Nyt on luvassa ohjeita jauhepirtelöitä maistuvampiin proteiinijuomiin, mukana myös takuulaaduttomia kuvia! Suurin osa varmaan tietääkin proteiinin hyödyt erityisesti liikkujille ja lihasta kasvattavile. Proteiini toimii lihasten rakennusaineena ja nopeuttaa palautumista. Erityisesti suositellaan maidosta saatavia hera- ja kaseiiniproteiineja, joista jälkimmäinen imeytyy hitaammin. Hidas imeytyminen on hyödyksi, jos haluaa varmistaa lihasvaurioiden korjaantumisen esimerkiksi yöunien aikana tai laihdutttaa. Heraproteiinin nopea imeytyminen taas auttaa lihaksien korjaus- ja palautumisprosessia käynnistymään pikaisesti. Lisäinfoa on netti täynnä, esimerkiksi proteiinijauheita myyvien firmojen sivuilla (yleensä viitteineen) ja esim. täältä löytyy kattavaa tekstiä proteiinin merkityksestä liikkujalle.

Treenin jälkeen tulisi saada paitsi proteiinia, myös hiilihydraattia, jotta korjaustsydeemit käynnistyy. Valmiit juomat ja patukat sekä jauheesta sekoitettavat juomat ovat käteviä, mutta vähän ankeita. Jos treenin jälkeen pääsee nopeasti syömään, ei mitään palkkareita välttämättä tarvitse. Tavallinen ruoka, jonka proteiini-hiilihydraattisuhde on noin 1:2 käy sekin. Ken haluaa varmistaa proteiinin määrän ja nopean imeytymisen, valitsee palautusjuoman ja mielellään askartelee sen itse!

Kun juomassa on muutakin kuin jauhetta ja vettä tai maitoa, se on paitsi paremman makuista, myös terveellisempää. Jos kotimatkasi on pidemmän puoleinen ja haluat hörpätä juomasi jo salilla, kaada se kylmällä vedellä huudeltuun termospulloon. Halutessasi heitä vielä pari jääpalaa mukaan. Toinen vaihtoehto on pakastaa juomaa jonkin aikaa, jolloin se säilyy viileänä pidempään.

Oma suosikkini on tällainen: pari desiä puolukoita, pari desiä maitoa ja noin desi rahkaa maustetaan vaniljalla ja sekoitetaan juomaksi sauvasekoittimella, tarvittaessa voi lisätä vettä tai makeutusta. Tässä kombossa on noin 32 g hiilihydraatteja ja 14 g proteiinia, kaloreita vajaa 200. Usein lisään hiukan maustamatonta proteiinijauhetta, sillä saa proteiinin määrän esim. tuplattua (noin puolella desillä jauhetta valmisteesta riippuen). Puolukoiden asemesta voi käyttää omia suosikkimarjojaan ja hiilihydraattien määrää saa lisättyä käyttämällä hedelmiä marjojen sijaan. Rahkan voi vaihtaa jugurttiin, ja kaurahiutaleita tai vastaavaa voi heittää joukkoon, jos tuntuu että hiilaria kaipaa enemmän. Tai pähkinöitä/siemeniä proteiini- ja rasvalisäksi.

Käytän pelkästään maustamatonta proteiinijauhetta, sillä maustetuissa tuppaa olemaan makeutusaineita, jotka eivät kiinnosta. (Tosin nyt on tullut stevialla makeutettuja jauheita, mikä kuulostaa vähän mukavammalta vaihtoehdolta.) Maustamattomuudesta huolimatta –tai sen takia– niillä saa tehtyä herkullisia palautusjuomia. Esimerkiksi sekoittamalla (pika)kahvia, maitoa, vettä, proteiinijauhetta ja haluamaansa makeutusta/maustetta kuten vaniljaa, sokeria ja/tai kardemummaa ja lisäämällä jäitä saa aikaan makoisan jääkahvin. On sen verran hyvää, että kannattaa välillä tehdä kofeiinittomasta kahvista tai olet pian kuin Tweek Tweak! Tämä sisältää reilut sata kaloria, 20 g proteiinia ja 5 hiilihydraattia (joten palautumistarkoitukseen on hyvä lisätä jotain hiilarisempaa kylkeen). Sama toimii toki myös kaakaojauheen kanssa (käytä makeuttamatonta, niin voit itse päättää sokerin määrän tai makeuttavan aineen.)

Toinen hyvä kombo on simppelisti sekoittaa tuoreita tai vähän sulaneita (/mikrossa kevyesti sulatettuja) pakastettuja marjoja, vettä ja proteiinijauhetta. Tässä on valittujen marjojen sekä jauheen ja määrien mukaan noin 24 g hiilaria ja 20 g proteiinia, kaloreita vajaa 200 (laskettu 2 dl vadelmia, 2 dl mustikoita ja puolisen desiä proteiinijauhetta).

Lisää vettä vähän sulaneiden/sulatettujen tai tuoreiden marjojen joukkoon. Kotimaiset ja luomut marjat on paras vaihtoehto. Ken haluaa elää vaarallisesti käyttää ulkomaisia pakastevattuja keittämättöminä.

Lisää sopivaksi kokemasi määrä proteiinijauhetta (kurkkaa annostelu pussin kyljestä).

Valmis! Onnistuu sekä sauvasekoittimella että blenderissä. Ensimmäisen etu on vähempi tiski, jälkimmäisen siistimpi lasi.

Maitotuotteita välttelevät voivat käyttää soijajuomaa tai -jugurttia, joissa on hiukan köykäisemmät proteiini- ja hiilarimäärät kuin maitovastaavissa (esim. proteiinia 3,2 ja 1,5 hiilaria juomassa tai 4,7 g ja 2,8 g  jugurtissa)  tai riisijuomaa, jossa on runsaammin hiilaria, mutta vähän proteiinia (n. 11 ja 0,2 g). Jauheistakin löytyy paljon valinnanvaraa, muun muassa hamppu-, herne-, vehnä- ja soijaproteiinia.

Vielä huomio maustamattomista proteiinijauheista. Maustamaton ei tarkoita samaa kuin mauton, eikä edes vastoin valmistajien sanoja samaa kuin neutraalin makuinen. Tämä on mielestäni kammottavaa, joskin menee alas vahvan kahvi- tai puolukka-annostelun ympäröimänä.

Tämä sen sijaan on oikeasti melko mautonta. Kuva Fitnesstukun sivuilta.

Jos sinulla on omia proteiinijuomareseptejä, niin jaa ne kommenttilootassa!

Kommentit (10)

Vim
11/10 | 

Lihastohtorin blogista oon lukenut, että jos tarkoitus on laihduttaa, niin tällöin palkkarin kannattaa olla pelkkää (hera)proteiinia. Hiilari palautusjuomassa ei ole mitenkään välttämätön palautumisen ja lihaskasvun käynnistymiseen. Toki jos ei halua laihtua, vaan haluaa maksimaalisen lihaskasvun ja nopean palautumisen, kannattaa lisätä hiilariakin.

Ite käytän tällä hetkellä stevialla makeutettua suklaan makuista heraisolaattia. Ei sisällä epäilyttäviä lisä- tai makeutusaineita. 100 grammassa on 84g proteiinia, 4g hiilaria ja 3g rasvaa. Juon tätä yhden annoksen (noin 30g) heti treenin jälkeen, ja siitä 1-2 tunnin kuluttua syön kunnollisen ruuan jossa on reilusti proteiinia ja jonkin verran hiilaria. Tarkoitukseni on kasvattaa voimaa ja lihasmassaa mutta samalla polttaa hiukan ylimääräistä rasvaa. Siihen tämä mielestäni toimii hyvin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/10 | 

Joo näitä voi varmasti miksata tarpeen ja tavoitteen mukaan. Itse en jätä hyviä hiilareita pois, erityisesti siksi, että palaudun yleensä aika hitaasti ja koen, että ne jeesaa sen kanssa.

Tuollasta stevia-makeutettua kyllä voisi testata, vaikka hiukan maku epäilyttääkin :D Noitahan oli jotain kookossuklaajuttujakin, hhmmm.

Vim
13/10 | 

Tää on tosiaan sellanen asia, missä ei varmasti ole yhtä ainoaa oikeata tapaa. :)

Olen maistanut kolmea suklaan maksuista heraproteiinia, ja tuo stevia-makeutettu on mielestäni selvästi paras. Ne muut oli eri merkkisiä ja makeutusaineena ekassa oli glukoosi ja toisessa sukraloosi. Aspartaamin ja asesulfaami-k:n olen aina kiertänyt kaukaa. Se glukoosilla makeutettu suklaaprotsku aiheutti mulle sellaisen todella ällöttävän olon, melkein alkoi oksettaa. En tiedä aiheuttiko sen olon mulla juuri glukoosi vai joku muu aina siinä jauheessa. Sukraloosilla makeutetusta ei tullut mitenkään huonoa oloa, mutta se vaan maistui aika äklömakealta. Steviaversio ei ole yhtä makea, ja sitä siis uskallan suositella, vaikka ei sekään varmasti oo yhtä hyvää kuin itse sekoitetut. Mutta toisaalta pelkästään veteen sekoitettavan valmiin jauheen käyttäminen on nopeampaa ja helpompaa. :)

Mia-Elina
14/10 | 

Nyt on niin tuttu kirjoitustyyli, että olen varmasti lukenut FFFifin kirjoituksia muuallakin. :)Asiallinen kirjoitus! Mutta joo, palautumisjuomat voivat olla yllättävän kinkkinen paikka, kun hera ei tule kyseeseen, eivätkä muutkaan maitopohjaiset tuotteet. Heraisolaatti varsinkin aiheuttaa mulle välittömän rajun limaneritysreaktion, että seuraavan kymmenen minuutin sisällä juoman nauttimisesta on pakko räkiä klönttejä nielusta ylös.Onneksi tällä hetkellä yleensä treenaan niin, että pääsen välittömästi treenin jälkeen lounaalle (sali on aivan ruokalan vieressä). Silti täällä on jatkuvat kokeilut/hakemiset meneillään, että löytäisi kiireiseen elämään sopivan rutiinin (esim. itse valmiiksi sekoitetun jauheseoksen, jonka voi sekoittaa salilla nesteeseen ja joka ei yököttäisi maullaan), joka tekisi treenien, töiden ja kodin välin ramppaamista helpommaksi – puhumattakaan siitä, kun joutuu treenaamaan ulkopaikkakunnalla rutiiniensa ulkopuolella! Silloin täytyy olla eväät kyllä aivan omasta takaa ja mielellään hyvin mietittynä.

Herneprotsku aiheuttaa ainakin minulle ilmapallopallovatsan. Hamppuprotsku on toiminut kyllä smoothieissa, mutta kuinka hyvin mahtaisi toimia yksistään tai kaksistaan jossain palkkarijauhesekoituksessa...? Anteeksi, ajattelen tässä vain ääneen! :D Riisiproteiini menee varmaan seuraavaksi kokeiluun, on vain hieman hintavahkoa perinteisempiin proteiinivalmisteihin verrattuna...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/10 | 

Paljon mahdollista, että mun jutut on tulleet muuallakin vastaan :)

Käykö sulle soija? Sitä saa edullisesti jauhona ihan ruokakaupoistakin, mutta en ole hirveästi tutustunut sen pitoisuuksiin tai ominaisuuksiin.

Hampun voisi ehkä sekoittaa mahdollisimman vahvanmakuisen aineen kanssa, esim. pikakahvijauhe voisi toimia jos tarvitaan "peitto-ominaisuuksia" :D

Ja on tietty yksi vaihtoehto ottaa ihan jotain proteiinipitoista ruokaa mukaan. Imeytyminen voi olla vähän hitaampaa, mutta tyhjää parempi! Toisaalta jokin taskulämmin tonnikalapurkki treenin jälkeen ei ole elähdyttävin kulinaristinen kokemus, mutta päämäärä on tärkein :D

Mia-Elina
16/10 | 

Kiitos vastauksesta :)

Soijaproteiinia tuli kokeiltua joskus ihan treenailujen esialkuvaiheessa (juuri sitä Fastia, jota saa marketeistakin), mutta jostain syystä mulle on noussut vähän epäluuloa soijaa kohtaan – kaikki mustamaalaus eri medioissa ja julkkisravintoneuvojien mielipiteet ovat saattaneet vaikuttaa. ;) Ennen kuin saan jossain testattua itseni, käytän edelleen soijatuotteitakin, mutta aika varovaisesti.

Kävi joskus mielessä, että soijamaitoakin myydään sellaisissa 2 dl:n pikkuboxeissa ja sellaisiahan voisi pitää aina kuntosalinsa lokerossa/repussa mukana, säilyvät suht pitkään ja niistä voisi sekoittaa jonkun proteiinijauheen kanssa palautusjuoman... Tämä niksi joutaa jonain päivänä kokeiluun, kun saan vain aikaiseksi.

Ei huono idea purkkitonnikalakaan :D Pähkinät tai cashewit voisivat ehkä ajaa saman asian, mutta ovat aika kuivaa purtavaa reenin jälkeen luulen mä... pohdinnat jatkuvat ;)

Emma
17/10 | 

Prodejauheapua!!!! Ostin tuota linkkaamaasi proteiinijauhetta  varoituksestasi huolimatta. Aattelin ettei se nyt niin pahaa voi olla. Oli se, aivan kammottavaa. Hrrr. Joten: miten, MITEN sen saisi alas? Paljonko sitä pikakaffetta? Muita kikkoja? Tuntuu typerältä jättää pussi käyttämättä, ei nuo kuitenkaan mitään ihan ilmaista kamaa ole...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/10 | 

Voi ei :D :D Mä en ole oikein keksinyt muuta sen kanssa kuin vahvanmakuiset seuralaiset. Ja sitä ei kannata laittaa kovin paljoa! Pääasiassa lisään tuollaiseen rahka-puolukkajuomaan, niin se ei sieltä niin hirveästi hyöki. Kahviin olen heittänyt kanssa, ja tuopilliseen laitan noin reilun ruokalusikallisen (kofeiinitonta) kahvijauhetta +vettä & maitoa. Kardemumma dominoi aika hyvin. Marjasmoothieihin lisätessä peittyy yllättävän tehokkaasti, kunhan juoma on kylmää eikä jauhetta ole paljoa.

Hyvä (tai siis "hyvä") puoli on, että sihen järkyttävään makuun hiukan turtuu, joten paketista selviää kyllä vaikkakaan ei hyvillä mielin :D

Harkitsin jopa, että olisin lähettänyt pussin valmistajalle ja sanonut, että hei tässä lukee neutraalin makuinen, onko kukaan teistä oikeasti maistanut tätä?!

Saara muuten testaili hifimpää proteiinijauhetta http://www.lily.fi/juttu/sun-warrior-vegaanista-raakaproteiinia

Emma
19/10 | 

Kiitos vinkeistä! Ei kai tässä auta kuin ottaa prodejauhepussi kauniiseen käteen ja alkaa yrittää totutella... Mä myös funtsin tuon palauttamista valmistajalle kipkan saatekirjeen kera :D Ryhmäkanne, hmm...

Joo, tuon Saaran postauksen luinkin! Mut 70e!!!!!??? WHAT???

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
20/10 | 

Juu...70 euroa on kyllä liikaa :O

Ehkä tosiaan pitäisi palauttaa pussukat, mitä jos ne todella eivät tiedä siellä, miten kammottavan makuista se on? Tai jos tuossa erässä on vaikka joku virhe....en kyllä usko, taitaa olla pahaa ihan luonnostaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012