Koska olen kyllästynyt kaikenmaailman hampuuseihin, otin seurakseni Kanarialle Kunnon miehen. Kyseessä on siis toimittaja-kirjailija A.J. Jacobsin teos Kunnon mies. Kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä. Jacobs testaa kahden vuoden ajan erilaisia terveysjippoja ja elämäntapoja tullakseen huippukuntoiseksi terveyden perikuvaksi.

Neuvoja ja ohjeita on lukemattomia, ja niiden toteutuksessa on omat haasteensa. Jacobs esimerkiksi sotkee karamelleja ja kurkkua veteen tehdäkseen liuoksen, jolla yrittää vikitellä vaimoaan.

Hän askartelee lievästi käryävästä juoksumatosta kävelytyöpöydän, koska istuminen on hengenvaarallista. Hän mietiskelee, opettelee sanoja ulkoa, petraa nukkumistaan ja latkii punaviiniä. Hän kokeilee mehustamista, raakaruokaa, paljasjalkajuoksua, tankotanssia ja ruoan loputonta pureskelua. Lopputulemana Jacobs on terveempi, mutta huomaa, että lopullista totuutta asioista on vaikeaa jos ei mahdotonta löytää.

Tässä olen sängyssä Kunnon miehen kanssa.

Jacobs kirjoittaa helppolukuista, mukaansatempaavaa ja erinomaisilla kielikuvilla koristeltua tekstiä, jota todellakin lukee ilokseen. Pumpuin Lotta Katariina vastaa ansiokkaasta suomennoksesta, jonka kanssa ei kertaakaan tarvitse tuhadella. Lukijalle, joka ei puuhastele terveysasioiden keskellä jatkuvasti, teos saattaa olla suurempikin herätys, esimerkiksi puolisoni ainakin aikoi omaksua uusia tapoja luettuaan sen. Itseäni se aktivoi ainoastaan tarkistamaan käyttämämme muoviastiat (tai siis tarkistan ne tässä ihan lähiaikoina..).

Kunnon miehen parhaat vinkit olivat oikeastaan sellaisia, jotka minulla on jo käytössä. Kuten lapsien käyttäminen käsipainoina, aurinkorasvalla läträäminen ja tieto tankotanssin tehokkuudesta. Sen sijaan en ala syödä peilin edessä vähentääkseni ruokahaluani (kuulostaa sairaalta) enkä vähennä kalan syöntiä toksiinien pelossa. Uskon siihen väitteeseen, jonka mukaan kalan terveyshyödyt ovat suuremmat kuin haitat (ja rasvausvimmaani liittyen toivon kovasti uutista, jossa myöskin auringonoton hyötyjen kerrottaisiin kumoavan haitat).

Lievästi petyin siihen, että kirja tuntui pintaraapaisulta. Se tosin lienee väistämätöntä, niin valtava aiheiden kirjo terveydentavoitteluun mahtuu. Lisäksi olin juuri aikaisemmin lukenut Jacobsin kirjan Raamatullinen vuosi, joka oli syvän henkilökohtainen ja todella paneutuva. Sielun parissa askarteluun verrattuna ruumiillisten asioiden käsittely tuntui olevan, noh, pintaa. Erinomaisen suositeltava ja viihdyttävä kokemus silti, tosin vielä enemmän suosittelen Raamatullista vuotta (ja kaivan itselleni Jacobsin aikaisemman The Know-It-All:in).

P.S. Muistathan osallistua Roosa nauha -toppi -arvontaan?

***

I've been reading you so I know you have the habit of googling yourself, mr. A. J. Jacobs. I hope you end up here. I read The Year of Living Biblically and Drop Dead Healthy and really did enjoy both.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012