Jos olet vakkarilukijani, tiedät, että en ole mikään ruokavaliotyyppi. Kun en kerran ole saanut ristikseni yhtään mitään allergioita tai vastaavia, en halua ehdoin tahdoin hankaloittaa elämääni vaan syön mitä tarjotaan. Vähän toki nirsoilen: eineksistä en tykkää enkä syö kuin hyviä karkkeja (hyvä ei sitten ole kiertoilmaisu kilohinnaltaan kalliille vaan tarkoittaa puhtaasti mieltymyksiäni vastaavaa makua). Paitsi jos on kovasti makeanhimo, niin syön myös pahoja.

Trainer4you:n personal trainer -koulutuksen ravitsemusta käsittelevässä osiossa meitä kehotettiin testaamaan erilaisia ruokavalioita, jotta tustustuisimme niiden hyviin ja huonoihin puoliin. Ensin olin ihan että no en varmana ala kikkailemaan ruoan kanssa, mutta testasin nyt sitten kuitenkin.

Kuva täältä.

Maitotuotteiden välttely on minusta yksi pöljimmistä ruokavaliomuutoksista silloin kun ne eivät aiheuta käyttäjälleen mitään erityisiä oireita (ekologisia näkökohtia en tässä huomioi). Testasin siis sitten sitä!

En ole juonut maitoa pelkilteen sitten taaperoiän. Kahvissa käytän maitoa runsaitakin määriä, ja syön juustoja, rahkaa, jugurttia ja tietysti jäätelöä. Testiä varten vaihdoin kahvimaidon soijamaitoon, ja jätin nuo muut tuotteet suurimmaksi osaksi pois. Pari kertaa olen syönyt soijajugurttia, mutta se on aika ikävän makuista.

Turhan tarkaksi en ruvennut. Söin munakasta ja makaroonilaatikkoa, joiden valmistuksessa oli käytetty maitoa. Osallistuin muutamaan tilaisuuteen, joissa en alkanut erikseen kinuamaan soijamaitoa kahviin. (Maidottoman puolestapuhuja pääsee tässä nyt tietysti huutamaan, että nollatoleranssi olisi pitänyt olla!)

Aluksi soijamaito frappessani ei ollut kovin mieltäylentävä kokemus. Sitten keksin, että sitä löytyy myös light-versiona. Sen maku on miedompi, ja kelpasi minulle paremmin. Siihen olen oikeastaan jo aika kiintynyt, enkä välttämättä vaihda takaisin normaalisti käyttämääni luomu-kevytmaitoon.

Syön aika paljon juustoja ja rahkaa (joka kai virallisesti on juusto sekin, tällaista juttua olen joskus kuullut). Näiden korvaaminen tuntui sen verran hankalalta, että jätin mokomat kokonaan pois. Tämän myötä ruokavalioni proteiinipitoisuus laski, enkä oikein keksinyt, mitä olisin tilalle ottanut. Ei innostanut vetää koko ajan lihaa, kalaa tai munia. Pähkinöitä söin sitten aika paljon.

Tuli tosiaan huomattua, että joidenkin aineiden jättäminen ruokavaliosta pois voi todellakin johtaa sen turhaan, ehkä jopa haitalliseen rajoittumiseen. Rajoittumisen lisäksi miinuksena oli soijatuotteiden kalleus verrattuna maitotuotteisiin.

Kuva täältä.

Entäs ne hyödyt sitten? Maidottoman puolestapuhujat väittävät, että ruokavalio laihduttaa, parantaa ihon kuntoa, lopettaa vatsan turpoamisen ja muut vatsavaivat, vähentää infektioriskiä, poistaa migreenin ja niin edelleen. Sami Sundvikin blogissa kehotetaan jättämään maitotuotteet pois:

Maitotaloustuotteet ylläpitävät kroonista tulehdustilaa, ja keräävät nestettä elimistöön. Jo pelkästään tätä kohtaa noudattamalla, voi paino pudota muutamassa viikossa 2-3 kg. Eli maito, rahka ja raejuusto pois, kaikilta aterioita. Rahkan ja raejuuston tilalle laadukaampia proteiinin lähteitä. Luomulaatuista lihaa, riistaa, kalkkunaa, (villi)kalaa, kananmunia, laadukasta heraproteiinia (mikäli se sopii elimistöllesi).

Hittolainen kun joudun olemaan tylsä. Vaakaa minulla ei ole, mutta painoni ei varmasti ole pudonnut kolmea kiloa, tuskin kahtakaan. Vatsalihakset näkyvät ehkä aavistuksen enemmän, mutta olen myös ollut juomatta alkoholia ja syönyt tavallista vähemmän hiilareita ennen kuin aloitan tankkauksen, joten hakisin syytä ennemmin sieltä. Vatsani on turvonnut silloin tällöin, suurimman osan ajasta ei, kuten normaalistikin. Kropassani on ollut nesteturvotusta toisina päivinä ja toisina ei, ihan kuten yleensäkin. Jos minulla onkin ollut krooninen tulehdustila, ja se on nyt poistunut, en huomaa mitään eroa.

Entäpä iho? Minulla on akne, ja hetken olin että jopas jopas, tämähän toimii! No se olivat ne kaksi päivää, ja naama palasi normaalitilaansa.

Enemmän energiaa? Ei. Vähemmän päänsärkyjä? Tavallisesta poiketen, minulla ON ollut päänsärkyä. Parempi uni? Valitettavasti ei.

Lopputulemana en huomannut maidottomasta ruokavaliosta olevan yhtään mitään hyötyä. Tämä on hiukan harmillista, sillä totta kai haluaisin tämänkaltaisen pienehkön muutoksen muuttavan koko elämäni paremmaksi!

Olen myös hieman pettynyt siihen, että monien hehkuttamat huikeat tulokset jäävät minulta aina saamatta. Alkoholittomastakaan en huomannut mitään vaikutuksia. Ehkä minun pitäisi vain uskoa enemmän?

***

I tried dairy free diet. They say it makes you feel better, is good for your digestion, helps you lose weight, prevents headaches and so on. So what happened? Nothing. Just nothing. What a pity, I hoped my life to change.

Kommentit (31)

Lii
32/31 | 

Yle Areenassa on varmaan vielä katsottavissa erinomainen dokkari suolistosta ja sen vaikutuksesta kehoon. Suosittelen.

Vedin dokkarin tähän siksi, että siinä mainittiin ihmisten jakautuvan suolistoflooransa pohjalta kolmeen erilaiseen ns. enterotyyppiin, joilla ei ole kauheasti tekemistä esim. maantieteen kanssa.

No, nyt varmaan osoitan lähinnä asiantuntemattomuuteni, mutta siitä tuli sellainen ajatuksenpoikanen, että jospa onkin niin, että on ihmisiä, joille maitotuotteet eivät sovi. Sitten on varmaan ihmisiä, joille (kuten sulle, ja mulle, epäilen) maitotuotteet eivät aiheuta mitään erityisiä ongelmia. Sitten on ihmisiä, joille ehkä kovin lihapitoinen ruoka ei sovi. Toisille sitten taas eivät palkokasvit passaa.

Aika usein vaikuttaa siltä, että jengi, jolle joku asia ei sovi, huutaa kovaan ääneen sen asian tulehdusta ylläpitävästä vaikutuksesta (olen kuullut itseni kaltaisilta "asiantuntijoilta", että näitä asioita ovat mm. maito, herneet ja pavut, liha, vehnä ja mitähän vielä) - ja jättää ehkä sitten huomiotta sen, että voi kuitenkin olla ihmisiä, joiden elimistössä EI OLE tulehdustilaa jatkuvasti päällä minkään asian tai valitun silmätikkuasian vuoksi. Ei, vaikka heillä sellainen saattaisikin olla.

Se on musta vähän rasittavaa. Ikään kuin olisi vain yksi oikea tapa syödä.

MutiNa
33/31 | 

Olipas piristävää kerrankin lukea siitä kuinka ruokavalio EI toiminut. Mä olen jotensakin kyllästynyt siihen, että -ton ruokavalion parantaa kaiken ja heti ja maailman rauhakin tulee kyllä, jos kaikki kääntyy -ton uskovaisiksi! Toki on ihmisiä joille maito tai gluteiini ei sovi, mutta uskoisin silti, että vähemmistössä he ovat ja suurin osa meistä voi hyvin syömällä kohtuudella oikeaa, puhtaista raaka-aineista valmistutettua ruokaa.

Shadou
34/31 | 

Reippaan vuoden maidottomana elänyt (täysin), voin allekirjoittaa kyllä omat kokemuksesi. Paino oikeastaan vain noussut, kun huomasin voivani juoda kahvia vaniljasoijamaidon kanssa. Perus kulutusmaidolla ei kuppiakaan mennyt alas. Itsehän eettisistä syistä olen pyrkinyt vähentämään kaikkia eläinperäisiä tuotteita ja maito ollut niistä helpois, kun en esimerkiksi rahkoista, juqurteista tai muusta ole välittänyt. Vain suklaavalikoiman vähentyminen on oikeastaan tässä harmittanut. *snif* Migreenikohtauksia saan yhtä usein, mitä ennenkin ja agne oikeastaan pahentunut, tai oikeammin esiintyy itselläni ensimmäistä kertaa elämässä, tästä tosin syytän pillerteiden jättämistä. Mahakin yhtä turvoksissa, mitä yleensäkin. Asiaa ei auta, että keikkatöissä/kesätöissä on ollut asiakkaiden kanssa kiva leipoa ja varsin nopeasti keksin, miten helppoja monet vegaaniset sämpylä/leipäreseptit ovatkaan ja vaaleiden jauhojen vetäminen siis oikeastaan lisääntynyt.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
36/31 | 

Mä uskon kanssa, että ihan samalla tavalla kuin jotkut saa oireita (mikä hyväksytään yleisesti), toiset ei saa oireita. Jostain, tai mistään. Tätä monet ruokavalioiden puolestapuhujat taas eivät tunnut hyväksyvän. Ollaan vaan, että ei kyllä varmana sovi kenellekään, semmosta myrkkyä on. Usein kuulee myös sitä, että pitäisi kokeilla vaikka ei ole mitään oireita, niin sitten huomaa että niitä olikin. Ehkä mä vaan todella olen niin tiedottomassa tilassa oman kroppani suhteen :D

JoYlimys
37/31 | 

Mistäköhän toi tulee, että maito pitäisi yllä tulehdusta kehossa. Tässä lainaus Hesarin kolumnista, joka liittyi masennukseen, mutta jossa oli maininta kehon tulehdustilasta:

Tässä lyhyt lista tulehduksen synnyttävistä tekijöistä, joita voit välttää jos haluat:

Lihominen. Sisäelinrasva ylläpitää tulehdusta. Fruktoosi. Hedelmäsokeri lisää sisäelinrasvan tuotantoa. Väärät rasvat. Jokaisen runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävän aterian jälkeen elimistö on tulehtunut 4–5 tuntia. Stressi ja univaje.

Tässä vielä linkki juttuun:

http://www.hs.fi/tiede/a1421553469428

Itse olen super allerginen, ja ihmettelen ihmisiä jotka vapaaehtoisesti jättävät jotain ruokia pois (viljat, maito yms.). Jokaine taplaa tyylillään :)

JnH
38/31 | 

Minä odotin maidottomuuden parantavan akneni, ja tietysti tekevän minusta muutenkin paremman ihmisen, mutta hitto vie, ei ollut mitään muutosta! Paitsi huonompaan, kun tuli syötyä aivan liikaa leipää korvaamassa helppoja maitopohjaisia välipaloja. Leipää kun en osaa syödä kohtuudella.

Olen myös puolivahingossa noudattanut gluteenitonta ruokavaliota, hetkisen myös viljatonta, eikä näilläkään ollut mitään positiivista vaikutusta.

Se on jännä kuinka fiksutkin ihmiset hurahtavat näihin muodikkaisiin ruoka-aineenvälttelyihin. Milloin pahiksena on maito, milloin gluteeni, milloin hedelmäsokeri. Seuraavaksi varmaan aletaan kammoksua lihaa (lihan vähentäminen voisi kyllä olla hyväkin juttu). Ehkä sen jälkeen vihanneksia...

JoYlimys
39/31 | 

En kestä! Jonkun ruoka-aineen tiputtaminen ruokavaliosta on ehkä huonoin neuvo, mitä tiedän. Toki se voi joillekin toimia, mutta neuvon pitäis tulla taholta jolla on ravitsemustietoa. Jos esimerkiksi viljat tiputtaa ruokavaliostaan noin vain, se voi johtaa puutostiloihin - lisäksi sillä voi aiheuttaa itselleen tulevaisuudessa yliherkkyyttä.

Mari M.
40/31 | 

Täällä yksi tapaus, jolle maitotuotteet eivät sovi ja se on ihan empiirisesti havaittu. Voin paljon paremmin ilman, ja erityisesti tukkoisuus/liman eritys/yleinen turvotus pysyvät kurissa niin kauan kun en maitotuotteisiin koske (monen astmaatikon oireet helpottavat heidän jättäessään maitotuotteet pois). Juustot ovat erityisen pahasta *minulle*. Sen sijaan esim. vehnä/gluteiini ei tuota mitään ongelmia, ja en lakkaa ihmettelemästä nyt niin trendikästä gluteiinitonta dieettiä (pl. oikeasti keliaakikot tietysti). Minäkin uskon, että kyseessä on pitkälti ihan yksilölliset erot, mikä sopii yhdelle ei välttämättä käy toisille jenejene, ja yhtä ainoaa totuutta ei välttämättä ole. Kukin löytäköön sen itselleen parhaiten sopivan ravinnon.

Suvi1
41/31 | 

Mä olin viime kesänä kuukauden maidottomalla ja viljattomalla, kun sitä suositeltiin ja halusin testata, tuoko ruokavalio apua ongelmiini. No eipä tuonut. En huomannut voinnissa mitään muutosta tuon kuukauden jälkeen. Mietin itsekin, että entä jos en vaan huomaa muutoksia ja olen vaan täysin hukassa kroppani kanssa. Tuntuu, että kaikkialla hehkutetaan sitä, kuinka koko maailma muuttuu paremmaksi, kun maito/viljat jäävät pois. Jos ei ihan koko maailma, niin ainakin iho paranee, tukkoisuus (onko kaikilla sellaista, muutenkin kuin flunssassa?) vähenee ja vatsan turvotus vähenee. Niin ja kivut vähenee. Mulla ei tapahtunut mitään noista, eikä mitään muutakaan.

Mutta joo, kai tuokin ruokavalio voi jollekin (muillekin kuin maitoallergikoille) olla ihan paikallaan. En vaan mitenkään usko, että ihan kaikki, jotka rajoittavat ruokavaliotaan, oikeasti hyötyvät siitä.

Malin
42/31 | 

Mielestäni epäterveellisyyttä voi perustella maidontuotantoon liittyvällä biologisella ristiriidalla ja eettisellä paradoksilla. Tehotuotanoprosessissa lehmät raiskataan (en näe syytä käyttää pehmentävää kiertoilmaisua) ja vastasyntyneet vasikat riistetään emoiltaan, jonka jälkeen ne sukupuolesta riippuen joko tapetaan tai kasvatetaan edelleen tuotantoeläimiksi. Lehmät joutuvat käymään läpi tuskallisen fyysisen ja henkisen prosessin sen takia, että niiden äidinmaito saadaan päätymään vieraan nisäkkään laseihin ja lautasille. Väitän, että harva olisi valmis juomaan toisen ihmisen maitoa, mutta onnistuneen markkinoinnin ansiosta lehmän äidinmaitoa pidetään jotenkin järkevänä, loogisena ja jopa luonnollisena ravinnonlähteenä. Onneksi kasviperäisiä vaihtoehtoja on nykyään helposti ja monipuolisesti saatavilla, ja niillä voi ainakin yrittää korvata osan maitotuotteista. Soija ei ole ainoa vaihtoehto, jos ei siitä tykkää. :)

Suvi K.
43/31 | 

Mä kokeilin kanssa maidotonta vähän aikaa ennen joulua,  mutta ainoa havaitsemani vaikutus oli v****tus siitä, kun oli niin vaikea keksiä syötävää. Puolentoista viikon jälkeen sitten kyllästyin ja palasin vanhaan, enkä edelleenkään huomannut mitään eroa. :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
45/31 | 

Joo, ei ihan toimi kuten luvattiin... Ekologiset syyt ovat tietysti tosi hyvä perustelu olla käyttämättä maitotuotteita, mutta en kyllä voi sanoa että tämä ruokavalio mulle terveydellisesti yhtään paremmin sopisi.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
46/31 | 

En tiedä yhtään, enkä alkanut asiaa selvittääkään vaan suhtauduin siihen suoraan että humpuukia :D Voisi toki googailla, että onko siinä mitään perää.

Toi on mielenkiintoinen juttu, johon voisi myös perehtyä enemmän. Jos stressi aiheuttaa tulehdusta ja tulehdus masennusta, siltä osin se vaikuttaa ihan loogiselta.

Mä en myöskään käsitä, miksi pitää ehdoin tahdoin rajoittaa, mutta onhan joillain toki oireitakin syynä. Vähän hassulta musta tuntuu, että maitotuotteet pitäisi jättää pois, jos haluaa laihtua. Kyllä ruokavalion rajoittamisella aika todennäköisesti laihtuukin, mutta en jaksa uskoa että juuri maitotuotteissa olisi jotain erityisen lihavuutta ylläpitävää!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
47/31 | 

Just näin. Ja sitten nämä ovat ihan epäloogisia, en käsitä miksi heraproteiini käy, jos kerran maitotuotteet eivät käy jne. Olen ymmärtänyt, että nämä samat tahot suosittelevat myös voin käyttöä, mutta voihan on myös maitotuote! Jonkun aikaa sitten ei pitänyt syödä punaista lihaa, se oli toosi epäterveellistä. Harvempi sitä kai enää välttelee, jos lihaa syö.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
48/31 | 

Joo varmasti on henkilökohtaisia eroja, ja sitten vielä ihan mieltymyksetkin. En käsitä miksi näitä välttämisvalioita suositellaan niin varauksetta kaikille. Eihän tietysti yleisetkään ravitsemussuositukset sovi kaikille, mutta niissä on jotain tutkittua taustalla.

Lii
49/31 | 

Vaikka noi on musta kaikki oikein valideja argumentteja sinänsä, ei niillä kyllä mitenkään voi perustella epäterveellisyyttä. Ellei ole valmis väittämään, että eettinen paradoksi on epäterveellinen ihmiselle.

Mutta joo, muutoin ovat hyviä pointteja vähentää maitotuotteiden käyttöä.

Mise
50/31 | 

Mä kyllä noudatan arjessani maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, koska ne yhdessä pitää mun aknen ja turvotuksen poissa. Itselle ei ole mitään hyötyä toteuttaa vain toista. Sitten tietysti kun tulee joulunpyhät tai lomareissu niin tietenkin syön jäätelöä ja leipää - reissussa syön mieluummin edes jotain, kun poden koko päivän nälkää :D (+haluan jätskiä.)  Sitten palaan kotiin naama kukkivana ja maha kipeänä, mutta sainpahan syödä jätskiä :D Olen superkateellinen poikaystävälle, joka voi syödä mitä vaan, ja tuleehan tää kalliiksi, mutta ei tarvi peittää omaa naamaansa meikillä sitten ihan niin paljoa. (Ja mä oon kaikki roaccutanit ym. kokeillut, että akneongelmaa on ihan oikeasti ollut).

Uraäidin Ruuhkavuodet
51/31 | 

Kiinnostavaa. Minäkin kokeilin saman suuntaista dieettiä joskus ja maitoproteenin tilalle on tosiaan kauhean hankalaa keksiä korvaavaa proteeninlähdettä. Erityisesti, kun en syö kanaa tai punaista lihaa.
Mutta että rahka on juustoa - was...?

Malin
52/31 | 

Uskon, ettei biologisesti täysin epälooginen ravinto voi olla terveellistä tai ainakaan mitenkään välttämätöntä. Maidon epäterveellisyyteen liittyy toki yksityiskohtaisempiakin argumentteja, kuten vaikkapa se, että kun ihmisen vereen joutuu toisesta nisäkkäästä peräisin olevaa kalsiumia, veren happamuustaso menee sekaisin, ja jotta se saadaan takaisin tasapainoon, elimistö joutuu ottamaan kalsiumia omista luistaan. Tästä johtuu esimerkiksi se, että Pohjoismaissa on maailman eniten osteoporoosia ja vastaavasti vähiten sitä löytyy niistä maista, joissa maitoa ei käytetä.

Nimeltämainitsematon maidontuotantoa johtava suuryritys on kuitenkin saanut jalkaa niin hyvin esimerkiksi julkisen terveydenhuollon ja monen muun oven väliin, että virheelliset käsitykset istuvat syvässä. Tietenkin täytyy myös muistaa, kuka tai mikä rahoittaa maidon terveyshyötyjä ylistävät tutkimukset. Maidontuottajilla on hämmästyttävän suuri rooli Suomessa ja täten paljon rahaa käytettävissä, mikä mahdollistaa tehokkaat ja vaikuttavat mainoskampanjat, ja kehä on syntynyt. Jos haluaa lukea puolueettomia tutkimuksia maidon terveysvaikutuksista (ja -haitoista), niitä löytyy englannin kielellä ja hieman kaivelemalla.

Ymmärrän kuitenkin pointtisi, olisin voinut perustella tuota epäterveellisyyttä ensimmäisessä viestissäni enemmän. Ja totta kai eettisestikin voi syödä epäterveellisesti siten miten se tavallisesti ymmärretään. Terveellisyys-käsitteen ymmärtää kukin omasta subjektiivisesta valostaan ja minun perustelut jäivät tuossa hieman väljiksi. Minulle terveellistä on se, mikä antaa kokonaisvaltaisesti hyvän olon. Näin on varmasti kaikilla muillakin, enkä yhtään epäile, etteikö jollekin tule kokonaisvaltaisen hyvä olo vaikkapa juuri maitotuotteista, halusin tai en, eikä varsinaisesti ole minun asiani siihen puuttua.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
53/31 | 

Näin mä olen kuullut, että rahka ei ole hapanmaitotuote vaan (tuore-) juusto. En sitten tiedä onko oikeasti näin, en jaksanut ottaa selvää :D
Joo toi on kyllä hankala puoli, ja mulla oli vielä toi hiilareiden karsiminen niin liian vaikeaksi meni!

Korvaavia proteiinilähteitä :)
54/31 | 

Leivän päälle voi juuston tilalle laittaa kasvisten kanssa vaikkapa hummusta tai muita paputahnoja, jotka maistuvat myös dippinä. Myös erilaisia pähkinävoivalmisteita voi käyttää proteiinipitoisena levitteenä ja dippinä. Maitojuomien tilalle voi tehdä hedelmä- ja marjapohjaisia smoothieita kasviperäisellä proteiinijauheella höystettynä - esimerkiksi herne-, riisi- ja hamppuproteiinia saa miedonmakuisena jauheena, ja niitä voi juomien lisäksi lisätä vaikkapa aamupuuroon. Rahkan ja jogurtin tilalla voi syödä soija- tai kaurajogurttia hedelmien, marjojen ja pähkinöiden kanssa - "jogurttejakin" on oikeasti nykyään laaja valikoima, ja varsinkin kun sekaan lisää omia suosikkilisukkeita, niitä on helppo lähestyä. Kasvimaitoon (joita nykyään löytyy taatusti joka makuun) voi laittaa ravinteikkaita ja proteiinipitoisia chia-siemeniä, jolloin saa ihanan vanukkaan. Pähkinöistä, taateleista, kaurahiutaleista, kookoshiutaleista yms. voi makunsa mukaan miksailla helppoja raakapalloja tai -patukoita. Tässä joitain aamu- ja välipalavinkkejä. Ns. lämpimiä aterioita on ehkä helpompi keksiä, jos muutenkin olet ilman kanaa ja punaista lihaa. Kermat ja muut on helppo korvata kasviversioilla eikä eroa huomaa. Juuston voi mielikuvituksen mukaan korvata aika monella kasviperäisellä jutulla ihan ruokalajista riippuen.

Elina
55/31 | 

Minä olin hyvin tiukalla maidottomalla (mukaan lukien myös naudan liha) ja viljattomalla (kotimaiset viljat, tattari ja hirssi kävivät) ruokavaliolla kun imetin allergista poikaani. Imettäessä nyt on muutenkin koko ajan nälkä, joten oli oikeasti vaikea välillä keksiä, mistä saa äkkiä evästä. Se puolivuotinen myös avasi aika hyvin silmät kaikkien ruokarajoitusen ja kalorivajeen (jota toki ei olisi ollut pakko olla mutta en vaan saanut syötyä tarpeeksi) vaikutuksesta. Ajattelin ruokaa paljon enemmän kuin normaalisti ja himoitsin ihan hulluna kaikkea, mitä en voinut syödä. Kuola kasteli ostarin lattian, kun kävelin mäkkärin tai pizzerian ohi, jäätelöstä nyt puhumattakaan. Imetyksen loputtua piti tietty saada maistaa kaikkia herkkuja, mutta nopeasti elämä tasaantui eikä mitään erityisiä ruokahimoja ole. Tietenkin joskus tekee mieli suklaata / jäätelöä / pizzaa yms, mutta se siitä.

Jotenkin mä tajusin tuolloin, kuinka paljon energiaa turhat rajoitukset ja liiallinen kalorivaje tekee; ruoka pyörii ajatuksissa koko ajan ja olisi ihan varmasti "sortunut", ellei se olisi tiennyt pikkuiselle kipeää mahaa ja meille tuskaisia öitä, kun vauva vaan huutaa. En enää ihmettele, miksi laihiksilla repsahdellaan...

Ja disclaimerina vielä, että jos on yliherkkä maidolle / viljalle / younameit niin tietenkin kannattaa välttää niitä, jos kerran oma olo on parempi. Liialliset, turhat rajoitukset tekevät sen, että elää syödäkseen eikä syö elääkseen, imho ja mot :)

Sazunen
56/31 | 

Oon samaa mieltä tuosta ruokavalioiden tuputtelijoista! Itelläni on säännöllinen lääkitys, joka on saanut vatsan toimimaan vähän hitaammalla kuin aikaisemmin ja mulle tuputetaan täysin vehnätöntä, tai jopa gluteenitonta ruokavaliota. Ikävintä tuputtajissa on ehkä se, että he eivät suostu huomioimaan sitä, että esimerkiksi gluteeniton ruokavalio voi tulla ihan uskomattoman kalliiksi minunkaltaiselleni tuilla elävälle opiskelijalle...

Mukava siis välillä nähdä näitäkin kokemuksia! 

Essiu
57/31 | 

Olen myöskin ajatellut kokeilla maidotonta. Muutama tuttu on vinkannut, että voisi olla astmaatikolle hyväksi (vähentäisi limaisuutta ja infektioherkkyyttä.) Olen vain niin koukussa maitotuotteisiin ja varsinkin välipaloilla tulee syötyä paljon maitoa sisältäviä tuotteita.

Evelia
58/31 | 

Olen itse terveyden takia maidottomalla ruokavaliolla (tai testissä ensin sietäisikö kehona hapanmaitotuotteita edes, mutta jätän nekin pois jos oireita ilmenee) ja koska olen itse soijattomalla, niin voisin huvikseni heittää pari vinkkiä soijasta piittaamattomille. Maidottomista jäätelöistä suosittelen kaurajäätelöitä (huom: ei sovi ihmisille, jotka ovat gluteenittomalla ruokavaliolla kuten minä). Maku on ainakin omaan suuhun todella hyvä, paljon parempaa kuin ne soijajäätelöt. Itse en ole koskaan välittänyt myöskään soijajugurttien tms. mausta, mutta olen tykästynyt yosa-kaurajugurtteihin (sopii myös gluteenittomille!). Niitä ei tosin kannata syödä ajatuksella, että niillä korvaisi maitopohjaiset jugurtit vaan mielummin maistaa avoimin mielin. Maku on todella paljon erilainen kuin maitopohjaisissa jugurteissa, mutta itse tykkään ja niistä löytyy monenmoisia makuja. Osa niistä on myös sokerittomia :)

Mitä maitoihin tulee, niin soijamaidoista olen itse tykännyt vain siitä makeuttamattomasta Alpro Soyan soijamaidosta, ennen ainakin myytiin punaisessa tölkissä. Mutta jos ei soijasta tykkää tai muuten käytä, niin vaihtoehtoja onneksi löytyy. Kauramaidot (löytyy hyvin peruskaupoista), ylläri, on mielestäni hyviä ja nyt on tulossa Ruohonjuureen myyntiin myös gluteenittomana. Mantelimaito (makeuttamaton, löytyy ainakin isoimmista ruokakaupoista yleensä tosin yleensä makeutettuna) on mielestäni myöskin hyvää kahvissa, mutta siltäänsä juotuna tai vaikka muroissa käytettynä en oikein tykkää. Nyt olen tykästynyt pähkinämaitoon (makeuttamaton) ja sitä tykännyt käyttää myöskin muroissa. Siltäänsä juotuna tai muroihin on hyvää myös riisi-kookosmaito (tätä myydään ainakin joissain prismoissa). Riisi hieman pehmentää kookoksen luontaista makua sekä rasvaisuutta (100% kookosmaito voi olla tosiaan rasvaista monen suuhun). Kahviin en välttämättä suosittelisi, mutta uskon monen tykkäävän kahvissakin tuosta. Erilaisia riisimaitojakin on paljon myynnissä ihan normikaupoissa, tosin itse en niistä välitä.

Ruokakermoja löytyy peruskaupoista soijapohjaisten lisäksi ainakin kaurapohjaisena (ei keliaakikoille, tai en ole törmännyt vielä gluteenittomiin tällä saralla) sekä kookoksisia yleensä useammankin laista. Jos pääsee erikoiskauppaan, esmes ruohonjuureen, niin sieltä löytyy lisäksi mantelipohjaista ruokakermaa. En tiedä onkohan noita riisipohjaisiakin? En ole kiinnittänyt ainakaan huomiota. Sitten on niitä kasvirasvasekoitteita monenkinlaista, tosin eritoten gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kannattaa syynätä nekin tarkkaan. Vispautuvia kermoja ja erilaisia jälkiruokakastikkeita löytyy ainakin Sunnuntai-merkiltä, tosin en ole oikein moisia tarvinnut niin en ole 100% varma ovatko soijattomia. Eivät ainakaan täysin soijapohjaisia. En tiedä onko muunkinlaisia, uskon vahvasti että löytyy monensorttista soijattomia jos kaipaa.

Vanukkaista olen törmännyt vain riisipohjaiseen soijattomien lisäksi. Olivat sokerittomiakin. Ei vedä vertoja normivanukkaille, mutta siihen makuun ainakin itse totuin äkkiä. Alkuun maistui vähän hassulta suussa (johtui osittain sen erilaisesta koostumuksesta), mutta jo ensimmäisen purkin kohdalla suu tottui makuun ja mielestäni se oli ihan hyvää.

Hmm, ehkä nämä riittävät tällä erää ;)
pahoittelen, että tästä tuli vähän romaani.

Johann
59/31 | 

Voiskohan tuo osteoporoosin yleisempi esiintyminen Pohjoismaissa liittyä vähäisempään auringonvaloon ja D-vitamiinin saantiin eikä niinkään maidonjuontiin..?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
61/31 | 

Joo vaatii vähän enemmän panostusta että keksii mitä syödä. Tässä on nyt tullut muita kommentteja, joissa on hyviä vinkkejä, mutta tälleen kun kylmiltään löhti kokeilemaan niin vähän tyhjää löi. 

Nessa
62/31 | 

Ihan loistava teksti!:D
Jos ruokia pitäisi alkaa karsia, olisivat maitotuotteet niitä viimeisiä, jotka lähtisivät multa (yhdessä kasvisten ja hedelmien kanssa). Jäätelö, rahka ja jogurtti on musta ihan parasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012