Eksyin tuossa Miss Universum -kisojen aikaan vilkaisemaan erästä keskustelupalstaa. Siellä käytiin rumin sanakääntein väittelyä siitä, oliko Suomen edustaja sopiva tehtäväänsä. En lähde toistelemaan kommentteja, mutta keskustelijoita häiritsi se, että hän ei ollut tarpeeksi treenattu. Niin, oletteko huomanneet, että aika harva nykyään on tarpeeksi treenattu? Victoria's Secretin malleista kiertää netissä ivaavia meemejä, joissa naureskellaan sille, että heillä ei ole lihaksia. Missejä pidetään löysinä. Käsivarsia, joissa ei pullistele hauis, pitää jotenkin selitellä. Lihaksikkuudesta on tullut kauneusihanne, ja sen myötä "normaali vartalo", ts. sellainen vartalo, jossa ei näy erityistä treenaamisen jälkeä, on alkanut näyttää jopa vialliselta.

Vuoden 1995 missit villitsivät sedän, vaikka kroppia ei oltu muokattu vimpan päälle tehdyllä salitreenillä.

Trendissä on hyvät puolensa, mutta ehdottomasti myös huonot. Näiden molempien edessä on hyvä muistaa, että kauneus on vain hyvin rajoitetusti, mikäli ollenkaan, absoluuttista. Muuttuvien trendien alla on muutama tekijä, jotka ovat suhteellisen pysyviä, joskin pilkkua viilaten ne saattavat kertoa enemmän seksikkyydestä kuin kauneudesta. Terveyttä implikoivat ulkoiset tunnusmerkit ovat in oikeastaan aina. Niitä ovat tasainen iho, kirkkaat silmät, sopusuhtainen vartalo, hyvät hampaat ja vastaavat. Lisäksi silmämme ovat viehtyneet symmetriaan, joten vartalo ja kasvot, jossa kumpikin puoli on mahdollisimman samanlainen, miellyttää. Nuori ihminen on lisääntymiskykyinen, ja siksi vetoava.

Muistelen lukeneeni tutkimuksen, jossa oli analysoitu kasapäin maalauksia ja veistoksia antiikista nykypäivään, ja tultu tulokseen, että niiden perusteella naisen ideaaleimpana pidetty BMI olisi 22. Kyseistä tutkimusta en löytänyt, mutta tämän jutun mukaan Britessä ja Malesiassa tehdyn kyselyn perusteella viehättävimpänä pidettiin naisia, joilla oli 20.58 painoindeksi. Tutkittu on myös vyötärö-lantio-suhdetta, ja länsimaissa 0,70 vaikuttaisi olevan kuumin. Se on se klassinen vyötärö 60 ja lantio 90 senttiä. Nämä molemmat juontanevat juurensa tuohon mainittuun biologiseen taustaan: yli 20 painoindeksillä nainen on todennäköisesti riittävässä lihassa (ja rasvassa) tullakseen raskaaksi ja pitääkseen jälkeläisensä ja itsensä hengissä. Kapea vyötärö kertoo nuoruudesta ja selkeästi leveämpi lantio vihjaa taas, että nainen on ravittu ja hedelmällinen.

Biologian lisäksi viehättävyydessä on kyse kulttuurisesti luoduista näkemyksistä, minkä historia hyvin osoittaa.

Antiikin aikaan vaatimukset olivat varsin kohtuulliset, vai mitä sanotte: Naisen tuli näyttää jumalattarelta. Muodokas vartalo (mikä ei ollut eufemismi pullealle), kultaiset kiharat ja vaalea, hyvä iho olivat jumalallisen kauneuden tunnusmerkkejä. Meikkejä käytettiin kuten nykyäänkin, korostamaan silmiä ja suuta.

Afrodite, rakkauden ja kauneuden jumalatar kreikkalaisessa mytologiassa.

Renessanssin aikaan kurveja sai olla enemmän kuin antiikin aikaan. Vaaleat kiharat olivat edelleen kuumin kampaus, ja valkoinen iho & punaiset huulet -yhdistelmä meikkitrendien ykkönen. Barokin aikaan ylenpalttisuus ja koristeellisuus oli kaikin puolin muodikasta, mikä näkyi myös naisten vartaloissa:

Maalauksissa heijastuivat ajan ihanteet.

Vitoriaanisella ajalla rehevyys oli passé ja vyötärö kiristettiin korsetilla niin kapoisaksi kuin mahdollista, mutta takamuksen päälle kasattiin kangasta toisen päälle viehättävän silhuetin muodostamiseksi. Meikkaaminen varsinkin kirkkailla väreillä oli huonon naisen merkki.

1920-luvulla siirryttiin toiselle linjalle: kurvit katosivat myös alakropasta, ja poikamainen vartalo oli muodikkain. Vatsaa ja jopa rintoja teipattiin litteäksi ja hiukset pätkäistiin, mutta feminiinistä ilmettä pidettiin yllä runsaalla meikillä.

Flapper-tytöllä on tummat silmät, ruskea tukka.

Tämän jälkeen rinnat palasivat suosioon kun kropan ihannemuodoksi tuli tiimalasivartalo. 1960-luvulle asti muodissa olivat naiselliset kiharakampaukset ja maltillisempi silmämeikki. Tänä aikana myös valkaistun ihon dominanssi päättyi kun rusketus alkoi viestiä yläluokkaista eleganssia. Se, mitä pidämme naisellisena edelleenkin on hyvin pitkälti peräisin näiltä vuosikymmeniltä: punaiset, muhkeat huulet, räpsyvät tummat ripset, pehmeät kiharat ja vartaloa myötäilevät ja korostavat leikkaukset vaatteissa.

Bloggaaja on pukeutunut naiseksi klassisten tunnusmerkkien avulla.

Kuusikymmentäluvulla muoti teki suunnanmuutoksen, ja kurvien sijaan piti olla hoikkaakin hoikempi. Tyyli-ikoni Twiggy esitteli ohkaisia sääriään minihameessa. Näyttävä silmämeikki palasi ja sai parikseen vaaleat huulet.

Laihuustrendi jylläsi koko 70-luvun muuttuakseen vaativammaksi 80-luvulla. Enää luonnonlaihuus ei riittänyt, vaan naisten tuli näyttää treenatuilta, mutta hienovaraisesti: nykyajan erottuvat lihakset olisivat olleet liikaa. Treenin sijaan sojottavat olkapäät tehtiin toppauksilla. Meikki- ja hiustyylit muuttuivat edeltäneen hippikauden vastakohdaksi: väriä, tuuheutta, muotoa, kaikkea ja paljon!

Jamie Lee Curtis elokuvassa Perfect esittelee ajan kuumimmat linjat:

Nykyisin sanottaisiin, että "She doesn't even squat"!

1990-luvulla laihuusvimma jatkui ja paheni. Anorektisista malleista (ja heidän vaikutuksestaan syömishäiriöihin) keskusteltiin. Samaan aikaan hoikkuuden kanssa megatrendinä olivat myös suuret rinnat. Tämän muodin myötävaikutuksella 2000-luvulla epärealistisia kauneusihanteita ei enää tyydytty tavoittelemaan pelkällä kuntoilulla, ruokavaliolla ja meikkaamisella, vaan kauneusleikkausten ja erilaisten ulkonäön parantelukeinojen suosio alkoi kasvaa. (Toisaalta, ei mitään uutta auringon alla: Ovidiuksen runossa sanotaan ”Voi miten usein punastutkaan jonkun ihastellessa hiuksiasi
ja sanot:
Saan tunnustusta ostetusta kauneudesta, en tiedä ketä saksalaisneitoa nyt ylistetään minun sijastani.” Nykyisin vain taitaa olla saksalaisneidon tilalla intialainen tai rahan salliessa venäläinen...)

Ja nyt, 2010-luvulla haluamme lihakset. Näkyvät, erottuvat, jopa isot. Siksikö, koska ne ovat meistä kauniita, ja ne saavat tuntemaan olomme hyväksi ja voimakkaaksi, vai siksi, että ne ovat in? Oletettavasti molemmasta syystä, eikä jälkimmäisessäkään ole mitään pahaa. Mutta siinä vaiheessa kun huomaa, että trendistä on tullut niin normittava, että sen ulkopuolelle jääneet tai jättäytyneet alkavat näyttää puutteellisilta on hyvä muistaa, että puhumme muotioikusta, joita tulee ja menee.

Nykyisessä muodissahan on vielä tämä erityispiirre:

Kuvassa bloggajaa keekoilee muodin mukaisesti pullistelemassa ja kuvaamassa itseään (Huom. teknisistä ongelmista johtuen kuva on kuluvan vuoden huhtikuulta, ajankohtaisemman version näet täältä.)

Julkimot näyttävät mallia aivan kuten maalaukset aikoinaan:

Lihasten asemapaikoista tärkein lienee peppu. Kuvassa Kim Kardashian, jonka kaltaiseni täti-ihminen tuntee ainoastaan tämän takalistollisista ansioista.

Aivan, kroppaa kuvataan jatkuvasti, ja kuvia esitellään muille sosiaalisessa mediassa. Palaan aiheeseen myöhemmin tällä postauksella alkaneella Ulkonäkö-teemaviikolla!

Postauksessa on käytetty linkattujen kohtien lisäksi seuraavia lähteitä:

Fyysisestä viehättävyydestä

Kauneustrendien historiasta

Blondeista antiikin aikaan (+ se Ovidius-lainaus)

Naiskropan mittojen muodin heilahtelusta

Laihuudesta, terveydestä ja lihaksikkuudesta 90-luvun alussa

Ideaali nainen kuvina Nefertitistä Michelle Obamaan

Venus-maalauksia muutettuna vastaamaan nykyisiä kauneusihanteita

Aiempia juttujani samasta teemasta:

Kuumat treenit ennen ja nyt: Katsaus muotiin ja muotoihin

Täydellinen nainen vuonna 1912

Miksi olla laiha ja väsynyt? Lihota nyt!

***

Strong is the new skinny they say. How accurate is that: the fitness trend is but a trend in a long line of different beauty standards in Western culture's history.

Kommentit (17)

tiiti
1/17 | 

Mulla on jotenkin sellainen mielikuva, että melkein kaikkia eri aikojenkin kauneusihanteita yhdistää se, että ne eivät ikinä ole olleet kaikkien tavoitettavissa, koskaan se ihanne ei ole keskivertonainen.

Vaalea iho ja kultaiset kiharat eivät taida keski/eteläeurooppalaisella olla tänä päivänäkään kovin yleisiä. Lisäksi ulkotyössä ruskettui pakostikin, joten kalpeus oli vain varakkaiden etuoikeus. Rehevämpi vartalo oli heillä, joilla oli varaa ostaa paljon ruokaa. Heillä myös oli huomattavasti vähemmän vapaa-aikaa käyttää ulkonäköönsä (kun piti miettiä onko riittävästi ruokaa, ettei kuole talvella, esim.) kuin nykyihmisillä. Vaikka ihanteet tuntuvat nykyelämästä katsottuna "helpoilta" eivät ne välttämättä noina aikoina olleet.

Jos nyt ei väsynyttä somemyllytystä lasketa, en tiedä, onko nykyaikaiset ihanteet sinänsä vähemmän vai enemmän epäreiluja, kun (ainakin osaksi) arvostetaan työn tuloksia, eikä vain synnynäisiä/perittyjä ominaisuuksia.

Flore
2/17 | 

Kiitos tästä, mainio katsaus ihanteiden kehittymiseen! Hesarissakin taisi olla tästä oliko tänään vai eilen juttua, siis juuri siitä miten tämä treeni-intokin on muoti-ilmiö ja sellaisenaan ei voi kestää ikuisesti.
Listaan voisi lisätä vielä keskiaikaisen (naisen) vartaloihanteen, joka oli hoikka mutta S-kirjaimen muotoinen ja jossa vatsaa korostettiin kuten esimerkiksi tässä kuvassa: http://acmrs.org/sites/default/files/women.jpg Moni nainen toki oli usein raskaana, ja tällaisen illuusion luomiseen myös pyrittiin, koska lisääntyminen oli naisen tärkein tehtävä. Eikä sekään ollut silti kaikkien saavutettavissa. Toisaalta tuolloin(kin) kaunistautumista paheksuttiin etenkin kirkon taholta, ja toisaalta täydellisen kauneuden ajateltiin kuuluvan vain pyhimyksille ja  Neitsyt Marialle, eikä tavallinen tallaaja päässyt siihen ikinä.

minttumari
3/17 | 

Lopulta kai kauneus on kuitenkin myös jotain muuta kuin vain ulkonäköä... Vaikka kuvallisen median hallitsemassa maailmassa ihminen usein typistyykin kaksiulotteiseksi visuaaliseksi näkymäksi, joka joko sopii ihanteeseen tai ei sovi. Ihmisessä kauneus kuitenkin on koko olemuksessa, eikä loppujen lopuksi riipu vallitsevista ihanteista. Kiinnitin huomiota tähän postaukseen, sillä kirjoitin sattumoisin juuri tänään itsekin kauneudesta (tosin aivan eri näkökulmasta)!

styleornot
4/17 | 

Mikään ei tule riittämään, koskaan. Mimmit saavat potea myös painetta siitä ettei ole juuri sen mallinen ja muotoinen mitä ihannoidaan. Itsekin koen sitä vaikka yritän ajatella letkeästi että ei se ole pakollista. Ottaa päähän myös se että heti pidetään laiskana tyyppinä jos ei nyt haukkari erotu tai pikkasen on jenkkakahvaa, tai kuva ei ole järkkärillä otettu täydellinen muotikuva.

Aina löytyy jotakin korjattavaa, ja lihasten täydellinen pullistelu on hieman ruvennut ärsyttämään jopa itseäni, ja itsekin sitä harrastan :)

Aisha J
5/17 | 

Tämä aihe mietityttää kyllä jatkuvasti.. Välillä on vaikea vetää rajaa sille, mitä me teemme itsemme hyväksi ja missä vaiheessa alamme orjuuttamaan itseämme. Kiitos postauksesta :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
6/17 | 

Joo, eihän "ihanne" voi olla mikään sellainen, jota kuka tahansa voi olla. Tuohon, että miksi juuri mikäkin trendi milloinkin, palaan vielä kun käsittelen lisää lihaksikkuusvimmaa myöhemmin tällä viikolla.

Aika paikka ja tilannesidoinnaisia nämä tietysti ovat olleet. Tässä keskityttiin muutenkin vain länsimaiseen kulttuurihistoriaan, mutta on siinäkin radikaaleja eroja, että missä määrin jossain Kainuun pirtissä on näitä juttuja mietitty. Totta kai joku ihanne on ollut sielläkin, mutta eiväthän nämä trendit sillä tavalla olleet universaaleja ennen kuin nykyään ovat.

Kyllä mä melkein kallistuisin siihen, että nykyisin on helpompaa...koska meillä on Photoshop :P

Jos miettii, että vaikka jossain ympäristöissä 50-luvulla oli huoliteltu ulkoasu niin tärkeää, että jos meni ulos ilman huulipunaa tai tukka laittamatta, kaikki olettivat heti että on tyyliin saanut hermoromahduksen. Nykyään voi ihan rauhassa hiihtää tuolla kaupungilla verkkareissa ja korkeintaan katotaan että mikäs trendsetter se siinä menee. Eikä jossain vaiheessa naisilla ilmeisesti ollut paljoa muita keinoja edetä elämässään kuin ulkonäkö, nykyään on sentään vaihtoehtoja, vaikka siihen hyvännäköisyyteenkin on paljon painetta.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/17 | 

Joo, sunnuntain Hesarissa oli! Mulla on tuolla luonnoksissa aika samanlainen juttu lihastrendistä, ja olin ihan että pöh nyt tässä on samat jutut, Bourdieukin mainittu :D Mutta on mulla vähän eri kulma sentään.

Toi S-vartalo on kanssa nykysilmin katsottuna ihan järkky. Oikein huono ryhti ja veltot lihakset :D Mutta toistaalta, muutaman lapsen kun pykää, niin tuo tulee ihan luonnostaan!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/17 | 

On toki. Jos mietitään vaikka tuota edellisessä kommentissa esiin noussutta keskiaikaa, niin esimerkiksi silloin naisen kauneus oli varmaan aika pitkälti sidottu siihen, miten hyveellinen tämä oli (mutua heitän).

Sehän on myös jännä, että usein kun ihmisiin tutustuu, tai varsinkin jos kiintyy/rakastuu, niin heistähän tulee kauniita riippumatta siitä, missä suhteessa he ovat ihanteeseen tai riippumatta kasvojen symmetriasta jne. Ja nykyään kun itse on jo täti-ihminen niin huomaa, että pelkästään nuoruus sinällään on kaunista, silloin kun itse oli nuori ei ymmärtänyt ollenkaan sitä, että vanhemmat ihmiset sanoivat, että kaikki nuoret ovat kauniita :D Samalla tavalla on kyllä näkemys muokkautunut toiseenkin suuntaan, teininähän ei suunnilleen erottanut keski-ikäisiä ihmisiä toisistaan....

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
9/17 | 

Se on kyllä totta. Kuten sanoin tuolla ylempänä, niin ihanteen täytyykin olla vaikeasti tavoitettava, mutta kyllä ulkonäköpaineet minusta ovat liiallisia. Tämä visualisoitunut ympäristö, kuvien käsittely ym. muokkaa ja normittaa käsityksiä, ja niistä on tosi hankala sanoutua irti vaikka haluaisi. Mutta toisaalta on se vanhemmiten helpottanut tosi paljon, ehkä siksi, että se ihanne vaan koko ajan lipuu kauemmaksi :D

Mulla on kanssa aika kaksijakoinen suhde tuohon pullisteluun, siitäkin tulee tällä viikolla vielä postaus (jos saan valmiiksi niin jopa tänään). Toisaalta se on musta mielettömän ärsyttävä ilmiö, toisaalta ymmärrän sen täysin ja haluan itsekin dokumentoida muutosta, enkä muutenkaan ole ihan varma että mitä mieltä oikein olen!

Piia-Marika
11/17 | 

On noi ihanteet hassuja.. Itelläkin on ollut rasvaa, sit nätisti lihasta, nyt ehkä ihan normivartalo. Ja oon päässyt eroon ulkoisen olemuksen tuomista paineista, ja samaan hengenvetoon totean että oloni on juuri nyt kaikkein kaunein. Juurikin tuon turhan ulkoisen nahan toljottamisen pois jättämisenä. Kauneushan ei ole koko, vaan asenne ja tunne? :) Musta noiden kuvien lyyleistä sä vedit pisimmän korren. Komean kaunista! Ja mulla on iskulause itelle; onneks mä oon aina muodissa. Iskulausetta saa vapaasti lainata. :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/17 | 

Mulla kyllä ihan sama, olen ollut nuorempana tosi laiha, mutta en tajunnut olevani tosi laiha. Sitten olen ollut ihan normaali, mistä en myöskään tajunnut olevani ihan normaali. Aina oli jotain vialla. En mä vieläkään ajattele, että mistään ei voisi parantaa, mutta se kiinnostus siihen, että minkä kokoinen tai muotoinen nyt onkaan, on vähentynyt huomattavasti. Samalla on suurimmaksi osaksi jäänyt pois se käsitys, että tässä olisi ihan hirveästi fiksattavaa.

Toi on hieno iskulause kyllä :D Ja kiitos :)

Hem Buggah
13/17 | 

"Mutta siinä vaiheessa kun huomaa, että trendistä on tullut niin normittava, että sen ulkopuolelle jääneet tai jättäytyneet alkavat näyttää puutteellisilta on hyvä muistaa, että puhumme muotioikusta, joita tulee ja menee."

Tätä ajattelin tuossa muutama viikko sitten, kun olin yliopistolla liikunnanlaitoksella. Siellä on vuosijuhlan kunniaksi valokuvanäyttely, jossa on paljon otoksia toki myös eri vuosikymmenten opiskelijoista. Oli jotenkin hassua huomata, kuinka "normaaleilta" 70- ja 80-lukujen urheilevat liikunnanopiskelijat näyttivät tämän päivän vinkkelistä; ei näkynyt (varsinkaan tytöillä) treenattua habaa, ei rasvatonta ja jäntevää kroppaa eikä tiukkoja treenivaatteita. Ts. eivät näyttäneet mitenkään "urheilullisilta" sanan nykymerkityksessä. Tuskinpa he kuitenkaan kovin huonokuntoisia olivat tuolloinkaan.

Flore
14/17 | 

Sehän vaan kertoo, että aihe on ajankohtainen!

Mut joo, toi S on aika karsea ihanne nykyvinkkelistä, vähän samaan tapaan kuin se 1800-luvun biedemaier-nainen, jolla oli pullohartiat ja lihavat käsivarret. Toisaalta molemmissa piti sit olla muuten aika hoikka, kyse kai oli vaan siitä että mihin rasvan pitää milloinkin asettua. Nykyään tietty rintoihin.

Tosin noiden aikojen naisilla oli vähemmän vertailukohteita, etenkin niin sanotulla "tavallisella rahvaalla". Joku viisas on sanonut, että ennen valokuvia ja massamediaa valtaosa eurooppalaisista oli tuskin koskaan edes nähnyt erittäin kaunista ihmistä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/17 | 

Niinpä, mutta sitten kaikki luulee, että olen kopsannut sen jutun Hesarista :P

Joo, ne pullohartiat on kyllä kaameat! Mielenkiintoista, miten joku ihanne on nykyään katsottuna suorastaan ruma.

Jännä ajatus kyllä, ja sekin että mikä silloin sitten oli kaunista? Olivatko henkilökohtaiset mieltymyserot isompia, vai määräytyivätkö ne vahvimmin biologian kannalta? Vai eikö niihin yksinkertaisesti kiinnitetty niin paljoa huomiota?

styleornot
16/17 | 

Vaikeita aiheita, joita ei viitsi ottaa turhan vakavasti :) Itsekään ei enää ole niiiin itsekriittinen sen suhteen etteikö näytä tarpeeksi treenatulta tai ole aina viimeisen päälle järkkärikuvissa :)

Tosielämää sen olla pitää!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/17 | 

Joo, jännä juttu! Voi melkeinpä olla, että olivat vielä kovakuntoisempia mitä nykyään monet ovat, sillä eihän se treenattu ulkonäkö takaa että olisi monipuolisesti hyvässä kunnossa. Eihän vaikka näkyvä sikspäkki automaattisesti tarkoita, että on vahvat vatsalihakset, ja jos treenaa pelkästään ulkonäön takia ei välttämättä tee sellaisia asioita, jotka lisäisivät voimaa, nopeutta tai kestävyyttä, vaan sellaisia jotka edistävät sitä haluttua ulkonäköä.

Nykyään ajatellaan jotenkin, että ainoastaan se tosi trimmattu on kovakuntoinen. Tämä sama harhahan tuli kesällä esiin siinä Iltiksen pakarajutussa mistä kirjoitin. Että jos on yhtään rasvaa kropassa niin ei voi olla tosi kova urheilija...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012