Kävin kroppaskannauksessa. Siis kirjaimellisesti, kyseessä oli skanneri, josta sai 3D-mallinnuksen itsestään. Kuumottavan, outo laakso -henkisen ruudulla pyörivän tyypin lisäksi tuli listaus numeraaleja: pituus, paino, painoindeksi, vyötärön, rinnan, lantion sekä raajojen ympärykset ja rasvaprosentti. Viimeinen oli 13.7.

13.7% Kuulostaa ehkä hienolta? Tavoittelemisen arvoiselta? Kuulostaa ehkä myös mahdolliselta kohdallani - ainakin näin eräs kanssani keskustellut henkilö uskoi. No lukemahan on selvästi väärä, 23.7% olisi varmaan alakanttiin sekin. Käyttämääni mittauslaitteistoa kehitetään vielä, joten fibat ovat mahdollisia.

Mutta koska ilmeisesti on mahdollista, että joku voisi uskoa tämän luvun, puhutaan siitä vähän lisää.

13.7 olisi naiselle hyvin alhainen rasvaprosentti. Lähinnä sellainen voisi olla ammattiurheilijalla tai ehkä fitness-kilpailijalla kisojen aikaan. Se on niin alhainen, että aikuisella naisella hormonitoiminta tuskin olisi normaalia. Normaali rasvaprosentti naisella kun on noin 20-30.

Rasvaprosentti on ongelmallinen luku. Netti on täynnä vertailukuvia, tältä näyttää  15%, tältä 25%. Mutta ihmiset eivät näytä samoissa rasvoissa samalta, aivan kuten saman painoiset ihmiset eivät näytä samalta.

Se, mihin rasva kertyy, vaikuttaa ulkonäköön todella paljon. Jos rasvat ovat muualla kuin vatsassa, voi vatsalihaksia erottua vaikka rasvaprosentti olisi selvästi päälle 20 - näin on minun kohdallani. Jos taas rasva kertyy vatsaan, esimerkisi sääret ja reidet voivat olla hoikat tai lihakset erottua niissä.

Lisäksi mittaustulokset ovat epävarmoja, kuten tästäkin kävi ilmi. Muuttujia on vaikka kuinka paljon: kropan nestemäärä, mittauslaite, laitteeseen syötetyt arvot, pihdeissä mittauskohta ja niin edelleen.

Rasvaprosentti on myöskin täysin turha numero tietää itsestään tai toisistakaan sen puoleen. Apuvälineenä sitä voi käyttää, jos esimerkiksi on tarvetta laihtua, eikä pää pysy peilissä näkyvän muutoksen mukana. Niissä lajeissa, joissa lihasten tulee erottua, voi rasvaprosentin mittaaminen tukea motivaatiota.

Kaikki me muut voimme pistää silmät kiinni ja miettiä, miltä meistä tuntuu kropassamme olla. Pitäisikö sitä liikuttaa enemmän? Pitäisikö sitä ruokkia enemmän? Ehkä paremmin? Kenties tarvitsemme vain lepoa?

Rasvaprosentti ei yksinään kerro ulkonäöstä eikä terveydestä. Eikä se varsinkaan kerro siitä, miten henkilö oikeasti voi. Ja toisin kuin me tänä suorituksia ja numeroita kyttäävänä aikana tunnumme uskovan, se ei kerro meistä ihmisinä yhtään mitään.

Tietty rasvaprosentti ei tee onnelliseksi tai onnistuneeksi. Se on tietyllä tavalla kalibroidulla laitteella tehty arvio siitä, mikä osuus ehkä voisi olla rasvakudoksesi määrä ihosi alla. Sitä, mitä sinä olet ihosi alla ja noissa nahoissasi, sitä se ei näe eikä mittaa. Mutta se on ainoa asia, jolla on merkitystä.

*

Kuvissa näkyy 3D-laitteen antamia mittojani. Vempeleessä asento vaikuttaa todella paljon, esimerkiksi perinteisellä mitalla mitattuna olen 167 senttiä pitkä, ja tässäkin kahden mittauksen tulokset erosivat pari senttiä. Jotkut lukemat taas tuntuivat isoilta. Lantion ympärys metrin? Siitä tuli epävarma olo, sehän on varmasti liikaa. Siksi jaankin nämä luvut.

Painosta ja muista mitoista pitää voida puhua normaalisti. Ei ole olemassa mitään tiettyä oikeaa, suotavaa ja hyvää painoa tai lantion ympärysmittaa. Omaa lukemaansa ei tarvitse salailla tai hävetä tai selitellä ("aika leveä asentohan tuossa on") - itse uskon, että ei näitä numeroita tarvitse edes tietää.

Jaan numerot myös siksi, että ne kiinnostavat. Me ihmiset haluamme vertailla. Mutta minun lukuni eivät ole yhtään sen paremmat tai huonommat kuin jonkun toisen. Minun ei pitäisi olla pienempi tai isompi, eikä sinunkaan. Sanomme tottuneesti ikä on vain numero (minä olen 35 - mutta toisina päivinä tunnen olevani 15 ja toisina 55). Ehkä voisimme opetella saman painon ja muidenkin mittojemme suhteen. Numeroita ne vain ovat.

 

P.S. Tarkempaa juttua Neofitin 3D-skannauksesta tulossa myöhemmin.

***
Body-fat percentage is a number you don't need to know. What you need to know is how you feel.

Kommentit (12)

Lempi
1/12 | 

Ihan sama, mitä luvut näyttää, mutta silmä ainakin sanoo, että näytät hemmetin hyvältä! :) Ja terveeltä. Mun mielestä sulla on ihan unelmakroppa. Vaikka sillä ulkomuodolla ei sulle olisikaan mitään väliä, niin sanonpahan kuitenkin. :)

Sminde
2/12 | 

Hyvä kirjoitus.

Kun mä joskus muinoin nettitreffailin, jätin aina painon merkkaamatta profiileihin. Ihmisillä ei tunnu olevan mitään käsitystä normaalista painosta. Muakin on joku mies veikannut yli 20 kg kevyemmäksi. Sori, sillä painolla olisin luuta ja nahkaa. :) Eli vähän sama kokemus kuin sulla ton rasvaprosentin kanssa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015

Joo ei todellakaan ole! Tietysti ihmiset näyttää samassa painossa erilaisilta, mutta kyllä varsinkin miehet tuntuvat olevan tosi kujalla siitä, mitä naiset painaa :D

Kristiina
3/12 | 

Ihan mielenkiinnosta, näyttääkö noi senttimitat oikealta? Olen nimittäin sua pari senttiä lyhyempi, painan about saman, mitat lähes samat. Ja näytän ihan erilaiselta, koska mulla kertyy kaikki rasva alavatsaan ja jenkkiksiin, pelastusrengas löytyy omasta takaa. :D Rasvaprosentti tosin huitelee 30 tienoilla tai vähän ylikin...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015

Oon mittaillut itseäni viimeksi jotain nettikauppaostosta varten, silloin mulla oli vyötärö jotain 66 ja lantio 96, muistelisin. Että ei musta ihan oikealta näytä. Toki ne on voinut muuttuakin.

Tässä sen huomaa, miten vähän ne numerot kertoo. Ja mä luulen, että mun rasvaprossa on 25 tienoilla oikeasti.

llem
4/12 | 

Minä olen 171 cm ja painan 76 kiloa, mikä vaikuttaa ylipainolta kaikkien mittareiden perusteella. Kävinkin tässä jokin aika sitten kuntokeskuksessa kehonkoostumusanalyysissä, jossa pt vakuutti minulle, että olen ylipainoinen ja vakavasti keskivartalolihava, ja pitäisi laihduttaa 7 kiloa. Jännä kun vatsassa näkyy kuitenkin six pack ja oloaan ei tunne ylipainokseksi. Mielestäni tuollainen kehonkoostumusanalyysin lukuihin tuijottaminen ilman maalaisjärkeä tai mitään taustatietoja (pt ei kysynyt urheiluharrastuksistani, joihin kuuluu mm. tavoitteellinen salillakäynti 3-4 kertaa viikossa) voi olla todella vaarallista huonolla itsetunnolla ja vääristyneellä kehonkuvalla varustettuja ihmisiä ajatellen. Onneksi itse tunnen oman kehoni, enkä koe sitä ylipainokseksi vaan lihaksikkaaksi, niin en hätkähtänyt pt:n kommenteista. Pelottaa vain ajatella, kuinka moni muu ei ole reagoinut samalla tavalla.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015

Totta! Ihan turhia noi numerot, kyllä se olo kertoo, ja halutessa peili, että missä kunnossa kroppa on.

Hirveästi vaan puhutaan jostain muka-ihannemitoista, niin voi olla vaikea uskoa itseään, helposti miettii että pitäisi sittenkin olla toisenlainen.

Vierailija
5/12 | 

Naisille tuo paino tuntuu olevan ongelma jonka jankuttamisen he käynnistävät ihan itse joka paikassa- saatuaan vähäisenkin tilaisuuden- todistellen läpinäkyvästi miten ovat ihan hyviä sellaisena kuin ovat. Miehet vain kantavat pläskinsä  kuka  mitenkin  ja yleensä ainoa joka sen kertyneen pläsän noteeraan on lääkäri tai hoitaja. Blogit, lehdet yms eivät ole pullollaan painoastaan piiloitkeviä miehiä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015

Mutta blogien kommenttiboksit ovat täynnä ihan suoraan kitiseviä miehiä ;)

Mä puhun painosta niin kauan kun siihen suhtaudutaan näin sekopäisesti. Lukija tietysti lukee, mitä tahtoo ja ymmärtää tekstit kuten haluaa.

Vierailija
6/12 | 

Näin ne naistenlehdet edistävät syömishäiriötä ja tyytymättömyyttä omaan kroppaan :((

Järkyttävää, että tällaista ihannoidaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012