Olet ehkä nähnyt Youtube-videon, jossa kuiskaillaan, rapistellaan papereita, koputellaan rasioita, viikkaillaan vaatteita, suihkitaan suihkepullolla tai harjataan hiuksia. Kyseessä on tietysti asmr-video. Lyhenne ASMR tulee sanoista Autonomous Sensory Meridian Response, ja sillä tarkoitetaan erilaisten asmr-ärsykkeiden, ns. triggereiden, aikaansaamia tuntemuksia. Tuntemukset voivat olla kihelmöintiä, uneliaisuutta, rentoutumisen tunnetta tai jotain muuta.

Blogiani pidempään seuranneet muistavat ehkä aiemmasta mitä on asmr -postauksestani, että olen voimakkaasti asmr-reagoiva. Minut asmr-triggerit tekevät uneliaaksi, olo tuntuu pehmeältä ja kurkunpään ja rintalastan välillä tuntuu painetta, miellyttävää sellaista toki. Lempitriggereitäni ovat muun muassa paperin leikkaaminen saksilla, pelikorttien äänet (itse asiassa jo sana pelikortit saa aikaan pienen reaktion!), kirjoista saatavat äänet kuten sivujen pläräys ja kansien koputtelu, nahkasta lähtevät äänet ja tietokoneen näppäimistön naputtelu sekä tietysti ykkösenä tietynlainen puheääni.

Itselleni asmr-reaktioita aiheuttavat varsinkin äänet, mutta monille myös visuaalinen ärsyke toimii. Kuten vaatteiden viikkaaminen, mikä tahansa meikkaaminen, maalaaminen ja paperin taittelu. Suomalainen asmr-klassikko on Kylli-täti, jossa yhdistyi sekä visuaalinen että auditiivinen ärsyke. Myös kosketus saa aikaan asmr-tuntemuksia, itselläni parhaat kohdat ovat kyynärtaive, selkä ja päänahka.

Luulin viime vuosiin saakka olevani ainoa asmr-reagoiva, ja niin on luullut vaikka kuinka moni muukin. Nykyisin minusta tuntuu oudolta ajatella, että kaikki eivät saa mitään tuntemuksia näistä asioista. En ymmärrä miten se on mahdollista!

Ne, joilla ei ole asmr-kokemuksia pyrkivät näkemään ilmiön seksuaalisena. En ymmärrä sitäkään! Kyllähän sitä nyt monella muullakin tavalla asiat voivat tuntua miellyttäviltä, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mutta ymmärrän kyllä, että "kihelmöinti päälaella" (tai kuten itselläni, oikeassa pohkeessa) tai "miellyttävä palan tunne kurkussa" kuulostaa häröltä. Koska kyseessä ovat tuntemukset, on vaikea selittää mitä asmr oikein on. Mihin asmr-fiiliksiä sitten voisi verrata?

Siihen, kun kelluu meressä ja meri keinuttaa.

Siihen, kun juostessa tulee runner's high ja ihokarvat nousevat pystyyn. Tai kun salilla tekee sarjan viimeistä toistoa, joka tuntuu vähän siltä että oksettaisi mutta hyvältä kuitenkin.

Siihen, kun kampaajalla pestään hiukset. Ja siihen, kun joku harjaa hiuksiasi.

Siihen, kun ruoka on niin hyvää että alkaa itkettää.

Siihen, kun katsoo luontoa tai maalausta ja se upeus alkaa vähän pyörryttää.

Siihen, kun joku piirtelee kynnellä selkään.

Siihen, kun musiikissa tulee joko juuri se mitä odotat tai jotain yllättävää ja tulee kylmiä väreitä ja ehkä kohoamisen tunne.

Nämä asiat eivät tunnu ihan samalta, eivätkä tee uneliaaksi, mutta tuntuvat vaikeasti selitettävällä tavalla hyvältä sekä fyysisesti että mielessä. Sitä en sitten tiedä, että onko ihmisiä, joilla nämäkään eivät tunnu miltään tai ainakaan mitenkään erityisiltä. (Kerro, jos olet sellainen!) Itse olen myös synesteetikko, olen joskus miettinyt, että liekö sillä tai aistiherkkyydellä yhteyttä asmr-reagointiin.

On tosi mahtavaa, että internetin ansiosta asmr-tyypit eivät enää luule olevansa ainoita ja että tästä ilmiöstä on kasvanut ihan oma videogenrensä. Mutta tiedättekö mikä siinä on kaikkein parasta?

Uutisissa kerrotaan koko ajan, miten hirveitä ihmiset ovat. Sitä tulee arjessakin vastaan koko ajan. Ihmiset ovat ilkeitä ja ärsyttäviä ja itsekeskeisiä ja välinpitämättömiä. Asmr-videot muistuttavat, että se ei ole koko totuus. Voisi jopa sanoa, että ne ovat palauttaneet uskoni ihmiskuntaan! Videoiden tekijät tekevät niitä pitkälti pyyteettömästi ja halustaan auttaa ja ilahduttaa muita, vaikkakin nykyään varsinkin suosituimmat saavat hyvän mielen lisäksi rahallistakin korvausta.

Ephemeral Rift on erinomainen esimerkki. Hän on mahdollisesti kaikkein tuotteliain asmr-videoiden tekijä. Hänellä on vähän vaikea tausta, minkä ansiosta hän on ymmärtäväinen ja empaattinen ja omituinen, hyvällä tavalla. Tyyppi tekee kaikenlaisia videoita, siis todellakin kaikenlaisia. Löysin hänet olut-asmr:n (!!!) kautta, ja jatkoin karkinmaisteluvideoihin. Mukana on myös paljon lohdullisia videoita surullisille, asmr:ia miehille sekä erilaisia fantasiavideoita, joissa voit rentoutua elokuva- ja sarjakuvahahmojen tai vaikka Kuoleman kanssa.

A relaxing sound does it make!

Gentlewhispering-kanavan Maria oli ensimmäinen, jonka videoita aloin katsoa ja edelleen yksi suosikeistani. Hän on vähän hörhö ja sympaattinen ja kaikin puolin ihana.

En ole koskaan nähnyt Marian sormuskokoelmaa, koska aina pelkästään kuuntelen tuon videon. En ole myöskään koskaan tainnut päästä sitä loppuun asti nukahtamatta!

Uusin löytöni on Cutebunny992 eli Marianne. Videoita ei valitettavasti ole kovin montaa, mutta oi mikä ääni ja intonaatio! Parasta on, kun hän sanoo either. Siitä huolimatta suosikkini on tämä video:

Kuten pysäytyskuvasta näkee, myös Mariannen videot olisivat ihastuttavaa katsottavaa, mutta niitäkin pelkästään kuuntelen.

Tunnistatko itsessäsi asmr-reaktioita? Vai etkö yhtään käsitä, mistä on kyse?

***

I love asmr!

Kommentit (11)

TaMar
12/11 | 

Joo, käsitän mistä on kyse.

Jotain ton tapasta mulle tulee tietyistä kosketuksista ja äänistä, mutta en ole varma onko se nyt just tämä asmr. Joskus kun katsoo kun joku tekee jotain, se on sellanen "lumoutunut" olo ja sitä vois katsella vaikka kuinka pitkään. Noista kuiskailuvideoista en ole varsinaisesti saanut kiinni, mutta nyt kuitenkin kun tota Mariannen videota kuuntelin, niin en voinut sitä lopettaakaan ja sieltä "tilasta" pitää ikään kuin irtaantua takaisin (videon katsominen taas ei ollut erikoista, itse asiassa se piti ennemmin ignoorata, jotta tohon ääneen pystyi keskittymään). Eli jotain reaktiota noista tulee, vaikka ei nyt mitenkään hirveän voimakasta.

Mutta voin hyvin ymmärtää, miksi noista tulee joillekin tosi voimakkaitakin reaktioita.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
13/11 | 

Mullakin liittyy tommonen "lumoutunut olo", kyllä mä uskon että sulla on ihan samasta asiasta kyse. Se mitä kokee ja miten kokee vaihtelee. Eikä mullakaan toimi kaikki, eikä edes kaikki saman tyypin videot :)

Miia
14/11 | 

Sä olet ehkä ainoa mun oikeassa elämässä tuntema ihminen itseni lisäksi, joka "harrastaa" asmr:a. Mä luulin pitkään, että näitä on kaikilla, ja vasta joskus ehkä kolme vuotta sitten tajusin, että tää on joku ihan juttu. Silloin ei ees vielä YouTubessa ollut kauhean montaa asmr-tyyppiä, katsoin jotain Mariaa ja Bob Rossin maalausvideoita. Parasta on kuitenkin (opiskelija)kirjastossa kuiskuttelevat työparit, jotka välillä näpyttelee tietokoneen näppistä tai se, että joku imeskelee pastillia. Meen ihan transsiin etenkin näiden yhdistelmästä :D 

Yritin joskus jollekin selittää, että se tuntuu vähän samalta kuin se, kun raaja puutuu, paitsi että se on aivo mikä puutuu ja se puutumisen tunne on miellyttävä eikä ikävä. En varmaan tullut ymmärretyksi. Mutta ei se tunne tosiaan ainakaan seksuaalinen olo. Enemmän semmonen lämmin teemuki aivolle.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
15/11 | 

No en mäkään tiennyt että sä oot! Pakotetaan Lotta naputtelee näppäimistöä ja kaikkea!
Toi aivojen puutuminen on kyl hyvä ilmaisu. Ei sekään ehkä ihan avaa, mutta kyllä se sellaistakin on.
Mä itse asiassa yritin joskus kattoo jotain girlfriend/boyfriend asmr:a, mutta se oli ihan kauheaa :O En tajua miten se voisi millään tavalla toimia kellekään, asmr:na tai muuten :D

Maikkis vaan
16/11 | 

Olen kyllä kuullut asiasta aikaisemmin, mutta nyt vasta (intohimoisen kirjoituksesi perusteella) innostuin kuuntelemaan useampaakin youtube-juttua, mutta en tykännyt. Äänet oikeastaan ärsyttivät, eivät mitenkään rauhoittaneet tai edes rentouttaneet.

On kyllä muutama klassinen kipale, joka aiheuttaa sen, että kun biisin osa alkaa (esim. Mozartin Requemin osa Lacrimosa tai Bachin Jouluioratoriossa samoin muutama osa, esim. alku), jota en voisi ikinä edes kuvitella kuuntelevani autossa, koska ajaisin varmaan kolarin eli kappale tuntuu niin mielettömän hienolta, että jopa hengittäminen on loukkaavaa musiikkia kohtaan. ;)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/11 | 

Aika monet ei-reagoivat tuntuu kokevan noi just ärsyttävinä tai sit niin, ettei vaan voi käsittää. Voi toki olla, että et vaan löytänyt videota joka toimii sulle, ei mullekaan toimi läheskään kaikki.
Mä aattelin, että jos kokee musiikkia vahvasti niin siinä olisi yhteys asmr:en, mutta ei ilmeisesti välttämättä. Mutta uskon että se syntymekanismi on samantapainen. Just toi Lacrimosa aiheuttaa mulle hartioilta ylös ja alas lähteviä aaltomaisia väristyksiä, mutta luulen että se on reaktio musiikkiin eikä asmr-reaktio. Pitäiskin ihan selvitellä, että onko se eri asia vai ei :)

Vierailija
18/11 | 

Rakastan näitä videoita! Mulle ei kylläkään tule mitään fyysisiä reaktioita esim. kihelmöintiä tai muuta, en todellakaan tiedä mistä puhutte :D, mutta tulee tosi rentoutunut ja unelias olo ja usein nukahdankin.

mrs einstein
20/11 | 

Hassua, mutta minulla kaikki tuollaiset äänet aiheuttavat ihan suunnatonta ärsytystä. Minullakin on synestesia ("näen" musiikin ja numerot värillisinä) ja misofonia eli sormien tai kynän napsuttelut, maiskuttelut yms. ärsyttää ihan  aggressioon asti, joten siksi en varmaan voi sietää noitakaan ääniä. Esimerkiksi tuo sormusjuttu, jossa nainen puhuu monotonisella äänellä ja hivelee samettia sai niskavillat pystyyn, eikä siis samassa mielessä kuin sinulla ;)

En siis voi ollenkaan ymmärtää mitä asmr-reaktio tarkoittaa, paitsi jos se tarkoittaa samaa kuin mitä minulla musiikin kuuntelu ja näkeminen vaikuttaa. Se on lähes hypnoottista (paitsi jos biisi aiheuttaa vain harmaata savua). 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
21/11 | 

Mulla on niin, että mua ärsyttää esim. maiskuttelu ja naputtelu joskus, ja siis todella voimakkaasti :D Syömisäänet on musta kauheita, ja inhoan sellaista musiikkia, missä kuuluu laulajan henkäily ja maiskahdukset, en kestä! Samoin mä en kestä ihmisten pussailua, ja ajattelin joskus että se johtuisi siitä, että se ei ole musta soveliasta, mutta ei se on ne ÄÄNET. En kestä :D En pysty selittämään mikä on se ero, mikä rentouttaa ja mikä ärsyttää.
En ole varma onko se sama kuin musiikin kanssa, mutta ainakin sinne päin :)

Pirjo Katariina
22/11 | 

ASMR- ilmiö on itselle ainaki tuttu juttu. Sain jo lapsena näitä tuntemuksia, mutta en tietenkään silloin tajunnut mistä on kyse. ASMR tuntemuksia tuntevia ihmisiä on olemassa melko paljonkin, mutta he eivät vielä välttämättä ole tietoisia ilmiöstä. Itse yritin kavereilleni selittää ilmiötä, mutta kaikki katsoivat kuin kahjoa. Kiitos tästä artikkelista, helpottaa kommunikaatiota! Jaettu kaikille ystäville!

Itselle yhtenä suurimmista ASMR tuntemuksien antajista ovat erilaisten muovien äänet. Niissä on jotain todella rentouttavaa. Muovin täytyy kuitenkin olla tietynlaista, liian "kova" muovi saattaa olla jopa ärsyttävän kuuloista. Tässä yksi hyvä esimerkki oikeanlaisista muoveista: https://www.youtube.com/watch?v=d0H-k8IQ1Ys. Tosi tarkaksi menee mielipiteet näissäkin.

Toisena hyvänä ASMR tuntemuksien tuottajia minulle ovat suomalaiset ASMR tyypit. Jotenkin se tulee ihan uudella tavalla esille, kun on tottunut kuulemaan jotain englanniksi ja sitten se onkin suomeksi. Täällä on esimerkkejä suomalaisista ASMR videoista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012