Olen palannut ja näköjään Lilykin. Onhan tämä vielä hiukan sekaisin, mutta täytyy sanoa, että olohuoneeni on kyllä paljon hirveämmässä kunnossa (matkalaukkuräjähdys). Koska tulin kotiin keskellä yötä ja palasin aamulla sorvin ääreen, olen liian uninen kirjoittaakseni mitään tolkullista, joten pistän ulos yhden näistä jutuista, joita olin loman ajaksi ajastanut. Toivotaan, ettei tule tuplana!

Olette ehkä törmänneetkin tähän sosiaalisessa mediassa suosittuun juttuun, mutta linkkaan silti. Nyt kun on taas lehdet täynnä vinkkejä siitä, miten saavuttaa pikapikaa se täydellinen bikinikroppa ja vuodenajasta riippumatta tulee ympäröivän kulttuurin joka tuutista vaatimuksia, oletuksia ja näkemyksiä siitä, millainen naisen tulee olla, niin on hyvä muistaa, että keksittyähän se kaikki on. Ei ole olemassa mitään absoluuttista täydellisen naisen mallia tai mittaria, vaan se muoti vaihtelee tämänkin asian suhteen. 

Kivat analyysit siinä. Kuva täältä.

Muun muassa Huffington Postissa on julkaistu juttu siitä, millainen oli täydellinen nainen vuonna 1912. Aika erilainen mitä nykyään ajatellaan. Elsie Scheel valikoitui edustamaan lähes täydellistä fyysistä esitystä naiseudesta 400  joukosta. 24-vuotias sinisilmäinen blondiini painoi noin 77 kiloa ja oli noin 176 senttiä pitkä. Mittasuhteet olivat kuulemma samat kuin Milon Venuksella: rinnanympärys 89 senttiä, vyötärö 76 ja lantio noin 102. Painoindeksillä 26.8 Scheel olisi nykyisin ylipainoinen, mutta vuonna 1912 hänen sanottiin näyttävän terveyden perikuvalta.

Milon Venus. Kuva Wikipedia.

Ulkonäön lisäksi Scheelillä oli muitakin avuja. Hän oli kiinnostunut autoista, ei tuntenut pelkoa, ei juonut kahvia eikä teetä saati sairastanut koskaan, ja rakasti pihvejä. Daily Mail kertoo, että ihannekropan salaisuus oli se, että Scheel söi mitä halusi ja milloin halusi. Ihan niin kuin missit ja mallit nykyäänkin...!

Kirjoitetaankohan tästä nykyisestä naisihanteesta vastaavia ihmettyneenhuvittuneita juttuja sadan vuoden kuluttua?

***

Elsie Scheel was choosed to present the perfect woman in 1912. Today we would consider her overweight, but 100 years earlier her 5ft 7in height, 171 pounds weight and 35-30-40 inch measurements were "the most nearly perfect physical specimen of womanhood".

Kommentit (4)

tiiti
5/4 | 

Kyllähän varmasti lääketieteen ammattilaisten valitsema ihannevartalo on edelleen ihan terveen mitoissa, ja sehän tuo oli. Ei lehtien bikinikropalla ole tämän kanssa mitään tekemistä.

Vuonna 1912 myös ihmisillä oli paljon muutakin mietittävää kuin ulkonäkö ja siksi nykyisen arki-ihmisen ulkonäkönsä eteen tekemä työmäärä, siihen käytetty aika ja raha (ja kemianteollisuuden valmisteet)  saisivat 1900-luvun alun tyypit varmaan potkaisemaan tyhjää pelkästä kummastuksesta. Siksi nuo ihanteet sen ajan mainoksissakaan eivät ole niin loppuun asti hiottuja, ihmisten piti ensin istuttaa perunaa ja tehdä ruokaa, huolehtia muista töistä, ja vasta sitten, jos joku vielä jaksoi, oli aika huolehtia ulkonäöstään, tai angstata siitä.

Sinänsä esim. nuo perusterveelle mainitut speksit olivat tuona aikana (jolloin esim. Suomessa ei hirveässä kylläisyydessä eletty), vaatineet täysipainoista ravintoa lapsesta asti, ja edes tähän ei ollut mahdollisuutta kovinkaan monella. Siksi ihmiset olivat paljon pienempiä.

Anonymous
6/4 | 

painoindeksi tuolla painolla ja pituudella ei muuten ole 26.8, vaan 24,9 - eli ihan terveen mitoissa oli myös tuo 1900-luvun alkupuolen nainen. Ihan vain siksi halusin korjata, ettei tämä hoikkuutta ihannoiva aikakausi saisi lisää aihetta kauhisteluun. Hyvä bongaus toki, kiitos siitä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/4 | 

Joo, totta. Pistin sen tuohon suoraan lähteestä laskematta itse. Tosin heittoa saattaa hiukan selittää, että mitat on muunnettu jaloista ja tuumista, alkuperäinen laskija on käyttänyt niitä ja minä kertonut senteiksi pyöristettynä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/4 | 

Jep, nykyäänkin lääketieteen ammattilainen saattaisi valita eri tavalla kuin casting-henkilö tai missituomari (ja niin muuten valitsisin minäkin), mutta kyllä se terveen rajakin on tainnut muuttua. Niinkuin monet muutkin terveyskäsitykset kuin paino, eihän esimerkiksi ilmaisua "terve rusketus" nykyään kuule vaan se on pikemminkin irvokas.


Perusjantterilla meni aikaa kaikkeen muuhunkin, mutta onhan sitä ulkonäön ympärillä (tai jonkin vastaavan "turhuuden") pyörimisen mahdollistavia asemia ennenkin ollut. Ja aina sitä on haluttu puunata. Erona on tosiaan tuo, että nykyaikana aikaa on, ja oletettu ulkonäön ylläpitovelvollisuus koskee kaikkia. Sekä tietysti se, että ennen vertailukohteena oli kylän kaunein tyttö tai pitäjän komein kolli, nykyään fotarilla entisestään parannellut ilmestykset joka puolelta maailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012