Suomessa on vaikea kirjoittaa alkoholista ilman, että vaikuttaa joko hurskastelijalta tai omaa juomistaan selittelevältä. Aion kuitenkin yrittää.

Varmaan jokaisen lähipiirissä on joku, joka on käyttänyt tai käyttää alkoholia liikaa, joten on ymmärrettävää että viinan juomisesta ei puhuta kepeästi. Toisaalta ehkä nähdään peikkoja sielläkin missä niitä ei ole, ja unohdetaan se, että monet voivat käyttää "aikuisten limppareita" ilman ongelmia.

Vai voivatko? Olen kuullut väitettävän, että kohtuukäyttäjä huomaa ongelmat vasta oltuaan juomatta. Ei kun kokeilemaan.

Tavallisesti juon alkoholia viikottain, yleensä yhden annoksen kerrallaan. Juon pelkästään mietoja juomia, paitsi hyvin harvoin esimerkiksi alkudrinkin juhlissa ja rapujuhlissa hyvin vähän snapsia. Tilanteen salliessa (mikä on harvoin) hieman juon runsaammin, mutta krebaamaan minusta ei enää ole. Vaikka en ole tällä käytöllä huomannut mitään ongelmia, päätin testata mitä huikeita terveysvaikutuksia saisin jättämällä viinakset juomatta kolmen viikon ajaksi. Ajanjakson päässä häämöttivät sekä pikkujoulut että synttäribileeni, ja niissä ajattelin nauttia muutaman juhlajuoman.

Tauon seuraukset olivat hirvittävät. Kerta kaikkisen kauheat! Mutta aloitetaan alusta.

Olut maistuu kesällä Hämeenlinnassa.

Juon silloin tällöin viikolla iltasella hyvän oluen, ja varauduin siihen että kaipaisin sitä hankkimalla alkoholittomia ölppiä, joita voisin halutessani siemailla. Hyvä puoli oli se, että ne toimivat aivan yhtä hyvin kuin alkoholillisetkin. Pöljät aivoni rentoutuivat ihan yhtä lailla, vaikka eivät saaneet mitään kemikaalia rentoutuksen tueksi. Huono puoli oli tietysti se, että maku ei ollut niin hyvä (tästä lisää myöhemmin, mikäli saan aikaiseksi julkaista suunnittelemani alkoholittomien oluiden makutestin).

Tauko ei ollut yhtään vaikea, mutta en käynyt missään sellaisissa tilaisuuksissa, joissa olisi tarjottu alkoholia. Ilmainen, kylmä samppanja ei ole niitä asioita, joille sanon ei. Rehellisyyden nimessä on myös myönnettävä, että join yhden lasin punaviiniä keskellä sunnuntaipäivää, mutta olin Turussa, joten sitä ei varmaan lasketa?

Odotin toinen toistaan ilahduttavampia terveysvaikutuksia: parantunutta unen laatua, lisääntynyttä aikaa liikunnalle, pirteämpää mieltä, parempaa ihoa, tasaisempaa mielialaa ja niin edelleen. Suureksi pettymyksekseni minun on kerrottava, että ne jäivät saamatta. Hetken suunnittelin valehtelevani kansanterveyden nimissä, mutta en pysty, teillä on oikeus tietää.

Osan testiajan öistä nukuin tavallista huonommin, tosin uskon sen olleen puhdasta sattumaa. Ihoni oli noin kahden päivän ajan tavanomaista paremman näköinen, mutta pistäisin sen hoitorutiinien muuttumisen piikkiin. Jos syynään oikein tosi tarkasti ja uskottelen itselleni kovasti, on hipiäni ehkä aavistuksen hehkeämpi, mutta kyseessä voi olla lumevaikutus.

Mielialani oli yhtä ailahtelevainen kuin aikaisemminkin. Jaksoon sisältyi yksi tehokas treeniviikko, mutta myös täysi pohjanoteeraus. En toki tavallisesti jätä treenejä väliin juomisen takia, mutta välillä tulee niin kiirus juhliin että lenkki jää lyhyeksi... Painossa tai kropan ulkonäössä ei tapahtunut mitään muutoksia, aika oli varmaan liian lyhyt (tai edeltävä juominen liian vähäistä).

Selkeitä positiivisia vaikutuksia oli vain yksi. Olen kertonut aiemminkin, että saan hyvin helposti krapulan, ja usein jo yhden oluen juominen tuntuu seuraavana aamuna vähän onttona olona. Nämä fiilikset tietystikin jäivät kokonaan pois, mikä oli ilonaihe. Tähän liittyy myös se, miksi sanoin kokeiluni seurausten olleen hirveitä.

Päätin pienen juomalakkoni perjantaina pikkujouluissa. Nautin naisten kohtuukäytön rajoissa olevan määrän alkoholipitoisia juomia, ja poistuin kotiin unille hyvissä ajoin ennen puoltayötä. Nukuin makoisasti kymmenen tuntia, mutta aamulla voin huonosti. Hyvin, hyvin huonosti. Niin huonosti että olisin ennemmin uskonut juoneeni pirtua aamukuuteen. Voisin kuvailla sitä tarkemminkin, mutta säästän teitä ja itseäni. Jos haluatte kuvitella, niin...ei kun älkää edes kuvitelko.

Tauko seurauksineen osoitti sen, minkä olin kokonaan unohtanut: kohtuullisinakin pidetyissä määrissä alkoholi on myrkky ja elimistölle täysin tarpeeton aine. Niin kivaa kuin maltillinen juominen onkin, ja niin makoisia kuin monet alkoholijuomat ovatkin, fyysisesti niiden käytöstä ei seuraa mitään hyvää. Eikä usein henkisestikään.

Viinaksia juodaan nykyisin aika huoletta, mikä on yllättävää sikälikin, että niin paljon mietitään lisäaineita ja ympäristöstä tulevia kemikaaleja. On hyvä että alkoholista pystytään puhumaan rennosti ja sen käyttöön voidaan suhtautua kepeästi, mutta huono puoli on se, että näin sen haitat unohtuvat helposti. Skumppalasillisia tai oluttuoppeja napataan niin kuin kyse tosiaan olisi limusta eikä päihteestä. Kuitenkin haitat ovat olemassa vaikka naamassa, painossa, unissa tai ajattelussa ei mitään huomaisikaan. Jos et usko, niin pidä tauko ja testaa!

Ja syksyllä Berliinissä.

Aion kyllä jatkossakin käyttää alkoholia, enkä pyri käännyttämään ketään absolutistiksi, mutta toivon mukaan en unohda tätä ihan heti. Se ohje, mikä pullojen kyljessä nykyisin lukee, Nauti vastuullisesti, on itse asiassa varsin hyvä neuvo. Olen tulkinnut sen tarkoittavan Vältä ördäämistä, mutta ehkäpä se tarkoittaakin Käytä harkintaa. Hyvä pitää mielessä näin juhlakautena ja muutenkin!

***

In this festive season it's easy to forget that alcohol isn't just fun, it's also poisonous. Enjoy responsibly, isn't that what they say on the bottles?

Kommentit (4)

Lii
5/4 | 

Aika hyvä.

Mulla on krapula. Nykyisin on aika harvoin krapula, koska en tykkää olla humalassa enkä tykkää olla krapulassa, mutta nyt olen silti ollut sekä että. Ja tässä mielentilassa ei ole vaikea uskoa moista. Toivon, että tämä oivallus kantaa yli tämän olotilankin.

JnH
6/4 | 

Mielenkiintoinen kokeilu ja lopputulos.
Olen huomannut, että alkoholitoleranssi romahtaa äkkiä. Juon nykyään harvoin, ja sen seurauksena muutama hassu viinilasillinen työpaikan pikkujouluissa aiheutti krapulan seuraavalle päivälle, vaikka tietoisesti join vain vähän... Aikamoinen myrkky se alkoholi on.

Vaikka ylläpitäisinkin viina- ja krapulapäätä aktiivisemmin (esim. viime vuonna join vähän enemmän), niin huomaa kyllä että iän myötä sietokyky huononee, kun taas joskus teiniä ei ikinä tullut suurempaa krapulaa. Vai onkohan aika kullannut muistot.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/4 | 

Mä toivon myös. Vaikka vähän epäilyttää siksi, että kipua ei koskaan muista. Samalla tavalla kuin pitkään juokseminen sattuu ja synnyttäminen sattuu, eikä se kuitenkaan estä hankkiutumasta samaan tilanteeseen uudelleen.

Mutta kieltäydyin jo yhdestä randomilla tarjotusta nelosoluesta, minkä olisin ennen tätä ihan varmasti ottanut kyseenalaistamatta vastaan.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/4 | 

Ei nuorena tullut lainkaan näin paha olo, eikä näin helpolla!

Toleranssi todella romahtaa nopeasti, mikä on varmaan ihan hyvä asia. Treenaamalla kehittyisi dokaamisessakin, mutta ehkäpä se ei kannata :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012