Toissapäiväinen postaukseni sai uskomattomat mittasuhteet. Jutun tykkää Facebookissa -nappia on painettu 21 000 kertaa ja blogiani käytiin lukemassa ainoastaan eilisen aikana pyöreästi 130 000 kertaa (!!!). Virallisista viestimistä aiheesta kirjoitti ainakin Uusi Suomi ja Kouvolan Sanomat. Tokihan peput kiinnostavat, mutta tällaisia lukemia en osannut odottaa. Haluan ajatella, että tämä kertoo aiheen tärkeydestä.

Aiemmat lukijani tietävät, että tartun tämänkaltaisiin kysymyksiin aika usein. Voidaan keskustella siitä, onko se järkevää, ja voidaan keskustella myös siitä, keskitynkö lillukanvarsiin ja kirjoitanko lesbofeminististä paskaa (ilmaisu lukijan). Minä ja aika iso osa teistä lukijoista kuitenkin taitaa olla sitä mieltä, että näin ei ole. Että tuolla tavalla ei vaan voida kirjoittaa mediassa.

En pysy tuon laskurin tahdissa.

Iltalehdestä vastattiin sähköpostia lähettäneille. Minä en ole saanut Iltalehden taholta mitään vastausta, mutta enpä myöskään lähestynyt heitä suoraan.

Palautteenne johdosta

Iltalehti on toistuvasti yrittänyt vastata eri urheilulajien kohdalla siihen lukijoitamme askarruttavaan kysymykseen, mitkä urheilijan fyysiset ominaisuudet ovat eduksi lajissa menestymisen kannalta. Olemme yrittäneet vastata esimerkiksi mäkihyppääjiä, F1-kuljettajia, jääkiekkoilijoita tai yleisurheilijoita koskeviin kysymyksiin mm. urheilijoiden painoista, pituuksista ja myös rasvaprosenteista. Onpa lukijoita on askarruttanut joskus jopa Zlatanin kengännumeron tai Ronaldon jalkaterän anatomian suhde urheilijan huippusuorituksiin.

Naispikajuoksijoiden kohdalla lukijoissamme on herännyt kysymys, miksi lajin huipulla on fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erityyppisiä urheilijoita. Mielestämme kysymys on aiheellinen, koska nykyisessä huippu-urheilussa korostetaan usein ihanteellisia fyysisiä ominaisuuksia. Iltalehden jutussa pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste selittää mies- ja naispikajuoksijoiden eroa. Jousteen mukaan fyysisiä ominaisuuksia tärkeämpää lajissa on tekniikka. Iltalehden juttu ei arvostele kenenkään urheilijan ulkonäköä. Jutun tarkoitus on vastata ainoastaan siihen, miksi pikajuoksussa menestytään erilaisilla fyysisiällä ominaisuuksilla kuin vaikkapa suomalaisessa valmennuksessa on ajateltu. Ja voisivatko nämä huippujuoksijat olla mahdollisesti vieläkin nopeampia.

On totta, ettei juttu tähän tyhjentävästi vastaa. Kuitenkin pääargumentti siitä käy ilmi.

Ystävällisesti, Juha Jaakkonen, toimittaja

Muistatte varmaan, että yritin hakea jutusta jotain pointtia. Mikäli sen oli tarkoitus olla yllä oleva, se oli huonosti ilmaistu.

Aiheessahan ei sinänsä ole mitään vikaa. Minuakin kiinnostaa esimerkiksi Michael Phelpsin jalan koko. Sehän on valtava, eurooppalaisessa koossa lähes 49, ja siitä on kiistatonta etua lajissa. Lukisin oikein mielelläni jutun siitä, millä tavoin iso jalka ja sen erikoislaatuinen notkeus vaikuttaa propulsioon ja niin edelleen. Mutta se ei ole sama asia kuin kirjoittaa että maailman nopein nainen kantoi mukanaan silminnähtävää määrää rasvakudosta, tai että maailman kolmanneksi nopeimman naisen takapuolessa ja reisissä on ylimääräistä. Demonstroituna lähikuvalla pakaroista.

Ai miksikö? Koska niissä ei ollut mitään ”ylimääräistä”. Kuten alkuperäisessä jutussakin ”valistettiin”, myös huipputasolla urheilevan naisen kropassa on jonkin verran rasvaa: se ei ole asiaankuulumatonta tai virhe. Mikäli jollakin kropalla voitetaan maailmanmestaruus, on kyseinen kroppa kyseiseen tarkoitukseen optimaalinen. Toisissa kisoissa voi olla toinen tilanne ja toisenlaiset kropat, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nykyisissä olisi jotakin vikaa.

Rasvakudoksen tai ruokavalion vaikutuksesta urheilusuoritukseen voi toki pohtia. Sekä siitä, millä tavoin naisten ja miesten fysiikka eroaa toisistaan, ja mitä se tarkoittaa tulosten kannalta. Mutta myös niin kiehtovasta aiheesta kuin naisen pepusta on kyettävä puhumaan asiallisesti. Jos toimittaja ei siihen pysty, niin ehkä hänen olisi syytä verestää osaamistaan. Ihan ensimmäinen asia, joka ainakin minulle toimittajakoulussa opetettiin oli se, että omat asenteet eivät saa tulla läpi journalistisesta tekstistä (pakinat ja muut sitten erikseen –ja blogit). Mikäli kokee, että jonkun pakaroissa on liikaa rasvaa, eikä sitä kerta kaikkiaan voi olla ruotimatta, kannattaa päivittelyt jättää sinne kotisohvalle. Samoin jos uskoo, että ulkomaalaisten urheilijoiden tulisi oppia syömään oikein, voi oman sapuskansa ylivertaisuutta miettiä ihan itsekseen.

Olihan tuossa jutussa muitakin ongelmia kuin nämä, mutta ne ovat tulleet esille jo postauksessani sekä siitä syntyneessä keskustelussa. Kommentoin nyt ainoastaan Iltiksen vastausta. Harmillista oli kuulla, että palautetta antaneet olivat kaikki saaneet saman ympäripyöreän vastauksen. Toisaalta ymmärtäähän sen, kiire laatujournalismia tehdessä ja sillee.

Jatkossa toivoisin toimituksissa ja vastaavissa huomioitavan, että kieli luo todellisuutta. Tämä on yleisesti hyväksytty fakta eikä suinkaan lesbofeministinen paskamielipide. Siksi erityisesti vaikutusvaltaisessa asemassa olevien kielen käyttäjien –kuten juuri toimittajien– tulisi käyttää erityistä harkintaa sen suhteen, mitä näppikseltään tai suustaan päästävät.

Lopputulemana: Upeaa, että tämä asia sai näi paljon huomiota. Ja hashtagin #pakaragate, kuinka siistiä! Haluan mikrosortsit joissa lukee takamuksen päällä #pakaragate.

P.S. Sori lupailin Motivaatiosarjan kolmososan eiliseksi, mutta takamusasiat veivät kaiken huomioni. Pyrin pistämään sen linjoille huomenna. Luvassa rottien ja ihmisten sielunelämän vertailua sekä pohdintaa siitä ovatko jumppakärpäset tekopirteitä pätijöitä vai tuleeko heille oikeasti liikkumisesta siis niin ihana olo.

P.P.S. Lisää "ihan hauskaa vaahtoamista" löytyy asianlaita-tägätyistä jutuista. Muut tekstit sisältävät sekalaisempaa, jollain aasinsillalla treenaamiseen liittyvää horinaa, tervetuloa lukemaan.

***

A Finnish newspaper wrote about athletes in women's 100m finals in Moscow using such descriptions as "she had so much fat on her that it was clearly visible" and "excess [fat] on her hips". Yes, seriously... 

Kommentit (19)

Kristaliina
1/19 | 

Aivan huippua. Osoittaa mun mielestä sen, että tällaisten asioiden puheeksiottaminen on tärkeää eivätkä iltapäivälehdetkään voi enää nykyään kirjoittaa mitä tahansa sontaa (anteeksi ilmaisuni) ilman, että saavat isot massat liikkeelle. Ja sen, että porukat ovat nykyään entistäkin valveutuneempia tällaisten asioiden suhteen. Mikä on hurjan hyvä.

Mielenkiintoista myös se, että toimittaja on ilmeisesti vastannut suunnilleen samalla tavalla kaikille palautteenantajille. No, ehkä niitä on vaan ollut aika paljon :)

Lii
3/19 | 

Mikrorahoitetaan mikroshortsierä, mä oon messissä!

Musta tää on ollut sekä kiinnostavaa että hienoa. No, se ei ole hienoa, että jengi saapuu paikalle käskeäkseen eukkoja olemaan hiljaa, mutta kai se on aika tyypillistä kuitenkin.

Alkuperäinen juttu oli asiallinen ja hauska. Toisin kuin Iltalehden, joka oli hauska vain tahattomasti.

nansk
4/19 | 

Tulin vaan sanomaan sitä, että vähänkö olisi hienoa saada urheiluhousut, joissa lukee perseessä #pakaragate! Awesome.

Ei ehkä mikään ihme, että Lily on toiminut mulla aavistuksen normaalia hitaammin, kun sulla on ollut noin paljon liikennettä :D

Miia_pau
6/19 | 

Hahaa, mäkin haluan #pakaragate-mikroshortsit. Ja mullakin saattaa olla pakaroissa jotain "ylimääräistä" :D  Juttusi on kyllä poikinut mielenkiintoisia reaktioita, hurjan kasan kommentteja ja paljon liikennettä tosiaan, mahtava juttu! (satunnaisista naiset hiljaa -länkytyksistä huolimattakin). 

CanCan
7/19 | 

Nuo shortsit lähtee kyllä tilaukseen :D Kiitos vielä kerran loistopostauksesta ja kommentoinnista, kirjoitinpa omaan blogiinikin muutaman ajatuksen tämän innoittamana aiheesta :D

Marko S
8/19 | 

Hyvä että älähdit asiasta! Juttu oli aika tyypillinen tikusta-asiaa -vääntö, johon oli kätevästi saatu takapuolten kuvia sitten tällä rasvatekosyyllä. Varmaan voisi vastaavan vääntää ko. lehdille tyypillisellä kaula-aukkokuvituksellakin? Hyvä myös että moni sanoi että tuollainen ei ole ok, vaikka se onkin sellaista "no näin me on aina tehty, höh höh, tissit, peppu, höh höh" -materiaalia. Perinne ei ole hyvä syy bullshitin levitykseen eikä perinne muutu elleivät kuluttajat äänestä palautteella tai lompakoilla.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
9/19 | 

Niinpä. Kyllä mä itsekin kulutan ihan tyhjänpäiväistäkin viihdettä mielelläni, mutta en silti tajua että vetoaako ihmisiin oikeasti se, että on kuvia tisseistä ja pepuista, noin niin kuin jatkuvasti...?

Mutta todella hienoa, että niin moni antoi palautetta ja otti osaa tähän keskusteluun! Toivon mukaan tällä on vaikutustakin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
11/19 | 

Noilla on hyvä korostaa sitä "ylimääräistä" :D Joo aivan älyttömästi liikennettä ja kommentteja, ja suurin osa keskustelusta sillä linjalla, että alkuperäinen juttu oli ihan järjetön. Kyllähän näitä länkyttäjiä aina mukaan tunkee, mutta minkäs sille mahtaa jos joku haluaa pöljyyttään mainostaa :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
13/19 | 

Pitää pistää tilaukseen :D Joo, ei ihme...oli niin paljon FB-tykkäyksiä että osasin odottaa, että oli ollut paljon lukijoitakin mutta en nyt ihan noin isoa määrää odottanut!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/19 | 

Mikrorahoitetut mikrosortsit XD Kyllä, kiinnostavaa ja hienoa nimenomaan. Ja kaipa sekin, että jotakuta koskettaa asia niin kovasti, että tarvitsee tulla sanomaan että olkaa hiljaa :D

Kiva että tykkäsit!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/19 | 

Niinpä. Se tässä somessa on hienoa, kun tällaisia asioita on niin helppo nostaa esiin.

Niitä palautteita tosiaan taisi olla aika paljon, mutta aika yliolkaiselta tuo tuntui. Iltis olisi voinut tuon paremminkin hoitaa....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla