Tiedättekö, mikä ärsyttää? (Joojoo, moni juttu, mutta niinkuin erityisesti.) Ensinnäkin se, että ulkonäköseikoista tehdään päätelmiä ihmisen henkisistä ominaisuuksista tai elämästä.

Onhan se toki ymmärrettävää. Ihmisillä on taipumus luokitella asioita ja ajatella stereotyyppisesti, ihan vaan siksi että saisimme maailmasta käsitettävän kokonaisuuden. Tietysti jotain päätelmiä ja yleistyksiä voidaankin tehdä. Esimerkiksi kovin ylipainoinen ihminen ei välttämättä syö terveellisesti ja liiku paljon, tai ei ole jossain vaiheessa elämäänsä tehnyt niin. Aukoton totuus tämä ei kuitenkaan ole.

Tuntuu, että nykyisin kun kropan muokkaaminen on niin muodikasta, uskomme yhä enenevissä määrin kehon "virheiden" johtuvan siitä, miten elämme. Siitä, miten elämme on taas johdettavissa se, millaisia olemme. Esimerkiksi reisissä oleva rasva paljastaa, että rouskuttelemme muutakin kuin lehtikaalisipsejä ja ryystämme muitakin kuin viherpirtelöitä. Miten noloa!

Ikäänkuin olisimme unohtaneet, että normaalisti ihmisen vartalossa on rasvaa. Ja että normaalissa ruokavaliossa voi aivan hyvin olla muutakin kuin superterveellistä ruokaa. Kumpikaan näistä ei ole osoitus laiskuudesta, ahneudesta tai saamattomuudesta - saati terveytensä laiminlyömisestä.

Tiesitkö, mitä kehoosi kertynyt rasva kertoo sinusta?, kysyi Ilta-Sanomien otsikko tänään BioSignature-mittauksesta kertovassa jutussa. No, nyt kun tuli puheeksi niin tiesin. Että olen nainen. Että saan riittävästi ravintoa.

Juuei kuulkaas.

Takareisien rasva kertoo naisella liiallisesta ulkoisen estrogeenin määrästä kehossa.

Vatsarasva kielii muun muassa kortisolihormonin eli stressihormonin määrästä kehossa.

"– Takareidet ovat kehon roskakori. Sinne kertyvät hormonaalisen ehkäisyn jäämät sekä muun muassa lääkejäämät.", jutussa todetaan. Hhmm. No taitaa se niin mennä, rasvakudokseen kyllä sitoutuu kaikenlaista. Siksihän esimerkiksi imettäessä kielletään laihduttaminen. Mutta vähän epäilen, että lääkejäämä osaa valita, mihin osaan kehon rasvavaraintoja sijoittuu.

Herranen aika! Minussa on rasvaa kaikissa noissa kohdissa! Mikä minussa on vialla?! Kuva nyysitty täältä.

Olen kyllä maallikko, mutta jotenkin en jaksa uskoa, että kropassa olevan rasvan sijainti paljastaa kummoisiakaan juttuja kehon hormonaalisesta tilanteesta. Jos hormonitasot huolettavat, lääkäri pystynee selvittämään ne verikokeella luotettavammin kuin rasvaprosenttipihtejä naksutteleva ravintovalmentaja. Mikäli tämä mittausmeininki pitää paikkansa, miksei minun lääkärini ole koskaan lähettänyt minua kokeisiin perävetoisuuteni perusteella? Luulisi ammattilaisen näkevän paljaalla silmälläkin että estrogeenihälytyskellot kilkattavat?

Entisaikaan mitattiin kalloja, nyt pihdeillä persläskejä. Sehän on selvää, että jalonmuotoinen kallo tietysti kertoo, että sen sisällä mietitään jaloja ajatuksia! Ei mutta vakavasti ottaen, mihin optimitulos perustuu? Kuka päättää, mikä määrä rasvaa reisissä kertoo aivan normaalista estrogeenin tuotannosta, ja mikä määrä sellua tukkireidessä tietää, että hormonitasot ovat vinksallaan?

Sitähän ajattelisi, että ulkonäöllinen paine timmeihin reisiin olisi tarpeeksi. Vaan ei. Kaiketi joku on jossain mittaillut tuhansia ja tuhansia reisien rasvapitoisuuksia, ja voi nyt siltä pohjalta julistaa että esteettisen haitan lisäksi koipireidessä heiluva laardi kielii myös terveydellisistä ongelmista. Ja kukapa haluaisi olla hormonipitoisuuksiltaan epätasapainoinen yksilö, kenties suorastaan taakka yhteiskunnalle? (Kai joku on edes mitannut tuhansia ja tuhansia reisiä? Vai perustuuko tämä mielipiteeseen?)

Toiseksi ärsyttää humpuuki, ja se, että sillä pelotellaan ihmisiä. Jutun kirjoittaja huolestuu tuloksestaan: Stressaava työ, opiskelu ja elämänmuutos näkyvät siis kehossani. Hämmästyn ja meinaan purskahtaa itkuun. Minullekin tuli surku tästä. Totta kai stressi vaikuttaa fyysiseenkin olemukseemme, mutta pystyykö nipistimien välissä oleva ihopoimu paljastamaan kovinkaan syvällisiä juttuja siitä, mitä elämäämme kuuluu? Veikkaisin, että teelehdistä lukemalla saa luotettavuustasoltaan aika yhtäläisen analyysin.

Tässä jutussa lopputulos oli hyvä. Koekaniini päätti heivata menemään niin vaa'an kuin turhan stressinkin. Hänelle annetut neuvot olivat pääasiassa oikein hyviä, on varsin järkevää pyrkiä esimerkiksi nukkumaan tarpeeksi.

Siitä huolimatta on harmillista, jos uskomme ulkomuotomme paljastavan sen, mitä olemme sisältä. Täpäköinkään kroppa ei kerro sitä, minkälainen mieli sitä asuttaa, eikä kohtalainen rasvamäärä siellä täällä juorua huolettavista terveyshäiriöistä. Tai en ainakaan ole kuullut semmoisen aneemisen tylsän jutun kuin lääketieteen väittävän moista.

Ja ne vähän pehmoiset takareidet ovat vähän pehmoiset takareidet, eivätkä suinkaan mikään roskakori.

***

When we started to think that normal amounts of fat indicate problems that must be treated away? Sure it shows if you don't care about your body and health, but you really don't need to be totally lean and ripped in order to be healthy.

Kommentit (38)

SatuHa
39/38 | 

Apuva, mulla on runsaasti läskiä ihan joka puolella kehoa! :)

NinaMaria
40/38 | 

Mä kyllä uskon jonkun verran noihin hormonijuttuihin. Oon esim. lukenut Kaisa Jaakkolan kirjoja ja saanut niistä ahaa elämyksiä tiettyjen juttujen suhteen.  Mutta se kuuluisa mutta :) jos tuota kuvaa on uskominen mulla on liikaa yhtä tiettyä hormonia  (en nyt sen enempiä paljasta että mitä ) , mutta oon ihan lääkärin puolesta käynyt ne hormonit mittauttamassa ja tulokset oli täysin päinvastaiset.  Maallikko minäkin olen joten ehkä se ei tarkoita mitään,  mutta... toisaalta stressi tuskin tekee kellekään hyvää joten eiköhän nuo ohjeet toimi aika monelle. 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
42/38 | 

Mä en usko, että ne ulospäin näkyy, tän tyyppisissä asioissa. Joku kilpirauhanen saattaa oireilla niin, että sen huomaa ulospäinkin, mutta se on ihan lääketieteellinen fakta. Jos nämä näkyisi, niin kaipa se olisi tiedossa ihan yleisesti.

Mutta ohjeet on monelta osin hyvät. Stressiä on hyvä välttää, ja uni on tärkeää ja niin edelleen. Ihan samaa mieltä en sitten ole tavallisten ruoka-aineiden välttelystä ja lisäravinteiden tarpeesta.

NinaMaria
43/38 | 

No about noin mäkin sen näen.  Lisäravinteiden lisäksi en kyllä ymmärrä myöskään niitä valtaisa liha määriä joita pitäisi syödä. Uni, stressittömyys ja säännöllinen syöminen on taas niitä aidosti hyviä juttuja.  Ja se liikunta.  :)

Halla
44/38 | 

Olisihan se aikamoinen lääketieteellinen läpimurto, jos ei enää tarttisi tökkiä ihmisiä neuloilla ja tehdä aikaavieviä laboratoriokokeita hormonitasojen selvittämiseksi vaan voisi diagnosoida esim. diabeteksen vain vilkaisemalla potilaan vatsaa ja reisiä. :D Neulakammoiselle, kuten allekirjoittanut, tämä olisi aivan loistavaa kehitystä.

Minun rasvani kertovat myöskin siitä, että olen nainen. Naisilla nyt on vain rasvaisempi keho luonnostaan, koska lapsenteko oli aikanaan turvallisempaa jos oli ruoanpuutteen varalta ylimääräistä rasvaa kehossa, mistä ottaa vauvalle ja äidille energiaa..

Mutta asia asiana, minusta rahastaminen pelottelulla, väärän tiedon levittämisellä ja vielä turhan toivon antaminen paikallisesta rasvanpoltosta (ja ties mistä) on raivostuttavaa. Onneksi hoito-ohjeiksi tässä tapauksessa annetaan sentään toimivia neuvoja: unta, liikuntaa jne. Mutta aina niin ei varmastikaan tehdä.

Tessa
45/38 | 

Tosi mielenkiintoinen näkökulma, mutta toisaalta en ole nyt ihan varma mihin suuntaan taivun. Ymmärrän kyllä hyvin pointtisi siitä, että ei terve kroppa tarkoita rasvatonta kroppaa tai edes kaikille samanlaista kroppaa muutenkaan, mutta itse pidän näitä juttuja "selän rasva kertoo huonosta hiilihydraattien sietokyvystä" toisaalta erittäin mielenkiintoisina, siis niin, että voin itse tästä tiedosta hyötyä enkä ottaa sitä arvosteluna kroppani muodosta.

http://fitterforlife.wordpress.com

Sari | Wellness Madness
46/38 | 

Mä olen käynyt yhdessä välissä aika aktiivisestikin Biosignaturessa. Silloin söin vielä e-pillereitä, kun aloitin mittaukset, jätin ne yhdessä välissä pois ja takareiden piste humahti alas. Mittaaja ei tiennyt tästä pillereiden poisjätöstä, joten mistään "manipulaatiosta" ei ollut kyse :) Mene ja tiedä, voihan siinä olla monta muutakin syytä miksi näin kävi mutta itselle jäi kuitenkin sellainen fiilis, ettei se ihan humpuukia ole.

E.
47/38 | 

Lääketieteen opiskelijana täytyy todeta, että joidenkin hormonien vakavan liika- tai vajaatuotannon voi nähdä ulospäin, jos osaa katsoa oikeasta näkövinkkelistä. Kuitenkaan joku yksittäinen ulkonäön piirre (kuten esimerkiksi rasvan kertyminen johonkin kohtaan kroppaa) ei kerro jostain hormonisairaudesta, jos olo on muuten suhteellisen normaali. Huolestua pitää vasta sitten, jos sairauden oirelistauksesta löytää useamman itseensä pätevän kohdan.

Me ollaan kaikki yksilöitä, ja siten kropan rasvakudoksenkin kertyminen on yksilöllistä. Painon kertymisen näkeminen vatsaan tai reisiin voi toki harmittaa, mutta ei sitä nyt kuitenkaan pidä mennä epäilemään heti joksikin hormonisairaudeksi. Moni asia medikalisoidaan nykyään liian helposti, ja tälläiset listaukset aiheuttavat siksi monelle turhaa huolta.

Eliette
48/38 | 

Hienon bisneksen ovat Jaakolat kyllä luoneet tällä Biosignaturella, mutta aina tulee mieleen että lopulta kyse on kuitenkin bisneksestä. Aivan varmasti tuloksia tulee joka ikinen kerta, kun ruokavaliota ja liikuntatottumuksia muutetaan aiempaa terveellisempään suuntaan. Se, onko sillä yhteys nimenomaan näihin hormoneihin on mielestäni hieman kyseenalainen. 

Pohdin myös, että jos tieteelliset todisteet juuri heidän systeemiään tukevat, miksei se ole sen suositumpi? Minkälaisella taustakoulutuksella ja kenen tutkimuksilla on päädytty juuri tähän heidän systeemiinsä. Usein lähteet perustuvat yhteen tutkimustulokseen meta-analyysien sijaan. Esimerkiksi Jaakolan koulutus näyttää pohjautuvan pääasiassa Poliquinin ja funktionaalisen lääketieteen koulutuksiin. Ravitsemustieteen perusopinnoissa ei vielä käsitellä hormonitoiminnan ja ruokavalioiden yhteyksiä millään tavalla. En kyseenalaista sitä etteikö hän tietäisi mistä puhuu, mutta suhtaudun kriittisesti kaikkeen pseudotieteelliseen viittaavaan. Minut vakuuttaisi paremmin akateeminen tutkimus aiheeseen liittyen, kuin koulutus johon kuka vaan rahalla voi osallistua.

Itsekin pihtimittauksia tehneenä tiedän, että tulos voi joka kerta olla hieman erilainen. On äärimmäisen vaikea jopa useiden mittauskertojen jälkeen saada tismalleen samanlevyisellä sormiotteella ja puristusvoimalla tulos. Eli yhden prosentin muutosta en pitäisi vielä millään tavalla faktana, ellei mittauskertoja ole todellakin useampia joilla saadaan sama tulos.

Unohtuuko tässä myös, että ihmisten kehotyyppejä on useita. Vaikka söisin pelkkiä pähkinöitä, olen sen mallinen, että rasva kertyy takapuoleen ja reisiin. Näin on ollut nuoresta asti. Vyötärölle kertyy lähinnä nestettä jos tulee syötyä rasvaista ja suolaista mättöruokaa. Tisseihin ei kerry mitään. Vastaavasti kaverini ei tiukoista dieeteistä huolimatta ole päässyt täysin eroon vatsarasvasta. On jotenkin kornia väittää, että vain tietyntyyppisiin kasviksiin vaihtamalla yhtäkkiä vartalonmalli muuttuu ja parissa viikossa en enää olekaan rasvapylly. 

PS. Saman tuloksen saan kun vaan en söisi karkkia ja juoksisin ahkerammin lenkkiä. Simple as that.

sokeris
49/38 | 

Todennäköisesti se olisi tosiaan ihan yleisesti tiedossa, jos kilpirauhasen vajaatoiminnan oireena olisi rasvan kertyminen kylkiin tai järkyttävät kylkiläskit. :) Se on kyllä enemmänkin rasvan kertyminen joka paikkaan. Ja no, ei sekään sinne tietenkään tyhjästä tule.

miltsi
50/38 | 

Aika negatiivisesta näkökulmasta kirjoitettu artikkeli, heräsi kysymys onko kirjoittaja yhtään perehtynyt asioihin jotka tuomitsee humpuukiksi? Biosignature-menetelmä ei muuten ole Jaakoloiden kehittelemä oma huijausmenetelmä, Googlesta esimerkiksi löytää hyvin tietoa asiasta. Itse en elä Optimal Performancen oppien mukaisesti, mutta heidän opeistaan löytyy kyllä hyviä keinoja pitää ihminen fyysisesti ja psyykkisesti hyvinvoivana ja jaksavana yksilönä. Kaikkea pitää toki kyseenalaistaa ennenkuin saa lisätietoa asioista, mutta kyseenalaistaminen ilman että perehtyy faktoihin tarkemmin on lähinnä typerää.

Ipander
51/38 | 

Diabeteksessa kehon oma insuliinin tuotanto vähenee/loppuu, joten reisien läskistä ei tässä vaiheessa mitään diagnooseja voi tehdä. Sairastuin itse ykköstyyppiin nelisen vuotta sitten, ja -insuliinin annostelun ollessa nyt oman käden varassa jolloin sitä helpommin pistetään liikaa- huomaan kyllä että mikäli lihon niin rasva kertyy nykyään helpommin reisiin kun ennen sillä oli tapana majailla keskivartalossa. Enpä usko siis että on täysin humpuukista kyse. :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
52/38 | 

Just toi pelottelu ja sillä rahastaminen on se ongelma.  Mä kyllä uskon että ne tyypit jotka tätä kauppaa uskoo ihan oikeasti auttavansa ihmisiä ja ehkä joku saakin jotain apua. Mutta silti riepoo kun väitetään asioita joista ei ole näyttöä ja tehdään siitä bisnestä. Noi ohjeet oli hyviä, mutta ymmärtääkseni tohon liittyy paljon "välttämättömien" lisäravinteiden kaupittelua.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
53/38 | 

Tietysti näistä voi poimia käyttöön asioita, jotka kokee hyödyllisiksi. Mutta se että vain tietyn muotoinen kroppa voi olla optimaalisen terve kuulostaa ihan höpöltä. Mikä ei liity siihen, että sen kokisi arvosteluna vaan siihen, että löytyykö sille pitäviä perusteluja vai ei. 

Eliette
54/38 | 

Oma tilanteeni ei ole muuttunut mihinkään, vaikka pillerit olen jättänyt vuosia sitten. Pahentunut vain :D

LauraEm.
56/38 | 

"No, nyt kun tuli puheeksi niin tiesin. Että olen nainen. Että saan riittävästi ravintoa."

<3 <3

Mua harmittaa ja ärsyttää se, että näissä se esimerkkityyppikin on aina normaalipainoinen (nainen). Kyllä, ylipainoisella (etenkin nimenomaan keskivartalolihavalla) saattaa usein olla esim liian korkeet kortisoliarvot (joskaan juuri nyt en ala analysoida, johtuuko korkea arvo suuresta rasvamäärästä vai aiheuttiko rasvamäärä muutoksia hormoneihin) ja varmaan voi tulla epätasapainoa myös vaikkapa sukupuolihormoneihin, mutta dear lord ei kai niitä nyt kukaan ala tutkia ja hoitaa ihan sen perusteella missä sitä rasvaa näyttää ja sormella tökkiessä tuntuu olevan. Eli ei toimi oikeasti lihaville, ja normaalipainoisille taas on tosiaan aika hankala määrittää absoluuttinen mittari, milloin reisien pehmeys johtuu "naishormonien epätasapainosta" ja milloin... naiseudesta.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
57/38 | 

Negatiivisuus ja kriittisyys ovat eri asioita. 

Perehdyin nimenomaan Googlaamalla, kun tähän hätään en saanut kaivettua mitään asiantuntijaa esiin. Tällä perusteella minulla ei ole mitään syytä uskoa että tuo menetelmä antaisi luotettavaa tietoa kehon sisäisestä tilasta. Olen varma, että asiasta uutisoidaan näyttävästi, mikäli tässä tapahtuu jokin läpimurto, ja tämä menetelmä osoittautuu pitäväksi.

Mainitsemistasi Jaakoloista en ole maininnut mitään.

Kuten todettua, monet noista neuvoista ovat oikein hyviä kenelle tahansa. Se ei kuitenkaan poista menetelmän ongelmia, ja tai vähennä kiinnostustani pohtia ilmiötä ja sen merkitystä.

Vierailija
58/38 | 

Tiedehän kehittyy koko ajan, ja monia tämän päivän itsestäänselvyyksiä pidettiin aikoinaan humpuukina. ;) Hormooneistakin on varmaan kiinnostuttu enemmän kun on huomattu estrogeenin joutuvan vesistöihin ja vaikuttavan koiraskaloihin. Vaikka IS:n jutussa ja kuvassa käsitellään naisvartaloa, täytyy muistaa että on olemassa myös se toinen sukupuoli, jolla ei kuuluisi olla niin paljon estrogeeniä kehossaan. Eikö esim. manboobsit johdu liian vähästä testosteronin tuotannosta/liiallisesta estrogeenistä/näiden välisestä epätasapainosta? Itse uskon että hormonit vaikuttavat suuresti siihen miltä näytämme (esim. testosteronin vaikutus lihastenkasvuun, toisilla lihakset kasvavat helpommin kuin toisilla), kaikilla vain on luontaisesti erilainen hormonitasapaino ja siksi emme näytä samalta.

Laura T.
59/38 | 

Hyvä kirjoitus.

Tästä lähtien, jos joku kysyy miksen jaksa jumpassa tehdä enemmän vatsalihaksia, vastaan että en se mää ole, se on stressi.

Ps. Luulin otsikon perusteella että teksti käsittelee rap-lyriikoita. Junk in my trunk.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
60/38 | 

Epäilemättä hormoneilla on vaikutusta ulkonäköömme, mutta onko esimerkiksi rehevät reidet sellainen terveysongelma joka vaatii toimenpiteitä? Ja kuinka paljon merkitystä on kulttuurilla, jossa pulskia reisiä pidetään esteettisesti epämieluisina? Jos ne olisivat toivottavat, kuten jossain muualla, kertoisiko iso mittaustulos edelleen epätasapainosta vai tavoitetilasta? 

Vierailija
61/38 | 

Kiitos tästä! Vaikka en useinkaan ihan pureksimatta niele tämän tyyppisiä artikkeleja, niin eilen tämän Ilta-Sanomien jutun luettuani tunsin itseni ja takareiteni todella epäonnistuneiksi. Kiitos!!

Kärttyri
62/38 | 

Mielenkiintoista. Siis se, että vatsaan kertyy rasvaa kortisolin/kortisonin vaikutuksesta, mutta samalla jätetään mainitsematta termit "moon face" ja "Buffalo hump". Nämä kun liittyy samaan ilmiöön, ja joiden läsnäollessa voidaan varmaan enemmän epäillä, että se etureppu ei ole vain kyseiselle henkilölle tyypillinen tapa lihoa vaan merkki sairaudesta/epätasapainosta.

Mutta lääkärihän kai on kiinnostunut asiasta vasta kun oikeasti ollaan sairauden puolella, näillä epätasapainojutuilla taas myydään palveluita/hyödykkeitä ihmisille, jotka etsivät (helppoja?) ratkaisuja elämänsä parantamiseksi.

Kai näitä juttuja vaan pitää olla. Jokin uusi motivaatio- tai elämänhallintakeino, johon voi yrittää puuttua kun ABO-veriryhmädieetti/horoskoopin mukainen treenaaminen ei ole tuottanut toivottua tulosta.

Yleispätevät totuudet syömisestä, nukkumisesta, treenaamisesta, työstä ja vapaa-ajasta on vaan niin tylsää. Ihan kuin äiti käskisi syödä vihannekset lautaselta tai tulisi kolmannen kerran käskemään sammuttamaan valot kun itse ei haluaisi vielä jättää jännittävää kirjaa kesken, varsinkin kun huomenna on taas yksi harmaa arkiaamu. 

tippitappi
63/38 | 

Sanoit taikasanan Kaisa Jaakkola, niin päätin sitten tulla tänne puskista huutelemaan. Luin juuri Jaakkolan Hormonidieetin - oli kaikista tämän kaupungin kirjastoista varattuna, jouduin pyöräilemään syrjäkylille saadakseni opuksen käsiini. Luojan kiitos en maksanut siitä mitään. Pardon my french: järkyttävää scheissea.

Hormonit, terveys ja vartalonmuoto kiinnostivat - siksi kirjaan tartuin. Olin kuitenkin hyvin pettynyt siihen tapaan, millä se näitä aiheita käsitteli. Yhdistelmä lukijan syyllistämistä, haukkumista ja aliarvioimista. Kielenkäyttö oli kai olevinaan hauskaa, kun läskeistä niin reippaasti ja värikkäästi puhuttiin - ei huvittanut ainakaan minua. Amerikkalaisia esikuvia ylistettiin amerikkalaiseen tapaan. Niitä muutamia tiedonjyväsiä (käsivarsiläski liittyy insuliiniongelmiin) toistettiin kirjan mittaan noin kaksikymmentä kertaa, että varmasti menee jokaiselle perille. Hurjasti tilaa käytettiin itsestäänselvyyksiin, kuten nukkumisen tärkeyden korostamiseen - tällaiset perusasiat lienevät jokaiselle tämäntyyppiseen kirjaan tarttuvalle jo ennestään selviä.

Harpoin kirjan läpi. Olen töissä kustannusalalla ja jäin miettimään kirjan rakennetta.
Kuvat olivat kuvituskuvia - hymyileviä ja nukkuvia ihmisiä, lihavia ja laihoja ihmisiä, ruokaa. Eivät liittyneet aiheeseen kuin hyvin väljästi. Muutama taulukko - tunnistin heti tuon kuvan tästä Fitness Führerin jutusta. Teksissä kovasti todistelua siitä, kuinka tästä asiasta nyt ihan oikeasti me hei tiedetään ja meillä on hei tää omakin kokemus. Tuli mieleen uskonnollinen maallikkosaarnaaja. Omaan makuuni aivan liian amerikkalainen kirjoitustyyli. Sitten sitä läskien nipistelyä ja päivittelyä. Luaaja.

Summa summarum: hormonijutuissa on varmasti jotakin perää, mutta sitä en tiedä, mistä olisi asiallista tietoa saatavilla. Niin kauan kuin tällaisista aiheista kirjoittavat vain omaan kokemukseensa ja maksettuihin jenkkikursseihin tietonsa pohjaavat itseoppineet ravintoterapeutit, ollaan aika huteralla pohjalla. Tarvittaisiin tutkittua tietoa ja kirjallisuuttakin mielellään lääkärien kirjoittamana, tietokirjakustantamoiden tekemänä jolloin voi luottaa myös jonkinlaiseen toimitustyöhön.

tippitappi
64/38 | 

Lukematta tuota Iltapulun juttua voin vahvistaa, että Jaakkolan Hormonidieetti oli ainakin täynnä jos jonkinlaisen napin tyrkyttämistä. Magnesium, sinkki ja d-vitamiinihän kuuluvat tietysti jo ennestään jokanaisen ruokavarastoon, en-enää-muista mitä kaikkea muuta kirjassa vielä yllytettiin päivittäin popsimaan.

humpuukiuskovainen
65/38 | 

Taisi osua ja upota? Huvittavaa kun naisväki ottaa tämänkaltaiset artikkelit niin kovasti itseensä vaikka näistä asioista moni takuulla hyötyisi jos ei pahoittaisi mieltänsä turhan herkästi.

Varmasti faktoja on vielä selvittämättä tieteellisellä tasolla näistä hormoniasioista mutta kyllä näissä totuudensiemenkin vain on ihan takuulla. Monille tämä totuus vain tuntuu olevan liikaa, koska oikeasti näihin asioihin voi itse vaikuttaa jos vain halua on. Harvalla on ja sen kyllä näkee..

Itselle miehenä on uponnut kyllä nämä vatsarasva-asiat/verensokerin hallinta ja lujaa, kun olen vuosia ihmetellyt vatsallani sitkeästi pysyvää rasvakerrosta. Liikkunut vaikka miten mutta vatsalla rasva on ja pysyy. Nyt kuitenkin ruokavalioremontin (isoin muutos sokerin poisjättö ja hiilareiden ajoittaminen järkevästi=verensokerin hallintaa) ja stressinhallinnan myötä rasvaa on alkanut sulamaan ja etenkin testotasot ovat selkeästi nousseet. Sattumaa vai ei? Uskoo ken tahtoo. Lääkärit eivät juurikaan näistä asioista tiedä (vielä) tai halua tietää.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
66/38 | 

Mielensäpahoittaminen ja kriittisyys ovat eri asioita nekin. Jos luit postauksen, niin tuli varmaan selväksi että en kirjoittanut itsestäni.

Huomionarvoista toki on, että mulla on oikein terveen näköinen kroppa ja terve olo, mutta kaaviokuvan mukaan herra ties mitä epätasapainoa meneillään. Toki jo siltä pohjalta on kiinnostavaa pohtia, että mikä meininki tässä on taustalla. 

Mikä ettei tällaistakin voi kokeilla, jos kropassa on jotain itseä häiritseviä rasvakertymiä. Silloinkin on hyvä miettiä kriittisesti, että mihinköhän tämä pohjaa vai pohjaako mihinkään. 

humpuukiuskovainen
67/38 | 

Sulla on terveennäköinen kroppa ja terve olo mutta silti kaaviokuvasta tulkitset epätasapanoista kropassasi. En kyllä tajua mitä ajat takaa? Ehkä et ymmärrä tuota kaaviokuvaa?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
68/38 | 

Voi olla, että en. Siinähän ei ole mitään selostusta mukana.

Sen perusteella, mitä netistä löytyi, kuva esittää, kuinka rasva näissä kohdissa kertoo hormonaalisesta epätasapainosta tai hormonien liikatuotannosta. Minulta löytyy jossain määrin rasvaa joka ikisestä kuvassa merkitystä kohdasta. Sama pitänee paikkansa aika monen muunkin kohdalla, koska ihmisvartalossa nyt tuppaa olemaan rasvaa. Sitä tässä mietitään, että millä perustein tämä tilanne on jotenkin hälyttävä tai kertoo terveysongelmista?

Sekä ennen kaikkea sitä, kuka päättää ja millä perustein milloin minkäkin kohdan rasvamäärä on liiallinen?

humpuukiuskovainen
69/38 | 

En ymmärrä miksi tuota pitäisi tulkita kuin piru raamattua. Tässä jutussa on kyllä tehty kärpäsestä härkänen. :D Kyseinen kuva ainakin oman tulkintani mukaan antaa vaan suuntaa, jonka perusteella voi tehdä johtopäätöksiä, että ongelmia voisi mahdollisesti olla jossain päin. Ihan maalaisjärkistä hommaa kyllä.

Omalla kohdallani asia meni niin, että havahduin ensiksi vuosien uinumisen jälkeen siihen, että olo ei ollut riittävän virkeä, eikä salilla saanut tuloksia oikein millään ja toissijaisena asiana se, että vatsan rasva ei palanut vaikka muuten rasvaa ei normaalia enempää ollutkaan missään (wtf)-> päätelmät tästä ja tarvittavat korjausliikkeet ja kas kummaa asiat alkoivat menemään parempaan suuntaan. Hetkessä tämä ei tapahdu.

Jollain mittapuulla ja ulospäin monen mielestä olin aiemminkin luultavasti erittäin terve ja hyväkuntoinen. Ihan oikeasti moni ei edes tiedä enää millaista on olla oikeasti virkeä ja hyvinvoiva.

JnH
70/38 | 

Humpuukiuskovainen puhuu nyt asioista, jotka lääketiede jo tunnustaa ja hyväksyy, eli insuliiniresistenssin, verensokerin heittelyn ja kortisolin vaikutus lihomiseen jne. Eivät ne ole mitään uusia tai lääkäreiden ulottumattomissa olevia juttuja, vaan tieteellisesti todistettuja. Siltä osin tuo IS:n artikkelikin on ihan oikeassa.

Asioiden liiallinen kärjistäminen, yksinkertaistaminen ja johtopäätösten vetäminen (nämä sun takareisiläskit johtuu aamiaisen kaurahiutaleista) taas on puhtaasti IS:n omaa horinaa ja huonoa journalismia.

Artikkelissa tutkitun henkilön rasvaprosentti oli 22 (naiselle optimaalinen), ja heti perään jutussa huomautetaan, että ”takareisien rasva kertoo naisella liiallisesta ulkoisen estrogeenin määrästä kehossa.” Pöyristyttävää ja naurettavaa! Kuten FF jo sanoi, takareisien rasva kertoo tuossa tapauksessa ainoastaan sen, että kyseessä on terve ja hyvinvoiva nainen.

Anomuumipeikko
71/38 | 

Noh, itse olen ainakin ollut koko talven niin saatanan stressaantunut etten saa aina nukuttuakaan kunnolla. Silti samaan aikaan salitreeni on litistänyt vatsaani ja tuonut lihaksia näkyviin - henkisessä hyvinvoinnissa ei ole juuri tapahtunut muutoksia. Et silleen.

Hem Buggah
72/38 | 

Musta on aika mainiota puhua faktoihin perehtymisestä ja tiedonhausta googlettelemalla samassa yhteydessä. Lähdekriittisyys – onko se jotain syötävää? :P

Vierailija
73/38 | 

No kyllä googlaamalla löytää kaikenlaisia lähteitä. Myös ihan tieteellisiä, vertaisarvioituja jne..

Vierailija
74/38 | 

Eiks rehevät reidet oo tutkimusten mukaan naisilla hyvä juttu? Muistelisin että läskin kertyminen nimenomaan reisiin ja pyllyyn on hyvä juttu, jos ei muuten ole liian lihava.

Hem Buggah
75/38 | 

Totta kai, varsinkin scholarista.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
76/38 | 

Joo, ainakin niin että se rasva on terveellisempää kuin vatsaan kertynyt. Ja jotain muitakin tutkimustuloksia on,  mutta niistä en tiedä kuinka paikkaansapitäviä ovat. Se on ainakin, jossa kurvien kerrottiin olevan älykkyyden merkki :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012