5:2 paastodieetistä kertova dokumentti kiinnosti ja ihmetytti keväällä. Hyviä uutisia heille, jotka haluavat perehtyä aiheeseen enemmän tai kokeilla hommaa käytännössä: Michael Mosleyn (ja Mimi Spencerin) kirja 5:2-dieetti. Syö, paastoa ja elä pidempään julkaistaan Suomessa elokuussa.
 
Kuten varmaan monille on jo selvää, paastodieetin idea siis on syödä normaalisti viitenä päivänä viikosta ja noudattaa kevytpaastoa kahtena. Tavoitteena on voida paremmin ja elää terveempänä, sekä tietysti myös laihtua. Naisten suositellaan laskevan kevytpaastopäivien energiansaantiaan 500 ja miesten 600 kilokaloriin. WSOY:n tiedotteen mukaan dieettiä noudattaneiden paino on pudonnut ja heidän kolesteroli- ja sokeriarvonsa ovat laskeneet merkittävästi.Tämän saanee syödä paastopäivänä...


Muukin myyntiteksti on vakuuttavaa: [Dieettiä noudattaessa] Samalla riski sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin sekä muistisairauksiin vähenee. Kaksi päivää viikossa paastoavien naisten todettiin puolessa vuodessa pudottavan painoaan jopa tehokkaammin kuin välimerellistä ruokavaliota noudattavat ja hiilihydraatteja välttelevät verrokkiryhmät. Myös paastoajien insuliiniresistanssi parani.


5:2-menetelmällä elimistö ei joudu säästöliekille, vaan kevytpaastopäivinä elimistömme pääsee korjaamaan itseään: IGF-kasvuhormonitasot madaltuvat ja insuliinituotanto saa levätä. Vuoropäiväpaastoa noudattamalla voi elää normaalia elämää ilman, että joutuu jatkuvasti kieltäytymään ruoasta. Koska paastopäivinäkin voi syödä kevyesti, ei syömistä tule normaaleina päivinä ylikompensoitua lainkaan niin paljon kuin täyspaastoissa.


Hyvältähän tuo tosiaan kuulostaa, mutta en taida vieläkään innostua kokeilemaan. Kestän nälkää niin huonosti, että sekä oma että lähipiirini mielenterveys todennäköisesti vaarantuisi. Joten jos ei ihmeitä tapahdu, pysyn edelleen perusruokaa perusmääriä -linjallani. (Vaikka tarkalleen ottaen linjani on ollut viime aikoina kakkua joka päivä. Tällä dieetillä kakusta ei tarvitsisi luopua, syöntipäivät vain harvenisivat aavistuksen...)...ja tämän - ainakin dokumentin perusteella - kaikkina muina päivinä!


WSOY julkaisee myös 5:2-dieetin reseptikirjan tammikuussa 2014. Öööh, ne on varmaan niitä paastoruokia sitten?


Lue aiempi kirjoitukseni 5/2 paastodieetistä ja siitä virinnyt keskustelu täältä.


 


P.S. Nyt kun nuo mainonta-asiat kovasti puhuttavat, niin huomautan varmuuden vuoksi, että en ole missään hyötymäsuhteessa WSOY:öön tämän postauksen osalta saati muutoinkaan. Mutta ihan vapaasti voivat ottaa yhteyttä ja kertoa kiinnostuksensa romaanikäsikirjoituksiani kohtaan. Saattaisin vaikka saada siitä vähän pontta edistää niitä joillain tavoin.


MUOKATTU 20.6. Energian kulutuksen laskeminen korjattu muotoon energian saannin laskeminen.


***
Michael Mosleys The Fast Diet. Lose Weight, Stay Healthy, and Live Longer with the Simple Secret of Intermittent Fasting will be available in Finnish quite soon.

Kommentit (13)

miakuusisto
14/13 | 

jep. kala näyttää herkulliselta :) no, onnekas kait olen kun kroppani näyttää pitävän automaattisesti kaikenmaailman päiviä itestään .. ;) .. olen luvannut kropalleni kuunnellla sitä huolella ja toteuttaa sen toiveet, joten pari päivää viikossa menee aivan kevyesti jollain pelkällä brekulla ja sitten pari päivää syön kuin viimeistä vietäisiin ja pari on melko normii settiä. Onneksi ei tarvitse ees miettiä kun mennään automaattiohjauksella <3 Nams :D suosittelen tekemään diilin itsensä kanssa... !?..

miakuusisto
15/13 | 

:) niin. totta.

Mikset sä vain kuuntelis kroppaasi tarkemmin ? .. ja tekis niinkuin se ehdottaa :D ?

miakuusisto
16/13 | 

:) hmm.. no, tulipas kysymys !

olen luvannut etten tänne sekoittaisin näitä mun "työasioita", mutta voihan olla että nahoissasi hääräilee joku muukin kuin vain sinä ?! Jos tämä pullanhimo on esim. tullut yhtäkkiä tms. en osaa täältäkäsin nyt katsoa. Mutta, voihan olla että esim. jotkut öljyhappojen puutos voi aiheuttaa ns. makeanhimoa. Mulla meni kaikki keksi/kakku/suklaat pois kalanmaksaöljyn, oliiviöljyn ja hunajan syönnillä :D Kokeile.. ?

Kärttyri
17/13 | 

Tuo kala-ateria näyttää mun silmään niin hyvältä. Varsinkin, jos siinä kalassa on tarpeeksi suolaa. 

Pitäisiköhän mennä kaupan kala-altaan kautta kotiin? Mutta pitäisikö sitten olla halsteri ja nuotio, vai saako tuon kalan grillattua rapeaksi? Yhyy, miten tää nyt on niin vaikeaa?

Toteutan tuota 2:5 toisinpäin. Arkena syön työpäivinä vähemmän (mutta en kyllä vain 500 kcal), ja viikonloppuisin porsastelen. Mahtaako se toimia yhtä hyvin? =D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/13 | 

Se oli herkullista :) Valmistamisessa en osaa auttaa, mutta toivoisin kovasti että osaisin tehdä vastaavaa itse...


Mä ajattelin tänään tehdä thaimaalaista papaijasalaattia tämän Verkkari-Ninan ohjeen mukaan.


Toispäinen 2:5 ei valitettavasti ainakaan mun kohdalla toimi :P (Tai oletan, että se toimii painonhallintaan, mutta laihdutus- tai terveysvaikutuksia ei syntyne..)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
19/13 | 

Mä luulen, että aika monet hoikat/normaalipainoiset ihmiset säätelee syömistään itsestään tai luonnostaan niin, että jos tulee ensin syötyä paljon, niin seuraavina päivinä vuorostaan vähemmän. Tai jos on syönyt jostain syystä huonommin, niin sitä ottaa ikään kuin tajuamattaan takaisin. Tämän pohjalta oletan myös nousevan sen "voin syödä mitä tahansa lihomatta", sillä totta kai voi jos sen aina myös kompensoi vähemmällä syömisellä...


Osa varmasti tekee tätä myös tietoisesti. Paino-ongelmissa taas tämä systeemi lienee usein häiriintynyt.


Ja vaikka suhtaudun tähän pätkäilyyn hiukan kriittisesti (pääasiassa siksi, että paastopäivien kalorit menevät mielestäni liian alas enkä ihan osta noita terveysväittämiä), en pidä itse metodia mitenkään epäluonnollisena, päinvastoin. Ehkä sellaisella 1000 kalorin paastopäivillä voisinkin kokeilla, mutta 500 on liian vähän mulle.

Vierailija
20/13 | 

"Naisten suositellaan laskevan kevytpaastopäivien kulutustaan 500 ja miesten 600 kilokaloriin. "

Siis eikö kuitenkin kaloreiden saantia eikä kulutusta? Kulutusta lie hankala noin alas laskea vaikkei mitään tekisikään.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
21/13 | 

Jep, juuri noin päin! Pitäisi varmaan vaipua horrostilaan jotta kulutuksen saisi noin alas... Heikoksi puolustuksekseni totean, että olen copypastennut kyseisen kohdan suoraan WSOY:n tiedotteesta :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
22/13 | 

Koska mun kroppa ehdottaa syömään kakkua joka päivä :P


Vai enkö mä vaan osaa tulkita sitä oikein :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
24/13 | 

Joo, tein jo toisen kerran :) Viritin kesäkurpitsasta tällä kertaa kun oli ainesosavaje kaupassa, sekin toimi ihan hyvin, ehkä vähän turhan vetistä...

Joanna Lundahl
25/13 | 

Jos tuo jollekulle toimii, niin mikä ettei! Paastoaminen on musta hyväksi, mutta vaatii totuttelua ja itsekuria. Itse olen paastonnut säännöllisen epäsäännöllisesti eri pituisia aikoja koko ikäni. Kuningaspaaston 2 vkoa pelkkää mehua oon toteuttanut kahdesti. Isoisäni tapasi vesipaastota kuulema jopa kuukauden! -Se kuulostaa vähän turhan näännyttävältä mulle. Paastoilussa pitää vaan oppia kuuntelemaan omaa kehoaan. Annan mielelläni paastoamisvinkkejä jos jotakuta kiinnostaa. :)

Viisikaksi
26/13 | 

Aloitin itse 5:2 -ruokavalion elokuun alussa, ja kahdessa viikossa on karissut 2,5 kg. Paastopäivät (tai siis nuo 500/600 kcal:n päivät) ovat sujuneet yllättävänkin hyvin, ilman päänsärkyä tai närästystä.
Toki kaikki tehokkaat dieetit perustuvat energiansaannin rajoittamiseen, sillä 7000 kcal on yksi painokilo (lihottu tai laihduttu). Tässä dieetissä mukavaa on se, että rahaa säästyy (vrt. nutraus tai Painonvartijat) eikä ihan jokaikinen päivä tarvitse laskea kaloreita.
Tuo aiemmissa kommenteissa osittain väärin ymmärretty paastoaminen/keventäminen (siis ne 2 pöivää viikossa) perustuu siihen, että kroppa pääsee tasapainottamaan mm. insuliinieritystä. Osa 5:2 -ruokavaliolla olevista ei syö fast dayn aikana yhtään mitään. Tuo 500/600 kcal on oikeasti todella vähän, esimerkiksi 1000 kcal tuntuu paastopäivän jälkeen huikealta määrältä. Eli IGF-arvojen kannalta ei siis ole sama, syökö paastopäivinä 500 kcal vai 1200 kcal. Toki paastopäivinä aiheutettu kalorivaje vaikuttaa myös laihdutusnopeuteen, jos normipäivän energiatarve olisi n. 2000 kcal, niin viikossa tulisi 2 päivää x (2000 - 500) kcal = 3000 kcal energiavaje eli hieman vajaan puolen kilon laihtuminen. Toki liikunnalla ja ei-paastopäivien enegiansaannilla on suuri vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012