Kyllä, luit oikein, liian ohuet. Tämä kuulostaa hämmentävältä kun ottaa huomioon sen, missä määrin naistenlehdissä on juttua siitä, kuinka kiinteyttää (lue kaventaa) reisiä ja kuinka monella naisella tuntuu olevan "reisiongelma". No ongelma mitä ilmeisimmin on, mutta se on päinvastainen, mikäli tätä juttua on uskominen:

Kunto Plus -lehden Testaa oletko terve? -artikkeli

Anteeksi nyt, mutta 65 cm? 65? Reiteni eivät ole sieltä ohkaisimmasta päästä, mutta tuohon mittaan on kyllä tekemistä, kuten tämä ihastuttava havainnekuva osoittaa:

Tämä juttu hämmensi sen verran, että tein hiukan tutkimustyötä. Harvardin terveysjulkaisussa mainitaan kyseisen tanskalaisen tutkimusryhmän tulos, samalla kun käydään läpi muita tutkimustuloksia reisien ja takamuksen alueen koon vaikutuksesta terveyteen. Lopputulemana todetaan, kuten miehet jo tietävät, iso peba on parempi kuin iso maha. Jutun mukaan optimaalisin ympärysmitta (mitattuna reiden yläosasta) on 62 senttiä. BBC:n jutussa tyydytään "yli 60 senttiin".

Tutkimusta johtaneen professori Berit Heitmannin artikkeli löytyy täältä. Siinä todetaan, että alle 60 sentin oleva reiden ympärys on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin ja lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tulos oli riippumaton verenpaineesta, vyötärö- tai muusta lihavuudesta ja elämäntavoista. Ja miksi näin? Selitys oli sama kuin tuossa Kunto Plussan jutussa: ohuissa reisissä on todennäköisesti sen verran vähän lihasmassaa, että se vaikuttaa epäsuotuisasti terveyteen. Heitmannin tutkimuksen johdannosta käy ilmi, että aikaisempien tutkimuksien mukaan alakropan vähäinen lihasmassa voi edesauttaa 2. tyypin diabeteksen puhkeamista ja liian vähäinen rasva reisissä on terveysriski sekin.

Kunto Plussan jutussa oli siis pieni lyöntivirhe, mutta itse tutkimustulos on varsin mielenkiintoinen. Siispä salille ja syömään, pitkä terve elämä odottaa!

Ja onhan ne alakropan kurvit myös älykkyyden merkki!

MUOKATTU 5.11.12 klo 11.47 Juttu on alunperin julkaistu 5.10.12. Pistin tämän vahingossa luonnoksiin ja takaisin siirrettäessä tulla pompahti esille...

Kommentit (14)

pienisisko
15/14 | 

No ei helkatti. Itekin kävin mittaamassa omani, ei minusta mitkään tikkujalat nekään, ja ei kyllä lähelläkään noita lukemia. Ugh agh ja kyykkäämään siis. 

Vierailija
16/14 | 

Aika jännä! Olisi kyllä ihan mukava tietää, vaikuttaako esim. kropan pituus siihen, mikä on sopiva ympärysmitta reidelle, vai onko se muka oikeesti riippumaton siitäkin o_O Keskimittaiselle naiselle kuulostaisi ihan järkeenkäypältä, mutta entä jos on lyhyt? Itse olen alle 160cm ja reiden ympärysmitta 49cm. Muuhun kroppaani suhteutettuna reiteni eivät siis tosiaankaan ole nytkään mitkään tikut, ja lihastakin löytyy. Vaikea kuvitella yli 60 senttisiä reisiä tähän kroppaan, ilman että suuri osa reidestä olisi silkkaa silavaa :D

Vierailija
17/14 | 

Ei jumpe, kävin lukemassa tuon Harvardin tekstin vielä, ja niinhän siellä luki: 62cm oli terveellisin ympärysmitta vaikka ottaisi huomioon pituudenkin.

Hämmentävää.

t. Edellinen vierailija

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
18/14 | 

Joo todella hämmentävää! Ja mittahan oli siis sama paitsi pituudesta riippumatta, myös miehille ja naisille...

Mittanainen
19/14 | 

Oho. Oli siis pakko itsekin kaivaa mittanauha heti esiin. Missähän asennossa jalan pitää olla, kun mittaus tehdään? Näyttää vaikuttavan tulokseen muutamia senttejä. Tämä on kyllä hämmentävää.

Tietysti oli pakko mitata myös poikaystävän reidet. Vaikka olenkin pitänyt poikaystävääni sangen reidekkäänä ja pituuttakin on 189 cm, niin täpärästi menee juuri yli 60 sentin.

Ehkä tosiaan pitää ottaa suunta salille... Jyskyreidet, täältä tullaan.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
20/14 | 

Ymmärsin, että seisaallaan, ja heti pakaran alta. Mikä ei ole ainakaan minulla edes se paksuin kohta.. Havainnekuvaa varten otettu mittaus on leveimmästä kohdasta, joten olen ehkä vieläkin heikommassa hapessa kuin luulin :D

Juu, nyt on aika ottaa vastuu terveydestään ja seistä tukevasti omilla jaloillaan!

Merimuumi
21/14 | 

Mä en ihan tajua. Mulla on juuri pakaran alta 58 cm ja vähän alempaa 59 cm. Kuitenkin olen mielestäni hyvässä fyysisessä kunnossa: pyöräilen melkein joka päivä työmatkat, yht. n. 16 km ja juoksen 30-40 km viikossa. Pituutta on 185 senttiä. Salillakin teen just niitä reisilihasliikkeitä, mutta aika vaikeaa se lihasmassan kasvattaminen naiselle on. Lihominen tuskin auttaa, se menee mun kropalla vaan suoraan mahaan ja tisseihin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
22/14 | 

Tää on kyllä aika hassu ja vähän epäilyttävä juttu :D Tuskinpa sun tilanteessa jää noista parista sentistä kiinni. Ja muutenkin jos jollain on sellainen kroppa, johon ei juuri kerry lihasmassaa tai rasvaa, mutta liikkuu kuitenkin ja syö terveellisesti, niin ei se varmaan ole samantien kuolemantuomio. Eikä luonnostaan ja/tai lihottamalla hankitut paksut reidet varmastikaan ole terveellisempi vaihtoehto, jos niiden kanssa vaan makaa sohvalla.. 

Vierailija
23/14 | 

Entäs sitten jos on sukurasitteena sydän ja verisuonisairaudet? Eli plus miinus nolla jos reiden paksuus on yli 65 senttiä huonohuonohuono siis perimän syytä ja alle 65 tuon tutkimuksen perusteella huonohuonohuono...

Ninan verkkareissa
25/14 | 

Hyvä, unohdetaan kohtuus kaikesta ja keskitytään vaan kasvattamaan reidenympärystä :D Jee!

A. Sinivaara
26/14 | 

Justiinsa. Juuri mittasin, että oli 1,5 cm tullut ympärystä lisää, mutta eipä riitä. Täältä tullaan, ennenaikainen kuolema.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/14 | 

Nina, nimenomaan näin. Täytyyhän sen mennä niin, että reidenympärys on ns. dominantti, joten samalla kasvava vyötärönympärys ei aiheuta mitään riskiä.

A. Sinivaara, ehkä sun massakausi pelastaa sut? Kun ei tässä taida auttaa reisi-implantitkaan, mitä varmaan sieltä teiltä päin plastiikkakirurgilta saisi...

A. Sinivaara
28/14 | 

Kokeillaan. Aloitan syömällä levyn suklaata...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012