Oletteko nähneet uudet kokismainokset?

Tämän, jossa skeittilaudan kanssa poseeraava mieshenkilö hamuaa virvoittavaa kasviuutejuomaa?

No voihan se olla nainenkin, mutta minusta tuo näyttää enemmän miehen kädeltä.

Tämän, jossa kitaran kanssa poseeraava mieshenkilö hörppää virvoittavaa kasviuutejuomaa?

Tässä vaiheessa toivoisin sinun kiinnittävän huomiota mieshenkilön juomisasentoon...

Tämän, jossa missä lie kaiteella notkuva naishenkilö hörppää virvoittavaa kasviuutejuomaa?

...ja nyt naishenkilön juomisasentoon.

Tämän, jossa mieshenkilö ja naishenkilö hamuilevat...öö virvoittavaa kasviuutejuomaa?

Tarkempi otos postauksen alussa. Tämän kuvan otti Pumpui-Lotta.

Uskoisin, että tässä on koko ulkomainoskamppis kasassa. Eli mitä meillä on: skeittaava mies (=aktiivinen toimija, normaali konteksti), kitaristimies juomassa normaalissa asennossa (=aktiivinen toimija, normaali konteksti), mutkalle vääntynyt nainen juomassa takakenossa (=passiivinen hahmo, kummallinen konteksti) sekä pulloa taikka toisiaan hamuavat mies ja nainen (=kummallinen konteksti).

Aika väsynyttä esittää miehet ja naiset tällä vanhaa toistavalla, toisistaan poikkeavalla tavalla. Aktiivinen mies normaaleissa puuhissaan, passiivinen nainen katseen kohteena ja tässä vielä oikein kaarelle taipuneena, saamassa jotain sisäänsä. Ai mitä väliä? No sitä, että kaikki tämä mitä me ympärillämme näemme, vaikuttaa käsityksiimme siitä, millaisia ovat miehet ja millaisia ovat naiset. Tällainen kuvasto vahvistaa ja uusintaa käsitystä naisista, sitä mitä he ovat ja edellisen kautta sitä, millaisia heidän tulisi olla. Toki fiksu, medialukutaitoinen ihminen osaa kyseenalaistaa tätä kuvastoa, mutta sillä on silti vaikutusta. Jos ei olisi, niin miksi tämäkin limpparifirma olisi maksanut kaikista näistä mainospaikoista?

Niin, ja aika väsynyttä seksillä myymistä tässä on myös. (Semminkin kun seksi ei edes myy, väittävät tutkijat.)

Mutta ehkä se olen vain minä? Sitähän sitä ympärillään näkee, mitä itse miettii. Ehkä alimmassa kuvassa on janoiset toverukset, ehkä minä olen pervo?

Päätin selvittää asian kysymällä omia janoisia tovereitani kuvaan kanssani. Jos kuva on neutraali, saisin varmaankin helpolla poseerauskaverin. Yhdeltä kysyin livenä. Vastaus: En helvetissä. Tätä liennytettiin selittelyillä siitä, että vastaaja voisi kyllä olla tollee kanssani, mutta ei julkisesti (en sanonut jakavani kuvaa julkisesti, mutta ehkä se on oletus kohdallani).

Lopuilta kysyin mesessä. Saldo: yksi "totta kai poseeraan" (kukaan ei yllättyne, että tämä vastaaja oli Pumpui-Lotta. Hän oli myös testin ainoa nainen.), yksi tarjous tulla kuvaamaan vastaava otos poseeraamisen sijaan, kaksi toistakseksi vastaamatonta viestiä (en tarkistanut olenko yhä kaverilistalla) sekä edellistä kauniimmin muotoiltu kieltäytyminen.

Ok, ehkä vika ei ole minussa, ainakaan sen suhteen, mitä kuvassa näen. Kuva on kiva, mutta ei siinä taida olla limpparista kyse. Pullo näyttää pikemminkin olevan ikävästi tiellä. Asetelma tuntuu tosi vanhanaikaiselta: ihanko totta jossain yhä edelleen ajatellaan, että tällainen kuva lisää myyntiä? Lisääkö se? Vai mikä se pointti on?

Vielä enemmän hämmensi tuo takakenossa limsaa latkiva naishenkilö. Onko kasviuutejuomaa ylipäätään mahdollista juoda tuossa asennossa? Onko mitään järkevää nauttia tuossa asennossa? Lisääkö seksuaalisesti vihjaileva kuva (ehkä se taas olen vain minä...) tosiaan tuotteen houkuttelevuutta - tuotteesta riippumatta?

Hämmennys ei ole tämän näköinen kuulkaas! Vastauksia tarjolla pian jatko-osassa Liian hapokasta, osa 2. Sillä välin voit katsoa tämän videon siitä, mitä kaikkea naisvartalolla oikein voidaankaan myydä.

***

Taste the feeling. I'm not sure is "WTF" a feeling?

Kommentit (5)

Vierailija
6/5 | 

Itsekin bussipysäkeillä olen ihmetellyt näitä mainoksia, ja varsinkin tuosta "pusu"kuvasta kukkahattutätinä mieleni pahoittanut :D Jotenkin mielestäni vähän ällö ja epäasiallinen. Ja joo, tuo kaiteella nojaileva nainen, niin mietin et miten tuo mainos on saatu kuvattua? Eihän tuo cokis pysy mitenkään tuolla pullossa tuossa asennossa. Onko sekunti kuvanoton jälkeen naisella ollu koko pullon sisus pitkin naamaa? Sellanen olo mulla tosta tulee :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/5 | 

Joo toi kuva on aika intiimi. Musta se on ihan jees, jossain toisessa yhteydessä. Bussipysäkillä ja ton irrallisen limsapullon kanssa ei. Tulee vähän samanlainen olo kuin siitä, kun jotkut pussailee vieressä: ihan kiva, mutta meettekö vähän kauemmaksi :D

Mitä tulee tohon juomisasentoon, niin mä testasin :D Testitulokset on luvassa seuraavassa osassa!

Vierailija
8/5 | 

Kiitos laadukkaasta, hauskasta ja oikeasti HYVIN kirjoitetusta blogista!

Terveisin mediatutkimuksen opiskelija ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012