Jatkan lenkkitossuaihepiiristä. Koska olen maksanut lenkkareistani hirveän määrän rahaa ja ne ovat minulle tosi tärkeät, kohtelen niitä hyvin. Esimerkiksi jättämällä ne putsaamatta sanotaan nyt vaikka verestä. Ja unohtamalla ne kahdeksi vuorokaudeksi suljettuun muovipussiin sen jälkeen kun olen ensin uittanut niitä pari tuntia mutavellissä. Voitte kuulkaa uskoa että haisi vampyyri eteisessä kun lopulta muistin kaivaa ne pussista. Mikäli meinasin vielä juosta lenkkareillani pyörtymättä, tai ylipäätään säilyttää niitä sisätiloissa pyörtymättä, olin pakotettu pesemään ne.

Mutta lenkkareitahan ei saa pestä! Hoito-ohje on "kostealla pyyhkiminen". Hah. Konepesun väitetään irroittavan liimaukset ja tuhoavan huipputekniset materiaalit sekä ihmeelliset ominaisuudet. Koska tossuni ovat muutenkin elinkaarensa loppupäässä, uskalsin kokeilla, että mitä tapahtuu jos pesen ne koneessa. Tosin ensin kaivoin uskonvahvistusta netistä. Joku totesi, että kyllähän kuumassa ilmanalassa juostessa kenkiin kehittyy 40 asteen lämpötila, että moista täytyisi liimausten ja muiden kestää. En ole ihan varma ontuuko tuo perustelu vai ei, mutta minulla ei ollut vaihtoehtoja.

Lähtötilanne on esitelty kuvassa alla. Valkoinen pahvinpala alla pyrkii demonstroimaan likaisuuden astetta, mutta sen sävy ei toistunut oikein. Kengätkin näyttävät todellisuutta puhtaammilta.

Vielä toinen otos. Verta, kuraa hiekkaa ja muuta moskaa. Onneksenne valokuva ei pysty välittämään hajua.

Joku innokas marttahenkinen ihminen olisi ehkä lähtenyt pesemään noita käsin. Minä en, vaan viskasin kengät koneeseen.

Voi parat siellä ihan yssikseen.

Laitoin 40 asteen hienopesuohjelman, vaikka oikeasti nuo olisivat kaivanneet yhdeksääkymppiä. Tai keittämistä. Pesun aikana kolina oli kova, ja linkouksen jälkeenkin popot olivat vettä tippuvat. Linkosin uusiksi, ja kas:

Koneesta tuli ulos ehjät ja puhtaammat lenkkarit, joskaan ei aivan hohtavat. Päällisin puolin katsottuna pesu ei aiheuttanut mitään vaurioita. 14 kilometrin testilenkillä askellus oli ihan yhtä epälennokas kuin yleensäkin, joten en usko, että myöskään pohjan materiaalit kärsivät pesusta mitenkään.

Johtopäätös: Lenkkarit voi pestä koneessa. Ainakin jos on pakko.

Haju ei muuten lähtenyt.

***

I did wash my running shoes in a washing machine. I was bit scared if I'll ruin them happen, but it seems that they're ok. Ok but still smelly.

Kommentit (22)

miakuusisto
1/22 | 

:D "reps" ! tuo aiheen aloitus on ihan paras ! kiitos nauruista :D

ps. mä laittasin likoon ämpäriin jossa ruokasoodaa tai etikkaa, tai vaikka molempii ja kokeilisin mikä toimii, mikä ei :)

kerroppa sitten kokeilujesi tuloksia, niin uskallan tehä perässä ;) 

Marsu
2/22 | 

Saman olen huomannut. Koneen vuoksi pesen vielä pesupussissa, pintaan voi hieroa valkopesuainetta niin saa ekstrahohtoa.

Laurauu
4/22 | 

Itse heitän vanishia (miten se kirjotetaan?:D Kuitenki se pinkki pullo) ja kiedon yhden tai kaksi vanhaa pyyhettä löyhästi ympärille, ei kolise!

Vierailija
5/22 | 

Oletko koittanut pakastaa niitä? Joku pari päivää vois tehä noille hajuille ihmeitä :)

JnH
6/22 | 

Mä pesen kolmessakympissä 2-3 kertaa vuodessa, en usko että se konepesu haittaa rakenteita enempää kuin märässä ja kurassa juokseminen :)

kl
7/22 | 

Haju lähtee etikalla. Laittaa sitä puolisen desiä huuhteluaineeksi. Tosi pahanhajuiset lenkkarit voi liottaa etikkavedessä (puoli ämpäriä vettä ja se puoli desiä etikkaa) etukäteen ennen pesua.

Olen itse pessyt lenkkareita koneessa vuosikausia. Tärkeintä on laittaa linkous pienelle kierrosmäärälle, se kuluttaa materiaalia eniten. Samoin ei kannata yli 40 astetta pestä, koska liimaukset alkavat repsottaa sitä kuumemmassa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/22 | 

Mä mietin kanssa lisätä sinne jotain pehmikkeeksi, mutta en löytänyt mitään, minkä olisin ollut valmis tuhoamaan kun en ihan luottanut puhdistustehoon :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
9/22 | 

En oo koittanut mitään muuta kun tän pesun vielä. Lähteekö haju tosiaan pakkasessa? Lähtisikö myös joistain "vintinhajuisista" vaatteista..? (Miksi olen uusavuton?)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/22 | 

Joo, eiköhän se ole valmistajalta vaan varmistusta siitä, että asiakkaat ei sitten tule valittamaan jos ne heittää lenkkarinsa 90 asteeseen :P Nykyäänhän on aika paljon kaikkea mitä ei saisi pestä, jotain vaatteita jopa :O

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
11/22 | 

Etikkaa voisi testata! Olen kokeillut sitä joskus johonkin vaatteeseen ja se toimi kyllä. Joo, 60 astetta on jo niin kuuma, että ei siihen uskalla heittää. Linkosin kyllä ihan täysillä kun ne tulivat aluksi niin märkinä ulos :/

lem
12/22 | 

Mäkin neuvoisin laittamaan pakkaseen, varmaan pari päivää olisi hyvä. Perustuu siihen, että hajua-aheuttavat bakteerit (ainakin suurin osa) kuolevat pakkasessa. Kannattaa tietysti laittaa ensin muovipussiin, ettei likaiset kengät joudu kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa.

JnH
13/22 | 

Joo, se on parasta kun joitain urheiluvaatteita ei ohjeen mukaan saisi pestä kuin korkeintaan vähän hulauttaa 30 asteessa :D Kivat lemut heti parin käyttökerran jälkeen. En jaksa etikan kanssa sotkea, vaan pesen vaatteet surutta 40 ja 60 asteessa, mikään ei ole vielä mennyt pilalle.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/22 | 

Mäkään en noudata sitä 30 astetta, yleensä pesen neljässäkympissä ja pinttyneemmät kuudessakympissä. Ihan järjettömiä nämä nykyiset ohjeet! Mulla on yhdet urheilurintsikat, joissa on ohjeena käsinpesu, ikäänkuin kykenisin :D

supersociale
16/22 | 

Hajunpoistoon pitäis toimia myös ruokasooda. Ripottele reilusti kenkien sisään, anna olla pari päivää ja rapsuttele pois - tadaa! Ainakin mun luistimiin toimi ja ne on jalassa keskimäärin 6 tuntia viikossa eli hajut on aika hyvät.

lem
17/22 | 

Mikään ihan pikkupakkanen ei sitten riitä, joten saatat joutua odottamaan aika kauan :) Kuuma ja kostea sauna on toki myös tehokas bakteerintappaja ja silloin riittää myös huomattavasti lyhyempi aika. Itse tosin en ole testannut saunaversiota, joten tarkempia vinkkejä en osaa antaa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/22 | 

Näin vähän ajattelinkin, jotain pölypunkki/turkiskuoriaisliitännäisiä pakkasessa tuhoamisohjeita olen joskus lukenut, ja sen piti olla ihan kova pakkanen :/ Ehkä mä vaan hommaan uudet lenkkarit ja säästän nuo sitten sellaiseen käyttöön jos menen vaikka Extreme Runille tai johonkin vastaavaan :D

Mindeka
19/22 | 

Ja telkkariohjelmassa (Sillä siisti) ne neuvoivat laittamaan luistimien sisään, paperipussissa, grillihiiliä, jolla haju kuulema myös lähtee.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
20/22 | 

Joo tän olin kuullut jääkaapin ja mattojen suhteen, miksei siis kenkienkin? Jääkaappiinhan voi laittaa myös kahvinporoja, toimisikohan nekin kengissä?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
21/22 | 

Grillihiiliä? :D Kuka nämä keksii, siis kuka tulee ajatelleeksi kokeilla? Hyi kun haisee nämä luistimet, pistänpä sinne grillihiiliä, varmaankin auttaa? Näitä en kyllä saa nyt hankituksi, mutta pidän mielessä vastaisen varalta.

Ja nyt kun olen ihmetellyt tänne asti muistan, että aktiivihiilipohjallisiahan myydään juuri hajua torjumaan, että ei tämä niin ihme juttu ollutkaan :D Mihinköhän se perustuu?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
22/22 | 

Nyt tässä on tullut niin paljon vinkkejä, että ne yhdistämällä varmasti tulee loistotulos: Ämpäriin soodaa ja etikkaa, kenkiin hiiliä ja kengät ämpäriin, ja tämä paketti ensin pakastetaan ja sitten saunotetaan :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012