Lähden lomailemaan sunnuntaina, joten ennen uusia matkapostauksia ajattelin pistää vanhempia ulos. Harvempi varmaan tähän aikaan vuodesta meinaa Kanarialle suunnata, mutta jos on jo tuleva talvi mielessä, niin ehkä tästä löytyy joitain vinkkejä sen varalle.

Kanaria ei ehkä ole se ensimmäinen kohde, joka tulee talvilomaa suunnittelevan pari-kolmekymppisen henkilön mieleen. Ja mikäli tulee, niin mielikuvat kännisten suomalaisten kansoittamasta keinomaailmasta karkoittavat ajatuksen aika nopeasti. Miksi siis valita nuo klassiset turistirysäsaaret kohteeksi?

Vastaus on yksinkertainen. Kanaria on mieletön treenimatkakohde erityisesti juoksun, pyöräilyn, uinnin tai näiden yhdistelmän eli triathlonin harrastajalle. Kävin ensimmäisen kerran Kanariansaarilla viime vuonna, ja päädyimme sinne aika sattumalta ja hiukan peloissamme siitä, mikä meitä odottaisi. Koska oletimme - sivistyneesti ja ennakkoluulottomasti - että kohteessa ei ole mitään tehtävää, jäi etukäteisgooglaus tekemättä. Jo lentokenttäbussin ikkunoista näkyneet ympäriinsä suhaavat maantiepyöräilijät alkoivat

herättelemään....hetkinen! Onneksi oli edes lenkkarit ja uimalasit mukana.

Palasimme tänä vuonna kolmeksi viikoksi, paremmin valmistautuneina ja varautuneina, ja tässä siis pientä esittelyä siitä, millaisia treenimahdollisuuksia Kanarialta löytyy. Olimme Gran Canarialla, joten suurin osa vinkeistä käsittelee sitä.

Kanarian ilmasto on ulkolajien harrastajalle aivan ihanteellinen. Siinä on huonot puolensa erityisesti rantaelämää kaipaavan auringonpalvojan kannalta, mutta mikäli mielii juosta lumettomassa ympäristössä keskellä talvea, ei paljon parempaa vaihtoehtoa kuin noin 20 asteessa pyörivä Suomen kesän tyyppinen sää löydy. Kanarialla on harvoin liian kuuma treenaamiseen, ja meille edullisen aikaeron takia on helppo tarvittaessa herätä viileämpään aikaan.

Ilmaston lisäksi etuna ovat suuret korkeuserot. Kanarian tiestö on kuin tehty maantiepyöräilyyn, ja harrastajat (sekä ammattilaiset, joita siellä suurin joukoin talvehtii) on huomioitu hyvin. Pyöriä saa vuokrattua paikan päältä, karttoihin on merkitty erilaisia reittejä ja muu liikenne suhtautuu pyöräilijöihin pääasiassa hienosti. Pyörän selässä pärjää, vaikka ei olisi vakava harrastaja, ja reittejä pitkin pääsee niihin aidompiin kyliin sisämaassa. Maantiepyöräilystä Kanarialla teen vielä erillisen postauksen tarkempine vinkkeineen.

Pyöräjengejä viilettää ohi jatkuvalla syötöllä.

Koska kyseessä on saari(ryhmä), on uinnille tietysti myös erinomaiset mahdollisuudet. Jokaisen lomakylän edustalla on rantaa, joten avovesiuintitreenit onnistuvat, sekä tietysti lähes jokaisessa hotellissa on uima-allas tai useampi. Allaskuvat kannattaa tiirata tarkasti hotellia varattaessa, jotta paljussa riittää tarpeeksi pituutta. Huomioi, että kaikkia altaita ei lämmitetä edes talviaikaan, jolloin pulahtaminen voi olla turhankin virkistävää. Meri ei myöskään ole hirmuisen lämmin, mutta tuskin sen kylmempi kuin Hietsussa heinäkuussa...

Bahia Felizissä sijaitsevan Monte Felizin uima-allas oli kohtalaisen kokoinen ja iltaisin myös rauhallinen.

Mikäli hotellin allas ei riitä, voi suunnata esimerkiksi Julio Navarro -uintikeskukseen Las Palmasissa (Calle Beethoven 9). Julio Navarrossa on olympiamittaisen 50 m altaan lisäksi myös 25 metrinen allas. Samoin Las Palmasissa on uimastadion Club Natación, josta löytyy jos jonkinlaista vesiurheilua ja muuta ohjattua liikuntaa.

Atlantin tyrskyt saattavat olla kokemattomalle vähän turhan kovia. Rannoissakin on eroja, kuvan San Agustinin oli luonteeltaan tyrskyisämpi kuin ehdoton suosikkirantani Anfi.

Juoksun harrastajalle Kanaria tarjoaa lumettomalla kadulla juoksemisen riemun keskellä talvea, eikä muuten ole ihan pieni riemu se. Pitkin rantoja menevät bulevardit ja kävelytiet ovat hyviä lenkkialustoja, joskaan pururatatyyppisiä ratkaisuja ei oikein löydy. Niiden sijaan voikin juosta hiekalla. Mikäli haluaa juosta pitkää matkaa, joutuu rantaa pitkin edetessä välillä autotien varteen, sillä kylien välissä on usein joutomaata. Kunnon pitkän treenin perässä kannattaakin suunnata sisämaahan. Maspalomasin dyynien luona haittaa tuuli, joka lennättää hiekkaa suut silmät täyteen, sekä koko Gran Canarialla silloin tällöin saapuva calima eli hiekkamyrsky, jonka aikana ilma on niin pölyistä että juokseminen kannattaa unohtaa.

Muka juoksemassa Patalavacan rannalla. Kuva on lavastettu, sillä jos juoksisin normaalisti, näyttäisin seisovani paikallani.

Jos rantabulevardi kyllästyttää, niin Maspalomasista löytyy juoksupuisto Parque Sur. Puiston keskellä on muun muassa kioskiravintola (hyvää sangriaa!) ja lasten leikkitelineitä, ja sitä kiertävät tiet, joilla myös paikalliset näyttivät sankoin joukoin treenaavan. Las Palmasissa vastaava on Parque Romano, sekin on paikallisten suosima juoksupaikka.

Parque Sur illalla ja caliman aikaan.

Kävely ja vaellus ovat myös hyviä vaihtoehtoja jos pyöräily tai juoksu ei nappaa. Korkeuserojen takia reitit voivat olla hyvinkin vaativia. Itsekin yritimme vähän käppälöidä ylös, mutta eihän siitä mitään tullut.

Sitä olen tässä pohtinut, että onko tämä joku ufojenbongausreitti?

Mikäli juoksutapahtumat kiinnostavat, niin Las Palmasin maraton (+puolikas ja kymppi) järjestetään vuosittain tammikuussa. Lue kokemukseni täältä. Seuraavaksi tekisi mieli vaihtaa saarta ja käydä testaamassa Lanzarote Wine Run.

Näiden lisäksi Kanarialla on aivan erinomaiset (joskin kalliit) golffausmahdollisuudet ja tuulinen ilmasto suosii myös surffaajia. Suurimmista hotelleista löytyy usein kuntosalit ja ohjattuakin liikuntaa on tarjolla.

Vesijumppaa on yleisesti tarjolla hotelleissa. Ohjauksen taso vaihtelee mutta onko se nyt niin tarkkaa.

Les Millsin tai lisenssikoulutetun ohjaajan kaipuuseenkin löytyy apua.

Paikallisia saleja löytyy lähes kaikista rannan turistikylistä, ja niihin pääsee myös kertamaksulla. Jostain hämmentävästä syystä joka ostarin nurkalta ja rantatieltä löytyy myös kolikoilla toimiva vaaka...

Miksi? Miksi?!

Treenivaateostoksille kannattaa suunnata ostoskeskus Atlanticoon Las Palmasin lentokentän lähellä. Puljusta löytyy monta eri urheiluliikettä sekä luontaistuote- ja urheiluravinnekaupat, josta saa hankittua proteiinipulverit ja muut mikäli akuutti tarve iskee. Erityisesti kannattaa pistäytyä ostoskeskuksen alakerrasta löytyvässä Sport Zonessa, joka vaikutti olevan paikallinen Budget Sport.

Valtavassa valikoimassa on kaikkea kuntosalilaitteista lähtien ja hinnat ovat pitkälti edullisia.

Atlanticossa on paljon myös vaatekauppoja ja erinomainen Carrefour, jonka kalatiskiltä kannattaa napata illallisaineet.

Koska ilman syömistä ei jaksa treenata, vielä pari vinkkiä ruoan suhteen. Kanarialta toki löytää myös tasokkaita ravintoloita, vaikka monet ovatkin ns. turistipaikkoja. Mikäli haluaa varmistaa oman tarpeensa mukaisen ruokinnan, on parasta valita huoneistohotelli ja kokata suurin osa ruoista itse. Ruokaostoksille kannattaa suunnata isoihin marketteihin, sillä turistikylien pienissä kaupoissa valikoimat ovat yleensä huonot. Jotkut tosin yllättävät tuoretiskeillään, mutta isosta osasta ne puuttuvat tyystin. Lisäenergiantarpeeseen on kiva maistella leivonnaisia, ne ovat herkullisia ja hyvin edullisia.

Toki sitä pitää pistäytyä ravintolassakin, ja suosittelen seuraavia.

Cabo Suroeste Patalavacan rannalla tarjoaa herkullisia tapaksia (kokeile ainakin friteerattua juustoa!) kohtuulliseen hintaan.

La Aquarela on fine dining -paikka lähellä Anfin rantaa, Radisson Blu hotellin yhteydessä, virallisesti edelleen Patalavacan alueella. Ravintola on hyvin kehuttu, mutta ei mielipuolisen kallis.

La Proa Melonerasin rannalla on kohtuuhintainen ja hyvä, varsinkin kalaruokia kannattaa maistaa.

Tulevaisuudessa toivon pääseväni lomailemaan myös Fuerteventuralle, sillä siellä sijaitseva hotelli Playitas vaikuttaa täydelliseltä majoituspaikalta treenimatkalle. Tarjolla on niin uintileiriä, triathlonharjoittelua kuin tennistäkin, sekä myös ryhmäliikuntaa kuten spinningiä, venyttelyä ja tanssitunteja. Lapsillekin on omaa urheilupainotteista ohjelmaa. Kuulemani mukaan Playitaksessa on myös mieletön noutopöytä.

Sitä paitsi väitetään, että Fuerteventuralla olisi yksi sekopäisimmistä urheilutapahtumista, nimittäin BBB-maraton. Lyhenne tulee sanoista Beach, Beer ja Bare bodies, reitti on 25 kilometriä ja vie viitisen tuntia nakuna tallustellen ja kaljaa latkien. Mutta en onnistunut guuglaamaan tälle vahvistusta kuin yhdestä lähteestä, joten suhtaudu varauksella tai ota riski, että joudut äärimmäisen noloon tilanteeseen tivatessasi nakumaratonin lähtöpaikkaa.

Että voin kyllä lämpimästi suositella kaikille talvitreenaajille Gran Canariaa. Muutenkin paikka on ollut positiivinen yllätys, ördääviä kanssakansalaisia ei juuri näy, eikä joka nurkka ole täynnä turistiryönää. Kysy ihmeessä, jos jokin jäi mietityttämään. Pyrin piakkoin palaamaan vielä maantiepyöräilyn pariin!

***

Some tips for active holiday in Gran Canaria (which I'm too lazy to translate, sorry. Follow the links or turn to Google.) The island is a fabulous place for swimming, running and biking in the middle of winter, as many of the real athletes know.

Kommentit (7)

Paulalaa
8/7 | 

Meikäläinen on ihan hurahtanut Playitakseen Fuerteventuralla! Huikee mesta ja siellä käymisen jälkeen takaisin hinkuun heti, ja ainakin itse ihmettelen miksi enää minnekään muualle matkustaisin sporttilomalle :)

Suosittelen Playitasta siis kaikille urheilullisille matkustajille jotka haluaa sporttiäksöniä lomalla. Helsingistä matkaan pääsee talvilomalla Apollon kautta. Käsittääkseni Playitas hotelliin ei saa buukkausta suoraan miltään saitilta tai suoravarauksena. Kesän aikaan matkasetin voi ostaa Ruotsin Apollolta ja suunnata reissuun esim Tukholmasta.

Lajeja on niin paljon ettei kannata ees luetella mitä kaikkea siellä voi harrastaa. Itse diggaa kuntosalista ja erilaisista ohjatuista tunneista skeä täysimittaisesta uima-altaasta. Maastolenkit niin jalkapelillä kuin pyörilläkin on huikee tapa viettää aikaansa Fuertella. Lenkit on merkitty maastoon eri väreillä ja haastavuusatetta löytyy joka makuun. Golfia siellä palataan jonkin verran, ja muuten suurin osa matkustajista on jonkin sortin triatlonisteja.

Kannattaa valita ehdottomasti pakettiin puolihoito: aamupala-buffa ja illallisen valikoima on varmasti jokaiselle mieluiset. Mitään huippua gourmetia tuolla ei saa, mutta oli dieetti mikä hyvänsä nii napansa saa naukumaan ruoka-aikaan:) Lounaalle voi stopata Playitaksen hotellialueen 2ravintolaan taikka allasbaareihin, tai ostaa evästä alueen omasta supermarketista.

Itseä kiinnostai kuulla jos joku on käynyt Club La Santassa, se on kuulema vastaava mesta kuinPlayitas mutta vanhempi laitos. Millanen paikka käytännössä, vinkkejä lomaan?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
9/7 | 

Kiitos asiantuntevasta kommentista! Vitsi tuo kuulostaa kyllä niin loistopaikalta, pakko päästä kokeilemaan! Ensi talven matka on vielä auki, joten täytyy käydä Apollon sivuilla katsomassa :)

Tota Club La Santaa mainostetaan aika aktiivisesti brittilehdissä, mutta mitään muuta tietoa mulla ei siitä ole. Pitääpä guuglata!

Kutri1
10/7 | 

Mä voin suositella Club La Santaa, olin siellä juuri viikon.

Lajeja löytyy joka makuun: spinnaajille on hyvät body biket (klossikenkiä löytyy lainattavaksi joka kokoa), jumppaa a:sta ö:hön, LesMillsien ystävät voi käydä myös bodycombatissa. Tunteja on vähän koko ajan. Pilates reformer kannattaa käydä testaamassa!
La santassa on myös täysipitkä uima-allas, yleisurheilustadion (plussaa komeista treenaajista ;) ), sisä- ja ulkokuntosalit ja oma ranta, jossa voi kokeilla esim. stand up paddlea, windsurfia jne jne. Eli tekeminen ei lopu kesken!

Juoksu- ja pyöräilymahdollisuudet onkin sit omaa luokkaansa, paikalla järjestetään paljon triathloneja sekä pyöräily- ja juoksutapahtumia. Kannattaa testata!
Aurinkoa voi ottaa suuren uima-altaan laidalla treenien välissä. ;) Tekeminen ei varmasti lopu kesken!

Itse en ole playitaksella käynyt mutta kuulemma hieno paikka sekin. Ihanaa että tällaisia lomakohteita on. :)

Kutri1
11/7 | 

Ainiin, tietysti palloilulajeja unohtamatta. Tennis, futsal, squash, fudis....

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/7 | 

Jaahas, kuulostaa huolestuttavasti siltä että tuonnekin on päästävä :D On kyllä tosi kiva että on tällaisia vaihtoehtoja, vaikka toki sitä pystyy itsekin järjestämään aktiviteettia. Helpommalla tietysti pääsee valmiissa (ja ehkä halvemmallakin?), ja todennäköisesti ohjauksen tasossa on eroa, itse kun menee sattumalta jonnekin niin ei voi tietää mitä saa.

Sali
13/7 | 

Kerroit, että saleja on kaikissa turistirysissä. Entä Puerto Rico??? Haluaisin kuulla, missä siellä on sali! Olen etsinyt pari kuukautta netistä eikä ole vieläkään löytynyt, jos kirjoittaja tai lukijat tietävät niin olen kiitollinen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/7 | 

Tällaiset löysin, tämä eka on ilmeisesti sen kauppakeskuksen alakerrassa:

http://www.puertorico-tonight.com/gran-canaria/sports-leisure/gym-better-bodies.html

Ymmärsin, että tämä olisi jonkun hotellin yhteydessä, mutta avoin kaikille:

http://vitalissimo.weebly.com/gym-and-fitness.html

Samoin näissä on käsittääkseni kaikille avoimet salit ja thalassot: http://www.gloriapalaceth.com/gb/hotels_gran_canaria_amadores_san_agustin_puerto_rico/ MUTTA en kyllä huomannut, mikä noissa oli Puerto Ricossa, vaikka väittävät että olisi sielläkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012