Hahaa, shoppaamaan! Sori, ei välttämättä. Loppujen lopuksi tarvitset vain lenkkarit (tai mikäli päätät ryhtyä paljasjalkajuoksijaksi, et niitäkään) ja treeniasun. Eli tarvittaessa selviää kyllä halvallakin, mutta jos pystyt/raatsit niin osta kivoimmat kledet mitä löydät. Siitä on ihan oikeasti apua.

Käyn nämä yksitellen läpi.

Lenkkarit

Kuten osassa 1 totesin, ei ole pakko ostaa kalleimpia mitä löytyy. Halvat voi olla hyvät, ainakin vähemmän juoksevalle. Tosin voi olla myös niin, että jos kurjemmin sattuu, ainoastaan ne AirGelTrailCumulusStar IV:t (ovh 279 e) sopivat sinun jalkaasi. Epätodennäköistä kuitenkin.

Niin kuin mitkä tahansa kengät, osta lenkkarit aikaisintaan iltapäivällä, jotta jalka on turvonnut. Kengässä pitää olla jonniinverran tilaa, mutta se miten paljon, vähän vaihtelee lähteen mukaan. Ehkä semmoinen sentti on hyvä. Jalalla pitää olla hieman liikkumis- ja turpoamisvaraa, mutta se ei saa voida seilata edestakaisin kengässä tai sinulta lähtee kynnet. Liian napakkakaan se ei saa olla, tai sama kohtalo uhkaa. Sovita juoksusukan kanssa (kts. Seuraava kohta).

Kysy apua myyjältä ja mene vaan siihen ”fysioterapeutin jalka-analyysiin”. Mutta huomaa, on aika todennäköistä, että siinä sinulta löytyy yli- tai alipronaatio, mikä tarkoittaa jalan kiertymistä askeltaessa sisään tai ulos. Jos tavalliset kenkäsi kuluvat nopeasti ja selvästi pohjan sisä- tai ulkoreunoilta, voit jatkaa myyjän kuuntelua. Jos eivät, sano saman tien haluan neutraalit. Neutraaleissa ei ole pronaatiotukia, ja näkemykseni (Henk. Koht. Mielipide, usko omalla vastuulla) mukaan harva niitä tarvitseekaan.

Muuten valitse alustan (enemmän pehmustetta jos juokset pääasiassa asfaltilla), jalkatuntuman ja tietenkin värin mukaan. Juokse kengillä jo liikkeessä vaikka tuntuisi urpolta. Tarkista, että sinulla on vaihto-oikeus, jotta voit hipsuttaa niillä myös kotona, varmuuden vuoksi ja varsinkin, jos et kehdannut juosta kaupassa.

Juoksusukat

”Oikeat” juoksusukat on paremmat kuin tavalliset. Eivät hiosta niin paljon, eivätkä hankaa. Saatavilla on ihan ohkaisia ja sitten pehmustetumpia sekä kompressoituja. Valitse oman maun mukaan. Kompressoitujen väittävät nopeuttavan palautumista ja lisäävän vähän vauhtia. Ehkä…

Hyviä juoksusukkia saa muuten myös Lidlistä, ja aika edukkaaseen hintaan.

Trikoot (tai housut)

Suosittelen todellakin trikoita, ne ovat paljon mukavammat (fyysisesti). Henkisesti saattavat olla ahdistavat, koska kuulemma 1.) ihmiset kyttäävät trikoisiin pukeutuneiden juoksijoiden takamuksia (pitää paikkansa), 2.) ihmiset arvostelevat hidasta vauhtia jos on pukeutunut trikoisiin (en tiedä, mutta jos jonkun ongelma on minun trikooni, vauhtini tai näiden yhdistelmä, niin jo on elämä) 3.) kynnys vaihtaa kävelyyn on suurempi on pukeutunut ”oikeaksi juoksijaksi” (tämähän on siis hyvä juttu).

Lituskat saumat kannattaa olla, sekä pieni tasku johon saa avaimen. Parasta on, jos kiristysnarut ovat ulkopuolella, mutta harvoinpa ovat. Casallin fitnesshousuissa on.

Mieheni väittää, että suurin osa naisista ei käytä juoksutrikoiden alla alushousuja, on kuulemma lukuisten maratoniensa pukeutumispaikoilla nähnyt. Minä sanon unissas ei käytä, mutta vinkkaan, että pyllistele pukukopissa, jotta näet miten paljon trikoista näkyy läpi. Usein näkyy –ja paljon. Kaikki ne miehet takanasi eivät mitenkään voi olla sinua hitaampia…

Pituuksia on markkinoilla kaikenlaisia, osta kesäksi lyhyemmät ja kylmemmille säille täyspitkät. Kesäksi voi hommata myös sortsit.

Talveksi voi hommata edestä tuulenpitävät juoksutrikoot tai hengittävät ”tuulipuvun housut”. Tsäkällä näitä roikkuu alennusrekissä tähän aikaan vuodesta.

Toppi, t-paita tai pitkähihainen paita

Osta mikrokuituinen treenipaita/-toppi. Halvimmillaan saa alle kympillä ja mukavuus on aivan eri kuin puuvillaisessa. Litteät saumat ovat tässäkin hyvät. Väljyys tai tiukkuus ovat aika pitkälti makuasioita, jos et kovassa tuulessa juokse.

Takki

Ohkainen, hengittävä, vettä ja tuulta pitävä on hyvä. Tasku on plussaa, ja muut ominaisuudet sitten mieltymysten mukaan, esmes kolo musiikkipelin piuhalle voi olla kiva. Itselläni on kaksi, ihan ohkainen kesäksi ja vähän paksumpi talveksi (sisällä on verkkokangasvuori). Älä juokse missään nailonverkkatakissa saati collegehupparissa, tulee hirveä olo ihan syyttä suotta. Voit toki pukeutua näin, jos olet Rocky tai juuri keikannut Siwan.

Kuuma noissa tulee, hommaisit mikrokuitua. Kuva täältä.

Pipa & hanskat

Valitettavan pakolliset. Tavallisilla pärjää pieneen pakkaseen asti, mutta toki voi hankkia nämä jossain kivassa mikromateriaalissa. Löytyy kaikkien urheilukauppojen hyllyltä. Kovassa pakkasessa täytyy olla tuulelta suojaavat kintaat. Ehkä myös pipo, vaikea sanoa, aivoni lienevät jäätyneet. Kesän vastine on tietystikin lippahattu, suosittelen mahdollisimman ohutta ja hengittävää ja vaaleaa.

Urheiluliivit

Kaksi sanaa: Shock Absorber. Toiset kaksi sanaa: Hirveän hintaiset. Kolmannet kaksi sanaa: Ulkomaiset nettikaupat.

Tarkalleen ottaen en usko, että tavallisilla rintsikoilla juoksemisesta aiheutuisi kudosvaurioita, niin kuin urheiluliivivalmistajat väittävät, mutta ei se niillä kovin mukavaa ole. Tosin älä minua usko: katso kesällä lenkkeileviä naisia, suurimmalla osalla ei tunnu olevan treenirintsikoita päällä. On vaan sattunut silmään, en minä tuijota tai mitään.

Kerrasto

Ou jeah. Osta sellainen hiihtäjille tarkoitettu. Musta, jotta se tuplaa ninja-asuna. Sori en halua puhua tästä enempää, en ole mikään kerrastoihminen. En todellakaan.

Bonarit

Juoksuhame: ilmeisesti pääasiassa takamuksen peittoon. Tai sitten ei-housuihmisille. En ole oikein sitäkään, joten vähän ehkä haluaisin jonkun kivan hamosen… Jos ostat, niin hanki sellainen, jossa on kiinniommellut housut sisällä. Irtohameella ei tee mitään.

Käsivarsikukkaro: jos kuteissasi ei ole taskuja.

Juomavyö (tai kädessä kannettava pullo): sitten kun juokset kauan ja reiteillä, josta ei saa juotavaa.

Säärystimet: herkille nilkoille ja akillesjänteille kylmillä säillä. Vanhoista pörrösukista leikatut toimivat hyvin, mutta valmiitakin myydään. Jotkut käyttävät perus villaisia tai tanssisäärystimiä.

No siinäpä ne. Seuraavaksi syödään!

P.S. Sori ankea (lähes-)kuvattomuus, olisin voinut kaivaa jotakin kivaa nettikauppojen kuvista, mutta täällä säännöstellään nettiä...

Lue koko postaussarja!

***

This post is about how to chose your running kit, but I'm too lazy and short on internet to translate, sorry.

Kommentit (6)

Mia-Elina
7/6 | 

Hahaha! Juoksutrikoot on oikeasti juuri juoksemiseen hemmetin mukavat, missään muualla niitä en voi kyllä sietää (salilla treenaan shortseissa, kesät talvet). Ehkä pikkuhousuttomuusefekti syntyy siitä, että naiset käyttävät mieluummin stringejä trikoiden kanssa, ne kun eivät jätä noloja pikkuhousurajoja takamuksiin kireiden trikoiden alla. Tiedän itsekin käyttäväni vain niitä, jopa kovemmilla pakkasilla. Kovemmilla pakkasilla laitan alle kyllä vielä mikroshortsit pakaroita erikseen lämmittämään. ;) Ei kai kukaan oikeasti kireiden housujen alla jätä pikkuhousuja kokonaan veks?? Siitähän tulee älyttömästi pyykkiäkin, jos joka juoksun jälkeen täytyy vaihtaa ja pestä trikootkin.

nanna p.
8/6 | 

Hei ihan pakko kommentoida tuota lenkkari-asiaa, etteikö muka pronaatiotuesta olisi hyötyä. Itse kokemuksen rintaäänellä voin vain suositella tuettuja kenkiä mikäli vähänkään enemmän on jalka johonkin suuntaan vinksollaan ja ylipäätään juoksee enemmän kuin kerran viikossa.

Vanhoissa lenkkareissa ei ollut mitään tukea (olivat siis neutraalit) ja useimmiten pari päivää lenkin jälkeen jalat olivat kipeät. Kaikki huipentui siihen kun sain lonkkaani rasitusvamman, joka johtui siitä että kun jaloissani on ylipronaatio, menee juostessa askellus hieman väärin ja niin ollen koko koipi liikkuu hieman väärässä kulmassa. Ei muuta kuin urheilukauppaan ja kukkaron nyörit auki. Tosin suosittelen että ne GelNimbus3000+-superjuoksukengät ostetaan alemyynneistä.

Ps. juoksutrikoiden alla käytän aina stringejä ja päälle puen vielä pitkän paidan. Kamelinvarvas yms. eivät ole kivoja bongattavia.

Vierailija
9/6 | 

Nykyään tosiaan lätkäistään ehkä hieman liian helposti ylipronaatio "diagnoosi"; pronaatio on kuitenkin luonnollinen osa askellusta, joten ei sitä täysin tarvi tuilla tms. poistaa. Saa siinä jalkansa helposti kipeäksi! Eli samaa mieltä, jos kengät kuluu aina tietyllä tavaa/tietystä kohdasta puhki, on syytä hyvä pohdiskella ettei juokse virheellisellä askelluksella. Kantakupin ominaisuuksilla ja kengän jäykkyydellä saa jo paljon aikaan :)

Mia-Elina
10/6 | 

Monijalkaongelmaisena täytyy kommentoida siitä toisesta vaihtoehdosta eli paljasjalkajuoksusta. En tiedä noista juoksulenkkareista ja enkä niihin liittyvistä pronaatiotuista enää yhtään mitään, vaikka koko nuoruuden jouduin käyttämään superhypermuotoiltuja tukipohjallisia melkein kaikissa kengissä ja lenkkareissakin käytin pitkään. Lättäjalkaa ja vielä vaivaisenluuta ja ties mitä muuta ongelmaa noihin liittyen. Vaihdoin muutama vuosi sitten ns. paljasjalkakenkiin, ensin juoksussa, nyttemmin ne on jo jokapäiväisessä käytössä, enkä todella takaisin vaihtaisi. En mistään hinnasta, ei nimittäin jalkakivuista ole enää tietoakaan. Penikoitakaan ei ole tullut vuosiin (tosin tästä en tiedä onko kiittäminen uusia tossuja vai ihan oman juoksutekniikan kehittymistä... :)) Mulla on mielikuva (niin, huom. mielikuva), että paljasjalkailu ehkäisisi pronaatiosta (tai supinaatiosta) aiheutuvia rasituksia, kun jalka pääsee käyttämään kaikkia lihaksiaan luonnollisesti. Vastuu askeltekniikasta on tällöin tietenkin juoksijalla itsellään.

Toki pronaatiotuki on eri asia kuin tukipohjallisten käyttö, joten rupesin vähän kaivelemaan asiaa paljasjalkailusta/-kenkäilystä ja pronaatiosta, täällä oli asiantuntevan näköistä juttua: http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?p=679049

Tiivistelmä keskustelusta: Todennäköisesti toimiva juttu, mutta diagnoosin kanssa ei suin päin suhteeseen! Juoksutekniikka haltuun jne. ;)

Mirkku
11/6 | 

Hei,
Kommentoisin kenkä aiheeseen. Itse olen nuita tossuja jo useamman vuoden myynyt, oman juoksu harrastuksen kautta kiinnostus niitä kohtaan on suuri(: nyrkkisääntö mielestäni on, ettei oikeaa ja värää vaihtoehtoa ole. Tarkoittaen mikäli vaivaa on, osta tuettu kenkä se tukee monesti sieltä mistä pitääkin ja ongelma on LENKIN ajan poissa. Vai väittääkö joku että kaikki kengät on ostanut korkkareista purkkareihin pronaatiotuella? Toinen koulukunta on paljasjalka astujat/ neutraalit, tällainen askellus vahvistaa monesti jalkaterän rakennetta, samoin kuin hauisreeni hauista. Monesti päädytään asiakkaan kanssa neutraaliin juuri siitä syystä että pro. tai sub. ongelmasta halutaan eroon. Puuh, tulipas pitkästi. Lähtökohta kuitenkin on varmasti joka lenkkeilijällä, että lenkit ois mukavia. Ostakaa kahdet erilaiset tossut tai kysykää apua, yllättävän moni tossumyyjä on erittäin valveutuneita jalka-asioissa(:

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/6 | 

Kiitos kommentoineille :) Pronaatioasiassa olen siis sitä koulukuntaa, että uskon nykyään tuettavan liikaa ja turhaan. Tietysti jos ei pysty ilman kipuja neutraaleilla lenkkareilla juoksemaan, niin tuilla voi olla paikkansa. Paljasjalkailusta en ole toistaiseksi kovin kiinnostunut, mutta täytyyhän sitäkin jossain vaiheessa kokeilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012