Jos sinun tarvitsee kysyä miksi, et tule ymmärtämään vastausta.

Miksi sukeltaa luolaan, jossa kukaan ei ole käynyt? Todella haastaviin, mahdollisesti hengenvaarallisiin oloihin?

Entä kun sukellus todella osoittautuu hengenvaaralliseksi ja osa seurueesta hukkuu? Miksi vaarantaa oma henkensä ja sukeltaa takaisin hakemaan ruumiit pois luolasta?

Jos et ymmärrä miksi, katso Takaisin pintaan. Kyseessä on Norjan sukellusturmasta kertova dokumentti, jossa seurataan ensin suomalaissukeltajien kohtalokasta luolasukellusta ja sen jälkeen laitonta operaatiota hakea tovereiden ruumiit ylös. Eleettömästi, mässäilemättä.

Elokuvan sekä suomenkielinen nimi Takaisin pintaan että ruotsinkielinen Okända djup onnistuvat kiteyttämään sen herättämät ajatukset. Jos olet tuntemattomassa syvyydessä, onko sinulla ketään, joka hakisi sinut pois? Onko sinulla ketään, jonka hakisit ylös? Ehkä juuri muiden auttaminen on se, mitä tarvitsemme noustaksemme itse takaisin pintaan?

Paitsi sukellusoperaatiosta, dokumentti kertoo siitä, miksi ottaa elämässä turhia riskejä ja siitä, onko elämä turhaa ilman riskien ottamista. Sekä surusta ja selvitytymisestä. Välittämisestä, velvollisuudentunnosta, auttamisen halusta ja ystävyydestä. Dokumentin henkilöt ovat malliesimerkkejä siitä, kuinka suomalainen mies rakastaa. He sukeltavat oman henkensä vaarantaen noutamaan hukkuneet luolasta, jotta näiden läheisillä olisi helpompi olla, ja kuittaavat sen lausahduksella Me vaan haettiin kaverit kotiin. Samalla raahataan pintaan se välineistö, mitä irti saadaan, jotta hukkuneiden perheet saisivat niistä taloudellista apua.

Ehkä tärkeintä on, että elämässä on asioita, joista ei tarvitse kysyä miksi.

Takaisin pintaan pyörii teattereissa nyt. Katsoin dokumentin kutsuvierasnäytännössä.

***

I watched Diving into the Unknown. I found it to be simultaneously candid and deeply metaphorical.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012