Oli tuossa aiemmin puhetta siitä, sopiiko virheellisestä tai vaarallisesta tekniikasta huomauttaa. Siinä vaiheessa - vaikka en kokenutkaan olevani kykenevä korjailemaan - vielä luulin tietäväni salitreenaamisen tekniikasta jotain. Nyttemmin on käynyt selväksi, että se mitä tiedän, on todellakin vain jotain.

Olen nimittäin käynyt Trainer4You:n kuntosalivalmentajakoulutusta ensimmäisten lähipäivien verran, ja omaa opiskelua päälle. Tällä ajalla on ilmennyt, että mitä enemmän tietää, sitä vähemmän tietää tietävänsä. Otetaan nyt vaikka selän asento: sen voi luulla olevan jotakin ja voi myös luulla, että sen pitäisi olla jotenkin. Totuus molemmista on tuolla ulkona. Ulkona omasta päästä nimittäin. Ja miten monta niitä asentoja voi olla! Itse saan liikutettua lantiotani edestä taakse vähintäänkin kellotaulun nelosesta kasiin, enkä ole mitenkään kuulu twerkkaustaidostani. Siitä sitten ylöspäin koko selkä kohdilleen - aina tuntuu että jossain on mutkaa tai kumparetta vaikka ei pitäisi!

Maisterisihmisenä suhtauduin myös aika rennosti siihen, että kuinka paljon aivotyötä ja vaivannäköä tällainen koulutus voisi vaatia. No homma ei ole sellainen, etteikö työnkin ohella selviäisi. Mutta kirjoja ja muuta materiaalia joutuu kyllä ihan lukemaan ja kertaamaan, samoin kuin liikkeitäkin. Sekä niiden nimiä: Veto sieltä, kääntö tuolta, talja, ristiin, takaa, työntö, punnerrus, tanko, penkki, teline...! Kun enää ei riitäkään, että kurkkii laitteen kyljestä taikka käyttää termejä kuten vemputin, jalkakone, narut ja kyllä-ei.

Tässä treenataan vankilahaukkaa. Myös ilmettä on vielä syytä treenata.

Enkä ainakaan itse ollut sattunut huomaamaan sitä, miten hirveän monta lihasta, jännettä sun muuta osasta ihmisessä oikein on. Puhumattakaan nyt siitä, että olisin jotenkin tajunnut miten ne pelittävät yhdessä ja mitäkin asiaa tehdessä. Muista nyt näiden kaikkien osasten nimet sitten, ja ne liikkeet joilla mihinkin vaikutetaan. Miten kukaan voi muistaa! (Vielä voi lisätä hämmennystään ja ajatella, että millaista olisi olla lääkäri...)

Eikä tässä vielä läheskään kaikki. Olin kyllä tavallaan ajatellut niin, että personal trainer tai kukaan liikuntaa ohjaava ei voi jämähtää niille sijoilleen saatuaan todistuksen koulutuksesta kouraan, mutta tarvittavan tiedon laajuus ja osaamisen jatkuvan päivittämisen määrä ei ollut aivan hahmottunut. Eikä varmaan ole vieläkään. Vaadittavan tiedon lisäksi mietityttää vaadittavan taidon määrä. Mitä kaikkea ja millä tasolla pitäisi osata itse, jotta sitä voisi muille neuvoa?

Paljon treenaavana ja liikunnan ympärillä pyörivistä aiheista kirjoittavana koin olevani aika jyvällä näistä jutuista. Mutta vaikka ehkä olenkin keskivertoa perehtyneempi, on tietämykseni taso aika yleistä ja heikosti käytäntöön siirrettävissä. Pihalla siis ollaan, mutta sen lisäksi että asiamäärä hieman ahdistaa, se totta kai myös kiinnostaa kovasti. Palaan myöhemmissä postauksissa tarkemmin siihen, mitä koulutuksessa on opittu, tämä kun pyöri päinvastaisella linjalla!

Osallistun koulutukseen Trainer4You:n kustannuksella.

***

I've been studying gym instructing. And by now it's quite clear I don't know quite anything, despite how much I write about exercise and health related issues. But hey, there's so much stuff in human body, how could I learn everything at once?

Kommentit (8)

JnH
9/8 | 

Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos! Odotan innolla jatko-osaa.

Fyssarilla käydessäni tai hieroja-fyssari-kaverini juttuja kuunnellessani ällistyn aina, miten hirveän paljon he tietävät ihmiskehon toiminnasta ja miten mielettömän vaikea ala se on. Tuntuu ettei oma oppimiskyky ja älli ikinä riittäisi siihen, vaikka maisterin tutkinto minullakin on, mutta se nyt oli vain sellaista teoreettista löpinää...

NinaMaria
10/8 | 

Tuo on niin totta!  Yhden pt koulutuksen läpikäyneenä uskallan sanomaasi yhtyä. Mutta mä uskon että susta tulee tuossa hommassa kyllä hyvä, eli tsemppiä! 

Surullista on  kuitenkin mielestäni se, että osa pt:stä haksahtuu luulemaan tietävänsä kaikesta kaiken. 

Kävin meinaan hetki sitten kerran kokeilemassa PT:tä. Joskus pt:kin voi haluta pt:n :) Mutta jäi siihen kerran kokeiluun.

Oon siis selkävaivanen jo vuosien takaa ja mulla on 10vuoden kokemus (fysiatrien ja fysioterapeuttien ja oma kokemus) siitä mitä mun selällä voi, saa ja kannattaa tehdä. No tää PT oli sitämieltä että hän tietää minua ja lääkäreitäni paremmin mitä mun selällä tehdään! "Sulla on selkeä notkoselkä - hirveän yleinen vaiva" niin siis mullahan ei oo notkoselkää vaan yliSUORISTUNUT selkä. jne. Meillä otti hieman kiinni. Ja sitte se viimestään suuttu kun otin vielä oman kokemuksen, lääkäreiden ja fysioterapeutin lisäksi omaan arsenaaliini "mäkin oon muuten käynyt pt koulutuksen". Siinä vaiheessa se tulistu ihan täysin kun kehtasin astua tyypin varpaille. Mä en vaan voinut antaa sen tuhota mun selkää jonka oon vaivalla saanut lähes kuntoon. 

No en tie mihin pyrin tällä. :D mulla tais jäädä siitä kohtaamisesta trauma. Mutta siksi suosittelen vahvasti kaikkia pt:tä ja kuntosaliohjaajia ja muitakin ammattilaisia oppimaan kuuntelemisen ja kunnioittamisen kauniin taidon. Ja siksi oon sitämieltä että koulutusta tärkeämpää on että persoonat kohtaa. Elämä ja treeni on paljon monimuotoisempaa kuin voisi kuvitella.

Mut siis hienoa! Ja mielenkiinnolla ootan seuraava postausta aiheesta. :)

SatuHa
11/8 | 

Hyvä ilme, vankilahaukka! :)

Mä olen yrittänyt omatoimisesti opiskelemalla saada omaa kroppaani kuntoon viimeiset kuusi vuotta mutta se on onnistunut vain osittain, joten en aliarvioi sitä tiedon määrää minkä se vaatisi. Kaiken maailman lihaksista ja jänteistä voi oppia kaikenlaista mutta ongelmana on juuri sen kaiken tiedon yhdistäminen järkevästi...

Mä voin tulla koe-eläimeksi jos sun pitää joskus harjoitella jollakulla. Haluan tietää mitä ne kaikki mutkat voi selässä olla. :)

miltseri
12/8 | 

Niinpä! Haastehan on just se, että oman kroppansa oppii tuntee työllä ja tuskalla ja hädin tuskin sitäkään.. ja sit pitäis laajentaa osaamista kaikkien muidenkin kroppiin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
13/8 | 

Niinpä, ja miten suunnilleen kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin miten ne pystyy ottamaan huomioon? Ja hirveä vastuu kun siinä on toisen kroppa kyseessä kuitenkin!
Pyrin palaamaan aiheeseen ihan lähiaikoina kyllä :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/8 | 

No huh huh! Toi on kyllä ongelma kun koulutus on suhteellisen lyhyt, ja on täysin itsestä kiinni miten syvällisesti ja monipuolisesti asiat oppii ja miten avoimena pysyy eri vaihtoehdoille. Toisaalta jossain vaiheessahan on tehtävä joku tulkinta mistä kiikastaa, mutta kyllä sitä pitäisi pystyä tarvittaessa päivittämään!

Meilläkin on ennen kaikkea korostettu sitä kuuntelemista, ja sitä, että asiakas kokee tosiaan tulevansa kuulluksi.Mutta tietenkään ei voi ottaa vaan sellaista linjaa, että asiakas automaattisesti tietää paremmin... Voihan olla niinkin, että hän on ensimerkiksi netistä keksinyt, että nyt on tämä-ja-tämä ja pakko siksi toimia näin. Siinä sitten tarvitsee sitä kuuntelua että erottaa onko oikeasti kokemusta ja lääkärinlausuntoa jne. vai onko se joku hatusta vedetty mutu. Melkoista tasapainoilua.

Kiitos tsempistä :) Yritän tosiaan saada jatkoa kirjoitettua mahdollisimman pian!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/8 | 

Niinhän se on. Ja oman kroppansa kanssa on sentään koko ajan, että siitä voi tajuta hieman enemmän kuin muiden. Muiden kroppa taas voi reagoida toisin..

Eiköhän tässä jossain vaiheessa tule koe-eläimellekin tarvetta :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
16/8 | 

Nimenomaan! Tosin onhan tuo varmasti sellaista hommaa, että käytännössä oppii suurimman osan, joten ei ehkä hirveän huolissaan tarvitse olla siitä jos tässä vaiheessa tuntuu että ei tajua mitään :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012