Olen taas alkanut haaveilla spagaatista. Pidempään seurailleet ehkä muistavatkin, että se on ikuisuustavoitteeni. Ikuisuus siksi, että mitään ei oikein tunnu tapahtuvan.

Jotkuthan venyvät spaguun tyyliin kuukaudessa. Itse lähdin tavoittelemaan sitä alkukeväästä 2011, ja maa on edelleen kaukana. Osasyy on se, että kun edistystä ei tunnu tapahtuvan pinnani ei riitä, ja lopetan pitkäksi aikaa. Mutta olen myös venynyt ja venynyt viikkoja sekä kuukausia peräjälkeen ilman kovin konkreettisia tuloksia.

Viimeisin, muutaman kuukauden kestänyt tauko johtui tosin ihan kunniallisesti rasitusvammasta. Venymistauon takia pelkäsin, että olen jäykistynyt niin että jään metrin päähän lattiasta. En sentään – mutta mitä ihmettä vertailukuvat paljastivat!

Tämä huippulaadukas otos kuvaa tilannetta kesällä 2011.

Tämä räpsy taas on viime viikolta.

Ensimmäisessä kuvassa olen vimmaisesti venyttänyt spagaattia ainakin edeltäneet neljä kuukautta. Jälkimmäisessä olen ollut vähintään vastaavan ajan venyttelemättä. Miksi noissa ei ole isoa eroa? Onko minussa vain yksi spagaattiasetus, ja se on valitettavasti noin kurjan ylhäällä lattiasta? (Entä miksi minulla oli pidemmät jalat vuonna 2011? Kuluvatko ne juostessa?)

Epäilys kalvaa. Onnistunko saamaan spagaatin ikinä?

Kuten olen kertonut, olen selvittänyt näitä spagujuttuja netistä ja kaikilta mahdollisilta asiantuntijoilta (sekä ihan sattumanvaraisilta tyypeiltä myös). Edelleenkään en tiedä, onko spagaatti tosiaan fyysisesti mahdoton joillekin, vai onnistuuko se jokaiselta kunhan tarpeeksi jaksaa yrittää. Olen kuullut myös enemmän ja vähemmän järkevän kuuloisia teorioita siitä, mikä on kun ei mene. Omituisin väittämä on liian heikot jalkalihakset. Ensinnäkin jalkalihakseni eivät ole mitenkään erityisen heikot, ja toiseksi häh? Yleensähän spagu on parempi heikomman jalan puolelta? Lonkan rakennetta on myös veikattu syyksi, ja tämä huolestuttaa minua. Voiko siellä olla jotakin asettunut niin, että en vaan voi onnistua? Viimeisin kuulemani syy oli liian jäykkä alaselkä. Ihan ei mene jakeluun, että mikä se estävä mekanismi on, mutta jäykkyyttä en voi kiistää.

Muuten en ole erityisen venymätöntä tyyppiä, kämmenet menevät suorin jaloin lattiaan tuosta vain ja milloin vain. Luulen, että pahin kinnaus on lonkankoukistajissa, mutta varma en ole. Tosin siltä näyttäisi myös kuvissa. Sivuspagun kanssa minulla ei ole toivoakaan, sekin saa pohtimaan raskain mielin lonkkien tilannetta.

No, katsotaan edelleen. Venytän sitkeästi jonkin aikaa, ja vertaan tapahtuuko mitään.

Jos sinäkin haaveilet spagaatista, niin suosittelen kokeilemaan spagujippoa, sen pariin palaan itsekin. Toinen lapseni ja ainakin yksi lukijani on onnistunut sen avulla!

***

I want to do splits but it seems I can't. Why, why, why?

Kommentit (20)

Kärttyri
21/20 | 

En ole asiantuntija (kommentoin silti), mutta mielestäni olet alemmassa kuvassa kallellasi oikealle, eli oikeasti ilmeisesti vasemmalle. Ensimmäisessä kuvassa olet suorassa ja jalkojen varassa. Saattaisi olla, että jälkimmäisessä on kuvakulmavirhettä kallistumisesta johtuen, ja ilmarako näyttää todellista pienemmältä. Ehkä?

Ajatus koukistajien jäykkyydestä kuulostaa järkevältä, jos saat seisten kädet lattiaan, istuen rintakehän polviin jne. Oletko koskaan kokeillut venyttelyä niin, että nostat jalan kaverin harteille (jäykille tyypeille voi varata pienen kaverin tai kaveri voi kyykistyi vähän) ja sitten kaveri nostaa nilkkaa varovasti? Joskus harjoiteltiin sitä. Asentoa muuttamalla sai eri kohtia nivusalueelta venytettyä. Eikä lihasten päällä ole koko painoa.

Itse en ole koskaan päässyt tuota spagaattia (yllä) mutta toisinpäin käytännössä joskus pääsin, tosin kyseinen juhlahetki päättyi reiden lähettäjän isoon revähdykseen, ja sen jälkeen olen ollut aika kankea. Kyllä se arpi venyisi, jos joka päivä venyttelisi. Jos.

anonyymi
22/20 | 

en ole tietenkään varma kun en ole ikinä mistään asiaa tarkistanut, mutta minulle on kerrottu että jos lapsuudessa ei ole venytellyt ja saanut spagaattia yms ihan helposti, eivät nivelet ja lihakset aikuisiällä enää ole sellaisessa kunnossa että ne spagaattiin asti saisi venymään.

NinaMaria
23/20 | 

Mulla on ollu tavallaan sama projekti menossa ja oon tehnyt mielenkiintoisen havainnon. Vasen jalka edessä, oikea jalka takana ja täydellisestä spagaatista puuttuu hyvänä päivänä alle 1cm. Jalat toisinpäin niin siihen verrattuna nuo sun kuvat näyttää suorastaan loistavilta. Eli vaikken mikään asiantuntija olekaan niin alan epäillä, että mun rakenne (tai muu vastaava) tekee sen, että se ei tuu toisinpäin onnistumaan. Voin olla väärässäkin. Mutta kun on ihan samat harjotteet tehnyt kummallekin puolelle ja toinen puoli kehittyy, toinen ei. Jos jollain asiantuntijalla on tähän selitystä /vinkkejä niin mielelläni otan vastaan. Ja siis vaikka olin turkasen kankea lapsena niin tuo toinen puoli on ihan oikeasti kehittynyt näin aikuisena eli uskon, että se on mahdollista. :)

Vieraileva Hessu
24/20 | 

Onnenpäivän puolelta piti loikata tänne kommentoimaan pari juttua.
1. Notkeuden herkkyyskausi menee ohi siinä 15 vuoden tietämillä, sen jälkeen joutuu näkemään paljon enemmän vaivaa spagaattinsa eteen.
2. Toinen puoli on aina vaikeampi. Kaikessa. Se että tekee samat asiat molemmille puolille ja toinen ei kehity samaa tahtia, johtuu siitä, että se toinen puoli on se "luonnottomampi puoli" ja sitä pitää treenata enemmän. Tämä koskee niin kärrynpyörää, spagaattia kuin juoksemistakin. Tuntuu ihan pöhköltä juosta rataa väärään suuntaan.
3. Mä sain joskus vinkin, että pitää tehdä 3 minuutin mittaista spagaattia molemmin puolin päivässä,eli minuutti/puoli aamuin, päivin ja illoin. Muutaman kuukauden päästä pitäisi näkyä tuloksia.

Onnea yritykseen.

MiinaK
25/20 | 

Vähän samoja olen pohdiskellut, kun reilun vuoden ahkera ja säännöllinen venytteleminen ei alun jälkeen ole tuottanut lainkaan silminnähtäviä tuloksia. Olen ollut siinä käsityksessä (lähteenä kuulopuheet), että jos et ole 15 ikävuoteen mennessä spagaattia saanut, niin sitten se voi olla tosi hankalaa aikuisena. Itse olen saanut molemmilla jaloilla tuonikäisenä, mutta nyt tilanne on paremmalla jalalla about sama kuin sinulla kuvassa.

Olen pitkin hampain hyväksynyt tilanteen, ja panostan enemmän niihin asioihin, joissa voin kehittyä. Ehkä joku päivittäinen hullu venyttelysessio voisi muuttaa tilannetta, mutta ei jaksa kiinnostaa ihan niin paljon. Välillä näen kyllä spagaattiunia ja se tunne on ihana, kun siinä vain on eikä tunnu missään! :D Jään mielenkiinnolla seuraamaan projektiasi.

sokeris
26/20 | 

Minäkään en ole tanssi- ym. harrastuksista huolimatta koskaan onnistunut venymään spagaatiin, vaikka olen myös kohtalaisen joustava kuvailemallasi tavalla. Tuo näyttää about minunkin parhaalta yritykseltäni. Epäilen, että olisiko kiinni lantion/lonkkien rakenteesta, sillä lonkankoukistajat tykkäväät olla lähes kroonisessa jumitustilassa (ja jumittaa kaupan päälle alaselän), vaikka nille tekisi mitä. Ja sivusuuntaan lonkat ovat, hmm, vähän jäykät.

Tiedän kyllä ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet spagaatin vasta aikuisena, että kai se periaatteessa on mahdollista. Joillekin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/20 | 

Joo, on tuossa varmasti eroa kuvakulmasta johtuen. Silti eron olettaisi olevan isompi.

Kyllä mä oletan, että se ongelma on lonkan alueella. Kinnaa takareidetkin, mutta tosi paljon vähemmän. Toisaalta kun olen venyttänyt lonkankoukistajia, olen saanut venytysasenossa suoran linjan jalasta toiseen, mitä ei ollut ennen, ja se kokonaiskinnaus tulee vasta spaguasennossa. Ei riitä oma järkeily selvittämään miksi :D

Tota voisi kokeilla! Sama idea on ilmeisesti siinä, että venyttää selällään maaten?

Mäkin pelkään että reväyttelen jotain kun olen niin malttamaton tämän kanssa aina silloin kun innostun....

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
28/20 | 

Mä olen venytellyt lapsena paljonkin, mutta en silloinkaan saanut spagaattia :( Eli aika toivottomalta kuulostaa. Tosin olen lohduttautunut sillä, että ehkä olisin saanut sen silloin, jos olisin saanut parempaa venyttelyohjausta. Balettikoulussa ei ollut mitään ohjeistusta, vaan venyttely oli ihan randomia. En kyllä tiedä onko sillä mitään merkitystä, mutta kun en kestä ajatusta että vika olisi minussa :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
29/20 | 

Jos multa puuttuisi spagusta alle 1 cm, niin huutaisin vaan että öppna skumpan!!! Kyllä se nyt tossa vaiheessa lasketaan :D

Mulla on sellainen käsitys tosiaan, että heikomman jalan puolelta on helpompi tehdä, koska vahva lihas on usein tönkkö. Mutta vaikea uskoa, että sulla olisi noin iso epätasapaino. Taitaa siinä olla joku rakennejuttu taustalla, vielä vaan kun tietäisi mikä.

Toivon mukaan on mahdollista!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
30/20 | 

Joo, mulla ei tosiaan onnistunut spagaatti edes lapsena. En silti menetä toivoa vielä!

Totta, "väärän" puolen kärrynpyörä on tosi hankala. Jotenkin spagaatissa ei ajattelisi että on niin paljoa eroa, se tuntuu niin samalta :D

Musta tuntuu, että olen lukenut tuon myös. Tosiaan pitäisi testata ihan päivittäistä venyttelyä, sitä en ole tehnyt. Saatan tehdä pari päivää putkeen, mutta sitten unohdan :P

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
31/20 | 

Voi olla, että mä joudun hyväksymään tämän myös :/ Mutta en luovuta vielä! Toi on kyllä ongelmallista, että periaatteessa kiinnostaa, mutta en mäkään pysty motivoitumaan venyttelemään ihan älyttömästi. Ainakaan, jos se ei näy missään!

Tiedän spagaattiunet! Antavat toivoa ja lisäävät epätoivoa yhtä aikaa :D Aamulla on ihan pettynyt kun herää. Kiva että jäät, toivon mukaan edistyn rohkaisevasti!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
32/20 | 

Joo, kyllä siinä taitaa jotain sellaista olla :/ Tosin yksi kaverini on venytellyt sitkeästi sivuspagaattia, ja alkaa oikeasti lähestyä lattiaa, vaikka lähtökohta oli tosi kaukana, joten ehkä niihin lonkkiinkin voi vaikuttaa... Kaikki on mahdollista! (Onhan???)

Hyntsi
33/20 | 

Minulla on huonoja ja hyviä uutisia :)

Huonot: rakenteelliset asiat merkitsevät. Olen aina saanut tehtyä spagaatin, vaikken enää edes venyttele ollenkaan tai lämmittele etukäteen. Ja se onnistuu molemmin puolin, toki toinen puoli on aina helpompi. Ja sivusuuntaan, mutta eipäs masennuta...

Hyvät uutiset: venytteleminen ei ole merkityksetöntä. Mutta sitä täytyy tehdä päivittäin! Etua on, jos selän ja jalkojen lihakset eivät ole kireät. Eli kannattaa venytellä myös normaalisti, keskittyä siihen lihaksen venytykseen, ei ääriasentoon pääsemiseen.

En ole minäkään mikään ammattilainen, mutta oikeastaan jollain lailla koko ikäni olen venytysten kanssa ollut tekemisissä, ja nähnyt tuloksia tulevan sinnikkäällä työllä, jos ei luonnostaan taivu :)

Vieraileva Hessu
34/20 | 

Ja pitkäkestoisia venytyksiä, ei mitään muutaman kymmenen sekunnin lyhyitä palauttavia venyjä. Joku syvävenyttely (tai aktiivinen venyttely) voisi olla ryhmäliikuntatuntina ihan asiallinen, jos niistä tykkää. Sekin kannattaa muistaa, että lonkankoukistajassa on monta eri lihasta ja yksi asento venyttää niitä vain yhdellä tavalla, eli erilaisia venytysasentoja samalle lihasryhmälle pitää olla riittävästi.

Ikiliikkuja
35/20 | 

Olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi, mutta nyt on pakko kyllä kommentoidakin. Samanlaisia haaveita elättelen spagaatista ja uhosin siitä jo kesällä blogissanikin (sosiaalinen paine jne.), mutta toistaiseksi tulokset on kyllä olleet aika huonoja. Siitä en voi syyttää kuin omaa laiskuutta.

Kirjoituksesta ja muista kommenteista tuli mieleen, että venyttelyn monipuolisuutta ei varmasti kannata unohtaa. Itse spaguasennossa olemisen lisäksi voisi olla tehokasta venyttää lihaksia/lihasryhmiä yksitellen. Spagaattihan vaatii joustoa ja pituutta ainakin takareideltä, lonkankoukistajalta ja pakaralihaksilta. Nyt seuraa ihan vain maallikon omia päätelmiä, mutta jos jokin näistä kinnaa toista enemmän, venytystä voi olla vaikea spagaattiasennossa kohdistaa sitä oikeaan lihakseen. Kuulostaako ihan pöhköltä?

Lisäksi on olemassa erilaisia venytystekniikoita. Staattinen ja dynaaminen venyttely varmaankin ovat useimmille tuttuja, mutta nykytiedon valossa PNF-venyttely eli erilaiset jännitys-rentoutusvenytykset olisivat niitä kaikkein tehokkaimpia.

Että tällainen avauskommentti :) Venyttelyn iloa!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
36/20 | 

Täytyy siis venyttää myös pinnaa :D Ja ilmeisesti olisi apua myös selän venyttämisestä. Pitääkin selvittää mitä sen kanssa voi tehdä. Siltaa olen nyt innostunut tekemään enemmän, en tiedä onko siitä tässä tilanteessa mitään apua, mutta olen huomannut että se on kehittynyt ihan parissa viikossa. Ja mulla on kyllä aina ollut jäykähkö selkä, joten kyllä se venyttely tosiaan auttaa. Mihin asti, jää nähtäväksi!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
37/20 | 

Kiva kun kommentoit (ja luet, tietysti)! Joo, mulla on sellainen tietty rutiini, minkä mukaan venyttelen eri lihaksia, ja lopuksi spagaattiasennossa. Kyllä niiden yhteispelillä on varmasti merkitystä, koska mulla esmes takareisi ei tunnu juuri missään asennossa kinnaavan, mutta spagussa se kyllä kinnaa. Ei tässä vaan taida olla oikotietä, sitkeää venytystä vaan joka kohtaan...

Olen lukenut noista jännitys-rentoutusvenytyksistä, mutta en ole hirveästi niitä kokeillut. Muuta kuin spagujippoa, jos se menee siihen kategoriaan. Kokeilemisen arvoisia ehdottomasti. Ja jostain luin, että jalanheitot olisivat tosi tehokkaita, mutta kun kokeilin niitä joskus pari vuotta sitten, sain heti vammautettua itseni, ja jätin ne pois ohjelmasta :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
38/20 | 

Spagaattia on vaan niin kurja venyttää pitkäkestoisesti kun se sattuuuuuu!!! Ja joo, mulle aukesi ihan uusi maailma, kun jossain vaiheessa tajusin, että se koulun liikuntatunnilla opetettu peruslonkankoukistajavenytys ei ole ainoa, eikä välttämättä edes toimi kovin hyvin :D

Mindy J
39/20 | 

Korkeushyppääjänä tuli harjoiteltua spagatia, kunnes sitten kerran kylmiltään rikoin oikein kunnolla takareisilihakseni. Tämän jälkeen ei ole tarvinnut sitä tehdä, harmi. Toivottavasti saat spagatin onnistumaan ja muista lämpimin lihaksin, jottei käy kuten mulla.

Ynni
40/20 | 

Samojen asioiden äärellä ollaan myös täällä. Lapsena sain spagun molemmin puolin tehtyä, mutta välilevyn pullistuman leikkauksen jälkeen jalkojen venyvyys on huomattavasti heikompi. Eikä tuoloksia meinaa syntyä, vaikka kuinka venyttää. Huonompi homma, sillä harrastan tankotanssia. No, otin sitten projektin, ja päätin että kyllä venyy. Huonosti kävi. Minulla on nivelissä yliliikkuvuutta ja onnistuin kiskomaan reisiluun pään huonoon asentoon lonkkakupissa. Hakeuduin lääkäriin reisien tärinän takia, olin jo ihan varma että sairastan jotain mystistä lihasrappeumatautia. Onneksi lääkärini on kokenut urheilulääkäri, ja sain lähetteen fysioterapiaan. Nykyään saan tehdä ainoastaan aktiivisia venytyksiä, en maata rentojen lihasten päällä. Reisiluun saa edelleen huonoon asentoon huolimattomalla etureiden venytyksellä. Nopein tapa saada lonkat paikoilleen on käydä osteopaatilla.
Ja kyllä, haaveilen edelleen spagaatista. Tällä vauhdilla minusta tulee notkea mummo!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012