Luin juuri jostain, että tutkimuksen mukaan pelkkä lomakuvien katselu saa ihmisen tuntemaan itsensä onnelliseksi. Vaikutus perustui ilmeisesti siihen, että kuvia katsomalla lomamuistot aktivoituivat, tai sitten niin, että aivot luulivat että lomallahan tässä sitä ollaan. En muista tarkalleen, enkä raivokkaasta googlaamisesta huolimatta onnistunut tuota tutkimusta löytämään.

Tässä onnellistava ja tyynnyttävä hiekkarantamaisema.

Tutkimusta etsiessäni löytyi kaikkea muuta kiintoisaa. Kuten se, että esimerkiksi Facebookissa nähdyt räpsyt paratiisirannoilta voivat aiheuttaa kateutta ja masentuneita fiiliksiä. Voin hyvin uskoa. Erityisesti, jos itse ei ole aikoihin ollut lomalla saati matkalla, eikä jostain syystä pysty lähtemäänkään, niin kyllä riepoo. Toisaalta kolmasosa suomalaisista sanoo, että kurkkii muiden Fb-kuvista mieluiten lomakuvia. Ja mikäli loma on jo varattuna, kelpaavat vieraidenkin kuvat aikaansaamaan fyysisesti mitattavan innostuksen. Ei kun Instaa kaivamaan kaikki ne onnelliset, joilla on matka plakkarissa!

Mutta mitä ihmettä, eikö tämä juttu olekaan ihan näin yksinkertainen? On nimittäin käynyt ilmi, että Instagramissa jaettujen ruokakuvien katselu voi vaikuttaa ruokahaluun. Eikä suinkaan niin päin kuin olettaisi, vaan ruokaa esittävien otosten katsomisen jälkeen ruokahalu väheni. Irvileuat ehdottivat kuvien selailua jo laihdutuskeinoksikin! Tekniikka & Talouden jutussa ilmiötä avataan näin: Tutkijat selittävät tulosta sillä, että jo ruoan näkeminen aloittaa nautintokokemuksen. Tapahtuu psykologisesti vähän samoin kuin jos olisi aloittanut syömisen jo aiemmin. Ensimmäinen pala suklaakakkua tuntuu yleensä herkullisemmalta kuin viides, ja ruokakuvia nähneestä tuntuu ikään kuin hän olisi jo syönyt ensimmäiset, parhaat suupalat.

Kuvien (ja liikkuvan kuvan) vaikuttavuus ihmiseen on jo ennalta tuttu asia. Esimerkiksi luontokuvien katselun on todettu esimerkiksi laskevan verenpainetta, sykettä ja hengitystiheyttä (selittäisikö luonnon vaikutus myös sen, miksi juoksumatolla on niin paljon raskaampaa juosta kuin ulkona?) ja tekevän ihmisistä mukavampia. Uusien tutkimusten myötä löytyy kuitenkin lisää mielenkiintoisia ja hauskoja vaikutuksia. Kuten se, että urheilun katseleminen voi parantaa kuntoa. (Miksi en tajunnut tätä kun lojuin flunssassa!) Kauhuelokuvien kaloreita polttava vaikutus on monille jo tuttu.

Tässä taas rauhoittava ja positiivisuutta lisäävä kuva vesiputoksesta!

Moni tuntee syyllisyyttä katsoessaan kisavideoita kesken työpäivän. Mahdollisesti turhaan, sillä Harvardin yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että koehenkilöt suoriutuivat hienomotorisista toiminnoista paremmin sen jälkeen, kun he olivat katsoneet kuvia koiran- ja kissanpennuista. Hiroshiman yliopiston tutkimuksessa todettiin parannusta myös muissa taidoissa. Vaan ei tässä vielä kaikki! Kissimirrien avulla voi myös opetella puhumaan espanjaa, sillä kattien katselu ilmeisesti parantaa muistia.

Sitten saman tien valinnaisia kuvia tuijottelemaan. Jos haluat elää vaarallisesti ja kokea jotakin tutkimatonta, katso näitä "rumia kuvia Porista"!

***

I found out that according to a reseach looking at your own holiday photos may make you feel happy, but other people's vacation piccies on Facebook may make you sad. Instagram food pictures may make you thin as they reduce the pleasure you get from food. Photos presenting nature makes one calm and nice and watching horror movies makes one horrified (apparently), leading to high pulse that burns calories. Same effect happens when watching sports. Looking at kitten piccies can improve fine motoric and even other skills and those furrballs can also learn you some spanish. You can also look at these ugly pictures of Finnish town Pori. I don't know what's going to happen if you do.

Kommentit (25)

miakuusisto
26/25 | 

ihana postaus :)) kiitos !!

nyt mulle sitten selvisi miksi isäni on Tikkulaiha vaikka syö 24/7, kun hän katsoo Kaikki urheilut ikinä, joka päivä :DD ja varsinkin kaikki rallit !? hmm.. pitääkin alkaa nauhottaa noi Formulat !! to do-lista uusiksi ! hitto. 

ja, sitten googlettaa kaikki suklaa -ruokatapetit ja tapetoida makkari ja keittiö uusiks.. jaa, vois aloittaa senkin sit jo eteisestä, ettei nälkä yllätä.... :DDD !

mä tallennan tämän postauksen ja tulostan mun seinälle. lupaan. ja teen postauksen sen kehystämisestä. 

?

curro ergo sum
27/25 | 

Olen karkkilakossa tammikuun ajan, kukaan ei sitten lähettele tai julkaise facebook-sivuillaan yhtään suklaakuvaa, kuulitteko...

Kärttyri
28/25 | 

Osan noista tuloksista ymmärrän, mutten kaikkea. Esim. että pitäisi olla kateellinen Facebookissa. Vai onko fb-kaverieni elämät vain niin surkeita? Tai lomakuvien katseleminen saisi aikaa kateutta? Parhaimmillaan tulee matkakuume, ja eikös jonkin asian suunnitteleminen tee paljon onnellisemmaksi kuin asian varsinainen toteutuminen? Haaveilen matkasta lämpimään, jossa on valkoista, hienoa hiekkaa vaikka todennäköisesti tällainen matka ei tule toteutumaan. Ainakaan vuosiin. Toisaalta jos matkustus tm. on totaalisen mahdotonta eikä mitään lomaa ole edes tulevina aikoina, voisin ehkä olla puhtaasti kateellinen muiden kuvista.

Kun näen ihmisten syövän tv:ssä, haluan ruokaa (jos se näyttää hyvältä), jos ihmiset juovat viiniä, haluan viiniä, samoin käy kahvin ja teen kanssa. En todellakaan koe, että nälkä menee syömistä katsellen.

Eläinten poikasten katselu ainakin saa hymyn huulille. Mutta mahtavaa, jos sohvaperunana oleminen parantaa kuntoa =D

empuska
29/25 | 

Mua mietitytti aikoinaan tuo Instagrammin ruokakuvatutkimus. Koska muinoin, kun se jossain Tech Crunchissa bongasin, lähteet eivät maininneet mitään, millainen laatukontrolli itse kuvissa oli ollut. Kun on lukenut näitä irvileukojen ketjuja lueskellut tyyliin "Postaa kuva ruuasta, jota et koskaan söisi", yllättäen todella normiruuat näyttävät ihan hirveiltä huonojen kuvaajien ottamina.

Suurempi vaikutus sillä kun on, ottaako ammattilainen ammattilaisesti esille laitetusta mämmistä kuvan, vai viskooko joku tampio sitä kulhoon maitojen kanssa ja räpsii sillä Instaan kuvan mokomasta. Ja kun suurin osa Instassa hääriviä on jälkimmäisiä, en ihmettele sinänsä tulosta. Mutta juuri sen takia nakertaa, että kun lähteet eivät sano yhtään mitään, miten testi suoritettu. 

Nimim. "Ärrin murrin muka akateemisesti"

Piia-Marika
30/25 | 

Toi eka kuva oli ihana! Ja toi toka kuva kans. Varsinkin veden väri. Mä oon silti jo ton ekan kuvan maisemissa keräämässä noita ihania kiviä rannalta muovikassikaupalla. Ja ehkä mä vähän vedän keuhkoihini tota ilmaa ja nautin tosta avaruuden ja tilan tunteesta. Ei sitä jaksa kateutta tuntea, mul tuli hyvä olo. Kiitos! :D

yassu.f
32/25 | 

Hei kiitti paljon! Olipa uutta tietoa mulle. :)

yassu.f
33/25 | 

Hei kiitti paljon! Olipa uutta tietoa mulle. :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
34/25 | 

Mä kyllä jäin hämmennyksen tilaan, että pitäisikö katsoa kuvia herkuista vai ei? Empiirinen kokemus kyllä sanoo, että jos näen kuvan suklaasta, haluan sitä eikä niin, että en haluaisi. Parempi varmaan olla katsomatta :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
35/25 | 

Kyllä sun nyt on pakko olla kateellinen :P No, tutkimus on varmaan aika hataralla pohjalla, että en nyt ihan kauheasti ajattelisi että kaikki vain kateellisina kyttää toistensa kuvia. Kyllä mulle sellainen pieni miksi OI MIKSI mä en ole tuolla -olo saattaa tulla, mutta en jää sitä päiväkausiksi märehtimään. Ja just niin, voin kuvitella, että jos ei olisi matkaa tiedossa, ei mahdollisuutta pitää lomaa, ei rahaa eikä mahdollisuutta säästää, niin saattaisi ihania kuvia katsellessa aika lailla pänniä.

Muakin hämäsi toi ruokakuvien katselu. Kyllä mä alan himoamaan jotain jos sitä näen. Mutta toisaalta, tuo testi tehtiin niin, että katsottiin kuvia esim. pähkinöistä ja sitten syötiin ne pähkinät vs. pelkkä pähkinöiden syöminen. Että jos ensin katselee hirveästi kuvia suklaasta ja sitten syö, niin se ei olekaan niin hyvää kuin pelkästään syödessä olisi ollut?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
36/25 | 

Hahaa, isän salaisuus selvisi :D

Tuommoiset suklaatapetit olisivat kyllä melkoinen idea :D

Hahaa!!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
37/25 | 

Joo, mä en lähtenyt edes selvittämään lähteitä näiden osalta kun tämä oli tällainen kieli poskessa -juttu. Aika epämääräisiä nuo ovat.

Sitä olen muuten itse miettinyt, että miksi mä en osaa kuvata ruokaa? Näin niin kuin ohimennen tässä alan pohtia. Olen lukenut tsiljardi ota hyviä ruokakuvia -ohjetta, ja silti olen tuo mämmiä kulhoon viskova tampio. Ei ihme jos menee ruokahalut.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
39/25 | 

Niinpä :D Facebookissa vinkattiin, että Porilainen pyysi lukijoilta myös rumia kuvia joulukoristeista?! :D

MinnaM
41/25 | 

Voiko joulukoristeista saada muita kuin rumia kuvia...? (Muhahahaaa.)

NC_Mirva
42/25 | 

Heh, penkkiurheilu kannattaa :) Mua jäi kyllä eniten kanssa hämäämään toi ruokaväite. Kuten joku jo komemntoikin niin samoin minulla alkaa tekemään viinejä ja ruokia mieli kun niitä telkkarissa nakee. Ja muistelisin joskus yläasteelta vuosia sitten psykologian maikan kertoneen eräänlaisesta piilomainonnasta mikä ilmeisesti nykyään on kiellettykin kun väläytetään ohjelman lomassa sekunnin sadasosan verran esim. kokista niin johan alkoi katselijoilla tekemään kokista mieli ja kipittivät tyytyväisenä jääkaapille mainoskatkon tullessa... Tosin saattaa täällä muisti tehdä jo tepposiakin, on tosta yläasteesta jo ehtinyt jokunen vuosi vierähtää ;-) Kiitos hauskasta jutusta!

possu
43/25 | 

Elokuva Sideways kuulemma aiheutti jonkinlaisen piikin viininmyyntiin...itsehän en sitä edes suostu katsomaan ilman viiniä, samoin ruokaohjelmat lisäävät kilon tai kaksi/katselukerta. En siis katso niitä. Pari viikkoa sitten löysin liikuttavan listan asioista, jotka saavat lukijan hymyilemään ja tämä on kerrottunakin saanut kavereiden suupielet ylöspäin: eli kun saukot nukkuvat, ne pitelevät toisiaan "kädestä" kiinni etteivät kelluisi erilleen. Ja taas hymyilyttää...

Suvi K.
44/25 | 

Kai myös liikuntablogien lukeminen ajaa saman asian kuin kuntosalitreeni? Täytyy tässä ainakin silmälihakset kasvaa, ja sormien myös, jos kirjoittelee kommentteja! :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
45/25 | 

Joo, muistelin samoin, ja Wikipediasta löytyi, että Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 18.2.2005, ja vuonna 2005 Pinot Noir -viinejä myytiin Alkossa litroina 51 % enemmän kuin vuonna 2004, lainaus printtihesarista. Vaikuttikohan se myös chardonnayn myyntiin, siinähän on se viininvalinnan ABC, Anything But Chardonnay :P

Ruokaohjelmista tulee myös aina nälkä!

Nukkuuko saukot vedessä kelluen?! Ja voi, kaverin kanssa! Mua on jo vuosia ilahduttanut se, että luin jostain oravista: vaikka orava on yksinelelevä eläin, jos on kova pakkanen, oravat menevät kaverinsa pesään nukkumaan yhdessä, että on lämpimämpi :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
46/25 | 

Kyllä varmasti ajaa! Ja myös motivaatiokuvien katseleminen muokkaa kroppaa :D Parhaita on ennen - jälkeen-kuvat, niitä katsoessa varmasti muuttuu itsekin!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
49/25 | 

Riippuu siitä, kumpaan suuntaan niitä katselee. Jos liikutat silmiä edes takaisin kuvien välillä, ei tapahdu mitään. Minkä olet varmaan huomannutkin, tämä on yleinen virhe :/

NC_Mirva
50/25 | 

No näköjään se muisti vielä jotenkin pelaa siis :-D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012