Kuten jo joulun tienoilla kerroin, suorastaan riehaannuin perinteisessä joulukylvyssämme. Paitsi että pitkästä aikaa treenasin vaparia, uskaltauduin myös keekoilemaan vedessä, tekemään oikein kuperkeikkoja ja kaikkea. Se oli vähän ahdistavaa, mutta ei niin kauhistuttavaa kuin joskus. Hengittäminen sen sijaan oli edelleen hyvin vaikeaa.

Voin lopultakin sanoa, että osaan uida vapaauintia. Tekniikasta on jonkunlainen haju. Vauhtikin on sellainen, että vanhemmat rouvashenkilöt jäävät kirjaimellisesti vanaveteen. (Vanhemmat herrasmiehetkin jäisivät, mutta heitä ei näe uimahallien hitaiden radoilla.) Toki sekä tekniikassa että vauhdissa on vielä paljon tehtävää, mutta uin hyvässä asennossa pinnan suuntaisesti ja liikun eteenpäin. Käsivedot menevät vähän läpi, mutta potku on tehokas.

Juu en hengitä. En todellakaan.

Mutta kun hengittääkin pitää! Saan otettua muutaman henkäisyn pelkästään toiselta puolelta, ja sitten homma hajoaa. Myös joka hengenvedon kohdalla rytmi sekoaa ja asento romahtaa. Hengittäminen - ja ennen kaikkea hengittämättömyys - on pelottavaa. En tykkää siitä yhtään. YHTÄÄN.

Enkä tiedä totunko siihen. Se on niin luonnontonta. En tykkää kun vettä menee nenään ja korviin ja silmiin ja suuhun. Enkä varsinkaan tykkää siitä fiiliksestä, että en voi henkäistä niin halutessani. En pysty luottamaan itseeni enkä veteen, vaan ajattelen koko ajan, että tarvitsen happea NYTNYTNYT tai hukun.

Tottuminen olisi todennäköisempää tiheämmällä harjoittelulla. Tietenkin. Mutta kun se harjoittelu on niin ahdistavaa ja pelottavaa. En pysty painostamaan itseäni sen pariin kovin usein.

Hengittämistä helpottavat harjoituksetkin ovat kauheita. Marko Malvelan Kaikki irti uinnista -kirjasta bongasin muun muassa alligaattorihengityksen. Siinä hengitetään niin, että suussa on vettä. Sitä ällöä uimahallin vettä. Yää. Entäs sitten sellainen, että pitää paukata veden alle ja takaisin, uudelleen ja uudelleen? En vain saa pakotettua itseäni siihen.

Voiko vedessä olemiseen siis tottua, ja hengitellä rennosti jos lähtökohta on näin hankala? Onko jollain toisella vesikammoisella kokemuksia?

***

I've been learning to swim crawl for couple of years now. It takes time because I don't train often. Breathing is so hard and scary that I don't know do I ever get used to it.

Kommentit (19)

Kärttyri
20/19 | 

Olen itse ihan surkea tossa hengittämisjutussa. Jo juoksussa/hölkässä läähätän kuin kuoleman kielissä, joten vapaauinti on aika kammottavaa (rintauinti taitaa kyllä voittaa sen kammottavuudessa). 

Toisaalta olen lapsesta saakka tykännyt leikkiä vedessä, joten varsinaista pelkoa ei ole. Silti esimerkiksi snorklauksessa kun painaa kasvot kylmään veteen, ensimmäinen tunne on hengen salpautuminen ja sitten vedän syvään henkeä. Vasta sen jälkeen hengitys tasaantuu. Näin siis snorkkelilla, jolla pystyy hengittämään koko ajan. Miksei triathlonissa saa käyttää snorkkelia?

Vapaauinnissa helpotusta tuo se, kun opin puhaltamaan ilman rauhassa nenän kautta ulos, siihen loppui veden meno nenään. Pystyn myös vaihtamaan puolta, mutta tuntuu että happi loppuu helpommin. Me harjoiteltiin paljon lyhyellä altaalla ja erilaisten pullareiden ja liukulautojen kanssa, jolloin liikkuvia osia oli vähän. Ja kun sitten kaiken piti sujua synkronoidusti, niin 25 m oli todella hyvä matka. Pidemmillä matkoilla homma hajoaa, kun kehittyy happivaje. harjoiteltiin me sitä hengittämistä vesi suussakin. 

Lotta Katariina
21/19 | 

Vesikammoinen ilmoittautuu! Uskon että ahkeralla harjoittelulla voi päästä sinuiksi veden kanssa. Jos siis kävisi ahkerasti uimassa. Nyt voi olla että ei tuu vaparivedoista mitään :D

Suvi K.
22/19 | 

Mene uimakouluun! Mä kävin syksyllä muutaman kerran kurssin ja keväällä oon menossa jatkokurssille. Tossa jo ehti hyvinkin saada hajun vapaauinnista ja hengityksestä, kun lähtökohta oli se että mulle ei olis tullut mieleenkään laittaa päätä veden alle muuten kuin nenästä kiinni pitäen. :)

Duussi
24/19 | 

I feel you! Vaparia on niin raastava harjoitella, vaikka miten tietää, että juuri ja vain harjoittelemalla se muuttuis helpommaksi.

Itse kävin syksyllä tekniikkakurssilla, jossa treenattiin mm. tuota alligaattorihengitystä - siitä oli kyllä apua, kun tajusi, että henki kulkee ihan oikeasti silloinkin kun suussa on vettä. Plussana se, että homma näyttää harvinaisen typerältä :D

Toinen tekniikkakurssin tärkeä oppi oli se, että vaparia ei uida mahallaan vaan todella kyljeltä kyljelle. 25 metriä on mullekin tällä hetkellä sopiva matka niin, että suunnilleen kaikki ohjeet pysyy kerralla mielessä ja hengityskin sujuu jotenkuten. Ehkä vielä joskus uidaan pitkää allasta niinku ei mittää, tsemppiä siis treeneihin! :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
25/19 | 

Mä en ole ikinä edes uskaltanut kokeilla snorkkelia, en voi käsittää miten se toimii ja olen varma että hukun :D

Enkä muuten ole koskaan ajatellut, että voisin puhaltaa nenän kautta ulos! Puhallan suun kautta aina. Sitä oon kyllä miettinyt, että pitäisi käyttää jotain noita vempaimia, jos vaikka pystyisi olemaan siltä osin rennommin kun ei ole kauhea työ pysyä pinnalla :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
26/19 | 

Toi uimassa käyminen voisi tosiaan olla aika olennainen osa tätä juttua :D Mutta se on tosi vaikeaa!!!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/19 | 

En mene! Kaikki muut siellä osaa uida paitsi minä! Kyllä on näin, olen kuullut juttua luotettavalta taholta!!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
29/19 | 

Joo se on niin turhauttavaa, kun et voi tehdä oikein mitään ennen kuin pystyt tekemään koko jutun. Tai voi sitä tekniikkaa pari metriä kerrallaan mennä, mutta ei kunnolla.

Toi kyljeltä kyljelle on kanssa niin vaikeaa...että eikö voisi nyt vaan rauhassa pötkötellä tässä, niin ei menisi niin paljon vettä joka paikkaan ym. :D

Mutta ehkä tämä tästä, samoin tsemppiä sinulle!

Lotta Katariina
30/19 | 

Meduusatiimissä ei oo pakko harjoitella muuta kuin kaljanjuontia.

Kärttyri
31/19 | 

Nyt komppaan tätä. Kävin ihan alkeiskurssin, meitä oli n. 6 opettelemassa uintia vapaauinti, rintauinti ja selkä), ja perusjutuista lähdettiin liikkeelle. Yhdellä kertaa saatettiin harjoitella erikseen käsiliikkeitä ja potkuja, ja ne yhdistettiin ehkä vasta seuraavalla kerralla, jolloin saatettiin tehdä jotain pientä uutta seuraavaa kertaa varten. Toimi!

Mun mies osaa uida hyvin vapaauintia. Paitsi ettei se osaa. Se pärjää hyvin, mutta tekniikka ei ole oikea. Onko sillä sitten väliä? Tuskin, ellei se halua kokeilla joskus triathlonia. Tai no, en tiedä onko sillä väliä silloinkaan. Tosiasia kuitenkin on, että kun kokeiltiin pelkkiä potkuja yhdessä, niin pääsin paljon paremmin eteenpäin laudan kanssa kuin mitä mies. Se repii uidessa siis lähes pelkillä käsillä, koska potkuissa ei todellisuudessa ole voimaa.

Eli suosittelen. Ihan alkeistunnin tekniikoilla pääsi hyvin alkuun, ja yksinkertaisia harjoitteita voi hyvin tehdä seuraavaa kertaa odotellessa. 

Ehkä suurin sokki oli rintauinti. Ei pelaa kädet ja jalat yhteen, ei. Plus vielä se polvien pitäminen yhdessä... 

Peruskurssia suosittelen siksi, että siellä oppii just ne perusasennot, liu'ut ja potkut. Miehen kanssa mietittiin, että josko se tulis jatkokurssille, mutta opituista vääristä tavoista voi olla vaikeampi päästä eroon kuin oppia kokonaan uutta.

Suvi K.
32/19 | 

Höpö, siks noille kursseille mennään kun EI osata uida (vielä). :D Meillä ainakin oli tosi kiva porukka ja kaikki kannusti toisiaan.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
34/19 | 

Jos triathlonissa haluaa tehdä yhtään pidempiä matkoja, tai saada hyviä aikoja, silloin se tekniikka on aika olennaista. Ja väärä tekniikka tietysti altistaa myös vammoille. Mutta niitä opittuja liikeratoja on ihan älyttömän vaikea korjata. Mulla on vaparissa sentään se, että sitä en ole koskaan uinut aiemmin. Mun rintauinti on peräisin koulusta, ja siellä opetettiin aivan väärin. Nyt on ollut tosi hankalaa opetella siitä eroon. Ne polvet tosiaan, ei mene jakeluun :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
35/19 | 

Ei kun ihmiset menee sinne pätemään! Sama kun menet jonnekin salsan alkeiskurssille, niin kaikki muut on harrastanut viisi vuotta jo!!!

Friendship Day Photos Download
38/19 | 

So far so good! Your thoughts are amazing and I have no doubt in this. I personally Never believe mass media or even low standard writeups. You are amazing and thoughtful. Keep it up. So far so good! Your thoughts are amazing and I have no doubt in this. I personally Never believe mass media or even low standard writeups. You are amazing and thoughtful. Keep it up. So far so good! Your thoughts are amazing and I have no doubt in this. I personally Never believe mass media or even low standard writeups. You are amazing and thoughtful. Keep it up. 

Happy Friendship Day Photos

Friendship Day Pic For Facebook

Happy Friendship Day Pic

Happy Friendship Day Wallpapers

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012