Jo Trainer4You-hyvinvointivalmentajakoulutuksessa mainittiin, että kuntosalivalmentajakoulutuksen ensimmäinen lähiviikonloppu on sitten raskas. En ottanut tosissani, mutta täytyy sanoa, että kyllähän se aika raskas oli. Mutta raskaus ei ole synonyymi kurjalle, ikävälle tai vaikealle, vaan uuvuttavat asiatkin voivat olla varsin positiivisia kokemuksia. Niin tälläkin kertaa.

Ensimmäisen lähiviikonlopun ohjelmaan kuului muun muassa kuntosaliliikkeiden oikeaan tekniikkaan perehtyminen, kuntosaliohjelman laadinta, asiakkaiden motivointi, funktionaalinen harjoittelu, venyttely ja melko lailla teoriaa harjoittelusta, kuten voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden treenaamisesta.

Se selän asento! Voi hyvä ihme että on hankalaa!

Olin ajatellut, että kyllä minulla on melko hyvä käsitys siitä, millainen on oikea tekniikka missäkin liikkeessä. No ei se ihan niin mennyt. Aika iso osa liikkeistä oli minulle vieraita, joten niiden osalta homman sai aloittaa ihan alusta. Joitain taas olin tehnyt ihan puhtaasti väärin, ja joissain olin urautunut sellaiseen liikerataan, joka ei nyt ehkä ollut täysin päin mäntyä, mutta ei myöskään optimaalinen.

Kävimme liikkeet läpi kahdessa porukassa, harjoittelimme niitä pareittain ja lisäksi ne oli kuvatttu oppikirjaan ohjeineen. Silti olisin kaivannut vielä enemmän sekä ohjausta että harjoittelua. Nimenomaan oikea tekniikka on osa-alue, jolla koen eniten epävarmuutta, ja osa-alue, jolla haluaisin olla kaikken varmin. Lähipäivien lisäksi liikkeitä on ehdottomasti harjoiteltava sekä itsekseen tehden ja toista ohjaten, pelkkä kokeilu ja kirjan lukeminen eivät riitä.

Aloitimme jo myös ohjaamisharjoittelun, ja siinä koin itse ohjaamisen helpoksi, mutta varmuuden tekniikoista haastavaksi. Siinä mielessä koulutukseen osallistujalle on kyllä etua omasta tavoitteellisesta ja perehtyneestä saliharjoittelusta, itsehän olen tupannut käydä kuntosalilla vain aikaa tappamassa.

Uusiakin muuveja tuli useampia, muun muassa hilpeyttä aiheuttanut vankila-hauiskääntö. Meni muuten heti liikevalikoimaan, pelkästään ulkotreenauksellisista syistä!

Kun jostain korjaa, niin jostain lörvähtää.

Luennoilla kävimme läpi muun muassa voimapyramidia, ja vaikka olen aina pitänyt itseäni lukijatyyppinä, koen näidenkin tietojen tarttumisen päähän vähän hankalaksi. Niille, jotka eivät ole niin lukemisorientoituneita tällainen koulutus kyllä sopii. Vaikka tekstiä täytyy jonkun verran tankata, se on suoraan vedettävissä käytäntöön ilman mitään mutkia ja teorisointeja.

Itselleni kaikkein innostavin osuus lähipäiviä oli funktionaalista harjoittelua koskenut luento ja ennen kaikkea harjoittelu. Molemmat veti Jarno Härkönen, ja innostuin lyhyestä näytetreenistä niin, että ilmoittauduin hänen järjestämälleen kesätreenileirille. Ylipäätään pidin koulutuksessa paljon siitä otteesta, että kaikella valmentamisella pyritään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kropan toimimiseen eikä vain jonkun yksittäisen ruumiinosan muokkaamiseen tai vastaavaan. Muutenkin koko koulutus ja jo edeltänyt hyvinvointivalmentajaosuus perustuivat maalaisjärjelle: viralliset ravitsemus- ja liikuntauositukset ovat ne mihin pohjataan, eivätkä kulloisetkin muotioikut.

Testissä funktionaalinen harjoittelu ja punnerrus koripallolla. Tilanne on lavastettu, mutta ei se silti helppoa ollut!

Hyvin mielenkiintoista oli myös ihmisten ohjaamista ja motivointia koskenut osuus. Näitä asioita en ole pahemmin tullut ennen ajatelleeksi, ja opetusmateriaalissa oli erittäin hyviä pointteja siitä, mitä ihmiset ohjaajalta toivovat ja miten näihin toiveisiin pyritään vastaamaan. Hankalaksi taas koin sen puolen motivoinnista, että monille syy tehdä jotakin on ulkonäöllinen syy. Sehän on totta kai kelpo syy sinällään, mutta itse haluaisin ohjata myös siihen suuntaan, että liikunta voisi tuottaa iloa muutenkin ja toimia muussakin roolissa kuin ulkonäön muokkaamisessa. Tosin uskon myös, että usein ulkonäköprojektina alkanut treenaaminen saattaa vaivihkaa muuttua muuten vaan kivaksi jutuksi.

Ensimmäisten lähipäivien aikana saimme myös läksyjä: meidän tuli laatia kotona yksijakoinen saliohjelma. Tieto tästä tuli mielestäni liian myöhään (tai ilmeisesti se oli tullut ajoissa, mutta mennyt minulta ohi), enkä sitten ehtinyt panostaa tehtävään vaan tein sen pikaisesti luentojen välillä. Tästä huolimatta ohjelma onnistui hyvin, ja sain korjausehdotukseksi ainoastaan lisätä muutama toisto yhteen liikkeeseen. Ehkäpä kuitenkin tajuan jostain jotain!

Vaan sen verran vaikeaa, että piti hyljeksiä lattialla.

Kokonaisuutena ensimmäiset lähipäivät olivat siis monipuoliset, mielenkiintoiset ja innostavat. Siitä huolimatta, että valtava tietomäärä aiheutti sen, että lievähkö epätoivo iski... Ensi kerralla palaan asiaan toisten lähipäivien ja itsenäisen harjoittelun osalta!

Lue myös aiemmat postaukset aiheesta:

Olen melkoisen pihalla eli Trainer4You-kuntosalivalmentajakoulutuksessa

Trainer4you -kuntosalivalmentajakoulutus: Mistä on kyse?

 

Osallistun koulutukseen Trainer4You:n kustannuksella.

***

"Little" bit more about my Trainer4You gym instructor -studies. Very intersting, very motivating and very much stuff to learn!

Kommentit (2)

Tuulin
3/2 | 

Kiitos näistä :) Ajatuksesi aiheen tiimoilta kiinnostaa, kun pt-koulutus houkuttaa itseäkin :) teetkö sitä pt-koulutus putkea vai vaan kuntosaliohjaajan? Mitä mieltä olet kannattaako ilmoittautua heti koko koulutukseen?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
4/2 | 

Kiva kuulla että kiinnostaa! Olen nyt teoriakoetta vaille suorittanut kuntosalivalmentaja-koulutuksen, ja aiemmin hyvinvointivalmentajakoulutuksen. Molemmat tein erikseen. PT-koulutus houkuttaa kyllä todella paljon, mutta en ole vielä ihan varma...

Olen ollut kahdessa eri koulutusryhmässä tuolla ja molemmissa suurin osa oli ilmoittautunut suoraan PT-putkeen. Mutta tosiaan voi siis ilmoittautua vain koulutus kerrallaankin. Tosin suoraan kokonaisuuteen ilmoittautuminen taisi olla edullisempaa, näin muistelisin. Jos haluaa kuulostella että onko tämä oma juttu, niin ehkä sitten ilmoittautuisin vain hyvinvointi- ja kuntosalivalmentajaan aluksi, itsellä ainakin selkeni viimeisemmän kohdalla aika paljon se, että tosiaan voisin tehdä tällaista työtä ja saattaisin olla siinä ihan hyväkin. Jos taas on varma suunnitelmistaan, niin silloin on varmaan paras ilmoittautua suoraan kokonaisuuteen. Toivottavasti tästä oli apua :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012