Pitää välillä lukea vähän uutisia, että pysyy kärryillä maailman menosta. On kuulemma kaikenlaista ikävää menossa, sotia ja ties mitä eboloita ja sen sellaista. Sitten on nämä oikeasti tärkeät uutiset, eli naisten kroppien muodot ja koot.

Nämä kiintoisat uutiset löytyvät Ilta-Sanomien sivuilta.

Ei päivää ilman uutisointia jonkun tisseistä, pepusta, koosta tai painosta. Koska niitä uutisia me lukijat haluamme. Sillä perusteellahan lehtiä pyöritettään, että tarjotaan lukijoita kiinnostavia uutisia, eikö?

On ehtinyt muutama kuutio virrata vettä Mätäpurossa sitten viestinnänluentojen, joten menin kurkkaamaan Wikipediasta uutiskriteerit. "Hieman yksinkertaistettuna" ne ovat seuraavat:

 1. negatiivisuus
 2. raadollisuus
 3. toistuvuus
 4. voimakkuus
 5. yksiselitteisyys
 6. kulttuurinen merkittävyys
 7. koskettavuus
 8. odotettavuus
 9. yllätyksellisyys
 10. jatkuvuus
 11. päivän valikoima
 12. eliittihenkilöt
 13. henkilöitävyys
 14. positiivisuus
 15. tärkeys

Kulttuurinen merkittävyys, siitäkö tässä on kyse? Että kulttuurimme keskeisintä tietoa on tieto siitä, millaiset kurvit Kimillä on, ja millaisia riepuja hän niiden ylle asettelee? Ja kuvat anorektikoista: vain 25 kiloa! Näitä me haluamme nähdä, ja on hyvä että näitä meille näytetään. Ettei vain pääse unohtumaan se, mikä on kulttuurissamme naisen tärkein mitta. Mahdollisimman matala paino, kaikesta kurvipuheesta huolimatta.

Sitä vaan tässä mietin, että ketä tällainen uutisointi oikeasti kiinnostaa, ja miksi? Kiinnostaako se sinua? Onko se merkityksellistä? Äärimmäisen laiha taitoluistelija voi olla tärkeä uutinen, joka pistää miettimään, että onko siinä lajissa (tai ylipäätään huippu-urheilussa) kaikki ihan kunnossa? Tai tarvitseeko olla? Mihin asti huippua tavoitellessa voi venyä, ja pitäisikö jossain mennä jokin raja? Harmi vaan, että kukaan ei klikkaisi otsikkoa, jossa lukisi jotakin näin tylsää. Vai klikkaisiko kuitenkin?

Itse uskoisin klikkaavani. Hyytävä kuva anoreksiaa sairastavasta taitoluistelutähdestä taas ei saa minua napauttamaan hiirellä linkin kohdalla. Ei ole sinulle tehtykään nuo uutiset, varmasti joku sanoo. Eivät ehkä olekaan, mutta ärsyttää, että joudun elämään maailmassa jossa kroppien koot, muodot, muutokset ja vilautukset ovat olevinaan oikeita, tärkeitä uutisia. Ne eivät ole tärkeitä ehkä edes kroppien omistajille itselleen - tai eivät välttämättä olisi, jolleivät he joutuisi niiden takia lehtiin riepoteltaviksi. Riepotteluahan se pääasiassa on, vaikka osa hankkii mediahuomiota vaikka vähäpukeisilla kuvilla ihan tietoisesti.

Hämmentävää on, miten normaalina tätä pidetään. Päivä toisensa jälkeen sanomalehtien sivuilla on juttuja Pippan pepusta ja Kimin kurveista ja erinäisten henkilöiden anoreksioista. Sekä hemaisevia, rintavia, rohkeita ja seksikkäitä kuvia "analyyseineen". Analyysilla tarkoitan siis sitä huh huh nyt on kuumaa -sepostusta, jota kuvien yhteydestä löytyy parin rivin verran. Eikä kukaan kummastele tätä lainkaan.

Vaikka onhan se nyt todella outoa. Noin puolet maailman väestöstä on biologisesti naisia ja silti on merkittävä uutinen jos jollakin heistä on naisen vartalo. Kaikkien meidän kropat ovat eläviä ja siksi jatkuvasti muuttuvia, mutta on lööpin paikka jos jonkun naisen vartalo muuttuu. Ehkä se onkin: uutisten perusteellahan tätä tapahtuu miehille äärettömän harvoin.

***

I'm just wondering why we consider changes in womens bodies as news worth publishing? And have you ever noticed that these changes really rarely happen to men, judging from the news?

Kommentit (8)

NinaMaria
1/8 | 

Tuo taitoluistelijauutinen kiinnosti mua niin paljon, että oli pakko heti googlata.

Syynä lähinnä oma taitoluistelijatausta ja se että seuraan taitoluistelua aika paljon joten halusin tietää kenestä on kyse. Anoreksia on surullinen sairaus mutta käsittääkseni ei taitoluistelun parissa kuitenkaan niin yleinen kuin voisi äkkiseltään kuvitella. 

Mutta oon samaa mieltä siinä, että suurin osa uutisista on nykyään aika kuvottavia tai ainakin pinnallisia. Mutta kun klikkaan jotain jossa on jonkun julkkiksen kuva, niin en ehkä varsinaisesti odotakaan mitään "uutista". Se on sellaista ajan tuhlausta enemmänkin. Oikeat uutiset luen ja katson sitten muualta. Surullista toki on, että iltalehti ohjaa juttujaan siihen suuntaan, mikä saa eniten klikkauksia mainostajien takia. Kaipaan kuitenkin yhä oikeita uutisia. Ja olisihan se mukava joskus lukea positiivisistakin asioista.

sanumaria
2/8 | 

Määkin luistelijana kävin heti kattoon. Mutta noh, typerä valmentaja ei oo ehkä suoraan oikaistavissa että lajissa on jotain vikaa. 

Lisäksi, mää ainakin voin myöntää ihan suoraan että kyllä mua kiinnostaa enemmän Kimin kurvit kun joku uutinen Suomen taloudesta. Saatan mää silti jostain jokun "asiauutisen" lukea, mutta jos meen Iltalehteen tai Iltasanomiin niin en todellakaan odota mitään muuta kun höpöhöpöuutisia. Nehän on klikkilehtiä, juoruja ja höpöhöpöä. Jos haluaa järkeviä uutisia niin noi kaks osoitetta kantsii ehkä jättää väliin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
3/8 | 

Tuskin noista kukaan odottaakaan uutista-uutista, mutta ihmettelen tätä kultuuria, jossa se on jollain tavalla merkittävää minkä muotoinen tai kokoinen joku just nyt on. En pysty käsittämään.

Ja joo, ihan jos noita uutiskriteerejäkin miettii, niin jos asia koskettaa just sua jollain tavalla, niin kiinnostaahan se, kuten tässä taitoluistelutapauksessa. Ehkä toi kroppajuttu menee niin, että koska sulla on itselläsi kroppa jonka pitäisi olla jonkun muotoinen, sua automaattisesti kiinnostaa muiden kropat ja niiden onnistuminen tässä oikean muodon tavoittelussa...ööö?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
4/8 | 

Mä odotin, että tossa olisi ollut jotain yleisempää analyysia lajin vaatimuksista jne., mutta oli vaan siitä valmentajasta.

Ei muakaan kiinnosta uutiset Suomen taloudesta (sori :D) mutta ei mua kiinnosta myöskään Kimin kurvit. Se mua kiinnostaa, että miksi oletetaan että kansaa kiinnostaa Kimin kurvit tai miksi ne kiinnostavat kansaa? Miksi me pidetään näitä kroppia uutisoimisen arvoisena? Olkoonkin juoruja ja höpöhöpöä, mutta silti niitä pidetään niin merkityksellisinä että niistä kirjoitetaan, pistetään nettiin tai painetaan lehteen ja ihmiset klikkaa ja lukee.

_sara_
6/8 | 

Uutiset nyt muutenkin on viihteellistynyt, lopetin tänä vuonna Hesarin tilaamisen tästä syystä... Ja kukaan ei kai Iltistä avaa lukeakseen "oikeita" uutisia. Ja tämähän sopii päättäjille, kun ihmisiä kiinnostaa mieluummin joku tekaistu kohu aiheesta x ja peppu/tissikuvat sen sijaan, että kiinnostaisi surkea taloustilanne, valtion järjetön kasvava velka jne.
Nykyään äänestäminenkin tarkoittaa monille jotakin Putous/Tanssii tähtien kanssa ja mitä näitä nyt on- äänestys tai vaaleissa äänestetään hyvää tyyppiä tai sellaista, joka näyttää kivalta eikä ihmistä, jolla on osaamista.

Minusta oli jo aika pohjanoteeraus, kun Ylen pääuutisissa oli pitkä juttu siitä miten One Direction tulee ENSI kesänä Suomeen keikalle. Itse toivoisin, että uutiset olisivat oikeita asiallisia ja hyvin taustoitettuja uutisia, joista saattaisi ehkä oppia jotain uuttakin ja viihde ja ihmisläheiset perhe/ihmissuhde/parisuhde- jutut olisi sitten asia erikseen.
Olen muuten huomannut, että MeNaisissa on välillä aika hyviä ja tasokkaita ajankohtaisia artikkeleita (en tarkoita siis näitä parisuhdehaastatteluja vaan vaikkapa artikkelia syrjäytymisestä kolmessa polvessa tai millaista arkea naiset elävät eri maissa. Silikonirinnoista on ollut asiallisia ja kriittisiä juttuja, joissa on monta näkökulmaa ja ilman mitään kohukuvia. ;)

Mimimii
7/8 | 

Täytyy myöntää, että IL ja IS ovat mielestäni täyttä roskaa. Lopetin näiden nettisivujen lukemisen tietoisesti pari vuotta sitten. Oli aika vaikeaa löytää korvaava ilmainen uutislähde, kun Hesarin sivuilla voi lukea vain sen 5 uutista viikossa. Nykyään katson uutiset Ykköseltä, kuuntelen Ylexltä tai luen ne Ylen uutissovelluksesta jossa voi painottaa kivasti omia kiinnostuksen kohteita ja saa enemmän paikallisia uutisia. Ainakin näin saan vastinetta maksamalleni Yle-verolle ;)
Ymmärrän että iltapäivälehdet ovat monelle täysin viihdettä, enkä minäkään kieltäydy lounasravintolan ilmaisesta IS:stä syödessäni yksin. Tuntuu vain silti uskomattomalta, että monet ystävistäni (18-25 v.) käyttävät iltapäivälehtien nettisivuja ensisijaisena mediana "uutisten" lukuun.

Sini-inis
8/8 | 

Olen samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa, että ei ihmiset ehkä etsikään niitä oikeita uutisia IL:n ja IS:n sivuilta. Minäkin luen just kaikki tuollaiset turhat jutut Kimin kurveista ja anorektisista taitoluistelijoista, vaikka tiedän että maailmasta löytyisi aika paljon kiinnostavampiakin asioita ja sellaisia uutisia, jotka ohjaisivat ajatuksia johonkin muualle kuin ulkonäökökomplekseiheni ja oman napani ympärille. Eihän sitä tiedä vaikka ratkaisisi maailman talouskriisin jos välillä suuntaisi ajatuksiaan siihen suuntaan eikä ajattelisi vain omaa persettään ;)

Mutta onhan se oikeasti surullista että naisen vartalosta tehdään kerta toisensa jälkeen tuollainen haloo ja revitellään toisen kenties aroilla, ulkonäköön liittyvillä asioilla, jotta ihmiset voivat sitten tuntea milloin paremmuutta ja milloin huonommuutta verratessaan itseään näihin julkkisnaisiin... Tämän päivän saldona on ainakin jutut Iina Kuustosen tisseistä, Krista Siegfriedsin seksiä tihkuvasta asusta, Sara Siepin yläosattomuudesta, prinsessa Victorian lihaksikkaista sääristä ja Renee Zellwegerin "saamelaisesta" ulkonäöstä. Lisäksi taisin lukaista jonkin otsikon "läskeille tytöille" suunnitelluista halloween-asuista, J. Lo.:n vartalon luonnonlakien uhmaamisesta (johon ei muuten moni nelikymppinen kykene!), katsoin lisäksi videon jostain jenkkilästä ja videolla tyttö käveli kadulla ja hänelle huudeltiin ulkonäköön liittyen, lisäksi mm. Marianne Kallion ja Amanda Harkimon nakukuvausjuttujen otsikot lukaisin. Taisi myös tää fitnessilmiön illuusion paljastaja keikkua kuvissa ja otsikoissa (anteeksi, en muista nimeä).

Joo, huh ja hengästys. En ihmettele enää yhtään nuorten ja aikuistenkaan naisten ulkonäkökriisejä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012