Pohjoismaiset ravitsemussuositukset uusittiin kotva sitten. Ravitsemussuositukset, nehän ovat niitä maatalouden ja muiden vilunkipeli-instanssien rahoittamia pseudotutkimuksiin pohjautuvia höpönlöpö-suosituksia, joissa ei yhtään tarpeeksi ylistetä kookosöljyä ja gojimarjaa vaan huijataan sinisilmäistä kuluttajaa kehotuksilla myrkkyviljojen, vaarallisen maidon ja ihan ankeiden puolukoiden syöntiin. Pois ne minusta! Vai? Juupas. Eipäs!

Vaikeaksi on ravinto- ja rasvakeskustelu mennyt. Karppaus ja luonnonmukaisemman ruoan suosiminen ovat nostaneet voin ja rasvaisten maitotuotteiden sekä lihan kulutusta, mutta onko niiden epäterveellisyys osoittautunut myytiksi? Osa asiantuntijoista sanoo kyllä, osa ei. Vielä kun vertaisympyrät sanovat ihan mitä sattuu, on peruskuluttaja on aika ymmällään sen suhteen, mikä nykyisin aiheuttaa mitäkin. Syön mielelläni voita, rasvaista lihaa ja juustoja ja juon kahvini vähintään kevytmaidolla. Toivoisin kovasti, että kovan rasvan ryystäminen olisi sittenkin terveysteko, mutta selvyyteen asiasta en ole päässyt.

Sydänoireitteni tutkimisen yhteydessä sain pikaisen virallisterveellisen ravitsemuskertauksen lääkäriltäni (lääkärit eivät tiedä mistään mitään! He ovat lääketehtaiden aivopesemiä!). Koska suvussani on alttiutta sepelvaltimotaudille, pitäisi minun saada "paha" kolesterolini nykyisestä 2.7 alle 2.5 lukemaan. Ravinnossa tulisi rajoittaa syödyn juuston, rasvaisten maitotuotteiden, rasvaisen lihan, suklaan, äyriäisten ja kananmunan keltuaisten määrää. Olin hiukan että mitä muka jää enää jäljelle joten lääkäri täsmensi, että kaikkia saa syödä, mutta ei mielipuolisia määriä ja koko ajan.

Yksi ruokapyramidi, kuva omaterveyteni.fi-sivusto.

Niin, se sepelvaltimotauti. Muistatteko yläasteen terveystiedon tunnilta tuon übertylsän sanan? Hei tytöt ei supista siellä takarivissä, tämä koskee teitäkin! Terveyskirjasto kertoo, että Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Sepelvaltimot sijaitsevat sydämen pinnalla ja huolehtivat sydänlihaksen hapensaannista ja ravitsemuksesta. - - Sairaus on yleisempi iäkkäillä, mutta puolet potilaista on alle 65-vuotiaita. Sepelvaltimotauti on yleisin kuolinsyy, vuosittain siihen kuolee noin 13 000 suomalaista. - - Sepelvaltimotautia aiheuttavat riskitekijät, joista tärkeimmät ovat tupakointi, kohonnut veren kolesteroli, kohonnut verenpaine ja diabetes. [tummennus minun]

Hesari kirjoitti kovien rasvojen suosion lisääntymisestä ja veren rasvapitoisuuden kasvamisesta lapsilla: Tutkijoiden mielestä kovien rasvojen kasvanut suosio on syyllinen siihen, että vuosikymmeniä jatkunut veren rasvapitoisuuden lasku on lapsillakin kääntynyt nousuksi. Viime vuonna julkaistu kansallinen Finriski-tutkimus osoitti, että suomalaisten kolesteroliarvot ovat kääntyneet nousuun koko maassa. Vuoteen 2007 saakka arvot laskivat yhtäjaksoisesti vuodesta 1982. -- Kolesterolitutkimusta 30 vuoden ajan tehnyt professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta pitää ruokavaliotrendin yhteyttä kolesteroliarvoihin kiistattomana."Kun kovien eläinrasvojen käyttöä vähennettiin ja ne korvattiin pehmeillä kasviperäisillä rasvoilla, sepelvaltimotauti väheni koko väestössä. Nyt on käymässä toisin päin", Kovanen sanoo. -- Kolesteroliasiantuntijat eivät kritisoi vähähiilihydraattista ruokavaliota, vaan kovien rasvojen suosimista.

Mutta toisaalla sanotaan, että kovia rasvoja syytetään syyttä! Maallikoiden lisäksi tutkijatkin ovat erimielisiä niiden vaikutuksesta terveyteen. Googlaamalla löytää näkemystä suuntaan ja toiseen sekä molempien tueksi esitettyjä tutkimuksia. Siitä huolimatta, että olen kohtalaisen tottunut kaivelemaan tietoa erilaisista lähteistä, jään hämmennyksen tilaan. Ihmetystä lisää se, että ravitsemussuosituksien sisältö vaihtelee maasta toiseen.

Tässä taitavat olla ne vanhat suositukset. Ja on muuten muutenkin hiukan eri näköinen. Kuva Leipätiedotus.

Koska minulla ei ole aikaa eikä voimia etsiä totuutta jostain tuolta ulkoa, tässä vaiheessa olen päätynyt uskomaan siihen mitä asiantuntijat (oikeat, tieteellisin perustein asiantuntijoiksi ansioituneet) suurimmalle osalle ihmisiä suosittelevat. Siis näihin ankeisiin virallisiin ravitsemussuosituksiin.

Suositukset tehdään näytön pohjalta, ei arpomalla. Toki kyseisen maan ruokakulttuuri vaikuttaa suosituksiin, mutta ei se tarkoita sitä, että kansaa huijattaisiin. Väestötasoa koskettavilla ravitsemussuosituksilla pyritään muun muasa ehkäisemään sepelvaltimotaudin kaltaisten kansansairauksia. Suositukset ovat suuntaviivoja, joita noudattamalla tutkimusten valossa voi vaikuttaa sairastumisriskiinsä, voida hyvin ja syödä pääosin terveellisesti. Totuus lienee, että aika iso osa väestöstä ei syö edes näiden linjausten mukaan. Osa syö terveellisemminkin, mikä ei tarkoita sitä että väestötasoinen suositus olisi huono.

Entäs tämä sitten? Kuva tohtori.fi-sivusto.

Kaikkien meidän kroppa toimii jossain määrin omalla tavallaan, joten voi olla, että joillekin esimerkiksi suuremmasta määrästä kovaa rasvaa ei ole haittaa. Toiset kokevat saavansa oireita viljasta, mutta monet voivat sitä täysin ilman hankaluuksia syödä. Koska jokaista ei voida näissä suosituksissa yksilöllisesti huomioda, ovat suositukset sellaiset, jotka tämänhetkisen tiedon valossa ovat parhaat mahdolliset mahdollisimman suurelle joukolle ihmisiä.

Trendikkäät ruokavaliot lupaavat huipputerveyttä nyt ja huippukroppaa huomenna, ne saattavat jättää kyseisen dieetin pitkäaikaiset vaikutukset ja (tylsillä sanoilla täytetyt, kuivat ja ummehtuneen oloiset) tutkimukset huomiotta. Koska suositusten sijaan on paljon hauskempaa syödä mutun mukaan ja salaliitto nyt vaan on paljon jännempi juttu kuin sepelvaltimotauti.

***

Apparently animal fats are still not healthy and to some of us they are more hazardous than to others. But it's really hard to find out what is the truth about risks in a diet.

Kommentit (26)

miakuusisto
2/26 | 

mun tarvii sanoa että olen todella eri mieltä tästä niinsanotusta kolesterolista :) suomea kiertäneenä todella paljon (työni puolestakin) olen keskustellut tästä asiasta varsinkin iäkkäiden ihmisten kanssa. ja paras kommentti ikinä oli n. 82 vuotiaalta teräsnaiselta pohjoisista, joka sanoi että hänellä on kolesteroliarvo yli 8 ja hän voi erinomaisesti juuri siksi ? nuo arvot ovat jenkkien arvoja. suomi on ihan eri levelillä ja eri ilmastoa. mä uskon että täällä pitää syödä eritavalla ja eritavoin että meidän kehomme jaksaa tätä ilmastoa. tämä rautarouva syö voita, juustoja, perunaa, ruista, täysmaitoa, kermaa etc. normaalia perusruokaa. 

lääkärit olivat yrittäneet monta vuotta tuputtaa lääkitystä hänelle, mutta hän kertoi ettei edes pysty ostamaan niitä "lääkkeitä" kun ovat pelkkää myrkkyä. kolestrolihan on meidän soluille tärkeä lämmitys ja uusiutumislähde. toki jokainen tekee kuten tahtoo, mutta jotenkin uskon että tää hössötys on ihan rahastusta. ei normaali ruoka voi olla epäterveellistä tai vaarallista. ??!! miten se voisi olla. eri asia on sitten kaikki rasvattomat ja kevytversiot. ne eivät ole luonnonmukaisia. 

ja voin puhua vain omastakin puolestani sanomalla kun syö sitä mitä tekee mieli voi todella hyvin ja olo on huikean onnellinen ja voimakas ? huraa suomalaiset oikeat ruuat :D

miakuusisto
3/26 | 

;) niin. unohdin varoittaa juurikin noista kärpässienistä. 

terve maalaisjärki onkin nykyään kadoksissa. lieneekö syy vaikka noissa kolesterolilääkkeissä kun niiden sivuvaikutukset ovat melko hurjia ;) ainakin mitä ihmiset niistä kertovat kun ovat kokeilleet ja kun ovat lopettaneet, terveys on kohentunut. ?! 

niin ja jos käsittää normaalin siten kuten esität, asiani olen esittänyt tekstissäni vailllinaisesti. mutta, jokainenhan ymmärtää lukemaansa omalla tavallaan. ja luonnonmukaistakaan en nyt tässä enää erikseen ala erittelemään kun luulin jokaisen nyt ymmärtävän mitä se tänäpäivänä tarkoittaa :) mutta olin väärässä. pahoittelut. 

ja nuo iltapäivälehdet olen jo aikoja sitten jättänyt omaan arvoonsa. ne vasta luotettavia onkin ??!! huh. 

miakuusisto
4/26 | 

:) no tuota isovanhempien ruokasysteemiä mäkin niinkuin ajoin takaa. en ehkä osannut vain sitä esittää oikein ! 

miakuusisto
5/26 | 

:) aivan !! kun kirjoitin (ylläol.) ns. "normaalia" suomalaista ruokaa, mulle se on vain itsestään selvää mitä siihen kuuluu. unohdan aina että eräät eivät enää osaa mieltää, mitä se voisi olla, joten sitten täytyy aloittaa tyyliin "kärpässienistä" :D !! ja ylipäätään tuollainen ihmekommentointi, joka "irrottaa" asiayhteydestä, on mautonta. ja tuohan oli Mun kokemuksia asiasta ja todellakin tähän 48 ikään olen keskustellut satojen iäkkäiden ja kaiken ikäisten ihmisten kanssa ravinnosta todella paljon. Jokainen joka on sanonut tästä kolesterolista, on ollut sitä mieltä että se kuuluu olla korkea täällä pohjoisen ihmisillä. itselläni on yli 8 ja olen yrittänyt saada sen pysymään siinä. kun nimittäin kokeilin muutamia vuosia sitten että miltä tuntuu kun se on alhainen, sain sen reiluun 3:seen, olo oli järkyttävän vetämätön ja meni voimat :) joten, mä uskon tähän vanhan kansan tietoon näissä ravinto-asioissa :D ja vaikuttaahan nykyään juuri ilmansaasteet, kaikki pesuaineet es. nyt tuli juuri asiaohjelma mitä niiden hengittäminenkin tekee keuhkoille jos käyttää vahvoja desinfiointiaineita !! itse käytän vain mäntysuopaa. se jättää hyvät bakteerit jäljelle, samoin kuin luonnontuotteita iholleni :) en juo limppareita, enkä syö karkkia kun ei tee edes mieli sokeria, hunajaa vedän joka päivä. ja, nämähän ovat kaikki valintoja, joita jokainen saa tehdä ;) on kyllä hyvä että asioista keskustellaan :D !! kiitos siitä ?

miakuusisto
6/26 | 

:) no en tod. tarkoittanut sua !!! ? en ollenkaan. harmi että sitten ymmärsit jotenkin väärin :)

miakuusisto
7/26 | 

? et ! mä en jaksa ees kiihtyillä :) jokainen tekee kuten haluu ! mut noihin "ihmekommentteihin" mitä tarkoitin, niitä en välillä ns. tajuu ;)) (ja sun kommentithan on asiallisia !!!) 

Lii
8/26 | 

Mä luen juuri Matt Ridleyn kirjaa Geenit, kokemus ja ihmisenä oleminen, tosi hyvä opus, papatan siitä joka paikkaan. Ja juuri aamulla bussissa luin, että ilmeisesti sepelvaltimotaudin yksi riskitekijä on (etenkin miehillä) alhainen syntymäpaino. Alhaisen syntymäpainon syynä on taas äitien aliravitsemus. Eikä tässä vielä kaikki: ilmeisesti naiset, jotka ovat itse sikiöaikanaan kasvaneet huonolla ravinnolla saattavat synnyttää (poika)lapsia, joilla on alhainen syntymäpaino, vaikka nämä naiset eivät raskausaikanaan itse olisikaan kärsineet aliravitsemuksesta. Kirjoittaja pohtii, onko mahdollista, että ihmisilläkin aliravitsemuksen vaikutus voi ulottua useiden sukupolvien yli ja voiko tämä olla syy siihen, että Suomessa sepelvaltimotauti on yleisempää kuin Ranskassa (brittikirjoittaja, mutta Suomi on kuitenkin esimerkkinä.)

Niin tai näin, jos tämä pitää paikkansa (eikä se välttämättä pidä), voi olla myös mahdollista, että ravitsemussuosituksilla ei ehkä määrättömästi voida vaikuttaa kansanterveyteen (ja että ravitsemussuositusten pitäisi ehkä kohdistua paksuilijoihin ja heidän riittävään ravintoonsa) ... ja toisaalta, ehkä niinkin, että ravitsemussuositukset tulevat entistä kriittisemmiksi etenkin, jos alttius sepelvaltimotautiin on saatu jo kohdussa.

Näin. Anteeksi kun huitelen vähän asian vierestä. Olin vain niin vaikuttunut lukemastani.

honeychile
9/26 | 

Sukurasite - olipa sen selittävä geneettinen mekanismi mikä hyvänsä - on sepelvaltimotaudin tunnettu riskitekijä. Ei poista sitä faktaa, että ei kannata hankkia itselleen niitä muita riskitekijöitä: tupakointia, diabetestä, kohonnutta kolesterolia tai verenpainetautia. Tietenkin näihinkin (paitsi tupakointiin) vaikuttavat geneettiset tekijät mutta elämäntavoilla ovat hyvinkin hallittavissa. 

Ravitsemussuosituksilla taas oman näkemykseni mukaan ei voida ainakaan määräänsä enempää vaikuttaa sen vuoksi, että suurin osa ihmisistä ei syö suositusten mukaan :) Luultavasti suurin osa meistä voisi esim. lisätä kasvisten käyttöä, mutta jostain syystä on kivempi lisätä kovien rasvojen käyttöä, maistuuhan pekoni paremmalta kuin parsakaali. 

Anteeksi, tämäkin vähän asian vierestä, mutta ah että joskus sieppaa nämä salaliittoteoreetikot ja rasvafanaatikot :) 

Lii
10/26 | 

Musta tavallaan oli kuitenkin jännää, että yksi vaihtoehto rasitteelle ei ole niinkään geneettinen kuin ympäristöllinen (tai ehkä niin, että ympäristö muokkaa geenejä sikiöaikana.)

Ihmiskeho on jännä peli.

Hieman tässä huolestuin, että luet minut nyt rasvafanaatikkojen joukkioon, toivottavasti et, kun en sellaiseksi itseäni koe. Olen kyllä huolestuvaista sorttia.

Piia-Marika
11/26 | 

Hmm.. Mikäs siinä että tutkimuksia tehdään, mutta kuinkahan monta suomalaista kuolee vuosittain stressiin kassajonossa miettiessään *Saankohan mä syödä pullan voilla leivottuna? Ei , ei saakeli en mä uskalla. mut jospa kastiketta missä on kermaa? EI stana, kun se joku tutkimustulos todisti että kermaa, voita ja mitä vain paitsi vettä ryystettynä kitusiin voi kuolla! Vähintää lähtee järki!*

Jep, pikku tuuletus tässä. Se on hyvä että sukurasitteensa kun tietää, niin ei heitä överiksi. Eli en sun tekstiä tässä tosiaankaan mollaa. Mollaan nykypäivän ihmisten käsistä lähtenyttä pelkoa rasvoja yms. kohtaan, mitä eri tutkimuksilla lietsotaan. Yhtenä päivänä vesi on terveellistä, toisena sitä ei missään nimessä saisi juoda. Henk. koht. ajattelen että kun ei ota ruaasta kamalaa painetta, vaan syö kohtuudella (normaalisti ja terveellisesti, ei hifistellen), voisi ihmisten stressitaso laskea, mikä käsittääkseni tappaa jos on jatkuvasti nupit kaakkoon. Maalaisjärkeä ehkä peräänkuulutan.. :) Myös niissä elintavoissa.

Nimim. tutkimustuloksiin lopen kyllästynyt. Yöks..

honeychile
12/26 | 

En lue, mutta aiemmat kohtaamiset rasvafanaatikoiden kanssa saavat mieleni kuohumaan näin asiaa muutenkin läheltä liipatessa :D

maikku67
13/26 | 

Minulla ei ole pahaa sukurasitetta, mutta kolesterolini nousee helposti. Olen alipainoinen ja liikun paljon, joten voisin sen puolesta syödä ihan mitä vain ja mielelläni ottaisinkin muutaman lisäkilon. Kun kokonaiskolesterolini oli 6, päätin kuitenkin laskea sitä ja pelkällä ruokavaliolla sain sen vuodessa arvoon 5. Luovuin lähes kokonaan muista juustoista kuin rasvattomasta raejuustosta ja vähärasvaisesta kumijuustosta. Vaihdoin kaikki muutkin maitotuotteet rasvattomiin. Siirryin Keijusta Beceliin. Suklaata syön enää vain muutaman palan lauantaisin. Vältän myös makkaraa, rasvaista lihaa, munia, salaatinkastikkeita, kookosrasvaa, katkarapuja, jäätelöä ja leivonnaisia. Teen usein lihasopankin edellisenä päivänä ja kuorin kovettuneen rasvan sopan pinnalta ennen lämmitystä :) Eli suht tiukka dieetti, olisin toivonut vielä suurempaa laskua, mutta hyvä näinkin. Minusta on ihan selvää, että eläinrasvat nostavat kolesterolia. Toinen asia on sitten se, kuinka vaarallista se on ja onko kovetetuista kasvirasvoista enemmän haittaa kuin hyötyä. Mutta ilman parempaa tietämystä minäkin luotan kotimaisiin ravitsemussuosituksiin. Minusta kenenkään ei tarvi muuttaa ruokavalioaan rasvattomampaan, jos kolesteroli on alhainen ja paino normaali. Juhlapäivinä syön kaikkea, mitä mieli tekee, mutta juhlapäivä ei ole aina, kun poikkeaa kaverilla kahvilla. Nykyään ei kyllä ole enää yhtään vaikea kieltäytyä herkuista enkä kaipaa rasvaista juustoa enkä suklaatakaan, niinkuin alkuunsa. Suurin ongelma on lounasravintolassa, jossa on mahdotonta syödä terveellisesti. Tsemppiä terveellisempään ruokavalioon!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/26 | 

Todella mielenkiintoista! Ja viittaa myös siihen, että ei näistä kovin yksioikoisesti voi mitään sanoa. Mikä johtuu mistäkin, ja mikä vaikuttaa mihinkin?

Suomessahan erityisesti idän suunnalla on ollut alttiutta sepelvaltimotaudille, ja käsittääkseni nimenomaan siellä on ollut enemmän puutetta ravinnosta kuin lännessä. Mitä tulee omaan perimääni, niin äitini syntyi hyvin pienikokoisena ja taitaa olla niinkin, että edelleen minä ja omat lapset hiukan keskimääräistä kevyempinä...kiinnostavaa!

Eihän tämä yhtään asian vierestä mennyt kuin erittäinkin asiasta :D Pitää lukea tuo kirja!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
16/26 | 

Joo sieppaa kyllä. Nämä asiat ovat niin helppoja salaliittoteoritisoida (teorisoida? aivot ei toimi yhtään, olen varmaan syönyt liian vähän rasvaa :P) kun ei ole ihan selvää miten homma oikein menee. Sitten kun joku tutkimus näyttääkin jotain muuta, siitä voidaan innolla tulkita mitä tahansa...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/26 | 

No niinpä!!! On mennyt vaikeaksi tämä syöminen! Entisaikaan ei tarvinnut murehtia mistään muusta kuin siitä, että mistä saisi ruokaa...

Rasvakeskustelu on kyllä ihan totaalista sekoilua, milloin saa syödä mitäkin ja milloin ei, joskus on pakko syödä jotain ja joskus sillä ei ole niin väliä. Sitten vielä nämä muut ruoat, kaikesta saa nykyään syövän tai vähintään lihoo. Varmaan kohta tulee juttua, että liiasta kasvisten syönnistäkin saa jonkun sairauden. Pakko se on vaan yrittää suhtautua rennosti ja käyttää juuri sitä maalaisjärkeä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/26 | 

Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan :) Vaikealta tämä tuntuu, enkä yhtään haluaisi hyväksyä, että ei voi syödä niin paljon eläinrasvaa, mutta eiköhän sitä äkkiä totu. Kaikkea en suostu karsimaan, mutta eihän mitään juustoa ja suklaata todellakaan tarvitse joka päivä syödä!

miltseri
20/26 | 

Ennen hyvinä aikoinaan syötiin joo pullaa voilla. Mun mummi ja vaari on terveet ja 80-v. On toki pullaa voilla syönyt, mutta niiden ruokavalioon kuului aina kaurapuuro, kesällä vedettiin itse pyydettyä kalaa järvestä niin maan perkeleesti, omenat, sienet, oman maan perunat, sipulit, punajuuret ja marjat poimittiin huolella talteen. Pakattua ja viipaloitua vehnäleipää ei ees ollut ja liha oli luksusta. Siinä sitä ravitsemussuositusta, kuulostako tutulta? Säännöllinen ruoka oli kulmakivi, limuja ei juotu, herkut oli jälkkäreinä, "kunnon ruoka" näytteli pääosaa. Eli: kovia rasvoja vain pikkuisen, hyviä sai kalasta jne. Vihanneksissa ja marjoissa sitä mahtavaa luomua, ihmemustikkaa suomen pöpeliköstä jne.Mummi kiinnitti jo nuorena huomiota terveellisyyteen eikä upottanut asioita ylenmääräiseen voihin.


Haluaisin huomauttaa, että ikärouvan kolesteroli 8 on okei; nuoremmalla se on huolestuttavaa. Ikärouvan sydämen ei tarvii kestää niin kauan kuin nuoremman. Sama verenpaineessa jne muussa terveydessä. Ikäihmisten terveydessä ajatellaan jo ihan muita arvoja, eihän iäkkäänä kuulu edes laihduttaa!


Oot tajunnut sen, mitä harva ei tajua: nää todella on yleisiä, jotkut (monet!!!) ihan oikeesti tarttee sellaista lautasmallin kuvaa, että ne hahmottaa, mikä on "normaalia" syömistä. Sit kun perusasiat on kasassa, voi fiilaa niin paljon kuin sielu sietää. Mä oon tehnyt ruokapäiväkirjaa ja kun kuvittelin pitäväni "proteiinipitoista dieettii" pääsin juuri ja juuri yleiseen suositukseen sen saannissa. Teki tiukkaa. Tässä maassa myös se brenkun välttäminen ois aika jees. Toisaalta mietitään, et otanko leipää, sit on sikspäkki ostoskärryissä, eeehhh?? Onks tässä mitään järkeä?


Tätä ruoka/hyvinvointi keskustelua dominoi täysin hyvinvoiva ja lukeva kansanosa, jolla on kapasiteettia ja tietoa tarkkailla ruokavaliotaan. En tiedä, paljon nää oikeasti kipeät siihen osallistuu, en ole siihen juuri törmännyt. Julkinen yrittää piipittää heidän puolestaan, mutta koska julkinen puoli on aivopestyä ja perseestä muutenkin, niin se ei oo kovin kiinnostavaa. Kokemus on se, että jos joku tyypin 2 dm sairastava tyyppi sanois: haluan välttää lääkkeitä ja hoidan itse itseni kuntoon elämäntavoilla, tukekaa mua pliis, niin kyllä siinä loksahtais terveyskeskuksen porukalla suut auki. Niin tekis aivopestyt lääkäritkin ilomielin!


Tuli vähän intohimoinen kommentti :) kiitos tästä postauksesta!

honeychile
21/26 | 

Iäkkäät ihmiset eivät nyt ehkä ole paras todiste asian puolesta, hehän ovat selvästi päässeet jo pitkään ikään :) Kolesteroli on väestötason riskitekijä, aina tulee olemaan niitä yksilöitä joille se sitä ei ole. Aina on niitä tupakoijia, jotka eivät koskaan sairastu mihinkään, mutta ei se ole todiste siitä etteikö tupakka olisi vaarallista. 

Kaikki mikä on luonnonmukaista, ei kuitenkaan ole terveellistä. Valkoinen kärpässienikin on luonnonmukainen, mutta ei niitäkaan saa syödä, kuten eräs lääkäri totesi. 

Normaali ruoka voi myös olla vaarallista, sitä kun on tarjolla nykyään niin paljon. Luultavasti suunnilleen mikään ruoka yksittäisenä ei ole vaarallista, mutta tässä meidän yhteiskunnan yltäkylläisyydessä tuppaa unohtumaan monelta se, että esimerkiksi sitä lihaa tai juustoa ei todellakaan tarvitse syödä joka päivä ja annoskoon siellä lounasravintolassa ei tarvitse olla sitä kiloa, kuten viime viikolla otsikoitiin iltapäivälehdissä... 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
22/26 | 

Just näin. Ja mehän ei olla nähty mitään muuta aikaa kuin sellaista, että kaikenlaista ruokaa on ihan miten paljon tahansa. Tässä on jotenkin tullut sellainen käsitys, että ihan mitä tahansa pitäisi voida syödä koko ajan, ja se, että näitä "perusjuttuja", kuten lihaa tai juustoa, vain harvoin tuntuu jotenkin oudolta. Kun eihän ne kuitenkaan mitään sipsejä ole. Aika hassua. Varmaan jossain vaiheessa tätäkin ihmetellään, että ihmiset oikeasti söi niin :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
23/26 | 

Joo kyllä olisi paljon oppimista isovanhempien ruokavaliosta.

Mulle on muuten käynyt ihan sama tuon proteiinin kanssa, kyllä sitä saa tosissaan syödä jos meinaa saada runsaasti... Lautasmalli on kyllä hämärän peitossa monella. Ja joku puoli kiloa kasviksia päivässä, musta se ei ole paljon, mutta monethan syö vaan pari kurkkusiivua ja vähän jotain tomaattia koko päivän aikana ja lämmin ruoka voi olla sellaista, missä on vaan jotain pastaa ja lihaa tms.

Noi on kyllä huvitavia, jos ei syö leipää, mutta juo kaljaa (tai sidukkaa!). Tai välttelee hiilareita mutta ostaa karkkia... No kyllä mä itsekin joskusn nuorempana söin vähemmän ruokaa että voisin syödä enemmän karkkia -_-

miltseri
24/26 | 

Ollaan samoilla linjoilla siis! Mä kävin mummin kaa keskustelua tästä hyvinvoinnista edullisesti blogia varten ja se toi esiin näitä asioita. Äiti myös muisteli, että ruokavalio oli erilainen: se pohti sitä, että esim. karkkia vedetään ihan eri tavalla nykyään, ja limua. Kummasti arvostaa aikuisena noita mummin ja vaarin herkkuja :) kunnon luomua! Mä en haluis olla sukupolvea, joka ei enää tiedä, miten metsästä saa ruokaa.

miltseri
25/26 | 

Jos viittasit muhun asiattomalla ja mauttomalla, niin se ei missään nimessä ollut tarkoitus. Olin vaan turhan innostunut aiheesta ja olisin varmasti voinut muotoilla sanavalintani paremmin.


Halusin sanoa, että oikeastaan puhuin yleisellä ja kansanterveydellisellä tasolla siitä, että tuohon perinteikkääseen ruokavalioon viitataan usein voipullana ja läskisoossina - sitä se varmasti joillekin on voinut ollakin, mutta myös vanhaa kansaa kunnioittavana halusin nostaa esiin ihmemustikat ja itse kalastetun kalan. Nyt aikuisena sitä arvostaa ihan eri tasolla :)


Huolimatta väärinkäsityksistä, niin todettiin, että ollaan samoilla linjoilla, eikö? Tää kirjoittamalla ilmaisu voi johtaa väärinkäsityksiin. 


Ja ilmaisin taas varmaan itseäni väärin, mutta törmään itse siihen ilmiöön, ettei fraasit "kunnon ruoka" "säännöllinen syöminen" "perusruoka" ole kaikille lainkaan samoja asioita. Niitä pitää avta konkreettisesti ja perustella, miksi ja miten. Puhun taas yleisestä näkökulmasta. Kärpässienistä siis pitää lähteä ja se on ihan okei :) Mäkin oon hyötynyt ihan perusjuttujen kertaamisesta, varisnkin kun niitä avataan kunnolla.


Mitä tulee omiin syömisiin niin on ihan totta, että se on jokaisen oma asia eikä tee kenestäkään parempaa tai huonompaa ihmistä. Ja kokonaisvaltaisuus: ei pelkkää kolesteroliarvoa saa tuijottaa, kun ajatellaan terveysriskejä, sulla on hyvä pointti siinä. Jos ikärouvan kolesteroli on korkealla, hän on saattanut tehdä monia monia muita loistavia valintoja: esim. savuttomuus. Etsitään siis niitä hyviä juttuja, niin keksitään, mikä on onnistumisen kaava!


Mun pitäisi nää keskustelut tästä aiheesta jättää kokonaan, kun innostun liikaa ja alan vauhkoamaan, se ei oo hyvä asia :D Pahoittelen oikeasti, jos koit mut loukkaavana. Puhuit kuitenkin hlökohtaisesti, mä yleisistä linjoista ja yksilötasolla kunnioitan sun valintoja. Itse sitä on itsensä paras tuntija <3


 


 

miltseri
26/26 | 

No pääasia, etten loukannut sua. Oikeesti. Näistä ravintoasioista kun puhuu, niin tapahtuu se kiihtymisilmiö herkästi :D :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012