Kun kuulin Sail for Good -projektista, ensimmäinen ajatukseni oli, että miten mahtavaa! Vasta sen jälkeen mietin sitä ilmeisesti yleisempää ajatusta: Mitä järkeä?

Sail for Good on suomalaisen Meretniemen perheen projekti, jossa perhe purjehtii maailman ympäri. Reissu vie kuusi vuotta. Kuudessa vuodessa perheen taaperoikäinen kasvaa kouluikään ja vanhin lapsi teiniksi. Mikäli nettikeskusteluja (ja niitä omiakin, joita olen ehtinyt käydä parin ruoka- tai baaripöydän ääressä) on uskominen, ongelma on nimenomaan lapset. Perheen vieminen vuosiksi merelle on älytöntä. Vaarallista. Itsekästä. Lastensuojeluilmoituksen paikka.

Tämä ja yläkuva Jari Salo. Purjehduskuvissa Meretniemen perheen lapsia.

Ajattelin samaa toki itsekin. Saako lapsensa viedä kuudeksi vuodeksi purjehtimaan maailman ympäri? Miten koulu? Kaverit? Sukulaissuhteet? Sosiaalistuminen yhteiskuntaan? Harrastusmahdollisuudet? Ruokavalio? Liikunta? Mitä kaikkea tuo valinta tulee rajaamaan lapsilta pois! Toisaalta ajattelin myös: Mikä mahdollisuus! Miten paljon siinä oppii! Miten paljon kokee! Mikä elämys! Mikä lahja! Mitä kaikkea tuo valinta tulee lapsille antamaan!

Sellainenkin vanhempi, joka ei tee näin radikaalia valintaa koskien lastensa elämää, tekee ratkaisuja. Jokainen vanhempi päättää lastensa puolesta asioita. Jokainen valinta rajaa jonkin toisen valinnan pois, ja tehtyjen ratkaisujen kanssa on elettävä. Niistä tulee joutumaan tilille, joten eikö olisi syytä, että valinta olisi harkittu ja tietoinen? Kuinka usein se on sitä?

Kuva Hannu Sipilä/ Suomen Taitovoimisteluklubi.

Omatkin ratkaisuni ovat sellaisia, joita yleisessä keskustelussa usein arvostellaan. Koulushoppailija. Suorituskeskeinen. Tiikeriäiti. Preppaaja. Tyypillinen fear of falling -tapaus. Lapseni kilpavoimistelevat, kielikylpevät ja opiskelevat kiinaa. Onko se ihan tavallista, ylisuorittamista vai heijastusta yhteiskunnallisesta epävarmuudesta, riippuu tulkitsijasta. Itse koen tarjoavani mahdollisuuksia ja niin avoimen maailman, mitä valtani ja omat tämänhetkiset valintani antavat myöden. Kun joudun tästä tilille, seison ennemmin sen takana, että tarjosin liikaa, kuin liian vähän.

Kuva Hannu Sipilä/ Suomen Taitovoimisteluklubi.

Uskoisin, että Meretniemillä on sama ajatus taustalla. Niin avoin maailma kuin mahdollista. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Totta kai voi kysyä, onko mitään järkeä laittaa jälkeläisiään viettämään lähes koko lapsuutensa purjeveneessä. Mutta voi myös kysyä, saako lapsiaan pitää 18 vuotta länsihelsinkiläisessä kerrostaloasunnossa?

*

Sail for Good -projektin tarkoituksena on kehittää digitaalinen oppimisympäristö lapsille, jotka eivät ole tavallisen koulutuksen piirissä. Meretniemen perheen lapset käyvät kotikoulua veneestä käsin. Iso osa on tietysti käytännön harjoitusta, mitä maailmanympäryspurjehduksella tapahtuu väistämättä: luontoa, maantietoa, kulttuureja, fysiikkaa. Itsekin ehdin oppia parin päivän aikana kaikenlaista varsinkin viimeksimainitusta.

Lisäksi he hyödyntävät nykyteknologian tarjoamia mahdollisuuksia opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Projektissa testataan näitä mahdollisuuksia sekä pyritään kehittämään niitä edelleen ja lisäämään tietoisuutta digitaalisesta oppimisesta. Yhtenä pyrkimyksenä on myös saada koulutuksesta tasa-arvoisempaa, ja riippumattomampaa kotimaasta ja sosiaalisesta taustasta  - sillä vaikka lasten saamat mahdollisuudet ovat vanhempien valintoja, on aito valinnanmahdollisuus vain meillä etuoikeutetuimmilla. Maailma, joka on avoin, kuuluu kuitenkin kaikille.

Kuva Jari Salo.

Olin tutustumassa projektiin bloggajamatkalla, enkä vastannut kustannuksista itse. Lisää sisältöä aiheesta löydät muiden osallistujien kanavista:

Aamukahvilla, Blue Wings, @juusohd, @kpunkka, Lapsiperheen matkat, Sail for GoodTimoWilderness, Cocoa etsimässä, Otto Izakaya ja Urbaani viidakkoseikkailijatar.

Matka toteuttetiin yhteistyössä Turkin valtion matkailutoimiston ja Turkish Airlinesin kanssa.

***

The choices you make and also the ones you do not make, shape the life of your children. To me that is one of the most hard parts of being a parent. What I try to give them is a world that is open. Sail for Good is a Finnish sailing & education project which aims to open the world by education to every child regardless their homeland or social backround.

Kommentit (4)

SKL
5/4 | 

Tietysti lapsensa saa viedä kuudeksi vuodeksi purjehtimaan! Jos perheessä on ns. perusasiat kunnossa ja projektia on mietitty myös lapsten näkökulmasta, niin miksi se olisi erityisen vahingollista? On aika paljon lapsia, jotka vanhempiensa työn takia asuvat ympäri maailmaa ja muuttavat vähän väliä. Lisäksi, jos alkaisi näyttää siltä, että lasten kasvu ja kehitys häiriintyy, niin voihan projetin aina keskeyttää.

Itse ajattelen niin, että teen päätöksiä lapseni puolesta parhaani mukaan, mutta välillä on tilanteita, että ei ole ihan varma mikä olisi "paras" ratkaisu. Harrastusten suhteen on esimerkiksi valittu tietty linja määrää ja laatua. Onko se tarpeeksi, liikaa vai liian vähän? Aika näyttää. Mielestäni hyvää vanhemmuutta on se, että päätöksiä ja linjauksia voidaan muuttaa, jos näyttää siltä, että homma ei sujukaan. Joskus tulee virhearviointeja ja niiden kanssa on elettävä, mutta harvoin kuitenkaan on kyse täysin peruuttamattomista päätöksistä. Mielestäni saan olla vain tyytyväinen ja kiitollinen, että mulla on mahdollisuus valita ja vaikuttaa lapseni elämään ja tulevaisuuteen. Kaikilla ei samanlaista ole.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
6/4 | 

Nimenomaan näin :) Uskon, että jokainen joka vastaavanlaiseen projektiin lähtee, miettii kyllä asiaa monelta kannalta ja sitä, sopiiko se omalle perheelle. Aika äkkiä näistä vaan huudellaan, että ihan kauheaa, jos sitä ei osaa kuvitella omalle kohdalle tai se ei omalle perheelle sopisi.

Näinhän se menee, että on vaikea sanoa, mikä on paras ratkaisu. Joustavuus ja kyky muuttaa asioita tarpeen vaatiessa on tosiaan se olennainen juttu.

Ja nimenomaan on mahtavaa, että on mahdollisuus valita :)

Bubble bath time
7/4 | 

Hienosti kirjoitettu ja hyvää pohdintaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012