiuha seinästä. 8DDddd

Vierailija
368/360 | 

Voi voi. Tuliko paha mieli, kun naiset puhuvat internetissä?

Rahkamuija
369/360 | 

Mää halusin joskus lapsena toimittajaks, mutta onneks se sitten jäi, koska jos työnkuva on keksiä mitä mielikuvituksellisempia otsikoita Amppareihin (Teinivaimon tissit ovat jo liikaa? -katso kuvat!!) ja kirjottaa yleisurheilun MM-kisoista tämmöstä paskaa, niin ei hyvin mene.
Ainut hyvä asia koko lehtijutussa on tämän postauksen syntyminen.

Vierailija
370/360 | 

Jos sua häiritsee tää ketju, niin mene vaikka raikkaaseen ulkoilmaan liikkumaan ja vähän laihtumaan.

Mukkelismuuli
372/360 | 

Kiitos tästä. Armoton vitutus mutta iso käsi kun jaksoit artikuloida!

PP
373/360 | 

Nautin eniten siitä, että lukuisia suomalaisia pikajuoksijoita MM-tason menestykseen valmentanut valmentaja suostuu jakamaan kokemuksiaan iltaroskan toimittajille ihan lehteen asti painettavaksi...

Tuli kirjoitettua melko ilkeämielinen viesti toimittajan esimiehelle, harmittaa koska olisin voinut olla vaikka kuinka paljon ilkeämpi koska tuo juttu on vaan niin älytöntä sontaa että ei mitään rajaa.

Entinen juoksija
374/360 | 

Kylläpä tämä otetaan jonain hyökkäyksenä naisia tai näitä juoksijoita vastaan. Jos asiaa ajatellaan puhtaasti urheilullisista lähtökohdista, niin jutussa on selkeä pointti.

Onko tarpeellista laittaa kuvia juoksijoiden takapauolista? Ei, mielestäni se on turhaa. Mutta itse sisältöön. Pikajuoksussa yksi hyvin ratkaiseva asia tuloksen kannalta on juoksijan paino suhteessa hänen voimiinsa. Juoksija kuljettaa omaa kehoaan, joten voimasta on merkitystä vain suhteessa omaan painoon. Näin ollen kaikki ylimääräinen massa hidastaa juoksijaa. Toisin sanoen, jos rasvan määrä vähenee, juoksija nopeutuu. Tietysti rasvaa pitää olla sen verran, että hormoonitoiminta on kohdillaan.

Jos he siis olisivat hieman rasvattomampia, he olisivat mahdollisesti hieman nopeampia. Toki he voittavat näinkin, sillä ovat esimerkiksi meihin eurooppalalaisiin verrattuna geneettisesti ylivoimaisen lahjakkaita. Pikajuoksu on yksi kaikkein eniten lahjakkuuteen perustuva laji, sillä nopeus on ominaisuus, jota ei voi kehittää harjoittelemalla kuten esimerkiksi kestävyyttä voi.

En toki voi väittää, että osaan arvioida kuvien perusteella, että kuinka lähellä tai kaukana he ovat siitä rasvaprosentista, joka on minimi hormoonitoimintojen säilymiseen, mutta perjaatteessa näin...

mies vaan
375/360 | 

Lehtijuttu on aivan kauheaa sontaa. Käänteinen trendi olisi terve ja hiukan nostamassakin päätään - eli suorituskykyinen keho on kaunis. Maailman kaikkein nopeimmat naiset taatusti syövät suhteellisen suunnitellusti ja paljon. Voima on tärkeämpää kuin paistava sixpäkki.

Varsin mielenkiintoinen naisen kirjoittama kokemuksistaan crossfit kuvioissa. Hän pärjäsi paremmin kun söi reilummin eikä ollut huolissaan tarpeeksi kuivakasta olemuksesta (myös treenasi eri lailla)

http://startingstrength.com/index.php/site/article/a_new_perspective#.Ug...

Lokki
376/360 | 

IL toimittaja unohti täysin tsekata juoksijoiden yläkropan - siinä on jo naturaalille MIES bodaajalle tekemistä, että saa tuollaiset olkapäät hankittua ja laskettua rasva% sellaiseksi, että erottuvuus on kunnollista. Monilla satasen juoksijoilla näkyi myös selvästi six -pack vatsan seudulla - mitä näkyykään toimittajan omalla vatsan seudulla? Juodut six -packit?

Ja nyt puhutaan oman lajinsa huipuista, jos lihasten erottovuudella jaloissa saataisiin otettua omasta ajasta edes sadasosasekuntteja pois, niin näillä naisjuoksijoilla olisi sellaiset lihassäikeet esillä jaloissaan, että jälleen kerran naturaali mies bodaaja saisi vain itkien haaveilla moisesta.

Kuitenkin huomattiin, kun Suomen edustaja oli satasen karsinnassa "läski-siskojensa" vierellä, että hän jäi lihasmassassa (jo kädet) jälkeen hyyyviiin paljon sekä jalat olivat pienemmät ja kun kyseessä on juoksulaji, niin treeneistä 90% on juoksemista, ei salilla kyykkyjen tekemistä, niin millä ihmeellä muilla on enemmän pattia? Voisin veikata aineita, jotka alkavat D-llä ja nyt en puhu d-vitamiinista. Ja nyt en halua kritisoida Suomen edustajaa 100metrillä, hän teki älyttömän hienon juoksun ja oli ilo nähdä hänet karsinnoissa!

Täällä joku jo huomioi hyvin senkin, että mitä muka voidaan päätellä kuvista ja rasva% määrästä? Ei mitään. Artikkelissa jätettiin myös huomioimatta, että naiselle vaikeinta on juurikin saada lihaserottuvuutta jalkoihin, esimerkiksi dietatessa. Kysyköön tätä faktaa vaikka Jutta-gogolta!

Tämä artikkeli on kyllä sellaista aivopierua, että morjens! Yhtä hyvin voitaisiin kirjoittaa artikkeli Usain Boltin löysästä paitavalinnasta 100m finaalissa, jos paita olisi ollut tiukka, niin varmasti olisi lähtenyt ajasta pois pari sadasosaa. Ja sitten voitaisiin vertailla eri paitojen tiukkuuksia ja silmänilon merkitystä naiskatsojille ja homoille. Minulla on jo otsikkokin valmiina: Bolt ja löysän paidan kirous!!! Sadasososia menetettiin!

Olen jo pitkään seurannut IL -lehden toimintaa ja täytyy kyllä sanoa: en ihmettele, että printtilehti on pulassa.

Vierailija
377/360 | 

Oli pakko vihjata YleX:n etusivu-ohjelmalle aiheesta, arvasin että eivät voi olla tarttumatta!

Noora T
378/360 | 

Tuo on kyllä naurettavaa. Toimittaja kirjottaa asiasta, joista ei mitään ymmärrä. Muutenkin tuolla kentällä (ja sen ulkopuolella) alkaa oleen melkoset paineet eikä näin yleisurheilijan silmin ainakaan auta, että tuon näköisiä kaikilla mittakaavoilla TODELLA timmissä kunnossa olevia naisia sanotaan liian rasvaisiksi. Itse kirjoittelin samasta aiheesta pari kuukautta sitten blogissani, jossa puhuin siitä kuinka yleisurheilijoiden odotetaan näyttävän fitnessurheilijoilta http://nooratoivo.blogspot.fi/2013/05/mina-en-ole-fitnessurheilija.html ja sitä väliin itsekin unohtaa, ettei meidän kuulu näyttää tuolta. Tärkeintä on kuitenkin ne tulokset eikä se ulkonäkö.

CanCan
379/360 | 

Kiitos tästä mielen äärikuohuneeseen tilaan saattavasta postauksesta. Siis ei vattu mitä hirveetä p***aa!! Olisipa mielenkiintoista nähdä toimittajan itsensä ahteri ja varmaan vetäisi jutun lähetettyään bigmacin kitusiin. Syytä olisi aikamoiseen itsetutkiskeluun! Ja ihan vaan toimittajalle vinkkinä, että "sattuneesta syystä" meillä eri kulttuureista tulevilla on myös täysin erimalliset kropat jo ihan luonnostaan! Mm. afrikkalaisissa kulttuureissa on ylpeys omistaa muodokas peba, ja mitä hemmetin väliä sillä on miltä se p*se näyttää jos olet KISAAMASSA MM-mitaleista maailman HUIPULLA!?? Voi jeesus mikä äijä!? Tyyppiesimerkki Iltalehden tason toimittajasta. Prkl mitä kuraa. Linkkaan tämän jutun omaan blogiini, sillä tämä oli sen verran tunteita kuohuttava ja postaan muutaman rivin itsekin.

mies vaan
380/360 | 

mutta kun ihmiset tahtovat olla voimakkaimmillaan hiukan tuhdimmassa kunnossa. Jopa painorajoitetuissa lajeissa kuten painonnosto (miksei myös voimanosto) tuppaa huiput olemaan HIUKAN tuhdimmassa kunnossa kuin esim. kestävyyslajien harrastajat. Mies tai nainen, keho ei suostu maksimi kehitykseen jos se on ravinnon suhteen rajoilla. Eli 1 kilo rasvaa lisää saattaa yksilöllä hyvinkin lisätä suorituskykyä (osana kokonaisuutta, ei tietenkään itsessään).

Se että miestoimittaja haluaa kirjoittaa höpö-höpö jutun Iltalehdessä ei liene mikään mullistus. Ikävä homma vaan, kun kyse aiheesta, joka jo muutenkin asettaa epärealistisia ulkonäköodotuksia/-paineita.
Juttu on tietysti täyttä sontaa itse ideansa suhteen. Maailman parhaat eivät ole ko. kunnossa sattumalta.

Vierailija
381/360 | 

Taas yks kateellinen suomalainen p*rseläpi

Dani
382/360 | 

Siis voi herranjee sentään!! USKOMATONTA! Tällainen vetää vihaiseksi.

Itse Jenkeissä yliopistossa opiskelleena ja tilanteen nähneenä voin sanoa, että tummaihoisilla urheilijoilla (1.divari koulu, huipputasoa), etenkin koripalloilijoilla, sprinttereillä yms yms, takamusta löytyy! Ja mikä sen ihanampaa! Jouduin kateellisena alottamaan oman pyöreän persikkani metsästämisen. Puntille vaan ja kyykkäämään. Tavoitteena saada peppu, jota ei voi sekoittaa mummin muuripohjalättyihin.

Jaakkonen, mene sinäkin sinne salille! Näet varmasti suomalaisia naisia, joilla löytyy myös ihanan pyöreitä peppuja!

AaAa
383/360 | 

Hei, sehän on Iltalehden toimittaja, en sen tarvitse tehdä muuta kuin hankkia klikkejä ja lukukertoja, faktoista viis.

impi
384/360 | 

Saisinkos toimittajan kuvan tähän, niin voisin kirjoittaa hänen ulkoisesta olemuksestaan pienen arvostelun. Ehkä hänestä ei juoksijaksi ole, mutta täyttääköhän hän tietyt ulkoiset kriteerit ollakseen toimittaja? (minulla ainakin on tarkka mielikuva siitä, miltä toimittajan pitää näyttää ;) )

Plaa
385/360 | 

Mun täytyy nyt varmaan hengittää muutama kerta syvään ja lukea toi teksti uudestaaan ennen kuin annan palautetta tuon "toimittajan" esimiehelle. En voi sanoa muuta kun VMP.

Entinen juoksija
386/360 | 

Ero mainitsemiisi lajeihin on se, että pikjuoksussa kuljetetaan omaa kehoa, ei erillistä painoa. Tämä tekee sen ratkaisevan eron, voima ei ratkaise, vaan sen määrä suhteessa painoon.

tiiti
387/360 | 

Lähes legendaarinen pointin missaus, onnea siitä. Pikajuoksussa on vähäisen rasvamassan (myös lihasmassa on massaa) lisäksi etua myös räjähtävän voiman tuotosta. Sen kasvattamisessa saattaisikin olla etua, että rasvaprosentti ei ole mahdollisimman alhainen.

dad
388/360 | 

Toimittajan työssä kehon koostumuksella ei ole merkitystä. Pikajuoksussa kevyempää kehoa on kevyempi liikuttaa, eikö? Eli suora merkitys suorituskykyyn ja siis siihen, kuinka hyvä olet juoksijana. En ota kantaa, näihin juoksijoihin, kun silmällä on aika vaikea tarkasti arvioida rasvaprosenttia...

valoja tauluun
389/360 | 

Kannattaa lopettaa toi lehtiin kirjottelu jos on noin tietämätön asioista!!! Suomalaiset vois suosiolla lopettaa muutenkin koko pikajuoksun kun ei siitä mitään tule muutenkaan...

ciaoooo
391/360 | 

Kiitos tästä kommentista Chauvin. Jutun pointti mennyt ihan ohi todella monelta. Toki sanavalinnat muutamassa kohdassa, esim. otsikossa ja tuossa alussa voi vähän ajaa naisihmisen raiteiltaan, mutta en nyt itse naisena ihan näin kovaa hernettä vetäny nokkaan vaan ymmärsin jopa mitä tässä artikkelissa ajettiin takaa. Jos tarkoitus oli vain haukkua ko. urheilijoita läskeiksi niin sitten joo, metsään mentiin. Kirjoitustyylissä on toki parantamisen varaa, mutta en kyllä kokenut että nyt sitä naista taas loukattiin. Taitaa riippua myös lukijasta miten tämän tekstin kokee, työkaveri oli aivan hiilenä jutusta ja tosiaan, itse koin asian vähän eri tavoin.

Alexanderi
392/360 | 

Niin. Urheilijoita arvostellaan urheilusuoritusten lisäksi ulkonäön perusteella. Luonnollisesti itse kentällä on merkitystä vain ensimmäisellä. Se toinen sitten saattaa ratkaista mm sen, että joutuuko urheilija kituuttamaan niukoilla sponsori- ja apurahoilla - vai tuleeko hänestä Niken kansikuva ja miljoonien arvoinen brändi. Ja mahdollisesti lopettaa tenniksen peluun siihen.

Minusta mielenkiintoista tutkia ihmisten erilaisia vartaloita, rotujen ja urheilulajien ja muun perimän ja treenin ja elintapojen muovaamia. Ja hei, kyllähän sillä Jeterillä ja Fryser-Pricellä on syntymälahjana saatu "ghetto-booty", joka voi myöhemmällä iällä helposti kasvaa mittoihin "junk-in-the-trunk". Voi olla, että vaikka alkaisivat treenaamaan fitness-kilpailuihin, niin se booty ei kokonaan katoaisi. Ei vastaa minun pohjoismais-slaavilaista ideaalimallia, mutta ymmärrän hyvin miksi jotkut ovat täysin kuumana.

Kauniita vartaloita on monenlaisia, sen noissa kisoissa varmasti näkee. (No, näkeehän sen kadullakin.) Ja tietty kaikki ovat kisoissa huippuunsa trimmattuja. (Niin, no, kadulla ei. :) ) Ja jokaisen vartalo muovautuu siinä treenissä omanlaisekseen. Kyllä sitä joskus myönnän itsekin ihmetelleeni, että miten joillakin on niin kovan vuosikausien treenin jälkeen vielä selvästi pehmoisen näköistä kudosta ihon alla - ja sitten taas on sellaisia täydellisyyden multihuipentumia niin lajissaan kuin ulkonäössä kuten Elena Isinbajeva.

Ai niin, ja sit tietty vielä muistetaan, että tv lihottaa.

Naisurheilija
393/360 | 

Itse naispuolisena kilpaurheilijana (en tosin juoksijana enkä noin kovatasoisena), jolta rasvaprosentti on mitattu monta monta kertaa, sanoisin että noiden naisten rasvaprosentti ei välttämättä edes ole yli 15%!!! Kyllä, heillä on ehkä hieman "ylimääräistä" takapuolessa/reisissä, mutta heillä on niin PALJON lihaksia että tuo ylimääräinen tuskin on yli 15%.

Toisekseen, normaalivartaloisen naisen rasvaprosenttihan on 20-25. Huippu-urheilijoilla se voi olla alhaisempikin. Itselläni on alimmillaan ollut alle 13 - ja se oli kyllä jo hieman liian alhainen - mutta silti minullakin oli silloinkin hieman "ylimääräistä" takapuolessa ja reisissä. Eikä tuo toteamus johdu siitä, että nykymaailman naisihanteet olisi vääristänyt omaakuvaani jne. Minun vartalotyypissäni rasva kertyy helpoiten takapuoleen ja reisiin, näin ollen siellä on sitä rasvaa jonkin verran. Mutta myös jalkojen lihakset vahvistuu ja kasvaa todella helposti.
Tottakai miesjuoksijoilla on pienemmät rasvaprosentit ja näin ollen vähemmän "ylimääräistä" takapuolessa - terve miehen elimistö ei tarvitse yhtä paljoa rasvaa!! Kaikki - tuo iltalehden toimittajakin - varmaankin tietää että rasvaprosenttisuositukset ovat aivan erilaiset miehille ja naisille.

Ja todellakin kisojen aikaan on tärkeämpää, että elimistö on tankattu oikein energiavarastot täyteen, jotta saadaan lihaksista irti maksimaalinen räjähtävä suoritus - kuin että voisikohan takapuolta saada hieman timmimmäksi kisoja varten..

Vierailija
395/360 | 

Voi h*lvetti, vihaseksi vetää..hyvä et puutuit asiaan, terkuin one-more-fat-ass

mies vaan
396/360 | 

juu mutta lisapaino pistää isompaan painoluokkaan, jossa vastustajat ovat vahvempia eli lisäpainosta on selkeästi haittaa.
Lue myös alempana laittamani linkki crossfir kilpailevaan naiseen. Ko lajissa kun on myös iso kestävyyselementti ja paljon omalla kehon painolla tehtäviä liikkeitä.

Äitee_
397/360 | 

Google ei löydä.

Joten pyyntönä esitän kaikille iltalehden toimittajien läheisyyteen joutuville. Näpätkää kuva Juha Jaakkosen ahterista ja ladatkaa se faceen. Please.

Veeraaa11
401/360 | 

Uskon, että 400m aiturina aiemmin dominoinut Félix Sánchez olisi juossut vieläkin nopeammin, ellei hänen p*niksensä olisi niin suuri. Voisiko toimittaja tehdä tästäkin aiheesta kattavan raportin?

sanumaria
402/360 | 

Mun mielestä erityishauskaa tuossa "uutisessa" olikin että suomalainen jonka suojattia ei finaalissa näy, käy neuvomaan tyyppejä jotka tekee jo enemmän oikein.

Vierailija
403/360 | 

Ihan reiluuden nimissä, tekstissä mainitulla oletetulla toimittajan esimiehellä ei taida olla mitään tekemistä urheiluosaston kanssa.

empuska
404/360 | 

Enpä näe kenenkään kommentoineen niitä, jotka runkuttavat tässäkin kommenttiosiossa kommentoivien ihmisten ulkonäköä validina argumenttina oikeasti asiasta keskusteleville. Just saying here, ei ole paras kommentti valita tuoda tätä pointtia esiin.

Suskis
405/360 | 

Hauskaahan tässä rasvaprosenttikeskustelussa on, että moni ei tunnu ymmärtävän, ettei Carmelita Jetersin kaltaisia lihaksia (otetaan nyt sitten sen äässin sijaan tarkasteluun vaikka käsivarret tai vatsa) saa todellakaan noin selvästi näkyville ainakaan yli 20% rasvakerroksella. Ottaen huomioon, että "normaalikokoisen" naisen rasvaprosentti on n. 25%, en kyllä todellakaan menisi sanomaan yhtään mitään mistään ylimääräisestä!

Itse veikkaan, että Jetersinkin rasvaprosentti lähentelee tuota 15%, lihakset kun erottuvat niin selkeästi, erityisesti kohdista, joissa naisilla ei yleensä lihakset erotu! ISOkokoinen ei ole sama asia kuin läski, ja täytyy kyllä olla silmissä vikaa, jos ei huomaa eroa kiinteän, jopa kehonrakentajamaisen, kropan ja pehmeän (mutta samankokoisen) normaali- tai ylipainoisen kropan välillä.

Strong is the new skinny - vai mitenkä se menikään?

Sampo
406/360 | 

Täsmennetään nyt ensin, että alkuperäinen lehtikirjoitus oli ääliömäinen. Etupäässähän noilla mimmeillä on valtavasti lihasta, etenkin jaloissa. Se suhteessa eurooppalaiseen väestöön suhteellisen suuri persaus ei siis ole rasvakudosta vaan muskelia, joten ihan turha alkaa luennoida ruokavaliosta.

Mutta erittäin suuri syy siihen, miksi Karibian saaret ja Jenkit pikajuoksua hallitsee, on kyseisten maiden lajiliittojen dopingtestauskäytännöt tai niiden puute. Lisäksi em. alueilta löytyy Eurooppaa selvästi parempi tietotaito suoritusta parantavien aineiden käytöstä ja dopingtesteistä puhtain paperein selviämisestä. Lopputuloksena Karibia/Jenkit käyttävät dopingia ja Euroopassa ei uskalleta (brittejä lukuunottamatta), mikä näkyy aika selkeästi tuloksissa. Toki aineet näkyvät myös juoksijoiden ruumiinrakenteessa. Sekä miehissä että naisissa eurooppalaiset juoksijat ovat melko heiveröistä tekoa verrattuna Karibian ja USA:n pikajuoksutykkeihin. Toki genetiikallakin on merkitystä.

Mutta eipä noiden naispikakiitureiden vartalonmuodoissa ole mitään vikaa, ja runko näyttäisi olevan ilmeisen tehokas myös suorituskyvyltään. En silti lähtisi tarjoamaan em. mimmejä välttämättä nuorille naisille esikuvaksi, koska vaikkapa Jetterin vartalon saavuttaminen on varmasti vähintään yhtä haastavaa kuin sen suomalaisen alle 15% rasvaprosentin mimmin. Ja mikä vielä tärkeämpää, Jetterin (yhtä lailla kuin jamaikalaistenkin) vartalo on lisäksi saavutettu äärimmäisen todennäköisesti ylimääräisiä lääkeaineita vartaloon pumppaamalla.

paz
407/360 | 

Myostatiinin puutos todennäköisemmin kyseessä tämän ammun tapauksessa. Millään hormoneilla ei tuollaiseksi tule.

Walkan kundi
408/360 | 

Alkuperäisen jutun kirjoittajalla ja näillä miespuolisilla kommentoijilla vaikuttaa olevan sellainen käsitys, että jos nainen "vähän viitsii" niin hän voi treenata itsensä "mieheksi" tai että vartalo on muokattavissa miesmäiseksi. No, Iltalehden toimittaja varmaan viihtyisi hyvin 70-luvun itäblokin ns. naisurheilijoiden joukossa. Kyllähän derkuilla oli rasva melko vähissä mutta niin oli kuukautisetkin ja melkoisia ongelmia elimistön kanssa uran jälkeen.

Onkohan kyseinen ILn toimittaja niin nuori ettei ole vielä päässyt perentymään naisvartaloon siinä määrin, että olisi sisäistänyt miesten ja naisten väliset keskimääräiset fysiologiset erot?

Yhtenä vaihtoehtona mieleeni tulee, että toimittajan seksuaali-identiteetti on vielä hapuileva ja ehkäpä hän on vähintäänkin biseksuaali kaivatessaan nuorta poikaa/miestä muistuttavaa naista, jolla saisi toki olla naisen genitaalit mutta muuten mahdollisimman poikamainen vartalo ilman rasvaa? Ehkä hänen naisihanteensa löytyy anorektisten urheilulajien parista (rytminen ja telinevoimistelu, taitoluistelu) ja sitten tällainen rasvaton tyttömäinen nainen ohjataan tissikauppaan, jottei luonnotonta rasvattomuutta seuraava "muodottomuus" pääsisi tätä esteetikkotoimittajaa häiritsemään?

mies vaan
409/360 | 

no onhan siina painonnostossa (superraskasta luokkaa lukuunottamatta) se selkeä haitta että siirtyy isompaan painoluokkaan ja vahvempien vastustajien joukkoon. Eli voima-/painosuhde on olennainen... Ilman painoluokkia tietenkään lisämassasta ei olisi hirmusti haittaa.

nainen, toimittaja, valkoinen
410/360 | 

Koko kirjoitus voisi olla rotuoppia jostain natsien urheilujulkaisusta Berliinin olympialaisista '36.
Aivan turha väittää, etteikö juttu olisi aseenteellinen, ja se paljastuu kylmästi tuossa kysymyksen muotoilussa:
"Voisivatko nämä naiset siis olla vielä parempia, jos _oppisivat_ vielä syömäänkin oikein?"
Kysymyksellähän viitataan Jamaikan (maailman kovimman pikajuoksumaan) ja Yhdysvaltojen (eräs kehitysmaa) urheilijoihin...

Jozzu
411/360 | 

Raivostuttaa tommoset ääliöt!! " #%&?!"=#&¤% "
Ihmisillä on kyllä "hyvät" näkemykset minkälainen naisen pitäis olla.

Joopa joo
412/360 | 

Sä et selvästikään tiedä kilpaurheilusta edes perusasioita. Asioihin vaan EI ole olemassa yksiselitteisiä kaavoja, joita noudattamalla päästäisiin parhaisiin tuloksiin. Ei ole olemassa optimaalista rasvaprosenttia pikajuoksijalle, jolla automaattisesti päästäisiin parhaisiin tuloksin. Se harjoittelu mitä tuohon pisteeseen päästäkseen on tehty koostuu niin lukemattoman monesta asiasta, että se, onko rasva-% nyt 15% vai 20% on yksi kärpäsen pieraus siellä seassa. Myöskin yksilölliset erot ovat erittäin huomattavia, eri valmennettavalle toimii eri asiat. Rasvakudos ihmisessä vaikuttaa oleellisesti mm hormonituotantoihin, tukee lihaskudoksia jne. ja muutenkin toimii täydellisesti yhteistyössä muun kehon kanssa, eli sen merkitys ei todellakaan ole kilpaurheilijalle "pelkkänä ylimääräisenä painolastina".

Yksinkertainen logiikkasi ei vain yksinkertaisesti toimi niin monimutkaisessa asiassa, mitä on ihmiskeho ja sen suorituskyky.

empuska
413/360 | 

Ihmetyttää vain, että puhutaan vain yhden kilon lisäpainosta. Siinä suhteessa, että suolihuuhtelussakin lähtee enemmän grammoja mäkeen, en ehkä ensimmäisenä olisi keplottelemassa rasvaprosentin kanssa. Mitä seuraavaksi? Perseettömillä parempi aerodynamiikka kuin pebaa omistavilla, vaikka rökittävät perseettömät kuusnolla?

Mahdoton Nainen
414/360 | 

Kiitokset FFFifille hyvästä kirjoituksesta. Keskustelussa sen sijaan paska on osunut pahemman kerran tuulettimeen ja monilta kommentoijilta on karannut sekä mopo että netiketti.

Laura Kokko
415/360 | 

Ensimmäistä kertaa elämässäni oli kirjoitettava lehden toimitukseen. Uskomatonta roskaa, muuta en saa sanotuksi tähän, etten innostu kirjoittamaan pitkää avautumista.

Mahdoton Nainen
416/360 | 

Ricky-Tick Big Band ja Julkinen sana sen sanoi:

"Ite oot läski!

Jos sä dissaat mua / mä dissaan sua takas / pelkkää dissailua / kunnes mä pragaan / koska mä en keksi mitään rakentavaa..."

Entinen juoksija
417/360 | 

Mutta kun voimalajeissa on vain voimalla merkitystä, pointtini on edelleen validi. Oli painoluokkasi mikä tahansa, vain voimallasi on merkitystä, se, että minkä kokoisesta tai painoisesta kehosta se saadaan on eri asia. Pikajuoksussa tuo paino on ihan suoraan merkitsevä, oli voimataso mikä tahansa.

Voimailussa jos saat vähemmällä lihasmassalla saman voimatason, pärjäät, vaikka suurempi osa painosta on rasvaa. Lihasmassa ei ole sama asia kuin voima.

Shoegalll
418/360 | 

Tuosta kuvasta tosiaan huomaa, että rasvaprosentti on korkea ja ylimääräistä löytyy :) Lihakset ei meinaa millään erottua. Ihme, että noilla läskeillä voi olla kolmen maailman nopeimman naisen joukossa.

siiiri
419/360 | 

kyllä palautetta lähti nyt lehteen. piti ihan pitkään kirjottaa ja miettiä jokaisen virkkeen kohalla, että tulee mahdollisimman asiallinen. kierrokset oli nimittäin tämän artikkelin luettua aika kovat.

todella asiattomuudellaan tunteita kiehauttanut artikkeli! (lieneekö myös tuo provokaatio iltalehden tyyli...)

Hem Buggah
420/360 | 

Niin, ja siis onko joku onnistunut googlaamaan jostain Jamaikan juoksujoukkueen treeniruokavaliota? Että koostuuko se tosiaan hampurilaisista, kuten herra Asiantuntija tässä asiantuntevasti arvelee?

mutsis
421/360 | 

"facepalm"
Kirjoittajana en puhuis lajista koska ei näytä tietävän siitä yhtään mitään. Sitä paitsi , kuka on sanonut millainen "täydellinen" takapuoli on. Vaikka kirjoittaja onkin halunnut nostattaa mielipiteitä (tai muuten vaan ei tajua mistään mitään) tämä on yksi huonoimmista jutuista mitä oon lukenut.

Kuuma porsaan pakara
422/360 | 

Mielestäni juttu oli ihan asiallinen ja sitä paitsi totta. Enemmän kiinnostaakin miksi niin moni vetää siitä jalostajat nokkaansa. Eihän siinä edes otettu mitään kantaa ulkonäköön esteettisessä mielessä, vaan puhtaasti urheilullisesta näkökulmasta. Jos maailman paras naiskuulantyöntäjä olisi missin mitoissa, niin eikö silloin sopisi ihmetellä, kuinka pitkälle kuula lentäisikään, jos hän näyttäisi itä-saksalaiselta, niin kuin muutkin? Sitä paitsi onhan sekin totta, että useimmat heteromiehet, jollaiseksi kirjoittajankin oletan, pitävät esteettisesti kauniina juuri sellaisista reisiä ja pakaroita, joissa on myös jonkin verran rasvaa. Miesmäiset pakarat vetoavat enemmänkin naisiin ja homo-miehiin. Kuitenkin on aika loogista, että miesmäisen lihaksikkaalla vartalolla tulokset olisivat parempia, kuin kauniin naisellisella vartalolla.

paz
423/360 | 

Satasen sprintissä ei juuri millään kehon varsinaisilla energiavarastoilla ole mitään merkitystä, kaiken vähiten rasvaan varastoituneella energialla.
Matka painellaan lähes täysin anaerobisesti ja kokolailla ainoastaan ATP-varaston ja kreatiinifosfaatin (PCr) voimin. Loppumatkasta glykolyysi tuottaa osan energiasta.

Mariwee
424/360 | 

Alle 15:sta rasvaprosentilla on selvä yhteys suomen pikajuoksijoiden surkeaan suoriutumiseen; naissprinttereillekin ranskalaista suupieleen, hampurilaista toiseen ja hanuri hytkyteltävään kuntoon! Jo alkaa juoksu kulkea!

Nottingfinn
425/360 | 

Fitness Führerille 10 + kirjoituksesta. Toimittajalla itsellään, mihin bloggaaja vittaa, on joko arvoton sarkastinen ote kirjoittamiseen tai sitten jotain muuta on pahasti vialla.
Entisenä ja todella jäähtyneenä yleisurheilijana ja pikajuoksijana voi todeta, että kyllä sitä rasvaa tarvitaan, jotta voidaan kasvattaa lihaksia - oikoen sanotusti. Jos naisjuoksijalla tai -urheilijalla on liian vähän rasvaa, noin alle 15 %, niin voi jokakuukautinen toiminto lakata. Tai sitten toisinpäin jos taas liiallisesti sitä rasvaa niin lihasmassan määrä ei ole riittävä.
Toimittaja on varmaan googlettanut, että se 15 % voisi olla hyvä arvo, koska se alle oleva on naisen kannalta kriittinen. Tai sitten läskiyttä on se, että on varrannut omenoita ja päärynoita keskenään eli miesten ja naisten rasvaprosentteja.
Ja loppujen lopuksi, vaikku sun rasvaprosentti olisi tuo 15 %, niin ei se tarkoita sitä että sä olisit nopea, räjähtävän voiman omaava ja sulla voi olla jopa selluliittia. Pihtimittauksessa rasvaprosenttia ei mitata takapuolesta.

Vierailija
426/360 | 

Toimittaja on varmaan googlannut? Ai kommentin, jonka toteaa yksi suomen arvostetuimmista pikajuoksuvalmentajista? Hengähtäisitte nyt välillä. Artikkelissa on niin paljon ihan oikeatakin moskaa ja vääntelyä kirjoittajan tavoittelemaan näkökulmaan.

medsäsdäjä
427/360 | 

Perseestä 10+ ja nyt vittu oikeesti naiset. facepalm. Tekstissä ei mitenkääään, huom _mitenkään_ esitetty asiaa niin että tämä perse olisi huono "läskiperse" kuten moni täällä ja jopa itse bloggaajakin siihen viittaa (lady gagan kuvateksti) btw. Lady Germanottan persekin on 10+.

Vaan puhtaasti siihen että ylimääräinen, olipa se perseessä tahi vetenä päässä hidastaa juoksua. Tietysti pikajuoksussa ei paino aina kerro kaikkea, mutta tuskin rasvan lisääminen nopeuttaa juoksijjjaaa, ellei merkittävää voimanlisäystä samalla tapahdu.

Nyt siis oikeesti.

EEEBBINEN RÖLLÄYS

Voi Teitä Naisia
428/360 | 

Te ette kyllä saa mitään aikaiseksi, paitsi mitä nyt jutun leidit saavat mitaleita. Juttu oli paska, siitä ei käy kiistäminen, mutta te ette saa masinoitua edes tarpeellista mekkalaa aikaiseksi, että jutun kirjoittaja tai hänen esimiehensä joutuisi vastaamaan. Ja vaikka kävisi sattumoisin niin, että tästä nousisi tarpeeksi suuri haloo, niin lopputuloksena ei mitään tapahtuisi.

Kertokaa minulle milloin viimeksi naiset ovat tehneet jotain merkittävää. Sitten miettikää johtuuko se siitä, että olette vaan niin helvetin kiinnostuneita omista ja toistenne perseistä, sekä siitä mitä miehet ajattelevat niistä. Nyt get your shit together, koska jossain vaiheessa ette voi enää vedota siihen että "kyllä me muuten, mutta kun miehet alistaa".

pyöräilijä
429/360 | 

Mistä lähtien rasvaprosentti 15 (huom normaaliarvo naisille > 18%) on ollut rajana urheilijan määritelmälle suomalaisessa huippu-urheilussa? Kiitokset Petteri Jousteelle: nyt tiedän, miksi itselläni (rasvaprosentti 16) ei kulje pyörä kovempaa. Vai olisikohan se sittenkin kiinni vaikka kestävyysominaisuuksista.... tuskin!

Pyllystä asiaa
430/360 | 

Hei Fitness Führer, kiitos hyvästä blogitekstistä ja olennaisista huomioista! Kirjoituksesi innoittamana ja asiasta suivaantuneena perustettiin toimittajakaverin kanssa Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/491761937573948/

Ollaan ylpeitä pyllyistämme! ;-)

kesis
431/360 | 

Fysiikan lakien mukaan suurempi massa lähtee liikkeelle hitaammin. Eli juurikin pikajuoksussa, jossa nopea kiihdytys on kaikkein tärkeintä, on paino saatava minimiin. Pikajuoksijoiden tulisi tähdätä optimaaliin voima/paino-suhteeseen, eli mahdollisimman paljon voimaa mahdollisimman kevyessä paketissa. Rasva ei tuota voimaa, pelkästään massaa, joten niin paljosta rasvasta kuin mahdollista olisi päästävä eroon.

Artikkeli ei ota kantaa naisten ulkonäköön tai 'lihavuuteen', artikkeli vain tuo esille todellisuuden, että jos näillä urheilijoilla olisi vieläkin vähemmän rasvaa, he liikkuisivat vieläkin nopeammin, ja siten olisivat parempia pikajuoksijoita.

Ihan ihmeellistä ja turhaa mielensäpahoittamista tämäkin blogi.

piip
432/360 | 

Näin urheilusta mitään ymmärtämättömänä jäin vain ihmmetelemään, että miksi sitten oikein syövät eurooppalaiset, joiden rasvaprosentti on alle 15, eivät voita jamaikalaisia kuusnolla?

kommervenkki
433/360 | 

Äsh, mitä tekin revittelette, ettei muka saa arvostella ulkonäköä? Totta kai saa miettiä miksi niillä on "liikaa" rasvaa.. onhan se nyt aika päivänselvää, ettei siitä voi juuri hyötyä olla. Tolla tasolla tyypit on sellasia maailmantähtiä, etten ihmettele ollenkaan miksi spekuloidaan. Naurettavaa arvostella arvostelijaa tässä tapauksessa.

kommervenkki
434/360 | 

Tuolla ei ole MITÄÄN tekemistä rasismin tai seksismin kanssa. Usain Boltilla ei ole samalla lailla ylimääräistä, kun taas esim. Ben Johnsonilla oli aikoinaan, ja sitäkin ihmeteltiin.

kommervenkki
435/360 | 

Taas yksi väsynyt feministikommentti, jossa ei nyt hiffata sitä, että jos haluaa jonkun samperin Timanttiliigan voittaa, rasvaprosentin on todellakin juoksijalla syytä olla alle 15. Kukaan ei väittänyt että taviksella sama on välttämätöntä. Käsittääkseni normaali rasva% on miehillä alle 20-22 ja naisilla noin 5% enemmän. Sekään ei vielä oikeuta mihinkään tai todista mitään muuta kuin juuri sen että rasvaa on niin ja niin monta prosenttia.

kommervenkki
436/360 | 

Niih. Niitä pepunkuviahan ei sitten olekaan nykyään netti täynnä, tunnetuista ja tuntemattomista? Eli oli toikin nyt aika typerä lohkaisu. Miehenä voisin ihan hyvin - vaikka lähes 100% hetsku olenkin - hyväksyä vastaavat kuvat miesvartalosta. Ei haittaa yhtään, antaa palaa vaan. Ei ne mun läskit lisäänny tai vähene sen mukaan, onko Boltilla perseessä kilo ekstraa vai miinusta ;o)

Vierailija
437/360 | 

Ymmärtämättömän esittäminen internetissä voi tietysti sisältää sellaisen pienen negatiivisen vivahteen, että samalla kertoo ummistavansa silmät valkoisten suorittamalta - ei niin pienimuotoiselta - länsi-afrikkalaisten rotujalostukselta...

Naisurheilija
438/360 | 

Kesis, ja muutkin "tämähän oli tieteellinen artikkeli puhtaasti urheilusuorituksen näkökulmasta, ei se toimittaja haukkunut naisten ulkonäköä" -puolustajat.

Itse en ottanut ko. tekstiä niin että siinä olisi haukuttu naisten ulkonäköä. Mutta ko. toimittaja ei ehkä tiedä ihmisen biologiasta eikä fysiologiasta tarpeeksi, jotta hänen olisi kannattanut kirjoittaa tällaista artikkelia. Kilpaurheilijan lisäksi olen myös insinööri, ja kyllä, minäkin tiedän että massan liikuttamiseen tarvitaan voimaa ja tottakai kevyempi massa kiihtyy nopeammin. JOS ihminen olisi siis kone, tai robotti, jossa fysiikan lakeja voidaan tarkastella puhtaasti fysiikan lakeina mihin eivät mitkään muut asiat vaikuta. Mutta kun ihminen ei ole kone. Liian alhainen rasvaprosentti naisella aiheuttaa hormonaalisia ongelmia, millä saadaan koko kroppa sekaisin ja sen sijaan, että kilon alhaisemman painon ansiosta mentäisiin kovempaa niin suorituskyky saattaa myös laskea radikaalisti. Terve naisen elimistö VAATII hieman rasvaa toimiakseen optimaalisesti. Naisten elimistö vaatii rasvaa enemmän kuin miehen, siksi naispuolisella huippujuoksijalla on varmasti isompi rasvaprosentti kuin miespuolisella huippujuoksijalla. Jos näillä naisilla olisi samat rasvaprosentit kuin miesten finaalissa juosseilla kilpailijoilla, niin he saattaisivat juosta vielä suomalaisiakin huonommin - koska heidän elimistö ei olisi terve eikä hyvinvoiva. Mutta kuten muutamat muutkin täällä ovat todenneet, niin heidän rasvaprosentti ei välttämättä edes ole yli 15% (suomalaisen valmentajan asettama optimiraja), koska heillä on niin paljon lihasta. Ja nuo lihakset näkyy niin selkeästi, että kovin korkea rasvaprosentti heillä ei voi olla. Ja rasvaprosenttihan on prosentti elimistön painosta, kun lihasta on paljon niin rasvaakin saa olla enemmän. Vaikka näillä naisilla olisi enemmän rasvaa kuin suomalaisilla kilpasiskoilla niin heidän rasvaprosenttinsa ei silti välttämättä ole korkeampi, koska heillä on myös huomattavasti enemmän lihasmassaa.

Naisten ja miesten fysiologisten erojen takiahan naiset ja miehet kisaavat erikseen melkein joka lajissa. Miksi silti naisurheilijan ja miesurheilijan kroppia vertaillaan ko. artikkelissa "miesprinttereillä jokainen lihas ja jänne erottuu...."...?
Tässä artikkelissa todellakin tietämättömyyden nimissä annetaan taas vääränlainen kuva siitä millainen naisen kroppa pitäisi olla (tällä kertaa urheilijalla) ja yritetään osoittaa näiden toisten maiden huonommuutta suomalaisten tietotaitoon verrattuna.

kommervenkki
439/360 | 

Todella hyvin sanottu siellä takana. Idiootit eivät tätä vain tajua. Tyhjentävää.

Rasvaprosentti
440/360 | 

Vau, että oikein facebook-ryhmä. On se hyvä ettette mitään oikeasti merkittävää keksineet tehdä. Voitte siellä mammakerhon kesken kokoontua ja ajatella että oikein facebook-ryhmä on tullut tehtyä. Säälittävää.

kommervenkki
441/360 | 

Ei sitä energiatasoa voi mitenkään nostaakaan noin helvetin lyhyttä suoritusta varten, ellei se
a) ole jo hyvä/tarpeellinen
b) lisäravinne/sokeri/mikälienee nautita just sopivasti ennen juoksua

kommervenkki
442/360 | 

Ei sitä ravintoa tarvitse tankata niin paljon, että olis valtava lisävarasto. Ei siitä ole mitään hyötyä.

kommervenkki
443/360 | 

Tuskin. Ennemmin naurattaa, kun naiset ottaa itteensä vaikkei kannattais. Todelliset huippu-urheilijat operoivat sellaisten sääntöjen ja lainalaisuuksien mukaan, joihin taviksen ei tarvitse päästä.

kommervenkki
444/360 | 

En ole tiedemies, mutta "nopeus on ominaisuus, jota ei voi kehittää harjoittelemalla kuten esimerkiksi kestävyyttä voi" on tosi puutteellisesti sanottu. On nopeita lihassoluja ja hitaita. Niiden suhdetta ei voi (ainakaan paljoa) muuttaa, mutta kyllähän tekniikka tekee sitten ainakin niitä pieniä eroja, jotka voivat taas kerran tässä ratkaista.

Entinen juoksija
445/360 | 

Afrikkalaiset, eteenkin tietyistä Afrikan osista kotoisin olevat ovat selvästi lahjakkaampia geneettisesti. Siksi näet finaaleissa vain tummaihoisia juoksijoita. Jamaikalaiset ovat tietenkin afrikkalaisia, jotka on rahdattu aikanaan laivoilla Jamaikalle. Orjiksi toki valikoitui vahvimmat ja hyväkuntoisimmat.

Minde
446/360 | 

Onhan sitä aikanaan puhuttu esimerkiksi uimareiden hiusten vaikutuksesta tulokseen (mm. aikanaan kotikisoissa miesten viestijoukkue olisi voinut saavuttaa pronssia). Eikä tuosta noussut hälyä.
Uutisessa pohditaan rasvakudoksen määrän vaikutusta urheilusuoritukseen ei niinkään sanota lihavaksi. Jos noita juoksijoita vertaa kehonrakentajiin niin onhan siinä rasvaa enemmän. Siihen en ota kantaa mikä auttaa parhaaseen lopputulokseen!!
Ja totuushan on se että lehdissä on sitä mitä ihmiset lukee, jatkuvasti hollywood-tähtien lihomisesta ja laihtumisesta, ja kohteiden on kestettävä kritiikki tai sitten voi miettiä mukavampaa ammattia.

Pyllyt tulessa
447/360 | 

Ihanan merkittävä kommentti! Jaa sinäkin pyllykuvasi facebook-ryhmässä, niin voimme arvioida sen rasvaprosentin merkittävyyttä!

Kolina
449/360 | 

Olen nainen ja feministi ja totean, että vika näyttää olevan jutun lukijoissa. vaikut
Toimittaja pohtii sitä, oisko jamaikalaisjuoksittarilla enemmän rasvaa kuin olisi tarpeen ja miten se mahdollisesti vaikuttaa juoksijan tuloksiin. Ihan hyvä pohdinnanaihe muuten. En nähnyt noissa kuvissa liiemmin fläsää, mutta sehän pitäisi päästä itse kokeilemaan.

Ikävää, että naakkalauma sekoaa tällaisesta puheenaiheesta täysin ja huutaa somessa heltta hytkyen "ei saa tämmösestä asiasta puhua, ei ei eie i, kiellettyä ja rumaa, voi ei." Mutta ehkä jossain toisaalla asiaa pohditaan ihan asialliseenkin sävyyn, toivottavasti.

Annunnaki
450/360 | 

Häh? Suomalaisilla "oikein syövillä" iki-luuseri urheilijoillako se fysiikka sitten ON kunnossa? Urheilutulokset ei ainakaan tätä vahvista, kun aina pitää lähteä vain hakemaan arvokisakokemusta ja voittamaan itsensa, huoooh. Katsoppa voimanostajia (miehiä tai naisia), heillä on merkittävästi rasvaa verrattuna esim. kehonrakentajiin. Maksimaalisen voimantuoton kannalta keho ei voi olla täysin rasvaton. Ei ihmekkään ettei suomalaiset auschwitz-juoksijat jaksa juosta.

Kolina
451/360 | 

Nimimerkille naisurheilija: kirjoitat asiaa. Toimittajan näkemys naisvartalosta on saattanut syntyä jonkin muun lajin parissa. Mutta aina kun luetaan iltapäivälehden juttua, täytyy muistaa, että iso osa tarinosita kirjoitetaan, jotta niistä puhuttaisiin ja minusta se ei ole ollenkaan huono lähtökohta. Voi olla ettei toimittajn käsitys hyvintoimivista naisvartaloista yleensä ole noin suppea, mitä antaa ymmärtää, voi olla että on, mutta jutun ansiothan tulevatkin siinä, mitä sen jälkeen tapahtuu, kun stoori on lehdessä.
Voitaisiin jutella vaikka siitä mikä on terveellistä, onko siis järkevää laihduttaa niin paljon, että hormonitoiminta kärsii. Tämä on oleellinen kysymys, mutta ei todellakaan vain naisurheilijoita koskeva asia. Yhtä lailla miesten lajeissa ollaan valmiita uhraamaan terveys hyvien tulosten puolesta. Nyt jankutetaan lähinnä siitä, saiko se pepun kuva olla lehdessä vai pilasiko se kaiken. Aika väsyttävää.

Apuwa
453/360 | 

Hei älkää nyt viitsikö! Joku mies voi käydä katsomassa niitä pyllyjä. Sitten joudutte perustamaan uuden ryhmän, joka on suljettu seksisteiltä.

ciaoooo
454/360 | 

Jotenkin tuntuu vain että monet nostavat noita yksittäisiä ja irrallisia lauseita tekstistä, kuten tämä "Naisten ja miesten fysiologisten erojen takiahan naiset ja miehet kisaavat erikseen melkein joka lajissa. Miksi silti naisurheilijan ja miesurheilijan kroppia vertaillaan ko. artikkelissa "miesprinttereillä jokainen lihas ja jänne erottuu...."...?". Onhan jutussa myös jatkettu vastaamalla tähän vertaukseen selittämällä asia. Vaikka se olisikin ihan itsestäänselvyys, mutta silti, tarviiko jutun lauseisiin näin kirjaimellisesti tarttua? Mielestäni on myös melko turhaa täällä rivitolkulla ladata yksityiskohtaisia tietoja esimerkiksi naisten fyysikasta kun sekään ei minun mielestäni ollut artikkelin tarkoitus. En vain tajua, itse en vain tajua miksi tästä on pitänyt hermostua näin kovin. Kovin hyvin artikkeli ei ole mielestäni kirjoitettu, mm. sen takia kun siitä voi näin monia eri tulkintoja vetää. Onko tarkoitus ollut kirjoittaa "nokkelasti" tai vähän leikitellen, ehkä, ja siinä on varmaan pieleen menty.

AnnikaH
455/360 | 

Miettikää kuinka paljon parempi toimittaja Juha Jaakkonen vois olla, jos siltä esmes nipsasis pilin pois. Vaikka sen määrä ei välttämättä ole silminnähtävä, niin se saa silti maallikon ajattelemaan, voiko siitä olla hänelle toimittajan työssä mitään hyötyä.

Annunnaki
456/360 | 

Se on hyvä että maailman paskin pikajuoksumaa alkaa tuputtamaan ohjeitaan maailman huipuille. Toivottavasti Jamaikassa ja USA:ssa ei oteta neuvoista vaariin, muuten hekin joutuvat menemään kisoihin "hakemaan arvokisakokemusta" mitallien sijaan...

Annunnaki
457/360 | 

Mitä jos euroopalaisilla on liian alhainen rasvaprosentti optimaalisen voimantuoton kannalta? Reaalimaailman tulokset viittavat enemmän siihen suuntaan.

Johnny
458/360 | 

Minua ei suututa artikkeli, mutta ihmetyttää tuo väite, että todella rasvaprosentti olisi korkea. Näillä naisilla on niin paljon lihasta, että varmasti rasvaprosentti on aika alhainen. Pyllykuvassa näkyy minun mielestäni isokokoiset pakaralihakset levossa. Lady Gagalla ja kumppanit treenaavat pakaralihaksista tavallista suuremmat. Jotenkin luulin tämän olevan itsestäänselvää kaikille miehille. Ei ole siis mikään rotuasia, vaan treenistä kiinni. Samojen urheilijoiden muista kuvista näkee tiukan 6-packin, joten ei kauheasti voi rasvaa olla naiseksikaan.

Kasvakaa
459/360 | 

Pahoittakaa ne mielenne, naiset. Kirjoittajahan on vain sitä mieltä, että nämä lahjakkaat naisurheilijat pystyisivät vieläkin parempiin suorituksiin, jos heidän harjoittelunsa olisi kokonaisvaltaisempaa. Juttu ei ole seksistinen, sovinistinen tai rasistinen. Eurooppalaiset valmennusmetodit voivat, uskokaa tai älkää, auttaa myös esimerkiksi jo nyt kovempaa juoksevia kansoja, kuten Jamaikaa. Ottakaa huomioon, että geeneilläkin on tuossa huvissa oma sanansa sanottavana. Ei ole sattumaa, että satasen finaalissa kahdeksasta juoksijasta aina vähintään seitsemän on tummaihoisia. Ja se yksi valkoinen (miesten puolella) on aina se sama ranskalainen heppu.

Paljon rasistisempi pikkuhuomautus oli Hesarissa, jossa käytiin läpi miesten 100 metrin finaalin tulokset ja mainittiin erikseen "paras valkoihoinen" juoksija. Se ei ole tätä päivää. Sen sijaan tämän IL:n jutun olette valinneet ymmärtää täysin väärin.

Haviö
460/360 | 

Valitettavasti Jeter jäi 100m kisassa vasta kolmanneksi. Tiukemmat kilpakumppanit painelivat edelle. :smoke

penkkiurheilija
461/360 | 

Eiköhän noiden naisten kroppa ole jo doupattu aika sekaisin ilman rasvojen vähentämistä. Jos joku väittää noiden urheilevan natuna niin nauran paskalla käydessäni sille. Jeterin ura on loppusuoralla ja jenkkien esim English Gardner (joka siis tuli toiseksi) on jo huomattavasti tätä "Eurooppalaista huippuvalmennustietoa" lähempänä, kaikkine rasvoineen ja perseineen. Huomattavasti nuorempi kun on. Vanhemmiten rasva vaan sattuu kertymään helpommin.

Jeterin perseestä 10+

gaga
462/360 | 

ah toi gagan peppu <3 nams
ja ei noil juoksijoilla oo mtn ylimäärästä, just lihaksia ne on ja hyvältä näyttää.

Tuisku
463/360 | 

Kyllähän tuo on rotuominaisuus eli asettaa toimittajan kirjoituksen todella outoon valoon. Mustilla kun vain on aivan erilainen fyysinen rakenne, ei peruseurooppalaiselle vaan samalla treenillä kasva tuollaiset pyöreät pakaralihakset (tai muukaan lihasmassa). Vaikka rasvaa olisikin alle 4 % niin kuin Boltilla väitettiin olevan, pakaran koko ei merkittävästi muuttuisi. Tosin naisella tuo olisi jo sairasta.

que
464/360 | 

Ei ole suomalaisilla naispikajuoksijoilla tuollaisia lihaksia. Pitäisi varmaan suomalaisten ottaa mallia maailman parhaiden harjoitus- ja ruokaohjelmista, eikä huudella "väärin voitettu". Todennäköisesti ruokavalio on kuitenkin aika tiukka, eikä siellä mitään burgereita säännöllisesti vedellä. Ilmeisesti Länsi- ja Keski-Afrikan geeniperimällä tuota rasvaa kertyy hieman enemmän pakaralihakseen. Muutenhan kun tuota lihaserottuvuutta katsoo, niin aika tiukassa kunnossa nämä naiset ovat.

Peräsin
465/360 | 

Mihin kiinnitin huomiota, että suomalaiset juoksijat ovat laihoja, mutta vartalo on kuin leveä lankku, ei minkäänlaista kaarta vyötärön kohdalla. Siinä on ilmanvastus (vrt. Juha Miedon partakarvat) ja lisäksi luulen, etteivät reidet omaa sellaista räjähtävää voimaa kuin noilla, joiden peppu ja reidet ovat muodostuneet ihan rodun mukaisesti. EIVÄT siis lihavuuden takia. Ilmanvastusta ei tule, kun se peppuhan on siellä takana!

mikke
466/360 | 

Laji muokkaa tuolla tasolla huippu-urheilijan vartaloa väkisin. He ovat asialleen omistautuneita ammattilaisia eivätkä pala lihaa jota pyöritellään tvssä toimittajien arvosteltavaksi. Tottakai jokaista saa arvostella saavutuksistaan: missejä ulkonäöstä ja urheilijoita saavutuksista, sen takiahan he ovat esillä.

Ja jos olet(te) ikinä tutustuneet luhaskudokseen omassa kehossanne tai jonkun muun yllä voitte varmaan todeta että se tuo luiden päälle muotoa jonka toimittaja on selvästi tulkinnut rasvaksi. Pikajuoksijoilla on reittä ja pakaraa oman lajinsa vaatiman räjähtävän voiman takia. Tarkistakaapa kuvista vaikkapa heidän vatsan seutunsa: tulette näkemään rasvattomuutta ja six-packejä.

Vertauksia on tehty myös painonnostajien suuntaan. Olympia painonnostajat omistavat todella paljon lihasmassaa kun taas kehonrakentajista eroten heille parhaaseen tulokseen pääseminen ei vaadi rasvanpolttoa ja siten lihasten selvästi näkyville tuomista (paitsi tietenkin tempaamalla kymmeniä ja taas kymmeniä kiloja).

Eli miksi olisi naurettavaa tuoda esille ennakkoluuloinen artikkeli jossa seksistinen toimittaja tuomitsee naisten lihat luiden päältä? En tiedä, ehkä sen takia että monet urheilevat tytöt voivat kokea itsensä liian isoiksi tai jopa "läskeiksi" lihastensa tuoman lisämassan takia kun eivät muistutakkaan lehtien luuviuluja. Heille nämä upeat naiset ovat esikuvia, jotka näyttävät kuinka upealta treenattu ja lihaksikas kroppa näyttää.

Tohvis
467/360 | 

Sillä ei ole merkitystä, onko rasvasta hyötyä vai ei, ainoastaan sillä, onko siitä haittaa.
Kuvittelisin että pitkistä hiuksista on yhtä paljon haittaa kuin muutamasta rasvagrammasta pepussa.

B.Rusovaara
468/360 | 

Voi miten näppärää. Kuka on väittänyt, että juoksutulos saavutetaan ainoastaan sopivalla rasvaprosentilla? Enimmäkseen se juostaan lihaksilla, tiesitkö sitä? Suomalaisjuoksijat ja -valmentajat ainakin tietävät.

tmu
469/360 | 

Mikko trollinen, entäs USA:n pikajuoksukulttuuri? Ei paljon panosteta varmaan tutkimukseen ja skaboissa pyörii niin pienet rahat, että ei viitti jotain mm-kisoja varten laihduttaa. Big Maceja ahmivat vaan mokomat. Carmelita Jeter ilmoitti viime joulukuussa (lähde: twitter) rasvaprosentikseen 17%. En tiedä, mitä se on nyt kisoissa, mutta ei kuulosta loogiselta että ainakaan paljoa enempää. Mitäs se 2% pudotus (15% kelpaa suomalaiselle asiantuntijalle) tekee sitten siihen juoksuaikaan, paljonkos ois enkat parantunu 10,64:stä jos ois rasvaprosentti pari pienempi? Harmi, että tää suomalainen (ja muut eurooppalaiset), jotka ovat niin paljon amerikkalaisia etevämpiä pikajuoksuvalmentajia, joutuvat valmentamaan jotain lahjattomia hannamareja, jotka ei pääse edes telineistä liikkeelle. Doping-keskusteluun voimme käydä sitten, kun todistetaan, että esim. venäläiset ja muut itäblokin juoksijat ei käytä mitään. Olihan tuo törkeään sävyyn kirjoitettu juttu - enkä yhtään ihmettelisi jos toimittaja olisi vähän väännellyt valmentajan sanomisia alleviivatakseen omaa typeryyttään.. niin, toimittajat kirjoittavat kaikki juuri niinkuin haastateltava kertoo, eivät esim. nappaa irrallisia lauseita asiayhteydestä.

Nätkin
470/360 | 

Vai että ihan legendaarinen. *huoh*

Chauvin
471/360 | 

Noh noh, äläpäs yleistä. Tunnet minua niin kovin vähän, että uskallan väittää sinun olevan täysin tietämätön tavasta jolla katson naisia.

Jänis
472/360 | 

Mihin Iltalehden Juha unohti Wimbledonvoittaja Marion Bartolin (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2358059/Marion-Bartoli-responds-...)? Eikö hyvän sensaatiohakuisen p*skankirjoittajan kuulu aina vetää mukaa edellisetki "kohut"? Miksi siis jättää mainitsematta tämä toinen tuore tapaus "lihavasta" huippunaisurheilijasta? Koko Iltalehden artikkelissa ei ollut mitään pointtia ja se on vaan yksi esimerkki eräiden lehtien ja toimittajien huonosta tasosta (onkohan siellä suunnassa ruokavaliot ihan kohdallaan?). Alhaista ja säälittävää.

Hem Buggah
473/360 | 

Aika poikkeustapaus saat olla, jotta et olisi kulttuurimme muovaama. ;)

Rasvaprosentti
474/360 | 

Ehkä jaankin. Itse kun en ole neuroottinen ämmä jonka elämää haittaa mitä muut ajattelevat.

Vierailija
475/360 | 

ihanaa,että joku muukin tajuaa tämän!!! Itse harrastan juoksua eikä takapuoleni ole välttämättä tiukoin mahdollinen mutta silti olen tyytyväinen itseeni ja arvostan suorituksiani! Kiitos tästä tekstistä!

Tatti
476/360 | 

Jottei eurooppalaisille tulisi paha mieli, voin kertoa, että parhailla afroamerikkalaisilla juoksijoilla on tutkimuksissa todettu olevan geeneissään enemmän eurooppalaista sälää kuin muilla afroamerikkalaisilla. Eli kyllä se kiitos hyvistä tuloksista kuuluu ilman muuta tänne vanhalle mantereelle.

Plaa
477/360 | 

Mun mielestä juttu ei ole asiallinen, sillä sillä ei ole mitään väliä millainen perse voittajalla on. Ainoastaan sillä on merkitystä, että se voitti. Mutta naisten 100 metrin voittohan on ihan tyhjänpäiväinen juttu, paljon tärkeämpää on kertoa, että sillä on muutama kilo liikaa perseessä (vaikka ei edes ole).

luepa se
478/360 | 

Kirjoittaja ei todellakaan ole neutraalisti "vain" sitä mieltä, että naisurheilijat pystyisivät parempiin suorituksiin, jos harjoittelisivat kokonaisvaltaisemmin. Kirjoittaja ei kysynyt sen paremmin ko. urheilijoilta kuin heidän valmentajiltaan (!) kuinka nämä harjoittelevat tai syövät. Kirjoittaja myöntää, ettei tiedä urheilijan rasvaprosenttia, arvailee vain maallikkona, että se olisi liian suuri, koska hänen silmiinsä peba näyttää löysältä. Ainut asiantuntija, jolta kirjoittaja kysyy, on ihminen joka valmentaa aivan muita tyyppejä, ja jolla siis ehkä on ja ehkä ei ole ensikäden tietoa jamaikalaisten hampurilaisten syönnistä.

JOS tästä aiheesta haluaisi tehdä kunnollisen artikkelin, varmaan ensin kannattaisi kysyä asianosaisilta, miten he treenaavat ja syövät, ja miksi näin. Sen lisäksi olisi hyvä varmistaa että jutunaihe edes on olemassa, eli että rasvaprosentti on todella poikkeuksellisen korkea huippu-urheilijalle, ja sitten miettiä, mihin pisteeseen asti urheilija voi nostaa teho-painosuhdettaan tiputtamalla rasvaa, ja minkä jälkeen suhde alkaa kärsiä huonon terveyden tai lihasten lisäämisen vaikeuden kautta.

Haastan jonkun löytämään ko. artikkelista ensi käden tietoa siitä, kuinka nämä lahjakkaat naisurheilijat treenaavat, jotta sitä voi arvioida kokonaisvaltaisesti. Se olisi vaatinut toimittajalta soittoa urheilijalle tai hänen valmentajalleen, ja kysymystä: "Olisitko parempi juoksija, jos perseesi ei olisi noin löysä? Entäpä jos treenaisit kokonaisvaltaisesti, eikä tolleen leikitellen?" Jokainen voi miettiä, onko nuo kysymykset mahdollista muotoilla muuten kuin alentuvasti.

meikäwaan
479/360 | 

Kalorimäärän tuijotuksen sijaan siellä taidetaan tuijottaa eri aineiden milligramma määrät tarkemminkin. Tai liekö vaan sattuma, että Jamaika on aivan ylivoimainen sadalla metrillä..

mitä shaibaa
480/360 | 

:DD järkyttävää paskaa. sinänsä kyseisen tekstin kirjoittajalla onkin varmaan itsellään rasvaprosentti alle 15? tai jokainen lihas ja jänne silminnähtävissä? joo ei voi ymmärtää mitä shaibaa toi ilkka nykyään kirjottaa. TÄYTTÄ PASKAA KOKO JUTTU

Mediakultturisti
481/360 | 

Mites säkin olet päässyt kulttuurisi aivopesusta jäljille, jos se kerran on niin kokonaisvaltaista? Kulttuuri vaikuttaa ja ehdottaa ja rakentaa todellisuutta, mutta yksilön ajatustoiminnasta riippuu meneekö lauman mukana vai etsiikö muita kehyksiä ja tulkintoja. Sähän olet siitä itsekin elävä todiste ;)

A. Sinivaara
482/360 | 

Olipa näppärä kommentti. Vielä kun yhtä näppärästi löytäisit rivien välistä sarkasmin.

Chauvin
483/360 | 

Varmasti olen osittain kulttuurimme muovaama, mutta kykenen myös muodostamaan asioista omia mielipiteitä. Koitetaanpa ajatella asiaa hieman eri kantilta:

Pikajuoksun sijaan kyse olisikin kilpa-autoilusta. Juoksijan korvaa siis auto. Juuri äskettäin kisan voittaneessa autossa on takasiipi, joka näyttää tarpeettoman suurelta/painavalta. Eli vaikka auto on jo nopein, kehitys ei välttämättä olisi saavuttanutkaan vielä huippuaan, vaan aikaa voisi vielä parantaa hiomalla tällaisia yksityiskohtia. Toimittaja ja kokenut suomalainen kilpa-automekaanikko keskustelevat iltapäivälehden sivuilla julkisesti, voisiko asialle tehdä jotain, esim. pienentää siipeä.
Mekaanikon mielestä tämä olisi kannattavaa.

Tästä seuraa pitkin internettiä koskien auton ulkonäköä.

Takaisin todellisuuteen. Minun silmissäni yhteiskunta näkee urheilijan tietyllä tapaa "koneena", jonka suoritusta saa arvostella/spekuloida. Suuri osa huippu-urheilijoista varmasti tietää/hyväksyy tämän. Paremman tuloksen tavoittelu ja siihen vaadittavista keinoista keskustelu ei ole mielestäni milläänlailla typerää. Pikajuoksusta tiedän itse kovin vähän, mutta uskon esim. Jeterin sekä hänen valmentajansa tietävän, mitä tekevät. Enkä pidä tätän jutun suomalaisasiantuntijaakaan ammattitaidottomana. Taktiikoita on varmasti erilaisia, ja on mielestäni typerää nauraa tämän suomalaiskoutsin omalle mielipiteelle ja pohdinnalle sillä varjolla, että hänen valmennettavansa ei nyt voittanutkaan maailmanmestaruutta. Jamaikalla varmaan tiedetään jotain mitä hänellä ei löydy omasta tietopankista, mutta ei se tarkoita että nämä kyseiset karibialaiset tekisivät kaiken paremmin.

Minä näen jutun kahden miehen pohdintana yhden urheilijajoukon suorituskyvyn parannusmahdollisuuksista. Ehkä olen poikkeustapaus.

luepa se
484/360 | 

Jos toimittaja "ihan aidosti pohtis" ja olis kiinnostunut jamaikalaisten treenimetodeista ja mielipiteistä ja kehityksestä, hän olisi tietty voinut kysyä asianosaisilta, eikä kirjoittaa et maallikon silmiin näyttäis olevan löysää, mites sinä täysin muita ihmisiä valmentava heppu jonka suojatti ei ole läheskään samalla tasolla arvioisit että jamaikalainen reenaa.

Jutussa ei katsota Jeteriä ihmisenä. Ihmisenä, joka oikeasti treenaa (miten? emme tiedä, kukaan ei vaivautunut ottamaan selvää, mutta vihjataan että ei ole "kokonaisvaltaista"), ihmisenä, joka syö (mikä ruokavalio? emme tiedä, joku on sanonut että ehkä se syö hampurilaisia joskus - muuten, jos uskot kaiken mitä sulle juoruillaan niin vaikutut varmasti kun kerron siitä kerrasta kun Celine Dion lauloi mun pihalla aariaa mun miehelle joka on kummitus), ihmisenä, jolla on rasvaprosentti (mikä? emme tiedä, googlella ois saanut ensi käden tietoa, mutta toimittaja tyytyy arvailemaan että iso täytyy olla). Artikkelissa ei ole mitään informaatiosisältöä, se on pelkkää spekulaatiota.

Chauvin
485/360 | 

Ylläoleva oli tarkoitettu vastaukseksi tähän, meni väärän postin perään:

Hem Buggah14.8.2013 16:14
Aika poikkeustapaus saat olla, jotta et olisi kulttuurimme muovaama. ;)

sanumaria
486/360 | 

Mä oon niin perusnaiivi että aattelen että fuskaajat jää kiinni. Jossain kohtaa :)

tiia_
487/360 | 

Komppaan tätä. Vaikka aihe sinänsä onkin ihan asiallinen (voisivatko he olla vieläkin nopeampia - sehän on ihan mielenkiintoinen kysymys), on jutun toteutus kyllä niin surkea, että hirvittää. Täysin ala-arvoista journalismia. 

possu
488/360 | 

Niin että jos ravitsemus ja treeni olisi viilattu vielä pikkaisen paremmaksi, ko juoksijat olisivat vieläkin ylivoimaisempia? Eiköhän se lopputulos ratkaise, eikä perseen leveys.

Vierailija
489/360 | 

Purista perseellä! Vormistokin sen jo tiäsi

I wonder why...
490/360 | 

Ben Johnson käyttikin anabolisia steroideja, ja ne olivat ja ovat lajin sääntöjen mukaan _ylimääräisiä_.

Sampo
492/360 | 

Kansainvälisen tason venäläispikajuoksijoita ei oman muistini mukaan ole juuri viime aikoina kärähdellyt. Mm. kreikkalaisia huippumenijöitä joitakin vuosia sitten on, näissä tapauksissa ainakin naisjuoksijoilla oli poikkeuksellisen lihaksikas olemus eurooppalaisiksi juoksijoiksi. Keski- tai pohjoiseurooppalaisia kansainvälisen tason pikajuoksukäryjä ei juuri tule viime vuosilta mieleen. Sitä vastoin jenkkejä ja Karibian saarten juoksijoita on kärähdellyt tasaiseen tahtiin aivan viime vuosienkin aikana.

Ymmärrän kyllä henkilöön menevät purkaukset em. jutun tehnyttä toimittajaa kohtaan. Mutta porukka voisi hiukan hillitä itseään, kun kysymyksessä on jutussa esiintyvä valmentaja tai koko "kohun" kannalta täysin viaton suomalaisjuoksija. Että jätetään ne hannamarit rauhaan, siitäkin huolimatta että naisen alhainen rasvaprosentti saattaa osaa kommentoijista ärsyttää.

Tilastot
493/360 | 

Ja Shelly-Ann Fraser-Prycehan esim. ei ole Timanttiliigaa koskaan voittanut satasen juoksussa... Koska kaikilla finalisteilla sanotaan jutussa sitä "ylimääräistä" olevan. Katsopa ne tilastosi uudestaan.

Asses!
494/360 | 

"Pikajuoksussa kevyempää kehoa on kevyempi liikuttaa, eikö? Eli suora merkitys suorituskykyyn ja siis siihen, kuinka hyvä olet juoksijana."
Nope. Pikajuoksussa lihasmassalla (monien muiden seikkojen lisäksi toki) on merkitystä. Jokainen, jolla näköaisti toimii suhteellisen normaalisti, pystyy näistä kuvista päättelemään, että tässä todellakin on kyse lihaksesta eikä läskistä. Maratonjuoksijoilla rasvaprosentti on luonnollisesti alhaisempi lajin luonteesta johtuen. Se onkin sitten jo toinen tarina.

Geenit
495/360 | 

Jamaikalaisilla on synnynnäisesti enemmän nopeita lihassoluja kuin suomalaisilla. Suomalaiset soveltuisivat parhaiten pitkille matkoille mutta treenauskulttuuri taitaa olla yleisurheilussa silti sprintti painotteista.

Vierailija
496/360 | 

KIITOS UPEASTA JA HAUSKASTA JA HYVIN AIHEELLISESTA, ikävä kyllä myös tarpeellisesta, TEKSTISTÄ!!! :)

Meikä Mandoliini
497/360 | 

Tämähän se on juuri iltapäivälehtien tehtävä. Tehdään tikusta asiaa, että ihmiset voivat kauhistella. Kun tilanne muuttuu siten, että ihmisistä tuleekin aikoijen saatossa järkeviä ja ajattelevia, eivät he a) Kiinnostu iltapäivälehdistä, b) tuota sisältöä lehdille törttöilemällä. Tällöin ainoaksi lehtijutun ainekseksi jää provoaminen. Eli pitää vaan kehittää toleranssia provoille ja jättää huomiotta nämä "huomiohuora"-lehdet.

ppp
498/360 | 

jep. usain bolt varmaan olisi hyvin kiitollinen suomalaisesta ravintovalmennuksesta. ;D

Annunnaki
499/360 | 

Kyllä pikajuoksussa on nimen omaan räjähtävällä lihasvoimalla merkitystä. Rasvan polttaminen polttaa väistämättä lihaksia myös. On löydettävä optimaalinen tasapaino, jossa olemassa olevan rasvan tuoma lisäpaino pienentää tehoa vähemmän kuin ko. rasvan polttamisessa kulunut lihasmassa. Suomalaiset ruipelot eivät omaa lihaksia eikä rasvaa, joten ei ihmekkään että ei menestytä.

Kokeiltu on
500/360 | 

Voin kertoa, muutaman kerran tuollaisia hyvin muodostuneita tummia pakaroita ja reisiä "ajelleena", että eivät ole läskiä vaa lihasta!

alux
501/360 | 

Nii missä sinä näät liikaa rasvaa nuilla naisilla? :/

Ai sä vai?
502/360 | 

Jep. Carmelita Jetter ja Shelly-Ann Fraser-Pryce, rikkaat, menestyneet ja maailman nopeimmat naiset varmaan lukee ton sun kommentin, kääntää sen ja itkee toooosi katkerasti.

Paskapaiva
503/360 | 

Ei tassa kateuden kanssa ole mitaan tekemista, puhtaan realismin kanssa.
Etkai nyt aikuisten oikeasti kuvittele, etta esm. 100m finaaleissa (naiset/miehet) juoksevat koneet vetavat puhtaan kaurapuuron...tai hampurilaisen voimin?! Oikeasti??

Suomalaisurheilijatkin parjasivat kun otetaan muutama vuosikymmen taaksepain, jolloin testaus ei ehka ollut maailmanluokkaa. Sittemmin naita myllyloita sun muita onkin sitten karahtanyt, yllatykseksi?? Ja kun hommaa pyoritetaan jollain bensa-asemameiningilla, niin aika lasten kengissa se silloin on, jos ei jopa saalittavalla tasolla.
Isot maat, maailman huiput pyorittaa tuota isona bisneksena, pieni ja koyha ottaa luonnollisesti rankempaa riskia - tai sitten on ottamatta riskia ja menee arvokisoihin hakemaan sita kokemusta vuodesta toiseen.

Taitamattomat ja rapeltajat vain jaavat kiinni, ei se viela ole merkki siita etteivat ammattilaiset kayta.

Tiina-TITTTR
504/360 | 

Kummasti vaan hampurilaisia vetävät jenkit ja jamaikalaiset dominoivat ja timmeillä eurooppalaisilla ei ole siihen sanan sijaa.

Ja OMG, mitä mä nyt teen, kun Carmelita Jeter on tähän asti edustanut minulle ihannevartaloa ja nyt minule selviää, että Jeter onkin "tuhti tyttö"?

Vierailija
505/360 | 

No miksei ne suomalaisjuoksijat ja -valmentajat sitten keskity niihin lihaksiin?

#q1O4?rY!
506/360 | 

Jutussa ei periaatteessa ole mitään rasistista, on vain tieteellinen fakta että afroamerikkalaisilla on geneettisesti keskimäärin "leveämmät perät". Yli tai ympäri asiasta ei pääse, mutta kunhan sillä ei aleta loukkaamaan toista niin sama se minulle on.

Vierailija
507/360 | 

Susta on ihan asiallista rinnastaa ihminen koneeseen?

Feministi
508/360 | 

Olet feministi ja puhut naisista "naakkalaumana" ja "helttojen hytkymisestä", kun naiset kiinnittävät huomiota naisten esineellistämiseen? Kiinnostavaa feminismiä.

Vierailija
509/360 | 

Mihinkäs sinun hyväksyntääsi tarvitaan?

Vierailija
511/360 | 

Jaa, en minä ole tässä keskustelussa nähnyt naisten ottaneen itseensä. Jotkut miehet saattavat niin tulkita, mutta se kertoo lähinnä heidän päänsisäisistä oletuksistaan.

Annunnaki
512/360 | 

Carmelitan reisissä ja pakaroissa on räjähtävää voimaa = lihaksia. Rasvan polttaminen polttaisi myös nuo lihakset. Eiköhän Jamaikalla ja USA:ssa ole löydetty optimaalinen lihas/rasva tasapaino tuloksista päätelleen, toisin kuin täällä Suomessa.

suomen arvostetuin
513/360 | 

Nyt osuit naulan kantaan - "suomen arvostetuin". Meriitit maailmalla - nolla. Taten voisin luonnehtia, etta tietotaitokin liippaa lahinna matalan tasoa, etenkin maailman mittakaavassa.
Siina vaiheessa, kun tama yksi Suomen arvostetuimmista valmentajista saa valmennettavansa MM top3een, niin saa toki laukoa ihan mita tahansa.
Siihen asti, kannattaa noyrasti vaikka kayda kyselemassa ulkomailta vahan pikajuoksuoppeja - jos vaikka tuolta Karibianmeren lahettyvilta

Vierailija
514/360 | 

Niin, oletkin säälittävä nettinillittäjä, joka ei edes Facebook-ryhmää saisi aikaan.

Vierailija
515/360 | 

Onko ihan mahdoton ajatus, että jamaikalaiset tekisivätkin jotain fiksummin kuin eurooppailaiset? Että ehkä eurooppalaiset valmentajat voisivat nöyrästi kysäistä heiltä vinkkejä juoksijoidensa tulosten parantamiseen?

Ei, ei tietenkään. Kyllä Euroopassa on kaikki viisaus, noi mustat on ainoastaan geneettisesti parempia.

Unkka
516/360 | 

Rasvaprosentin mennessä liian matalaksi (alle 15%) alkaa etenkin kovaa treenaavilla naisilla tulla estrogeenivajetta ja sen seurauksena luut haurastuvat ja rasitusmurtumien riski kasvaa. Googleta "female athlete triad". Tuolla tasolla urheillessa ei moiseen loukkaantumisriskiin ole varmasti varaa.

Vierailija
517/360 | 

Koskas sinä olet tehnyt jotain merkittävää? Miksi niputat kaikki naiset yhteen? Ja huomasitko, että kommentoijien ja juttua kritisoivien joukossa on myös miehiä?

Vierailija
518/360 | 

Yep, sovinismiahan tuo kommentti on naakkalaumoineen ja helttahytkymisineen. Mikähän kirjoittajasta hänen mielestään tekee feministin? Naisten ei tarvitse nuolla miesten kengänpohjia?

Nimimerkki
519/360 | 

"Jos noita juoksijoita vertaa kehonrakentajiin niin onhan siinä rasvaa enemmän"

Kehonrakentajat näännyttävät itsestään ennen kisoja kaiken ylimääräisen pois, ovat lopussa jopa juomatta. Niillä eväillä kirjaimellisesti ei fyysistä suoritusta vaativia kisoja voiteta, hyvä kun jaksavat itsensä kantaa. Silloin kun treenataan ja kasvatetaan massaa, rasvaakin on enemmän.

Annunnaki
520/360 | 

Eiköhän kaikki vähätkin lihakset ole poltettu pois "optimaalista" rasvaprosenttia saavutettaessa... :/

marju b
521/360 | 

Tällaista juttua persekuvineen ei koskaan voisi kuvitellakaan kirjoitettavan miesurheilijoista. Mielestäni ei tarvitse olla "telaketjufemakko" tai mitenkään muutenkaan erityinen kiihkoilija tajutakseen, että tällaisen jutun kirjoittaminen ei ole ok. Erityisen surullista on se, kun naiset haukkuvat toisiaan tällaiseen reagoimisesta. Aivopesu lienee mennyt hyvin perille.

Nimimerkki
522/360 | 

Kyllä Usain Boltillakin on perse. Hän ei vain käytä pakaran päältä puristavia housuja, jolloin sauma ei paina pakaraa saaden toimittajat huutamaan läskiä.

Ei voi olla totta
523/360 | 

Voi mitä tekstiä artikkelissa! Matalaa rasvaprosenttia ja kevyttä painoa sinnikkäästi tavoitellessa voi menettää muita suoritukselle tärkeitä ominaisuuksia. Alle 15% on jo aika pieni rasvaprosentti naiselle, jopa terveydelle haitallinenkin. Se ei saisi olla mikään itseisarvo josta lähdetään vaan oikean harjoittelun ja ravitsemuksen ansiosta se prosentti sitten asettuu luonnolliselle YKSILÖLLISELLE tasolleen. Aivan turhia tällaiset kirjoitukset, vähän kunnioitusta maailman parhaat ansaitsisivat. Jos kehon koostumus ja ulkonäkö on se millä rintaa röyhistellään, eikä nopeus, niin sille kehonpalvonnalle on ihat omat lajinsa.
Häiriintynyt syöminen ei ole harvinaista huippu-urheilussakaan mutta siitä ei julkisesti juuri keskustella eikä varmaan aina tule valmentajan ym tietoon lainkaan. Typerä lehtijuttu kerta kaikkiaan.

Joku
524/360 | 

Oliko tuo nyt pelkkä trolli vai ihan tosissaan tuon kirjotit.
Mustilla naisilla on yleensä isommat takapuolet ja mustilla miehillä isompi etuvarustus,
ne on vaan geneettisesti koodattu niin.

Tuskin
526/360 | 

Jos naisen rasvaprosentti on 17 kieppeillä jo valmiiksi (kuten näillä "pullukoilla" todennäköisesti), ei ole mitään oikeaa syytä lähteä sitä vielä alentamaan. Jos rupeaisivat niin voima- ja nopeusominaisuuksia hyvin helposti karisisi siinä mukana

Jep
527/360 | 

No niinpä! Ja vielä hauskempaa on, kun missään kirjassa ei lue, että naisspintterin rasvaprosentin tulee olla 15 tai sen alle. Eikä etenkään, että siitä lähdetään liikkeelle.
Mutta ollaanhan me parempia niinku oikeesti, koska meidän urheilijat sentään NÄYTTÄÄ enemmän urheilijoilta :D

Vierailija
528/360 | 

Älä imartele itseäsi tarpeettomasti, hyvä neverheard, pointin missauksesi oli vain *lähes* legendaarinen.

Niinpä
529/360 | 

Onko näillä kyseisillä urheilijoilla sitten "valtava lisävarasto?"
Ei.

boltti
530/360 | 

Boltti voisi olla vielä nopeampi jos siltä napsaisisi pari tuumaa pois.

Resepti
531/360 | 

Mitäköhän vittua tämän blogitekstin kirjoittajan korvien välissä on? Tiedätkö sä pikajuoksusta yhtään mitään?

Pikajuoksussa tärkeimpiä asioita nopeiden solujen määrän lisäksi on suhteellinen voima ja sitä kautta räjähtävä voima. Totta helvetissä nuo Jamaikalaiset ja Jenkit (naiset) juoksisivat vieläkin kovempaa, mikäli pystyisivät pitämään saman voimatason yllä viisi kiloa kevyempinä.

On myös tutkittu, että mustilla on parhaimmillaan paljon enemmän suhteessa nopeita soluja mitä valkoisilla, joten he soveltuvat jo geeneiltäänkin paremmin pikajuoksijoiksi. Se on tieteellinen fakta.

Tää sun teksti on tällaista lesbofeministipaskaa. Älä kirjoita sellaisesta mistä et tiedä mitään. Pysy siinä saliurheilussa vaan edelleenkin ja peilin edessä seisomisessa, siinä touhussa ei lahjoja tarvita.

Henri K.
533/360 | 

Ihan jokaisten futisten arvokisojen yhteydessä on juttuja paitsi naisten tekemistä futaajien ulkonäkörankkauksista ja muuta läähätystä, myös naureskelua pelaajien eri hiustyyleistä jne.

Ja jos joku selkeästi ylipainoinen miesurheilija menee vaikka jalkapallokentälle, tai nyrkkeilykehään tai ihan minne vaan, niin voitte olla sataprosenttisen varmoja että ihan jokainen urheilutoimittaja muistaa tälle naureskella.

Lyhyemmin: hankkikaa elämä, tai ainakin oikeita ongelmia.

Vierailija
534/360 | 

Jos Boltilta nappais toisen kiveksen pois, takuulla olis nopeempi :) Sillä kyllähän paino vaikuttaa hei! Ja vielä jäis toinen kives, eli mitään haittaakaan ei olis...

Vierailija
535/360 | 

Totta, katsokaa vaikka youtubesta naisten 100m ja 200m maailmanennätysten haltijan florence griffith-joynerin ruumiinrakennetta. Huomattavasti kevyempi ja naisellisempi. Askel suorastaan lentää. Ja juoksee esim 200m sekunnin kovemmin kuin nykykärki. Ei ole ylimääräistä.

Hem Buggah
536/360 | 

Niinpäs olenkin. Ja näin ihan täysin fenomenologisesta näkökulmasta oman subjektiivisen kokemukseni kautta voin tulkita kuinka joku muukin tässä samassa kulttuuriympäristössä katsoo vaikkapa naisvartaloa, jota esitellään, jota arvioidaan ja jonka tavoista olla (yleensä jollakin tapaa väärä tai viallinen) puhutaan esim. median käyttämässä diskurssissa jatkuvasti. Että kaikki tsekkaa tissit ja pyllyn ja sääret ja *valitse mikä tahansa ruumiinosa*, koska niin kuuluu tehdä, ja se tapahtuu lähes automaattisesti.

Hem Buggah
537/360 | 

Kiva, jos näet sen noin simppelinä. Omasta mielestäni asiaan liittyy todella paljon problematiikkaa, josta tässä ketjussa on jo kirjoitettu todella moneen otteeseen. Mutta juuri tuo "ihminen = kone"/"nainen" = "esine"/"ulkonäkö = sisältö" -argumentointi tässä minua henkilökohtaisesti eniten tökkii ja pahasti.

Sallan lukupäiväkirja
538/360 | 

Minäpä väännän hieman rautalankaa keskusteluun osallistuneille henkilöille, jotka eivät löydä Iltalehden jutusta minkäänlaista sovinismia:

1. Nainen / joukko naisia on julkisuudessa tekemistensä vuoksi. Tekemisessä ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä.

2. Toimittajan valokeila suuntautuu ko. naisiin.

3. Toimittaja tekee naisista jutun, jonka kärkenä ei kuitenkaan ole naisten tekemiset, vaan naisten ulkonäkö.

4. Syntyy keskustelu naisten ulkonäöstä. Kohteena olevien naisten ulkonäköä puolustellaan tai moititaan. Naisten tekemiset sivuutetaan keskustelussa.

Jamaikalaisurheilijat eivät kilpaile yleisurheilun MM-kisoissa siksi, että he toivoisivat ulkonäkönsä miellyttävän jotain suomalaista miestoimittajaa. He kilpailevat siellä siksi, että haluavat voittaa maailmanmestaruuden. Mestaruuden voittamisessa ulkonäöllä ei ole osaa eikä arpaa. Urheilija voisi olla seinästä reväisty ravunsyötti, mutta jos hän juoksee nopeammin kuin muut, hänestä tulee maailmanmestari.

Ja miksi juttuun on laitettu kuvitukseksi perse? Ainahan voi väittää, että perse on olennainen osa juoksusuorituksessa. Miksei kuvassa sitten ole vaikka polvea tai kantapäätä tai poikkileikkausta aivoista - ovathan aivot keskeisessä roolissa huippu-urheilijoiden suorituksissa?

On vähättelyä ja aivan ehdottomasti sovinismia puhua naisesta vain hänen ulkonäköään arvostelemalla. Kannattaa keskittyä siihen, mitä nainen sanoo tai tekee. Missikisat ovat erikseen - niissä osallistujat kilpailevat nimenomaan ulkonäöllään. Urheilukisoissa kisataan urheilusuorituksilla.

Hem Buggah
540/360 | 

Nii ja sit tietysti vielä se suurin juttu, että saavutti nainen mitä tahansa, hänen ulkonäköään ruoditaan julkisesti. Mutta se on jo niin itsestäänselvyys nykyään.

Vierailija
541/360 | 

Yritin ettiä, ei löytyny. Onko sulla mitään käsitystä mitä sarkasmi on?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
542/360 | 

Emmää pahottanut mieltäni kun ihan rehellisesti meni herne nokkaan. Eri asia. Mutta tiiätkö, olet ainoa ikinä joka edes vihjaa lukeneensa kaiken kirjoittamani sisällön. Jee!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
543/360 | 

Iltiksen jutussa ei puhuttu ainoastaan Jeterin pebasta vaan myös "maailman nopeimman naisen", hän oli se joka "kuljetti mukanaan silminnähtävän määrän rasvakudosta". Sitaatti löytyy tämän postauksen yhteydessä olevista kuvista :)

Tseni
544/360 | 

Tärkeimmät kritiikit onkin jo sanottu. Toimittajan faktojen puute, alentuvat oletukset ja ulkonäkökeskeisyyshän se on mikä ärsyttää. Esimerkiksi lihasmassaa ja voimantuoton tärkeyttä ei käsitellä jutussa, vaan rasvaprosenttia, joka on täysin toissijainen juttu voimaan nähden. Jos rasvaprosenttia lasketaan, menetetään myös lihasta eli voimaa.

Toiseksi, siihen että amerikkalaiset/tummaihoiset menestyvät vain dopingin tai geenien avulla. Varmasti joo doupataankin, mutta ei se doping itsestään niitä lihaksia kasvata. Yleisimmät doping-aineet vaikuttavat eniten harjoituksesta palautumiseen, eli voidaan treenata enemmän. Näin ollen myös kehitytään nopeammin. Lihassolujakauma voi myös valkoihoisella olla geneettisesti nopeita soluja suosiva, eli tuskin ne geenitkään mitään pikajuoksuvoittoja ilmaiseksi tuovat.

Kun vertailee esim. Boltin treeniohjelmaa suomalaisjuoksijan ohjelmaan, niin huomaa hyvin nopeasti että jamaikalla treenataan enemmän voimaa ja vähemmän juoksua. Eli olisiko sitten kuitenkin sen lihaksen kasvattaminen pikajuoksijalle tärkeämpää kuin alhainen rasvaprosentti ja tiukka ruokavalio? Huippu-urheilija kuluttaa päivän mittaan useita tuhansia kaloreita, siinä ei yksi hampurilainen vaikuta suoraan sanottuna yhtään mihinkään.

Mutta näemmä suomalaisen valmennuksen ongelmakohtia ei vielä osata myöntää ja hylätä epäonnistuneita metodeja. Jos valmennus toimisi ja rasvaprosentin merkitys olisi oikeasti suurempi kuin voiman (auh, miten joku voi edes vitsillä murjaista jotain tuollaista?), meillä olisi myös tuloksia. Ironista, että valmentaja toteaa loppujen lopuksi vain tekniikalla olevan merkitystä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
545/360 | 

Ai kun sä kirjoitat niin nätisti ja asiaa niin vastaan oikein kohta kohdalta:

1. Salitreenaus ei ole lajini. Tervetuloa lukijakseni, niin huomaat kyllä että mitä lajeja tulee harrastettua. Vähän harvoin niitä peilikuviakin on, olisiko kaksi tullut tässä vuoden aikana.

2. Teoriassa vauhti toki nousisi jos he pystyisivät pitämään saman voimatason viisi kiloa kevyempinä. JOS.

3. Rasismiosuus koski sitä, että täältä me eurooppalaiset opastamme, että opettelisivat nyt edes syömään oikein. Kenenkään geeneihin en ole puuttunut yhtään. Jamaikalainen pinkoo lyhyttä matkaa vauhdilla, kenialainen pitkää. Sou not.

4. En kirjoita sellaisesta, mistä en tiedä mitään, esmes lesbofeministipaskasta en sanan sanaa enkä rivin riviä kun en edes tiedä mitä mokoma on. Sen sijaan kirjoitan tällaista, josta diggaillaan 18 000 kertaa, jonkinlaisia lahjoja se saattaa ehkä osoittaa.

Ja ens kerralla jos sulla on asiaa, niin siistipä suusi. Mä olen tämmöinen kukkahattutäti niin mulla on tämmöiset säännöt että eri mieltä saa olla, mutta jos ei osaa nätisti sanoa niin sitten suu suppuun.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
546/360 | 

Kiitos edelleen kaikille kommenteista. Tuli aikamoisena yllärinä tämän postauksen saama huomio. Pääasiassa täällä on käyty hyvää ja kiinnostavaa keskustelua. Sellaisen huomion huutaisin nyt tähän väliin, että jos et pysty naputtelemaan muuta kuin huorittelua tai vastaavaa, niin avaa vaikka wordi ja naputtele sinne. Ei tarvi olla samaa mieltä mun kanssa tai muidenkaan, mutta asiattomuudet ei käy.

Strongman
547/360 | 

Käy vähän kiehuttamaan mieltä kun tuollaista pohdiskelua mikä menee vituiksi julkaistaan lehdessä. Sellaista voi harrastaa jossain netin keskustelupalstoilla kuten monet täällä kommenteissakin luulevat että mitä pienempi rasvaprossa niin sitä nopeampi olet. Ei mene homma noin. Teoriassa homma menisikin noin jos kaikki muu säilyisi ennallaan ja ainoastaan rasvan määrä vähenisi. Käytännössä rasvan tiputtaminen tietyn rajan jälkeen aiheuttaa sen että voimaa lähtee liikaa suhteessa painoon. Kehonrakentajan kisakireydessä ei juosta mihinkään. Muutama kirjoittaja mainitsikin jo tämän pointin.

Eiköhän nuo maailman nopeimmat naiset ole hyvin lähellä sitä optimaalista voima/paino suhdetta ja heidän kroppansa näyttää juuri siltä miltä pikajuoksuun optimaalinen kroppa näyttää.

tTiina
548/360 | 

Mahtavasti kirjoitettu blogiteksti!

Joku naistoimittaja voisi repäistä vastaavan kirjoituksen miesurheilijoiden munien koosta - aika hyvinhän ne pullottavat (tai ovat pullottamatta :D) sieltä trikoiden alta.. Eikös joku amerikkalainen miespikajuoksija ollut taannoin jäänyt kiinni lääkeaineesta, jota oli käyttänyt pidentääkseen penistään?

Vierailija
549/360 | 

Mitä? Mitä tekemistä rasvalla ja räjähtävällä voimalla on toistensa kanssa?

Perserkki
550/360 | 

Naiset ja selluliitti, ikuinen avioliitto..

Kristaliina
551/360 | 

Keskustelusta taisin jo tipahtaa (täytyypä ihan mielenkiinnosta palata sitä lueskelemaan jossain vaiheessa), mutta silti pakko laittaa kommenttia: kiitos taas kerran hienosta bloggauksesta - oot huippu!

Vierailija
552/360 | 

Ei ne oo läskejä. Täällä olevat possut sensijaan on. Tää antaa taas tulta teille 90kg sotanorsuille, eihän teissä mitää vikaa ole. "No kun sillä maailmanmestarillakin on vähän ylimääräistä".

herätkää
553/360 | 

Nyt naiset ihan oikeesti. Artikkelin tarkoitus oli pohtia voisivatko naispikajuoksijat olla vielä entistäkin nopeampia, eikä kritisoida heitä "ylipainosta" kuten fitness-feministi näin sen haluaa nähdä. Jos artikkelin tapaiset jutut saavat jonkun tuntemaan itsensä epävarmaksi omasta painostaan niin suosittelen vahvasti ammattiapua.

Vierailija
554/360 | 

Voisit joskus näitten nollablogien ja Paulo Coelhojen sijaan lukea ihan asiatekstiä. Rasvan polttaminen polttaa myös lihaksia? Mitä helvettiä mä luen? Mitä tekemistä rasvan polttamisella on 100m sprintissä huippu-urheilijoilla? Luuletko tosissas, että ykskään gramma rasvaa palaa ton juoksun aikana?

Vierailija
557/360 | 

Miesurheilijoiden huippujen suorituksia tuskin raportoidaan tyyliin "hauis olisi voinut olla vielä 1 cm paksumpikin".

Ambit
558/360 | 

Loistava teksti! Siis joo, en ymmärrä missä se ylimääräinen on? Lepotilassa lihas kehossa, jossa on se terveellisen hormonitoiminnan kannalta välttämätön +16% rasvaa näyttää isolta. Noista juoksukuvista kun taas näkee että siellä on PALJON duunia tekevää kamaa.

jamie17
559/360 | 

mä ainaski yhtäkkiä voisin olettaa, että noi läskit on jo kokeillu josko ne se vauhti nousis hoikempana. Olettaisin edelleen heidän tulleen tulokseen, että ei nouse, vaan lihakset ja sitä myötä myös vauhti katoaa..
ja suosittelen lämpimästi (varsinki niille, jotka tommosen pyllyn pehmeyttä epäilee) hankkiutumaan ihan kosketusetäisyydelle. Vois mieli äkkiäkin muuttua.

A. Sinivaara
560/360 | 

Tarpeeksi pitkä ja hankala sana, jotta sen taakse voi piiloutua aina kun tapaa tyhmän ihmisen ja rautalanka on loppu.

Vierailija
562/360 | 

hahahahhaha. anna mä arvaan: "joku keskustelu läskeistä naisista... hmm urheilijoista... en jaksa lukea mutta kommentoin nyt tämän järkevän lauseeni tähän kuitenkin, onhan se todella pätevä lause"

Blindwillie
563/360 | 

Hyvää päivää! Kauniit naiset juoksee kovaa, lähtekää viivalle! NÄÄHÄN olis Suomessa Kalevan kisoissa loppukilpailussa ja täällä ihmetellään onko kiloja liikaa? ONKO SUOMEN MIEHILLÄ LIIAN VÄHÄN VOIMAA!

Annunnaki
564/360 | 

En tietenkään tarkoittanut että rasvaprosenttia voi pienentää itse kisan aikana, hyvänen aika ROFL!
VAAAAN: Jos urheilija pyrkii pienentämään rasvaprosenttiaan treenikaudella, siinä palaa myös lihasta. Rasvaa on mahdotonta vähentää vähentämättä samalla lihaksia ja sitä kautta voimaa. Tutustu vaikka kehonrakennuksen perusperiaatteisiin.

Annunnaki
565/360 | 

Rauhoitu hyvä ihminen! Kyse ei ole mistään mörkö-feminismistä, vaan siitä että maailman paskin pikajuoksumaa jakelee ohjeita maailman huipuille: "Syökää niin kuin meidän urheilijat, niin tuloksia syntyy......eiku"

Kona
566/360 | 

Suomalaisten juoksijoiden surkean tason ymmärtää jo siltä pohjalta, että koutsi Jousteen mukaan harjoittelun merkitystä on ylikorostettu ja voimat on aikuisena jo hankittu. Tekisi mieli kysyä, että minkä @#¤/( takia pikajuoksijat silti koko ajan käryävät voimanhankinnassa auttavista hormoneista?

Jos Jouste haluaa faktaa nopeuden kasvattamisesta, niin suosittelen Charlie Francisin kirjaa Speed Trap. Siinä Kemikaali-Charlie kertoo Ben Johnsonin harjoittelusta. Kyllä, hän käytti mm. stanozolia ja kärysi Soulin kisoissa, mutta se ei ole pointti tässä viestissä tai kirjassa.

Pointti on VOIMAN merkitys pikajuoksussa ja sitä pitää saada keskimäärin lisää. Ainakin suomalaisten juoksijoiden, joille on täysin mahdotonta kyykätä Johnsonin, Gaitlinin tai Boltin painoilla.

Rasva? Naisilla on luonnostaan enemmän ja rodullisista syistä joillakin enemmän takamuksessa. Katsokaa Serena Williamsin six-packia ja takamuksen appelsiini-ihoa. Eipä juurikaan ole haitannut. Urheilussa kun on tavoitteena voittaminen ja menestyminen. Myös satasella.

Annunnaki
567/360 | 

Aina kun poltetaan rasvaa (allennetaan rasvaprosenttia), poltetaan myös lihasta (allennetaan räjähtävää voimaa). Äärimmäisen alhainen rasvaprosentti (kehonrakentajat kisäpäivänä) myös ajaa kehon nääntyneeseen tilaan, jonka suorituskyky on merkittävästi alentunut. Rasvaprosentin alennus itsessään ei hyödytä yhtikäs mitään jos sen myötä lähtee voimaa enemmän kuin mitä hyötyä saadaan painonalennuksesta.

Nomitahanvattua
568/360 | 

Nyt on toimittajana joku kauniiden perseiden vuoksi katkeruutta kytevä vajakki lehmä.

joujou
569/360 | 

Kyllä ne miespikajuoksijat aika kehonrakentajilta näyttää, kun joku tuolla sanoi ettei pikajuoksijat siltä näytä.
Ei sillä, ei kukaan tietenkään huonossa kunnossa ole noista naisista, mutta tuolla tasolla en ihmettele jos spekuloidaan. Ps. ettekö oo oikeesti huomannu noiden naisten juostessa esim just noita hyllyviä pakaroita? Ei noista kuvista hirveesti näe, pistäppä joku videopätkä tänne.

Enemmän kuin tuo pieni ylimääräinen, mua häiritsee noi alastonkuvat. Miksi alastonkuvia pikajuoksijoista?

Herääppä itse vaan
570/360 | 

Kirjoittaja ei tiedä, eikä vaivautunut selvittämään urheilijoilta heidän rasvaprosenteistaan, harjoitteluistaan tai syömisistään yhtään mitään. Juttu perustuu siihen, että hänen silmissään urheilijan pyllyssä on vähän ylimääräistä. Asiantuntija, jonka kanssa hän asiaa "pohtii", osaa kertoa hänen valmennettaviensa rasvaprosentti ihanteen, jotain pikkasen miehen ja naisen eroista ja että hän uskoo urheilijoidenkin joskus syövän hamppareita Ja sitten siihen on tyrkkäisty kuva naisurheilijan takalistosta ja alla kerrottu siitä löytyvän ylimääräistä.

Artikkelin tarkoitus on siis ehkä ollut pohtia voisivatko naisjuoksijat olla entistäkin nopeampia mutta kun tuossa jutussa ei nyt oikeasti ole pohdittu yhtään mitään. Tarkoitus ehkä hyvä mutta kun se lopputulos on se Jeterin takalisto, jossa on kuvateksin mukaan ylimääräistä. Toimittaja on tehtyn surkeaa työtä ja hänen esimiehensä on tehnyt surkeaa työtä.

Uskallan väittää, että kukaan jutun alusta loppuun asti lukenut nainen ei tule kysesen jutun vuoksi epävarmaksi omasta painostaan. Minä en ainakaan tule mutta tulen pirun vihaiseksi siitä, että lehtien mielestä on ok pohdiskella naisen ulkoista olemusta ja laittaa pyllykuvia lehteen silloin kun siihen ei oikeasti ole mitään aihetta. Nämä neidit ovat urheilijoita, mallit on erikseen.

Chauvin
571/360 | 

Riippuu täysin asiayhteydestä. Esim. puhuttaessa urheilijan suorityskyvystä on mielestäni ihan osuva vertaus. Toki urheilijan omaa kehoaan "virittäessä" täytyy ottaa huomioon terveydelliset seikat, ja nähdä tämä sitä kautta ihmisenä. Tosin tuleehan koneistakin usein herkempiä viritysasteen kasvaessa. En ainakaan itse pitäisi tätä loukkaavana, jos olisin huippu-urheilija, ja lukisin itsestäni tällaisen lehtijutun.

Vierailija
572/360 | 

En pidä naista esineenä, enkä ulkonäköä sisältönä. Alkuperäinen lehtijuttukaan ei mielestäni tee näin. Mutta urheilijan vertaaminen koneeseen puhuttaessa suorituskyvystä on mielestäni osuva vertaus.

meillä euroopassa tosiaan tie...
573/360 | 

onneksi meillkä euroopassa osataan paremmin ja juhlitaan satasen finaalissa... eiku..

Chauvin
574/360 | 

Aika pätevä yleistys. Yhtälailla voisin itse julistaa, että suurin osa näistä ulkonäköä ruotivista on muita naisia. Molemmissa varmaan yhtä vankka totuuspohja.

Lähimenneisyydestä mieleeni muistuu hetki, kun muuan jamaikalainen miespikajuoksija nousi lajinsa terävimpään kärkeen. Silloin vastaavaa keskustelua käytiin hänen erikoisen pitkistä jaloistaan ja pikajuoksuun suhteellisen "kevyestä" rakenteestaan. En vain muista sitä miesjoukkoa, joka tästä pahoitti mielensä ja nousi barrikaadeille.

testiorava
575/360 | 

Eri aikakausi, eri kemikaalit ja heikompi testausmenetelma.

Hunk
576/360 | 

Oli ihan pakko katsoa ja todella, tuosta lekasta on aivan varmasti haittaa: http://www.flickr.com/photos/ecofera/177463864/.
Joku suomalainen sprinttivalmentaja voisi kertoa, että "Meidän sälleillä on sellainen sääntö, että viisitoistasenttiä on ihan maksimi. Yleensä ollaan reilusti alle".
Alkuperäiseen aiheeseen, niin ihan maallikkona, miehenä ja journalismia joskus kaukaisuudessa opiskelleena mielipiteeni on, että juttu oli heikosti kirjoitettu ja taustoitettu. Juoksijan ja hänen jumalaisen derrierensä voisin viedä hampurilaiselle milloin tahansa.

Hem Buggah
578/360 | 

Ja huom! En yhtään halua leimata pelkästään miehiä arvostelijoiksi, koska valitettavaa kyllä ihmiset tekee sitä aivan sukupuolesta riippumatta. Väärin se on minusta silti.

Kynsilakka
579/360 | 

"Nainen haluaa aina näyttää hyvältä. Omalla tavallaan se kuuluu naisena olemiseen. Varmastikin urheilevat nuoret naiset ovat siinä iässä, että laittautuminen on luonnollinen osa jokaisen elämää, Ropo pohtii."

http://yle.fi/uutiset/nainen_haluaa_nayttaa_hyvalta_urheilukentallakin/6...

Iltalehden jutun ongelma ei ole siinä, että kiinnitettäisiin huomiota ulkonäköön vaan siinä, että kiinnitetään huomiota ulkonäköön (vaikka huomiota ei ulkonäköön kiinnitetäkään vaan suorituskykyyn).

Jos paino lisää nopeutta niin miksi sprintterit eivät suosi esimerkiksi kilon painoisia piikkareita? On täysin varmaa, että jos sprintterille laitetaan kilo lisää painoa kyytiin (vaikka kilon painoset vaatteet) niin huonompi aika tulee kuin kevyenä. Siinä koko jutun pointti.

Suomalaisessa femokratiassa vaan alkaa naisten kauhea parku jos joku mainitsee jostakin jotakin jossa viitataan johonkin muuhun kuin valkoiseen heteromieheen.

sanumaria
580/360 | 

Mistä sää päättelet millaset ihmiset nimimerkkien takana on?

Chauvin
581/360 | 

Käsityksemme normaalista ovat jokseenkin eroavat. Lisäksi linkittämäsi setti ja tämä pikajuoksijajuttu ovat mielestäni vähän eri kaliiperia. Tämä tosin vain oma näkemykseni asiasta...

Vierailija
582/360 | 

Tein Googleen haun: Carmelita Jeter fat. Google kysyy: Tarkoititko Carmelita Jeter hot?

Niin.

Henri K.
583/360 | 

Koitatko nyt siis vääntää rautalangasta, että miesurheilijoita ei ikumaailmassa arvoteta ulkonäön tai ylipainon suhteen? Ei oteta crotch-kuvia pikajuoksijoista tai hekotella pikkaisen painoa keränneelle jalkapalloilijalle? Tai että ulkonäkö ei liittyisi (myös) yleisurheiluun?

Onnea matkaan!

Anseli
584/360 | 

Jotenkin rivien välistä voisi lukea että se miestoimittaja on kallellaan miehiin... Ehkä naisvartalo vain kertakaikkiaan koskee silmään, miehen vartalo sitten taas hivelee... Olisihan se mukavaa saada muutkin miehet vihaamaan naisia, olisi sitten homoilla enemmän valinnan varaa! Suoraan sanoean homojen suusta olen aikaisemminkin kuullut tuollaista. Heille ihan oikeasti muodokas naisen vartalo on kauhistus. Kiihottava vartalo on heidän mielestään suora ja rasvaton (miehen).

Annunnaki
585/360 | 

Jep, suomalaiset pikajuoksijat mars salille kyykäämään ja vetämään maasta. Suomalaisen valmennuksen nykymetodit on kokeiltu, tuloksia ei tule.

kippariina
586/360 | 

Tässä tänään saamani palaute ko. toimittajalta. Halu ymmärtää antamaani palautetta ei varsinaisesti paista..

"Palautteenne johdosta

Iltalehti on toistuvasti yrittänyt vastata eri urheilulajien kohdalla siihen lukijoitamme askarruttavaan kysymykseen, mitkä urheilijan fyysiset ominaisuudet ovat eduksi lajissa menestymisen kannalta.

Olemme yrittäneet vastata esimerkiksi mäkihyppääjiä, F1-kuljettajia, jääkiekkoilijoita tai yleisurheilijoita koskeviin kysymyksiin mm. urheilijoiden painoista, pituuksista ja myös rasvaprosenteista. Onpa lukijoita on askarruttanut joskus jopa Zlatanin kengännumeron tai Ronaldon jalkaterän anatomian suhde urheilijan huippusuorituksiin.

Naispikajuoksijoiden kohdalla lukijoissamme on herännyt kysymys, miksi lajin huipulla on fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erityyppisiä urheilijoita. Mielestämme kysymys on aiheellinen, koska nykyisessä huippu-urheilussa korostetaan usein ihanteellisia fyysisiä ominaisuuksia.

Iltalehden jutussa pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste selittää mies- ja naispikajuoksijoiden eroa. Jousteen mukaan fyysisiä ominaisuuksia tärkeämpää lajissa on tekniikka.

Iltalehden juttu ei arvostele kenenkään urheilijan ulkonäköä. Jutun tarkoitus on vastata ainoastaan siihen, miksi pikajuoksussa menestytään erilaisilla fyysisiällä ominaisuuksilla kuin vaikkapa suomalaisessa valmennuksessa on ajateltu. Ja voisivatko nämä huippujuoksijat olla mahdollisesti vieläkin nopeampia. On totta, ettei juttu tähän tyhjentävästi vastaa. Kuitenkin pääargumentti siitä käy ilmi.

Ystävällisesti,
Juha Jaakkonen, toimittaja"

dungeon
587/360 | 

Ketä muutenkaan kiinnostaa naisten urheilu? Harvaa ketä minä tunnen. Ihmisiä kiinnostaa kuka on paras maailmassa eikä se kuka on paras nainen, paras alle 18 vuotias tai paras invalidi.

Kolmas Urheilija
588/360 | 

Samaa mieltä siitä, että ne, jotka täällä pitävät toimittajaa jotenkin soivinistisena ja naisten ulkonäköä arvostelevana sikana, eivät ole lukeneet juttua kunnolla ja projisoivat omaa huonoa itsetuntoaan tämän avautumisen kautta.

Samaan aikaan kysyn sinulta kuitenkin, että oletko sokea? Katsopa noita postauksen alussa olevia kuvia vielä kerran ihan ajatuksen kanssa ja kerro minulle missä helvetissä se toimittajan mainitsema "silminnähden ylimääräinen" oikein on. Tärkein pointti tässä postauksessa mielestäni oli se, että toimittaja jostain käsittämättömästä syystä (ehkä projisoi omaa huonoa itsetuntoaan) näkee näiden naisten valtavat lihakset "ylimääräisenä" ja kehtaa vielä kirjoittaa siitä jutun tarkastamatta mitään faktoja. Se, että sanoo näiden naisten kuljettavan mukanaan ylimääräistä rasvakudosta ja sitä vähentämällä he olisivat parempia on sama kuin sanoisi Ferrarin olevan aivan liian leveä ja kova-alustainen, että jos niitä vähän muuttaisi niin kulkisi paremmin. Se on vain täysin kaistapäinen väite ja vieläpä totuuden vastainen. On siis täysin urpoa edes ajatella mitään tuollaista. That's the f***ing point!

Annunnaki
589/360 | 

Hahaa, aivan mahtavaa! :D

"Iltalehti on toistuvasti yrittänyt vastata eri urheilulajien kohdalla siihen lukijoitamme askarruttavaan kysymykseen, mitkä urheilijan fyysiset ominaisuudet ovat eduksi lajissa menestymisen kannalta."

Jos tämä on yksi Iltalehden urheilujournalismin tarkoituksista, kannattaisi ennemminkin keskittyä suomalaisten urheilijoiden ja valmennusmetodien analysointiin ja nimen omaan siltä kantilta, mitä voisimme oppia niiltä jotka menestyvät, eikä päinvastoin!

"Jutun tarkoitus on vastata ainoastaan siihen, miksi pikajuoksussa menestytään erilaisilla fyysisiällä ominaisuuksilla kuin vaikkapa suomalaisessa valmennuksessa on ajateltu."

No tämä ei todellakaan ollut jutun tarkoitus. Jutussahan koko ajan korostettiin sitä että voittajat eivät voitostaan huolimatta osaa treenata yhtä hyvin kuin täällä Suomessa, joten Suomi oli kisan moraalinen voittaja.

Ihan oikeasti, nyt valmentajat ja journalistit vaihtoon. Kai heilläkin pitäisi olla joku tulosvastuu?

saiiija
590/360 | 

mahtavaa, toimittaja on siis lähettänyt saman viestin vastaukseksi varmaan kaikille :D
itse sain saman viestin tänään myös.

kyllä, urheilijoiden fyysinen koostumus on mielenkiintoinen aihe. ei siinä mitään.
mutta ei se artikkelin mauttomuutta selitä.

Hem Buggah
591/360 | 

Ehkä "yleinen" olisi ollu parempi sanavalinta kuin "normaali." Vaan enivei, epäilemättä katselemme tätä maailmaa vähän eri vinkkeleistä, ja siksi toisen liioiteltu yksittäisesimerkki on toiselle saman ilmiön eri puolia. Mutta siksihän keskustelua just käydäänkin, että ymmärrettäis myös toisen osapuolen kantaa. :)

Annunnaki
592/360 | 

En kyllä keksi miten tässä keskustelussa on muka puolusteltu sitä, että kannattaa olla ylipainoinen ja huonokuntoinen?(Viittaan nyt ylipainolla liialliseen rasvaan, en lihasmassaan.) Eiköhän tässä lähinnä naurata ja pöyristytä se, että Iltaroskan amatööri-toimittajan silmämääräinen arvio pikajuoksijan optimaalisesta rasvaprosentista ja lihasmassasta ajaa joidenkin mielestä ohi urheilutulosten todistusvoiman. En keksi parempaa keinoa mitata optimaalista ruumiinrakennetta pikajuoksijalle kuin pikajuoksun tulokset, keksitkö sinä?

Nykytulosten perusteella suomalaisten pikajuoksijoiden kannattaisi ennemminkin mennä salille kyykäämään ja bulkata hiukan, vaikkakin se rasvaprosentti nousisi alle 15%:sta esim. Carmelitan 17%:iin siinä samalla. Tulokset voisivat nousta rapamudista kansainvälisemmälle tasolle.

Kolmas Urheilija
593/360 | 

JES!!! Juuri tätä olen yrittänyt sanoa. Herra Toimittaja on nyt sotkenut oman naisihanteensa huippu-urheiluun tarkastamatta mitään tietoja mistään ja mitäs muuta siitä voisi tulla kun pelkkää soopaa. Tai siis tarkastihan se naispikajuoksijan optimaalisen rasvaprosentin suomalaiselta valmentajalta, jolla tulosten valossa ei ole jamaikalaisiin tai amerikkalaisiin kollegoihinsa verrattuna mitään käsitystä pikajuoksemisesta ja siihen soveltuvasta vartalon mallista.

Vielä kun sais kaikki rasvan vähentämisestä ja nopeuden lisäämisestä puhuvat tajuamaan, että näillä naisilla ei ole mitään "ylimääräistä" rasvaa ja toimittaja (sekä suomalainen valmentaja) on liian urpo tajutakseen sitä, kun näiden naisten vartalot ei näytäkään samalta kuin jossain netin kolmen x:n saitilla, jota toimittaja on todennäköisesti luuppaillut toisella silmällä tuota juoksua katsoessaan.

LUKIHÄRÖ
594/360 | 

"Uutisessa pohditaan rasvakudoksen määrän vaikutusta urheilusuoritukseen ei niinkään sanota lihavaksi. Jos noita juoksijoita vertaa kehonrakentajiin niin onhan siinä rasvaa enemmän. SIIHEN EN OTA KANTAA MIKÄ AUTTAA PARHAASEEN LOPPUTULOKSEEN!!"

LUKIHÄRÖ
595/360 | 

Eipäs oteta lauseita irti asiayhteydestä.

Peikkotyttö
596/360 | 

...Totta helvetissä nuo Jamaikalaiset ja Jenkit (naiset) juoksisivat vieläkin kovempaa, mikäli pystyisivät pitämään saman voimatason yllä viisi kiloa kevyempinä...

Niin, mikäli. Entä jos se ei olekaan enää fysiologisesti mahdollista? Voisiko olla niin, että maailman nopeimmilla naisilla on massa/voima -suhde se optimaalinen mahdollinen?

Sampo
597/360 | 

Jep. Ja lisäksi samaa "ylipainokeskustelua" on käyty monen miesurheilijankin kohdalla, ja vielä raadollisemmin ja kovempaan ääneen. Futareista mieleen tulee mm. Luis Suarez, jota on brittilehdistössä haukuttu läskiksi ja pullukaksi. Tässäkään tapauksessa arvostelua ei ole hiljentänyt se, että kaveri on keikkunut valioliigan maalintekijäpörssin kärkipaikoilla.

Kysymys on siis tästä pullukasta: http://25.media.tumblr.com/tumblr_lohg91OfXE1qkvt19o1_500.jpg

Onko tämä sitten väärin? Mielestäni on ja ei. Kyllähän näissä keskusteluissa on viime kädessä ollut kysymys urheilijan suorituskyvystä eikä varsinaisesti ulkonäöstä. Jos kaveri tienaa 120k puntaa viikossa, on hänellä mielestäni julkisuuden henkilönä syytä kestää myös jonkinlaista spekulointia urheilijan painosta.

Elinammmmm
598/360 | 

Tämän vastauksen iltalehden toimittaja Juha Jaakkonen antoi palautteeseeni tekstinsä sisällöstä.

Palautteenne johdosta

Iltalehti on toistuvasti yrittänyt vastata eri urheilulajien kohdalla siihen lukijoitamme askarruttavaan kysymykseen, mitkä urheilijan fyysiset ominaisuudet ovat eduksi lajissa menestymisen kannalta.

Olemme yrittäneet vastata esimerkiksi mäkihyppääjiä, F1-kuljettajia, jääkiekkoilijoita tai yleisurheilijoita koskeviin kysymyksiin mm. urheilijoiden painoista, pituuksista ja myös rasvaprosenteista. Onpa lukijoita on askarruttanut joskus jopa Zlatanin kengännumeron tai Ronaldon jalkaterän anatomian suhde urheilijan huippusuorituksiin.

Naispikajuoksijoiden kohdalla lukijoissamme on herännyt kysymys, miksi lajin huipulla on fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erityyppisiä urheilijoita. Mielestämme kysymys on aiheellinen, koska nykyisessä huippu-urheilussa korostetaan usein ihanteellisia fyysisiä ominaisuuksia.

Iltalehden jutussa pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste selittää mies- ja naispikajuoksijoiden eroa. Jousteen mukaan fyysisiä ominaisuuksia tärkeämpää lajissa on tekniikka.

Iltalehden juttu ei arvostele kenenkään urheilijan ulkonäköä. Jutun tarkoitus on vastata ainoastaan siihen, miksi pikajuoksussa menestytään erilaisilla fyysisiällä ominaisuuksilla kuin vaikkapa suomalaisessa valmennuksessa on ajateltu. Ja voisivatko nämä huippujuoksijat olla mahdollisesti vieläkin nopeampia. On totta, ettei juttu tähän tyhjentävästi vastaa. Kuitenkin pääargumentti siitä käy ilmi.

Ystävällisesti,
Juha Jaakkonen, toimittaja

Vierailija
599/360 | 

Täh? Tuohan oli toimittajalta aivan asiallinen vastaus. Tosiaan ovat aiemminkin miettineet huippu-urheilun joskus kummallisia/ristiriitaisia fysiologisia vaatimuksia.

Vaikuttaa koko ajan enemmän siltä, että suomalaisten naisten tuohtumuksen aiheena ei ole joku heidän mielestään typerä urheilujuttu - niitähän maailmaan mahtuu - vaan ehkäpä kommentoijille on sattunut huono päivä, on ongelmia elämässä ja kynsikin katkesi. Siis joku arkipäivän vastoinkäyminen. Ja verkossa mesomalla voi turvallisesti purkaa ylimääräistä vintsutusta.

Tai sitten kyseessä on perinteinen suomalainen tapa vetää kaikki täysin överiksi.

Sampo
600/360 | 

Kohta kolme on se, josta on tämän keskustelun eri osapuolilla eriäviä mielipiteitä. Osan mielestä toimittajan juttu koskee naisten ulkonäköä, toisen joukon mielestä taas urheilijoiden suorituskykyä. Varmaan kukaan ei ole tässä keskustelussa kiistänyt, etteikö paino vaikuta pikajuoksijan suorituskykyyn. Siitä tietysti on erilaisia mielipiteitä, mikä on pikajuoksijalle lajiin sopiva ideaalipaino. Mutta koska paino on osa suorituskykyä, ja urheilijan paino on jollain tapaa silmämääräisesti havainnoitavissa, miksi tästä asiasta ei saisi keskustella? Eihän tuossa jutussa ole kommentoitu urheilijoiden kasvonpiirteitä, hiustyyliä tms puhtaasti ulkonäköön liittyvää asiaa, vaan suorituskykysidonnaista painoa.

Jutun kuvituksena saattaa olla juoksijan takapuoli juurikin siitä syystä, että artikkelin kirjoittajan mielestä tässä ruumiinosassa on juoksijoilla ylimääräistä rasvakudosta, joka vaikuttaa suorituskykyyn negatiivisesti. En ole tästä analyysistä samaa mieltä, koska näen edelleenkin kuvissa lähinnä lihasta. Sinänsä kuitenkin ymmärrän, että tästä asiasta voidaan urheilijoiden kohdalla keskustella. Minusta osa naisista on asian suhteen liian herkkiä ja näkee taustalla jonkun valtavan salaliiton, kun todellisuudessa esim. miesurheilijoiden painosta on Suomessa ja maailmalla keskusteltu välillä hyvinkin kärkkääseen sävyyn.

Näytä kaikki kommentit (360)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014