No aavistuksen verran saatan liioitella tuossa otsikossa. Mutta kaikkihan haluaa saada spagaatin, ja siksi tarjolla tänään pyydetty, kysytty, toivottu ja odotettu SPAGUJIPPO! Tätä siis pyysi yksi (1) lukija yhdellä (1) vienolla kommentilla. Korjaus: kaksipas!

Tämä spagaattiohje selvästikin tuntuu toimivan, vaikka mitään mieletöntä edistystä ei olekaan vielä tapahtunut. Valitettavasti en voi ihan oikeasti antaa takuuta, että tämä toimii, ainakaan jos olet samanlainen toivottomuutta lähentelevä tapaus kuin minä. Sen sijaan tämä tarjoaa vähintäänkin sitä toivoa, sillä jipolla menet jo yhdellä venytyskerralla alemmas kuin ennen! Melkoinen lupaus tuokin, vai mitä? Ja ei-jäykkiksille tämä varmaan tehoaa että tsädäm!

(Sellainen disclaimer vielä, että voi tietysti olla että olen ainoa jurpo, joka ei ole tajunnut venyttää spagaattia näin, jolloin tästä ei ole ehkä mitään apua....toivotaan kuitenkin, ettei se ole asianlaita.)

Itseni lisäksi testasin jippoa vanhemmalla pallerollani ja tadaa! miltei yhdeksän kuukautta venytetty spagaatti luovutti ne viimeiset sentit yhden ainoan jippokerran jälkeen. Tosin kuusivuotiaan venymisalttiudessa on hienoisia eroja aikuisiin verrattuna...

Spagujippo eli spagaatti apina-asennon kautta löytyi vähän vanhemmasta Kuntoplus-lehdestä. Revin sivun talteen ja viskasin loput menemään, joten valitettavasti en osaa kertoa lehden numeroa. Räpsin tähän alle kuvat ja selostukset, niin pääset testaamaan.

Oho unohdin leikata tuosta kuvasta ylimääräiset ulos.

Oho niin näköjään tästäkin.

Mitään tuollaisia joogapalikoita minulla ei ole käytössä, enkä kokenut tarpeellisiksi. Käytä ihmeessä jos haluat hifistellä. Sen sijaan tuo pehmuste/liukuapu kantapään alla on toimiva idea.

Tämä on todellakin paras spagaatin venyttelyohje, johon olen törmännyt, ja uskon vakaasti, että tulosta tulee  mikäli muutaman kerran viikossa toistaa. Hienoisena ongelmana olen huomannut, että huikean tehokkuuden ansiosta lihakset ottavat aavistuksen itseensä, enkä ainakaan minä pysty tekemään liikettä kovin tiuhaan. (Seliseli.)

Kokeile ja kerro miten edistyt! Paitsi jos edistyt tosi huikeasti, niin käytä harkintaa kestänkö kuulla siitä vai alanko itkemään.

***

How to do the splits: From normal startin position pull your front legs heel and back legs knee towards each other. Keep doing this movement while pushing your hips back. Then turn your pelvis under you with your abs and slide downwards. Yay, the floor is closer!

Kommentit (27)

Kärttyri
28/27 | 

Tuossa on valmiiksi aika paljon itseäni notkeampi nainen.


Mutta joo, onhan se niin että tiettyyn rajaan asti notkeus on hyvä ja joissain lajeissa välttämätön, mutta se myös vie normaalia aistimusta pois liikeradoista (muistaakseni oletkin asiasta jossain maininnut), mikä altistaa vammoille/väärille liikeradoille (= lopulta rasitusvammoille).


Kaipailen silti menneisyyden notkeampaa itseäni, pitää ehkä alkaa harjoitella.


Valitettavasti kun itse alan kunnon tehovenyttelyt, teen venytystä aivan liian kauan. Lopputuloksena on se, että kestää kauan ennen kuin venytetty lihas alkaa toimia (=supistua).  Mutta kertoisiko joku, miten samalla kun venyttää yhtä lihasta kunnolla, vastakkainen, lyhenevä lihas ei alkaisi krampata?! Se on joskus ihan hirveää...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
29/27 | 

Joo, mulla on kanssa toi aloituskuva se lopputilanne :D  Ei ehkä kauaa...! Ja tosiaan esim. juoksijalle ylenmääräinen notkeus voi olla haitaksi, mutta onhan spagaatti nyt sellainen must, mikä vaan pitää saada :P (Juu on pakkomielle!)

Mulla ei onneksi ala kramppaamaan yleensä. En tiedä jeesaisiko siihen ihan "peruskrampin" ehkäisyohjeet, riittävä juominen ja magnesium, mitä näitä nyt on... Juostessahan kramppeihin ilmeisesti vaikuttaa myös huono asento, joten ehkä sitä venytysasentoakin voisi miettiä jos syy olisi siinä? Varmaan helpottaa myös, jos pystyy rentouttamaan lihakset, mutta ole nyt jossain spaguvenytyksessä rentona sitten :P

Inka / alternatiiviurheilija.net
30/27 | 

Kiitos tästä! Vaikuttaa tosin aika hämärältä noiden tekstien perusteella nämä ohjeet, en ole ihan varma tajusinko :D Mutta täytyy kokeilla ja tuomita sitten.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
31/27 | 

Hiukan on hämärät joo, en esmes pysty sanomaan, mikä ton kakkoskohdan pointti on, mutta oletan että se varsinainen juju on kolmoskohdassa. Ja siitä ensimmäinen lause, toinen menee jo sellaisiin sfääreihin, että en ihan pysy mukana :) Tosiaan joku on ehkä tajunnut ihan itse spagaattia venytellessä painaa vatsalihaksilla lantiota alas, mutta minä en, ja se tuntui selvästi jeesaavan.

annakarin
32/27 | 

Mä "venyin" ehkä tuohon asentoon, mikä on aloituskuvassa. Ei hemmetti, pakko tota on harjoitella. Toivon, että tää menee samaan kategoriaan ku leuanveto, vielä pari kuukautta sitten mietin että kukaan nainen ei oikeasti saada vedettyä leukaa! Mutta jee, tänä päivänä menee ihan helposti. Kesällä sit spagaatti?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
33/27 | 

Näin on, pakko :D Mä en tosin uskalla ottaa mitään aikoja, olen jahdannut spagua jo pari vuotta, enkä ole ihan varma tuleeko se onnistumaan ikinä. Mutta olen nyt tämän uuden tekniikan ansiosta toiveikas! Monethan saa spagaatin jo tyyliin kuukauden venyttelyllä, joten ehkä pääset jo kesällä. Toivottavasti minäkin!

Alice
34/27 | 

Jee! Mulla on spagu bucket listalla..ylläri..treeneissä sitä varten veytellään ja lämpätään tietyn kaavan kautta (en osaa/jaksa/kykene selittämään oikein mitä tehdään :D ) mutta nyt pitää kokeilla tätäkin keinoa jos se laittais lisää vauhtia venyvyyteen! Tankotanssissa aika valtava plussa jos venyy spaguun kuitenki. 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
35/27 | 

Joo tankotanssin takia mäkin sitä pääasiassa himoitsen. On tosi turhauttavaa kun ei saa tehtyä kaikkea mitä haluaisi jäykkyyden takia. Tai enhän mä millään normiasteikolla jäykkä ole, mutta tankoilussa :D

Mäkin olen käynyt venyttelytunneilla, jossa tehdään tietty prosedyyri, ja kyllä se silloin auttoikin kun sen teki kerran viikossa muiden venyttelyjen lisäksi. Mutta nyt en ole käynyt kun koulu on ollut kiinni :/ Enkä tietystikään ole saanut itsestäni irti niin paljon, että olisin tehnyt sitä kotona...

Vierailija
36/27 | 

Vienosti kiitänkin tästä, kokeiluun menee =)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
37/27 | 

Olepa hyvä :) Raporttia sitten, toimiko! (Edelleen sillä harkinnalla kestänkö kuulla.... Nyt musta tuntuu taas että ei tuo mitään autakaan :P Vielä kun keksisin kuinka saisin venytettyä pinnaani ihanmikätahansaeläin-asennon kautta eikä kaiken tarvitsisi tapahtua NYTHETI!)

turkoosi
38/27 | 

Apua! Mahtava ohje! Juuri eilen koitettiin kaverin kanssa spagaattia (joka ei siis meiltä ole vielä ikinä onnistunut), mutta nyt siihen on oikeat ohjeet! Pakko lähteä heti koittamaan :)

Joanna Lundahl
40/27 | 

Miten harjoittelit leuanvetoa? Ihan vaan leukaa vetämällä? Mä en saa kun vaivoin yhden ja haaveena ois vedellä useampia tuosta noin. Auttas meinaan ryhtiin varmaan. Ootko huomannu ryhdin paranemista?

annakarin
41/27 | 

Joo vedin vaan, ensin kyllä meni pitkän aikaa vain se yks, mut sit räpiköiden sain vedettyä lisää. :-) kannattaa yrittää opetella ensin tekemään mahdollisimman hallitusti ja tulla sieltä alas mahdollisimman hitaasti, eikä pudottautumalla. Tosi monethan harjoittelee leuanvetoa myös kuminauhan kanssa!

Mulla on jääny itsellä koko leuanveto ihan kokonaan, kun kesä tuli. Pitäs ehkä alottaa uudestaan, varmaankin alusta taas. Kyllähän sen pitäisi ryhtiin vaikuttaa, mut en mä itse kiinnittänyt siihen hirveesti huomiota! Ryhti on parantunut varmaan myös muunkin liikunnan ansiosta. :-)

Jas_su
43/27 | 

Aivan mahtavaa!
Aina spagaattia tehdessäni jää se aina muutaman sentin vaille. Satuin löytämään tämän ohjeen tänään ja päätinkin heti ryhtyä kokeilemaan.
Tein liikkeittä ehkä sen 5 - 10 min. kunnes takamukseni sitten loppujen lopuksi istahti lattiaan! Aivan mahtava fiilis! En ole koskaan ennen spagaattia saanut, mutta nyt se sujuu ongelmitta! Olen kai aina yrittänyt tehdä spagua väärin, mutta nyt tajusin oikean tavan ja onnistui.
Tulen nyt jatkossa päivittäin tekemään liikkeitä, sillä saan nyt tehtyä spagun oikeajalka edessä, mutta vasen pistää edelleen vastaan, mutta toivottavasti asia saadaan pian muuttumaan Balettitunneilla tästä tulee olemaan todella hyötyä, kiitos! (-:

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
44/27 | 

Jee, mieletön juttu!!! Tosi hienoa että tästä oli apua! Voin niin kuvitella tuon tunteen, itse jouduin jättämään tämän toistaiseksi sikseen kun menin vänksäyttämään jotain. Mutta taas jonakin päivänä! Kivoja treenejä sinulle :)

Ikiliikkuja
45/27 | 

Kävin just jättämässä kommentin toiseen spagaattipostaukseesi. Mainitsin siinä PNF-tekniikan (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) eli jännitys-rentoutus-venytystekniikat, joita on useita erilaisia. Näyttäisi siltä, että tässä jipossa on kyse juuri siitä. Toimii esimerkiksi näin: venytettäviä lihaksia jännitetään ensin n. 5-10 sekuntia, jonka jälkeen lihas tai lihakset rentoutetaan muutamaksi sekunniksi ja sitten vasta venytetään n. puolen minuutin ajan. Näin ns. huijataan lihasta venymään pidemmälle. Sen tieteellisemmin en osaa asiaa selittää, mutta eiköhän google kerro.

Suvi

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
46/27 | 

Jep, pitää perehtyä tuohon tarkemmin! Tosin haluan uskoa, että spagujipossa on kyse mystisestä, muinaisesta itämaisesta viisaudesta eikä mistään selitettävissä olevasta menetelmästä :P

Jeppia
47/27 | 

Kiitos tästä vinkistä, sain heti maahan! :)

Kankea kuin mikäkin..
49/27 | 

Ei toiminut.. :( Voi ihan johtua siitä, että en vain tajua tätä, tai sitten siitä etten vain veny.. :'( En ole kovinkaan notkea, mutta en myöskään nyt (KOVIN) kankeakaan.. Alku fiilis oli aivan mahtava, mutta kun kokeilin niin harmitti.. :(

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
50/27 | 

No hitsi, auttoiko yhtään? Ei toi mullakaan niin toimi, että heti saisin spagaatin (siis itse asiassa en ole saanut vieläkään...) mutta menee alemmas.

Harmillista kyllä, voi olla että jotkut ei vaan onnistu tai sitten vaatii ihan hirveästi työtä. Mä itsekin taidan valitettavasti kuulua siihen joukkoon. Multa hajoaa aina paikat kun alan innokkaamin venytellä :(

Vierailija
51/27 | 

Kyllä se siitä, itse olen venytellyt omalla kikalla YHDEN päivän ja edistyin huikeasti. Nyt olen juuri tuossa vaiheessa....pitää testata!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
53/27 | 

Kantapään alle? Kyllä, tai pyyhe tai villasukka tms. Jos tarkoitit noiden palikoiden sijaan, niin käy. Joku napakka on paras. Mutta jos löydät jotain mikä ei anna periksi vaan voit pitää tukea hyvin, niin se on parempi kyllä. Paksuja kirjoja, matala jakkara tms. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012