Osui silmään mainos ruotsalaisessa lehdessä: DNA-BANTA! Genväg till et lättare liv. Että mitä? Genetic Code -niminen firma tarjoaa kotiin tilattavia painonhallinta-DNA-testejä. Testin perusteella saa tietää, millaiset liikunta- ja syömistottumukset sopivat juuri itselle parhaiten, ja väittävät että tällä systeemillä laihtuu 2-3 kertaisesti verrattuna muihin metodeihin.

Lupaus taitaa olla turhan kova, ja hintakin on hiukan tymäkkä, 3 490 kruunua. Toisaalta onhan se niin, että se mikä sopii toverille, ei välttämättä sovi sinulle, minkä esimerkiksi karppausinnon myötä on käynyt ilmi. Genetic Code tarjoaa myös geenien mukaan räätälöityjä painonhallintaohjelmia. Valikoimasta löytyy lisäksi muun muassa sydänterveystesti.

Suhtaudun tähän hiukan epäilevästi, ihan siltä pohjalta kun miettii, että miten ihmisillä on tapana toimia. Suurin osa meistä tietää nytkin, mikä on itselle hyväksi ja mikä ei, mutta kuinka moni elää sen mukaisesti? Nimimerkillä join sitten vahingossa viskiä viime viikonloppuna, vaikka todellakin tiedän, että se ei a.) sovi minulle b.) tee mitään hyvää kropalleni. Että jos testin mukaan kannattaa todellakin jättää ne hiilarit, lopettaisinko oikeasti croisanttien syömisen? (En.)

Mutta jos testi sanoisikin, että maksakirroosiin tai alkoholismiin on iso riski, jättäisinkö viskin juomatta? Mahdollisesti. Tämäkin on selvitettävissä, sillä esimerkiksi 23andMe-niminen pulju tarjoaa vastaavanlaisia kotona tehtäviä DNA-testejä, sillä erolla että selvitys on laajempi ja hintaa 99 dollaria.

Homma etenee samoin kuin Genetic Codella: testi tilataan netistä ja täytetään informaatiolomake, testin saavuttua rekisteröidään se, sitten sylkäistään putkeen, jonka jälkeen kusti polkee putken analysoitavaksi ja tulokset saa omalla tunnarillaan netistä joidenkin viikkojen kuluessa. 23andMe:n kattavampi analyysi kertoo paitsi sen, onko minkäkin taudin kantaja ja millaisia sairastumisriskejä itsellä on, myös sen, missä määrin ja miltä maantieteelliseltä alueelta geneettisesti periytyy sekä sen, keiden kanssa jakaa samoja geenejä. Älyttömän mielenkiintoista!

Sivujen markkinointilauseet ovat ainakin minuun vetoavia: Understant the story of your past...Watch your history come to life... Take more active role in managing your health... Ja kyllä, aion tilata tuon testin, sen verran paljon kiinnostaa. Noh, uteliaisuus tappoi kissan, ja saattaapa tuosta seurata murehtimista ja vellomista: minulla on se ja se riski ja kannan tuota, joten lapsillanikin on riski, kaikilla on riski, miten tästä selvitään! Toisaalta uskon, että tässä nykymaailmassa, jossa terveysuhat vaanivat joka puolella, on helpottavaa tietää minkä sairauden tai haitan ehkäisyyn kannattaisi keskittyä.

En tosin ole ihan varma onko ihmiselle hyväksi tietää niin tarkkaan itsestään. Mutta mikäpä muu tämän päivän kuluttajaa enemmän kiinnostaisi kuin oma itse! Lisäksi näissä myydään elämän hallinnan tunnetta, vaikka totuus on se, että ei sitä voi hallita. Aina voi jäädä vaikka putoavan taivaankappaleen alle, oli geeneissä tikittäviin aikapommeihin varauduttu millä tahansa määrällä parsakaalia ja intervallitreenejä.

Silti, en voi vastustaa kiusausta. Find out if you share an ancestor with famous figures such as Marie Antoinette... Paljon mahdollista!

***

Genetic Code sells home-use DNA-tests which tell how one should eat and exercise to become fit and healthy. 23andMe has a wider test range: you'll also know your ancestors, health risks and carrier status. I understant that I can't prevent all risks and that they're selling false feeling of control but I can't help myself I...must...know!

Kommentit (2)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
4/2 | 

Toki avaudun sukulaissuhteestani mm. Marie Antoinetteen. Mutta sehän ei ollut yllätys, kun tietää miten mulle kakku maistuu!

(Mitä jos sieltä tulee tulos, että ei saa syödä kakkua!!! Ei kun se olikin toi toinen testi...)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012
Sisältö jatkuu mainoksen alla