Vierailin vieraalla salilla äskettäin. Seinällä oli ohjelappu, jossa sanottiin jätäthän liikkeissä neuvomisen ammattitaitoisten personal trainereidemme tehtäväksi. Tiedättehän miten uskomattoman ärsyttävää on, kun joku tulee latelemaan ohjeitaan. Jokaisella on yleensä kuitenkin hyvä syy siihen, miksi tekee jotakin liikettä ja millä tavalla sitä tekee. Vai onko?

Viime aikoina olen käynyt paljon tavallista enemmän kuntosalilla. Enkä ole välttynyt huomaamasta, että yllättävän isolla osalla kävijöistä ei tunnu olevan paljoakaan hajua siitä, mitä he ovat tekemässä. Joo, olen salikyylä, mutta kyllä näitä silmään osuu ilman aktiivista vahtaamistakin. Ja huomaa sitä positiiviseenkin suuntaan: tänään kanssatreenaaja vietti aikaansa niin puhtaassa lankussa, että sen olisi voinut kuvata oppikirjaan!

Kuvan sali ei liity tapauksiin.

Pointtinani ei ole arvostella muita salillakävijöitä. Minullakin on aivan varmasti puutteita ja suoranaisia virheitä tekniikassa, siitäkin huolimatta että yritän tehdä liikkeet mahdollisimman puhtaasti. On paljon mahdollista, että olen oppinut virheellisen tekniikan tai teen vähän sinne päin. Joitain liikkeitä jätän tekemättä koska en tiedä miten kyseinen muuvi tehtäisiin oikein. Kuitenkin on aika yllättävää, miten monet huitovat menemään ihan miten sattuu.

Toki varsinkin monijakoisessa ohjelmassa on monta liikettä, ja voi olla vaikea muistaa jokaisen oikeaa suoritustapaa kaikkine nyansseineen. Väsyneenä alkaa itse kukin lipsua tekniikasta, ja ilman peiliä ei ehkä huomaa, miten liikkeen suorittaa. Tiedä sitten kuinka paljon kyse on näistä, ja minkä verran siitä että tekniikkaa ei ole koskaan opittu ja se ei ehkä edes kiinnosta.

Monet salithan tarjoavat ilmaisen laiteopastuksen, ja kokemukseni mukaan samalla neuvotaan tekniikkaa. Mikäli liittyy kuntokeskuksen jäsenenksi, saa usein pari tapaamista personal trainerin kanssa kaupan päälle, joten ihan ummikkona tuskin tarvitsee mennä salille huitomaan. Luulisi myös, että on ihan perustietoa, että oikein suoritettu liike on paitsi huomattavasti tehokkaampi, myös paljon turvallisempi - ja että oikea suoritustapa siksi kiinnostaisi.

Räikeämpiä virheitä katsoessa suorastaan pelkää kanssaliikkujan terveyden puolesta. Viimeistään ajan kanssa väärät liikeradat ja vääränlaiset kuormitukset aiheuttavat vammoja joiden paranemiseen voi mennä pitkäänkin. Välillä tekisi mieli sanoa, että nyt menee metsään, mutta tuskinpa kukaan sitä kovin hyvin ottaisi. Itselläni ainakin voisi mennä hermo. Jos vaikka juostessani joku tulisi kommentoimaan lantion asennosta, niin lähinnä siinä olisi mielessä että kommentoijan nenä kaipaa uutta asentoa, parhaanihan kuitenkin yritän, viimeisillä voimillani raahautuessani!

Puhumattakaan nyt siitä, että missä vaiheessa kukakin on sillä tasolla, että paitsi huomaa virheet muiden (ja omassa!) tekniikassa, myös osaa korjata ne niin, että liike on sen jälkeen oikein suoritettu ja turvallinen. Se vaatii ehkä vähän muutakin kuin oman saliharrastuksen... Näistä innokkaista neuvojistahan kuulee silloin tällöin, tai kohtaa heitä itse. Neuvot ovat useimmin sellaisia, että treenaa kuten minä, eihän noilla painoilla/ liikkeillä mitään tuloksia tule. Semmoiset ohjeet ovat ainakin niitä, joita sopii antaa vain kysyttäessä!

Totta kai on jokaisen oma asia mitä salilla tekee. Mutta väärin tekeminen on paitsi turhaa, myös mahdollisesti vaarallista. Pitäisikö siihen siis puuttua? Neuvoisitko sinä virheellisesti tekevää, tai miten ottaisit jos sinua tultaisiin neuvomaan?

***

It has been quite a surprise to me that many people at the gym have no idea what they're doing. When this happens, would it be OK to give some advice or should everyone just mind their own business?

Kommentit (50)

Hannu
1/50 | 

Salikorttini on ollut voimassa nyt reilun vuoden, kun aloitin oli tekniikka vähintään joka toisessa liikkeessä aivan kamalaa. Kukaan ei tullut neuvomaan, vaikka tuolloin sitä ehkä vähän olisin jopa toivonutkin. Nykyiselläää liikkeet on hiottu valmentajan kanssa kohdalleen, joten neuvomiseen osaisin nyt suhtautua hieman kriittisemmin. Lyhyemmin; saa neuvoa mutta kyseenalaistan - en pahastu.

Itse olen kerran sortunut neuvomaan nuoria tyttöjä heidän tehdessään ojentajia. Päättelin kädessä olleissa FitFarmin tulosteista ja muusta salikäyttäytymisestä, että harrastus oli uusi. Varovasti kysyin, että saanko vähän neuvoa miten saisitte tuon liikkeen toimivammaksi ja täten vaikuttamaan sinne minne sen pitääkin. He eivät tuosta pahastuneet, tai ainakaan sitä silloin näyttäneet. Tarina ei tosin kerro, että miten kova oli jupina pukuhuoneessa.

_kaneli_
2/50 | 

Itse en käy kuntosalilla, mutta ryhmäliikuntatunneilla ja siellä pistää välillä silmään väärä selän tai polvien asento liikkeissä. Ohjaaja ei tietenkään näe kaikkia ja vaikka lähes kaikki ohjeistaa yleisimmät virheasennot ja joskus kädestä pitäen, ei kaikki osaa korjata asentoaan, jos ohjaaja vaikka sanoo "selkä suorana".
Eräs ohjaaja sanoi, että jossakin toisessa maassa missä oli ohjannut, ohjaajalla on vastuu tunnilla olevista jumppareista ja kerran joku oli tehnyt jonkun maastavedon tms. väärin ja selkä oli revähtänyt niin, että tämä oli joutunut tunnilta suoraan ensiapuun! Tämä oli ohjaajan syytä, vaikka ohjaaja miten selitti liikkeet ja yritti nähdä kaikki, jotka tekevät ihan pieleen, jotta voisi käydä henkilökohtaisesti neuvomassa. Suomessa onneksi jokainen on itse vastuussa virheistään. :)

Jos alkaisin käymään salilla, toivoisin kyllä, että minua neuvotaan, kunhan neuvotaan positiiviseen sävyyn (tuohon tyyliin kuten Hannu kirjoitti).

B
3/50 | 

Yksi syy miksi en käy kuntosalilla on se etten jaksa edes ajatusta siitä, että joku tuntematon kyyläisi minua kuntoillessani. Jos kaipaan tekniikkaani apua, kysyn sitä henkilökunnalta, en todellakaan halua että toiset kuntoilijat kyyläävät minua puhumattakaan että joku tuntematon tulisi millään tavalla kommentoimaan mahdollisesti virheellistä tekniikkaani! Sinänsä en suhtaudu negatiivisesti uusiin ihmisiin tutustumiseen salilla, mutta tuttavuuden tekemisen voisi kyllä mielellään aloittaa jotenkin muuten kuin alkamalla neuvoa tekniikassa....

Minkä ihmeen takia ylipäätään katsellaan muita ihmisiä siellä salilla? Luulisi että perheellisellä ihmisellä varsinkin olisi ennemminkin tarve keskittyä siihen omaan tekemiseen ja tehdä oma treeni tehokkaasti ja poistua sitten salilta eikä tuhlata aikaansa muiden tarkkailuun....

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
4/50 | 

Eiköhän suurella osalla aloittelijoista ole tekniikka hakusessa, mistäs sen tekemättä oppisi, eikä ohjattunakaan mene välttämättä heti oikein. Mä luulen, että suhtautuisin samalla tavalla, kyseenalaistaisin mutta tuskin nyt hirveästi itseeni ottaisin. Riippuu neuvosta toki, ja tilanteesta ylipäätään. En muista että olisin kovin tökeröä neuvontaa itse kohdannut, mutta kavereille on käynyt esim. sellaista, että on tultu valittamaan painojen pienuudesta kun hän on ollut leikattua raajaa kuntouttamassa :O

Tämä on siitä hankala aihe, että vaikka neuvomisesta voi olla oikeasti tosi paljon hyötyä, on vähän kyseenalaista mennä sanomaan kuitenkin. Sitä paitsi olen seurannut salilla kahden PT:n väittelyä siitä, kuka ohjaa asiakasta oikein ja kuka väärin, että se on sitten oma kysymyksensä missä määrin jotkut suoritustavat on tulkintakysymyksiä :D

NinaMaria
5/50 | 

En ole koskaan neuvonut muita vaikka joskus on kyllä mieli tehnyt! Varsinkin kun kerran yksi tyyppi teki maastavetoja sellaisella tekniikalla, että se oli niin perusteellisesti väärin, että pelkäsin oikeasti tyypin selän puolesta. Silloin päätin, että jos jatkossa törmään vääriin liikkeisiin, jotka on oikeasti vaarallisia niin korjaan ne. Väärät joista ei ole hyötyä mutta ei haittaakaan jätän korjaamatta. Moni kuitenkin oppii myös tekemällä. Esim tekniikka paranee vartalonhallinnan parantuessa. 

Minua on aikojen kuluessa tultu muutamaan kertaan korjaamaan ja oon huomannut, että korjata saa jos sen tekee oikein :) Helpommin sanottu kuin tehty (mikä on kellekin oikein ja mikä väärin). Mutta esim. kerran tein liikesarjaa joka oli valmentajan kanssa suunniteltu mutta ei ehkä sieltä ihan tavallisimmasta päästä, niin joku tyyppi tulee siihen (iso mies), että "tyttö, tyttö, tyttö, sä teet ihan väärin" "ei noin voi tehdä"  (jo pelkästään tytöttely saa mut raivoihin) ja neuvoo mulle liikkeen joka oli varmasti joo oikein mutta täysin ERI liike. Ja tyyppi ohjeistaa vielä määrissäkin, että tee näillä toistomäärillä niin saat tulosta ( ei tullut kysyneeksi edes, mitä tulosta olin hakemassa). Yritin nätisti sanoa, että mun pitää nyt kuitenkin tehdä tätä näin ja näillä toistoilla niin tyyppi alko siihen, että hän ei anna mun tehdä väärin koska no jotain. Kyllä siitä näki että se halusi mun parasta mutta tyyppi ei luovuttanut siinäkään vaiheessa kun kerroin tietäväni mitä teen. Piti itseään kaikkitietävänä vaikka sitä ei todellakaan ollut. Jäi sitten treeni siltäkertaa väliin ja olin ihan järkyttävän pahalla tuulella. Eli jos auttaa pitää myös kuunnella ja ymmärtää että ei aina ole oikeassa. Tai vaikka olisikin niin kun ohje on annettu niin sen jälkeen on aika antaa olla.

Hyvää auttamista on esim. sellanen kun ihmettelen ja seisoskelen jossain ja en saa säätöjä oikeaksi tai tajua miten koko homma toimii, tai vaikka painoa on sen verran, että tarvitsisin tyyppiä siihen auttamaan siinä tekniikassa. Ni sitten voi tulla siihen "että anteeksi voinko mä jotenkin auttaa tai neuvoa sua?" ja siihen voi sitten sanoa että joo voit :) Näitä on ollut kourallinen - kiitos heille! 

Mutta hirveän usein kukaan ei tuu auttaa vaikka apua tarvitsisin. Joskus oon sitten reippaana tyttönä kävellyt ihan itse jonkun luo, että hei voitko auttaa? Ja yleensä kaikki on kyllä ihan mielellään auttanut. Eli näin voi tehdä? vai voiko? Mitäs mieltä ootte tämmösestä?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
6/50 | 

Joo, niin ryhmäliikunnassa kuin salilla ihmisillä on hirveän erilaiset lähtökohdat. Että ei jokainen välttämättä hahmota mitä vaikka selkä suorana konkreettisesti tarkoittaa. Ja osa on sitten niitäkin, joita ei ehkä kiinnosta edes: mun kanssa kävi samalla tanssitunnilla nainen, joka vaan jorasi menemään koko ajan, ihan sama mitä sanottiin :D Siinä ei ollut mitään vammariskiä, joten miksipä niin ei saisi tehdä!

Aika hurjalta kuulostaa, eihän se ohjaaja mitenkään voi jokaista valvoa. Pitäisi olla ihan parin ihmisen ryhmä sitten.

Totta, sillä on paljon merkitystä millaiseen sävyyn neuvotaan.

CougarWoman
7/50 | 

Hah, mun salilla ne ohjaajat tekee itseään niin usein tykö, että olen joutunut paristi jo sanomaan että menisitkö pois kun en pysty tällä juoksumatolla samaan aikaan suorittamaan ja sun kanssa puhumaan kun ei riitä kapasiteetti keuhkoissa molempiin :D 

En kyllä tykkäisi jos joku muu kuin henkilökunta tulisi neuvomaan... 

niina90
8/50 | 

Erittäin hyvä aihe! Olen ihan vasta-alkaja salilla ja ohjaaja teki minulle yksijakoisen ohjelman, näin aluksi teen monta viikkoa hyvin pienillä painoilla ja useilla (25-30) toistoilla (ilmeisesti hermotuksen vuoksi tms?). Välillä huomaan, että varsinkin raavaat miehet kävelevät ohi ja katsovat kummastellen miten teen rintalihaksia vasta 3kg käsipainoilla. Ihan ärsyttää, että nolostun tällaisesta asiasta, ihan kuin joka ikisellä meistä ei olisi oikeus siellä salilla käydä ja aloittaa lähtötasolleen oikeilla painoilla. OK, kuntoni on rapakunto, mutta ainakin olen päättänyt tehdä asialle jotain. Pointti nyt kuitenkin se, että käyn salilla ammattilaisen tekemällä ohjelmalla, johon kuuluu nyt hyvin pienet painot ja aloittelijan liikkeet - siksi en ainakaan itse katso yhtään kummissani kenenkään salityöskentelyä, koska koskaan ei tiedä, mitä vammoja/kuntotasoa yms. taustalla on. Eli vaikka joku muu treenaaja ajattelisi "tuossa taas pikkutyttö hinkuttaa pienillä painoilla, ISOT PAINOT NE OLLA PITTÄÄ" niin asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Tuntuu, että nykyään pinnalla on juurikin tuo ajattelutapa, että pienet painot/useat toistot ovat aikansa eläneet ja on kehittävämpää mennä isommilla painoilla vähemmillä toistoilla. No, aina asia ei mene näin, ainakaan ihan aluksi :)

Mutta otsikkoosi: itse en pidä siitä, että kanssatreenaajat tulevat neuvomaan. En tiedä miksi, sillä jos kyse on puhtaasti treenitekniikkaan liittyvä asia, niin korjaushan olisi vain hyvästä! Ehkä se epämukavuuden tunne siitä tiedosta, että joku on vaivihkaa tarkkaillut tekemistäni, on se mikä ahdistaa.

lmv
9/50 | 

Mielenkiintoinen aihe. Samoja asioita olen pohtinut monesti ahkerana salikävijänä. Tiedän, että oma tekniikka ei monilta osin ole täydellinen, mutta en tiedä miten suhtautuisin, jos joku tulisi neuvomaan. Kerran teki kyllä mieli mennä sanomaan eräälle noin 18-vuotiaalle pojalle hänen tekniikastaan, kun mavetti siinä vieressä suht isoilla painoilla. Selän asento näytti niin pahalta, että kuvittelin mielessäni jo kaikenlaisia kauhuskenaarioita, mutta en sitten kuitenkaan kehdannut sanoa mitään. Kerran eräs tyttö oli myös väärinpäin yhdessä salilaitteessa, mutta siitäkään en kommentoinut. Ajattelin, että tyttö ehkä havaitsisi sen jossain vaiheessa, kun niskatuki oli istuessa ikävästi nenän edessä, mutta ei... Ja selkeästikään kyse ei ollut siitä, että tyttö olisi ollut kokenut salillakävijä ja halunnut tuntumaa vähän eri kohtaan lihaksistoa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/50 | 

Mäkin olen käynyt yhdellä salilla, jossa ehtii olla noin kaksikymmentä sekuntia ennen kuin ohjaaja on kärppänä vieressä :D

Mutta siinä on kyllä ihan pointti, että jätetään se neuvominen henkilökunnalle. Vaikka miten luulisi olevansa asiantuntija, ei välttämättä sitä ole. Saati että osaisi sitten ottaa huomioon mahdolliset vammat yms., että sekin on turvallisuuskysymys. Toki on eri asia neuvoa vähän asentoa oikeammaksi kuin ruveta ihan ohjaamaan :P

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
11/50 | 

Mulle on myös tehty ohjelma, jossa on mun mielestä naurettavan pienet painot ja hirveästi toistoja. Pyysin juoksua tukevan, joten ilmeisesti sen tarkoituksena on lisätä lihaskestävyyttä..? Ja samoin muakin vähän nolottaa tehdä niillä, vaikka se nyt on ihan hölmöä :D

Musta on eri asia, että korjaako joku selvästi virheellistä ja ehkä vaarallista asentoa, vai tuleeko valittamaan niistä painoista. Se on sellainen asia, että ei voi tietää mikä on kyseiselle tyypille oikein. Ja mitä sitten, vaikka sille ei olisi mitään syytä edes. Oon mä joskus ihmetellyt kun olen sattunut huomaamaan että joku tekee ihan samoilla painoilla ihan samaa ohjelmaa tyyliin vuoden putkeen (pikkusalit ja työpaikan salit, niillä ehtii oppia vakkareiden ohjelmat :D), mutta mitä sitten. Saahan sitä vaikka juosta kolmen kilsan lenkkiä samaa vauhtia loppuelämänsä jos haluaa, miksi salillakaan olisi pakko pyrkiä mihinkään edistymiseen? Nykyisin vaan tuntuu, että kaikessa on pakko pyrkiä kehittymiseen ja kaikki pitää tehdä koko ajan niin TÄYSIÄ!

Ja kyllä toi mullekin ajatuksena on ikävä. En tiedä ottaisinko sitä varsinaisesti huonosti, mutta ei se ole sellainen skenaario mitä varsinaisesti toivoisin. Mä luulen, että siihen liittyy tuon tarkkailun lisäksi ainakin mulla se, että mä en todellakaan koe olevani niin asiantunteva että tekisin kaiken oikein. Vaikka mulla on hyvä vartalonhallinta, ja pystyn säätämään paljon sitä miten liikkeitä teen, en tiedä kaikesta onko se asento juuri oikein sen liikkeen kannalta...

CougarWoman
12/50 | 

Ainiin, sitä piti vielä sanoa että joillekin (köh köh) myös se itse salille meneminen saattaa olla aikamoisen itsetaistelun takana (ahistaa mennä sinne löllimään kun kaikki muut on rasvaprosentti miinus viis ja habat kuin Kipparikallella), niin siihen jos joku vielä tulee huutamaan että teet väärin, niin voi olla että rookie-salittelija pistää pillit pussiin ja ajaa Mäkkärin kautta kotiin... ;D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
13/50 | 

Joo noi on niitä pahimpia, kun näet että tossa sattuu joko nyt tai myöhemmin. En mä silti ole koskaan sanonut mitään...

Tuollaisessa tapauksessa, että on tyyliin väärin laitteessa olisi kyllä ihan kiva, että se korjattaisiin. Mutta ainakin itseäni nolottaisi ihan älyttömän paljon jos joku tulisi sanomaan tuollaisesta :D Vaikka eihän sitä voi heti kaikkea osata, että ihan turhaa noloilla sikäli.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/50 | 

Joo kyllä, tuo on ikävä skenaario. Vaikka uskon, että perus-konkarikävijä ei tarkoittaisi sitä yhtään negatiivisesti, vaan ennemminkin haluaisi kannustaa aloittelijaa. Mutta olisi se varmaan silti ikävää.

Kyllähän monet ahdistuu koko ajatuksesta mennä salille "kun muut tuijottaa". Kyllähän siellä ihmiset tuijottaa, mutta en sitten tiedä että miten moni ikävästi katsoo yhtään ketään. Ja jos nyt joku ajattelee ilkeyksiä, niin eihän sitä saa tietää, eikä siitä ole haittaa kuin kyseiselle urpolle itselleen. Tiedän kyllä ettei se silti ole helppoa. Ei mulle itsellenikään ole helppoa mennä paljon minnekään :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
16/50 | 

Toi vaarallisuus on kyllä sellainen, että musta siitä pitäisi voida sanoa. Hankalalta se silti tuntuu, ja mulla nyt ei ole niin paljoa asiantuntemusta, että ihan helpolla menisin sanomaan. Toisaalta jos omalle kohdalleen miettii, niin vaikka ajatus on ahdistava, olisi se silti parempi että joku korjaisi kuin että hajottaisin itseni...

Noi on kyllä rasittavia jotka ei ymmärrä, että kaikki ei halua samaa asiaa ja että monilla on myös ihan syy siihen, että tekevät mitä tekevät. Ja varsinkin jos se suhtautuminen on sellainen alentuva, niin ei hirveästi innosta. Tosi paljon on kiinni siitä, mistä asiasta tullaan sanomaan ja millä tavalla.

Jotkut kyllä tarjoutuu itse auttamaan säätöjen kanssa ym., jos näyttää pihallaolevalta. Se on musta ihan hyvä, eikä sellaista varmaan kukaan ikävästi ota. Siinäkin on toki mahdollisuus, että jonkun säädöt näyttävät olevan miten sattuu, mutta siihen on syynsä miksi ne ovat niin... Mutta tällaiset tämä penkki menee alemmas tästä -neuvojat on musta ihan asiallisia.

Joskus olen mennyt itse kysymään apua, ja ainakin kerran on luultu että olen tullut kyselemään pokailumielessä :D Se oli aika vaivaannuttavaa, kun mä en todella tiennyt mistä ne säädöt saa kohdilleen, ja tämä mies sitten luuli että teen lähempää tuttavuutta ja vielä selkeästi ilmaisi, että häntä ei kiinnosta :D Sen jälkeen olen ollut aika varovainen kysymään!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/50 | 

Niinpä. Ei kaikki vastuu voi ohjaajalla olla. Mitä jos joku saa sydärin kun on vaikka joku perinnöllinen alttius mistä ei ollut tietoinen, onko sekin ohjaajan syy?

Heidi_S
18/50 | 

Hyvä pointti ja kirjoitus. Itse olen salilla treenatessa miettinyt ihan samaa. Voin vannoa, että omat tekniikkanikaan eivät ole aina siitä parhaimmasta pasta, varsinkin askelkyykyissä, joissa välillä ihan vaan väsymyksestä tekee mieli lusmuta. Toisinaan kuitenkin tekee mieli huutaa "peppu alas!", kun jonkun lankku muistuttaa enemmän alas katsovaa koiraa.Olen ihan samaa mieltä siitä, että välillä väärä tekniikka saattaa aiheuttaa treenaajille loukkaantumisia. Se on sitten tosi sääli, jos salilla käynti sellaisten takia tuomitaan. Silti en henkilökohtaisesti tahtoisi, että joku random-tyyppi tulee neuvomaan mua salilla. Käyn sitten itse kysymässä henkilökunnalta tai palkkaan vaikka PTn kerraksi tsekkaamaan tekniikkani. Jonkunlainen turvallisuustarkastaja olisi kuitenkin ihan kiva salilla ja propsit saisi kyllä sellainen sali, joka palkkaisi neuvojan pyörimään salilla ja opastamaan jatkuvasti laitteiden käytössä ja tekniikassa sekä antamaan mahdollisia treeni- ja ravintovinkkejä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
19/50 | 

Se on kieltämättä inhottava ajatus, mutta kyllähän siellä kaikki katselevat muita, ei sitä oikein mitenkään voi välttääkään. Samalla tavalla sitä katselee muita ratikassa ja kaupungilla ja juoksulenkillä ja uimassa. Ja viimeksi mainitussa varmasti mua katsotaan että herrajumala toivottavasti toi akka ei huku :D

Missä määrin sitten ihmiset arvostelevat näkemäänsä on musta ihan eri asia. Se, että sattuu huomaamaan virheellisen tekniikan ja miettii, että pitäisikö siitä sanoa, ei mun mielestä ole mitään ikävää kyyläämistä tai muutenkaan ikävää suhtautumista. Totta kai jotkut voivat ajatella mitä ajattelevat, mutta niin kauan kuin pitävät suunsa kiinni, siitä tuskin on mitään haittaa vaikka ajatuksena ärsyttävää onkin.

Mun mielestä perheellisyys tai treenin tehokkuus ei liity siihen, että huomaako niitä muita vai ei. Mä olen kiinnostunut treenaamiseen liittyvistä asioista ja ilmiöistä (ja ehkä vähän ihmisistäkin), joten esimerkiksi sali on sellainen paikka missä olen korvat ja silmät auki. Lisäksi mä käyn tosi pienellä salilla, jossa laitteet ja pisteet on suunnilleen kiinni toisissaan, joten mä väkisinkin näen useamman muun ihmisen samaan aikaan kun itse treenaan. Suurin osa salillakävijöistä pitänee myös jonkinlaisia taukoja sarjojen välillä, ja harva siinä vaan lenkkareittensa kärkiä silloin tuijottelee.

Toivon mukaan tästä postauksesta ei tullut sellainen käsitys, että kyttäisin salilla siksi, että haluaisin saada ihmisiä virheistä kiinni tai arvostella, kunhan nyt satun huomaamaan näitä joskus. Kyllä mä kattelen myös vaatteita, millaisia liikkeitä kukakin tekee, minkä pituisia sarjoja, tekeekö joku pattereita jne., koska nämä asiat kiinnostaa mua. Jos fashionista pyörii kaupoissa, niin kyllä se varmaan katsoo että mitä muut ostaa ja mitä niillä on päällä koska sitä kiinnostaa ne jutut :)

Heidi_S
20/50 | 

Niin joo ja sitten on ne ihmiset jotka vaikka kuntouttavat itseään suuren leikkauksen jälkeen. Siinä on paha sivullisen mennä neuvomaan, jos fysioterapeutti on antanut tietynlaiset ohjeet. Itse muistan kerran vesijuoksuradalla todistaneeni tapausta, jossa vanhempi rouvashenkilö alkoi yhtäkkiä neuvoa nuorempaa herraa "sun pitäis yrittää olla vähän pystymmässä asennossa, jotta saat tehoja tuohon liikeeseen". Siihen nuori herra sitten vastasi, että "halvaannuin vähän aikaa sitten toispuoleisesti ja yritän tässä parhaani. Tämän enempää pystyyn en tällä hetkellä pääse. Kiitos kuitenkin."

Liinaletti
21/50 | 

Tätä onkin välillä tullut mietittyä. En enää käy salilla, mutta aikoinaan kävin ja kukaan ei kyllä koskaan tullut neuvomaan pt:tä lukuunottamatta. Nyt harrastan joogaa, ja meillä joka ikisen tunnin aluksi ohjaaja sanoo hyvin tiukkaan sävyyn, että "tässä ei ole kyse pisimmälle venymisestä, vaan oikein tekemisestä, ja kaikkien on itse otettava vastuu omasta harjoituksesta, minä en voi jokaista täältä nähdä joka liikkeessä". Koska tunneilla ei pahemmin puhuta, voi opettajan viitata luokseen jos tarvitsee erityisesti neuvoja, ja tunnin jälkeen hänellä on aikaa myös vastata kysymyksiin. Opettaja totta kai neuvoo selkeästi, miten liike rakennetaan, missä sen pitäisi tuntua ja missä ei, monista on myös kahden tason versiot. Siltaa, kamelia tai päälläseisontaa ei parane väärällä tekniikalla lähteä tekemään, eikä muutenkaan lähteä venyttämään äärirajoille ilman kunnon lämmittelyä.

Välillä huomaa että joku katsoo mallia esim vierustoverilta eikä kuuntele opettajaa, samoin joskus tuntuu että jotkut vetävät ääriasentoon vaikka fuskaten, näyttää kyllä notkealta mutta silloin jää se hyöty ja kehittyminen kyllä väliin... Oma harjoitus vie yleensä jakamattoman huomioni ja keskityn siihen, mutta räikeimmät ylivenytykset pistää joskus silmään. Mutta, kuten opettajanikin sanoo, vastuu on aina treenaajalla itsellään.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
22/50 | 

Joo varmaan aika harvassa ovat ne, joiden tekniikassa ei koskaan olisi mitään huomautettavaa!

Toi lankku on kyllä sellainen, minkä tosi harvoin näkee tehtävän oikein, siksi ihan pistikin silmään kun joku lankutti niin puhtaasti justiinsa. Teki mieli mennä kehaisemaan :D Mutta se on yllättävän vaikea, mäkin luulin että teen sen ihan oikein, mutta kyllä PT siitä fiksaamista silti löysi. Enkä tiedä meneekö se ihan prikulleen aina, varsinkin jos ei ole peiliä...

Olisi muuten tosi hyvä, jos saleilla päivystäisi jatkuvasti joku joka varmistaisi, että kukaan ei tee ainakaan mitään vaarallisia tekniikkavirheitä. Ja että voisi käydä kysymässä jos joku mietityttää. Jos tällainen tyyppi olisi ihan yleisesti saleilla, niin kukaan tuskin harmistuisi jos sellainen tulisi vähän oikaisemaan liikettä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
23/50 | 

Totta, olen kuullut että kaverille on leikkauksen jälkeen tultu valittamaan liian pienistä painoista :D Että varmaan lähtökohdaksi kannattaa ottaa se ajatus, että toi ihminen tekee noin jostain syystä.

Samahan se on sitten vaikka just juoksun ja uinnin suhteen. Tuskin kukaan huvikseen juoksee istuvassa asennossa tai ui pää pinnalla, vaan ei pysty tekemään sitä paremmin. Pitäisikö sitten vaan olla, että juokset sen 200 m jos se on ainoa matka millä pystyy pitämään asennon oikeana tai että uit ne 5 metriä minkä saat pidettyä pään vedessä...joitain lajeja ei ole mun mielestä järkeä tehdä niin, että odottaa saavansa sen tekniikan täysin virheettömäksi. Tai ei mulla ainakaan pinna riitä :D

Annennee
24/50 | 

Mun mielestä olis pelkästään kiva, että tälläistäkin silmät pyöreinä salilla pyörivää joku neuvoisi. Sen lisäksi että maksan salista kk-maksun, niin mun mielestä siihen pitäisi alkuun saada joku opastus salin puolesta mut eipä saa - ainakaan, jos ei sitoudu pidemmäksi aikaa vaan maksaa kuukausi kerrallaan :(

sanumaria
25/50 | 

Mun ex-salilla PT-tyypit kyllä kierteli siellä salin puolella ja kävivät aktiivisesti kommentoimassa. Eräs ehdotteli aina samaan lihakseen uusia liikkeitä, toinen huikkasi ohikulkiessaan jotain peruskannustavaa. Mielummin noin kun että joku salin vakkari tulee selittämään kesken sarjan että sää teet ihan väärin. Jotenkin jos onnistuu neuvonsa antamaan niinkon vinkkinä niin se on helpompi ottaa vastaan. Vaikka jos joku huikkaa ylätaljassa että hei saat paremmin tuntuman jos käytät tota ton muotosta tankoa. Tai kerran jeesasin itse yhtä tyttöä TRX-valjaissa kun se ei saanut tehtyä yhtä liikettä kun yritti pitää väärin kiinni niistä valjaista. Liike sinäänsähän oli ihan oikein heti kun se ote oli oikein päin. Toivottavasti ei hermostunut :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
26/50 | 

Toi kuulostaa just hyvältä. Ja kuten tossa ylempänä puhuttiin, niin tuollainen päivystävä neuvoja olisi tosi hyvä, sekä vinkkien että turvallisuuden kannalta.

Vinkki on ehdottomasti parempi kuin mösmöttäminen, mutta senkin tietysti joku voi ottaa ikävästi... Toisaalta, mulla ei ole hajuakaan miksi ylätaljaan on erilaisia tankoja, että ihan mielelläni kuulisin kun käytän aina sitä yhtä ja samaa.

Ja just tuollaisissa, että joku on kujalla vempeleen kanssa, olisi musta tyhmää olla neuvomatta.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/50 | 

Toi on kyllä vähän pöljää. Mun mielestä se pitäisi kuulua (asiakkaan niin halutessa) kuukausimaksuun, ainakin kerran. Treeniohjelmia ei ilman lisämaksua musta tarvitse tehdä, mutta kyllä opastus pitäisi olla.

Suvi K.
28/50 | 

Mä ainakin olisin ihan tyytyväinen jos joku tulisi sanomaan jos teen jotain huomaamattani väärin, niinkun tiedän että sillontällön teen, jos sen osaisi sanoa nätisti: "Hei ootsä huomannu että sun selkä vähän pyöristyy tossa?" tai "Ootko kokeillu jos laittasit jalat tälleen niin vois olla helpompi?", eikä: "Ei tolleen kyykätä, toi on ihan p**seestä!"

Varsinkin salin henkilökunnalta toivoisin sitä, että jos ne kerran sielä kuljeskelee, niin tulisivat sitten neuvomaan jos näkevät aihetta siihen.

Välillä tekisi myös mennä neuvomaan muita ihmisiä, jotka tekee samoja virheitä mitä oon itse tehnyt aiemmin, mutta en ole uskaltanut ainakaan jos kyseessä on täysin tuntematon tyyppi. Ainoostaan joskus oon (pyytämättä) neuvonu ihmisiä laitteiden käytössä, jos on uusia tyyppejä meidän salilla eikä ilmiselvästi esimerkiksi saa säädettyä taljan korkeutta.

Ja tietysti myöskin aina pitää jättää se vara, että tyyppi tietää mitä tekee, vaikka se näyttäisi omasta mielestä oudolta.

Annennee
29/50 | 

Joo en mä sellasta ohjelmaa kaipaakaan - niitä löytää netistä ilmaiseksi tai joku kokeneempi kaveri tekee mielellään ilmaiseksi jonkun perusohjelman. Mut vaikka mulla on se ohjelma kädessä, niin en todellakaan osaa välttämättä tehdä liikkeitä oikein, joten kannatan tuota "päivystäjän" kiertämistä salipuolella :) Mun salilla ainoat hlökuntaan kuuluvat on respassa istuvia elämäänsä kyllästyneitä tyttöjä, jumppaohjaajia ja personal trainereita jotka ovat oman asiakkaansa kanssa. Mä en esim. uskalla kyykätä kun en ikinä löydä ketään neuvomaan mua siinä kohtaa. Ehkä vaan puren hammasta ja palkkaan pt:n pariksi kerraksi :D

Suvi K.
30/50 | 

Hyvä huomio! Minullekin PT on yrittänyt viime viikkoina tolkuttaa, että puhdas tekniikka on tärkeämpi kuin paljonko rautaa nousee, ja siihen tarvitaan alkuun useita toistoja kirppupainoilla (esim. eilen oli hartiajumpassa käytössä 1-2 kilon painot :o).

Lisäksi erilaisilla saliohjelmilla on erilaisia funktioita, ja jos tarkoitus on juurikin kehittää lihaskestävyyttä, niin sehän ei synny nostelemalla ykkösmaksimeita. Ja siksi ei pidä olettaa, että kaikkien salilla jumppailevien salainen haave on nostaa sata kiloa penkistä.

Suvi K.
31/50 | 

Voin kyllä suositella PT:n palkkaamista, jos vaan sen verran rahaa irtoaa. Mulle siitä ainakin on ollut kovasti apua, vaikka meidän salilla on myös ohjauspalvelu (=saa ohjelman ja ohjaaja näyttää liikkeet), koska PT on mukana katsomassa teetkö oikein vielä siinä vikassa sarjassa kun alkaa väsyttää. :) Toinen vaihtoehto on pyytää osaava kaveri mukaan salille neuvomaan.

lmv
32/50 | 

Mä just ajattelin, että sitä ehkä nolottaa vähemmän, jos havaitsee asian sitten itse. Hipsin pois paikalta aika pian, niin en tiedä, mikä lopputulos oli. Toivottavasti kuitenkin huomasi virheensä :D

Miia_pau
33/50 | 

Huu, kivaa että muutkin on pohtineet tätä :D Normisalilla ei oo tullut aikoihin käytyä, mutta silloin kun kävin, kärvistelin aina kun näin jonkun tekevän selvästi potentiaalisesti vahingollisella tekniikalla. En koskaan tainnut uskaltaa sanoa mitään, mutta mietin kyllä, että itselleni haluaisin huomautettavan, jos sählään jotain sellaista, jolla saatan saada itseni rikki. Mutta eipä kukaan tullut neuvomaan (ei myöskään uima-altaassa tms.). Joka tosin johtuu varmaan enemmänkin siitä, että en ole järin lähestyttävänoloinen ihminen, eikä siitä, että suoritukseni olisivat niin täydellisiä. 

CF-salilla oon kyllä sit jokusen kerran puuttunut treenikaverin suoritustekniikkaan. Siinä tietty helpottaa se, että liikestandardit on periaatteessa kaikille samat, ja monia liikkeitä voi olla vaikea hahmottaa. Oon kyllä silti joka kerta kysynyt, että saanko kommentoida, vaikka kyseessä onkin olleet enemmän tai vähemmän tutut tyypit. Kyllä se silti tuntuu jotenkin sinne henkilökohtaiselle alueelle menemiseltä (kisatilanteet ja niissä tuomarointi on sit tietysti erikseen), vaikkei itseäni häiritsekään jos joku neuvoo minua.

reetta28
34/50 | 

"joitain lajeja ei ole mun mielestä järkeä tehdä niin, että odottaa saavansa sen tekniikan täysin virheettömäksi. "
Totta!! ja siis loppupeleissä sehän syö innon lajista kuin lajista, jos tarkoituksena on virheetön tekniikka. Toki kun nostetaan rautaa pitää olla tarkkana mutta ensisijaisesti on kyse kuitenkin siitä, että ihmiset a)liikkuvat b) se on hauskaa ja c) parhaimmassa tapauksessa monipuolista. Oma uintitekniikkani on aivan varmasti hukassa, ja hienoa jos se paranee, mutta en lähde altaaseen hiomaan tekniikkaa, vaan liikkumaan, nauttimaan, harrastamaan. Sama juoksussa, sulkapallossa, jalkapallossa.. "Höntsäähän" ne on aivan kaikki mutta kaikkine virheineen ihan huippua! :)

Annn
35/50 | 

Toi on hyvä pointti, että ei voi tietää mikä on kenenkin tavoite tai tausta. Tai onko mitään tavoitetta. Itse kävin vuosia salilla säännöllisen epäsäännöllisesti. Ainoa tavoitteeni oli saada veri kiertämään ja hyvä fiilis. Pitää yllä jonkinlaista lihashyvinvointia. Raahautua sinne salille edes joskus tekemään edes jotakin. Kävin ihan fiiliksen mukaan ja tein liikkeitä mitä kulloinkin sattui huvittamaan. Usein samoilla painoilla ja samoja sarjoja, joskus taas ihan muuta. (Juostessanikin usein juoksen niitä kolmen kilometrin lenkkejä samalla vauhdilla, heheh :) Joskus tein hyvin pienillä painoilla, koska olin juuri parantunut flunssasta, enkä halunnut rasittaa liikaa. Varmaan joku salikävijä mielessään arvosteli, että teen liian pienillä painoilla ja ihmekös ei tuu tuloksia. Mutta kyllä niitä tuloksia tuli, juuri sellaisia kuin halusinkin; hyvä fiilis, sai veren kiertämään...jne :) En siis ymmärrä tätä ajattelua, että kaikki pitäisi tehdä aina "täysiä" ja "optimaalisesti". Kyllä se vähäinenkin liikunta on parempi kuin ei mitään, ja on monia hyviä syitä tehdä liikkeet kevyemminkin.

Ohjatut ryhmätunnit on mun mielestä hankalia, koska aloittelijana oikeaa tekniikkaa ei välttämättä opi/ehdi oppia. Ja ne on pääasiassa hirveetä säheltämistä vähän "sinne päin" kun yrittää vain pysyä muun porukan mukana. Itse teen mielummin liikkeet rauhassa ja hallitusti, oikealla tekniikalla. Ja tanssitunneilla haluaisin mieluiten oppia ne askeleet ihan oikeasti, sen hitonmoisen säntäilyn sijasta.

Kyllä mua enimmäkseen ahistais ja ärsyttäis jos joku tulis neuvomaan salilla. Usein sen huomaa itsekin aluksi tekevänsä väärin. Liikkeitä pitää toistaa jokun kerran, että oikea liikerata löytyy. Jos jatkuvasti olisin tekemässä jotain liikettä todella vaarallisen väärin, voisi kuitenkin olla paikallaan opastaa. Ja silloinkin kannattais aika kauniiseen sävyyn sanoa.

Corde
36/50 | 

Jos mä tietäisin osaavani neuvoa niin joskus kyllä tekisi mieli mennä kanssa treenaajaa neuvomaan, mutta koska tuntuu että en itse ole varma omasta tekemisestäni niin en tosiaan mene. Mulla on kohta takana 60 virallista PT reeniä viimeisen 2 vuoden ajalta ja ollaan siis hinkattu paljon eri liikkeitä ja niiden asentoja. Silti pt huikkaa ohi mennessään et hartiat alas tai lantio suoraksi. En itsekkään siis vieläkään ole täydellinen :) Toisaalta mulla on virhe asento lantiossa ja "pyllistän" enemmän kuin pitäisi ja se näkyy mm. maastavedoissa ja pystypunnerruksissa. Oon siis itse saanut neuvoa että hei pistä selkä suoraan niin ei satu. Oon sit sanonut et kiitti neuvosta yritän parhaani!

Mutta tosiaan oon nähnyt niin monta jalkaprässissä olijaa jotka vetää polvet lukkoon yläasennossa että tekisi mieli huikata että ole kiltti ja älä laita polvias lukkoon pelkään et sun polvet napsahtaa. Maastaveto tai kyykkääminen on toinen, mutta niihin en tosiaan uskalla mennä sanomaan mitään kun tiedän että en osaisi näyttää sata varmaksi oikeaa asentoa itsekkään.

Pointti on se että  musta oikealla tavalla sanonttu huomatus on ok, mut aika usein ne on sanottu kiusalla ja koitettu saada toinen nolostumaan siitä etä tekee jotakin väärin.

Toinen itseäni monta kertaa ihmetystä herättävä asia on se että miksi ihmisillä on niin kamala kiire tehdä liikkeet? Esim ojentajat taljassa tehdän tyylillä 2 sekuntia alas 2 sekuntia ylös, missä kohtaa siinä saa lihaksesta kiinni ja tuntuman sille. 

Min
37/50 | 

Mä kattelen kans kanssatreenaajia ihan inspiraation vuoksi: mitä liikkeitä ne tekee, millaisia sarjoja ne tekee, sit pohdin et hei pitäisköhän munkin joskus kokeilla jotain tollaista, tosta liikkeestä voisinkin ottaa enemmän selvää jne. Jos joku katsoo minua, niin ihan sama. Hyväntahtoisia tyyppejä ne luultavasti on (niinku suurin osa ihmisistä noin muutenki).
Mitä tohon neuvomiseen tulee, niin mua on tultu neuvomaan pari kertaa (varsinkin saliharrastuksen alkutaipaleella) ja aina on ollut positiivinen henki. Oon ollut iloinen, että muut salilla kävijät pitävät huolta toisistaan ja haluavat jakaa tietoa muille. Ei siis todellakaan haittaa jos joku tulee neuvomaan. Itse en ole vielä niin pro, että uskaltaisin muita neuvoa... Ellei sit ihan selkeää vaaratilannetta ois kyseessä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
38/50 | 

Näin se menee. Musta on aika ärsyttävääkin, kun jotkut ovat sellaisia perfektionisteja ja laajentavat sen perfektionisminsa muihin, että vaikka jossain tanssiharrastuksessa valitetaan (yleensä vielä selän takana) kun joku ei ole yhtä notkea tai rytmitajuinen tai jotain. Mun mielestä mitään liikuntaa harrastaakseen ei tarvitse olla erityisen hyvä, vaan ihan huvikseen voi tehdä. Salitreenaamisessa on se ero, että jos ei ole mitään käsitystä tekniikasta, rikkoo itsensä. Toki tämä koskee myös esimerkiksi telinevoimistelua ja voi vaikka uinnista saada niskakipuja jos kenottaa pää ylhäällä ym., mutta kunhan se turvallisuus on kunnossa, ei ole enää niin tarkkaa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
39/50 | 

Joogassa, kuten tosi monessa ryhmässä harrastettavassa lajissa aika usein tulee sellainen kilpailuasenne. Että kuka on notkein tai kenellä on isoimmat painot. Se puhdas suoritus ei välttämättä näy niin paljon muille, vaikka fiksuinta olisi kilpailla sillä, että kuka tekee teknisesti parhaiten jos kerran jostain on pakko kilpailla...

Mä olen itse sellainen, että kun käyn testaamassa tunteja niin olen tosi usein se, jolla on pienimmät painot ym. Olen miettinyt usein, että todellako olen aina surkeimmassa kunnossa koko porukasta, vai olenko mä ainoa, joka ei yritä esittää miten hyvä on ja koittaa "voittaa" kaikkia muita? Vai olenko mä sitten vaan niin mukavuudenhaluinen enkä pyri ylittämään itseäni, sekin voi olla :D

Se kanssa välillä pistää silmään, miten jotkut ei kuuntele ohjausta yhtään. Totta kai jotain menee joskus ohi, mutta monilla tuntuu olevan sellainen asenne, että he tietävät itsekin eivätkä tarvitse ohjaajaa. Onhan se mahdollista, mutta jos koulutettu ihminen on siellä kertomassa miten tehdään, niin yleensä sitä olisi ihan hyvä kuunnella.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
41/50 | 

Mulla on myös toi sama, että en todellakaan koe olevani niin asiantunteva, että hirveästi voisin mennä neuvomaan. Lähinnä ne ovat tämmöisiä ihan selkeitä juttuja, mistä itse ajattelen, että jokainen tajuaa ilman mitään harjaantuneisuuttakin, mutta ei ne ilmeisesti ole :) Kerran katsoin kauhuissani kun jalkaprässissä joku teki niin, että polvet olivat sisäänpäin niin että koskivat toisiinsa ja jalkaterät osoittivat ulospäin, sellainen on ihan selvää että ei niin. Mutta en mä jostain selän asennosta osaisi mennä mitään sanomaan, hyvä jos itsekään tiedän miten sen pitää olla...

Tosta virheasennosta tuli mieleen, kun mulla on hiukan tota takamusta takasuuntaan, ei mikään ghettobooty mut kuitenkin, ja balettitunneilla saan aina satikutia siitä, että "peppu ei ole sisällä". No kyllä se on, mutta kun se sojottaa siellä niin, että näyttää siltä että en olisi kääntänyt sitä alle :D

Joo se on kyllä ihan eri asia jos joku ilkeilläkseen huomauttelee. On niitä varmasti sellaisiakin, ja niiden takia voi olla iso kynnys sanoa asiastakaan :/

Kiireellä tehdään varmaan siksi, että se sattuu vähemmän :D :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
42/50 | 

Mua rassaa kanssa tämä pakko olla tehokasta ja kehittävää -ajattelu. Vaikka mä juoksen pitkää matkaa ja haluan kyllä kehittyä, mä tykkään juosta vaan hissukseen. Tekemällä kovempia treenejä kehittyisi enemmän, mutta kun mä en tykkää tehdä niitä! Ja salilla mä käyn usein vaan viettämässä aikaa, kun mun lapsella on samassa rakennuksessa treenit. Mulla on noin kaksi tuntia aikaa olla siellä, joten kokeilen vähän mitä milloinkin. Varmaan ne muakin kattoo, että miksi toi tekee aina ihan mitä sattuu :D

Joo, tanssitunneilla on uskoamttoman ärsyttävää jos ei saa hioa sitä koreota niin että sen voisi tehdä oikein! Yleensä mennään aina hirveällä vauhdilla eteenpäin, mä en tajua miksi. Tai siis kyllä mäkin aina haluan nähdä koreota eteenpäin, mutta onko sitä kiva tehdä sitten kun vaan huitoo jotain??

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
43/50 | 

Joo mäkin kyllä toivoisin että sanottaisiin jos tekisin jotain vahingollisen näköisesti.

Nyt kun rupesin miettimään, niin musta tuntuu että tankotanssisaleilla ihmiset aika helposti sanoo toisilleen. Se kun on lajina niin hirveästi kiinni tekniikasta, että asioita ei pysty tekemään jos ei hiffaa sitä mekanismia millä liike toimii. Joten kevyesti huikataan kyllä että työnnä lantiota eteen tms. eikä sitä varmaan kukaan ota itseensä.

Crossfit-saleilla ei taida olla peilejä? Silloin se on musta ihan toivottavaakin, että muut sanoo, kun eihän sitä liikettä itse näe, eikä se välttämättä heti hahmotu kehossa että millaiselta mikäkin asento tuntuu.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
44/50 | 

Joo kyllä musta sen henkilökunnan pitäisi katsella mitä tapahtuu ja neuvoa jos se on tarpeen. Ja mä en kanssa ole neuvonut missään muussa kuin jossain säädöissä, ja niidenkin kanssa vaan että miten ne liikkuu, ei niin että sulla pitää olla tämä kohta tässä ym., kun siinä loppuu osaaminen taas. Teen vaan niin kuin niissä laitteissa lukee :D

Ja toi on kyllä sellainen asia mikä pitää huomioida. Joillekin se tuntuu vaan olevan vaikea tajuta, että kaikki ei tee samalla tavalla jostain ihan oikeasta syystä.

Ilana
45/50 | 

Hyvä aihe! Oon miettinyt tätä useastikin salilla, kun oon nähnyt kundien mavettavan ihan kamalalla tekniikalla. Vielä en ole uskaltautunut kellekään mitään sanomaan, kun pelkään vähän, ettei sitä ehkä otettaisi kauhean hyvällä (jos ulkomaalainen tyttölapsi tulee neuvomaan...). Ja kun en itsekään tosiaan ole mikään pro. Ainoastaan semmoisessa tilanteessa olen neuvonut, kun olen huomannut, että joku selvästi raapii päätään, koska ei osaa säätää jotain laitetta.

Mä käyn halvalla ketjusalilla, jossa ei valitettavasti juuri PT:itä pyöri. Tai jos pyörii, ovat tiiviisti vain sen oman asiakkaansa kanssa. Vapaapainoalueella olen tosi usein ainoa nainen, joten luulen, että muhun kiinnitetään siellä ehkä vähän enemmän huomiota kuin perusjamppoihin, ja rima mennä jakelemaan neuvoja kellekään on kyllä tosi korkealla.

Mua on tultu neuvomaan kahdesti: toinen oli hyvä juttu ja toinen ei :D Ekalla kerralla salikarju huikkasi, että laskehan tanko ylemmäs (= tissien yläpuolelle) vinopenkissä, niin löydät oikean liikeradan. Oikeassa oli ja kiitin häntä toki hyvästä neuvosta.

Toisella kerralla salisetä (yli keski-ikäinen isokokoinen ja reenattu kaveri) tuli antamaan kyykkyneuvoja, mistä en oikein innostunut, koska kyykkäsin ekaa kertaa pidemmän tauon jälkeen ja tiedän, että mun pitää keskittyä kovasti ja työntää vasemmalla jalalla enemmän, ettei lantio vinksahda vahvemman oikean jalkani puolelle. Jäi vähän semmoinen fiilis, ettei se uskonut mua, kun sanoin, että tiedostan ongelmani ja että liikkuvuudesta ei ole kiinni, jos menee väärin. Seuraavilla kerroilla kyseinen setä on kyllä aina moikannut oikein ystävällisesti, että ehkä se huomasi, etten oikein tykännyt neuvomisesta. Enkä edes olisi tuohtunut tästä asiasta, jos se olisi esitetty vähän eri tavalla, eikä silleen, että setä tässä nyt holhoavasti kertoo pikkutytölle (olen 32, vaikka ehkä näytänkin nuoremmalta) miten tämä homma toimii. Mietin myös, olisiko mulle ylipäänsä tultu antamaan neuvoja, jos mun mies olisi ollut mukana.

Itse siis otan mielelläni kokeneemmilta neuvoja, jos ne esitetään asiallisesti ja ystävällisesti ja kuunnellaan, jos mulla on jotain sanottavaa siitä, miksi teen liikkeen tietyllä tavalla. Besserwisseröintiä vihaan elämässä noin ylipäänsä, joten jos haistan ilmassa sellaista, nousee karvat heti pystyyn eikä viesti luultavasti mene kovin hyvin perille.

Suvi1
46/50 | 

Mä olisin kyllä ihan tyytyväinen, jos joku tulisi huomauttamaan väärästä tekniikasta. Ensisijaisesti turvallisuuden vuoksi, mutta toki myös siksi, että liikkeet tulisi tehtyä mahdollisimman tehokkaasti. Mutta kuten jo moneen kertaan on mainittu, niin toki se tyyli, millä tullaan sanomaan, vaikuttaa paljon. Itsestähän se sitten loppujen lopuksi on kiinni, ottaako vinkkejä käyttöönsä vai jatkaako vanhalla tyylillä.

Itse en koskaan ole huomauttanut ketään väärästä tekniikasta, eikä silmiin kovin vaaralliselta näyttäviä tapauksia ole edes osunut. En koe, että oma tietotaito riittäisi sellaiseen. Joillekin juoksijoille tosin on tehnyt mieli joskus antaa jotain vinkkiä. Jos juoksutyyli on näyttänyt siltä, että kohta on joku paikka kipeänä. Mutta juoksijoille vinkkien antaminen tuntuu vielä hankalammalta. Salilla nyt välillä muutenkin jutellaan jotain kanssatreenaajien kanssa, mutta lenkillä sellainen on kovin harvinaista..

Mä oon kyllä pariin kertaan pyytänyt salilla apua. Molemmilla kerroilla kyse on ollut siitä, että en ole tämän lyhyen varteni kanssa yltänyt johonkin, enkä ole jaksanut hakea penkkiä, minkä päälle kiivetä. :D

poppis
47/50 | 

Musta on hyvä, jos joku vaivautuu antamaan ohjeita, jos teen liikkeen väärin. Tosin on erilaisia tapoja esittää asia. Viimeksi salilla ollessani mukavan oloinen kanssatreenaja tuli kysymään kauniisti hymyillen, josko saa näyttää mulle tehokkaamman ja selälle ystävällisemmän tavan tehdä liike. Olin tosi iloinen. Jos hän olisi aloittanut sanoilla "Hei sä teet ton ihan väärin. Sä vain hajotat tolla paikkasi" olisin varmaan ottanut ohjeet vastaan, mutta olisin marmattanut selän takana. 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
49/50 | 

Joo ei tuollaisessa tilanteessa ehkä kovin helpolla mene sanomaan. Säätöjen neuvominen taas on ihan eri juttu, se on enemmänkin oletus mun mielestä.

Tossa just tulee hyvin esiin se ero, että millä tavalla neuvoo. Tosi ärsyttäviä tuollaiset pätijät, ja varsinkin jos ollaan sillä asenteella liikkeellä, että vähän tyttöstä neuvotaan tässä. Nuorempana kun kävin salilla, niin todella paljon tuli näitä neuvojamiehiä vastaan. En sitten tiedä kuinka moni halusi neuvoa, kuinka väärin tein, vai oliko jotain muuta mielessä... Nykyisin näitä ei enää tule, liekö ikä syynä vai olenko oppinut paremmaksi :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
50/50 | 

Just näin.

Mä käyn sellaisella salilla, jossa käy jos jonkinlaista hiihtäjää (itseni mukaan luettuna :D), niin luulen että näitä tilanteita näkee siksi enemmän. Välillä tuntuu, että siellä on piilokamerassa, kun yksi mies tekee täysin randomisti käsilläseisontoja vapaiden painojen alueella ja kaatuilee selälleen siinä samalla muut huitoo raskailla painoilla siinä vieressä, joku tekee kiertoharjoittelua niin, jokainen liike näyttää potentiaalisesti vaaralliselta paitsi hänelle itselleen, myös kaikille parin metrin säteellä ym. ym. Näitä ei oikein voi olla huomaamatta, mutta en mäkään sitten jostain selän notkoista mitään ymmärrä.

Joo, juoksijaa ei ihan helpolla lähtisi neuvomaan kyllä. Eikä siinäkään välttämättä tarvita tiettyä tekniikkaa, Emil Zatopekhan juoksi vaikka mitä matkoja kovaa, ja ihan vinossa. Sitä sitten en tiedä oliko mitä vammoja ja kuinka paljon :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012