Jos seuraat Fitness Führeria Facebookissa, tiedätkin jo, että selvitin perjantaina Trainer4You:n kuntosalivalmentajakoulutuksen näyttökokeen, ja ilmeisesti vielä varsin hyvin. Näin siis siitä huolimatta, että koin olevani täysin kujalla koko jutusta. Pihalla olemisen kokemus on ilmeisesti aika yleinen, sillä yksi kouluttajista painottikin, että ette mitenkään voi tietää nyt vähemmän kuin koulutuksen aloittaessanne.

Palataan vielä koulutuksen alkuun, ja siihen, mistä koko hommassa on kyse.

Trainer4You:n personal trainer -koulutus on kolmivaiheinen. Ensimmäisenä suoritetaan yhden viikonlopun pituinen hyvinvointivalmentajakoulutus ja sen jälkeen tämä kaksi viikonloppua kestävä kuntosalivalmentajan koulutus. Näiden jälkeen voi jatkaa varsinaiseen personal trainer -osuuteen, joka kestää 12 lähipäivää. Kuten kuntosalivalmentajakoulutuksessakin, opiskeltavaa riittää myös lähipäivien välille, joten tuo päivämäärä kuulostaa todellisuutta vähäisemmältä.

Kaksipäiväinen hyvinvointivalmentajakoulutus on tavallaan orientointi aiheeseen, eikä sillä tietenkään ehditty käsitellä asioita kovin syvällisesti. Itse koin, että siellä ei paljoa tullut uutta asiaa, mutta toisaalta olen aika paljon ollut liikuntaan ja ravintoon liittyvien asioiden kanssa tekemisissä. Koska Trainer4You -personal trainer -koulutukseen ei tarvita edeltäviä opintoja, varmistaa hyvinvointivalmentajan koulutus sen, että kaikilla on tietty vähimmäiskäsitys hanskassa.

Onko tämä nyt oikea asento?

Kuntosalivalmentajakoulutus keskittyy nimensä mukaisesti kuntosaliohjaukseen. Koulutuksessa käytiin läpi niin teoriaa kuin käytäntöäkin, ja opiskeltiin anatomiaa, ihmisten ohjaamista, harjoittelua tukevaa ravitsemusta sekä erityisryhmien harjoittelua. Muun muassa! Koulutus koostuu viidestä lähipäivästä ja itsenäisestä opiskelusta niiden välillä. Itsenäinen opiskelu muodostuu tietysti sellaiseksi kuin sen itse tekee, mutta saimme tehtäväksi suunnitella mielellään useamman saliohjelman (joskin vain yhtä vaadittiin), opetella aineistossa esitellyt liikkeet, harjoitella ohjaamista sekä kerrata teoriaa.

Kuntosaliohjelmien (ainakin yksijakoisten) tekeminen osoittautui teoriatasolla yllättävän helpoksi. Opiskelumateriaaleissa oli niihin seikkaperäiset ja loogiset ohjeet, joita noudattamalla sain tolkullisen oloisia ohjelmia aikaiseksi. Mutta käytäntöhän sen toimivuuden lopulta osoittaa. Ohjausta ja liikkeitä kävin itsenäisen opiskelun aikana treenaamassa, mutta siitä huolimatta koin, että en oikein ollut jyvällä niistä. Opeteltavia liikkeitä oli aika lailla, eivätkä suinkaan kaikki niistä kuuluneet omaan vakio-ohjelmaani.

Lähipäivien opiskelussa vuorottelivat teorialuennot sekä käytännön harjoitukset, joten puuduttavaksi ei käynyt. Yllättävän raskaita päivät silti olivat, ja suosittelen todella, että koulutukseen osallistuva ei tyhjentää kalenterinsa muilta osin. Itselläni oli muita menoja ja velvollisuuksia molempien lähiviikonloppujen aikaan, ja stressikäyrä kohosi välistä melko lailla. Trainer4You ohjeistaa varautumaan lähipäiviin mukavilla vaatteilla ja runsailla eväillä, ja näitä ohjeita kannattaa kyllä noudattaa! Hyvinvointivalmentajakoulutuksen ensimmäisenä päivänä hoipuin puolitajuttomana kotiin kun en ollut ottanut tarpeeksi ruokaa mukaan...

Nyt näyttää siltä, että todellakin tiedän, mitä teen.

Vaikka olen (teoriakoetta vaille) suorittanut kuntosalivalmentaja-koulutuksen, en todellakaan koe nyt tietäväni kaikesta kaikkea tai olevani mitenkään valmis. Liikunta-alalla ja ihmisiä ohjatessa ei voi jämähtää paikoilleen, vaan tietoa on jatkuvasti päivitettävä. Tämä vaatimus vaikuttaa hyvin paljon myös siihen, minkälaisella pätevyydellä tällaisesta lyhyestä koulutuksesta valmistuu.

Mikäli opiskelija on itse aktiivinen, tekee kaikki etätehtävät huolella ja paneutuen, harjoittelee, harjoittelee, harjoittelee ja oikeasti sisäistää asiat, asiantuntemus voi olla jo alkuun hyvällä tasolla. Toisaalta viisi päivää ja tehtävät on myös mahdollista sluibailla läpi vähimmällä mahdollisella panostuksella, jolloin hyöty ja osaaminen totta kai jäävät vähäisimmäksi. Aikaisemmalla kokemuksella on merkitystä, mutta oma asenne on ratkaisevassa asemassa. Tuskinpa tällaiseen koulutukseen hakeutuukaan muita kuin motivoituneita ihmisiä, mutta asennetta kun kysytään myös siinä, missä määrin haluaa kehittyä paremmaksi ja missä määrin tunnustaa sen, että ei ehkä vielä tiedäkään kaikkea.

Tässä vaiheessa koen, että olen saanut koulutuksesta paitsi uutta tietoa, ennen kaikkea olemassaolevan tiedon syventämistä. Sekä käsityksen siitä, miten paljon opittavaa vielä onkaan. Palaan myöhemmissä postauksissa vielä tarkemmin kuntosalivalmentaja-koulutuksen sisältöön.

Lue myös edellinen postaus aiheesta.

Osallistun koulutukseen Trainer4You:n kustannuksella.

***

I've been studying in Trainer4You's gym instructor course. It has been very interesting, and I have learned lot. And even more I have learned how little I know...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012