Pari viikkoa ennen maratonia sydämeni alkoi muljahdella omituisesti. Muljahdusten lisäksi tuntui, kuin kurkussa olisi pala. Sain henkisen slaagin: nyt en pääse juoksemaan ja minulla on ehkä joku sydänvika! Painuin heti tohtori Googlen pakeille, ja löysin monesta lähteestä huojentavan tiedon siitä, että muljahtelut ovat tavallisia ja yleensä vaarattomia.

Sydänliiton sivuilla sanottiin, että mikäli suvussa on sydänperäisiä äkkikuolemia, tulee muljahdusten syy aina selvittää. Meiltä näitä löytyy, ja koska edessä oli useamman tunnin fyysinen rasitus, ajattelin että parempi käväistä lääkärissä selvittämässä asia.

Ultraäänikuva, josta tajuaa vielä vähemmän kuin niistä, jotka otetaan kohdusta.

Kävin ensin työterveyslääkärillä, joka kuunteli sykettäni stetoskoopilla. Pulssi oli hidas, ja sydämestäni kuului sivuääni. Uusi henkinen slaagi: siellä saattaisi olla reikä (tai jotain, meni vähän ohi koska pelästyin). Muljahtelu sen sijaan tuskin liittyisi sivuääneen, vaan sen syynä näytti olevan sykkeeni hitaus. Kuulemma sama vaiva kuin Lasse Virénillä, jolla oli alhainen lepopulssi ja isokokoinen sydän. Sykkeen ollessa kovin hidas ehtii joku osa sydämen soluista antaa virheellisen käskytyksen sykäyttää. Vaaratonta, joskin ehkä epämiellyttävää. Ja pelottavaa, jos ei tiedä mistä on kyse.

Mahdollisen sivuäänen, oireiden äkillisen alkamisen ja palan tunteen takia tehtiin perusteellisemmat tutkimukset.

Sydämen ultraäänikuvauksen lisäksi minulta otettiin sekä lyhyt- että pitkäkestoinen EKG eli sydänsähkökäyrä. Pitkäkestoisessa mittauksessa minussa oli vuorokauden ajan kiinni elektrodeja, jotka mittasivat sydämen toimintaa. Kannoin mukanani vempelettä, johon tiedot tallentuivat.

Laitteen kanssa piti elää normaalisti, mutta suihkussa ei saanut käydä.

Elektrodit teipattiin kiinni. Minulla on herkkä iho, joten se meni ihan haavoille tuossa alla, mutta muuten mittaus oli vaivaton ja kivuton juttu.

En ehtinyt saada pitkäkestoisen sydänkäyrän ja ultraäänen tuloksia ennen maratonille lähtöä, mutta kardiologi (joka oli juossut maratoneja itsekin) sanoi, että voisin lähteä. Ehtona oli se, että oireiden selvästi muuttuessa tai pahentuessa jäisin katsojaksi. Sekä se, että asiaan kuulumattomien oireiden ilmaantuessa juoksun aikana keskeyttäisin. Kumpaakaan ei tapahtunut, joten pystyin sekä osallistumaan että juoksemaan maaliin saakka. Varmuuden vuoksi kirjoitin numerolapun taakse tiedon oireista, oletetusta diagnoosista ja tehdyistä tutkimuksista.

Lyhytkestoisessa EKG:ssa todettiin matala pulssi mutta ei mitään hälyttävää.

Sain tutkimustulokset tietooni pari päivää sitten, ja tulos oli, että sydämeni rakenne on normaali. Kardiologi ei kuullut haittaavaa sivuääntä, eikä sydänkäyrissä ollut mitään huolestuttavaa. Muljahtelut ovat niin kutsuttuja kammiolyöntejä, ja kuten yleensä, myös tässä tapauksessa ne ovat vaarattomia. Lääkärin ohje oli ainoastaan jatkaa treenausta samaan malliin kuin aiemminkin!

Vaarattomatkin oireet kannattaa ottaa vakavasti siinä mielessä, että kiinnittää huomiota niille altistaviin elintapoihinsa. Muljahteluun voi vaikuttaa myös stressi ja valvominen sekä alkoholin ja kofeiinin käyttö, jotka muuten aika usein ovat sidoksissa toisiinsa... Nyt on hyvä hetki miettiä, miksi en ehdi joogatunnille, vaan ainoastaan hakemaan vielä kupin kahvia, koska muuten en jaksa, koska valvoin puoleenyöhön, koska en olisi muuten kerennyt tehdä kaikkia töitä ja join vielä oluenkin kun olin niin stressaantunut. Hhhmm. Hhhhhhmmmm.

Lainasin vielä Suomen Sydänliitton sivulta seuraavan infopätkän:

"Sydämen lisälyönnit ja muljahtelutuntemukset

Lisälyöntituntemuksia kuvataan usein "muljahteluna", "sydän jättää lyöntejä väliin ja lyö sitten voimakkaammin" tai "sydän hypähtelee". Stressi, valvominen, raskas fyysinen rasitus, alkoholin käyttö, tupakointi, kahvin juonti, eräiden lääkkeiden käyttö ja nestetasapanohäiriöt (kaliumin ja magnesiumin vajaus) voivat aiheuttaa terveenkin sydämen lisälyöntejä.

Lisälyöntisyys yleistyy iän myötä. Terveen sydämen lisälyönnit ovat vaarattomia, mutta tuntuvat kiusallisilta. Lisälyönnit yleensä vähenevät tai häviävät rasituksessa, joka on niiden hyvänlaatuisuuden merkki. Uudenlainen ja runsas lisälyöntisyys saattaa olla alkavan sydänsairauden oire, joten ne yleensä tutkitaan kertaalleen perusteellisesti. Yleensä lisälyöntisyys ei vaadi hoitoa, vaan altistavien tekijöiden välttäminen riittää.

Hälyttävät oireet

Tykytys- ja muljahtelutuntemuksia esiintyy ajoittain lähes kaikilla ja ne ovat yleensä vaarattomia, mutta tutkimuksiin pitää hakeutua aina jos tykytystuntemuksiin liittyy:

  • rintakipua 
  • heikotusta 
  • hengen ahdistusta 
  • tajunnan hämärtymistä 
  • tajunnan menetys 
  • rytmihäiriötuntemuksen alkaminen rasituksessa 

Rytmihäiriötuntemukset tulee selvittää aina, jos suvussa on esiintynyt sydänperäisiä äkkikuolemia!"

***

My heartbeat started to get irregular and I got panic. Luckily everything is ok, I have a non-dangerous dysrhytmia probably caused by endurance sports and maybe stress. I think it's time to listen to my heart, it says: Relax!

Kommentit (9)

Lii
2/9 | 

Hurjaa, onneksi kaikki on kuitenkin kunnossa.

Mullakin sydän muljahtelee ajoittain, ja ajoittain olen myös sydänfilmiin päätynyt (en kuitenkaan ikinä noin perusteellisiin tutkimuksiin.) Sydänfilmi on aina ollut normaali ja lääkäreiden mukaan olen ollut terve kuin pukki. Kokemukset ovat kyllä johtaneet siihen, etten enää ota oireita kovin tosissani, ja viimeksi painelin lekuriin vasta, kun ylös noustessa meinasi lähteä taju. (Mutta olin ihan terve kuin pukki.)

Ninan verkkareissa
3/9 | 

No onpa hyvä, ettei mitään ikävää löytynyt. Lassevirenmäinen sydämen toiminta ei kuulosta ihan huonolta noin juoksuharrastuksen kannalta :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
5/9 | 

Niinpä! Mäkään en ihan hirveästi näistä hätääntynyt loppujen lopuksi, tai en uskonut että siellä mitään kovin fataalia olisi. Mistä sitä tietää, miten suhtautuisi jos kuulisi jostain vakavasta epäilystä, että olisiko silloinkin tyyliin "tuskin se nyt mitään on"? Toisaalta tällaiset asiat ovat hankalia, kun eihän sitä itse voi tietää, ja asiantuntijat sanovat kuitenkin että parempi tsekata.

Mulla tehtiin näin perusteellisesti siksi, että lähisuvussa on ollut paljon vakavia sydänongelmia.

Nannannaa
7/9 | 

Varmasti säikäyttää. Itselleni muljahdukset on tuttuja, ja "kärsinkin" sydämen rytmihäiriöstä (ihan perinnöllinen vaiva). Mulla on kans tosi matala syke, samoin kuin verenpainekin (osittain voi johtua myös lääkityksestä). Synnärillä aikanaan hoitaja kauhistui, kun meikäläisen syke oli muutama tunti synnytyksestä 48 ja paineet kans hurjan matalat, tarkisti sen monta kertaa. Uskoi lopulta, kun sanoin, että ihan normimeininki. :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/9 | 

Mullakin on myös verenpaine yleensä aika matala, mutta tämä syke on laskenut, se oli joskus korkeampi.

Et sitten ainakaan hirveästi stressiä ottanut synnyttämisestä :D

Nannannaa
9/9 | 

No en varsinaisesti. :D Mut leikattiin lopulta ja olin katsos sen jälkeen niin hyvissä lääkkeissä, että turhaan siinä ois stressanut. :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012