*Postaus sisältää myös mainossisältöä*

Olette varmaan kuulleet niitä juttuja, että ennenmuinoin ihmiset saivat tekohampaat rippilahjaksi? Nykyisin tuo tuntuu hassulta kuriositeetilta, mutta sitä kannattaa miettiä hetki. Hampaat ovat todella niin vahingoille altista materiaalia, että ne voivat mennä totaalisesti pilalle vain muutamassa vuodessa: pysyvät tulevat suuhun noin kuuden - yhdeksän vuoden iässä, eikä siitä ole ripille pääsyyn pitkäkään aika. Siihen nähden suuri osa kohtelee hampaitaan melko huolettomasti, silloinkin jos puhdistuksesta huolehtii.

Sain tässä lähiaikoina testiin pari erityyppistä hampaidenhoitotuotetta ja kävin suuhygienistillä poistamassa hammaskiveä. Lisäksi kävin jututtamassa hammaslääkäriä eri tuotteiden vaikutuksesta ja turvallisuudesta sekä kysymässä, että miten pitäisi suhtautua hampaiden hoidon some-villitykseen eli oil pullingiin. Tältä pohjalta katsaus hampaiden hoitoon muutamalta kantilta.

Hampaiden hoito

Mitä tulee hampaidenhoitoon, niin sen osaltahan ei kuulu mitään kummoisia uutisia. Huolellinen harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, mieluiten sähköhammasharjaa käyttäen, sekä hammaslangan käyttö ovat edelleen ne jutut. Säännöllinen tsekkaus hammaslääkärissä ja hammaskiven poisto suuhygienistillä ovat tärkeitä.

Harva meistä menee innolla hammaslääkäriin, mutta kuten minulle juuri painotettiin: mahdolliset reiät ja muut ongelmat hampaissa pahenevat odottaessa. Mitä nopeammin tilanteeseen puuttuu, sen vähemmällä työllä selviää. Yritän muistaa tämän itsekin. Puhdistuksessa käyn säännöllisesti, mutta tarkastus... En sanoisi että pelkään hammaslääkäriä, mutta pelkään sitä mitä häneltä kuulen. Hampaisiin syntyvät vauriot ovat peruuttamattomia, ja kaikki niihin tapahtunut vahinko aiheuttaa minussa suorastaan eksistentiaalista kauhua!

Vaurioita voi onneksi ennaltaehkäistä. Nykyinen napostelukulttuuri pilaa hampaat. Kaikki muu paitsi vesi ja hiilihapotettu maustamaton vesi aiheuttavat happohyökkäyksen. Mietipä kuinka monta kertaa päivässä syöt, ja kuinka monta kertaa heität suuhun puolihuolimattomasti jotakin? Karkki esittelystiskiltä, kourallinen pähkinöitä keittiön pöydän kulhosta, yksi keksi tarttui mukaan ohimennen, leivänpala maistiaiskonsulentilta kaupassa...ja kahvi silloin tällöin ehkä maidon lisäksi vaniljasiirapilla, vähän makuvissyä janoon, palkkari treenin päälle. Syömisten keskittäminen aterioille kuulostaa 80-lukulaisen ankealta terveysvalistukselta, mutta toimii (myös painonhallinnassa jos siihen on tarvetta!).

Jos on kova ryystämään happamia juomia, voi vaurioita vähentää juomalla ne pillillä. Mutta koska harvempi lykkää pillin suoraan nieluun, täysin haitaton vaihtoehto sekään ei ole. Hampaita ei vaurioita ainoastaan limpparit ja sidukat, vaan esimerkiksi vihreä tee aiheuttaa happohyökkäyksen makeutensa takia.

Syömisen jälkeen pitäisi odottaa vähintään puoli tuntia, sillä syödessä hammaskiille pehmenee, ja harjaus voi kuluttaa sitä. Suuhygienisti muistutti, että hampaat tulee pestä yöksi. Bakteerien määrä lisääntyy ja syljeneritys vähenee yöllä, mikä aiheuttaa reikiintymistä mikäli suuhun jää ruoanjämää sun muuta bakteerien ravinnoksi. Samoin hampaat pitäisi pestä ennen aamiaista, jotta suuhun kertyneet bakteerit saadaan pois ennen kuin niille taas tulisi ravintoa aamupalasi muodossa.

Harjaukseen hammashoidon ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Itse hommasin juuri uuden Oral B -harjan, jossa on kaikenmaailman ohjelmia ja ajastin. Harja hälyttää, jos sillä painaa liian kovaa, ohjaa siirtymään seuraavaan kohtaan hampaistossa ja riittävän pitkästä harjauksesta saa hymynaaman sekä tähtiä!

Kuka on harjannut vain kahden tähden arvoisesti! Itse harjaan niin, että saan viisi!

Hampaiden valkaisu

Enemmän kuin hampaiden kunto ja suun terveys, ihmisiä tuntuu kiinnostavan hampaiden valkoisuus. Valkaisuun on kaiken maailman keinoja, lähtien hammastahnoista hammaslääkärin luona tehtäviin valkaisuihin.

Valkaisevat hammastahnat toimivat niin, että ne poistavat tummentumia hampaiden pinnalta. Hammaslääkärin mukaan ne eivät välttämättä tee yhtään mitään, mutta ihmiset kuvittelevat että hampaat vaalenivat. Hammasluuhun tahnoilla ei voi vaikuttaa, vaan sen värin muuttaminen vaatii vaalennusainetta. Hammastahnaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota hankausarvoon: matala hankausarvo ei vahingoita kiillettä. Ja jos kiilteen jynssää pois, niin sitä ei enää saa takaisin! Hankausarvon lisäksi tärkeä seikka on fluoripitoisuus, 1500 ppm on suositeltava. Apteekeissa myytävä Yotuel on monille tuttu, mutta silloin kun itse käytän valkaisevaa tahnaa ostan Emmelleä, sillä on muuten samat ominaisuudet ja sama vaikuttava aine, mutta korkeampi fluoripitoisuus.

Emmelle-hammastahna. Minusta tuntuu, että se poistaa tummentumia hieman, mutta voi olla että näen mitä haluan!

Sain testiin iWhite Instant-hampaiden valkaisutuotteen*, jonka sanotaan olevan helppokäyttöinen ja turvallinen valmiste nopeaan hampaiden valkaisuun. Paketissa luvataan jopa kahdeksan sävyä valkoisemmat hampaat ainutlaatuisen kalsiumteknologian avulla.

Valmisteen teho perustuu ainutlaatuiseen FCC-menetelmään (Filmo-Crystallized Calcium, kalvokiteytetty kalsium), joka takaa nopean hampaiden valkaisun, poistaa värjäytymiä ja vahvistaa hampaita. Käsittelyn yhteydessä valkoiset kalsiumkiteet kiinnittyvät hampaiden pinnoille geelin sisältämien, kestäviä kalvoja muodostavien polymeerien avulla. Tämän myötä hampaat näyttävät heti valkoisemmilta. FCC-tekniikan avulla saavutettavissa olevan tuloksen tehostamiseksi valmiste sisältää myös innovatiivisen uutuusmolekyylin, joka ei myöskään sisällä vetyperoksidia. Kyseessä on PAP-molekyyli, joka hajottaa hampaiden pinnoissa olevia värjäytymiä vaikuttamatta hampaiden rakenteisiin tai pintoihin.

Paketissa on viisi kahden muotin pakkausta.

Kiikutin paketin hammaslekurille tutkittavaksi. Hän sanoi, että tuotetta voi turvallisesti käyttää, mutta mitään pitkäaikaistutkimuksia ei tällaisesta tuotteesta ole olemassa. iWhite ei myöskään vaalenna hammasluuta, vaan ikäänkuin värjää hampaan pintaa valkoisemmaksi. Tulos ei ole pysyvä, vaan haalistuu ajan kuluessa, ilmeisesti melko pian. Hammaslääkäri totesi, että pysyvämmän ja ajan myötä edullisemman tuloksen saa käymällä valkaisussa ammattilaisella. Hän suositteli iWhite tuotteita heille, joille vetyperoksidi aiheuttaa vihlontaa.

Olen testannut iWhitea nyt kerran (katso kuva). Muotit olivat yllättävän hyvän tuntuiset ja suuhuni sopivat. Töhnää piti hieman asetella pumpulitikulla, mutta muuten valkaisu oli todella helppokäyttöinen, paketti auki ja muotit suuhun. Valkaisutöhnän maku oli hyvin mieto ja vain aavistuksen verran ällö. Mitään kirvelyä tai kipua ei tuntunut, ja 20 minuutin aika meni nopeasti. Vastasin puhelimeen kerran, ja omasta mielestäni olin puhekyvytön, mutta soittaja ei ihmetellyt yhtään. Tiedä sitten mistä kertoo.

iWhite Instant -kertakäyttömuotit.

Yhden käyttökerran jälkeen en huomannut hampaissani mitään eroa. Paketissa on viisi valkaisukertaa, jotka suositellaan käytettävän viitenä peräkkäisenä päivänä, minkä jälkeen tulosta voi ylläpitää uudella kertakäsittelyllä silloin tällöin. Käytän vielä loput neljä, nähtäväksi jää mitä tapahtuu!

Oil pulling

Olette varmaan kuulleet oil pullingista? Esimerkiksi Kaikki mitä rakastin-Eeva kirjoitti siitä justiinsa. Metodi on osa intialaista perinnehoitoa ja ilmeisesti käytetty myös Euroopassa. Aamulla ennen syömistä, juomista tai hampaiden pesua purskutellaan suussa öljyä, suositeltavinta ovat kookos- ja seesamiöljy.

Öljyn purskuttelun sanotaan auttavan suunnilleen kaikkeen: parantavan ientulehduksen sekä ienten kuntoa muutenkin, vähentävän ienten vetäytymistä, valkaisevan hampaita ja poistavan hammaskiveä sekä vaikuttavan yleiseen terveyteen, parantavan aknen, migreenit, jopa astman ja diabeteksen. Tämä kaikki vain 20 minuutin purskuttelulla aamuisin!

Kuulostaako turhan lupaavalta? Kyllä. Huonot uutiset ensin: Haastattelemani suuhygienisti ja hammaslääkäri molemmat sanoivat, että oil pullingista ei ole hyötyä. Mitä nyt suun kuivuuteen se voisi jeesata.

Tenttasin tarkasti joka asian. Hampaiden valkaisun osalta oma teoriani oli että öljy imisi niistä värjäytymää samalla tavalla kuin öljyä käytetään vaalentamaan vahingossa liian tummaksi värjättyä hiusta. Asiantuntijavastaus oli että ei, öljy ei vaikuta hammasluuhun millään tavalla. Hammaskiven poistumiseen suhtauduttiin erittäin skeptisesti, eikä öljy saa vetäytyneitä ikeniä kasvamaan takaisin. Terveydelle haitallisten aineiden poistumiseen suun kautta öljyä purskuttelemalla ei uskottu, ja sairauksien parantumiselle ei löydetty mitään perustetta.

Sitten hyvät uutiset: Pitkällisten selvittelyjen jälkeen uskallan sanoa, että öljyn purskutteleminen on turvallista. Kasviöljyissä on hyvin vähän rasvahappoja eikä lainkaan glukoosia, joten ne eivät aiheuta happohyökkäystä. Sekä hammaslääkärin että suuhygienistin mielipide oli se, että jos kokee purskuttelusta olevan itselleen hyötyä, sitä voi harrastaa. On myös mahdollista, että öljy vähentää bakteerien määrää suussa. Mutta jokaisen hammasongelman suhteen ensisijainen hoito on kunnollinen puhdistus ja tarvittaessa käynti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Näiden lisäksi voi käyttää öljyä jos haluaa, mutta sillä ei pidä korvata lankaamista ja harjaamista.

Itse olen kokeillut oil pullingia nyt pari kertaa, ja saatan pitää sen osana hampaidenhoitorutiinejani silloin tällöin. Jatkuvaan käyttöön se on yksinkertaisesti liian hankalaa. En myöskään noudata ohjeita siinä mielessä että aloittaisin aamuni öljyllä läträämisellä. Kaksikymmentä minuuttia hereillä aamusta, suu täynnä kookosöljyä ja vailla ruokaa saati kahvia on aivan liian räjähdysherkkä yhdistelmä, mieluummin sitten elän aknen ja tummempien hampaiden kanssa!

Toothguide -maitohappobakteerit

Sain testiin Toothguide -maitohappobakteereja*. Tuotteen luvatan parantavan suun bakteerikantaa ja auttavan ienongelmissa: Toothguide patentoidut maitohappobakteerit suojaavat aikuisten ja lasten hampaita ja ikeniä asuttamalla suun hyvillä bakteereilla, hajottamalla plakkia, tuottamalla antimikrobisia yhdisteitä ja neutraloimalla suun happoja. Maitobakteerien vaikutusta tukevat D3-vitamiini, fluori ja ksylitoli. Tablettien sanotaan auttavan reikiintymiseen, ientulehduksiin ja pahanhajuiseen hengitykseen.

Toothguide-tuotteita on sekä aikuisille että lapsille.

Kysyin tästäkin tuotteesta hammaslääkärin mielipidettä. Ehkä arvaatte jo, mikä oli vastaus? Kyllä, kunnollinen lankaus ja harjaus ensin ja niiden päälle voi halutessaan käyttää tällaisia valmisteita. (Sekä hieman tuohtunut avautuminen siitä, että ihmiset tulevat vastaanotolle ja haluavat jotakin tabletteja, joilla korvata hampaiden pesu kun he eivät millään viitsisi sitä tehdä!)

Itse uskon vahvasti maitohappobakteereihin, ja suhtauduin Toothguide-tabletteihin aika innokkaasti. Minulla oli pientä ientulehdusta päällä, ja ikenet ottivat itseensä aika lailla siitä hammaskiven poisto-operaatiosta. Ehdin syödä kaksi tällaista tablettia, ja tilanne parani selvästi. En sitten tiedä, oliko kyseessä vain sattuma, ehkä ikeneni olisivat toenneet samassa ajassa joka tapauksessa. Käytän mieluusti nämä purkilliset, ja katson sitten tilannetta että ostanko lisää. Saan helposti ientulehduksia vimmaisesta puhdistamisesta huolimatta, joten jos vaikuttaa että näistä on siihen apua, jään kyllä käyttäjäksi.

Tuotteelistetut maitohappobakteerit vaikuttavat lääkkeenomaisuudessaan luotettavilta ja ovat helppokäyttöisiä, mutta kannattaa muistaa että esimerkiksi hapankaalissa on näitä bakteereja luonnostaankin. Ehkäpä kunnon haarukallinen hapankaalia ja sen tehokas mässyttäminen (muun ruokailun yhteydessä!) ajaisi saman asian, sekä hampaiden että vastustuskyvynkin osalta?

*Merkityt on saatu testiin blogin kautta.

***

Use floss. Seriously, use it!

Kommentit (19)

Marsu
20/19 | 

Hyvää työtä! Kattava merkintä. Enpä ois ikinä arvannut oil pullingista, enpä :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
21/19 | 

Kiitti :) Joo, aikamoisena yllätyksenä tuli ;D

Oli kyllä hauskaa kysellä erityisesti tota. "Oletko kuullut oil pullingista. Ai et? No se on semmoinen perinnelääkintäjuttu, että purskutellaan öljyä suussa ja se parantaa kaiken." Hyvät ilmeet ja kommentit seurasi...

SatuHa
22/19 | 

Mä luin tuosta oil pullingista jokin aika sitten amerikkalaisista blogeista. Monet valitteli että siitä 20 minuutin öljyn purskuttelusta sai hirveän päänsäryn. Mulla olisi kyllä seemsamiöljyä kaapissa mutta enpä taida kokeilla.

Mä olen täällä vähän häntä koipien välissä koska hamapidenhoitoni on välillä vähän sitä ja tätä. Lupaan heti ryhdistäytyä! :-)

Lii
23/19 | 

Mä oon vähän shokissa itseni kanssa kun olen kokeillut sitä oil pullingia. Normaalisti olisin vain nauranut makeasti - mutta kun kärsin vuosia melkein kroonisesta ientulehduksesta, olen näemmä yhä valmis mihin tahansa.

(Toki se ientulehdus on nyt taltutettu - sähköhammasharjalla. Huoh.)

Niin - lumevaikutukseen sentään uskon vahvasti. Että jos se oil pulling edes sillä tavalla vaikuttaisi.

Sisublogi
24/19 | 

Tämäpäs tuli sopivaan aikaan, kiitos! Tosin lopullista vastausta en vielä saanut - olin meinaan apteekissa jo iWhite kädessäni, mutta en (vielä) ostanut. Laitathan käyttökokemuksesi meillekin tiedoksi, kun olet käyttänyt niitä aineita sen viisi päivää? Jotenkin epäilen, voiko toimia, koska ei sisällä valkaisuaineita.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
25/19 | 

Joo ja tuolla Eevan blogissa oli kertomuksia kurkkukivusta ja flunssaoireista sun muusta.... Päänsärky voi johtua ihan siitä leukojen veivailusta purskuttaessa, jos kauheasti vääntää ja kenottaa niskaa samalla :D Tuskin vaarallista mutta viitsiikö sitä noin itseään kiusata :P

Ryhdistäydy ihmeessä! Mutta myös jos sulla ei ole mitään ihmeempiä ongelmia, niin ei siitä kannata paniikkiakaan ottaa. Mulla on jatkuvasti häikkää niin mun pitää olla tarkka.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
26/19 | 

Mulla on ihan sama, olen tosi altis ientulehdukselle, niin koitan kyllä ihan mitä vaan :D Joo yllättävästi se puhdistus jeesaa...mutta tylsempäähän se siihen on turvautua kuin mystilliseen muinaiseen intialaiskeinoon! Ja varmana auttaa jos siihen uskoo. Siinä mielessä tämä on kiva humpuukihoito, että siitä voi olla pientä hyötyä joka tapauksessa, iso hyöty jos uskoo ja ilmeisesti tämä on täysin turvallista :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/19 | 

Joo laitan! Kovasti pakkauksessa sanottiin, että se on hampaista kiinni mitä tapahtuu, mutta joka tapauksessa tämä aine ei valkaise hammasluuta. Tummentumat voivat poistua ja hampaan päälle tulla valkoisempi sävy. Enemmän kosmetiikkaa siis. Toisaalta mua pelottaa sellainen oikea valkaisu, että ehkä mieluummin käytänkin kosmetikkaa :)

Anne K
28/19 | 

Hei! Jäi mietityttämään tuota asiaa, että vihreä tee makeutensa vuoksi aiheuttaisi happohyökkäyksen. Tämä tietysti kiinnostaa mua siksi, että juon paljon vihreää teetä, ja aloin miettiä pitäisikö sitä vähentää. Löysin netistä myös sellaista tietoa, että vihreä tee sisältää fluoria, ja olisi siksi hyväksi hampaille, esimerkiksi tässä linkisssä sanotaan niin: http://www.hs.fi/terveys/a1389792537551

Anne K
29/19 | 

Hei! Olen lukenut vihreästä teestä sellaistakin, että se suojaisi hampaita, koska se sisältää fluoria. 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
30/19 | 

Joo ilmeisesti sisältää, mutta mä en osaa yhtään sanoa että mikä tässä on se totuus. Suuhygienisti sanoi tuon että aiheuttaa happohyökkäyksen, mikä on sitten sen suhde tuohon fluoriin..? Ilmeisesti musta tee sisältää myös, ja se ei kai aiheuta happohyökkäystä (=mutua). Luulen, että asiasta ei kannata stressata jos juo teensä aterian yhteydessä eikä kannukaupalla ryystä koko ajan :) Hampaat kestää vaan rajoitetun määrän happohyökkäyksiä päivässä, siksi se napostelu tai jatkuva lipittäminen on huono juttu.

Miia_pau
31/19 | 

Olen hämmennyksissäni tästä vihreä tee -asiasta o_o Maustetut saati sokeroidut teet ovat toki asia erikseen, mutta en älyä miten tavallinen, maustamaton vihreä tee sisältäisi jotain happohyökkäystä aiheuttavaa (jota musta tee ei sisällä). Selittikö hygienisti asiaa jotenkin?

Noin muuten asiallista hammasasiaa. Hammaslääkäri on mulle vissiin ylin kuviteltavissa oleva auktoriteetti: niinpä kun lekuri reilu vuosi sitten käski ryhdistäytyä hammaslangan käytössä, tein työtä käskettyä ja olen siitä lähtien langannut hampaat joka ikinen ilta. :D Joululahjaksi sain myös sähköhammasharjan ja olen siitä edelleen ihan liekeissä. Oil pullingista olin vetänyt jo vähän samat johtopäätökset, en ole toistaiseksi innostunut kokeilemaan sitä (mutta mulla on toisaalta aika ongelmaton suu, etten nyt sit tiedä, mitä ongelmaa tuo purskuttelu edes kohdallani hoitaisi).

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
32/19 | 

Joo, makeudella, eli ymmärsin niin että sisältäisi sokereita. Myös maustamaton. Ja musta ilmeisesti ei. Otti tämän esiin kun kysyin että mitkä kaikki aiheuttaa happohyökkäyksen, ja siis suuhygienisti erikseen nosti esiin vihreän teen. Mutta en selvittänyt tätä enempää, enkä itse tiedä asiasta mitään. Samoilla ohjeilla kuin yllä lienee turvallista :)
Voin kyllä kaivaa tätä lisää niin saadaan varmuus!

Miia_pau
33/19 | 

Menin ja googlailin asiaa. Ilmeisesti siis jotkin maustetut vihreät pussiteet sisältävät sokeria, jota ei tarvitse mainita ainesosaluettelossa, koska se ei ole teen valmistusaine (vaan mausteen aine). Voisin kuvitella, että esimerkiksi kuivattuja hedelmäpaloja, hedelmäaromeja ja vastaavia sisältävät ovat tällaisia (?). Todella kummalta sen sijaan kuulostaa se, että maustamaton vihreä irtotee sisältäisi sokeria, mistä ja miksi ihmeessä se sinne joutuisi?! On tämä kyllä, kun jatkuvasti joutuu kuluttajaparka hämmennyksiin :D

Ei sillä, että itse edes joisin mitenkään merkittäviä määriä vihreää teetä tai että asia sinänsä mitenkään huolestuttaisi, kunhan nyt huvikseni takerruin asiaan. Se on tämä kolho luonne vissiin ku pistää inttämään :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
34/19 | 

Joo noissa tapauksissa se on selvä. Mäkin kyllä ihmettelen, että miten tuollaiseen uutejuomaan välittyisi se mahdollinen sokeri, voiko niin tapahtua, ei hajuakaan. Olisi pitänyt kuunnella koulussa aikoinaan :D
Voi olla että suuhygienisti sekoitti noi keskenään, ja mä en lähtenyt kyseenalaistamaan koska vihreässä teessä on sellainen makeahko vivahde kyllä. Mutta mä selvitän tän! Muuten valvon yöt miettien!

Ninan verkkareissa
36/19 | 

Mulle ainakin tulis migreeni jos pitäis joka aamu purskutella öljyä 20 min. Apua. Mistä ne ylimääräiset 20 min löytyis? Miks ei vois purskutella (ja niellä) kahvia? 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
38/19 | 

Kyl mä lähtisin kans kahvipurskutteluun mieluummin. Se parantaa diabeteksen. Tai jos ei paranna niin ehkäisee, ja alzheimeria (miten se kirjoitetaan!) kans!

Ite mä mietin, että miksi pitää just purskutella. Että miksi ei voisi vaan harjata öljyllä? Kai se siinäkin hampaiden väliin yms. menee. Ja toi 20 min, huomaa että on keksitty jossain letkeillä itämailla tämä juttu :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012