Kävin poistattamassa luomen olkapäästäni. Kun kuulet, millä tavalla, odotat, että olisin googlannut ennen toimenpidettä muuta kuin pelkästään "luomenpoisto ja hikoilu", "luomenpoisto ja liikunta" ja vastaavaa. Mutta se se eniten kiinnosti, ja koska löytyneet tiedot olivat vähän epämääräisiä, teen aiheesta oman postauksen.

Vähän pelotti, että tuleeko sieltä totaalinen liikuntakielto, mutta ei sentään. Ennen tikkien poistoa ei saanut hikoilla eikä uida. Tikatulle alueelle kohdistuvaa vetoa piti välttää, se mistä kohdin luomi on poistettu vaikuttaa siihen, mitä voi tehdä ja mitä ei. Veto voi aiheuttaa tikkien repeämisen ja sen, että haava aukeaa. Haava voi aueta myös tikkien poiston jälkeen, eikä vetolujuus leikatussa kohdassa ole normaalilla tasolla ennen kuin jotain 8-9 kuukauden (!!!) päästä. Luomen poistoa ei siis kannata ajoittaa tärkeään treenikauteen tai ennen kisoja ja jos poistettavia luomia on useampia, kannattanee ne ottaa samalla kerralla.

Saamissani ohjeissa luki myös, että suihkussa saisi käydä vuorokausi toimenpiteen jälkeen. Leikkausta valvonut lääkäri tosin antoi luvan käydä jo seuraavana aamuna eli reilun 12 tunnin päästä.

Juu luit oikein, valvonut lääkäri. Sitä ei nimittäin tehnyt lääkäri, vaan lääkäriksi opiskeleva kaverini. Minun olisi siis voinut olettaa googlaavan kaikkia mahdollisia ja mahdottomia kauhuskenaarioita. Varsinkin, kun en ikinä ole ollut missään muussa paitsi hammasleikkauksessa. Mutta en ollut juuri yhtään hermona itse operaation takia ja enkä edes operoijan. Veitsen alle oli houkuteltu myös toisen opiskelijan tyttöystävä, ja hän alkoi odotushuoneessa pohtia puudutettaisiinko meidät. Öö kai nyt sentään?

Kyllä puudutettiin. Itse leikkaus ei tuntunut yhtään miltään, ja puuduttaminenkin suunnilleen samalta kuin hyttysenpisto, siis todella vähän. Leikkaus kesti jonkin aikaa kun se oli ensimmäinen kerta. Luulen, että kokeneilta lääkäreiltä nuo sujuvat aika nopsaan. Toimenpidettä oli älyttömän mielenkiintoista seurata "vierestä" ja kuunnella ohjeita: Leikkaa rasvaan asti. Nyt vedät siitä pinseteillä ylöspäin. Enemmän vaan.

Poistettu pala oli yllättävän iso. Jotenkin ajattelin, että siinä lähtee vain luomi, mutta leikattava alue oli veneen muotoinen ja luomi siellä keskellä. Tikkejä tuli yksi itsestään sulavalla langalla alemmas ja kolme normaalia päälle. Arvesta varoiteltiin ihan hulluna koko ajan. Ilmeisesti tuollaisessa kohdassa kuten olalla, johon tulee paljon vetoa, arpi voi levitä aika paljon. Leviämistä voi välttää ensin ottamalla varovaisesti tikkien kanssa ja myöhemmin teippaamalla aluetta jopa parin kuukauden ajan.

Esteettisistä syistä luomenpoistoa ei välttämättä kannata tehdä, arpi kun voi olla isompi kuin luomi. Itseltäni tuo piti poistaa, koska se hankautui rintsikoiden olkaimiin. En myöskään ole kovin huolissani arvesta ja vähän epäilen, että jaksan teippailla sitä kovin ahkeraan.

Toisin kuin luulin, leikattu kohta ei ole missään vaiheessa ollut kipeä. Ihan täysin en ole liikuntaakaan vältellyt. Heti seuraavana päivänä (valelääkärini jos luet tätä, niin nyt silmät kiinni) kävin vetämässä tankotunnin ja parin päivän päästä ilmajoogassa, mutta tein kyllä tosi varovasti molemmissa. Sitten käväisin vielä ilma-akrotunnilla, ja pakko myöntää, että en ollut ihan hirveän varovainen (nyt voit avata silmät).

Tikit poistettiin 9 päivän päästä leikkauksesta. Poisto kesti minuutin pari eikä tuntunut ollenkaan. Toisissa kohdissa tikit voivat olla lyhyemmän tai pidemmän aikaa. Heti tikkien poiston jälkeen ei saanut myöskään saunoa eikä uida, vasta vuorokauden päästä.

Arpea en ole edes muistanut katsoa, mutta tikkien poiston jälkeen se ei näyttänyt miltään. Kaikin puolin tämä oli paljon vaivattomampi juttu mitä kaikkine liikuntarajoituksineen odotin.

***

I found it very difficult to listen if doctors tell me not to exercise.

Kommentit (6)

Lotta
7/6 | 

Vau kiitos tästä. Just oon ens viikolla menossa näyttämään muutamaa luomea lääkärille, josko ne voitaisiin/kannattaisi poistaa juurikin huonon sijainnin ja hankauksen vuoksi.

Luometta
9/6 | 

Multa napsittu pois useampi luomi. Samasta syystäkin. Arpi hankaa yhtä lailla kuin se luomi - vinkkinä :-] ja esimerkiksi lavan taa sijoittunut arpi venynyt noin 5 cm pitkäksi... ihan salitreenissä.

Arpi myös kutittaa. Samoin erilaiset teipit ts niiden liimat. Tikit kutittaa ja mahdollinen pieni rupi kutittaa.

Näin nimenomaan viidessä - kuudessa selän luomenpoiston jälkeisessä arvessa. Kivuliasta hommaa toi ei kuitenkaan ole.

Neljä tikkiä yhden luomen päälle kuulostaa liioittelulta....?!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/6 | 

Arvessa on kaiketi se etu, että se ei puoliksi irtoa hankauksesta.
Mua ei oo onneksi kutittanut missään vaiheessa. Teippi saattaa alkaa kun oon vähän herkkä noille liimoille. Ja juu, tuli kyllä selväksi tuolla että arpi leviää, paljon enemmän ne lekurit siitä oli huolissaan kuin minä :D
Arpi on pari senttiä, mulla ei oo hajuakaan kuin paljon tikkejä yleensä tulee. Voi tietty olla että leikkaaja halusi harjoitella, kun ompeli ekaa kerta oikeeta ihoa :P

Vierailija
11/6 | 

Huh-huh miten kamalata olipa operaatio. Onneksi kuitenkin selvisit hengissä kun leikkauksissa on aina riskinsä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/6 | 

Tää oli kuule oikeen mukavaa, lääkäriopiskelijat oli kivoja ja hyvännäköisiä! Olis siinä voinu vähän lähempänäkin kuolemaa käydä, jos olisi vaikka saanut tekohengitystä :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012