Se olisi sitten vuorossa vastauksia kysymyspostaukseen. Jaoin nämä pariin osaan, jotta postauksesta ei tule rassaavan pitkä. Tässä olen vastaillut juoksemiseen ja syömiseen liittyviin juttuihin.

Mitä sä syöt esim. yhden tavallisen päivän aikana?

Riippuu paljon päivästä! Nykyisin syön aika paljon erilaisissa tilaisuuksissa, mikä vaikuttaa ruokavalioon melko lailla, eikä aina kovin suotuisasti. Toisaalta niinä päivinä kun syön vain kotona, ongelma on se, että en välttämättä jaksa käydä kaupassa ja sitten syön tyyliin näkkileipää.

Syön älyttömästi smoothieita (joissa on hedelmiä tai marjoja ja jotain proteiinia, ei mitään superfoodeja tms.) ja näkkileipää, jonka päällä on paistettu muna. Viime aikoina olen tosi usein tehnyt salaattia, jossa on lämmintä vuohenjuustoa. Tiuhaan syön myös riisinuudeliwokkia ja sushia.

Itse asiassa pidin ruokapäiväkirjaa tuossa kesällä, ja oli tarkoitus tehdä siitä postaus. Mutta huomasin, että kun pistin kaiken ylös, tuli syötyä selvästi tavallista vähemmän. En viitsinytkään julkaista sitä, koska joku voi saada sellaisen kuvan, että se olisi hyvä ruokavalio.

Kokemuksesi urheilu- ja aktiivisuuskelloista? Motivoivatko liikkumaan ja onko niistä sinun mielestä apua vai turhaa hifistelyä.

Tämä taas riippuu siitä, mistä motivoituu ja mitä liikkumiselta haluaa. Monille se datan näkeminen on tosi iso motivaation lähde. Itse en käytä mitään mittareita tällä hetkellä, en edes kelloa.

Varsinkin aloittelijoille ja tuloshakuisille niistä on varmasti apua. Ajattelin myös, että aktiivisuusranneke voisi olla itsellenikin hyvä, koska olen muuten kuin treenatessani todella epäaktiivinen. Sainkin sellaisen testiin, mutta se ei suostunut toimimaan, niin jäi kokeilematta.

Tässä ja yläkuvassa vaatteet & lenkkarit Adidas, saatu.

Vaikka mittaisi aikaa ja sykettä ja aktiivisuutta, suosittelen silti välillä liikkumaan ilman mitään mittareita. Itselleni siitä mittailusta tuli vähän suorittamista, ja huomasin että on ihan eri fiilis vaan juosta tietämättä yhtään, kauanko menee aikaa. Sykkeen taas oppii nopeasti tunnistamaan itsekin kun aluksi käyttää mittaria. Sykerajatkin erottaa itse, ja minusta on mukava tunne, että pystyy ymmärtämään kroppaansa sillä tavalla.

Jos arviot näistä laitteista kiinnostaa, Pumpui-blogissa on perusteellisia juttuja.

Millainen on ruokavaliosi? Paljonko treenaat viikossa ja millainen on treeniohjelmasi?

Meinasin sanoa, että ihan tavallinen, mutta mikä nyt nykyään on ihan tavallinen? Minulla ei ole allergioita eikä muitakaan rajoitteita. Ainoastaan maitoa en juo sellaisenaan ollenkaan, enkä ole varhaislapsuuden jälkeen juonutkaan. Käytän kyllä maitotuotteita ja maitoa kahvissa muualla kuin kotona.

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja pyrin syömään tosi paljon - siis pyrin. Jotta tämä onnistuu edes millään tavalla, ostan paljon valmiiksi silputtua vaikka se maksaakin enemmän. Joka päivä syön viitisen desiä marjoja ja litran frappea, joka on tehty soijamaitoon, nämä on pakolliset! Pähkinöitä tai siemeniä yritän myös syödä joka päivä.

En tykkää pakatusta perusleivästä, tyyliin Ruispalat, sellaista syön tosi vähän. Mutta muuten syön kyllä hiilareita, ja viljaa ja sokeria ja alkoholia ja kaikkea. Suorastaan ärsyttää sellainen hirveä kyttäily, että tuota ja tuota ja tuota ei voi syödä. Tykkään hirveästi suolasta, ja sen pitää tietenkin olla Maldonia. Eineksiä en syö ollenkaan, mutta se ei ole mikään periaatekysymys, ei vain maistu.

Treenimäärät vaihtelevat aika paljon, toisina viikkoina jää tuntiin - kahteen ja toisina menee kymmeneen. Viime viikko näytti tältä:

Ma -

Ti Uimahypyt 1 h (noin puoli tuntia lihaskuntoa ja puoli tuntia hyppyjä), pyöräily hallille ja pois

Ke Hathajooga 1 h, juoksu 40 min

To Tankotanssi 1 h, tuolitanssi 1 h

Pe Tankotanssin ohjaus 2 h

La Maastojuoksu 2 h 26 min, uinti ehkä 10 min?

Su -

Miten jalkavaiva voi? Oletko löytänyt sen hoitoon jotain hyviä konsteja?

Aika hyvin voi! En voi sanoa, että se olisi kunnossa, mutta nyt sen kanssa voi jo elää normaalisti. Kipulääkkeitä ei tarvitse oikeastaan ollenkaan, kun vuoden verran tarvitsi joka päivä, joten olen todella iloinen tästä nykytilanteesta!

En uskalla sanoa, että tämä olisi "hyvä konsti", mutta se ei ole ikinä niin hyvän tuntuinen kuin pari päivää jokaisen kokomaran jälkeen! En sitten tiedä yhtään miksi.

Toppi H&M, muut Adidas, saatu.

Aika lailla olen yrittänyt nyt jättää sen rauhaan ja välttää ärsyttäviä liikkeitä. Niitä ovat voimakkaat jalkaterän ojennukset ja hypyt. Varpaillaan olo, vesijuoksu ja vaparin potku ärsyttävät selvästi.

Ilmeisesti vaivalla on nyt myös nimi, ja vaikuttaisi siltä, että kyseessä on posterior inpingement syndrome, mitä sitten tarkoittaakaan.

Mikä on ensimmäinen ohje, jonka antaisit ensimmäistä maratoniaan suunnittelevalle?

Ilmoittaudu!

Siitä tulee heti konkreettisempaa kun on ilmoittautunut. Eikä se ole niin paha juttu mitä luulee, kts. seuraava kysymys.

Miten pystyt juoksemaan maratoneja lenkkeilemättä kertomasi mukaan käytännössä juuri ollenkaan? Onko pohjakuntosi ihan jäätävä, ja jos, millä se on hankittu? Miten treenaat lenkkeilyn sijaan?

Juoksen aika hissukseen ne marat (yli 4,5 h) ja kroppa alkaa olla tottunut. Tämän vuoden puolella on mennyt neljä, ja niiden välissä on sen verran vähän aikaa, että uskottelen itselleni edellisen käyvän treenistä seuraavaa varten!

Kahden kokomaran välissä yritän juosta jonkun lyhyemmän kisan, minkä ajattelen treeninä. Lisäksi juoksen pari lenkkiä, viime viikolla ekan HCM:n jälkeen, siinä taisi olla kuukauden verran väliä. Ei tällä tavalla mitään kovia tuloksia saa aikaiseksi, mutta läpäisy onnistuu.

Itse en usko, että maraton vaatisi niin paljon, mitä yleensä ajatellaan. Helpompaa ja mukavampaa tietysti on jos treenaa kunnolla. Maaliinkin pääsee varmasti nopeammin!

Toppi ja hame H&M, lenkkarit Adidas, saatu.

Minulla on taipumus kestävyyspuolelle, mikä helpottaa jonkun verran. Peruskunto pysyy kohtalaisesti yllä noissa muissa jutuissa, mutta ei sekään kovin hyvä ole. Suurin ongelma on se, että en ole aktiivinen arjessa. Silloin kun en treenaa, olen tosi paikallani. Terveyden kannalta olisi paljon parempi liikkua arkisissa puuhissa kuin juosta maratoneja. Ja auttaahan se siinäkin: jos esimerkiksi aktiivinen työmatkapyöräilijä lähtee suht kylmiltään juoksutapahtumaan, niin kyllä sieltä yleensä enemmän irtoaa kuin minulla!

Muuten treenaan tällä hetkellä uimahyppyjä ja yritän käydä vähintään kerran viikossa joogassa. Lisäksi ohjaan tankotanssia ja käyn kokeilemassa eri lajeja mahdollisimman paljon. Parin viime viikon sisällä olen uimahypännyt, juossut, uinut, pyöräillyt, pelannut beach volleytä, tankotanssinut, tuolitanssinut, joogannut, ilmajoogannut ja keilannut, ainakin.

***

Answers to your questions.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012