Elättelin toivoa saada tänään ulos lihasasioita pohtivan postaukseni, mutta tulikin niin kiire meikata, että en ehdi. Onnekseni Nyt-liite piti huolta siitä, että saatte ulkonäköaiheista luettavaa myös tänään. Tästä voit klikata (urposti otsikoituun) juttuun, jossa eri alojen asiantuntijat kertovat miksi pidämme tiettyjä piirteitä naisilla suotavina, sekä sen, miksi nainen meikkaa.

Pikku spoileri tähän, evoluutiopsykologiaan perehtynyt dosentti Markus J. Rantalan mukaan Naiset meikkaavat näyttääkseen seksikkäämmältä ja nuoremmalta miesten silmissä. On itsepetosta väittää muuta - -Ellei kyse ole narsismista.

Näissä – kuvassa jo kulahtaneissa – kasarimeikeissä juoksin tämän vuoden Naisten kympin. Voitte olla varmoja, että vetelin lilaa luomeen näyttääkseni nuorelta ja seksyltä satunnaisten mieskatsojien silmissä...

Minä täytin tänä aamuna 33 vuotta, ja kohta liimaan ripsiini jatkeita. Siksi, koska ne ovat i-ha-nat! Aion laittaa myös uutta huulipunaa. Koska se on i-ha-nan väristä.

En tiedä kuulunko Rantalan mukaan  itseään pettäviin vai narsisteihin.

Kaari Utrio taas on jutussa sitä mieltä, että nainen meikkaa itsensä ja toisten naisten takia. Lisäisin siihen vielä tärkeimpänä syynä sen, että naiset meikkaavat, koska se on kivaa.

P.S. Ulkonäkö-teemaviikko jatkunee sunnuntaina, sillä poistun juhlimaan ikääntymistäni Tukholmaan.

***

Oh how bored I am with this eternally ongoing topic: why do women wear makeup? I tell you why: Because it's FUN.

Kommentit (15)

Raiku
1/15 | 

"Evoluutiobiologi Rantala kertoo tutkimuksista, joiden mukaan nainen yrittää silmärajauksella matkia sitä, kun silmän yläosa tummuu ovulaatiossa."

Pysäyttävää tekstiä. Uskomatonta miten tarkoitushakuisesti sitä tuleekin asioita tehtyä ilman että siitä tietää mitään.

Enpä ole ennen kuullut tuosta ovulaation vaikutuksesta enkä ole koskaan tuollaista pistänyt merkillekään. Paitsi ilmeisesti alitajuisesti silloin 13-vuotiaana kun ensi kertaa silmän rajausta kokeilin.

Rantalan mainitsemat tutkimukset kieltämättä herättivät nyt uteliaisuuteni. Miten tätä asiaa on tutkittu ja miten väite pyritään todistamaan? Äkkiseltään kuulostaa minusta vähän pitkälle vedetyltä johtopäätökseltä... Tosin yksioikoinenhan tuo oli Rantalan lähestymistapa asiaan muutenkin.

paulahelena
3/15 | 

mun mielestä toi "miesten takia" -väite on aina ollu vähän hassu ku oman kokemuksen mukaan miehet nimenomaan aika paljon arvostaa luonnollisuutta ja kammoksuu pakkelikerroksia. tai aika harvoin ne edes huomaa eroa meikatun ja meikkaamattoman välillä.

SallaP
4/15 | 

Minä näen meikin myös osittain eräänlaisena suojakerroksena maailmaa vastaan. Kotona ja muiden läheisten kanssa sitten on taas useimmiten luonnontilassa. Lisäksi leikkaaminen tuo tietysti iloa elämään. Jos on uusi ihanan värinen huulipuna, on aamulla paljon mukavampi lähteä töihin. Riippumatta siitä ihailevatko miehet huulipunaani tai tulevatko naiset kateelliseksi.

MinttuNörtti
5/15 | 

Mä oon testannut tätä. Miehet luulevat arvostavansa luonnollisuutta, mutta oikeasti he arvostavat luonnollista meikkiä. Joskus olen siis meikannut toisen silmän ja demonnut eroa luomun ja nakumeikin välillä - ja poikkeuksetta miehet ovat todenneet, että pienet ripsarit ja valokynät tekee ihan hyvää.

Mä meikkaan itse arkena ihan yleisesti kaikkia ihmisiä varten. Haluan näyttää siistiltä ja sievältä ihan kaikkien silmissä - etenkin omissani, koska siitä tulee hyvä mieli. 

Miia_pau
6/15 | 

Tässä sinänsä iänikuisessa keskustelussa ja jossain määrin myös tossa Nytin jutussa minua häiritsee se, että ihmiset puhuvat jotenkin toistensa ohi ja aivan kuin mahdolliset eri syyt olisivat toisensa poissulkevia. Oma henkilökohtainen kokemukseni on, että meikkaan omasta mielestäni lähinnä, koska se on hauskaa, koska on mukava kammata naamansa vähän luonnontilaa somemmaksi ja joskus myös hieman leikkiä naamamaaleilla (vrt. tuo kuvasi). Ei tämä silti se sulje pois selitystä, että tavat joilla ehostan itseäni tulevat ympäröivästä kulttuurista, ja että viime kädessä sille, mitä tässä ajassa ja paikassa pidetään viehättävänä ja korostamisen arvoisena (esim. poskipunalla tai kajalilla) on ainakin jossain määrin evolutiivinen perusta. Toisin sanoen en usko, että ilman minua ympäröivän kulttuurin vaikutusta itse esimerkiksi älyäisin sutia kynää yläluomelle ihan vaan "huvikseni", vaikka arkikokemuksena meikatessani en nyt ovulointia ajattelekaan. Tai edes vastakkaisen sukupuolen hurmailua.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/15 | 

Mun ymmärtääkseni tämä on ihan yleinen käsitys, ja muistelen, että olen lukenut joskus 90-luvun puolivälissä jostain "antropologiaa yleistajuisesti" tms. -teoksesta näitä samoja juttuja. Sitä en tiedä, miten nuo tarkalleen ottaen tutkitaan.

En tiedä olisiko tuo meikkaaminen ollut joskus tietoisempaakin jäljittelyä, vai sattumaltako on päädytty esimerkiksi tiputtelemaan belladonnaa silmiin, että saataisiin silmät näyttämään rakastuneen silmiltä ja siten viehättäviltä? Nykyisin sanoisin, että vaikka olisi tietoinen näistä jäljittelyistä (jos nyt ajattelee, että ne ko. tarkoituksessa tehdään), meikkaamisella on tässä kulttuurissa niin paljon muitakin tehtäviä, että aika hämäriin tällaiset jäävät.

Sinänsä en kyllä ihmettele, että ihminen tekee "itsestään" jotain tällaisia juttuja, onhan esimerkiksi se tietynlainen sävy, millä vauvoille puhutaan, muistaakseni jollain tavalla tosi optimaalinen vauvan kuulon takia. Ja mulla se ainakin tulee ihan itsestään, ei mitenkään niin että "nytpä sopeutan puheeni vauvalle sopivaksi". Että ehkä sitä samalla tavalla on joku luolanainen joskus ajatellut, että vedänpä tästä tätä hiiltä silmiin, vähän niin kuin jollain luontaisella vaistolla :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
9/15 | 

No just näin. En tiedä olenko koskaan kuullut yhdenkään miehen ihailevan sitä, että joku nainen on meikattu, meikkaamattomuutta olen kuullut montakin kertaa pidettävän hyvänä asiana. Eikä munkaan kokemuksen mukaan moni mies huomaa onko meikkiä vai ei, siis luonnollisesta meikistä ainakaan. Ja uskon myös, että tyylistä riippumatta taidokasta meikkiä osaa arvostaa enemmän toinen nainen kuin mies, näin niin kuin keskimääräisesti ajateltuna.

Lisäksi silloin kun itse meikkaan, meikkaan yleensä juuri niin, että mulla on älyttömästi tai oudolla tavalla meikkiä. Siksi musta on ihan erityisen pöhkö ajatus, että tekisin sen siksi, että haluaisin huomiota miehiltä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/15 | 

Pitää varmaan paikkansa. Oletan, että suurin osa miehistä ajattelee, että "meikki" tarkoittaa läjää sinistä luomiväriä, kiloa ripsaria ja pellehuulipunaa, eivätkä he välttämättä edes tajua, että luonnollisesti meikattu nainen on meikattu ollenkaan...

Mä olen kyllä siinä mielessä laiska, että en jaksa paljoakaan välittää siitä, mitä muut ajattelevat ulkonäöstäni. Meikkaan jos itse haluan. Ainoastaan silloin kun mulla on iho ihan kauheassa kunnossa, meikkaan siksi että mietin mitä ihmiset ajattelevat, mutta tämäkin tarkoittaa siis sitä että laitan BB-voidetta ja puuteria. Enkä laita niitäkään siksi, että toivoisin ihmisten pitävän minua viehättävänä, vaan siksi että mulla on harhaluulo, että ihmiset luulevat että olen narkkari jos mulla on hirveästi finnejä. Enkä tietenkään halua että moista luullaan, vaikka tajuan kyllä että ajatus on ihan seko. En todellakaan tiedä mistä olen sen keksinyt :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
11/15 | 

Mä en oikein ymmärrä tuota suojakerros-ajatusta, kun itse meikkaan aika vähän ja voin mennä ihan minne vaan ilman meikkiä. Mutta ehdottomasti olen sitä mieltä, että meikkaaminen on kivaa ja uudet meikit piristää ja ilahduttaa, ja kyllä mulla se kohdistuu nimenomaan itseeni eikä muihin. Musta on aivan älyttömän työläs ajatus, että mun pitäisi pyrkiä ilahduttamaan miehiä ulkonäölläni tai aiheuttamaan kateutta muissa naisissa. Että kenen maun mukaan sitten pitäisi tällätä, että saisi aikaan maksimaalisen huomio-kateussuhteen? Vai hoituuko se vaan sillä, että meikkaa noiden biologisten jäljittelyjuttujen mukaisesti?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/15 | 

Joo kyllä meikkaamisella on paljon erilaisia kulttuurisia tehtäviä, ei sitä voi kieltää. Mua ärsyttää näissä vaan se, että miehet aina julistaa tuollaisia "totuuksia", samoin kuten aina kesäisin jossain iltapäivälehdissä jauhetaan, että "nyt on taas se aika vuodesta kun naiset alkavat pukeutua 'vain itseään varten'". Että ei yhtään voida nähdä sitä, että tosi isolle osalle naisista se pukeutuminen ja meikkaaminen on ihan iloja sinällään, ja että ne tehdään siksi koska halutaan, vaan aina ajatellaan, että tärkein ja perimmäisin motiivi naisilla on miesten huomion hakeminen. Ja jos tämän kieltää, pettää itseään tai on narsisti.

Totta kai kulttuurissa vallitsee jotkut käsitykset siitä, mikä on viehättävää, ja harva niitä pyrkii ihan tietoisesti välttämään (ja niihin voi päätyä myös niitä tiedostamatta). Ei se silti tarkoita sitä, että naiset pyrkisivät näyttämään joltakin miesten takia.

Enkä ole ihan satavarma tosta evolutiivisen taustan teoriastakaan. Ehkä sitä kajalia on vedelty silmiin siksi, että silmät näkyisi sieltä päästä paremmin, ja silmät nyt on tärkeä kommunikaatioväline. Sama huulien kanssa. Ei siinä välttämättä ole sen tärkeämpää hedelmällisyysviestiä piilossa. Vaikka musta kuulostaa ihan loogiselta, että olisi. Siltikään siitä ei voi suoraan johtaa sitä, että naiset meikkaisivat miesten takia. Ehkä niin on ollut joskus, mutta nykyään meikillä on niin paljon muitakin tehtäviä.

Voihan sitä miettiä, että jos olisi autiolla saarella, jossa ei olisi ketään muuta, mutta siellä olisi joku heijastava pinta, niin tekisikö sitä itselleen koruja ja piirtelisikö naamaansa hiilellä ja vaikka jollain marjalla? Mä olen aika varma että piirtelisin, ja niitä koruja alkaisin tehdä vaikka ei olisi peiliäkään, molempia ihan huvikseni. Ihmiset nyt vaan ovat aina tykänneet koristautua.

MinttuNörtti
13/15 | 

Kirjoitettuna toi kuulostaa ihan kamalalta, kun sanon, että haluan, että mua pidetään viehättävänä. Mutta ei se oikeesti ole mitään perseennuolentaa. Mitä tarkoitin sanoa on, että mulle tulee tavallaan mukavampi ja itevarmempi olo, kun tiedän olevani edustavana. Ja musta on vaan kohteliasta muita kohtaan yrittää olla siisti ja hyvän hajuinen. Ja se onnistuu varmaan suurimmalta osalta ihan vaan käymällä suihkussa, harjaamalla tukan ja valitsemalla puhtaat vaatteet, mutta mä vaadin itseltäni enemmän, koska osaan. J aon mustakin esteetikkona kivaa, jos ympärilläni on kauniita ihmisiä. Siksi koetan tarjota samaa iloa muille.

Sitten pitää vielä kommentoida tuohon pakkeliasiaan, että sekin liittyy tuohon osaamiseen. Kun teen kunnon smoky-meikin tai muun monivärisen juhlameikkivirityksen, niin se on nimenomaan sellaista "kattokaa mä osaan" -henkistä lähes taidetta. Ainakin mun mielestä. Eli silloin ehkä meikkaan niitä muita naisia varten, koska ne tajuu, kuinka vaikeeta se on.

Ja voin mä senkin myöntää, että melkein joka päivä jaksan tehdä kaikkeni, että miehen mielestä olisin tosi ihku ja pantavan näköinen. Koska onhan se kivaa, jos se vaikka joskus muistaa mainita, että oon sen mielestä edelleen tosi hot. Mutta se ei mee kyllä silleen, että miettisin, miten näytän ovuloivalta, vaan ihan silleen, että oon omasta mielestäni nätti, niin kelpaan varmaan sillekin.

Hem Buggah
14/15 | 

Mua kans vähän epäilyttää aina, jos nykypäivän (kulttuurisia) ilmiöitä perustellaan evoluutiolla ja biologisilla "tosiasioilla". Ehostautuminen ja koristautuminen esimerkiksi on tosiaan vaihdellut kovasti pelkästään länsimaisessa kulttuurissa vuosisatojen varrella. Jos meikkaaminen olisi biologisesti määräytynyt naisten tavaksi viehättää miehiä ja saada näin jälkeläisilleen mahdollisen hyvä geeniperimä, kuinka esim klassisminajan ehostautuneet miehet mahtuvat tähän kuvaan? Olen kuullut mahtavan evolutiivisen selityksen, että huulten korostaminen olisi nimenomaan naisten miehille suunnattu muistutus punaisista ja kosteista häpyhuulista, ja että tällä tavalla heidät saa alitajuisesti kiihottumaan kyseisestä naisesta. Kuinka Aurinkokuninkaan hovissa huulipunaa käyttäneet miehet ovat sitten selitettävissä? Tai nykyajan meikkaavat rokkarimiehet? Miespuolisia fanejaanko he haluavat miellyttää? Epäilen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/15 | 

Joo onhan se oma olo erilainen jos on joku säkki päällä ja hiukset pesemättä tai sitten laittautunut. Mutta mä nyt vaan olen niin laiska, että suurimman osan ajasta olen todellakin se säkki päällä :P Että jotenkin se buusti ei ole niin iso, että viitsisin vaivautua muuten kuin joskus. Toki nyt puhdas pitää olla, ja puhtaat vaatteet ym., mutta sinänsä joku väkerretty kampaus tai meikki menee yli sen vaadittavan kohteliaisuuden. Halutessaan toki saa panostaa niin paljon kuin haluaa, mutta siinä määrin ei tarvitse.

Mäkin kyllä tykkään jos ihmiset vaikka pukeutuu kauniisti, mutta jos jollain on arkena huolellisesti varjostettu silmämeikki, niin ihan rehellisesti ajattelen vain että miten paljon aikaisemmin sä jouduit heräämään tehdäksesi tuon?!

Ja ylipäätään tosiaan ajattelen, että enemmän se taitava meikki tai muodikas asu on viesti muille naisille. Eikä edes missään nokittelumielessä, vaan ihan kommunikaatiota.

Mitä tulee mieheen, niin pääsin siinä suhteessa helpolla, kun otin sellaisen jota ei kiinnosta meikit, kampaukset ja naiselliset asut vaan tyyliin juoksutrikoot. Siis oikeasti :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012