Personal Trainer -opintoni ovat edenneet jo varsinaisen PT-koulutuksen puolelle, mutta palailen vielä kesän Kuntosalivalmentaja-koulutukseen.

Ensimmäisen lähiviikonlopun jälkeen oli ohjelmassa itseopiskelua. Kävimme kurssilaisten kanssa harjoittelemassa sekä itse liikkeitä että niiden ohjaamista toisille. Lisäksi opiskelin treenaamalla liikkeitä yksin ja kirjasta lukemalla. Vähän tuntui koko ajan siltä, että mitä enemmän teoriassa osasin, sitä vähemmän osasin käytännössä...

Itseopiskeluun kuului myös erilaisten saliohjelmien teko ja niiden toimivuuden testaaminen. Huomasin, että helposti sitä tekee melko rankan ohjelman. Sekä juuttuu omiin lempiliikkeisiinsä ja maneereihinsa.

Toisen lähipäivän aiheina oli muun muassa liikkuvuus, lihashuolto, passiiviset venytykset, ravitsemus ja erityisryhmien kuntosaliharjoittelu.

Varsinkin passiiviset venytykset olivat mielenkiintoisia. Niihin toi haastetta se, että kaikkien kroppa ei ole samanlainen. Minun jalkoihini oli vaikea saada venytystä tuntumaan, osin siksi, että ne olivat jo notkeat ja vetreät (HEH), osin siksi, että rakenteellisista syistä venytys ei tuntunut. On varmasti haasteena jatkossa kyetä löytämään sopivat liikkeet itse kullekin, sekä ymmärtää tekniikka ja sen muunnelmat niin, että liikkeitä pystyy soveltamaan erilaisille ihmisille.

Painonnostotekniikoiden kanssa olisin mieluusti viettänyt enemmänkin aikaa, ne kun ovat minulle aika vieraita. Perusperiaatteista ehti saada käsityksen, mutta vaatii huomattavan määrän lisää sekä ohjattua että itsenäistä harjoittelua ennen kuin voin sanoa hallitsevani ne. Myöhemmin kesällä testasin liikeratatajuani laittamalla puolison nostelemaan tankoa, ja räikeimmät virheet osasin jo havaita.

Lähiviikonloppu huipentui lisenssikokeen näyttöosioon. Siinä meille arvottaisiin sattumanvarainen liike opettelemiemme joukosta. Ei siis olisi mahdollista pelata osaamalla vain pari muuvia. Jostain syystä olin aivan hepulikauhuissani näytöstä ja pelkäsin älyttömästi, että en osaisi. Monet liikkeistä olivat toki tuttuja, mutta joukossa oli sellaisia, joita en itse koskaan tee. Eivätkä ne ihan selkärankaan mene muutaman kerran tekemisellä ja ohjaamisella.

Näyttöliikkeekseni osui vipunosto sivulle, mikä ei kuulu omaan liikerepertuaariini. Olin ohjauksen alussakin ihan hermona, ja sen jälkeen säikähdin kun kysyttiin, että miten tuttu liike minulle oli. Mutta sitä kysyttiin siksi, kun ohjaukseni meni niin hienosti! Sain siitä pisteitä 5/5, ja olin kyllä tosi ylpeä! Toinen kouluttajista sanoi, että nimenomaan ne vieraat liikkeet kertovat osaamisen tason. Ehkä ensimmäisiä kertoja tuli sellainen olo, että saatanpa pystyäkin tähän hommaan, ja saatan olla siinä jopa hyvä.

Lähiviikonlopun jälkeen oli jälleen vuorossa itseopiskelua, ja lopulta teoriakoe. Äkkilähdimme vesivahinkoremppaa pakoon maalle, ja siinä hässäkässä kirja jäi kotiin. Ensin panikoin, että mitä tästä nyt tulee, mutta onneksi sain saman kirjan lainaan Hattulan kunnankirjastosta. Varasin tenttiajan samoin kirjastoon, koska kyseessä oli verkkotentti ja nettiyhteys oli niin huono etten uskaltanut luottaa siihen.

Myös teoriakoe huoletti hirmuisesti. Vastausaikaa oli 30 minuuttia 60 kysymystä kohden, ja ajattelin että se ei millään riitä. Pidinkin koetta tehdessä tolkutonta kiirettä. Valmista tuli alle vartissa, mikä kyllä kostautui. Vastasin muutamaan kysymykseen väärin, kun en siinä vauhdissa tajunnut sanamuotoa oikein. Kyssäreissä oli pieniä kielellisiä kompia mukana, ja niihin sitten kompastelin. Yksikään ei ollut sellainen, mitä en olisi osannut jos olisin malttanut hidastaa...

Pääsin kokeen kuitenkin ihan selvästi läpi. Opin sen, että tärkeämpää kuin antaa vastaus mahdollisimman nopeasti, on antaa oikea vastaus. Ja tärkeämpää kuin kiirehtiä vastaamaan, on selvittää mitä todella kysyttiin. Molemmat opit tulevat varmasti asiakastyössä tarpeeseen.

Lähiviikonloppujen, itseopiskelujen ja lisenssikokeiden jälkeen olen nyt lisensoitu kuntosalivalmentaja! Jo mainittujen oppien lisäksi olen kartuttanut omaa liikeosaamistani huomattavasti, sekä kehittynyt myös eri tarkoituksiin tehtyjen ohjelmien suhteen. Koko ajattelu kuntosaliliikkeiden osalta on muuttunut: nyt mietin paitsi sitä, mitkä lihakset liikkeessä työskentelevät, myös sitä kuka liikkeestä hyötyy ja mihin tarkoitukseen sitä ohjelmaan lisäisin. Nyt on aika jatkaa PT opintojen parissa sekä siirtää teoriaosaamista käytäntöön!

Aiemmat postaukset koulutuksesta löydät tunnisteen Trainer4you alta.

Osallistun koulutukseen Trainer4you:n kustannuksella.

***

I've reached one goal in my personal trainer studies: I am now a licenced gym instructor! I was so insecure about the tests but did pass them with really good grades! But one does not coach with licences, now it's time to focus on actual work!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012
Sisältö jatkuu mainoksen alla