Curling! Tuo hassuista lajeista kenties pöhköimmän näköinen! Viskotaan painavaa mönttiä pitkin jäätä ja harjataan jäätä möntin edessä. Kaikki lajikokeilulta vaadittavat ehdot selvästikin kohdillaan, ei kun testaamaan!

Pääsin kokeilemaan curlingia Kisakalliossa. Lajia pelataan pitkähköllä, suoralla jääradalla. Jää ei ole niin liukasta kuin luistinradalla, vaan siinä pystyi esimerkisi juoksemaan lenkkarit jalassa.

Peliä pelattiin lenkkareissa, ja toiseen jalkaan lisättiin liukuva pohjallinen tai kalossi. Turvallisuussyistä pistimme myös kypärät päähän.

Toisin kuin olin ajatellut, curling on tarkkuus- ja tietysti myös tekniikkalaji. Ideana on saada 20 kilon painoinen möntti, eli kivi, mahdollisimman lähelle ns. pesää. Tämä vaatii juuri oikeanlaisen vauhdin kiven heittäjälle - vai pitäisikö sanoa liu'uttajalle. Jään ominaisuuksiin ja kiven liukumiseen sillä vaikuttavat muun muassa ilman lämpötila, joten vauhti on aina osattava määrittää tilannekohtaisesti.

Ne harjaajat taas: heidän tehtävänsä on optimoida kiven kulkua jäällä. Nopea harjaus kiven edessä vaikuttaa jään luisto-ominaisuuksiin ja saa kiven liukumaan pidemmälle. Se todellakin vaikuttaa! Kaikkein eniten huomasimme kyllä vaikuttavan sen, että harjaamisen lisäksi maanittelimme kiveä, kuten vaikka kissaa maanitellaan, liukumaan vielä hieman pidemmälle! Jos alkaisin harrastaa lajia, liimaisin kiviini silmät, niin niihin saisi parhaan mahdollisen kontaktin.

Aluksi tuntui, että kiveen ei saa vauhtia millään, mutta tekniikan hoksattuani se liukui jo tosi pitkälle. Tarkalleen ottaen radan takaseinämään asti, mikä ei ollut tarkoitus. Kiveä ei saateta liikkeelle käsivoimin, vaan vauhti haetaan ponnistamalla jalalla telineestä.

Curling oli oikein hauskaa, mutta harmittavan hankalaa. Se myös otti aika ätväkästi ponnistavaan jalkaan, sillä lähdimme kylmiltään liikkeelle kylmässä hallissa, ja liikerata oli uusi.

Kisakalliossa curlingia pääsee pelaamaan omalla joukkueella, ja esimerkiksi polttariporukat varaavat näitä yksityistunteja. Laji sopii kaikille, ja turvallisuusnäkökohdat otettiin erittäin hyvin huomioon, mitä arvostan todella paljon! Mikäli curling kiinnostaa, niin vinkkaan, että laita päälle sellaiset housut tai trikoot, joiden polven nuhjaantuminen ei haittaa. Liukuessa pistetään nimittäin koko sääri polvesta jalkaterään jäälle, ja jää on melko röpeliäistä.

Testasin curlingia Visit South Coast Finlandin ja Länsi Uudenmaan Lumo Matkailu Oy:n vieraana.

***

I tried curling. It was fun, and easy to try for anyone. But I can't say it would be easy as a sport! It's surprisingly difficult to predict how the stone will move on ice.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012