Lämmin jatkuu, ja se tarkoittaa monilla mahdollisimman pieniin vaatteiisin pukeutumista. Toisilla ei. Osin siitä syystä, että kittanat hepenet eivät kiinnosta, mutta moni pukeutuu peittävästi tai jättää menemättä esimerkiksi rannalle koska häpeää itseään. Toiset meistä eivät ymmärrä peitellä vikojaan, ja heille huudellaan keskustelupalstoilla ja iltapäivälehdissä siitä, miten kuvottavaa on paljastaa pyöreitä, karvaisia, arpisia tai jollain muulla tavalla ällöttäviä raajoja tai vatsoja.

No, kaikki ruumiinosat eivät välttämättä ole kovin esteettisiä, eikä niitä voi joka paikassa esitellä. Kuitenkin niin kauan kuin pysytään sopivan käytöksen rajoissa - ja voidaan miettiä kulkeeko se raja pakarasortsin reunaa pitkin - ei muilla pitäisi olla kenenkään pukeutumiseen ja kroppaan mitään sanomista. Jos jonkun vatsa, reidet, sääret tai käsivarret ahdistavat, voi katsoa muualle. Tai olisi ehkä parempi pysyä sisätiloissa omassa täydellisessä seurassaan.

Vaan ei, sisätiloissa ja peittävien vaatteiden suojassa pysyvät he, jotka ovat oppineet häpeämään kroppaansa. Kroppaansa, joka on todennäköisesti aivan normaali.

Lapsena sitä ei ajatellut olevansa vääränlainen joihinkin tekemisiin tai vaatteisiin.

Olen siinä käsityksessä, että joskus ennen hävettiin sairauksista tai onnettomuuksista syntyneitä tai synnynnäisiä selkeästi poikkeavia ominaisuuksia. Ehkä niitä pidettiin osoituksena entisen elämän pahoista teoista tai jumalten epäsuosiosta, jolloin häpeäminen oli loogista. Nykyisin häpeämme ns. kauneusvirheitä, mutta syy on sama. Ulkonäkövirhettä kantava nainen on epäonnistunut tärkeimmässä tehtävässään, hyvältä näyttämisessä. Syytäkin hävetä.

Samoin kuin joskus ennen pidettiin aivan normaalina sitä, että jollakin tavoin epämuodostuneita tai rampoja sopi pilkata - hehän olivat itse syypäitä tilaansa - on suuren joukon mielestä aivan oikein mollata naisia selluliiteista, karvoista, vääränlaisista rinnoista, kasvoista tai hiuksista. Jotkut tyytyvät tekemään tätä näppäimistönsä takana, toiset kokevat asiakseen ilmoittaa asiantilasta ohikulkevalle naiselle vaikka kadulla. Rumuus on naisen synti, oma vikansa ja ansaitsee huutelun.

No, tyhmyydelle ja ilkeydelle ei mahda paljon mitään. Kapeakatseisuuskin on siinä ja siinä. Suurempi ongelma on se, että naiset ovat menneet uskomaan tämän, ja elävät jatkuvasti häpeän kanssa.

Joku ei mene saunaan, koska ei kehtaa näyttää kroppaansa. Toinen ei koskaan käy rannalla tai uimahallissa. Monet eivät käytä kuin pitkiä housja tai pitkiä hihoja. Pukeutumis- ja meikkiohjeita seurataan rajoittavuuteen asti: minulla on niin ohuet huulet, että en voi käyttää kirkasta huulipunaa. Mitään näistä ei tietenkään tarvitse tehdä jos ei halua. Mutta on eri asia jättää uimahallireissu väliin, koska ei tykkää vedestä ja pelkää jalkasientä kuin siksi, että tuntee olevansa niin hirveän näköinen, että ei voi näyttää puoli- tai kokoalastonta kroppaansa muille.

Niin hirveän näköinen. Kuulostaa ehkä liioittelulta, mutta ei ole. Maailma (tai ainakin läntinen maailma) on täynnä naisia jotka rajoittavat tekemisiään ja pukeutumistaan häpeän takia. Ja tämä häpeä on oikeaa. Tukahduttavaa ja lamauttavaa. Täysin normaalin näköisten ja oloisten naisten suusta kuulee kommentteja siitä, miten he eivät voi tehdä tätä tai tuota. Olen liian lihava käymään kuntosalilla, kaikki pilkkaavat minua. Minulla on niin paksut jalat, että en voi käyttää lyhyitä hameita. En voi hymyillä, koska minulla on niin rumat hampaat. En kehtaa mennä rannalle näine raskausarpineni.

Toivottavasti ei aikuisenakaan.

Järkyttävintä on, että monesti nämä ominaisuudet todellakin ovat ihan normaaleja, tavallisia, silmäänpistämättömiä, vähäisiä. Voi jopa olla, että niitä ei huomaa kukaan muu kuin henkilö itse. Kulttuurimme ei vain tunnu sallivan minkäänlaista poikkeamaa ideaalista, ideaalista joka on kuvankäsittelyllisin keinoin muokattu itäeurooppalaisesta 15-vuotiaasta tytöstä. Vaikka ihannetta ei täytä enää edes se 15-vuotias mallityttö, uskomme, että meidän pitäisi.

Ymmärrämme, että tavoite on mahdoton. Silti häpeämme poikkeamaa siitä. Koska kulttuurimme on niin kyllästetty kuvilla ideaalista, alkaa normaali vartalo näyttämään oudolta, jopa virheelliseltä. Ja koska ne "virheet", joita oikeissa ihmisissä tietysti on, siloitellaan pois kuvista, alamme pitämään niitä poikkeuksina. Epänormaalina. Tämä kuviteltu poikkeavuus aiheuttaa häpeää, joka tuntuu luonnolliselta. Siksi se hyväksytään, ja siksi hyväksytään ne ajatukset, joiden mukaan tietyllä kropalla ei voi tehdä tiettyjä asioita tai pukeutua jollakin tavoin.

Että kukaan ei vain näe, etten ole täydellinen. Että kukaan ei vain huomaa virheitäni, epänormaaliuttani, poikkeavuuttani.

Se vain, että mitä useampi meistä tekee näin, sitä useampi saattaa tuntea itsensä epänormaaliksi.

Laitoin sitten tällaisen likaiset hiukset ja turvonnut naama* -kuvan internettiin. Vähän ahdistaa, mutta en jaksa hävetä. Tuolta näytän aina välillä.

Älä enää usko keskustelupalstoja, lehtiä tai nyrpeitä kavereita. Älä välitä musiikkivideoiden ja Instagramin täydellisistä vartaloista. Pukeudu ja meikkaa kuten haluat. Korosta joitain ominaisuuksia ja kätke joitain jos haluat, mutta älä tee sitä häpeän takia. Älä suostu enää uskomaan, että sinussa on jotakin kammottavasti vialla. Älä anna ulkonäkösi tai vartalosi muodon määrittää, mitä voit tehdä, minne voit mennä ja miten voit pukeutua. Jätä häpeä niille, jotka ruotivat muiden ulkonäköä.

*Johtuu siis tästä.

***

So many women feel ashamed of their bodies & their looks. It think it's so deeply wrong and it makes me very sad. I hope that everyone could stop thinking there's something horribly wrong with their bodies and happily do anything they want and dress anyway they like.

Kommentit (26)

Vierailija
27/26 | 

Mä pitkään kannoin ylipainokilojani häpeillen ja "älä kato mua, mä oon läski" vaatteisiin piiloutuen, mutta alkukeväästä päätin että vi***! Ensinäkin päätin hankkiutua eroon kaikken epäterveellisimmästä läskikerroksesta ja toisekseen päätin, että saan pukeutua ihan miten haluan. Se vaan, että vaikka muualta on vähän kiloja lähtenytkin, niin mahaläskit on todella tiukassa ja ilmeisesti läskinsä ylpeänä kantava naisihminen on pakosti raskaana.... Eli raskauskyselyjä tulee nykyään useammin kuin ikinä ennen, vaikka paino on laskusuunnassa...

Suvi K.
28/26 | 

Tuttu aihe. Mun taannoisessa kesälistapostauksessa oli yhtenä kohtana hankkia rusketusrajat shortsien mukaan osin siksi, että päätin ihan periaatteen vuoksi olla piiloutumatta pitkiin lahkeisiin ja helmoihin. Hölmönä kun olin tätä pari kesää tehnyt muka liian paksujen reisien takia. Nyt rusketusrajat on löytynyt paitsi shortsien, myös bikineiden mukaan, kiitos helteiden. :)

SatuHa
29/26 | 

Justiin luin jostain blogista että Kuubassa ihmiset hyväksyvät kroppansa sellaisena kuin ne ovat koska heillä ei (kommunistisena maana) ole mainontaa. Eli eivät ole tajunneet ruveta häpeämään kroppaansa.

Muistin juuri että tarkoitus oli tänä kesänä heilutella alleja koko maailmalle. :) Pitääpä käydä tekemässä se nyt kun vielä muistan.

jena
30/26 | 

Tunnustan; minäkin häpeän raskauden tuomia kiloja, saati että OLEN vielä raskaana viimeisilläni eli siis tunnen itseni valtavaksi valaaksi. Hyvä puoli on että tiedän kilojen katoavan, mutta sitten on jo se kääntöpuoli vastassa: lihakseton, löysä kroppa. Aargh. Omalla pihalla olen kuitenkin käyskennellyt bikinit päällä ja jopa käynyt uimassa, mutta kauppaan yms on vaikea löytää päälle vaatetta näillä helteillä kun ensinnäkään omat vaatteet ei sovi, miehen vaatteet liian isoja eikä halua pukeutua pitkiin, koska sitten se vasta kuuma onkin. Hameita ja mekkoja en pahemmin omista,eikä ole varaa ostaakaan.

En ihannoi laihoja enkä pyöreitä ihmisiä, ihannoin normaaleja, mutta silti sitä normaaliutta ei tahdo omasta peilistä nähdä..miksi? olemmeko me suomalaisnaiset nykyään niin heikko itsetuntoisia, että emme voi hyväksyä itseämme? :-(

niinpäniin
31/26 | 

Mietin eilen, uskallanko laittaa yhden mekon päälle, se mekko kun on varsin tyköistuva. Olen hoikka ja siro, eikä minulla ole oikeasti mitään peitettävää vartalossani. Paitsi sellainen virhe, ettei vatsani ole täydellisen litteä lauta. Sain vuosi sitten naispuoliselta kaveriltani ikävää kommenttia ulkomuodostani, hän toki kritiikkiä antaessaan muisti mainita miten hänellä on täydellisen littä vatsa ja miten se on naisilla niiin harvinaista. Ilmeisesti me muut tavallisennäköiset naiset emme saisi pukeutua vaatteisiin joissa vatsa voi vahingossa korostua jos sattuu katsomaan tietystä kulmasta sivuprofiilia?

niinpäniin
32/26 | 

Niin ja tosiaan, en uskaltanut laittaa kyseistä mekkoa päälle. Ehkä huomenna?

eviela
33/26 | 

Tuttu homma. Itsellä vatsaprobleemia, joiden takia turvotus 24/7.
Uskaltaudu pois laittamaan se mekko ja KANNA SITÄ YLPEYDELLÄ.
Tiedän kyllä, miten vaikealle se aluksi tuntuu laittaa päälle ja mennä ulos,
mutta ulkosalla sitä huomaa ettei kukaan katsele mahaasi.
Usko pois :) Kaverisi taisi olla lähinnä kateellinen, kun noin ikävästi kommentoi.

..
34/26 | 

Olipas osuvasti kirjotettu !! Jotenkin ajatellut, että olenko ainut joka ajattelee itestään noin pahasti. Rakastan kesää, mutta aina kun se tulee niin tunnen tietynlaist ahdistuneisuutta juuri niistä kesävaatteista. Minulla ei tule vammautumisen vuoksi toiseen jalkaan kunnon lihaksia, joten reiteni on ihan "löysä" ja näyttää todella selluliittiselta vaikka tiedän tasan tarkkaan mistä se johtuu. tästä syystä en IKINÄ ole pitänyt kesällä enää sen onnettomuuden jälkeen lyhyitä hameita, vaikka haluisinkin. Siksi en myöskään IKINÄ mene uimaan jos lähellä olisi muita ihmisiä. Tuli varmasti ensimmäistä kertaa semmoinen olo, että prkl huomenna laitan jonkun kivan lyhyemmän hameen ! :)

Miia_pau
36/26 | 

Kyllä! Kiitos taas, puhut asiaa <3

Olin aiemmin vähän epävarma luonnostaankin thunder thighs -mallia olevista reisistäni, mutta nyt kun ne treenaamisen myötä ovat entisestään kasvaneet, olen alkanut syleillä niitä. Epävarmuus ei tosin ennenkään estänyt minua patsastelemasta bikineissä tai lyhyissä lahkeissa, mutta tänä kesänä shortsini ovat olleet aiempaakin lyhyempiä.

Noin yhtenä ratkaisuna ehdottaisin, että ihmisten pitäisi viettää enemmän aikaa yleisillä rannoilla ja uimahalleissa ja vähemmän naistenlehtien ja internetin parissa. Paitsi internetistä voi katsoa myöhäisimmillään 1970-luvulta olevaa pornoa tai tissikuvia: ei oo siloiteltua eikä fotaroitua. Pientä realismia siihen, miltä se naisvartalo oikeastaan näyttää (ja miltä sen kuuluukin näyttää).

Mersu
37/26 | 

Todella hyvä kirjoitus taas jälleen kerran!! Varmaan kaikkien meidän (naisten?) ulkonäköä on joskus kommentoitu. Täytyy olla todella hyvä itsetunto olla välittämättä arvosteluista. Monestihan nämä kommentit aiheuttaa juuri näitä häpeän tunteita. Meidän kaikkien olisi hyvä käydä uimahallissa ja ottaa lapsetkin mukaan, jotta todella nähtäisiin, ettei niitä täydellisiä vartaloita ole. Itse ihailen suunnattomasti ihmisiä, jotka pukeutuvat ihan miten haluavat välittämättä muiden sanomisista tai katseista. Yritän itse opetella samaa :)

Jonna / Kaaosta ja Kukkamekkoja
38/26 | 

En häpeä enää vartalossani mitään! Äitiys ja varmaan ikä (30 napsahti tänä vuonna) ovat tuoneet sellaista itsevarmuutta, jollaista ei koskaan ennen ole olllut. Ostin jopa tänä kesänä ensimmäiset bikinini ja olen kulkenut niissä ihan ilman hääpeää. Olen erittäin ylpeä itsestäni tästä saavutuksesta :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
39/26 | 

Toi on kyllä jännä ajatus, että mahaa pitäisi hävetä paitsi silloin kun on raskaana, joten jos et piilota mahaa joka ei eole aivan litteä, olet raskaana :/

Sinänsä mä en usko, että raskauskyselijät kyselee pahalla, mutta ehkä kaikki sellaiset alle 8 kk:n mahat voisi jättää ihan rauhaan :D

Hieno homma että olet lopettanut piilottelun ja häpeilyn!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
40/26 | 

Loistojuttu! Mua oikeasti ahdistaa tämä, miten niin monet uskoo, että heillä on joku kropan osa, joka on pakko piilottaa. Ja kun siinä on tuskin mitään kummoista. Hyvä että olet päässyt siitä ajatuksesta eroon!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
41/26 | 

Mä olen kuullut tämän myös. Ja muistan, että ratikkapysäkeillä oli jonkun aikaa sitten Kuuban matkailun mainos (meille kapitalisteille ilmeisesti voi mainostaa...tai sitten sekoitan maan), jossa oli pariskunta rannalla. Nainen oli bikineissä, ja kyllä hoikka ja nätti, mutta ei tosi laiha, tosi rintava tai treenattu, vaan aika "normaalin" näköinen. Pisti silmään :D

Kyllä mainonnalla on tosi iso rooli, vaikka se on juuri niitä asioita, mikä helposti kielletään. Mutta oppii niistä väkisinkin, että tuo ja tuo ja tuo ja tuo osa on jotenkin viallisia ja pitää fiksata tai piilottaa.

Hyvää heiluttelua :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
42/26 | 

Tuommoinen kommentointi on ehkä vielä pahempaa kuin kaikki mainokset sun muut... Tosi ikävä juttu, mutta kertoo kyllä enemmän kaveristasi kuin sinusta :) Mekko päälle vaan!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
45/26 | 

Kummasti se ikä auttaa :D Mutta harmittaa tietysti, että sitä on joskus nuorempana vaikeillut ihan turhaan itsensä kanssa. Toivon mukaan nykyisten nuorten ei tarvitsisi :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
46/26 | 

Mä muistan kyllä tuon fiiliksen. On tosi rassaavaa kun vaatteet ei mene päälle, ja en tykännyt olla ihan veltto makaroni synnytyksen jälkeen, vaikka totta kai järjellä tajusi että molemmat ovat väliaisia juttuja.

Musta tuntuu, että kun tuo kauneusihanne on aika kova nykyään, vielä kun on tämä lihasmuoti niin entistä enemmän. Kulttuuri on paljon visuaalisempi jne., mä luulen että kaikki tämä vaikuttaa siihen, että ei hyväksytä itseä eikä hyväksytä muitakaan :(

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
47/26 | 

Toivottavasti laitoit!!! Ja toivottavasti pääset uimaankin vielä joku kesä :)

Noi on vaikeita kanssa, tavallaan tulee sellainen olo että haluaisi selittää ihmisille miksi itsessä on joku "vika". Vaikka mitä se kenellekään kuuluu näytti miltä tahansa, ja olipa siltä näyttämiselle mitään syytä tai ei. Ei meillä ole mitään velvollisuutta olla tietyn näköisiä, mutta onhan se vaikeaa olla välittämättä ihanteista ja mahdollisista kommenteista/katseista ym. Vähitellen :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
48/26 | 

Hyvä että inspiroidut. Näistä pitää puhua, koska häpeä on semmoista mistä yleensä ollaan hiljaa. Sitten kun siitä voidaan puhua sen voima vähenee.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
49/26 | 

Mullekin kävi niin, että mitä isommat mun reisistä tuli, sitä tyytyväisempi olen ollut niihin :D Ja huomasin päätyneeni ihan kadulle asti tänä kesänä ns. PAKARASORTSEISSA. Puolustaudun sillä, että en tajunnut niiden olevan pakarasortsit :P

Joo toi kyllä auttaa. Olen kertonut tämän aiemminkin, mutta kun yhdessä vaiheessa jouduin olemaan vain kotona muutaman kuukauden, ja näin ikäisiäni naisia vain telkkarista ja netistä, ihmettelin ihmisten ilmoille palattuani että miten kaikki ovat niin lihavia. No eivät he lihavia olleet, mä olin vain tottunut siihen vääristyneeseen malliin mitä median kautta näkee!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
50/26 | 

Todella, kommentit on tosi isossa osassa. Niitä varmaan kuulee jokainen, näytti sitten miltä tahansa. Vaikeahan niistä on olla välittämättä, ja kyllä mä toivoisin, että ei tarttisikaan vaan kommentoijat osaisivat olla hiljaa :D Mä en vaan tajua miksi pitää mölistä yhtään mitään negatiivista muiden ulkonäöstä?

Emilia__
51/26 | 

Tämän inspiroimana ostin tänään uuden uimapuvun. Aion taas aloittaa säännölliset käynnit uimahallissa - huolimatta selluliitistä reisissä ja oikeastaan juuri sen vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012