Ensinnäkin, hyvää Pride-viikkoa!

Toiseksi, oletko jo kuullut Urheile ihan HOMONA-kampanjasta?

Kyseessä on Setan nuorten kamppis, jonka tavoitteena on lisätä tasa-arvoa pelikentille, pukkareihin, halleille ja saleille. Eli kaikkeen liikuntaan.

Suomessahan jostain syystä uskotaan, että urheilu on heteroiden hommaa. Paitsi tietysti naisten jääkiekko, jonka pelaajat ovat kaikki LEPAKOITA ja miesten luistelu, jossa kaikki ovat HINTTAREITA. Mutta muuten: Ei meidän seurassa mitään HOMOJA ole!

Kun asenteet ovat tällaisia, ei ole ihme, että Katarina Alangon tutkimukseen vastanneilla sateenkaarinuorilla (eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla) alle viidellä prosentilla oli myönteisiä kokemuksia urheilusta. Alle viidellä prosentilla.

Urheilevat sateenkaarinuoret kokevat usein urheilumaailman vihamieliseksi ja turvattomaksi ja kokevat etteivät voi olla avoimia omasta identiteetistään.

Pride partyssa 2014.

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi Hesarissa kokemuksistaan homoseksuaalina urheilijana: Salailu oli Liukkoselle itselleen pitkään henkinen taakka. Piti miettiä, mitä voi vaikkapa uimareiden leireillä tehdä tai sanoa. "Koko ajan piti esittää heteroa."

Kun hän kertoi homoudestaan julkisesti, palautetta tuli paljon, ja se kaikki oli kannustavaa. "Surullisissa viesteissä taas kerrottiin, että joku oli lopettanut urheilu-uransa, kun ei ollut pystynyt tulemaan ulos homovihamielisessä ilmapiirissä."

Myös tutkimusten mukaan urheilumaailma on hyvin hetero- ja sukupuolinormatiivista, eikä tämä koske vain sateenkaarinuoria. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat paljon epäasiallista kohtelua, kiusaamista ja syrjintää urheilumaailmassa, ryhmäliikunnassa ja koulun liikuntatunneilla. Tämä muuttuu vain sillä, että jokainen sukupuolesta ja suuntautumisesta riippumatta osoittaa, että ei hyväksy syrjintää millään perusteella. Ei ole vähemmistöjen tehtävä piiloutua pukkarin kaappiin, vaan heteroiden asia muuttaa syrjivä ilmapiiri ja osoittaa tukeaan.

Kaikki kuvat Helsinki Pride, ylimmäinen 2014 Puistojuhlasta ja muut Pride partysta.

Siksipä Urheile ihan HOMONA-kampanjassa jokainen treenaaja voi osoittaa tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille, jotka harrastavat tai haluavat harrastaa urheilua, sekä tietysti myös ammattilaisurheilijoille. Osallistu kamppikseen jakamalla somessa liikunnallinen kuva tunnisteella #urheilinhomona.

Haasta mukaan pelikaverisi, urheiluseurat ja muut liikkujat somessa ja/tai kutsumalla heidät FB-tapahtumaan!

Itse haastan tässä postauksessa mukaan seuraavat: tanssikoulu Rock the Pole, uimaseura Orca Helsinki, voimisteluseura Suomen Taitovoimisteluklubi, juoksuvalmennusyritys Runner’s High ja koulutusyritys Trainer4you – urheillaan yhdessä ihan homona!

 

P.S. Prideviikolla on paljon myös liikunnallista ohjelmaa, kuten puistojumppia, tanssiopetusta, joogaa, rantapelejä ja perinteinen Pride cooper huomenna 24.6. klo 18 Eläintarhan kentällä! Koko ohjelman näet täältä.

***

LGBTIQ people face a considerable amount of discrimination, bullying and inappropriate treatment in the sphere of sports, both in school, leisure time and the world of professional athletics. Katarina Alanko’s study about LGBTIQ youth in Finland shows that only 5% of the respondents had positive experiences about sports. Show your support and participate in the campaign by sharing in social media a photo of yourself doing sports with the hashtag #urheilinhomona or #sportslikegay.

Kommentit (8)

essi
11/8 | 

Ei liity postaukseen, mutta jostain syystä Bloglovinissa viimeinen näkyvä postaus tästä blogista on kolmen viikon takaa. En tiedä onko ongelma vain mulla vai myös muilla sitä kautta seuraavilla. Kalastajan vaimokaan ei ole tainnut Blogloviniin päivittyä aikoihin, sitä en vain ole osannut kaivata ihan samalla tavalla kuin tätä blogia. :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/8 | 

No hitsi. Bloglovinista lupasivat päivittää sen kun muutin, mutta olisiko Me Naisten päivitys sitten sotkenut. Kyselen, josko saisi korjattua. Kiitos kun ilmoitit :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012