Tämä ei ole miksi en liiku postaukseni, oli vaan pakko laittaa tuo kohuväite suoraan otsikkoon.

Kaikkihan varmaan tietää kätevän ilmaisun musiikin arvosteluun: kuulematta p*skaa. No nyt on tarjolla näkemättä laatua. Eli en tiedä onko, mutta veikkaisin että on. Tämmöttis jännä dokkari oli tullut eilen, ja on vielä kuusi päivää kurkattavana Areenassa. (Lyhyen esitysajan takia mainostan tätä nyt heti tässä, älkää huoliko, myös syyni jäädä sohvalle ovat tulossa!)

Mistä siis on kyse? Prismadokkarissa tohtori Michael Mosley kyseenalaistaa kuntoilun hyödyt ja selvittää, millä eri tavoin ihmiskeho voi reagoida liikuntaan:

Viimeisimmissä alan tutkimuksissa on paljastunut uusia ja yllättäviä asioita liikunnan vaikutuksista ihmiskehoon. Liikunnan vaikutus riippuu paitsi geeneistä myös ympäristötekijöistä. Jotta harjoituksesta voisi saada mahdollisimman paljon irti, sen pitää tapahtua oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vieläpä on tehtävä oikeanlaisia harjoitteita.

Dokumentissa (The Truth About Exercise) selvitetään, miksi vain kuusi minuuttia liikuntaa viikossa saattaa olla tarpeeksi välttääkseen sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabeteksen? Miksi aamuisin ei kannata harrastaa liikuntaa, miten punajuurimehulla voi pidentää harjoituksen kestoa? Miksi 20 prosentille ihmisistä liikunta tuottaa vain negatiivisia vaikutuksia? Lainaus Yle.

Miksi 20 prosentille ihmisistä liikunta tuottaa vain negatiivisia vaikutuksia? No en tiedä! Enkä tasan usko! Nyt painun kahdeksi tunniksi juoksemaan hankeen (tai ainakin yritän) ja sen jälkeen kattelen tuon. Katso sinäkin, voidaan sitten päivitellä yhdessä.

*MUOKATTU 12.12.12 klo 9:12. Eipä tuossa dokkarissa ainakaan minun tajuun sanottu, että 20% ihmisistä saisi negatiivisia vaikutuksia liikunnasta...syytän Yleä harhaanjohtavasta esittelytekstistä. Mielenkiintoista katsottavaa silti!

***

Michael Mosley's documentary The Truth About Exercise is quite interesting. Watch it!

Kommentit (12)

Mia-Elina
13/12 | 

Kiitos! Tarvitsinkin juuri tähän väliin juuri jonkin kiinnostavan dokkarin, että saisin villasukkaprojektia eteenpäin. Ei nyt ihan ajan hukkaa, vaan ihan mielenkiintoista tutkimustakin! En vaan siltikään hoksannut, kuinka esittelyteksti onnistuttiin kääntämään niin päin, että 20 prosentin tulokset olisivat muka negatiivisia, jos kuten dokkarissa todettiin jopa tällä 20 prosentilla on jotain pientä hyötyä liikunnan lisäämisestä. Graafista tulkitsemalla?

kerttuli
14/12 | 

Mulle eräs palttiarallaa 70-vuotias mummukka-asiakas suositteli ko. dokkaria. "Kannattaa katsoa se, siinä oli ihan oikeeta asiaa, kun säkin sitä kuntosalia niin paljon teet ja lenkkeilet, ei kannattaisi kun vähempikin riittää"

Mutta rakas mummukka, kun en minä diabeteksen tai verisuonitautien pelossa liiku :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/12 | 

Olipas mielenkiintoinen, mutta ihme huijausta tosiaan nuo negatiiviset vaikutukset. Vai tarkoitettiinko sillä sitä, että treenaajalle tulee paha mieli, kun se saa tietää, että geeniensä mukaan ei hyödy siitä :D Ja mä kyllä suhtaudun edelleen skeptisesti siihen, että tämä 20% ei saisi liikunnasta mitään (fyysistä) hyötyä...

Hassu oli myös kommentti, jonka mukaan "suurin osa ihmisistä ei nauti salilla käymisestä tai pitkistä lenkeistä". Että onko nyt tosiaan kaikilta kysytty, ja ovatko nämä ihmiset tosiaan kokeilleet, tykkäävätkö vaiko eivät? Ei kai nyt kukaan tykkää, jos lähtee kylmiltään juoksemaan suoraan kaksi tuntia?

Ja kuten kerttuli toteaa, eivät kaikki harrasta liikuntaa vain sairauksien pelosta tai velvollisuudesta...olisiko sitä edes mahdollista jatkaa silloin kovinkaan pitkään?

Tosin ne 30 sek kovatehoiset harjoitukset voisi ottaa ohjelmaan. Lisäksi, en kyllä tahdo kokonaan vaihtaa niihin :D

Syyskuu
17/12 | 

Minäkin missasin tuon punajuurimehun? Ylellä on ollut joku harjoittelija kääntämässä tuota esittelytekstiä... :D Mutta dokumentissa varmaankin oli tarkoitus juuri katsoa, minkä verran hyvin pieni määrä liikuntaa vaikuttaa kehoon, siinähän testattiin sitä rasvan määrää veressä yms. Ihan totta se kyllä on, että varmaankin useimmat liikkuvat juuri siksi, että haluavat välttää ylipainoa ja mahdollisia tauteja, käyvät vaikka lenkillä. Sitten on ne muut, joilla on tavoitteita tai jokin lihastenkasvatusprojekti vaikkapa. :)

iitukka
19/12 | 

Multa meni myös vähän ohi tuo, että miksi aamuisin ei kannattais harrastaa liikuntaa... Oonko puusilmä vai sanottiinko siitä jotain?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
20/12 | 

Ei muuten sanottu! Ohjelman alussa muuten hehkutettiin myös jotain sellaista, että paljastamme kuinka liikunta saa ihmiset syömään enemmän tai jotain, siihenkään ei koskaan palattu. Eikä taidettu käsitellä näitäkään: - - myös ympäristötekijöistä. Jotta harjoituksesta voisi saada mahdollisimman paljon irti, sen pitää tapahtua oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vieläpä on tehtävä oikeanlaisia harjoitteita.

Nyt käy hämäräksi tämä juttu! Mitä siinä ohjelmassa ylipäätään sanottiin? Näimmekö leikatun version? Ovatko liikuntayrittäjät tai kansanterveyslaitos livauttanut Ylen palvelimelle pätkityn ohjelman? Mikä on totuus? Punajuurimehusta...ja kaikesta?!

kerttuli
21/12 | 

No voi helevettilääne :D

onhan ihan maalaisjärjellä pääteltävissä, että mitä enemmän urheilee, sitä enemmän keho tarvitsee energiaa ts. tulee isompi nälkä.

Mä olen joskus aamu-urheilua kuullut myös moititttavan, en vaan muista kenen toimesta ja millä perustein. Jotenkin se liittyi huonompaan suorituskykyyn aamuisin tms. Ite vedän salitreenit melkein aina aamusta, mutta syön kyllä tukevan aamupalan kahveineen ensin.

kerttuli
22/12 | 

Hyi miten oikeesti alkoi inhottaa tääkin liikkuvien ja liikkumattomien vastakkainasettelu, ikäänkuin siinä olis jotain pahaa että siinä missä toinen yks maata sohvalla ja syödä sipsejä, toinen tonkia perunamaata ja kolmas askarrella, saattaa neljäs saada onnensa kestävyysjuoksusta... Dokkaria en oo ite kattonut mutta meinaan esimerkiksi tuote mulle neuvoja jaellutta mummelia ja joitakin tovereita, jotka eivät ymmärrä miksi minä, laiha ihminen, laihdutan kun eihän liikunta mistään muusta syystä voi tapahtua. Aaaargh!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
23/12 | 

Heh, joo mullekin on sanottu, että "ei sun tarvitse liikkua noin paljon, sä olet jo laiha". Aijjaa, no kai mä sitten lopetan... Ajatellaan myös, että laihan eri tarvitsisi liikkua myöskään siksi, että eihän hän voi olla sairas tai edes riskissä sairastua esim. sydän- ja verisuonitautiin tai kakkostyypin diabetekseen. Toisaalta ajatellaan, että lihava (tai edes hiukan normaalipainoa painavampi) ei voi olla terve tai liikunnallinen.

Samoin mua ottaa kupoliin tossa dokkarissakin käytetty kieli, että kuinka paljon täytyy liikkua, jotta kuluttaa jonkun syömänsä asian kalorit. Tolla ajattelulla menee ilo sekä syömisestä että liikunnasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012