Välillä tulee vastaan niin huonoa käytöstä, että olisi ehkä parempi vaieta se kuoliaaksi kuin antaa lisää huomiota. Toisaalta on hyvä nostaa esiin ilmiöitä, jotka paljastavat, miten ihmiset toisiinsa tässä maailmassa suhtautuvat, ja ennen kaikkea, miten naisten vartaloon ja ulkonäköön suhtaudutaan.


Olette ehkä kuulleet, että Marion Bartoli voitti naisten Wimbledonin. Moni saattaa ihmetellä, että kuka. Voittaja oli ilmeisesti melkoinen yllätys, eikä suinkaan positiivinen sellainen. Miksikö? Siksikö, että hän pelasi rumasti tai oli lahjaton tai voitti pelkällä tsäkällä? Ei, vaan siksi, että hän on joidenkin mielestä ruma ja lihava. Luit oikein.


Public Shaming -blogissa nostettiin esiin twiittejä, joita Bartolin voitosta kirjoitettiin. Ja ne ovat niin hirveää törkyä, että en pistä kuvaa yhdestäkään tähän. Mikäli haluat todella tietää, mitä jotkut miehet (ja naisetkin) ajattelevat siitä, että joku muu kuin hoikka blondiini voittaa tennismestaruuden, käy katsomassa. Mikäli et halua hikeentyä enempää, niin tiedoksi riittää, että otsikkoni mairittelevat ilmaisut ovat suoraan twiiteistä. Lisäksi häntä kuvailtiin rumaksi, lihavaksi, miehen- ja lesbon näköiseksi, tämä kaikki höystettynä rivouksilla. Ja sillä huomiolla, että tuolla ulkonäöllä ei ansaitse voittoa. Mutta eihän tennisottelu ole missikisa!


Järkyttävintä on se, että joidenkin mielestä Bartolin ulkonäöllä ei ansaitse elää.


Oikeastaan tämä postaus ei edes tarvitsisi kuvaa  Bartolista. Ihan sama, minkä näköinen hän on. Ei hän pelaa ulkonäöllään, eikä hänen ulkonäkönsä vaikuta siihen, onko tuollainen nimittely asiallista vai ei. Se on aina asiatonta.Kuva Iltasanomien sivuilta.


Tähän ei ole montaa painokelpoista kommenttia kirjoitettavana, ja twiittaajien möläytyksetkin voisi sivuuttaa vain uskomattoman tökerönä toimintana. Haluan kuitenkin pyöritellä tätä hiukan.


Miksi "ruma" ihminen ei kommentoijien mielestä ansaitsisi voittoa? Ehkäpä siksi, että edelleen jollakin tasolla uskomme - kuten antiikin aikaan - että hyve näkyy ihmisestä ulospäin. Ruman ja lihavan ihmisen täytyy olla moraaliton, eikä sellaisen sovi voittaa. Me haluamme urheilijoiden olevan meille kuten haltiat J.R.R. Tolkienille: idealisoituja versioita itsestämme, lähes jumalolentoja. Samasta syystä saamme kohtauksen, kun joku atleetti paljastuu dopingaineiden käyttäjäksi. Mutta järjetöntä hölinäähän tuo on.


Toinen, ja kuvottavampi, syy on se, että iso osa ihmisistä tuntuu ajattelevan, että naisen tehtävä on olla kaunis. Tennistä katsotaan, koska siinä pitkäsääriset blondit hulmauttelevat hiuksiaan ja väläyttelevät pikkuhousujaan. Urheilullisilla saavutuksilla ei ole mitään merkitystä, sillä naispelaajan arvo näkyy siinä, miten paljon hän miellyttää katsojan silmää. Ja jos jotain kisaa kerran käydään, niin sen voittakoon kaunein.


Sinänsä ei ole väärin, että urheilu on viihdettä, tai että katsojat seuraavat lajia ihastellakseen kilpailijoiden ulkonäköä. Sekään ei ole väärin, että joissakin lajeissa ulkonäkö vaikuttaa siihen, millaiset pisteet voi suorituksestaan saada. Mutta se on, että ei-esteettisen lajin voittanutta kilpailijaa solvataan ja hänen toivotaan kuolevan, koska hän ei ole juuri sen näköinen kuin kyseinen katsoja toivoisi. Se on ihan älyttömän sairasta.


Jossakin on ihmisiä, jotka ajattelevat, että muiden kuin hänen silmissään kauniiden ihmisten tulisi kuolla, tai vähintäänkin pysyä poissa hänen silmistään. Tällaiset ajatukset kertovat aika paljon yhteiskunnastamme, ja sellaista, mitä mieluiten olisi ajattelematta. Mikään kasvoton "kulttuurinen käsitys" ei ole ainoa ulkonäköpaineita asettava taho, vaan ihan tavalliset ihmiset osallistuvat niiden ylläpitoon tehokkaasti, mistä tämä on hyvä esimerkki. Nämä twiittaukset eivät välitä ainoastaan sitä viestiä, että Bartoli olisi ruma ja lihava, ja sitä kautta täysin kelvoton nainen ja ihminen. Ne sanovat, että niin kaikki muutkin tiukasta ideaalista poikkeavat ovat. Mikä on täyttä paskaa, enkä halua kuulla yhdellekään naiselle (enkä kyllä miehellekään) väitettävän niin.


Huomionarvoista on myös se, että kuten otsikkoni kertoo, Bartolin twiitattiin olevan läski ja lutka. Miksi juuri lihava ja seksuaalimoraaliltaan kyseenalainen? Siksi, että molemmat näistä kertovat siitä, että nainen on kykenemätön hillitsemään itseään. Ja juuri hillinnän puutteen takia nainen on viettiensä vallassa oleva järjetön tunneolio, ei-mies. Pohjimmiltaan hommassa on siis kyse ihan puhtaasta vanhanaikaisesta naisvihasta. 


Ottaa niin päähän etten osaa sanoa muuta kuin VMP.


***


Marion Bartoli won Wimbledon and some sexist idiots aren't happy with that. Read more via link in the text.

Kommentit (38)

annakarin
39/38 | 

Uskomatonta. En voi tähän muuta sanoa kuin uskomatonta. Huhhuh.

Mahdoton Nainen
40/38 | 

Kiitos. En olisi osannut itse sanoa sitä paremmin. VMP.

Milka Rantamo
41/38 | 

Loistava kirjoitus. Karmeintahan tässä on se, ettei Bartoli edes ole ylipainoinen, vaan vastaa rasvaprosentiltaan varmaan aika suurta osaa maailman naispopulaatiosta. Googlen mukaan hän painaa 63kg, joka on aika paljon vähemmän kuin esim. mun oma paino. Olen siis vielä läskimpi lutka. Onneksi ei oo pelkoa että ihan heti menisin ja voittaisin mitään isompaa tennisturnausta, ni siat netissä saa hengähtää kun tää juttu laantuu...

Laura P...
42/38 | 

Tämä ei sinänsä liity itse tapaukseen, mutta urheilijan kauniiseen ulkonäköön kylläkin.

Luin taannoin Maikkarin nettisivuilta (viihdeosioista) uutisotsikon, jossa Minna Kaupin kerrottiin peruneen menojaan. Luulin tietysti, että kyseessä oli jokin hyväntekeväisyys tms. tapahtuma, mutta jutusta kävikin ilmi, että Kauppi oli peruuttanut suunnistuskilpailujaan. Suunnistus ei ilmeisesti ole lajina kovin mediaseksikäs, mutta koska Kaupin saavutukset ovat omaa luokkaansa, tulee ne jotenkin huomioida. Kun kyseessä sattuun nyt olemaan kaunis nainen, voidaan hänen urastaan uutisoida siis viihdepuolella.

Tapaus toi mieleen myös Kiira Korvesta kirjoitetut jutut. Ilmeisesti homma menee niin, sekä mediassa kuin yleisön silmissäkin, että kun kyseeseen tulee kaunis urheilija, luetaan homma automaattisesti viihteeksi. Urheilusuoritukset jäävät tällöin taka-alalle.

Niin tuntuu tässä Wimbledon-jutussakin käyneen. Nyt turnauksen voitti joku muu, kuin pitkäsäärinen viihdesivustoilta tuttu blondi, joten (kapeakatseinen) yleisö koki pettymyksen. Viihdearvo ei täyttynytkään. Ja tämä kaava on jotenkin todella vääristynyt!

Tästä kommentista taisi nyt hävitä punainen lanka, mutta kaikessa lyhykäisyydessään: hyvä kirjoitus!!

Rosanna
43/38 | 

Ensin minut valtasi raivo tämän luettuani (ja tuon linkin, ei ehkä olisi pitänyt), ja sitten tuli vaan tosi turta ja surullinen olo. Siis anteeksi nyt vaan, mutta mitä helvettiä? 

Olisi oikeastaan aika mielenkiintoista kuulla noiden twiittaajien perustelut argumenteilleen, ja nähdä minkälaisia tyyppejä tuollaisten solvausten takana seisoo. Paitsi että tuskin tuon tasoisten ihmisten kanssa varmaan ole mahdollista käydä yhtään heidän jo kuultuja kommenttejaan älykkäämpää keskustelua. Mutta ihan vaan mielenkiinnosta tai silkasta masokismista haluaisin nähdä minkälainen ihminen kykenee kirjoittamaan noin.

Osuva kirjoitus, hyvä että nostit aiheen esille!

Siry
44/38 | 

Ja kun vielä ottaa huomioon ettei mun silmään toi nainen ole yhtään ruma eikä läski, ihan tavallisen näköinen. Mut kai se sitten on että tavallinen näyttää rumalta kauniisiin verrattuna... Äh, tulipa huono fiilis kun luin noita kommentteja :p. Se kuka haukkuu niin on ite... Harmi ettei hän taida lukea tätä, tsemppiä toivottaisin muuten.

Tiinuska / Parempia polkuja
45/38 | 

No huh! Mielettömän hyvä ja rohkea kirjoitus aiheesta, jota ei pitäisi edes olla olemassa. Olisiko kohua syntynyt, jos miesten turnauksen olisi voittanut joku ruma ja läski? Ja eihän tuo nainen edes ole. Menee nyt ehkä feminismin puolelle, mutta olen miettinyt ovatko miesten naisille asettamat ulkonäkökriteerit ja siihen liittyvät arvostelevat kommentit keino yrittää roikkua siinä perinteisesti miehille kasaantuneessa yhteiskunnallisessa vallassa, jota naiset ovat viimeisten vuosisatojen aikana päässeet "kahmimaan" itselleen. Jos nainen käyttää suuren osan valveillaoloajastaan oman ulkokuorensa puunaamiseen tai vähintään siitä murehtimiseen, ei hänelle välttämättä jää aikaa tai voimia lähteä uhmaamaan miesten yhteiskunnallista asemaa. Vessan peilin edessä seisoen tai vaa'alla itkien on harvoin vallankumouksia tehty. Kommenttini on kärjistävä, eikä onneksi koske suurtakaan osaa nyky-yhteiskunnasta, mutta kyteekö se siellä jossain kuitenkin?

NinaMaria
46/38 | 

Huh. Kävin lukemassa noita tweettejä.. mieli musteni. Missä vaiheessa ihmisiltä on unohtunut käytöstavat? Eikä hän edes ole ruma. Toivottavasti hänellä on läheisiä, jotka muistuttavat häntä siitä. Ja eikö kyse ollut tenniksestä, ei kauneuskilpailuista?

annakarin
47/38 | 

Tuli mieleen tästä, kun jopa kommentaattori oli kommentoinut ikävään sävyyn Bartolia - ettei nainen ole mallinmitoissa, ei pitkä eikä blondi. Nainen oli vastannut, että:

"Ei se haittaa, ihan oikeasti. En ole blondi. Se on fakta. Olenko unelmoinut mallisopimuksesta. En. Valitettavasti. Mutta olenko unelmoinut Wimbledonin voittamisesta? Todellakin olen."

Kristaliina
48/38 | 

Huh huh. Loistava kirjoitus, kiitos!

Anna-Reetta
49/38 | 

Kävin lukemassa nuita twiitti kuvia linkin takaa, ja mietin koko ajan vaan että wtf... Ei Bartoli minustakaan mikään viehättävin nainen ole, mutta siis mitä väliä...?! En käsitä nuita ihmisiä.

Milloin urheilussa on ulkonäöllä ollut merkitystä? Siis niiden fitness-kisojen ulkopuolella..

Kärttyri
51/38 | 

Vau. 

Käsittämätöntä.

Googlasin Marion Bartolista kuvia. Kaunis. Usein hyvin vähissä meikeissä, mutta ei sillä pitäisi olla merkitystä. Ehkä mieluumminkin luonnollisen kaunis. Ja läski? Ei todellakaan. 

Vielä ihmeellisempää on, että kenelläkään on ulkonäköön muualla kuin kauneuskisoissa mitään voimakkaampaa sanottavaa. Kenties asia olisi eri, jos puhuttaisiin kultaisen 70-80 -luvun itäsaksalaisista naispuolisista kuulamörssäreistä, joiden parrankasvu oli voimakkaampaa kuin keskivertomiehillä. Että jos oikeasti mietittäisiin sitä, onko ulkonäkö muuttunut kiellettyjen aineiden käytön vuoksi ja sillä olisi saavuttanut kilpailuetua. Olen muutaman kuuluisan urheilijan kohdalla näitä miettinyt, mutta heidänkään tapauksissaan (en tosin twiittaa, joten kysymys lienee hypoteettinen) en olisi kiinnittänyt huomiota a) kauneuteen b) seksuaalisuuteen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
53/38 | 

Mäkin olen läskimpi lutka. Että toivon mukaan twiittaajat eivät päädy tänne asti tai menee raukoilla päivä aivan lopullisesti pilalle :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
54/38 | 

Joo näinhän se on. Tankotanssin kanssa tämä tulee myös hyvin esille, lajin SM-kisatkin uutisoidaan viihde- eikä urheiluosiossa.

Ja sekin ottaa päähän, kun kirjoitetaan, että kaunotar voitti ne-ja-ne kisat. Että miksi ei suoraan sanota sen henkilön nimeä, joka kisat voitti, eihän sillä kauneudella tai rumuudella ole asian kanssa mitään tekemistä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
55/38 | 

Siellähän oli monilla ihan naamat ja koko nimet näkyvissä. Ihan käsittämätöntä. Ja joo, mä uskon kanssa, että turha olisi lähteä mitään keskustelemaan. Eiköhän se koko ajatusmaailma ole tuota tasoa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
56/38 | 

Uskoakseni niitä tsemppejäkin on tullut, kyllä varmaan suurempi osa ihmisistä on tolkullisia kuitenkin. Mutta ärsyttää sekin, että varmaan laimentaa iloa voitosta kun joutuu lukemaan tuollaista itsestään. Mietin sitäkin, että miltä vanhemmista tuntuu, kun lapsi saavuttaa unelmansa ja saa siitä tuollaista palautetta...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
57/38 | 

Ihan varmana se vaikuttaa, monellakin tavalla. Kauneudenhoitoon menee aikaa ja rahaa, ja jos on epävarma ulkonäöstään niin ei uskalla esim. olla esillä (ja vaikka ei olisikaan, niin on aika tehokas pelote että saattaa joutua tuollaisen solvaamisen kohteeksi oikeastaan milloin vaan). Onhan kielenkäyttökin ihan pöljää: naisten meikkaamisen sanotaan olevan huomaavaisuutta muita ihmisiä kohtaan. Ikäänkuin tummissa silmänalusissa, vaaleissa ripsissä tai luonnontilaisissa huulissa olisi jotain loukkaavaa. Ja kumma kun miesten paljas naama ei ole mitenkään epähuomaavaista...

kata_eric
58/38 | 

Voi pyhä helvetin lehmä suoraan sanottuna. En tiedä mitä tähän voi edes sanoa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
59/38 | 

Juuri tuo käytös tuossa pöyristyttääkin. Saahan sitä itsekseen olla mitä mieltä tahansa muiden ulkonäöstä, mutta ei sitä pidä toreilla huudella. Ja jos noin kovasti ottaa päähän se, miltä joku toinen näyttää, niin ei varmaan muutenkaan ole asiat ihan kunnossa...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
60/38 | 

Just hyvä :) Mutta kyllä se yleisellä tasolla haittaa vaikka ei Bartolia itseään hetkauttaisikaan. Ei noin puhuta ihmisistä, se vaan ei käy.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
62/38 | 

Niin mitä väliä vaikka olisi ihan minkä näköinen. Ei tainnut joillekin äiti (eikä isäkään sen puoleen) opettaa, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin kannattaa olla hiljaa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
65/38 | 

Käsittämätöntä tosiaan. Eikä tässä tapauksessa ole mitään epäilyjä sukupuolesta, ymmärrän, että se joskus aiheuttaa spekulaatiota kun urheilussa on kahden tarkasti rajatun sukupuolen raja vedetty. Ilman keskusteluakin sukupuolen olemuksesta on selvää, että kaikki eivät niihin rajoihin biologisesti mahdu, mutta käsittääkseni rajaus johtuu vain epäoikeudenmukaisen kilpailuedun mahdollisuudesta.

Niin kauan kuin pisteytys ei riipu ulkonäöstä, on ihan sama miltä näyttää. Eikä kai fitnesskisoissakaan etsitä "kauneinta" vaan parhaiten kroppaansa tiettyjä asioita vastaamaan työstänyttä.

Kahvittelija
66/38 | 

En pystynyt lukemaan noita twiittejä loppuun asti, rupesi niin veri kiehumaan ja höyry nousemaan korvista. Voi helvetin kuustoista. 

AARGH mitä tyyppejä!

Mutta sulla oli tosi hyvä kirjoitus, paljon tärkeitä pointteja!

Laura P...
67/38 | 

Voin kyllä kuvitella minkälaista revittelyä mediassa saadaan aikaan tankotanssista, kun jo suunnistajatkin ovat kovilla. Minna Kauppi selitteli nimittäin tänään epäonnistunutta suoristustaan suunnistuksen mm-kisoissa kovilla mediapaineilla. Ihan taisi tirauttaa jopa muutaman kyyneleen. Vaikka eihän sitä kaikkea voi tietenkään laittaa mediankaan piikkiin, mutta varmasti oli osuutta asiaan sillä, että lehdissä huudetaan enemmän urheilijan yksityiselämästä kuin itse urheilusuorituksista.

Tämä suunnistusasia on itselle jotenkin erityisen lähellä sydäntä, sillä olen koko elämäni seurannut lajia hyvinkin läheltä. Hienoa kuitenkin, että laji on saanut Kaupin ansiosta viime aikoina paljon lisää huomiota. Vaikkakin usein juuri tuolla kaunotar voitti kisat -tyylillä.

A. Sinivaara
68/38 | 

Kääk. Onneksi en tällä naamalla ja polviläskeillä voita ikinä mitään.

tiiti
69/38 | 

Musta noissa twiiteissä nousi esiin kaksi tosi häiritsevää asiaa: niiden kirjoittajat oli nuoria, ei siis mitän perämetsän ukkoutuneita ja katkeroituneita kalkkiksia, ja lisäksi noi viestit oli tosi vihaisia. Aggressiivisia. Ei siis mitään typerää sanailua tai vain huonoa läppää, vaan oikeasti jotenkin tosi uhkaavia ja hyökkääviä.

Mä jotenkin toivon, että nuo ovat vain sen ikäisiä pentuja (tai sitten muuten vaan peruuttamattoman typeriä ihmisiä, ja siten olematon vähemmistö) etteivät tajua, mikä ero on hiljaisella ajatuksella pään sisällä tai sillä, että sen kirjoittaa nimellään internettiin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
70/38 | 

Kyllä se varmasti vaikuttaa, muutenkin stressaava tilanne ja jos tuntuu, että ei saa rauhassa olla.

Mulle suunnistus aika vierasta, mutta tykkäsin siitä kyllä koulussa. Taisi olla ainoita juttuja, mistä koululiikunnassa pidin :D Olisi hauska kokeilla sitä, voisi piristää juoksemista.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
71/38 | 

Joo vähän ottaa sekin päähän että piti mennä lukemaan :D Uskomatonta porukkaa kyllä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
72/38 | 

Juu ei ole riskiä mullakaan :P Toisaalta kun tällaista tulee vastaan, alkaa vähän epäilyttää sekin, että on täällä netissä esillä :/

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
73/38 | 

Samoja juttuja ihmettelin, etenkin toi viha. En tajua.

Toivon mukaan asia on noin. Uskomatonta tyhmyyttä, mutta mieluummin sitä kuin jotain muuta.

jennatäällämoi
74/38 | 

Meninki aukaseen tuon linkin.. Ihan totaalisen järkyttävää shaissea! Mikä tätä ihmiskuntaa vaivaa, ihan aivopestyä porukkaa??

Trollataan takaisin
75/38 | 

Noi kommentithan voi lukea suoraan naisille suunnattuna käskynä: Ole kaunis ja meidän silmäämme seksuaalisesti miellyttävä (muuten et ansaitse voittaa / elää). Miten siihen kannattaisi suhtautua? Tottakai vituttaa tuollaisten näkeminen, mutta kiltin tytön syndroomastako johtuu, vai mistä, että me ei koeta, että voitais vaan nauraa ja pilkata takaisin. "Hahhahaa, impotenteilla ränokkarunkkareilla meni kusi sukkaan." ja jatkaa elämäämme iloisena siitä, että urheilussa voi voittaa normaalivartaloisenkin näköiset ihmiset. :) Olisko meillä itsemme kanssa helpompaa, jos naiskulttuurissa olis vähän enemmän tilaa oikein käytetylle ylimileisyydelle?

phocahispida
76/38 | 

Omaa uskoani ihmisyyteen paransi jonkin verran se, että tuota törkytwiittejä koonnutta juttua jakoi ensimmäisinä Facebookissa kaksi miespuolista ystävääni.

Molemmat olivat todella tuohtuneita ja ymmällään twiittien sävystä, sisällöstä ja niiden kuvastamasta sivistymättömyydestä.

Toinen heistä oli myös asian ytimessä aloittaessaan jakonsa kommentoinnin sanalla seksismi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012