Ranskassa on tehty lakialoite, jonka tarkoituksena on kieltää alipainoisten mallien esiintyminen maan catwalkeilla. Vastaavat lait ovat jo voimassa Italiassa ja Espanjassa. Yleensä alipainon rajana pidetään painoindeksiä 18,5. Lakialoitteessa ei täsmennetty painoindeksiä, mutta 18,5 tarkoittaa, että 175 senttisen mallin tulisi painaa vähintään 57 kiloa.

Mielestäni tämä kuulostaa oikein hyvältä. On tunnettua, että mallimaailmassa on paljon syömishäiriöitä, ja ainakin väitetään, että jo ennestään hyvin hoikkia nuoria naisia painostetaan laihtumaan lisää, jotta he kelpaisivat milloin kenenkin suunnittelijan lavoille ja mainoskuviin.

Isabelle Caro vaatemerkki No-L-itan anoreksian vastaisen mainoskampanjan kuvassa 2007. Caro sairasti anoreksiaa 13-vuotiaasta ja kuoli 2010.

Mallit ovat lähes sataprosenttisesti hyvin hoikkia nuoria naisia, ja perustelu on se, että vaatteen mittasuhteet ja leikkaukset näyttävät parhammilta tai näkyvät parhaiten laihan kantajan yllä. Itse en allekirjoita tätä. Jos suunnittelija ei saa vaatetta istumaan kuin yhdenlaisen kropan päällä, olisi ehkä aika opetella hieman lisää kaavoituksesta. Ja jokainen meistä on varmasti nähnyt upeita vaatteita upeiden, muiden kuin mallimittaisten vartaloiden yllä. (Jos et ole, niin kurkkaa kuvia vaikka tästä postauksesta.)

Mutta okei, mennään sillä että mallien halutaan olevan hoikkia koska näin nämä jutut nyt vaan ovat. On silti erittäin hienoa, jos muotitaloissa siirrytään siihen suuntaan, että mallien ei tarvitsisi olla äärimmäisen laihoja.

Helposti luulisi, että tätä ajatusta kannattaisi suunnilleen jokainen. Vaan ei. Ympäri nettiä tämän uutisen alla on lukuisia kommentteja siitä, kuinka lakialoite sortaa alipainoisia malleja. Jos suunnittelija haluaa alipainoisen mallin niin mitä haittaa siitä kenellekään on? Minäkin olen ollut alipainoinen koko elämäni ja olen terve. Miksi pitää ruveta rajaamaan jonkun kokoisia ihmisiä pois lavoilta? Tämä on ulkonäköfasismia!

On totta, että painoindeksi (BMI) ei ole mitenkään ongelmaton mittari. Se on keinotekoinen, se ei ota huomioon kehon koostumusta, se ei kohtele eri pituisia ihmisiä samalla tavoin ja niin edelleen. Se antaa kuitenkin kohtalaisesti toimivat viitearvot siihen, minkälaisessa painossa ihmiset yleensä voivat henkisesti ja fyysisesti hyvin. Poikkeuksia on, niin asteikon ala- ja yläpäässä kuin keskelläkin.

Alle 18,5 painoindeksi ei välttämättä tarkoita sairautta tai ongelmia, kuten ei yli 25 painoindeksikään. Mutta tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että iso osa ihmisistä saa jonkinlaisia terveysongelmia, mikäli oma lukema poistuu näiden arvojen sisäpuolelta. Siksi niitä käytetään, ei siksi, että haluttaisiin osoitella sormella jonkun olevan väärän kokoinen.

Samalla tavoin lakialoitteen tarkoituksena on taata se, että malleilta ei vaadittaisi painoa, joka saattaa olla vaaraksi heidän terveydelleen. Voi olla, että osa malleista menettää töitä tämän takia, ja mitä tunnutaan nyt pidettävän laihojen sortona. Entäs ne kaikki mallit, jotka on käännytetty castingeista sanomalla, että he ovat liian lihavia? Ollaanko heidän sortamisestaan yhtä lailla huolissaan?

Eiväthän catwalkit ole koskaan olleet avoimia kaikille. Toki lavoilla on nähty eri ikäisiä ja "rotuisia" malleja, varsinkin iso osa ensimmäisistä kuriositeettina. Niin sanottuja plussakoon mallejakin on ollut jo pidempään, mutta he ovat selvästi vähemmistö. Mallimaailman plussakokoinen tapaa olla normaalipainoinen, ylipainon puolelle menevällä painoindeksillä ei silläkään pääse näytöslavalle.

Alipainoisten mallien käytön kieltämisessä ole kyse ulkonäköasioista vaan terveydestä. Voi olla, että joku muotisuunnittelija on joskus jossain perustellut, ettei käytä pyöreähköjä malleja siksi, että hän ei halua tukea epäterveellisiä elämäntapoja, mutta minä en ainakaan ole moiseen väitteeseen tärmännyt. Karl Lagerfeld otti aikoinaan nokkiinsa kun H&M mitoitti hänen suunnittelemiaan vaatteita myös muille kuin hoikille. Valitettavasti en tavoittanut Karlia kommentoimaan, onko mielipiteen takana huoli terveydestä.

Osaa uutisen vastustajista tuntui myös huolettavan laihojen leimaaminen sairaiksi. Sen verran tällainen koko ikänsä normaalipainon raameissa viettänyt tapauskin on saanut kuunnella syötkö sinä ikinä mitään -juttuja, että en yhtään epäile laihuudesta huomauteltavan ja leimattavan lähes yhtä lailla kuin ylipainostakin. En silti usko, että Ranskan lakialoite muuttaa suhtautumistamme siihen suuntaan, että alipainoisuudesta tulisi erityisen paheksuttavaa tai epäilyttävää.

Mitä taas tulee näihin asenteisiin ja letkautuksiin: niihin voimme jokainen vaikuttaa joko pitämällä kiinni korvamme tai suumme, ja suurempi painoarvo on jälkimmäisellä keinolla.

P.S. Muista osallistua Kehonpainoharjoittelu-kirjan arvontaan!

***

The French government is considering a law that would ban hiring underweight models to fashion shows. Surprisingly I've read a lot of comments saying how wrong this is.

Kommentit (30)

tiia_
1/30 | 

Hear hear! "Vaatteet näyttää paremmilta laihojen yllä" on kyllä niin naurettava peruste. Kysehän on juuri siitä, että vaatteet nimenomaan tehdään laihoille. Vaate saadaan kyllä istumaan ja sopimaan minkä kokoisen ihmisen päälle tahansa, kunhan se vaate tehdään sen kokoiselle tai tietyn rakenteiselle ihmiselle. Tietysti siinä on enemmän työtä. Laihoja malleja käytetään omasta mielestäni ensisijaisesti vain rahan takia: on helpompaa ja ennen kaikkea halvempaa tehdä vaatteita naisille, jotka ovat kurvittomia. Kaikille kun "sopii" sama vaate, joka on vaativuustasonsa vuoksi myös helppo siirtää halpatuotantoon. Ei ole sattumaa, miksi vaatekaupat ovat täynnä suorakaiteen mallisia tai säkkimäisiä mekkoja ja yläosia, löysiä bleisereitä, boyfried-farkkuja ja trikoota. Niitä on helppo ja halpa valmistaa, ne menevät kaikkien päälle, ja niitä on helppo myydä kuluttajalle oversized-trendin varjolla. Kuluttaja ei kyseenalaista, koska vaatteet ovat mukavia päällä, vaikka tosiasiassa hyvin räätälöity, tyköistuva vaate olisi päällä ihan yhtä mukava, kunhan se on mitoitettu oikein. 

Kyllähän tuo lakialoite varmasti monia mietityttää: miten lakia valvotaan, miten rikkojia rangaistaan, jne. Vähän huolestuttaa ainakin Italian esimerkki, koska ei siellä selkeästikään mitenkään valvota tuota jo olemassaolevaa lakia; muotiviikon mallit on ihan yhtä laihoja kuin aina ennenkin. Mutta sehän tietysti ei ole mikään peruste olla kannattamatta Ranskan lakialoitetta. Jostain pitää aloittaa. 

Vierailija
2/30 | 

Hmmm. Laitonta Italiassa tai ei, niin siellä kyllä pyörii erittäin anoreksisen näkösiä malleja sekä miehissä, että naisissa. Pahin esimerkki mun mielestä on huippumalli ja street fashion tyyli-ikoni Hanne Gaby Odiele. Kieltämättä mimmillä on kiva tyyli, mutta en tiiä onko mulla jotkut eri rillit päässä , kun sen aika laajalla fanikunnalla, johon kuuluu esim. tunnetuimpia katumuotikuvaajia, kun mun mielestä sitä on oikeesti tosi paha kattoa. Mun silmään se näyttää siltä, ettei tule elämään pitkään :/

Nata - White Trash Disease
3/30 | 

Mun mielestä tässä on hyvä ajatus taustalla, mutta bmi on vähän ongelmallinen mittari. Bmin vääristymä on suurin pitkien, lyhyiden ja lihaksikkaiden ihmisten kohdalla. lääkärinlausunto ja terveystarkastus ovat parempia keinoja selvittää terveydentilaa ja näitä tässä lakialoiteessa ilmeisesti myös vaadittiin. 

Yksi tuttuni ei päässyt intissä sinne mihin halusi, koska bmin mukaan oli ylipainoinen. Kyseessä melko lyhyt ja aika lihaksikas kundi. mun puolesta bmista vois luopua ja mielummin tsekkailla tapauskohtaisesti tilannetta.

Mahdoton Nainen
4/30 | 

Siinä on toki vinha perä, että naiset saavat kuulla ulkonäöstään ja koostaan oli heidän vartalonsa minkä mallinen vain. Fat shaming ja skinny shaming (sori englismit, mutten nyt tähän hätään keksi hyviä suomalaisia vastineita) kuitenkin eroavat toisistaan radikaalisti, kun niitä tarkastellaan valtarakenteiden kannalta, kuten tämä hieno Everyday Feminismin artikkeli osoittaa.

pelagia
5/30 | 

Tässä on hyvä ja tärkeä ajatus takana, kannatan.

Mutta samalla voitais lopettaa laihojen ihmisten haukkuminen ja kauhistelu. Tuntuu että sitä on vapaata riistaa, laihalle saa sanoa mitä vaan.

Jane C.
6/30 | 

Naisia kuitenkin taidetaan kaiken kaikkiaan kannustaa miehiä enemmän olemaan ihan omia itsejään. Miesten täytyy kuitenkin aina olla hoikkia ja lihakkaita, jotta kelpaa kenellekään, miehiä ei kannusteta hyväksymään kroppaansa juuri sellaisenaan kuin se on. Nainen taas saa hieman vapaammin olla ihan oman muotoisensa. Voisi ehkä sanoa, että miesten odotukset ovat yksipuoliset, kun taas naisten odotukset ovat ristiriitaiset.

ps. Tämä kommentti ei liittynyt aiheeseen :D

AnnaAusseista
7/30 | 

Aina kun laihat/lihavat mussuttavat netissä, että miten niitä haukutaan koko ajan, ainut mitä itse ihmettelen on, että millaisten tyyppien kanssa nämä ihmiset oikeasti hengaavat? Jos joku on mulkvisti ja huomattelee painosta, voisko ehkä todeta niille, että leipäläpi lukkoon ja pidä huoli omista korvapuusteistas? Ei kai nyt mulkvistien takia ole pakko hengata, varsinkin jos siitä tulee vain paha mieli. 

Eev
8/30 | 

Sortoa ja haukkumista voi tapahtua myös ilman että kohde tuntee haukkujat henkilökohtaisesti/ ilman että kritiikki on kohdistettu suoraan yhteen tiettyyn ihmiseen, eli pelkkä seuran vaihtaminen ei ole läheskän aina ratkaisu. Jo esimerkiksi useat rakenteet luovat epätasa-arvoa tässäkin tapauksessa. Ja jos mussuttajan pahan mielen syy onkin yhdessä ihmisessä, ei esim. työkavereista tai kiusaajista eroon pääseminen ole helppoa. :-)

annam_
9/30 | 

Allekirjoitan tämän kommentin.

Viimeksi viikko sitten minulle melkein tuntematon, aikuinen ihminen ei edes tervehtinyt vaan alkoi ensitöikseen tuijottaa ja osoitella jalkojani ja tokaisee "lihat puuttuu ympäriltä". Olen muutenkin hoikka, mutta jokin aika sitten tahtomattani laihduin muutaman kilon, joka tietysti näkyy ja koko ajan yritänkin saada menetettyjä kiloja takaisin(vaikeampaa kuin laihtuminen ehdottomasti omalla kohdallani). Menin jotenkin lukkoon, vaikka mieli olisi tehnyt sanoa jotakin "puolustuksekseni". Mutta jos on pokkaa heittää tuollainen kommentti niin en toisaalta koe tarpeelliseksi alkaa selittää tällaiselle ihmiselle yhtään mitään.

En ole kovin perehtynyt mallimaailmaan, mutta mielestäni olisi tärkeintä, että malli on terve. Hoikka ei ole automaattisesti anorektikko, niinkuin ei ylipainoinenkaan epäterve.

typerää
10/30 | 

http://www.mtv.fi/lifestyle/ohjelmat/mallikoulu/uutiset/artikkeli/mallik...

Näin meillä Suomessa ^ Vähän pettynyt olo siitä, että Lilyn ja Trendin päätoimittaja ilmeisesti myös vierailee sarjan tuomaristossa. Jotenkin odottaisin, etteivät Lily ja Trendi tue tällaisia arvoja. Nämä ihmiset ajattelevat, että mallin laihuus vaikuttaa vain malliin, mutta todellisuudessa mallit ovat ihmisiä, jotka määrittävät millainen ihmisen ja naisen tulisi olla, sillä heidän kuvansa välkkyvät kaikkialla.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
11/30 | 

Mua riepoo todella paljon nämä latteudet, kuten just tämä "vaatteet nyt näyttävät paremmilta laihoilla". Kun ei se ole totta, riippuu ihan vaatteesta ja kropasta mikä näyttää hyvältä - ja tietysti katsojastakin!

Joo, hyvin vaikea sanoa, onko tuosta mitään konkreettista hyötyä, mutta pääasia on että jotain tehdään.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
13/30 | 

Joo on siinä ongelmia. Ja jokainen varmasti tietää näitä tapauksia että bmi on vaikka 17 tai 27 ja tyyppi on kaikin puolin terve eikä myöskään mitenkään hätkähdyttävän näköinen. Yksittäisen ihmisen terveydentilaa arvioitaessa tietenkin pitäisi katsoa kokonaistilanne eikä luottaa sokeasti johonkin keinotekoiseen mittariin, mutta kyllä bmi tarjoaa kohtalaiset viitearvot. Eri asia sitten on, että jos niistä menee ulkopuolelle, niin tajutaanko sitä tilannetta katsoa vai juututaanko lukemiin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/30 | 

Olen samaa mieltä, mutta se tuskin vähentää sitä yksilön kokemaa ikävyyttä, kun hänen kropan muotoaan/kokoaan arvostellaan.

Mahdoton Nainen
15/30 | 

Ei tietenkään, eikä minkäänlainen sheimaus ole mukavaa tai oikein. Rakenteellisesti niissä on kuitenkin eroja.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
16/30 | 

Mä en ole ihan samaa mieltä. Mutta oletettavasti mun näkemystä vääristää se, mitä mä koen multa tai siltä sukupuolelta, johon enemmän identifioidun, odotettavan ja mitä mä odotan/koen miehiltä odotettavan. Uskomattoman hankala selittää, mutta mun mielestä naisilta odotetaan aivan älyttömästi kaikkea, kun taas miehiltä en itse odota yhtään mitään enkä näe, että heiltä yleisestikään odotettaisiin paljon mitään - jos mietitään nyt vaikka että miltä pitää tietyssä asemassa olevan naisen näyttää tai mitä parisuhdemarkkinoilla tunnutaan odottavan.

Jos ajatellaan termiä "huoliteltu ulkonäkö", niin naisella se tarkoittaa hoikahkoa ja liikunnallisen näköistä vartaloa; siistejä, ajanmukaisia ja itselle istuvia vaatteita, värikoordinoidusti totta kai; siistiä meikkiä; pestyä, leikattua, kammattua ja värjättyä hiuksistoa; hoidettuja käsiä, kynsiä, ihoa ja hampaita; puhtaita ja asianmukaisia asusteita; tilanteen mukaista korujen käyttöä; karvoja vain tietyissä paikoissa; puhtautta ja hyvää tuoksua.

Miehellä se tarkoittaa puhtautta, ja siistejä ja ehjiä vaatteita, ja pään alueella olevien karvojen siistimistä. Ehkä vähän kärjistetysti ;)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/30 | 

Totta. Tosin monet lihavat kokevat ihan samoin, että heille voi sanoa mitä vaan, ei se pelkästään laihoja koske - eikä itse asiassa "normaali"painoisiakaan. Aika moni voisi ihan pitkään miettiä sitä, kannattaako sanoa yhtään mitään, jos ei ole muuta sanottavaa kuin kauhistella jonkun toisen vartaloa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/30 | 

Ja monestihan nämä ovat esimerkiksi perheenjäseniä tai sukulaisia, työpaikoille pesiytyneiden lisäksi. Ihan yleisesti sitä kuulemma kaduillakin huudellaan.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
19/30 | 

Ei helvetti mitä juttua taas.

Joo kyllä mä ymmärrän, että tilanne on tällä hetkellä, ja jos haluaa menestyä mallina niin nämä ovat reunaehdot nykyään. Mutta kyllä näitä asioita luulisi aikuisten ihmisten kyseenalaistavan eikä vaan toistelevan että tämmöstä tää on, näin sen pitää olla, ota tai jätä.

On ihan selvä juttu, että mallien laihuus vaikuttaa muihinkin.

Mitä tulee Trendin ja Lilyn pt:aan, niin mä en pysty sanomaan siitä mitään. Mutta olen samaa mieltä, että tuossa asemassa olisi hyvä nostaa esiin kaikenlaisia kropan kokoja ja muotoja, ja suhtautua kriittisesti ns. vallitseviin totuuksiin tavoiteltavasta ulkonäöstä.

Jane C.
20/30 | 

Mutta siinä missä naisilta on okei olla meikkaamatta ja käyttää miesten vaatteita, niin mieheltä ei usein missään nimessä voida hyväksyä meikkaamista ja naisten vaatteita. Nainen saa esimerkiksi pukeutua vaikka housupukuun, mutta mies ei saa pukeutua pitkään iltapukuun. Nainen saa lompsotella lenkkareissa, mutta korkokenkiä käyttävää miestä katsotaan aika kieroon.

Jos puhutaan kauneusihanteista, niin miehen oletetaan aina olevan hoikka ja lihaksikas. Ootko koskaan nähnyt plus-kokoisia miesmalleja? En muuten mäkään. Silti miehiäkin on monen muotoisia, ei ne kaikki ole sellaisia kärkikolmion mallisia lihaskimppuja :D Nää on vähän tällasia juttuja, joita näkee vasta kun niihin oikeasti kiinnittää huomiota. Molempiin sukupuoliin kohdistuu ihan älyttömästi odotuksia ja paineita, mutta ehkä vain vähän eri tavalla. Kuten sanoin, niin naisten paineet on ristiriitaisia: hoikka mutta muodokas, tyylitelty mutta ei turhamainen, lempeä mutta kunnianhimoinen. Miesten paineet on yksipuolisia: pitää olla hoikka, lihaksikas, kova, aggressiivinen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
21/30 | 

Miesten pukeutuminen on rajoitetumpaa, mutta mun mielestä muuten ulkonäköön suhtautuminen on paljon sallivampaa miehille. Mä olen nähnyt "plus"kokoisia katalogimalleja jotka ovat miehiä, mutta siitä ei ole tehty mitään numeroa että tässä on nyt plusmalli. Tyyliin hajuvesi- tai treenivaatemainoksessa en ole nähnyt ylipainoisia miehiä, enkä sen puoleen naisiakaan.

Muutenkin julkisessa kuvastossa ja elävässä elämässä näkee "pluskokoisia" miehiä, joiden kokoa ei kyseenalaisteta eikä arvostella. Julkisuudessa olevien naisten kokoa ruoditaan koko ajan. Ylipainoisia miehiä ei myöskään pidetä velttoina ja moraalittomina laiskiaisina, toisin kuin ylipainoisia naisia usein. En tunne yhtäkään naista, joka edellyttäisi mieheltä mallikroppaa, enkä ole tällaista keskustelua muutenkaan huomannut. Esimerkiksi Lilyssä käydyissä keskusteluissa suurin osa naisista on suosinut vähän pehmeää, ei treenattua miestä.  Sen sijaan julkisessa keskustelussa tulee hyvin usein esiin se, että naisen tulee olla hyvinkin hoikka ja nykyisin myös treenattu. Ehkä kyseessä on trollaus, mutta silti tällainen kirjoittelu on jatkuvaa. 

Tämä ei tietenkään poista sitä, etteikö esimerkiksi suurin osa miesmallityyppisistä vartalo-odotuksista ole epärealistisia ja aiheuta paineita. Tosin lihaksikas ja vähärasvainen vartalo ei myöskään ole yhtä suuri terveysriski kuin suuri alipaino, olkoonkin että sen saavuttaminen ja ylläpito on työlästä. 

pelagia
22/30 | 

Niin, laihuudessa on vaan se, että haukkuja usein on kateellinen ("eihän nainen voi koskaan olla liian laiha"), joten on sitten erityisen ilkeä tullakseen itse paremmalle mielelle.

Esim mun ikänsä anoreksiaa sairastanut, mutta vanhana lihonut sukulaiseni oli oikein vahingoniloinen kun tulin raskaaksi. "No niin, nyt sinustakin vihdoin tulee lihava!" Voi sitä katkeruuden ja ilkeiden sanojen määrää kun musta tulikin entistä laihempi.

Mutta joo, jengi vois kyllä pitää suunsa kiinni mikäli tarkoitus on vaan aiheuttaa pahaa mieltä.

Jane C.
23/30 | 

Vaatetus ja meikkaus ovat aika iso osa ulkonäköä, joten en nyt sanoisi, että miesten ulkonäköön suhtaudutaan yleisesti ottaen sallivammin (ks. pukeutumisesimerkki). Siinä olet kyllä oikeassa, että miesten ulkonäköä ei julkisuudessa ruodita yhtä rajuin ottein kuin naisten, joista uutisoidaan suorastaan törkeän suorasanaisesti. Miesten vartalon muotoon suhtaudutaan välinpitämättömämmin kuin naisten, mutta miesten muoti on pitkään pysynyt varsin konservatiivisena - vaatteet ovat kuitenkin varsin tärkeä osa minäkuvaa. Nuorten miesten ulkonäköpaineet ovat jatkuvassa kasvussa, mikä näkyy muun muassa syömishäiriöiden rajuna lisääntymisenä. Paineet (niin ulkonäköä kuin käyttäytymistäkin koskevat) ja tyytymättömyys omaan ulkonäköön kanavoituvat varsin herkästi syömisen säännöstelyyn ja kohtuuttomaan liikuntaan, johon kuuluvat myös esimerkiksi kasvuhormonit. Suurin osa ulkonäköpaineista on median ja osittain myös yhteiskunnan luomia. Mä en tunne yhtäkään miestä, joka vaatisi naiselta mallikroppaa. Enkä mä kyllä tunne yhtäkään miestä, joka vaatisi mieheltään mallikroppaa. Näitä ihmisiä varmasti on - mutta uskon aika vakaasti, että niin naiset kuin miehetkin suosivat terveen kokoista kroppaa.  Nuorten miesten ulkonäköpaineet ovat jatkuvassa kasvussa, mikä näkyy muun muassa syömishäiriöiden rajuna lisääntymisenä. Paineet (niin ulkonäköä kuin käyttäytymistäkin koskevat) ja tyytymättömyys omaan ulkonäköön kanavoituvat varsin herkästi syömisen säännöstelyyn. En siis yritä näillä kommenteilla missään nimessä sanoa, että naisilla ei ole ulkonäköpaineita tai niitä on vähemmän kuin miehillä. Tietyillä osa-alueilla miesten ulkonäköpaineet ovat pienemmät, tietyillä osa-alueilla taas suuremmat. Myös miesten ulkonäköpaineisiin tulisi kiinnittää huomiota.

Mahdoton Nainen
25/30 | 

Joo on ihan totta, että miesten vaatetus on aika yksipuolista jos verrataan naisiin, ja joo ei ehkä vielä ole hyväksyttyä miehen pukeutua mekkoon ja meikata paitsi kännis ja läbäl. Mutta nämä asiat johtuvat pitkälti siitä, että miehen arvo ei riipu hänen ulkoisesta olemuksestaan ja naisellisiksi mielletyt asiat ovat miehiltä "kiellettyjä", koska naisellisuus ja naiseus nähdään mieheyttä alempiarvoisena. Ei siis ole miehelle sopivaa alentaa itseään naiseksi, kun taas naisen arvolle voi tehdä hyvääkin käyttäytyä miehekkääksi koetulla tavalla.

Tai, lainatakseni aikamme suurta ajattelijaa Madonnaa:

"Girls can wear jeans
And cut their hair short
Wear shirts and boots
'Cause it's OK to be a boy
But for a boy to look like a girl is degrading
'Cause you think that being a girl is degrading"

Ei tietenkään ole toivottavaa, että ihmiset eivät voi ilmaista itseään tai sukupuoltaan haluamallaan tavalla, tai että poikien ulkonäköpaineet ovat kasvussa. En kuitenkaan jaksa nähdä miesten suppeaa vaatevalikoimaa kauhean suurena ongelmana. Mutta smash the patriarchy ja maailma pelastuu!

Jane C.
26/30 | 

Ongelmana ei ole miesten suppea vaatevalikoima, vaan aatteet niiden takana. On ikävää, että miesten ongelmia ei nähdä oikeina ongelmina, koska patriarkaalisuus ja male privilege - vaikka nämä ongelmat liittyisivätkin pohjimmiltaan naissukupuoleen (nainen = heikko - mies ei saa olla heikko). Näitä ongelmia työstämällä voitaisiin olla taas yksi askel lähempänä tasa-arvoisuutta.

Mahdoton Nainen
27/30 | 

"On ikävää, että miesten ongelmia ei nähdä oikeina ongelmina". Nähdäänhän. Mä en vain näe miten tää vaateasia on mikään ongelma, etkä sä ole sitä oikein avannut.

Jane C.
28/30 | 

Kuten sanottu, ongelmana ei ole vaatteet, vaan ajatusmaailma niiden takana. Vaatteet on vain helppo ottaa esille, sillä ongelma on hieman vaatetusta laaja-alaisempi. Vaatteet on vain kangaspaloja, mutta vaatetus kielii paljon niin yhteiskunnan kuin pukeutujankin asenteesta. Mies ei saa olla herkkä, mies ei saa näyttää feminiiniseltä), koska se osoittaa heikkoutta. Ja kaikkihan me tiedämme, että nainen on kautta aikain ollut "heikompi sukupuoli", jonka jutut ovat pelkkää lässynläätä - ja olisihan se nyt kamalaa mieheltä alentua sellaiseen. Se on asia, johon pitäisi puuttua. Se, että mies saa "alentua" olemaan heikko ja herkkä, "alentua olemaan naisen tasolla", jos niin voi sanoa, olisi voitto kaikille. Se toisi naiset ja miehet vähän lähemmäs sitä, että kumpikin sukupuoli on vahva ja arvokas - kummatkin sukupuolet saavat ilmaista itseään vapaasti, ilman että se on heikkoutta tai "se aika kuukaudesta". Se auttaa myös trans-naisia ilmaisemaan identiteettiään vapaammin. Tämä on ehkä vähän mieslähtöiseltä vaikuttava toimintatapa, mutta aika usein tasa-arvo-ongelmat eivät ole vain naisten ongelmia, vaan ihan kaikkien ongelmia. Tää on vähän hankala asia selittää, mutta kuten sanottu, ongelma ei ole ne vaatteet, vaan ne syvälle juurtuneet ajatusmallit, joita pitäisi lähteä muuttamaan. Vaatteisiin on vain niin helppo tarttua. Toki sillä, että murskattaisiin tämä "miehen on oltava kova ja vahva" -ajatusmalli, saattaisi saada esimerkiksi miesten harjoittamaa perheväkivaltaa vähennettyä: väkivaltaan on niin helppo turvautua, kun ei ole ikinä saanut oppia ilmaisemaan tunteitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012