Olen lähdössä Tukholmaan puolimaratonille. Naisten puolimaratonille. Olen aivan jipoissani, enkä vähiten siksi, että maalissa saa Edbladin korun mitalin sijaan.

Olen kuullut myös juttua jostain Ameriikoissa juostavasta naisten kokomaratonista, jossa maalissa saa Tiffanyn korun, smokkiin pukeutuneelta palomieheltä.

Binary Datablog_full_womens_health_halvmarathon.jpg_

Todellakin haluan tuollaisen mieluummin kuin mitalin! Kuva järjestäjän sivuilta.

Mutta pelkästään naisille tarkoitettu tapahtuma? Ja tuommoisia kliseitä? Eikö se kuulosta vähän muinaisjäännökseltä? Ja eikö vain miehille tarkoitettu tapahtuma, jossa saisi maalissa...hhmm...pullonavaajan? ruuvimeisselin? kuulosta ihan urpolta? (No ei välttämättä. Haluaisin mielelläni juoksutapahtuma-pullonavaajan. Paitsi että en pääsisi osallistumaan miesten puolikkaalle. Höh.)

Pelkästään naisille tarkoitetut juoksu- tai urheilutapahtumat ovat varmasti olleet aikoinaan tärkeitä. Eihän pitkien matkojen juoksemista aikanaan pidetty naisille soveltuvana. Esimerkiksi Naisten Kymppi on edelleen tapahtuma, johon uskaltaa mennä jaksamisestaan epävarma, ei niin urheilullinen tyyppi. Matalan kynnyksen osallistuminen on aina hieno juttu, ja jos se vaatii sen, että on muiden osallistujien kanssa samaa sukupuolta, niin mitä sitten? (Noo, se, että matalan kynnyksen "Miesten Kymppiä" ei ole olemassa.)

Ymmärrän naisten kuntosalitkin oikein hyvin, vaikka toisaalta tarkka kahtiajako tuntuu hassulta. Nuorena en tykännyt käydä sekasaleilla, koska yleensä en ehtinyt olla siellä kuin pari minuuttia ennen kuin joku herrasmies tuli "neuvomaan". Nyt voi tietysti kysyä, että mikä siinä on niin pahaa, jos joku haluaa olla ystävällinen ja sosiaalinen? No se, että minä en halunnut olla ystävällinen ja sosiaalinen. Jos olisin halunnut, olisin voinut mennä harrastusporukkaan. Nykyisin saan olla melko rauhassa, joten en koe tarvitsevani pelkästään naisille suunnattuja saleja.

Silti on täysin ymmärrettävää, jos joku ei halua treenata vastakkaisen sukupuolen arvioivan katseen alla, oli katse sitten kuinka asiallinen tahansa, todellinen tai kuviteltu. Vain miehille suunnattuja saleja ei taida olla, enkä tiedä, missä määrin miehet sellaista kaipaisivat. Mutta en usko, että vain naiset tuntevat epävarmuutta katseen kohteena olemisesta.

Vain omalle sukupuolelle suunnattu sali ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö joku voisi katsella treenaajaa sillä silmällä. Entä mille salille tai mihin tapahtumaan pääsee hän, jonka sukupuoli on jotain muuta kuin se, mitä ulkonäkö tai henkilötunnus sanoo?

Vaikka ihmisten niputtaminen sukupuolen alle tuntuu hölmöltä, on silti naisten puolikkaalle osallistuminen minusta hauska ajatus. Menisin mielelläni myös tsemppaamaan miesten puolimaratonille ja voisin huudella jotain maalissa saa kaljaa ja makkaraa -tyyppisiä juttuja. Siitä huolimatta, että vastaava tsemppilause sopisi minullekin kannustimeksi, enkä ajattele kaikkien miesten olevan oluen ja lihajalosteiden ystäviä.

Mitä mieltä olet? Onko mitään järkeä jakaa juoksutapahtumia tai kuntosaleja sukupuolen mukaan? Onko se hauskaa tai tarpeellista vai urpo muinaisjäänne?

***

I'm, about to attend women only halfmarathon. I think it's a fun idea, and I just love that runners won't get a medal but a necklace. But is that a dated concept to have women only -races?

Kommentit (33)

Suvi K.
34/33 | 

Kyllä musta ainakin tuntu helpommalta alottaa liikuntaharrastus naistensalilla, kun lähtötaso oli niin totaalisurkea ja yleensäkin epävarmuus omasta liikkumisesta suurta. Nykyisin käyn sekasalilla ja on ihan kiva että on myös äijiä porukassa. :)

NinaMaria
35/33 | 

En tiedä mitä oikeestaan ajattelen noista juoksuista, mutta kyllä naisten salille on ihan tarvetta silloinkin vaikka on jo vuosia treenannut. Oma salini koostuu sekä yhteissalista, että pienestä naisten osiosta. Suurimman osan treenistä teen ihan sekasalin puolella (enemmän valikoimaa ja tilaa hengittää), mutta jos alan tekemään mitään erikoisempaa menen aina naistenpuolelle. Olen huomannut, että naisia ei yhtään kiinnosta, vaikka tekisit mitä, mutta monella miehellä on paha tapa vähintään alkaa tuijottamaan pahasti tai jopa tulla sanomaan jotain jos ne ei ymmärrä sitä mitä oon tekemässä. En jaksa niitä katseita, joten meen mieluummin silloin sinne naistenkoloon jossa ihmiset näyttää monenlaisilta ja tekee monenlaisia juttuja. Uskonkin, että varsinkin aloittellijalle se naistenpuoli on ihanan turvallinen paikka. Kaikki ois hyvin jos tietyt miehet (ei tietystikään kaikki) oppisivat pitämään katseensa ja suunsa supussa.

kerttuli
36/33 | 

Juoksutapahtumassa en ole ikinä käynyt, mutta en ymmärrä miksi miesten läsnäolo estäisi treenamasta kuntosalilla. Aloitin itse saliharrastuksen 15-vuotiaana ja sekasalilla olen aina käynyt. Neuvojillehan voi ihan asiallisesti sanoa, ettei tarvitse apua (jos näin kokee). Useimmat neuvontatilanteet joita olen nähnyt ovat kylläkin tulleet ihan tarpeeseen ;)

Toisaalta jos joku kokee vastakkaisen sukupuolen paikallaolon häiritseväksi, heille suotakoon mahdollisuus treenata ns. omiensa parissa. Eipä luulisi tuonkaan hiertävän... vai alkavatko feministien mainetta toimillaan ahkerasti tuhoavat, pullonpohjaseksismilasit silmillään kulkevat "maailmanparantajat" meuhkata, mikäli avataan men only-sali?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
37/33 | 

Niin mustakin tuntui, en olisi varmasti aloittanutkaan jos olisi ollut vain sekasali vaihtoehtona. Kyllä mä näen ne tärkeinä nimenomaan siksi, että joillekin ne mahdollistaa sen liikunnan aloittamisen. Se on monesti niin vaikeaa muutenkin, niin hyvä vaan jos jotain epävarmuustekijöitä saadaan karsittua.

Eri asia sitten on, että miksi miesten läsnäolo tekee olon epävarmaksi?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
38/33 | 

Mäkään en tiedä :D

Joo mä olen kyllä samaa mieltä. Kyllä niitä tuijottajia ja kommentoijia (tai sisäisesti paheksuvia..) löytyy ihan kaikista sukupuolista, mutta ei mulle ole kukaan nainen koskaan tullut mitään sanomaan. Miehet katsoo avoimesti tosi pitkään, ja vaikka ne varmaan tarkoittaa sen positiivisena eleenä suurimmaksi osaksi, on se vähän kuumottavaa.

Tosin mä olen kerran ollut vieraalla sekasalilla, jossa oli ihan ihmeelliset laitteet. Jouduin itse kyselemään siellä neuvoa, ja kun siellä samalla alueella oli vain yksi mun lisäksi, niin kyselin pari kertaa tältä samalta mieheltä. Se ihan selvästi ahdistui siitä ja pyrki kauas musta :D En tiedä kokiko se että se ei osaa neuvoa, vai että mä häiritsin muuten vaan vai että yritin iskeä sitä ja sitä ei kiinnostanut. Mutta menee se näköjään näinkin päin!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
39/33 | 

Eihän se estä treenaamista, mutta jos on epävarma olo siellä muutenkin, ei halua hirveästi olla sosiaalinen ihan sattumanvaraisten tyyppien kanssa. Monille se salille meno on oikeasti tosi ison kynnyksen takana.

Eikä se "en tarvitse apua" välttämättä paljoa vaikuta, kun sen jälkeen tulee liuta muita kommentteja (joo kyllä mä näinkin että sä oot täällä ennenkin käynyt...) ja vielä koko treenin ajan silmänvilkuttelua. Tietysti ne voisi ottaa huumorilla ja ehkä siellä joku kiinnostavakin tyyppi vilkuttelee, mutta kaikki eivät ole mukavasti jutustelevia ja joka paikassa rennosti flirttailevia tyyppejä :)

Mä luulen, että men only -salin ongelma olisi siinä, että sitä ei tulkittaisi miesten saliksi vaan homojen saliksi. Että jos jollain miehellä on tällaisia samanlaisia "en halua mennä salille katsottavaksi ja flirttailemaan" -tyyppisiä pelkoja, niin ei se uskaltaisi mennä men only -salillekaan, koska se kuulostaisi homoille suunnatulta, ja sielläkin voitaisiin katsoa ja flirtata :D

Voi olla muuten että on myös paljon miehiä, jotka kaipaisivat "naistensalia", sellaista jonne uskaltaa tulla vaikka ei ole hyvässä kunnossa ja kroppa kauneusihanteen mukainen...? Voi olla, että se on miehille vielä vaikeampaa käydä salilla, jos ei ole jo valmiiksi lihaksikas kroppa. Ehkä nekin pelkäävät, että sekasalilla naiset katsovat arvostelevasti?

Mary Ihmemaassa
40/33 | 

Mä periaatteessa ymmärrän tuon, että on erikseen naisten juoksutapahtumia ja kuntosaleja, nimittäin monet mun (naispuolisista) tuttavista sanovat just etteivät halua, että miehet "kyylää" ja samalla ei tartte tuntea itseään huonommaksi tai tarvitse laittautua hirvittävästi salille. Ja sitten on vielä esmes kulttuuri- ja uskonnolliset syyt (lähinnä kun on kyse kuntosaleista) tai ainakin niistä ollaan puhuttu paljon koulussa - ja no, Ruotsissa muutenkin, kun siellä nyt asun. Niin ja - kun on kyse juoksutapahtumista, niin biologiset erot okei, joo.

Tosin henk. koht oon kuitenkin sitä mieltä, että saan parhaimmat tsempit, jos treenaan sekakuntosalilla. Ehkä joku kyylää "sillä tavalla" mutta niin kauan kun ei tule häiritsemään mun treenejä, kyylätkööt, mä meen salille treenaamaan - en löytämään kumppania (tai who knows, voihan sekin tapahtua - muttei ole kyllä mun suurin syy siihen miksi olen siellä.) Sitäpaitsi mun mielestä sekasaleissa on aina paremmat välineet ja suuremmat painot (wajj?). Siksi sinne! Ja kukaan ei ole koskaa neuvonut mua, oonko mä superhyvä vai? :D

Mutta siis joo, aika outoa, että miehille ei ole "samaa tarjontaa" kuin naisille, siis ihan omaa salia (tai ehkä jossain on?) tai juoksutapahtumia. Monet varmaan saisi vähän enemmän motivaatiota treenaamiseen? :)

eee
41/33 | 

Vain naisille suunnatuista juoksutapahtumista ei ole kokemusta, koska olen ilmeisesti liian mies osallistuakseni niihin. Ei vaan oikeasti kiinnosta joku likkojen lenkki, jossa esiintyjänä on Hunks tms. Naisten kympistäkin on vähän semmonen "kivaa kevyttä puuhastelua naisväelle"-mielikuva. Muussakin elämässä olen huomannut yleensä valitsevani ne maskuliinisemmat vaihtoehdot tekemisistä, joten ehkä tällä on vaikutusta. :)

Naisten salit on ok, koska niillä ei ole pakko käydä jos ei halua, mutta sitä en ymmärrä että yleisellä salilla on erikseen naisten ja miesten vuorot joita joutuu sitten "väistelemään" omaa treeniviikkoa suunnitellessa. Sen lisäksi en ole koskaan kokenut niin häiritsevää tuijotusta, kuin naistenvuorolla. Kokeilin jopa siirtyä sen verran, että tuijottaja jäi pylvään taakse, mutta sieltäpä vaan kurkoteltiin sen verran että taas näki. Tämän lisäksi on ihan turha kuvitellakaan (ainakaan meidän salilla), että voisin pyytää naistenvuorolla varmistajaa tai tekniikkatsekkausta ("en minä jaksa/osaa"). Muutenkin sellainen yhteishenki ja ihan normaalit salikäytöstavat tuntuvat olevan naistevuoroilla hukassa, joten yritän vältellä niitä parhaani mukaan.

Sillycatlady
42/33 | 

Ehkä se kuntosalin normi on edelleen lihaksikas mies ja se juoksutapahtuman normi timmi mies, jolloin kaikki eivät koe sopivansa joukkoon. Toisaalta se normi saattaa tosiaan ahdistaa myös miehiä, jotka eivät sitä täytä. Jos haluttaisiin tarjota jotain niille "ei-hyväkuntoisille miehille", niin se pitäisi brändätä ehkä jotenkin muuten kuin "vain miehille", koska siellä olisi kuitenkin edelleen ne lihaskimppumiehet. Toisaalta eikös nää äijä-etuliitteiset jutut (äijäjooga yms.) haiskahda vähän yritykseltä aktivoida juuri vähän liikkuvia miehiä?

Mun mielestä vain naisille suunnatut salit ja tapahtumat ovat ihan ok. Niillä kuitenkin pyritään madaltamaan liikkumisen kynnystä ja valitettavasti ei-toivotun huomion pelko perustuu monilla naisilla omakohtaisiin kokemuksiin. Mun mielestä voisi miettiä muitakin erilaisia tapoja madaltaa sitä kynnystä. Kuopiossahan on se ylipainoisille suunnattu sali. Parhaiten kynnystä liikkua madaltaisi tietty se, että kaikilla olisi joka paikkaan tervetullut olo ja ilmapiiri koettaisiin kannustavaksi eikä arvostelevaksi.

Langanjuoksun N
43/33 | 

Periaatteessa kaikki mikä kannustaa ihmisiä liikkumaan on loistojuttu, mutta toisaalta sukupuolitettuihin juoksutapahtumiin liittyy myös turhaa sukupuolirooleihin sullomista. Minua ei voisi vähempää joku Hunks kiinnostaa, ja jos maksan kisasta yli viisikymppiä niin kyllä todellakin myös haluan ajanoton ja virallisesti mitatun, oikeanpituisen matkan.

Täällä (Englannissa) lähes jokaisella maratonilla on mahdollisuus myös juosta matka 2-4 hengen joukkueena, jolloin matkaa jokaiselle jää maksimissaan se vähän päälle kymppi. Näihin joukkuekisoihin osallistuu paljon juuri naisia - onnistuisikohan tämä alentamaan myös Suomessa naisten kynnystä osallistua pidempiin juoksutapahtumiin?

sateenkaarina
44/33 | 

http://www.miestensatanen.net/

Heh. Tuli tämä mieleen miesten matalan kynnyksen "urheilu"-tapahtumasta. Kyseessä siis miesten sadan metrin juoksu läpi Rovaniemen keskustan, jossa tarkoitus juoda mahdollisimman paljon olutta ja muuta keskustan baareissa ja voittaja valitaan tyylin perusteella. Stereotyyppistä kyllä, mutta ihan hauska tapahtuma :)
Ja saleista sen verran, että kyllä niitä miehille profiloituja saleja löytyy. Vaikkei naisia ole erityisemmin niissä kielletty, niin jos kaiuttimista soi ainoastaan Iron Maiden, vessapaperia ei ole ja hiki haisee, niin kyllä siinä on pieni vihje.

Vim
45/33 | 

Heh, tästä tuli mieleen eräs kaupungin ylläpitämä ilmainen sali, jossa aiemmin kävin silloin tällöin. Kyseessä todella pieni tila jossa lähinnä vapaita painoja (painonnosto-, penkki- ja kyykkypaikkoja, käsipainot alkaen 10 kilosta sekä muutama vanha talja), kaksi pukuhuonetta joita ei oltu merkattu tietylle sukupuolelle (-> molemmat pukkarit oli miesten käytössä) ja vain yksi vessa. Yleensä sali oli täynnä miehiä, vain erittäin harvoin näin siellä toisen naisen itseni lisäksi. Usein miehet katsoivat vähän yllättyneenä kun menin paikalle, osa tuli juttelemaan. Nykyään käyn enemmän muualla salilla, mutta oikeastaan tykkäsin siitäkin salista vaikka pukuhuoneen puute kieltämättä vähän haittasi. :D

eee
46/33 | 

Just tuommonen sali mulla olis hakusessa :D Vessapaperittomuus ei haittaa (voin tuoda omat) jos musiikki on hyvää ja salilla on tekemisen meininki ja hyvä pössis muutenki.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
47/33 | 

Joo toi on kyllä hassua, että naistensaleilla ei välttämättä ole isoja painoja! Kävin yhdellä naistensalilla kun se sattui olemaan kodin vieressä, ja siellä oli KAKSI kahvakuulaa, toinen painoi KAKSI kiloa ja toinen NELJÄ :D Mä en edes tiennyt, että sellaisia minikuulia on. Ei sillä, että mä itse tarttisin mitään hirmupainoja, mutta vähän isompia saisi olla.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
48/33 | 

Muakaan ei kiinnosta Hunksit. Mutta joitain tuntuu kiinnostavan, ja jos Hunksit on se, mikä saa lenkille edes kerran vuodessa, niin mahtava juttu!

Ja tossa Tukholman naisten puolikkaassa muhun vetoaa toi koru ja jutut kuulemma hyvästä goodiebagista, että kyllä sukupuolitettu sälä voi toimiakin. Ei toi olisi yhtään niin houkutteleva ilman niitä :D

Kiva kyylääjä siellä on ollut :O

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
49/33 | 

Näin se varmaan on. Tätä kirjoittaessa ja näitä kommentteja lukiessa vasta aloin miettiä, että missäköhän määrin miesten liikunnan harrastamiseen vaikuttaa se, että he eivät koe olevansa sellaisia kuin liikkuvan miehen "pitäisi" olla. Että jos on vaikka pienikokoinen mies, niin ajatuuko sitä helposti ei-liikkuvaksi, jos ei ole pärjännyt fyysisissä lajeissa?

Mietin myös sitä, että onko ilmapiiri oikeasti arvosteleva tai "kyyläävätkö" miehet (/naiset) oikeasti? Vai onko se enemmän oman pään sisällä? Mä en tiedä. Mutta tietysti sen pitäisi olla kannustava ja kokea kannustavaksi.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
50/33 | 

Joo, kuten sanoin, muakaan ei kiinnosta Hunks, eikä mua kiinnosta leppoisa tapahtuma ja lyhyt matka ilman ajanottoa. Mutta mua kiinnostaa korut ja meikit ja suklaapatukka - mutta voisin lähteä juoksemaan kokomaran, jossa saisin nämä. Kiinnostaisi kyllä myös pullonavaaja, olut ja makkara, jos niitä olisi tarjolla. Mä en tykkää, että oletetaan naisten tai miesten olevan jonkinlaisia, mutta en mä nyt varsinaisesti tiedä onko huono juttu, että esim. maalissa saa jotain naisille tyypillisesti sopivaa.

Suomessa on jonkun verran noita myös, mutta en kyllä yhtään tiedä houkuttaako se täällä naisia? Suomessahan on muutenkin niin, että melkein tapahtuma kuin tapahtuma, niin osallistujat on lähes tasan puolet miehiä, puolet naisia. Sitten kun tuonne menee pienelle maralle ulkomailla, niin siellä on 400 miestä ja 40 naista. Tai isolle, niin siellä on 30 000 miestä ja 5000 naista...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
52/33 | 

Voin tuoda omat vessapaperit :D

Musiikkilinja saisi kyllä ihan yleisesti muuttua tuohon suuntaan! Olen välillä haaveillut, että mulla olisi oma kuntosali. Soittaisin siellä pelkästään heviä ja euroviisuja.

Enya
53/33 | 

Kuulostaa siltä, että miesten saleiksi leimautuneilla ei soiteta ihan niin paskaa musiikkia kuin naisten saleilla.

Jonkun muun nimimerkki (N)
54/33 | 

"Entä mille salille tai mihin tapahtumaan pääsee hän, jonka sukupuoli on jotain muuta kuin se, mitä ulkonäkö tai henkilötunnus sanoo?"

Esitit erittäin hyvän kysymyksen johon transpiireistäkään ei tunnu löytyvän vastausta. Etenkin henkilötunnuksen muututtua mennään periaatteessa sinne mihin virallinen sukupuoli sanoo vaikka ulkonäkö (vaatteet päällä tai ei) pettäisikin, eli lain mukaanhan tuossa ei sinänsä ole mitään epäselvää, mutta todellisuudessa käytännön tasolla useimmat ovat itsekin hyvin herkkiä tuon suhteen, ulkopuolisten pukuhuoneen käyttäjien mahdollisesta suhtautumisesta puhumattakaan.

Omalla kohdallani olen toistaiseksi "ratkaissut" ongelman sillä että kiinnostuksesta huolimatta en yksinkertaisesti transprosessin alkamisen jälkeen ole käynyt millään salilla. Ja päätellen tosiaan siitä, että en ole juuri löytänyt muidenkaan transihmisten kommentteja asiasta, uskoisin tämän olevan varsin yleistä - jos (kun) tuota tehtäisiin ja tuosta aiheutuisi minkäänlaisia kokemuksia, niin niistä varmasti puhuttaisiinkin.

Satunnaisesti (pari kertaa vajaan 5v aikana) olen lukenut näistä tilanteista uimahalleissa, mutta pääsääntöisesti kunnallisina laitoksina niissä sukupuolivähemmistöjen oikeudet useimmiten toteutuvat ellei paremmin, niin ainakin korjautuvat/ratkeavat helpommin kuin yksityisellä sektorilla jossa yhdenvertaisuutta harvemmin edes tullaan ihmeemmin ajatelleeksi.

Itsellänikin (omassa päässä) ongelma ja ahdistus on vain pukuhuoneen/suihkun kanssa, vaatteet päällä ei ole ollut mainittavia läpimenevyysongelmia enää aikoihin (tiukasti sukupuolitetut tilat kuten wc:t jne) - haluaisinkin vain päästä treenaamaan kuten muutkin ja pystyä vaihtamaan vaatteet sekä käydä suihkussa muita häiritsemättä turvallisen tilan hengessä, mutta vielä edessäolevien korjausleikkausten tekemättömyys ei todellakaan tee sitä helpoksi (leikkauksia lukuunottamatta prosessi on jo kokonaan ohitse ja hormonitkin vaikuttaneet jo vuosia).

Olen kauan pyöritellyt ajatusta selvittäväni asiaa (siis miten sukupuolivähemmistöjen edustajat huomioidaan ja mahdollisia ongelmia ratkaistaan) ainakin Uudenmaan osalta suoraan saleilta esim. kyselytutkimuksella, mutta viimeistään sillä "outtaa" itsensä ja mielummin en itse julkisesti leimautuisi transihmiseksi koska internet ei unohda - järjestöjen kautta tehtynä tuolla saattaisi olla vähän enemmän painoarvoa, mutta koko homma mutkistuisi eksponentiaalisesti.

Vaikeita asioita, eikä mielestäni sukupuolivähemmistöjen pieni koko ja pääasiallisesti yksityisen sektorin palvelutarjonta helpota tätä asiaa yhtään.

Disclaimer: tämä on vain yhden transnaisen mielipide, enkä edusta mielipiteelläni ja tulkinnoillani kuin itseäni.

Sillycatlady
55/33 | 

Tarkoitinkin tuolla ilmapiirikommentilla juuri pään sisäistä kokemusta. Eli jos on vähän epävarma tekemisistään, niin saattaa helpommin tulkita katseet ja kommentit arvostelevaksi. En tiedä toimisiko se, jos joku paikka ihan ääneenlausutusti brändäisi itsensä paikaksi johon kaikki ovat tervetulleita ja jossa kannustetaan kaikkia. Se vaatisi henkilökunnalta aikamoista aktiivisuutta, koska loppujen lopuksi paikan ilmapiiri muodostuu niistä ihmisistä, jotka siellä käy.

Emmi Nuorgam
56/33 | 

Itse aloin käydä yksityisellä, pienellä naisten salilla, koska siellä oli todella salliva ilmapiiri. Jumpissa ja kuntosalilla kävi paitsi kantasuomalaisia, myös paljon maahanmuuttajanaisia, eri uskontokuntiin kuuluvia naisia, pitkiä ja pätkiä, vanhoja ja nuoria, lihavia ja laihoja. Siellä jokaisella oli jollain vaikeasti selitettävällä tavalla lupa olla ihan oma itsensä - päästää irti kaikista odotuksista, joita ulkonäön perusteella ihmisiin ladataan ja vain nauttia liikunnasta. 

Ensimmäistä kertaa koskaan musta oli ihana käydä liikkumassa ja istua saunassa kuuntelemassa mummojen juttuja (kyllä, yleensä kävin aamupäivisin) siitä, miten joku oli nuorena likkana käynyt vähän vinkvink Tami Tammisen kanssa tai jakaa näiden kanssa vinkkejä hyvistä kirpputoreista, joilla voi päästä vaikka seurailemaan pikkulastenkin puuhia. Jutella vanhemmuudesta, ihmisyydestä, naiseudesta ja siitä, millaisena liikunta tai sosiaaliset suhteet missäkin ikäryhmässä näyttäytyy ja mikä niiden merkitys on.

Sitten tuo yksityinen kuntosali sulautettiin Fressiin ja ero entisen ja nykyisen välillä on ihan valtava. Fressissä teini-ikäiset tytöt käyvät vahvoissa meikeissä ja alusvaatteet päällä suihkussa, poseeraavat pukuhuoneessa vähissä vaatteissa peilille ja saunakeskustelut pyörivät lähinnä bileiden ympärillä. Salin puolella pyörii lätkäjätkän näköisiä nuoria miehiä, joiden pääasiallinen tarkoitus on kai vain pyöriä ympäriinsä ja olla tekemättä treeniä - enkä edes aloita niistä ihmeellisistä pyllynkohotushousuista, joita tuolla käytetään. 

En tuomitse muita salilla kävijöitä, en tietenkään. En vaan itse viihdy siellä - muu kävijäkunta tuntuu elävän vähän erilaisessa maailmassa, kuin missä itse haluaisin elää ja millaiset tavoitteet mulla on reenaamiseen. (Ja samanlainen olo mulla on aiemmin testaamastani Elixiasta, joka nyt on muutenkin ihan erillinen tarinansa.)

Ehkä niillä naissaleilla pystytään paremmin pakenemaan länsimaisia kauneusihanteita, kun paikalla on vaan naisia? Voisiko pitää paikkansa?

empuska
57/33 | 

Mä kun olen käsittänyt, että nää ÄIJJÄ-jutut olisi jotenkin konstailemattomia/suoraan asian ytimessä-versioita asioista, mikä taas omalta osaltansa rasittaa, kun oon väärää sukupuolta mutta muutoin kohderyhmää. Just joogakin kun se on profiloitunut vahvasti henkevien ja herkkien ihmisten lajina, vaikka se nyt ei teknisesti vaadi kumpaakaan.

Ymmärrän kyllä hyvin, että ohjaamattomassa tilanteessa on ihan kiva molemmille olla omat turvalliset piirinsä, mutta jotenkin ryhmäliikunnassa se monotoninen sukupuolisuus rasittaa, kun jotenkin niin paljon säätämistä ja hälyä. Siinä suhteessa vastakkaisen sukupuolen olemassaolo on ihan jees, kun ne parikin jätkää saa koko salin keskittymään siihen ohjelmaan sitten.

TanjaH
58/33 | 

Itse aloitin naisten salilta, mutta jo aika pian siirryin sekasalille. Juoksutapahtumia en ole sen enempää ajatellut tuosta näkökulmasta. Esimerkiksi täällä Turussa joka kevät järjestettävä Naisten Kuntovitonen on ainoastaan naisille, mutta siellä olen ollut mukana ainoastaan itse tapahtuman ja kivan fiiliksen takia. En ole vielä koskaan juossut siellä kilpaa, sen tapahtuman olen jättänyt "hauskanpidolle". Tämä on ehkä peruja ajasta jolloin en vielä harrastanut liikunta muuten kuin kävelyn muodossa. :D

Henkilökohtaisesti en ole kokenut sekasaleja tai sekatapahtumia mitenkään hankaliksi tai tuntenut itseäni mitenkään erilaiseksi sekasalilla, ketään ei katsota pitkään tai arvostelevasti. Meillä porukka saa rauhassa treenailla omaa tahtia, kukaan ei puutu muiden tekemisiin. Juttelemaan voi "salitutut" tulla koska vaan, mutta en koe sitä mitenkään häiritseväksi, päin vastoin se on ihan kiva välillä vaihtaa kuulumisia ihmisten kanssa, joita näkee usean kerran viikossa. 

Kiisa
59/33 | 

Mietin ensin itse, että miksi muuten naisilla tuntuu olla suurempi kynnys liikkua miesten katseen alla kuin miehillä naisten katseen alla. Mutta sitten tuumasin, että eipä kaikki miehetkään tuntisi oloaan niin mukavaksi vaikka josain naisvaltaisessa jumpassa. Olen mielestäni jossain nähnytkin ihan vain miehille omistettuja jumppatunteja, onhan äijäjoogaakin. Ja salivuoroja.

Itse liputan kyllä myös sukupuolitettujen liikuntamahdollisuuksien puolesta. Siis kumpaankin suuntaa, en todellakaan pahastuisi, jos jossain olisi kuntosali, johon olisi naisilta pääsy kielletty.

Kuulun siis itsekin niihin, jotka vain viihtyy paremmin naisille suunnatulla salilla. Kun aloin miettiä syitä, niin niitä olikin yhtäkkiä yllättävän vaikea keksiä. Joku juju siinä on, että tunnen treenaamisen suhteen oloni mukavammaksi ja varmemmaksi, kun en ole vastakkaisen sukupuolen katseen alla. (yksi syy voi olla se, että olen vähän povekkammasta päästä, mutta en halua pukeutua telttoihin. Vaikka kuinka haluaiis ajatella, että ei ne miehet salilla kiinnitä huomiota, niin kyllä ne vain kiinnittää. Toki varmasti naisetkin, mutta sitä en itse huomioi).

Naisten salilla on myös se hyvä puoli, että ne näyttävän antavan mahdollisuuden alitreeniin myös uskonnollisemmille musliminaisille. Joskus vähän harmittaakin omalla salilla heidän puolestaan, kun siellä on alaknut käydä todella paljon miespuolisia personal trainereita asikkaidensa kanssa. Ei varmaan mukava yllätys, jos sillä miehen läsnäololla on oikeasti merkitystä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
60/33 | 

Aika usein noissa juoksutapahtumissa on just se hauskanpito pointtina, eikä niin vakava juokseminen. Sellaisia tapahtumia musta on hyvä olla olemassa myös, sukupuolirajoilla tai ilman.

Kuulostaa hyvältä paikalta tuollainen, jossa saa treenata rauhassa. Ja tutut on tietysti eri juttu :) Tosin mulla oli kerran sellainen salituttu, että me ei ikinä ehditty treenata mitään jos satuttiin näkemään, kun piti vaihtaa vaan pari sanaa siinä sarjojen välissä ja sitten juututtiin pölisemään :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
61/33 | 

Joo ainahan se on osittain siitä kiinni, miten itse kokee. Että tosi ystävällinenkin katsominen tms. voi tuntua häiritsevältä ja hyväntahtoinen avuntarjous häiriköimiseltä. Tai toisin päin, joku ei ota itseensä vaikka katsoittaisiin pitkään tms.

Mä en tiedä missä määrin siitä on apua. Jossain määrin ihan varmasti, mutta se kokemus on kuitenkin aina subjektiivinen. Kun itse ohjaan, niin pyrin tosi paljon pitämään ilmapiiriä sellaisena, että kaikki saa edetä omaan tahtiin ja saa olla sen ikäisiä ja kokoisia ja muotoisia kuin on, mutta en mä voi silti täysin sulkea pois sitä, että joku kokee esim. että mä arvostelen. Jos asiakas on todella epämukavuusalueella ja sen tyyppinen, että kuulee asioita helposti arvosteluna, niin hyvistä aikeista huolimatta voi mennä vikaan. Mä olen jossain määrin itse tällainen kuulen asioita negatiivisen kautta -tyyppi, joten tiedän miten hankalaa se voi olla :D

Ilana
62/33 | 

Oon kerran käynyt naisten salilla ja kyllä suututti: kunnon tankoja ja levypainoja ei ollut ollenkaan, vaan pelkkiä jotain minivirityksiä (semmoisia kai käytetään Body Pumpissa?). Eipä siis ihme, ettei ollut esmes myöskään kyykkyhäkkiä, penkkejä, leuanvetotankoa tai muuta vastaavaa. Isoimmat käsipainot olivat 6 kg. Soutulaitteita oli tasan yksi, mutta crosstrainereita kymmeniä. Tosi stereotyyppistä - eihän naiset kuitenkaan halua muuta kuin treenata kardiota.

kissakahvila
63/33 | 

Omat kokemukset naistensalilla on samanlaisia. Siellä käy kaikenlaista porukkaa ja tunnelma on salliva. Monet ovat varmasti juuri niitä, jotka eivät olisi ilman turvallista paikkaa uskaltaneet aloittaa koko liikuntaharrastusta. Ja turvallisella paikalla tarkoitan sellaista, missä on hyvä olla eikä ahdista. Itsekään en olisi sekasalille uskaltanut mennä niiden klassisten koululiikuntatraumojen jälkeen. On tärkeää, että kaikille olisi turvallisia liikuntapaikkoja ja liikuntayhteisöjä joissa voi harrastaa juuri sellaisena kuin on, ja omilla ehdoillaan. Eikä se turvapaikka aina määrity vain sukupuolen mukaan. Ameriikassa valloilla oleva (ja toivottavasti myös Suomeen tuleva) body positive yoga- liike tuo esille kaikenlaisia joogaajia, ei vain laihoja valkoihoisia naisia.

kissakahvila
64/33 | 

En ole kyllä itse huomannut tässä kolmen vuoden naistensalikokemuksen aikana, että tunteihin ei osattaisi keskittyä.

Kati maailman toiselta puolen
65/33 | 

Mä en ole yhtään juoksija tyyppiä mutta kyllä sitä yhden maratoonin juoksis jos maalissa odottelee palomies smokki päälle.. Täältä tullaan :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012