Tällä kertaa ruoka-asioita niiltä osin, mitä tuli mieleeni. Toivottavasti en jättänyt mitään kovin olennaista pois...

Jos meinaat tätä juoksemishommaa siltä pohjalta, että laihdut, niin pari juttua. Ekaksi, kuten jo kerroin, juoksentelusta tulee sen verran nälkä, että pitää varoa jottei mässytä heti kaikkea takaisin. Toiseksi, juoksu kyllä kuluttaa kaloreita, mutta ei älyttömästi (itselläni tunnin lenkillä reilusti alle 400 kaloria), joten tämäkään ei ole sellainen Syö mitä tahdot ja laihdut!!! -juttu, sori. Kolmanneksi, jos et syö niin juoksemisesta ei tule yhtään mitään. Usko nyt, kaikkea ei tarvitse kokeilla itse.

Siis syö tarpeeksi ja syö myös hiilihydraatteja. Ilman polttoainetta juoksu on yksinkertaisesti kamalaa, ja siihen se sitten jää, muutaman kerran jälkeen vähintään. Suunnittele sen verran, että syöt ja juot koko päivän ajan treeniä silmälläpitäen. Elikkä syö ja juo tarpeeksi, viimeinen ateria noin paria tuntia ennen. Jos et pysty syömään sopivasti, ota ennen juoksua energiapötky tai joku suhteellisen helposti sulava pala (tämä ei tarkoita pussillista irtokarkkeja, se on virhe, jota ei tee toiste). Mikäli juokset puolestatoista tunnista eteenpäin, kannattaa jotain napata jo siinä mennessäkin. Urheilujuomaa, energiageeliä, glukoosipastilleja (Siripiri), hedelmänpala, tuoremehua tms. Yli tunnin lenkille tarvitsee myös juotavaa, lyhyemmälle välttämättä ei. Niinkuin terveyden kannalta, henkiseksi tueksi siitä voi hyvinkin olla. Helteellä tosin kannattaa juoda enemmän/aiemmin.

Älä syö näin ennen juoksua. Eikä ehkä ihan joka kerran jälkeenkään...

Tankkausta ei välttämättä tarvitse jos ei juokse erityisen pitkään tai syö päivittäin hiilareita muutenkin. Mutta sitä voi kokeilla: jos juokset sunnuntaina pidemmän lenkin, syö ainakin perjantaina vähän enemmän hiilihydraatteja. Koulukunnat vaihtelevat, toiset sanovat, että syö torstai ja perjantai, toiset aloittavat jo tiistaina, osa jatkaa vielä lauantaina. Testaamalla selviää, mikä sopii itselle. Nestettä kannattaa tankata ainakin maratonille, muuten normaali riittävä juominen on tarpeeksi. Jotkut sanovat, että kookosvesi on erityisen hyvä nesteyttäjä, en ole kokeillut...vähän epäilyttää se maku.

Juoksun jälkeen, kuten kaikkien muidenkin treenien jälkeen: syö. Proteiinia ja hiilihydraattia molempia, ja juo vettä.

Tarkempia pitoisuuksia, osuuksia, gramma- ja kalorimääriä ja sen sellaisia en osaa antaa, kun en mikään ravintoasiantuntija ole (ja minunkin saamani kalorisuositukset vaihtelevat 2100 - 2700 välillä...). Nähdäkseni ihan tavallisella ruoalla pärjää hyvin, enkä näe virallisissa ravitsemussuosituksissa mitään ongelmaa. Pari lisäravinnetta on mielestäni hyödyksi, mutta välttämättömiä ne eivät varmaankaan ole:

Magnesium lihaskramppien torjuntaan ja ilmeisesti myös rauhoittamaan kroppaa. Kivasti auttaa myös ummetukseen, jos sellainen sattuu olemaan ja otat yliannostuksen. Siis kuulemma, en ole kokeillut. Olen lukenut, että magnesiumin pitäisi olla sitraattimuotoista imeytymisen varmistamiseksi. Sen verran uskon, että tässä muodossa ostan.

Rautalisä voi olla tarpeen, naisilla nyt erityisesti ja lisäksi siksi, että kestävyysurheilu ilmeisesti laskee hemoglobiinia. Rautalisästä saa myös sellaista ”veritankkausfiilistä”, mikä on tietysti omiaan nostamaan tunnelmaa. Käytän nestemäisiä yrttilitkuja, en tiedä onko niistä mihinkään, mutta tabletit tuntuvat liian tujuilta.

C-vitamiinista voi olla hyötyä, sillä kova treenaus alentaa vastustuskykyä. Toisaalta jossain osui silmään, että C-vitamiinitablettien syöminen voi hidastaa kehittymistä... Googlaa jos hätäännyit, itse jätän mieluummin selvittämättä!

D-vitamiinia pitää muutenkin syödä.

Chrorella & spirulina-levät saattavat olla hyödyllisiä hapenkuljetuksen kannalta, niin kuin kaikki vihreä. Syön näitä silloin tällöin (tabletteina, eivät ole sen makuisia että ihan ilokseni vetäisin jotakin jauhetta), mutta en kyllä osaa sanoa näistäkään, että auttavatko oikeasti mihinkään.

Kalaöljy ilmeisesti vähentää tulehdusta, ja on siksi hyödyksi kun lihaksiin syntyy mikrorepeämiä ja sen vastustuskyvyn alenemisen takia.

Lisäksi voi hakea uskonvahvistusta punajuurimehusta, macasta ja mistä nyt kukakin haluaa, mutta pääasiassa selviää vain huolehtimalla siitä, että syö. Ensi kerralla päästäänkin sitten liikkeelle asti!

Lue koko postaussarja!

***

What to eat? Runner's World will help you.

Kommentit (3)

styleornot
4/3 | 

Huh kyllä odottaa että pääsee jälleen juoksemaan, en pidä yhtään talvella/vesikeleillä juoksemisesta (sanotaan se nyt suoraan;) tai muuten vain nirso kun olen :D 

Vierailija
5/3 | 

Ihan vaan vinkkinä, että kookosvesi ei ole kyllä ostamisen arvoista. Omasta mielestä turhaa hifistelyä verrattuna sen karmeaan makuun..

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
6/3 | 

styleornot, kyllä se kesä sieltä tulee, en kyllä minäkään malttaisi odottaa. Mukavampaa se ilman lunta ja vettä on.

Vierailija, Sitä epäilenkin...ei vaan voi olla hyvää :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012