Perun kaikki pahat puheeni vesijuoksusta. Tai ainakin melkein kaikki.

En ole aiemmin saanut kokeiltua lajia, koska ei ole kiinnostanut sitten yhtään. Keväällä jalkavammasta toipuessani ostin kymppikortin uimahalliin vesijuostakseni siellä, enkä astunut altaaseen kertaakaan. Mikä voisi olla tylsempää kuin vesijuoksun kaltainen hidas jyhnyttäminen?

Esimerkiksi kestävyysjuoksu saattaisi olla tylsempää, ja minähän tykkään siitäkin. Ei sitten tullut mieleen... Lisäksi vesijuoksussa on se etu tavalliseen juoksuun verrattuna, että jos ei polje jorpakkoa aivan vimmaisena, puuha on paljon mukavamman tuntuista. Silti syke nousee ja lihaksissa tuntuu jotain, joten oletan että ihan kelvollista peruskestävyystreeniä siinä saa tehtyä. Välillä olen tehnyt myös intervalleja ja pitänyt vähän kovempaa tahtia. Pääasiassa kuitenkin hölköttelen rennosti.

Voi olla, että en edelleenkään ryhdy vesijuoksijaksi sitten kun pitäisi jolkottaa sisätiloissa, mutta voi mahdoton miten mukavaa on juoksennella lämpimässä meressä! Maisema ei kovin vauhdikkaasti vaihdu, mutta eihän nyt merta kyllästy katsomaan. Vielä kun vedet ovat niin lämpöisiä kuin nyt, niin ei paremmasta väliä.

Onhan tässäkin toki huonot puolensa. Luonnonvesi on pelottava. Syvällä ollessani jalkani on yhtäkkiä raapaissut kiveen, mitä kovasti pelästyin, sekä tietenkin silloin tällöin osunut johonkin vesikasviin (tai hukkuneen hiuksiin, sekin on mahdollista). Mutta koska vesijuoksuvyö kelluttaa, ei ällöistä kohtaamisista vedä täysimittaista paniikkia. Näin ollen pystyn totuttautumaan veteen paljon uimista paremmin. Jonain päivänä ehkä olen siellä ihan rennosti koko ajan.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vesijuoksua luonnonvedessä! Vesijuoksuvyön saa mistä tahansa marketista, omani ostin kympillä Tarjoustalosta ja harmittamaan jäi ainoastaan se, että niitä oli vain ankean sinisinä. Haluaisin pinkin, vaan en tiedä tehdäänkö sellaisia edes. Vyön kanssa voi totta kai myös hifistellä, ja sen hankintaan löytyy kaikenlaisia tarkistuslistoja. Itse en jaksanut, ja hyvin tuo tuntuu toimivan.

Lajin etuna on se, että se sopii lähes kaikille, erityisen hyvin tällaisille, jotka tuppaavat rikkomaan itsensä kuivalla maalla treenatessaan. Tekniikkaohjeita vesijuoksuun ja muita aiheeseen liittyviä juttuja löydät Suomalaisen Vesiliikuntainstituutin sivuilta. Siellä suositellaan vesi- tai tarkalleenottaen järvijuoksua erityisesti näihin helteisiin:

Onko helle liian tukalaa? Kun sidot vyötäröllesi vesivyön ja pulahdat lähiveteen, pääset painostavasta tunteesta kerralla. Viileä vesi hyväilee ihoa ja juoksuliikkeet syvässä vedessä tekevät olon terveen tuntuiseksi. Helteellä liikkuminen voi olla tuskallisen uuvuttavaa. Lisäksi kuumuus voi olla terveydelle vaarallista jos on sydänoireita tai hengityselinsairauksia. Vesijuoksu luonnonvesissä on sekä mitä parhainta vilvoitusta kuumuuteen tottumattomille suomalaisille että terveyttä edistävää liikuntaa. Samalla kun voi nauttia luonnonvesien estetiikasta, voi jutella hölkkäkaverin kanssa. Edes kutiavat hyöteisten pistot eivät kiusaa järvihölkätessä!

***

I was sure I'd hate aquarunning but then I tried. Warm sea, beautiful wiews and easy running sums up as simply the best thing to do on a warm summer day!

Kommentit (10)

Lii
11/10 | 

Lähetin linkin tänne äidilleni, joka on innokas vesijuoksija nimenomaan luonnonvedessä. Hänellä tosin primäärikohde on järvi, mutta ei sitäkään kai kyllästy katselemaan.

Itsellekin tuli nyt viimeistään sellainen olo, että pitäiskös sitä kuitenkin kokeilla. Tämänkin tunnustin äidilleni, joka vesijuoksuveteraanina ja lajin mainosnaisena nauraa nyt luultavasti itsensä tärviölle.

Suvi K.
12/10 | 

Just eilen rannalla ajattelin, että vesijuoksu vois olla kivaa,  kun mun uintitekniikka on sen verran heikossa, että saan vaan niskat kipeeksi ennen kun hommaa voi kutsua kuntoiluksi. Jos nää helteet jatkuu aion kokeilla!

Onko siis tarkoitus juosta niin syvässä ettei jalat ylety pohjaan?

Äire
13/10 | 

Totta, täällä Liin äiti naureskelee onnessaan sekä tyttären fiksuudesta että äskeisestä kilometrin lenkistä 24-asteisessa, suloisessa järvivedessä. Iltapäivällä uusiksi!
Jalat eivät nimenomaan saa osua pohjaan, mutta rannan suuntaisesti kannattaa hölkätä. Jos tulee vaikka kramppi tai ukkonen, voi kelluskella rantaan... On kokeiltu sekin.

edgybeauty
14/10 | 

Täähän on juurikin nerokas laji näille säille! Vetäsin eilen mäki-intervallitreenin 30 asteen helteessä ja let me tell you, meressä/järvessä juoksentelu kuulostaa huomattavasti inhimillisemmältä...:D Tykkäsin yläasteen uintitunneilla vesijuoksusta, taisin jonkun kerran käydä ihan vapaa-ajallakin. Se on jotenkin rentouttavaa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
16/10 | 

Joo mulla on kanssa niin huono tekniikka että ei siitä mitään tule. Sen takia ei jaksa pitkään ja koska on niin epävarma siitä olemisestaan, on ihan vaikeuksissa heti jos käy jotain levä osuu jalkaan tai vettä menee nenään -juttuja :P

Joo niin syvässä. Tossa postauksessa on linkki josta löytää kaikkia tekniikkaohjeita, mutta ei se kovin kummoista vaadi.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/10 | 

Hahaa, hei vaan Liin äiti! Kuulostaa oikein hyvältä tuo :)

Tosiaan tässä on sekin hyvä puoli, että jos jotain tuollaista sattuu, niin on vähän turvallisempaa kuin ihan pelkästään veden varassa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/10 | 

Mä olen ihan suosiolla ollut juoksematta näillä säillä. Vesi on just hyvä!

Ainakin näin luonnossa se on tosi rentouttavaa, altaassa en ole vielä kokeillut, mutta kaipa sitä syksyn tullen uskaltaudun sinnekin!

Thaf
19/10 | 

Se on IHANAA!! Parasta kaverin kanssa, kuten mielestäni myös lenkkeily. Viimevuonna "juostiin" kevyttä lenkkiä pitkin saimaan rantaa ystävän kanssa sellaiset naurettavat pitkäpilliset kaljahatut päässä :D oluttölkkien tilalla oli tosin kokistölkit. Saattoi ehkä olla siiderikin toisella kertaa kun innostuttiin.. Mutta ei kai parane rohkaista liikkumaan rantavesissäkään pienessä tuiskeessa heh

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
20/10 | 

Hahaa en ollutkaan huomannut tätä kommenttia :D Juu ei sovi rohkaista, mua alkoi ainakin heti harmittamaan, että en ehtinyt kokeilla :D Ens kesänä sitten!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012